Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Crohnova nemoc

Diskuze

průběh nemoci
Lusy1986
| 28. 3. 2008 20:47
Ahojky, zdravím kronáky , vím je to špatný humor
Možná by tu někoho zajímal můj průběh nemoci, ale bylo by to na dlouho tak jen zkraceně:
V nemocnici mě přijali v 15letech na slepaka, než po měsíci nakonec zjistili kolondoskopii a jinými vyšetřenimi, že to je crohn(má to i moje sestra). Nasadili mi prašky jako je pentaza a imuran, a bylo mi fajn,. Vůbec za celou dobu své nemoci jsem neměla žádný problém, že bych nestačila chodit na zachod nebo tak, no možná někdy jsem měla křeče v břichu, a omezovala jsem hodně jídlo,ale fakt jenom omezeně. Takže jsem prašky brala do svych 18, a v den mych narozenin to začalo, udělalo se mi hnisavé ložisko v břiše, ktere doktoři odstranily a dali mi vyvod, takže to byl fakt pěkny darek k mym narozeninam. Den před vanoci mě pustili domu, jako že je vše vyléčeno........V den silvestra jsem musela na pohotovost ,protože se mi udělala na místě původního vyvodu hrča, takže mi to na pohotovosti rozzířli, a pak sem cely leden chodila na převazy k brutalnímu doktorovi, furt dokola mi tu ranu čistili a převazovali. Nakone mě v únoru přajila spatky do nemocnice, zavedli mi umělou výživu (fakt bolestivé) a po tydnu jsem šla na operaci. Prvni jsem byla 2dny na aru a pak asi 4dny na intenzivce.Myslela jsem ,že už je vše zamnou, ale pak jsem zjistila, že jak jsem měla to hnisavé ložisko díky prasklému střevu, že mi tam uřízli kus kuže..... to jsem zjistila poté, jak mě sestřička poslala do koupelny se sprchovat, to si přesně pamatuji, jak mi řekla, že je to mala dírka...můžu říct, že jsem se malem poskladala, musela jsem dostat i prašky na uklidnění, to by se mi tam vešel i tenisový míček no hrůza..........pak jsem až do května musela chodit na převazy a vyplňovali mi rano aqvacelem. Jinač školu jsem dochodila dalkově
Teď mam 21let, takže už mam 3roky klid a můžu říct, že si je hodně užívam, vůbec si nemůžu stěžovat, protože nemam žadné problémy a 2roky už neberu prašky, jím uplně všechno a chodim na spin......jsem v pohodě a vůbec o té nemoci nevím, ale zavěrem:
- doktor a sestřičky na dospělem stali za prd, byla jsem z toho tak hotová, že mi vyhrožovali i psychiatrem, ale když mi něco bylo, tak mi to bylo jedno, co říkají
-moje gastroenteroložka to nemohla nějak ovlivnit, ikdyž tam tvrdila, že mam prasklé střevo tak ji tam nikdo nevnímal, tvrdili, že je to něco jiného
- doktoři měli furt čas, ikdyž jsem trpěla půl roku
-zbytečné ošklivá jizva, jen kdyby mě operovali hned, jak jim to říkala moje doktorka
- za to teď mam fajného, hodného, doktora Machytku a nemůžu si ho vynachválit, stara se a nebere nic na lehkou vahu, zrovna jsem u něho byla, protože mam střevní chřipku
deprese
Michala
| 26. 3. 2008 09:41
Jolko,

pokus se kamarádku přesvědčit, ať jde na terapii. Deprese je velice závažné onemocnění, je hloupé když se tak označuje pomalu každý stav, kdy je nám trochu ouvej a tím se znevažují ty skutečně závažné případy.
pro Jolku
monky
| 25. 3. 2008 18:48
tak na tu bio léčbu se musí zeptat u svého doktora, ale všichni ji nedělají, odkud je kamarádka????
já chodím do Olomouce do fakultní nemocnice a tam ji dělá doktor, ale je to jako výzkum.
chce to se zeptat nebo si nekam zavolat, jestli přibírají pacienty, ale schvaluje to pojišťovna, je hodně drahé 1 injekce 16 000 kč
zahajuje se dvěma a pak každých 14 dní 1 injekce, mluvím o humiře.
doufám, že jsem trošku pomohla
ahojky
dostpná?
Jolka
| 23. 3. 2008 21:38
Ta biologická léčba je běžně dostupná? Kamarádka má kronovu nemoc a je z toho strašně nešťastná. Ani nechce chodit ven, že prej sebou nebude pořád tahat záchod. Ráda bych jí pomohla, ona už ani nehledá nové možnosti léčení..
Remicade
jockley
| 1. 3. 2008 08:20
Ahoj Ireno,

já jsem se po remicadu cítila vždycky jak vyměněná, ale jen na krátkou dobu, a proto že ta léčba byla , nebo je hodně finannčně nákladná tak mi jí zrušili, určitě se snáší lepe než humira.

Vedlejší učinky jsem nikdy neměla
remicade
Irenka1
| 28. 2. 2008 19:31
Michalo, mohla by jsi mi o tom napsat víc? Zajímám se o nové možnosti léčby teď jsem narazila na spojení Remicade a biologická léčba. Je tam uvedeno hodně široké spektrum nemocí, na které by to mělo pomáhat.

Zajímá mne, jestli je zlepšení skutečně tak výrazné, jak se uvádí. A co vedlejší příznaky? Pišou, že minimální. Ale co já vím, tak čím agrasivněji se nemoc manifestuje, tím silnější se používají léky.

Budu vděčná za včechny informace. Přeji ti, aby to pomohlo.
pro Michalu
monky
| 27. 2. 2008 15:17

Ahojky přeji Ti aby Ti to fakt pomohlo.Když už člověk něco podstupuje tak tomu hodně věří.Držím palečky
Ahojky a dej vědět, jak léčba pomáhá.
bio léčba jockley
monky
| 27. 2. 2008 15:15
ahojky tak já remicade neměla, jen humiru.Od listopadu do prosince, bylo mě hodně u toho špatně, tak to dr ukončil. Crohn mi zasáhl přechod tenkého střeva do tlustého tzv.ileum.Na operaci jsem byla v Olomouci v květnu 07.Ale není mi líp, je to stejné.Bolesti a křeče jsou tu stále, i průjmy.Nesnáším teplé jídlo, ani nápoje.A třeba když nejím od rána třeba do odpoledne, tak mi je taky hodne zle, ale když někam jedu, tak fakt jíst nemůžu.Bludný kruh to je.
Už to mám 10 let.Ahojky měj se
remicade
Michala
| 25. 2. 2008 12:35
Ahoj, tak jsem byla dneska poprvý na Remicadu, poležela si dvě hodinky s kapačkou, pak ještě přečetla pár časopisů na pozorování a šla domů. Teď jsem zvědavá, jak se to bude vyvíjet. Co jsem četla, tak do toho vkládám vcelku velký naděje. Mějte se hezky a užívejte jara.
bio léčba
jockley
| 23. 2. 2008 18:14
Ahoj Monky, taky už jsem podstoupila biol. léčbu jak remicade tak humiru, a nic stále stejné ataky a bolesti, od listopadu 07 do minulého týdne jsem byla na enterální výživě, a ted mi je zase špatně, Muůžu se zeptat jakou část trávícího traktu ti Crohn zasáhl . Píšeš že jsi po operaci, jak se cítíš a kde ti ji dělali? Díky za odpověd

pa Lenka
léky
Kloa
| 22. 2. 2008 11:48
Ahoj. Odpověděla jsem ti ve zprávičce. Pa
Kloa
monky
| 22. 2. 2008 11:32
ahojky
já mívala dříve prednison a nežádoucí účinky tam byly hlavně jako tloustnutí, měsíčkovitý obličej atd..
Teď už ho nemůžu, protože máme v rodině dědičnou poruchu krve.
On pomůže na zánět, aby ho zklidnil, to zase jo.Proto už člověk mávne rukou nad těma vedlejšíma příznakama, jen aby mu bylo líp.
Já ho měla ale asi jen 5 měsíců.Jinak ne, teď jsem na jiných lécích a po operaci.Doufám, že jsem aspoň trošku pomohla ahojky M
léky
Kloa
| 21. 2. 2008 21:47
Ahoj monky. Můžu se jen zeptat, dočetla jsem se, že se tato nemoc léčí kortikoidy, taky je užíváš nebo jsi užívala? Zajímaly by mě zkušenosti s kortikoidy, hlavně nežádoucí účinky a jestli v něčem léky pomohly. A prednison nebo medrol? Díky
jadeli
monky
| 21. 2. 2008 20:03
promiň tvé číslo na icq jsem objevila až dnes, moc sem nechodím. velice se omlouvám, písnu ti a můžem probrat naše strasti
zatím ahojky
bio léčba
monky
| 21. 2. 2008 20:02
Tak biologickou léčbu jsem měla, ale neseděla mi.Byla jsem jediná komu nesedla.Chce to opravdu vyzkoušet, třeba tobě to zrovna sedne.Je toho více druhů, já měla humiru, ale je to dost drahá záležitost, musí to schválit pojišťovna.
Přeji ať už se rozhodneš jakkoliv, aby ti bylo líp
biologické léčba
Michala
| 16. 12. 2007 12:05
už 3
roky si crohnovu nemoc léčím, cpou do mě všechno možný, ale zlepšení
minimální. Velmi mi to kazí život, partnerský život v háji. Teď jsem slyšela
o biologické léčbě, ale nejsem si tím jistá, máte někdo zkušenost s léčením
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?

už 3
tímto způsobem?
číslo na icq
jadeli
| 14. 12. 2007 17:16
jsem ráda,že jsi se ozvala....ta nemoc je vážně hnus...co si budeme povídat..chodím i na stránky pro uk acrohna..ale...není teď moc času...vánoční shon a to okolo..klasika ...icq je 489391596zatííím
anonym
| 9. 11. 2012 18:37
TO jadeli: Můžeš mi prosím poslat nějaké odkazy kam můžu nakouknout a dovědět se zkušeností lidí s Crohnem? Diagnostikovai mi tuto chorobu teprve nedávno a tak pořád tápu co a jak :(
pro Jadeli
monky
| 11. 12. 2007 13:14
ahojky už jsem tu dlouho nebyla, taky mi zdravíčko neslouží, můžeš mi písnou zprávičku jestli chceš taky mám icq. Můžeme si sdělit dojmy, jinak chodím na doktorka.cz je tam taky diskuze na téma crohnova nemoc ahojky měj se
crohn
jadeli
| 24. 10. 2007 18:03
tak ahoj...brouzdám tu po internetu a narzila na Tebe.....ano i já patřím mezi ty "Šťastné"které trpí tímhle hnusem a to už celých 7 letno a protože máme podzim..tak se tozas dalo do práce..prostě mám opět recidivu .kdyby jsi chtěla někdy písnout..dám ti icq...Tak zatím ahoj...Jana
Lindule
monky
| 15. 5. 2007 17:22
Bydlíš na vesnici nebo ve městě??My totiž na vesnici a manžel když je doma tak dělá něco na zahradě nebo na dvoře.Takže já ani nemám možnost ho trošku vycvičit na dones,podej,ukliď...atd.A taky si chce trochu odpočinout.Přes týden dost pracuje.Takže domácí práce dělám většinou sama.Už mi začíná pomáhat dcera.Ta mladší se tomu docela brání.
Monky
Lindule
| 15. 5. 2007 15:48
Tak to před tvým tátou smekám. Náš táta doma na nic nemákne, kromě takových těch typických chlapských prací jako je výměna kohoutku, malování a tak. A i to je umění ho k tomu dokopat. Možná proto musíme tu svíčkovou tak chválit.
Můj muž je vychovaný jinak. Doma pomáhal. Vařit sice neumí, ale je dobře vycvičený na takový to: podej, přines, nastrouhej, zamíchej Snažím se ho i nenásilně učit vařit. Vyprat jsem ho už naučila.Ovšem stále mu poskytuji konzultace po telefonu, když mu to prádlo předem nenatřídím. Teď probíhají lekce jak pověsit prádlo, aby se nezmuchlalo, protože žehlení by na něj už bylo asi moc. Nedělám to kvůli tomu, abych to nemusela dělat já, ale právě pro ty situace, kdybychom měli děti a já musela do nemocnice. Aby se o ně uměl postarat. Asi to mám z dětství hodně vrytý do paměti.
Naštěstí se tomu moc nebrání. Jednou jsem se v práci pohádala s kolegou, který razil názor, že žena patří do kuchyně a do postele.A muž je pán tvorstva, který nemusí nic dělat, i když má stejné množství volného času. Prostě si představoval, že on bude chodit na ryby, žena zatím doma uklidí, navaří. On příjde domů, nají se a šup do postele.S někým takovým bych být nemohla.
Lindule
monky
| 15. 5. 2007 15:02
To je dobrý!!!Můj táta umí uvařit všechno kromě omáček.Ty totiž ani nemusí jíst.Nedělají mu dobře.Tak asi proto.On je takový všeuměl.Když máma dělala turnusové směny tak se staral on.Vypere, uvaří a taky šije!!!To nedělá máma.Dobrý co???A guláše dělá nejlepší.To za ním chodí lidé, aby na nějakou oslavu uvařil guláš.
Monky
Lindule
| 15. 5. 2007 14:58
To si piš, že děti i manžel budou šťastni, až budeš zpátky doma. A jak budou sekat první dny dobrotu.

Také je sranda, když chlapy, kteří běžně nevaří, pak něco uklohní a nafouknou se jak pávi. Táta každé Vánoce vaří svíčkovou. Kuchyň pak vypadá jak po výbuchu atomovky, knedlíky vaří máma a i ta svíčková chutná stejně, jako když ji udělá máma. Ale chválit, mlaskat a přidávat se musí. (Takhle si u něj udělal očko na začátku vztahu můj manžel, který si asi dvakrát přidal )
Lindule
monky
| 15. 5. 2007 14:42
To doufám!!!Doufám, že to takové u nás nebude.I když kdoví?Ale je zajímavé, jak si takové situace člověk pamatuje.Když uvaříš něco dobrého, tak je to samozřejmost.Ale když nic není a denně se opakuje stejné jídlo, děti na to vzpomínají málem s nadšením.
Monky
Lindule
| 15. 5. 2007 14:34
Tak to už máš doma slečny. Cca 15 dní to vydrží určitě. Když nám bylo se sestrou kolem 10, tak byla mamka v 2x v nemocnici na delší dobu (1x žloutenka, 1x oči). Staral se o nás taťka. Takže jsme jedli jen sekanou s bramborovým salátem nebo párky s bramborovým salátem. Když cca po čtrnácti dnech uhňácal domácí karbanátky s bramborem, považovali jsme to za vrchol všech kulinářských dobrot a vzpomínáme na ně dodnes. Pak nám přinesl pytel vaflí a jelikož ho nenapadlo, že by nám je měl dávat postupně, snědli jsme celý pytel na posezení. No a taky jsme to přežili. Alespoň si tě budou doma ještě více považovat.
Lindule
monky
| 15. 5. 2007 14:24
Tak tu naši "holčičku" bys asi vracela za týden.Má 4 roky, ale je to děsné číslo.Kolikrát mluví jako dospělá.Takovou neteřinku aby člověk pohledal.
Mám dvě dcery 15 a 11 let.Už se o sebe taky přece jen sami postarají, ale znáš to.Praní, úklid a vaření bude asi problém.Manžel umí uvařit jen takový základ.Guláš,kuře a nějakou minutku nebo řízek.Snad jim to bude stačit.
Monky
Lindule
| 15. 5. 2007 13:02
Já měla štěstí, že to manželovi vycházelo v práci. Když jsem chodila dopoledne po vyšetřeních, tak měl odpolení (nebo si prohodil směnu) a když jsem byla v nemocnici, tak měl do 14.00 hod. Je vedoucí směny ve skladu, takže většinou nemusí být přesčas.Jinak by tam za mnou asi taky nemohl. Navíc se nemusel starat o děti.(jenom o kočku ) Ale milý telefon určitě také potěší.

To má švagrová štěstí, že se jim to podařilo. Já si vždycky říkám, že bych spíš chtěla aktivnější dítě, než takové, které najdeš, kams ho posadila. Ale počkej, jestli se mi to splní. To budu mluvit mluvit jinak

A jak máš staré děti?
Lindule
monky
| 15. 5. 2007 12:50
Tak to mohu jen gratulovat k takovému manželovi.Doufám, že ten můj za mnou bude chodit aspoň obden.To víš, bude mít na starosti dvě děti a dělá většinou až do večera.Soukromý podnikatel to má kruté.Dělá od rána až do večera.
Švagrová byla také na umělém oplodnění.Na potřetí se jim to podařilo.Nevěřila bys, jakou mají malou rošťačku.Vždy si stěžují, co jim to ten doktor namíchal.Z legrace.
Monky
Lindule
| 15. 5. 2007 12:45
nevadí mi, že vyzvídáš. Já s tím začla

Endometrioza je nemoc, při které se výstelka dutiny děložní usazuje v těle, místo aby odcházela při menstruaci ven. Potvůrka se uhnízdí na vaječnících, děloze ale i v rektální oblasti, střevech a tak. Jednak vytváří fyzické zábrany pro otěhotnění (srůsty a tak) a jednak obecně snižuje schopnost otěhotnět. Ale doktoři přesně neví jak. Navíc se to u mě projevovalo příšerně bolestivou menstruací, kdy mne křeče úplně paralizovaly a dělal mi problém se jen nadechnout.Před cca šesti lety mi zasáhla vaječníky. To mi odstranily(tu výstelku, ne vaječníky) a teď na podzim mi zjistili, že ji mám .... no napsaly ve vaginálněrektální oblasti. . Dostávám teď každý měsíc injekce(navozují umělý přechod se všemi příznaky) a v létě bychom se měly pokusit o umělé oplodnění. Mám to ještě zkomplikované tím, že mám vývojovou vadu dělohy (dvě těla děložní). Mám však velkou podporu ve svém manželovi. Veškerá vyšetření absolvoval se mnou a v nemocnici byl za mnou každí den.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
helena.07
14. 6. 2025 20:13
14505
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
jizerka
14. 6. 2025 22:26