Pražský magistrát pomáhá podnikatelům, otevřel i specializované stránky

Magistrát hlavního města Prahy

Magistrát hlavního města Prahy Zdroj: Wikipedie

Pražský magistrát nabídl pomoc všem podnikatelům se sídlem v Praze, kteří se v současnosti potýkají s omezeními proti šíření pandemie koronaviru. 

Program magistrátu na podporu podnikatelů COVID Praha byl vyčerpán za devět minut, uvedl to primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Praha do programu vložila 600 milionů korun z evropského operačního programu Praha - pól růstu. Dohromady půjde o záruky za 1,4 miliardy korun. Program město založilo, protože se pražští podnikatelé nemohou hlásit do vládního programu podpory COVID II. Půjčky vyřizuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Ministerstvo průmyslu a obchodu městu původně přislíbilo do jeho programu další peníze, Praha je ale nakonec nedostala, budou přesunuty do vládního programu COVID III.

"Žádám pana premiéra (Andreje) Babiše, aby se program COVID III spustil co nejdříve. Protože pražští podnikatelé nyní bojují o čas. My už jsme udělali maximum, co jsme mohli. Praha nemůže dál suplovat roli vlády," uvedl Hřib.

Hřib řekl, že pražský program je pouze provizorním řešením a podnikatelům musí pomoci vláda. Podnikatelská sféra by podle něj potřebovala pomoc až 5,5 miliardy korun. V hlavním městě je asi 550.000 podnikatelských subjektů, z nichž je 350.000 fyzických osob.