Na kolik vás vyjde alternativní stravování?

Alternativní stravování nemusí být způsobeno jen osobním přesvědčením, jak je tomu u vegetariánství. Velmi častým důvodem jsou různá onemocnění vyžadující striktní potravinové zákazy. Jeden z devadesáti devíti občanů České republiky trpí celiakií a musí dodržovat zásady bezlepkové diety. Neméně častá je také alergie na kravské mléko, která vyžaduje bezmléčnou stravu. Jaká potravinová omezení tyto dva druhy diet provázejí a kolik ukrojí z rodinného rozpočtu?
Celiakem proti své vůli
Celiakie je autoimunitním onemocněním způsobeným nesnášenlivostí lepku, které se může projevit v jakémkoli věku jedince. U dětí bývá nejčastěji diagnostikováno od šestého měsíce věku do dvanácti let, u dospělých pak mezi třicátým a padesátým rokem.
„Příčinou ceiliakie je přecitlivělá reakce na gluten neboli lepek. Ten je obsažen v obilovinách, proto je musí osoby trpící touto poruchou ze svého jídelníčku eliminovat. Fakticky to znamená vyřadit pšenici, žito, ječmen, oves a všechny výrobky z nich – mouku, kroupy, vločky, pečivo a další potraviny, které by lepek mohly obsahovat,“ vysvětluje MuDr. Lenka Luhanová z plzeňského Centra lékařské prevence.
K nejčastějším chybám v dietě patří příjem potravin, kde je příměs mouky skrytá, jako například uzeniny, polotovary nebo konzervy. „Konzervy i uzeniny obsahují mnoho přidaných škrobů, stejně jako hotové omáčky, sáčkové polévky, jídla smažená v trojobalu, ale i některé druhy zmrzliny, žvýkaček a samozřejmě alkoholu,“ dodává výživová poradkyně Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Poradit si tedy s jídelníčkem není úplně jednoduché.
Přeškrtnutý klas vyjde dráž
Zatímco některé potraviny, jako například brambory, rýže, maso, mléko či luštěniny, jsou přirozeně bezlepkové, u jiných musí celiakové hledat bezlepkovou variantu. „Při nakupování se lze řídit značením potravin, bezlepkové výrobky mají na obalu uvedený přeškrtnutý klas,“ radí Knosová. „Takto označený produkt je zárukou, že neobsahuje větší než povolené množství lepku, jehož limit je dle aktuálně platné vyhlášky stanoven na 10 miligramů na sto gramů sušiny,“ uvádí v tiskové zprávě tisková mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková.
Bezlepkové potraviny značek Apromix, Procel, Schär či Racio lze nakupovat ve specializovaných internetových obchodech i hypermarketech typu Tesco, Hypernova a Interspar. „Nakoupit případně lze v lékárnách a specializovaných prodejnách,“ dodává výživová poradkyně Gabriela Knosová.
Koupě takových surovin však vyžaduje hlubší sáhnutí do kapsy. „Ceny bezlepkových výrobků jsou osm až desetkrát dražší než ceny klasického pečiva. Důvodem je náročnost výroby z důvodu nutnosti odstranění lepku z mouky v pekárnách. Směsi na přípravu chleba pro bezlepkovou dietu stojí kolem 100 Kč, bezlepková mouka nebo těstoviny vyjdou od šedesáti do devadesáti korun,“ vypočítává doktorka Lenka Luhanová.
Také různé pochutiny v bezlepkovém provedení se pohybují o desítky korun výše než jejich tradiční varianty. Například bezlepkovou polévku ze sáčku neseženete za méně než třicet korun, suchary a tyčinky většinou o desítku korun dráž a různá balení sušenek se často přehoupnou až k 60 a více korunám.
Česká republika v dotacích celiakům zaostává
„Měsíční náklady na stravování celiaka na koupi výhradně bezlepkového jídla jsou v průměru o 2 500 až 4 000 Kč vyšší než útrata osoby bez onemocnění. Přitom nemocný je nucen si útratu v plné výši potraviny hradit sám. Na rozdíl od jiných států, kde pro nemocné celiakií existují dotace, u nás přispívají některé zdravotní pojišťovny minimální částkou pro nemocné děti do osmnácti let,“ upozorňuje Luhanová na finanční aspekt nemoci.
Máte-li doma potomka trpícího touto zdravotní poruchou, můžete se obrátit například na program České průmyslové zdravotní pojišťovny, který poskytuje zákonným zástupcům dětí a mládeže ve věku do 18 let včetně s diagnózou celiakie příspěvek do výše 1 500 Kč. Dětem, tentokrát do 19 let věku včetně, výchází programem Bezlepková dieta vstříc také Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ta přispívá klientům částkou až 3 600 Kč ročně na nákup potravin bez lepku. Pro vyplacení částky v případě nezletilého klienta musí být pojištěncem VZP též jeho zákonný zástupce.
Kromě nákupu potravin jsou celiakové nuceni zainventovat též do kuchyňské výbavy. „Při přípravě jídel se doporučuje používat nádobí odděleně pro přípravu normálních jídel a pro vaření bezlepkových pokrmů. V opačném případě by mohlo být jídlo kontaminováno lepkem z předcházejícího pokrmu,“ upozorňuje Gabriela Knosová na případná další rizika. Aby měl celiak pocit, že speciální dietou netrpí jeho požitek z jídla, vyplatí se také nakoupit domácí pekárnu pro přípravu vhodného typu chleba a jiného pečiva.
Zákaz mléka i zmrzliny
Celiakie jako taková jde většinou ruku v ruce s dalším specifickým onemocněním. „Jako důsledek celiakie se často objevuje i laktózová intolerance, proto je velké množství pacientů nuceno dodržovat kromě bezlepkové diety také bezmléčnou,“ vysvětluje Gabriela Knosová.
Stejně jako výše zmíněné onemocnění, také mléčná alergie se objevuje jak u malých dětí v reakci na mléčné příkrmy, ovšem může propuknout v jakémkoli věku dospělého života jedince. Lidé postižení nemocí by se měli vyhýbat mléku v jakékoli podobě.
Lednička by naopak měla být naplněna náhražkami mléka, především ze sóji či případně kozího mléka. Také tyto produkty nelze koupit všude a vyjdou finančně náročněji než tradiční strava. Kozí sýry se prodávají okolo padesáti a více korun za osmdesáti či stogramové balení, půllitrové balení kozího mléka vybere z peněženky od 25 Kč výše.
Ochucené sójové nápoje najdete s cenovkou od dvaceti korun za 250 mililitrů, litrový ochucený nápoj ALPRO pak za 53 Kč, levnější sójové jogurty (například značky ALA) vyjdou na 12 Kč za 125 gramů. Nakupovat lze v prodejnách zdravé výživy, lékárnách, hypermarketech i mnohých internetových obchodech.
Autor: Pavla Lokajová
Zdroj: Finexpert.cz
12. května 2011