Vaše zkušennosti s bylinkami - Diskuze | e15.cz
Zpět na výpis diskuze

Vaše zkušennosti s bylinkami

Diskuze

:)
slunko
| 31. 3. 2009 12:46
Silnou menstruaci tlumí i jitrocel kopinatý nebo přeslička rolní, ta se ale musí se užívat v malých dávkách. K zmírnění menstr. krvácení pomáhá i dubová kůra.

Jinak knihy Váni mám doma také, a obzvlášt Průvodce celým rokem je moc dobrý.
máš pravdu
Mirek
| 31. 3. 2009 12:35
Ahoj Radko !

Máš pravdu, nenapísal som to dosť jasne. Áno, má problém so sústavným menštruačným krvácaním. Je dosť introvert, je plachá, snažím sa jej pomôcť. Takže je taká kniha, ako píšeš, dá sa to asi bežne kúpiť. Idem jej to hneď poradiť, ten recept, čo si mi poslala, ďakujem. Si milá.
M.
Mirku
anonym
| 31. 3. 2009 12:24
kamarádka má nadměrné menstur.krvácení pochopila jsem to správně???Já si koupila průvodce bylináře Pavla celým rokem. Je tam kokoška pastuší tobolka50g,řebříček nať 30g. 1 POLÉVKOVOU LŽÍCI SPAŘIT 0,25l vařící vody, 20min.louhovat a pít třikrát denně.
prosba
Mirek
| 31. 3. 2009 11:55
Ahojte dievčatá !

Prosím o pomoc. Vidím, že máte veľké skúsenosti s bylinkami a chcel by som pomôcť mojej kamarátke. Má dosť veľký problém so sústavným krvácaním, lekári ju posielajú na operáciu, však to poznáte, hneď rezať... Myslím, že som niekde čítal o tom , že na tieto ženské problémy je dobrá pastierska kapsička, alebo praslička ? Ak nám viete poradiť, budem rád, ja viem, že sú o tom možno aj nejaké knihy, ale to viete, niekedy človek má skôr času a možností pozrieť na web, ako behať po meste a niečo zháňať - a k tomu skúsenosti overené praxou sú hodnovernejšie.
Slunko
anonym
| 31. 3. 2009 11:53
Nádherná fotka, pastva na oči. To bys mohla dát do nějaké soutěže.
slunko
anonym
| 31. 3. 2009 11:13
v kuchyni používám bazalku,do rajské omáčky.Ta saturejka,opravdu pomáhá proti tomu nadýmání u luštěnin,máš to odzkoušenné,já právě mám z nadýmáním problém,takže vůbec luštěniny nemohu.Jinak Ten žlučník.Tu pampelišku,zkus,když začnou,to ty stonky nejsou tak tvrdé,já pak mám pampeliškové kapky,místo prášků od doktora. Jinak obrázek je moc pěkný jsi šikulka
nadiček
anonym
| 31. 3. 2009 11:00
díky moc,určo kouknu
Sluni
nadicek1
| 31. 3. 2009 07:49
ta fotka ne naprosto dokonalá , taková úrodička Pěstova bylinky byl muj sen, bohužel tady v Brně, když nemáme zahrádku, je to skoro nemožné. Vynahrazuji si to alespoň tím, že mám na balkóně bylinky typu: bazalka, šalvěj, meduňka (ale jen v malém množství) i máta se mi minulý rok chytla plus typická pažitka, petrželka, libeček.
Takže když jedu někam na návštěvu a vidím, že mají na zahradě čerstvé bylinky, hned vytahuji sáček a už jim to sklízím No a alespoň, že v bio prodejnách jsou k dostání sušené bylinky, díky české a ještě bio kvalitě to snad nebude až tak nejhorší, lepší než nic

To pěstuješ na chaloupce?
mé bylinky :)
slunko
| 31. 3. 2009 07:29
Radka37
: Pampeliška je myslím velikým pomocníkem obecně. Jsem zastáncem názoru, že příroda se nám sama „podbízí“ svými sezónními rostlinami, které bychom v té době, kdy rostou měli užívat. Pampeliška s kopřivou je jasným důkazem. Říká se, že s očistou těla bychom měli začít když raší první kopřivy a tyto kopřivy užívat – jak čajové nálevy 3 týdny každý den (ne déle), tak formou nádivek, žvýkání malinkatých lístků apod. Už se moc těším, až nějakou tu kopřivu uvidím. Pampelišku jsme zkoušela jíst jen listy, stonky díky své bílé náplni mají velice hořkou chuť, ale když říkáš, že fungují, tak možná letos také nějaké slupnu. Z květů dělám med, neboli i sirup na léto s citronem. Jo a mimochodem, výbornou chuť mají sedmikrásky, sbírám je do čajů jako okrasu a vždycky uzobávám také, tak si připadám jako koza na pastvě :)

Heřmánek také ráda používám na vlasy, obzvlášť teď v zimě, kdy jim chybí světlost, je heřmánek krásně prosvětlí

Šípek mám také velice ráda, a jestli mohu doporučit, nejlepší je louhovat ho třeba přes noc, nebo několik hodin, protože pak má výbornou sytou chuť i barvu, no prostě, je to lahoda!

Konopná mast je velice známá pro své protizánětlivé účinky. Postup je např. zde http://grower.cz/…m/showthread.php?… , účinky a stejný postup je zde http://www.konopa.cz/index.php?… – já tento postup také používám a je myslím nejlepší.

Kloa
: Také již několik let nemám vůbec problémy s nachlazením nebo jakýmikoli nemocemi, ale určitě je to i vliv jiných okolností, nejen bylinek. Echinaceu poslední dva roky hodně sleduji, a to tak, že ji od minulého roku pěstuji (česky Třapatka nachová), jejíž květy namáčím 3 týdny v nějaké silné lihovině a pak ji užíváme každý den pár lžiček na imunitu. Celou zimu jsme nebyli nemocní. Echinaceové kapky si pamatuji jsem užívala už jako malá kdy jsem měla pořád nemocné průdušky, její účinky jsou známé po celém světě a my ji máme na dosah – ostatně jako mnoho dalších bylin.

Nadicek
: Já mám taky kuchyň obloženou bylinkami :). Já si všechny bylinky pěstuji nebo sbírám sama, dokupuji pouze bylinky do směsí, a to zejména ty bylinky, které jsem buď nestihla nasbírat nebo nejsou tak dostupné. Podívejte se do přílohy jak vypadá má dílčí sklizeň :). U kupovaných bylinek mi někdy nejde do hlavy, proč ty domácí chutnají mnohem lépe než ty kupované. Samozřejmě nechci nic schazovat, určitě mají stejné účinky, jen těm svým prostě věřím více :).

Nedám dopustit ani na šalvěj, výborná při nachlazení, zejména při bolesti v krku. Ač se ji snažím vypěstovat už asi dva roky, vždycky mi umře, ale letos jí dám co proto :). Je součástí mnoha směsí.


Když chci udělat radost svým chuťovým buňkám, dávám si levandulový čaj s rozmarýnem a třeba heřmánkem, to je takové zklidňující pohlazení.

Kopretina řimbaba je zase skvělá na migrénu v počátečním stavu. Představte si, že minulý rok mi na zahradě hojně rostl jitrocel kopinatý, tak jsem se o něj začala zajímat, a zjistila, že je obrovským pomocníkem při nachlazeních, tak jsem z něho hned udělala sirup a při nachlazení ho používáme, je chuťově znamenitý, takže ho používáme i na zdravou mlsnou :).

Používáte bylinky v kuchyni? Mou nejoblíbenější je tymián, ať už dělám směs na těstoviny, maso na divoko, to je dobré se semenem koriandru, který je dobrý i do chleba. Majoránka je taková tradice že :). Saturejka přidávaná do luštěnin zabrání nadýmání. Na ryby rozmarýnku.

Už nevím, co bych napsala, snad to někoho inspiruje :)
lapacho a rooibos
nadicek1
| 30. 3. 2009 21:49
http://www.novyvek.cz/index.php?…

a http://www.novyvek.cz/index.php?…

lapacho neni caj v pravem slova smyslu, neobsahuje cajove listky. viz clanek. ma lehce korenenou chut trochu do medu, pokud mas rada cerny caj, tak by ti urcite mel chutnat i rooibos, osobne mam lapacho mnohem radsi :)
holky
anonym
| 30. 3. 2009 21:36

to lapacho a roibbos,je ovocný,nebo černý čaj??Já právě můžu jen ty černé,ptám se,že chci zase něco vyzkoušet a zatím nevím co,po čem se mám kouknout.
lapacho
Kloa
| 30. 3. 2009 20:37
Jo, jo lapacho, na to jsem zapomněla. Ale třeba teď mě mrzí, že sonnentor přestal vyrábět lapacho v pytlíčkách, dělá už jen sypané Já to chápu, že se má lapacho vařit pro co největší účinky, ale takto to taky nebylo bez účinků a vyhovovalo mi to víc
čajíky
nadicek1
| 30. 3. 2009 20:33
já nedám dopustit na různé čajíky, doma mám skříňku jen na ně :) Kupuji sušené bylinky či kombinované sypané podle potřeby. Miluju drcený či celý sušený šípek, Nejen, že má vitamíny a podporuje obranyschopnost, ale také i odvodňuje (dobré při PMS ). Kopřiva je parádní mimo jiné pro detoxikaci, v tomto období si o to tělo jen žádá Po již zmiňované meduňce se mi také lépe usíná nebo s ní během dne zaháním stresy, na uklidňení mi pomáhá i heřmánek, který je dobrý i proti nadýmání, uklidní bříško, když sníte něco špatného. Máta forever

Doporučuji i cizí lapacho, opravdu zázračný čajík v mnoha ohledech a lahodně chutná, připomíná mi trochu medový roibbos.

Co se týká bylinek, momentálně jsem zásobována čerstvým medvědím česnekem, který mi dováží kamarádka ze Slovenska, super věc, na pečivo, chutná mnohem lépe než pažitka a má mnoho mnoho cenných látek plus je trhaná v hlubokém lese, takže opravdu kvalitní

Dále nedám dopustit na směsy od Lerosu, kvalitní české čajíky.
Bylinky
Kloa
| 30. 3. 2009 19:34
To je hezké téma Na bylinky nedám taky dopustit. Mají velkou sílu, ale chce to užít je včas a při rozjetých problémech trpělivost. Bylinky jsou ale dle mě nejlepší prevencí. Od prosince 2007, kdy jsem prodělala lehkou angínu jsem nebyla nemocná, žádné nachlazení, rýma, pokašlávání, nic, chřipku ani nepamatuju, a to jsem ve styku s bacily byla, protože doma churavěli. Bylinky a ostatní léčivé přírodní prostředky mi taky pomohly v nemoci, která se u mě rozjela jako následek té angíny. A to jsem měla užívat silné léky (kortikoidy).

Žádnou bylinku nejde asi samostatně vyzdvihnout, jako že by byla "nejlepší", každá bylinka má své uplatnění na určité problémy.
Mi se na imunitu osvědčila echinacea, rakytník, šípek, vilca cora, různé čajové směsi (např. s červenou řepou), sangre de drago.
Na zažívání je dobrý zase heřmánek nebo máta.
Eukalyptus na dýchání.

Teď jsem hodně propadla bylinné kosmetice Just. Každý si tam najde svého bylinkového pomocníka na nějaký svůj problém. Tymián na nachlazení, jalovec nebo kostival na modřiny a pohmožděniny, měsíček nebo sléz na různé kožní problémy, levandule na žíly. Olej z 31 bylin na všelijaké problémy. Výrobky s mořskou solí. Bodlákový olej. Horský jalovec na ledviny. Eucasol na rýmu a nachlazení. Atd. atd.
slunko
anonym
| 30. 3. 2009 17:31
to technické konopí neznám,jsou nějaké stránky,kde bych si mohla o tom přečíst??
slunko
anonym
| 30. 3. 2009 17:27
mateřídoušku piju pravidelně,kostival s kafrem,je super mast na namožené svaly a klouby,naraženiny atd.Mátu si přidávám k jinému čaji.Také při nachlazení piji šípek
moje zkušennosti
anonym
| 30. 3. 2009 16:57
já jsem začla hodně na bylinky věřit,když mě chyt žlučník,prášky ani kapky,moc nezabírali ,tak mi někdo poradil žvíkat na jaře,když jsou pampelišky stonky, tak jsem byla v té době schopná zkusit vše,kdo zažil,ví jaká je to někdy krutá bolest.Pomohlo to. .Pak se k tomu vážou problémy se žaludkem,to jsem zase objevila heřmánek,který jsem užila i na oplachování po umytí hlavy,mám špinavě blond vlasy a přestala mě i kousat hlava
:)
slunko
| 30. 3. 2009 16:41
Moje milované bylinky :). Nedám dopustit na technické konopí - jeho síla, ať už v podobě zábalů, mastí apod. je vždycky ohromující. Prakticky každý den používám mast, třeba jen na rty, protože ráno jsou zahojené. Dávám jí známým, a vždycky se setká s ohlasem, že hojí rány superrychle, opary, kožní problémy apod.
Hodně věřím také kostivalu, o jehož síle jsem se přesvědčila, když příteli spadl na nohu kmen a měl to oteklé, se sraženou krví pod nehtem, no vypadalo to, že sleze. Na noc jsem mu udělala zábal z rozdrceného listu kostivalu a ráno se probudil, neměl žádný otok, sraženiny zmizely a skoro to nebolelo. Palec se zahojil a nehet zůstal celý :). Vím, že jeho babička si tak vyléčila i zlomeninu. A to hlavně kořenem kostivalu, ten má mega sílu.
Zmínit musím i mateřídoušku, která spolehlivě pomůže odkašlávat. Máta zase vytráví, pročistí dech, je na nachlazení. Po meduňce se krásně spí.

Teď honem nevím, jakou bylinku dále vyzdvihnout, věřím v jejich sílu a někdy není možné mít důkaz, že to "funguje". Bylinky, to je svět sám o sobě :)
Vaše zkušennosti s bylinkami
anonym
| 30. 3. 2009 16:18
Pojdme si povídat o bylinkových čajích,na co Vám případně která bylinka zabrala,já osobně na ně hodně věřím,když něco najdu,třeba radu od bylinkáře,hned vyzkouším,když zabere,tak radím dál.

Nejnovější příspěvky v diskusích

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
Alka...
20. 4. 2024 06:04
70262
2112Hana
19. 4. 2024 18:33
11798
Uivatel_5825696
16. 4. 2024 20:10
479
2112Hana
30. 3. 2024 19:13
406
helena.07
27. 3. 2024 11:56
8
Uivatel_5747674
19. 1. 2024 11:51
16826
Pavlna Trojanov
12. 3. 2024 09:26
5
Jiina Koudelov
25. 2. 2024 20:33
148
Anna Soukov
23. 2. 2024 00:14
115
Jiina Koudelov
13. 2. 2024 21:43
46
Silvie Zimmermannova
13. 2. 2024 17:15
10831
Jiina Koudelov
3. 1. 2024 18:58
327
Uivatel_5725017
3. 1. 2024 10:00
33
Lucie Baklkov
28. 11. 2023 14:24
8775
Uivatel_5694482
24. 11. 2023 19:31
82
Cryptomeria Rasa
16. 11. 2023 18:49
287
sona.koutna8
30. 6. 2022 21:02
26
Vlado Schiffel
12. 11. 2023 01:48
439

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video