Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 7. 1. 2013 23:11
Lenko S..............jak to čtu,tak já tedy byla uplný chabrus,mě příjmuli dopoledne,dostala jsem jen projímadla,pak krystýr,na operaci jsem měla jít ráno,ale vyšlo to až po 13hod.Na JIP jsem se probudila,někdy pozdě odpoledne,samé pípání,kapačky,ráno mě posadili bum a už jsem zase ležela,nebylo tam místo,tak mě pak převezli na pokoj a tam jsem byla jako na JIP dva dny další na kapačkách,vstávat jen se sestrou,hned jsem šla k zemi,takže vidím,že tedy já byla brambora,jediné co snad bylo,že mi řekl dr.na JIP,že v uzlinách rakovina není,že jsou negativní,dělají to statimově až tak čtvrtý den jsem byla trochu k světu,,,,,,,,,,,,no ale ono asi záleží na všem,na druhu operace,jedinci,ostat.chorobách atd.

Ale Vy budete ok

Steličko odstranění dělohy laparoskopicky je zcela něco jiného než celková hysterektomie.

Držím všem čekatelkám palečky
anonym
| 8. 1. 2013 11:40
TO chany: Ono opravdu záleží na každé z nás. Každá jsme jiná. Já jsem šla na sál v 7.45 jako první a to Ti strašně přidá. Nemusíš se nervovat kdy si pro tebe někdo přijde. Já si nesmírně vážím každé z Vás tady na diskusi a plně Vás respektuji. To co sem napíšu tak v žádném případě neberte že se nad Vás nějak povyšuji. Operace trvala 1.5 hodiny. Když mě vezla sestra ze sálu tak mi řekla že na mě čeká manžel který si přišel pro neschopenku. Už to mi strašně moc pomohla že jsem s ním mohla mluvit. Bylo to něco opravdu moc krásného když mě držel za ruku. Domů mě pustili pátý den po operaci. Vzhladem k tomu že mě za celou dobu opravdu nic nebolelo tak to bylo docela utrpení tam být. Ikdyž za mnou každý den jezdil manžel s mojí maminou přesto jsem strašně chtěla domů. V den kdy mě domů pustili jsem se ptala jestli můžu řídit auto nebo ne, jak je to s ohybáním třeba když si budu chtít zatopit a budu muset vyhrabat kotel. Pro někoho jsou to možná kraviny ale pro mě je to podstatné. Manžel dělá 2 dny 12h. Proto jsem se ptala i na ten kotel. No abych to zkrátila. Prvně jsem auto řídila hned ten den kdy mě z nemocnice pustili. Doktor řekl že to mám vyzkoušet nejprve na kratší vzdálenost a když to půjde tak můžu jezdit podle libosti. Prvně jsem jela 2 km a zjistila že to jde. Pak už jsem ani manžela nepotřebovala . Jen na nošení nákupu. Ke kotli jsem se poprvé ohla a vynesla popel po měsíci. Toho jsem se bála. Manžel si to domluvil v práci a vedoucí ho vždy pustil na chvilku domů aby mi zatopil. Hani určitě nejsi ani bačkora ani brambora. Podle mého názoru je to celé o tom jak si to uspořádáš v hlavě a jestli si to budeš připouštět že jsi bez dělohy. Já jsem na to byla připravená a proto si myslím že to celé bylo tak v pohodě. Pravda je taky to, že já asi nemám práh bolesti . Poslední lék na bolest jsem měla první den po operaci ráno. A to jen pro jistotu. Večer už jsem ho nechtěla. Tak doufám že jsem holky čekatelky uklidnila a Vás ostatní nenaštvala. To opravdu nebyl cíl tohoto vzkazu.
anonym
| 7. 1. 2013 22:24
Zatím díky za info. Jsem hodně zvědavá, jestli mi ten můj prdíkový sirup pomůže. Dnes ho testuji , naštěstí jsem v pokoji sama .
anonym
| 8. 1. 2013 08:19
TO Stelička: Můžu se ještě zeptat,proč jdeš na hysterektomii??Jinak po laparo budeš mít na břiše jen malé ranky,pyžymo asi ne,spíš noční košile,ale v nemocnici ti určitě dají,jinak stačí úplně obyčejná.Vložky taky určitě svoje.
anonym
| 8. 1. 2013 13:09
TO Martina: Na hysterektomii jdu kvůli mnohočetnému výskytu myomů a tím pádem silnému menstruačnímu krvácení. Můj gynekolog mě přesvědčoval, že pokud již nechci děti (ne, děkuji ), tam už je děloha jen semeništěm dalších problémů. Mám skoro 47 let, dvě skoro dospělé děti, nikdy jsem nemohla brát antikoncepci kvůli migrénám, tak si slibuji i trochu "konfortu".
anonym
| 8. 1. 2013 13:19
TO Stelička: tak to jsme na tom skoro stejně,já jsem měla taky velké myomy a rychlerostoucí dělohu,velké a dlouhé krvácení.Teď už jsem po gynekologické stránce v pořádku a musím říct,že život bez vložek je super.Já mám 3 děti a je mi 37.Po hysterektomii jsem rok.Operace ti určitě pomůže a budeš mít klid.Pokud ti zůstanou vaječníky nic se nezmění.Já bohužel nemám ani jeden.Tak se ničeho neboj.
anonym
| 8. 1. 2013 13:30
TO Martina: Vaječníky by měly zůstat,ale to víš, že mi říkali, že kdyby něco, tak je vezmou. Teď už jsem se smířila, ale zprvu mi na celé operaci nejvíc vadila ne ztráta dělohy, ale "znetvořené" břicho. Nemám na něm jedinou pajizévku, strii, jsem štíhlá, tak jsem se zabývala takovými kravinami. To jsem hloupá, co?
anonym
| 8. 1. 2013 13:46
TO Stelička: ale nejsi hloupá,a pokud půjdeš laparo tak po roce ty jizvičky nebudou skoro vidět,ale i tak jsou maličké.Já jsem vloni měla ty gyn. operace 4 a jizvy už jsou úplně bledé.Hlavně,aby všechno bylo dobré.
anonym
| 8. 1. 2013 16:54
TO Stelička: já jsem měla do nemocnice zabalenou velkou tašku, ale skoro nic jsem nepotřebovala...po celou dobu jsem měla jejich anděla, bylo léto, takže ani župan...knížka netknutá...akorát časáky jsem četla a lušila sudoku. Měly jsme na pokoji televizi, tak jsem i dost koukala. Vložky jsme si mohly samy brát na chodbě a občas chyběl toaleťák...ten mi pak manža koupil. Na jioce jsem byla od středy odpoledne do pátečního rána, mobil jsem tam měla taky, ale na nějaké hovory jsem vůbec neměla náladu a ani si nepamatuju s kým jsem volala...vlastně jsem to tam prospala. Druhý den po operaci jsem musela do sprchy a to jsem s sebou pěkně švihla a ještě se poblindila...pak od pátku už se to zlepšovalo, ale břišní operace je horší než laparo. Určitě to v pohodě zvládneš.
anonym
| 7. 1. 2013 22:07
Co já vím, jestli na celkovou... , odstranění dělohy laparoskopicky. Mobil si beru, jen si taky nedovedu představit, jak se dostane za mnou na JIP. Jinak nemám notebook, ale malý netbook. Jak je dlouho člověk na Jipce?
anonym
| 8. 1. 2013 08:14
TO Stelička:ahojky,já jsem taky byla na odstranění dělohy laparo,byla jsem v Opavě a na JIP jsem nebyla.Ale na Jip jsem byla v Ostravě a mobil jsem tam mít nemohla kvůli přístrojům.Netbook je dobrý,ale já jsem ho nebrala,je fakt,že na pokoji jsme vždycky byly dobrá parta takže jsme kecaly a já jsem se ani nedostala ke knížce,kterou jsem si brala sebou.Tak hlavně hodně štěstí.
anonym
| 7. 1. 2013 22:03
Stelička,,,,,,,,,chtěla jsem napsat mobil určitě,notb.ne
anonym
| 7. 1. 2013 21:55
Ahoj, já už jsem po operaci 4 roky ("výročí" budu mít v březnu). Už jsem sem dlouho nepsala, ale na diskuzi stále chodím číst a vidím, kolik za ty roky přibylo nových pacientek. Dneska reaguji na dotaz ohledně Sanusu. Já jsem tam byla a byla jsem s péčí velmi spokojená. Sice se tam platí za pokoj - byla jsem na třílůžkovém, pokoje jsou krásné, vybavené televizí, koupelnou s WC. Jinak jsem si platila už jen gel, který dávají místo klystýru - myslím něco kolem 200 Kč. Moje operace byla kvůli špatné cytologii a následné biopsii. jednalo se o předrakovinné stádium a vzhledem k tomu, že jsem měla už tři děti a bylo mi v té době 43 let, vůbec jsem se nerozmýšlela, když mi řekli o hysterektomii, přestože jsem počítala jen s konizací. Svého rozhodnutí vůbec nelituji. Operace bezproblémová - vodorovným řezem. Vaječníky ponechány, takže žádné přechodové obtíže. Rána se dobře zahojila, prostě všechno šlo jako na drátku. Pracovní neschopnost mi doktor říkal 8-10 týdnů, ale nechalal jsem se uschopnit po 7, protože mi bylo dobře. A aby byl můj referát kompletní, tak i návrat k "manželskému" životu byl bezporblémový. Snad vám tímto svým psaním dodám odvahu a optimismus tak, jak jsem ho tady já načerpala od přechůdkyň.. A že jsem byla před operací vyplašená notně. dokonce jsem v tašce sbalené do nemocnice měla tajně napsaný dopis na rozloučenou, kdybych se náhodou neprobrala z narkózy. Dneska už se tomu směju.
Nika50
| 7. 1. 2013 22:05
TO Anonym:
Moc děkuji za informace, každá je dobrá.Mě padá děloha, tlačí mě na moč.měchýř takže chodím často na malou stranu takže jsem se rozhodla a 28.1. nastupuji do Sanusu.
Některé z operovaných píší o problémech se střevy a s větry, měla jsi je také a co je na to dobré?A co vložky,mám si vzít balík sebou nebo se dostanou automaticky po operaci?
anonym
| 7. 1. 2013 22:10
TO Nika50: U nás je dávali automaticky ale záleží asi na nemocnici. Každopádně si vložky do nemocnice vem. Já jsem po operaci vůbec nekrvácela.
Nika50
| 7. 1. 2013 22:16
TO Lenka S:

Říkala jsem si že si je radši sebou vezmu abych se vyhnula trapasu.Jak je to prosím s klistýrem a pak následně když ti dají po operaci najíst?Jak fungují střeva?
anonym
| 7. 1. 2013 22:31
TO Nika50: Já jsem nastoupila ve středu ráno, v 11hodin jsem dostala zeleninový vývar, v 16h první klistýr a druhý v 19h. No nějak to na mě nepůsobilo protože hned ráno v 7.15 jsem šla na velkou i po 2 klistýrech . V den operace nedostaneš vůbec nic a druhý den po operaci jsem dostala v poledne bujon. Byla to taková chuť jako když si rozvaříš masox. To jsem vypila půlku hrníčku a celé odpoledne jsem čekala kdy to vyzvracím . Vůbec mi to nesedlo. Ale paní co byla na pokoji se mnou tak ta si na tom pochutnala. To samé Ti nabídnou k večeři. To už jsem odmítla. A následující den k snídani už jsem měla balíček piškotů a ovocný tvaroh. K obědu bramborovou kaši a dušené mleté maso. Večeře byla studená. Od neděle jsem měla normální stravu. Na první stolici jsem byla v neděli hned ráno. Neměla jsem ani problémy s větrama. Před operací nesmíš od půlnoci nic pít. Ale hned ten den po operaci jsem se hodně prolévala neperlivou vodou. Zvládla jsem 4 litry vody. Je to dobré i na močový měchýř že nezlenivý. Tak mi to řekli v nemocnici.
Nika50
| 7. 1. 2013 22:39
TO Lenka S:

Moc děkuji za info, vím že je to individuální a každý prožívá operaci, bolest jinak ale je dobré vědět od těch co to mají už za sebou na co se připravit.Beru to sportovně,zatím se moc nenervuji tak to snad přežiji a budu mít od problémů pokoj.Měj se hezky.Ahoj
anonym
| 7. 1. 2013 22:47
TO Nika50: Ještě jedna věc. Druhý den po operaci nás staniční sestra vodila po chodbě. Je třeba co nejdřív to půjde se z postele zvednout a začít chodit. Když to na poprvé nepůjde tak počkej a třeba za hodinu to zkus znova. Hlavně u toho musí být nějaká sestra. Budeš ležet celý den tak aby se Ti nezatočila hlava a neupadla si. Uvidíš že až vstaneš sama a budeš chodit bez pomoci tak se Ti opravdu hodně uleví. No a co si budeme povídat. Je to téměř jediná zábava která Tě v nemocnici čeká. Takže choď, choď a choď. Já jsem se ze začázku trošku styděla za ty hadičky ale musíš to brát že tam tak chodila většina ženských. Nikdo se na Tebe nebude dívat skrz prsty.
anonym
| 9. 1. 2013 20:41
TO Nika50: Omlouvám se, že píšu jako anonym, už jsem za 3 roky, co jsem sem naposledy psala, zapomněla heslo. Takže ještě k tomu SANUSU. Vložky jsem si brala z domova, ale nebyly potřeba, na pokoji byly stále k dispozici erární. Jinak moje operace byla řezem proto, že moje děloha byla hodně vysoko, tak by ji prý spodem nevytáhli... Problém po operaci jsem měla jediný - ale spíš psychický. Musela jsem si říct o čípky, abych mohla na stolici. šlo jen o "poprvé", pak už to šlo samo. Stejný problém jsem měla po všech porodech, já osobně si myslím, že především proto, že jsem se hrozně bála, aby ve mně něco neprasklo a bála se zatlačit. . Hodně tam doporučovali pití nápojů Activia, těch tam každá měla zásobu a chválily si, že jim to na stolici pomáhá. Jen já jsem byla prostě "ucpaná". S větry jsem problémy neměla.
Nika50
| 9. 1. 2013 21:41
TO Anonym: Zdravím a děkuji za info je moc fajn když se člověk dozví do čeho jde a co bude dobré vzít s sebou.Doktor mi řekl,že odstranění dělohy bude vaginální ale upozornil,že pokud by zjistili že jsou špatné i vaječníky tak vezmou i je.Říkal, že z těla se má odstranit jen to co je špatné a nemocné a to co je v pořádku ponechat.Překvapilo mě to protože ženám po padesátce většinou vezmou už vše ale jsem ráda za jeho postoj protože bych nerada brala hormony.
Mám obavy, že budu mít se stolicí stejný problém jako ty.Přesně popisuješ to, co jsem zažila po porodech, bála se zatlačit aby se mi to v břiše nepotrhalo ale s těmi nápoji to zkusím.
Mám už napsaný seznam co sebou vzít tak kdyby jste měla některá ještě nějakou dobrou radu, budu ráda.
Vyhřezlá děloha není nic příjemného, mám stále výtok jak dělohu dráží kalhotky, jsem z toho i opruzená, musím nosit slipovku nebo stále měnit spoďáry a často se umývat.Děloha tlačí na močový měchýř a nutí mě to chodit časo na malou a i udržení moči je někdy problém.
Psychicky jsem na tom zatím dobře, jsem na sebe dost tvrdá ale jak se bude termín blížit tak budou nervy určitě pracovat.....
anonym
| 7. 1. 2013 21:50
Ahoj, hlásím se jako nováček, hltající informace. Operace mě čeká za týden. Něco už mám nastudováno, ale přece jen mám pár otázek. Budu operována v Třinci, od nás přece jen trošku od ruky. Na návštěvu za mnou, pokud vše bude ok, nikdo nepřijede, budeme ve spojení na telefonu. Operace v úterý odpoledne, propouštějí prý už v pátek nebo v sobotu, pokud bude vše OK. Operovat mě bude můj gynekolog, ale jinak oddělení je to jen chirurgické, gynek. sál tam mají jen pronajatý. Tak mám trošku obavy z případných komplikací-že nebude nablízku gynekolog.
V pokynech jsem neobdržela nic o tom, co si mám vzít s sebou do nemocnice.
- osobní potřeby - ručník, hygiena, papuče, doklady, zdrav. papíry - to je mi jasné
- co vložky? mám mít vlastní - jaké, kolik?
- musím mít vlastní pyžamo - mmch, snesu pyžamo pak na břichu?Žádnou vhodnou noční košili nevlastním, flanelové nevedu a erotické se tam nehodí
- co si myslíte o netbooku - jsem trošku závislák, wi-fi tam mají - upotřebím ho nebo budu natolik bolavá, že je to zbytečné? jinak bych to brala i kvůli filmům do sluchátek - nevím, zda tam je TV. ale vydržím i s knížkou...
- uvařila jsem si "prdíkový" sirup - z fenyklu, zázvoru a máty, tak doufám, že pomůže na problémy, o kterých píšete.
anonym
| 7. 1. 2013 22:00
TO Stelička: no nevím,na jakou jdeš konkrétně operaci,jestli na celkovou hysterektomii,

osobní potřeby
noční košile ,župan,pantofle
mob.určitě ne,pokud vím ,tedy v Praze to nešlo,ani omylem....................
a já na JIP měla tu jejich parádu a pak ještě tři dny a pak svoji košili,rozhodně pyžamo ne
anonym
| 7. 1. 2013 22:19
TO Stelička: Vem si hlavně hodně čtení. Věci osobní hygieny, ručníky, pantofle a vložkama taky nic nezkazíš. Ve Strakonicích je dávali automaticky ale záleží na nemocnici. Nezapomeň na mobila aby si mohla dát vědět rodině že už jsi v pohodě. Před operací Ti dají andílka a toho jsem měla až do soboty. Pak normální noční košily. Ještě mě napadají teplé ponožky aby si hned neprostydla. Ty vložky bych osobně volila nějaké širší a delší. Takové super plus. Bude to taková jistota že nebudeš zadělaná až za ušima
Nika50
| 7. 1. 2013 21:45
Zdravím vás děvčata,
ráda bych se zúčastnila debaty o hysterekt. a dozvěděla se něco o ni abych až půjdu koncem ledna na vagin.hyster. měla představu co mě čeká a co mě nemine.
Nebyla jste některá na této operaci v HK v Sanusu?
Díky za odpověď.

anonym
| 9. 1. 2013 20:47
TO Nika50: Můj gynekog mě do nemocnice posílal s tím, že dělohu vyndají spodem, ale v SANUSU při vyšetření UTZ lékař chtěl, abych zatlačila a pak prohlásil - celkem udiveně - že ač jsem čtyřikrát rodila, děloha je velmi vysoko. Mně tedy sestup rozhodně nehrozil, ale strach z rakoviny byl silnější, raději s ní pryč. Doktor mi tam vysloveně řekl "Nemáte rakovinu, ale měla byste ji". a ptal se mně, jestli mám dceru - byly jí v té době 4 roky - a doporučil mi pro ni v budoucnu očkování proti rakovině čípku. Teď už jí bylo osm , ještě je na rozmýšlení čas, ale slýchám protichůdné informace. Budu se opravdu hodně rozmýšlet, jestli jít do rizika očkování, které ještě není zcela ověřené - nikdo neví, co to udělá za deset, dvacet let a případů trvalých následků očkování je prý ve světě dost. Tak opravdu nevím, ale to je do jiné diskuze.
anonym
| 9. 1. 2013 21:24
Ahoj holky,pár dní jsem tu nebyla a koukám,co je tu nových lidiček

Tak u mě ta léčba stále pokračuje,zbývá mi ještě 7x ozařování a 2x chemo.Co se týká problémů po operaci,tak mě pořád při zvedání se z postele jakoby táhne vlevo od pupíku.Doktorka na onkologii říkala,že je to normální a časem to zmizí.Měly jste to taky některá?Na kontrolu na gyndu jdu až po ukončení onkoléčby.
Tak všem přeju,aby tento rok byl o mnohem lepší,než ten předešlý.
Pro nováčky : Je mi 32let,mám jednu dceru a po porodu mi byla zjištěna rakovina dělož.čípku s velkým nádorem.Byla provedena radikální hysterektomie a bohužel se v levých uzlinách našla rakovina.Proto podstupuju 6týdnů každodenně ozařování + 6 x chemoterapii.
anonym
| 9. 1. 2013 21:28
TO SuzaG: Ahojky Suzo,ty jsi fakt statečná holka ,jak zvládáš chemošku??moc ti držím palečky,zlatíčko

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
1. 8. 2025 10:36
14779
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
Alka...
1. 8. 2025 11:11