Zelňačka – tradiční i netradiční recepty | e15.cz

Zelňačka – tradiční i netradiční recepty

ZDROJ: Ženy - E15

Denisa Streublová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Podzim a zima jsou období, která přímo vybízejí k hustým vydatným polévkám. Ty nejen zasytí, ale i zahřejí a zvednou náladu. Vynikajícím příkladem takové polévky je zelňačka.

Hlávkové zelí je brukvovitá rostlina původem z Evropy, které se dobře daří v našich podmínkách, nemusí se tedy dovážet a je cenným zdrojem vitamínů C, A a B-skupiny. Příznivý je i obsah minerálů a to především železa, zinku, selenu, draslíku a manganu. Další předností zelí jsou jeho detoxikační schopnosti. Zelí na sebe váže jedovaté látky ze střev a odvádí je z těla ven. Navíc ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní mikroflóry. Obsahuje vysoký podíl vlákniny, takže je nejen vhodné pro redkuční dietu, ale působí i proti zácpě.

Zelí seženete syrové a kysané, což jsou zdraví nejprospěšnější varianty, nebo sterilizované, které má sice lepší chuť, ale nemá již všechny příznivé vlastnosti.

Pro zelnou polévku se hodí všechny varianty, použití syrového zelí je ale pracnější, neboť ho musíte nakrouhat a taky déle vařit, než změkne.

V orientálních receptech použijeme pekingské zelí, které se svou výživou hodnotou plně rovná hlávkovému.

Klasická staročeská zelňačka


• 1 balení (500 g) kysaného zelí (nebo stejné množství syrového či sterilizovaného)
• 2 brambory
• 1 větší cibule
• 1,5 l vody
• tuk (olej, sádlo)
• 100 g slaniny nakrájené na kostičky
• sůl, pepř, kmín, sladká paprika na ochucení
• kysaná smetana na zjemnění

Ve velkém hrnci vyškvaříme slaninu, přidáme trochu tuku a orestujeme cibuli a brambory nakrájené na kostičky. Osolíme, okořeníme a přidáme zelí. Chvíli restujeme za důkladného míchání a pomalu přiléváme vodu. Za občasného míchání vaříme, dokud nejsou brambory (a zelí, pokud jsme použili syrové) měkké. Přimícháme kysanou smetanu a podáváme.


Léčivá zelná polévka


• 2 lžíce olivového oleje
• 1 cibule nakrájená na kostičky
• 2 stroužky česneku, jemně nasekané
• 1 l vody
• 2 kostky kuřecího bujónu
• sůl, pepř
• 500 g zelí
• 1 plechovka (400 g) loupaných krájených rajčat

Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek, osolíme a opepříme. Zalijeme vodou a necháme rozpustit bujón. Přivedeme k varu, potom přimícháme zelí (pokud syrové, tak nakrouhané). Vaříme asi deset minut. Přimícháme rajčata a za častého míchání vaříme na mírném plameni 15 – 20 minut.


Francouzská zelňačka s bylinkami


• 100 g slaniny
• 1 lžíce olivového oleje
• 500 g zelí
• 300 g cibule nakrájené nahrubo
• 4 stroužky česneku
• 2 větší mrkve
• 3 petržele
• půlka celeru
• barevný pepř
• sůl
• bobkový list, tymián
• 200 ml bílého vína
• čerstvá zelená petrželka

Na slanině s olejem necháme zesklovatět cibuli s pepřem a bobkovým listem. Přidáme zelí a mírně oblanšírujeme. Na minutu zakryjeme poklicí a necháme vydusit. Přidáme očištěnou, na kusy pokrájenou mrkev, celer, petržel a zalijeme horkou vodou. Vaříme na mírném ohni, dokud kořenová zelenina nezměkne. Osolíme, připepříme, přidáme tymián a bílé víno. Kořenovou zeleninu vyjmeme a propasírujeme do vývaru.

Asijská pálivá polévka se zelím a kuřetem v asijském stylu


• 1 l kuřecího vývaru
• 1 lžička mletého chilli
• 30 ml červeného vinného octa
• 30 ml sojové omáčky
• 2 g mleté citronové trávy
• 8 ml asijské rybí omáčky
• černý pepř
• 1 lžička mletého sušeného česneku
• 1/2 cibule nakrájené na proužky
• 1 lžíxce olivového oleje
• 100 g kuřecíh prsou bez kůže nakrájených na kostičky
• 1 hlávky čínského zelí
• 1 rozmíchané vejce
• petržel

Do hrnce s kuřecím vývarem přidejte chilli papričku, ocet, sojovou omáčku, citronovou trávu, rybí omáčku, pepř, česnek a cibuli. Na vysokém plameni přiveďte k varu, potom zmírněte plamen a nechte pomlau vařit. Mezitím na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujete na něm kuřecí kousky. Přidejte kuře do bublající poléky spolu se zelím. Za občasného míchání vařte na mírném plameni, dokud není zelí měkké (cca 10 minut). Hrnec odstavte a pomalu přimíchejte vejce. Před podáváním přisypte nasekanou petžel.


Jarní polévka z kopřiv a zelí


• 1 lžíce olivového oleje
• 1 velká cibule nakrájená nadrobno
• 2 pórky nakrájené na kolečka
• 100 g zelí nakrájeného nadrobno
• 1,2 litru zeleninového nebo kuřecího vývaru
• Sůl, pepř
• 2 hrsti omytých kopřivových špiček
• 2 lžíce nasekané petrželi
• Strouhaný muškátový oříšek

Orestujte na oleji cibulku, přidejte pórky a zelí, přikryjte a duste na mírném ohni 10 minut. Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Pomalu vařte 20 minut, na posledních pár minut varu přidejte kopřivy. Odstavte z ohně a rozmixujte. Před podáváním ozdobte petželí a muškátovým oříškem.

Autor: Denisa Streublová
19. listopadu 2009

Autor: Denisa Streublová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video