Svačíte a obědváte v kanceláři?

Svačina z kelímku, oběd z domova
Správná snídaně v klidu před odchodem do zaměstnání, by měla být základem denního stravování. Nastartujete tak dobře svůj metabolismus, a nebudete „padat hlady“ hned po ránu. Ani nebudete potají uždibovat na pracovní poradě z doneseného loupáku, který zbyl dětem od včerejší snídaně.
Čas vymezený na svačinu byste měli opravdu věnovat přestávce a jídlu. Kde není kantýna, tam si většinou každý rozbalí to, co si koupil cestou do práce (nebo uchystal doma). Máte štěstí, jste-li na pracovišti v samostatné kanceláři, tam se nemusíte obávat záporných reakcí na své desátkové pochutiny.
Tam, kde je více zaměstnanců v jedné místnosti, nebo kde jsou jen kóje pro jednotlivé pracovníky, už může být s donesenou svačinou problém. Ne všechno co chutná a voní vám, voní libě také ostatním.
Stejný problém může vyvstat i s poledním jídlem. Ve firemní kuchyňce s mikrovlnkou je možné si ohřát donesený oběd, někde objednané obědy na pracoviště dováží. Jinde zas trvá zaměstnavatel na tom, aby si zaměstnanci v době polední přestávky na oběd zašli (což je celkem rozumný požadavek, abyste se protáhli a nemysleli jen na práci).
Co si dáte dobrého?
Jak už bylo řečeno, každý máme jiné stravovací návyky, chutě a možnosti. I když jste v kanceláři sami, nehodí se do práce k svačině chleba s máslem a cibulí, nebo pomazánka z rybiček (i když obojí je zdravé a leckomu chutná). Prostor se zaplní vůní, která se při každém otevření dveří pohrne do společných prostor a na nepříjemné reakce kolegů je zaděláno.
Kuchyňky na pracovišti jsou výborná věc: uvaříte si čaj, kávu, ohřejete polévku nebo donesený oběd. Někdy je opravdu tolik práce, že není čas na polední jídlo chodit, proto se kastrůlky zdají být nejlepším řešením. Někde možnost chodit na obědy prostě není.
Nikdy nezapomenu na kolegyni, která neustále držela diety a obědvala pouze zeleninu a kuřecí maso. Problém byl v tom, že obojí si nosila syrové, a větší část dopoledne bublal na vařiči třeba květák a poté kuře. Ani v létě při otevřených oknech se nedalo utéct před „vůní“, zamořující každý koutek.
Čemu se raději vyhnout
Vynechejte z pracovního jídelníčku v každém případě česnek a cibuli, i když je sníte v ústraní, prozradíte se, a na dlouho. Kolegům také nemusí být po chuti (a vůni) zrající sýry, a odér vařených vajec snáší leckdo velice špatně.
Ryby jsou zdraví prospěšné, méně už vztahům na pracovišti. I pěkně vyuzená makrela zamoří kancelář do okolí svou nezaměnitelnou vůní. Pokud milujete čínské a vietnamské rychlé občerstvení, vybírejte jen dobře připravená jídla, z nichž není cítit přepálený olej na smažení široko daleko.
V klidu a pohodě
Jak se zdá, nejlepším řešením jsou dostatečně dlouhé přestávky na jídlo (hlavně v době oběda), kdy si můžete zajít do kantýny nebo bistra či restaurace na oběd. Nikdo se nebude pohoršovat nad tím, co jíte, nikomu nepřivodíte žaludeční nevolnost.
Vymlouvat se na nedostatek času je krátkozraké. Sedět celý den na místě a sem tam zhltnout ve spěchu něco k snědku, rozhodně na pracovní výkonnosti nepřidá. Na jídlo si udělejte čas, zapomeňte pro tu chvíli na pracovní problémy a telefonáty, jezte v klidu a v pohodě si vychutnejte vybranou svačinu nebo oběd podle své chuti.