Zdravá výživa: Kešu oříšky
Oříšky kešu jsou jedlé nažky až 12 metrů vysoké ho stromu (Anacardium occidentale), který pochází ze severovýchodní Brazílie. Od 16. století se šíří s portugalskými mořeplavci do Mozambiku a pobřežních oblastí Indie, dnes je rozšířen celosvětově v suchých tropických oblastech.
Hlavním důvodem pro pěstování Anacardium occidentale jsou kešu oříšky, ale také „kešu jablka“, která se společně z kůrou a větvemi používá ke krmení dobytka. Z plodů se též lisuje šťáva, ze které se vyrábí alkohol. Jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu oříšků za rok.
Kešu ořechy mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi, vitaminů A, B1 a E a minerálních látek jako je železo, zinek a hořčík. Jsou bohaté na betakaroten a stopové prvky, které podporují růst buněk. Obsahují asi 50 % tuků, 20 % bílkovin a 25 % cukrů. Mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži.
Kešu oříšky mají nasládlou chutí, konzumují se buď samostatně nebo se používají na výrobu různých pokrmů. Mohou se rozmixovat s vodou, medem a rozinky na sladký krém nebo s bylinkami, solí a česnekem na slaný způsob jako řidší omáčka. U některých lidí ale mohou vyvolávat alergie.