Zdravá výživa: Makadámiové ořechy
Makadámiové ořechy pochází z Austrálie, kde rostou divoce v deštných pralesích. Nejprve byly používány jako okrasné rostliny, později se začaly pěstovat kvůli oříškům. Oříšky mají tvrdou hnědou skořápku a zelenou slupkou.
Makadámiové ořechy mají až 80% tuků, 5% uhlovodanů, velké množství selenu, zinku a hlavně nenasycených mastných kyselin. Obsahují nejvíce tuku omega 9, který snižuje špatný cholesterol.
Jsou prevencí srdečních chorob, a protože jsou také bohatým zdrojem palmitové kyseliny a jednoduchých nenasycených tuků, působí jako antioxidanty, čímž zpomalují proces stárnutí. Tato kyselina spolu se zinkem přispívá ke zdravé pokožce. Lisuje se z nich i olej, který už domorodci používali jako léčivou mast.
Při nákupu dbáme na to, aby byly nejlépe ve skořápce a nezpracované, pokud možno v bio kvalitě. Barva by měla být krémově bílá, pokud mají jiné zbarvení, znamená to, že jsou žluklé a takové rozhodně nekonzumujeme.