Dámské náhrdelníky pro každou příležitost

Zdroj: Goldstore.cz

Náhrdelníky se stávají stále populárnějšími, proto je opravdu z čeho vybírat. Mohou být jemné, elegantní, ale i okázalé a výstřední. Jaký náhrdelník padne právě vám?

Historie náhrdelníků

Jak vypadali předchůdci dnešních dámských náhrdelníku? Nejčastěji to byl provázek, na kterém byla uchycena mušle nebo zvířecí zub. Později přišli na řadu barvené korálky pálené z hlíny, které vystřídaly dnes známe skleněné korálky. Dalším náhrdelníkem nošeným ve starověku byli navlékané perly, či jantary. 

Náhrdelníky měli nejprve spíše duchovní význam. Nejrůznější amulety pro ochranu zdraví a nebo drahé kameny, které odháněli zlé síly. Náboženské prvky se zachovali dodnes. Například symbol křížku nepodléhá módním trendům a pro svůj význam je tak stále žádaným artiklem. 

Goldstore.cz

Slavnostní dámské náhrdelníky

Čeká vás ples, nebo jdete do divadla a chcete se patřičně ozdobit? V tom případě vyhledávejte zlatý náhrdelník s drahými kameny, a nebojte si volit i výrazně zdobené kousky. Širší ploché náhrdelníky typu bismark jsou také velmi elegantní a vhodné ke společenským šatům. 

Náhrdelník z bílého zlata zdobený drahými kameny, také výborně padne k večerní róbě. Bílé zlato se skvěle hodí pro moderní ženu a vyzařuje přitom čistou jemnou eleganci. Barva drahého kovu je tak vždy otázkou vkusu každé ženy.

V každém případě mějte na paměti, že takový druh náhrdelníku je opravdovým skvostem a zaslouží si náležité zacházení. Je vhodný pouze k příležitostnému nošení. Vždy jej na spaní odložte do šperkovnice a nejlépe otřete vlhkým hadříkem. Ulevíte tak náhrdelníku od parfému či jiné kosmetiky, která byla použita. 

Goldstore.cz

Náhrdelník pro každý den

Již známe nejrůznější řetízky náhrdelníkového typu, které jsou bez drahých kamenů a jsou vhodné pro častější nošení. Bývají jednodušší co se zdobnosti týče, ovšem na kráse jim to nic neubírá. Volte také náhrdelníky se silnějšími spoji a tzv. pružné. Širší ploché nebo článkové náhrdelníky bývají choulostivější na každodenní nošení.

Například zmiňovaný náhrdelník s křížkem, který bývá na řetízku upevněn tzv. naležato, je skvělý případ, kdy je celkem jednoduchý symbol zpracován v modernějším pojetí. Vy si tak ozdobíte dekolt unikátním, avšak jednoduchým šperkem vhodným pro každý den.

Goldstore.cz

Zapínání a vhodná délka

Většina náhrdelníků má zapínání na pérový kroužek, nebo na karabinu. Výhodou je ovšem prodlužovací řetízek, který náhrdelníku propůjčuje variabilní délku v rozmezí několika centimetrů. Vy si tak náhrdelník můžete zkracovat podle momentální nálady a naopak.

Optimální délka dámského náhrdelníku se odvíjí především od ženské postavy. Nejčastěji se však náhrdelníky vyrábí v délce 45-50 cm. Jejich účelem je zdobit ženský dekolt, proto mají náhrdelníky kratší délku, aby byli na první pohled vidět. V každém případě se v náhrdelníku musíte cítit dobře, proto dejte na svůj pocit, a dle něho vyberte náhrdelník padnoucí jen vám.