Znáte pomelo?
Je vydatným zdrojem draslíku. Pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, neobsahuje žádný tuk, sodík ani cholesterol.
Pomelo se konzumuje syrové, bez slupky a to většinou přímo, nebo se přidává do ovocných salátů i do marmelád pro zpestření chuti. Má tedy v podstatě stejné použití jako ostatní citrusové plody.
Tento kříženec grapefruitu a pomeranče je největším členem z rodiny citrusovitých, Sice se velmi podobá grapefruitu, ale je spíše sladký než kyselý. Má různé druhy, některé jsou kulaté, jiné mají hruškovitý tvar. Má silnou, pórovitou kůru zelené až žlutozelené barvy s bledě žlutou, oranžovou až červenou dužninou.
Před samotnou konzumací pomelo oloupeme a zbavíme ho také bílé části kůže, který bývá poměrně silná. Pak pomelo rozdělíme na křížaly, které stáhneme z kůžičky, protože je hořká stejně jako semínka. Nyní už se směle můžeme pustit do jídla.
Pomelo pochází z Jihovýchodní Asie, dnes se ale pěstuje také v karibské oblasti a v USA. Plody dozrávají na přelomu roku od listopadu až do března.