Zdravá výživa: Lískové ořechy
Lískové ořechy jsou plody lísky obecné. Zemí původu lískových oříšků je Turecko, kde existují dobré ekologické podmínky pro produkci vysoce kvalitních odrůd. Ročně se vyprodukuje asi 450 000 tun.
Lískové oříšky obsahují kvalitní oleje, bílkoviny, vitaminy řady B, vitamin E a C. Nachází se v nich množství vlákniny, karotenu, kyseliny listové a pantotenové, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek a selen. Jsou také zdrojem boru, který napomáhá fungování buněčných membrán a spolu s vápníkem a vitaminem D je důležitý pro zachování kostní hmoty, takže hraje významnou úlohu v prevenci a léčbě osteoporózy.
Jejich konzumace posiluje srdce a oběhový systém, ulevuje při neurózách, nervovém a fyzickém vyčerpání. Zlepšují paměť a jsou vhodnou potravinou pro rekonvalescenty, studenty a sportovce.