Zdravá výživa: Jedlé kaštany
Kaštanovník setý (Castanea sativa) pochází pravděpodobně ze Středomoří a ze severní Afriky i z Blízkého Východu, kde se objevil již v době bronzové. Do Čech se dostal po roce 1679, nejznámější kaštanový sad vznikl u Nasavrk v roce 1776. Ve Středomoří se z dřeva kaštanovníku budovali věže a zvonice.
Jedlé kaštany jsou bohaté na vitaminy B, C a E, obsahují 35 % škrobu, 10 % bílkovin, 21 % sacharózy, dextrin, olej. Mají také velké množství minerálních látek jako draslík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor a chlor. Najdeme tu i niacin, karoten, biotin a kyselinu pantotenovou.
Jsou vhodnou potravinou pro lidi trpící srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem. Pomáhají při ledvinových chorobách a jsou mírně protiprůjmové.
Oloupané kaštany se musí nejprve uvařit ve vodě či upéct v troubě doměkka a teprve poté se dají dále upravovat nebo je můžeme konzumovat teplé. Lze z nich připravovat sladké nádivky do koláčů a nádivky do masa, chutnají polité máslem nebo se také konzumují jako příloha ke zvěřině. U nás známe ale jedlé kaštany především jako pečené kaštany.