Zdravé sladkosti

Řeč dnes bude totiž o karobu. Karob je dužnina svatojánského stromu rozemletá na prášek, která slouží jako náhrada kakaa v různých pokrmech- čokoládě, zákusků, koláčů, dortů. Neobsahuje dráždivé látky, pro které je kakao pro mnoho lidí nepoživatelné, ale přirozený cukr, vitaminy skupiny B, 3x více vápníku než mléko, hořčík, železo, mangan, měď. Je přirozeně sladký, takže pokrmy z něj připravované nevyžadují doslazování cukrem (má 46% přirozeného cukru), je bohatým zdrojem vlákniny (pektinu) a oproti kakau má méně kalorií a mnohokrát méně tuku.
Nejkvalitnější karobové boby rostou na středním Východě a ve Středomoří. Před několika staletími se „čokoládou“ rostoucí na stromech Ceratonia siliqua sladilo běžně. Lusky, které dozrávají v pozdním létě a na podzim, se po usušení melou na jemný prášek, který si v obchodě koupíme pod názvem karob nebo svatojánský chléb. Nezralé plody mají zelenou barvu a trpkou chuť. Karob je chutí kakau podobný, i když zbarví jídlo tmavě a nenahradí čokoládovou vůni. V cukroví a pečivu chutná výborně, také čokoláda z karobu je velmi dobrá, i když trochu jiná než ta klasická.
Karob je nejenom chutný, ale má i léčebné účinky. Má příznivý vliv na trávení a vylučování a na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Léčí dysenterii, reguluje zažívání (pektin a lignin), odstraňuje toxické látky ze střeva. Neobsahuje šťavelovou kyselinu, která brání vstřebávání vápníku.
Bílému cukru je nejlépe se vyhýbat. Na cukru rostou mikroorganismy a plísně, podporuje také růst nádorových buněk, zbavuje organismus minerálů, vitaminů, vede k přemnožení kvasinek v těle. Bez sladké chuti se však lidé málokdy obejdou a tak se jeví karob jako možná volba všech, kterým není jejich zdraví lhostejné. Karob a výrobky z něj hledejte v prodejnách zdravé výživy.