Zdraví z citrusů | e15.cz

Zdraví z citrusů

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Mandarínky, pomeranče, citrony, grepy žluté a červené, či pomelo už dávno ztratily punc nedostupného ovoce a přesto podle statistik trpí dvacet procent dospělé populace sníženou hladinou vitamínu C.

Výsledkem je snížená imunita, ztráta energie – a nemoci, z nichž náchylnost k častému nachlazení je tím nejmenším zlem.
Vitamín C je totiž už dávno uznáván jako účinný přírodní antioxidant, který reguluje krvetvorbu, posiluje cévy, snižuje cholesterol a brání zhoubnému bujení.

V citrusových plodech jsou kromě vitamínu C rostlinné látky stimulující enzymy bránící růstu nádorů, pektin a vláknina nezbytné pro dobré trávení a spousta dalších látek zabraňujících vzniku rakoviny, srdečním onemocněním a tvorbě vysokého cholesterolu. Proč tedy polykat synteticky vyráběné tablety, když jsou citrusy po ruce celý rok.

Autor: Ženy - E15


V kuchyni je z citrusů nejvíce využíván citrón. Citrónová marináda s mátou je vhodná na grilování ryb, protože pak maso zůstane kompaktní a přitom je křehké a křupavě. Citrón se používá při vaření, aby květák nezežloutl, citrón je nezbytnou dekorací na řízek, citrónová šťáva se používá do polev a krémů, na saláty, k dochucení omáček a majonéz. A ruku na srdce milé čtenářky – dokážete si představit pečení bez citrónové kůry?

Podobné využití ve studené kuchyni má grapefruiová šťáva jako ingredience míchaných nápojů, dřeň doplňuje ovocné saláty. Nejvíce se však v receptech objevují pomeranče. Známým receptem je kachna na pomerančích, ale šťavnatá dužnina najde stejné uplatnění při přípravě zvěřiny, v salátech, jako studený dezert či ve vynikající pomerančové omáčce, kterou se přelévají nadýchané palačinky. Báječná je také na horké nepočesnekované topinky, tousty a páje. Labužnící vědí o pomerančovém aróma své – bez spirálky pomerančové kůry se neobejdou osvěžující alkoholické drinky i nealko koktejly.

Autor: Ženy - E15


Z méně obvyklých receptů si vyberte nápoj, salát či moučník. Všechny mají jedno společné – nasytí, pochutnáte si, a co je podstatné, neztloustnete.

Plněný grapefruit


Plod překrojíme na polovinu a oloupeme tak, aby kůra zůstala neporušená. Do vzniklé misky pak vložíme ochucenou směs, kterou získáme z nadrobno rozkrájené dřeně jemného krémového sýra (Lučiny, Ricotty, Cottage) a čerstvých bylinek.

Nápoj plný vitamínů

1/2 dl čerstvě vylisované pomerančové šťávy, 1 banán, 2 jablka, 1/2 lžičky medu.
Oloupaný banán nakrájíme na kolečka, z jablek vykrojíme jádřince a nakrájíme na kousky. Všechny přísady důkladně rozmixujeme, doplníme pomerančovou šťávou a pijeme ráno, nejlépe nalačno.

Pestrý ovocný salát


2 pomeranče, 1/4 ananasu, 1 kiwi, 1 jablko, citronová šťáva, med, posekané ořechy, 1/2 dl koňaku.
Očištěné ovoce nakrájejte, pokapejte citronovou šťávou, medem, koňakem a posypte sekanými ořechy.

Autor: Ženy - E15


Salát s čekankou a pomerančem


Čekanku omyjeme, osušíme a oloupeme a nakrájíme na jemno, asi tak jako se krájí pórek. Asi tak hodinu řezy marinujeme ve směsi citrónové šťávy, cukru, soli a olivového oleje. Mezitím oloupeme pomeranč, odstraníme bílou blanku, semena, rozdělíme na měsíčky, přidáme čekanku a jemně promícháme. Servírujeme ve skleněné misce.

Perlivý drink s grapefruitem


1 láhev sektu, 350 ml grapefruitové šťávy, kolečka grapefruitu na ozdobu
Připravíme si poháry na sekt. Okraje namočíme do grepové šťávy, potom do práškového cukru a dáme je do lednice, aby se ochladili. Pak nalijeme do třetiny sklenice šťávu z čerstvě vylisovaného grapefruitu a dolijeme vychlazeným sektem. Nakrájíme kolečka grapefruitu, kterým zdobíme okraj sklenice.

Citrónové misky plněné rybím masem


5 citronů, 1 menší uzenáč, svazek petrželky, sůl, 20 dkg francouzského salátu, 8 ks velkých loupaných krevet.
4 citrony vydlabeme, rybu vykostíme, nadrobno nakrájíme, osolíme a promícháme s francouzským salátem. Směsí plníme citrónové misky, dozdobíme loupaných krevetami a řezem citronu. Podáváme vychlazené s bílým pečivem.

Dezert s exotickým ovocem a jáhlami


125 g jáhel, lžíce másla, 1/4 l mléka a vody, kůra z citronu, sůl, 100 g smetany ke šlehání, 2 lžíce cukru, lžička mleté vanilky, menší banán, kiwi, 100 g čerst.ananasu, šťáva z pomeranče, 40 g sekaných mandlí, 2 lžíce medu.
Na rozehřátém másle opečeme asi minutu jáhly, přidáme mléko, vodu, citrónovou kůru a sůl. Necháme přejít varem a přikryté vaříme na mírném ohni 15 minut. Na vypnutém vařiči necháme ještě 10 min. dojít. Smetanu ušleháme s cukrem a vanilkou. Jáhly smíchané s pomerančovou šťávou a polovinou smetany rozdělíme na talíře a posypeme nadrobno nakrájeným ovocem a mandlemi. Zdobíme kopečky šlehačky a zakapeme medem.


Autor: Irena Forejtová
1. února 2010

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newslettery