Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

hystero
anonym
| 23. 2. 2007 17:39
Byla jsem na operaci v listopadu.Zpočátku nic moc,ale den ode dne je to lepší.Teď jsem už v práci a v pohodě.Výtok trval asi tak 6-7 týdnů,pak to přestalo.Byla jsem z toho už nervózní .Ještě chci připomenout-hlavně nic nezvedat a nebezpečné je také natahování-věšení prádla.Přeji hodně optimismu,bude to dobré. M.
hysterektomie
anonym
| 23. 2. 2007 10:07
Ahoj Mária,

tak jen doufám, že je Ti dobře a žes nemusela k lékaři!?

Mária, ( to platí i pro ostatní devčata )neboj se ptát se na všechno kolem h., od toho jsme tady, abychom si popovídaly a poradily. Já Tě ale chápu, někdy také musím sebrat síly, abych se zeptala, a to platí i při návštěvě u lékaře. Nakonec jsem si ale řekla, že od toho tu jsou, a že když o problémech nebudeme mluvit, budeme je těžko zdárně nebo rychleji zdolávat.Jsme ženy a v gyneko jsou lékaři častěji muži - těžko mohou domýšlet naše situace a pocity, když to sami nezažijí. Pokud jim ty informace nebudeme zprostředkovávat, nedočkáme se řešení a oni budou mít mylný pocit, že je vše o.k.

No, víš, já nikterak výtečně nekreslím, ale jde mi spíš o zábavu, líbí se mi to experimentování s barvami.., ale výsledek často není takový, jaký bych si představovala. Mám dost nápadů, vidím to všechno před sebou jak by to mělo vypadat, někdy v noci mám i sny a vidím obrazy, které maluju, ale chybí mi trénink a zkušenosti, a mnohdy ve skutečnosti vytvořím něco, co jsem vlastně ani nechtěla, aby to tak vypadalo...,ale nevzdávám se.
Dokonce zamýšlím navštívít nějaký kroužek, kde bych se mohla přiučit nějaké techniky atd.

S tím cvičením je to fakt někdy těžké. Také jsem si naordinovala posilovnu, ale to bylo ještě před zákrokem. Hrozně mě to bavilo, potkala jsem tam novou kamarádku, sice mladší skoro o 10 let, ale rozumíme si. Jen čas nám chybí na to, abychom se viděly častěji. Podařilo se mi ohromě zhubnout a docela pěkně tvarovat postavu - dokud nepřišly gyn. problémy. Jakmile jsem se více hýbala a namáhala, nastávalo krvácení a musela jsem přestat. Takhle jsem " klempírovala " skoro dva roky, než jsem vyčerpala možnosti, které by můj problém pomohly vyřešit, ale nic nezabralo. Zbylo konečné řešení. No , a než jsem se opět dostala do posilovny, nabrala jsem pěkných 6 kg, takže mám problém i se šatníkem. Všechno je mi malé. Vím, že si za to mohu sama, měla jsem se víc hlídat, ale byla jsem z toho všeho tak vyčerpaná a nervózní, že jsem měla neustále tendenci řešit to dobrým jídlem . Nyní si dávám pozor a jím více zeleniny a ovoce a jinou zdravou stravu s vlákninou, ale nějak nemohu shodit ani deko. Myslím, že za to může i ta změna v organismu. Zajímalo by mě, jak to vidí jiná děvčata po hysterektomii.

Také hodně vařím a peču. Dávám s sebou manželovi jídlo do práce. Nemá čas chodit někam na oběd, protože zrovna kolem poledne mívá největší kolotoč v práci. A holce ve škole moc nechutná ( stěžuje si, že jídla jsou tam někdy opravdu nechutná), tak se pořádně nají až když přijde domů.A Vánoce? Taktéž ve znamení několika druhů cukroví apod.A pak má člověk vypadat jako Twiggy, ne?

Na ty www stránky jsem se v rychlosti mrkla, Zajímavé... budu to sledovat.
Pa
IK
hysterektomie
anonym
| 22. 2. 2007 13:48
Ahoj Mária,
moc děkuji za odpověď. Teď jen v rychlosti ke Tvému problému, který Tě určitě trápí.
Budu citovat z Pokynů pro pacientky po h., které mi dali v nemocnici..." v prvních týdnech po op. je běžné špinění či slabé krvácení, event. se může odlopučit steh z jizvy a vypadnout. Takové slabé krvácení nevyžaduje žádné okamžité ošetření.Pokud by se však objevilo silné krvácení světlou krví je třeba se dostavit k lékaři ihned, nejlépe na odd., kde byl zákrok proveden , a kde lze vzhledem k dostupnosti dokumentace získat přehled o celé situaci....".

To pro Tvůk klid, ale stejně raději zavolej lékaři, ať rozhodne "hlava študovaná" .....
Zatím pa, mám fofr, ozvu se později .
IK
hysterektomie
anonym
| 22. 2. 2007 08:16
Ahoj IK!
Zrovna jsem poslala dceru do školy a můžu k PC. Doma je ticho a nikdo se mně neptá jak dlouho tady budu sedět. Syn má vlastní počítač takže bojuji jen s dcerou a manželem. Manžel se tomu amatérsky věnuji, a není pro něho problém složit PC. On tvrdí, že je to hračka. No, jak pro koho, že?
Je fajn, že máš zálibu, která Tě tak moc baví a těší. Já byla na malování vždy moc nadaná . Ještě dnes umím namalovat domeček a autíčko. Když jsem potřebovala něco do školy, zapracoval táta, ale učitel to hned poznal. Mylím, že jedničku mi dával jen kvůli tomu aby mi nekazil vysvědčení. Byl to dost velký poctivec, taže asi dost trpěl. Chudák. Obdobně to bylo i s tělocvikem, ale tam jsem se snažila a dotáhla to až na spartakiádu! Po dětech, hlavně po dceři jsem se dokopala a chodila do posilovny!
Šla jsem cvičit a pak na noční! Vážně prima. Padala jsem na ústa už v půlce služby, a to jsem dělala dispečerku. Udělat to v dnešním zaměstnání, odvezou mně po hodině.
Necítím se stará jak fyzicky, tak psychicky, faktem ale je, že už tolik nevydržím.
Bydlíme 18 km u Kladna,takže do společnosti moc nevyrážíme. Máme pár známych a když něco podnikáme, tak většinou v létě. Letos jsme díky mým problémum nebyli ani na horách, a nijak zvlášť mi to nevadilo.
Takže teď víš jaký jsem talent! Mojí největší zálibou je vaření a pečení. Miluji období Vánoc! Škoda, že se to zvrhlo na komerci a pozoruji to i u dětí, jenže doba pokročila, jak říká můj mladší syn. Mám tady jednu známou, která nádherně maluje a vyrábí různé ozdoby ze sušených květin, obilí...atd. Je vážně moc šikovná! Neživí se tím, protože to na uživení není. Já jsem kdysi taky hodně vyšívala a baví mně to i dnes, jenže práce na směny je časově i fyzicky náročná.
Je mi to hlupé, ale musím se zeptat. Taky jsiměla krvavý výtok? Já ho mám pořád, a to jsem 16 dní po operaci. Už mi to docela vadí, takže jdu volat doktorovi.
Až budeš mít čas, a budeš u PC, mrkni se na www.aukro.cz-pokud to už neznáš. Ráda se tam zajdu podívat a pár věcí jsem tam už koupila, hlavně oblečení pro dceru.
Tak, myslím, že jsem toho už napsala až dost.
Budu se těšit na zprávičku od Tebe.
Pa Mária
hysterektomie
anonym
| 21. 2. 2007 21:33
Ahoj Mária,

no vidíš, tak se mi to líbí - humor je nade vše !!!!!! Sousedka se bude ještě moooooooooooc divit !

S tím počítačem je to u nás podobné. Pomalu se o něj pereme. Já mám dceru, která je stejně stará jako Tvůj mladší syn. Stále slyším cvrkot klávesnice, jak to tam "mastí" s kamarádkami. Je to dnešní způsob komunikace mezi lidmi.
Díky Internetu si můžeme povídat i my tady na Victorii. Je to fajn.Když jsem měla při rekonvalescenci více času na čtení, oblíbila jsem si časopis "Epocha" a dále 100+1, kterou už čtu odedávna.A splnila jsem si svůj dívčí sen, začala jsem se věnovat kreslení a malování. Cítím, že spolu s barvami natírám na plátna i kus své duše. Co někdy neumím vyjádřit slovy, zkouším namalovat štětcem.
Dříve jsem také hodně pletla, svetry pro sebe a manžela, teplé ponožky na hory atd. a když se mi narodila dcerka, měla jsem tzv. "panenku na oblékání". Ale na to už dnes není doba, už se to moc nenosí, a tak jsem se dala do háčkování deček, které mi zdobí byt.

Je prima, že jsi našla paní, se kterou jsi mohla o tom všem mluvit. To člověku moc pomůže. Já také potřebuji někoho, s kým si popovídám o tom, co mě zrovna trápí, a je pravda, že chlapi, i když poslouchají a jsou milí a pomáhají nám, v této situaci jaksi opravdu nemohou zcela chápat.Je to normální.

Tak se pěkně uzdravuj, odpočívej a užívej klidu.
Budu se těšit na zprávičky od Tebe.
Ahoj IK

Moc zdravím i ostatní devčata!
A pište, pište, ať máme o všem jasno a je nám spolu veselo!!!

IK
hysterektomie
anonym
| 21. 2. 2007 15:15
Ahoj IK!
Konečně se dostávam na chvilku k PC. Přijde dcera ze školy a pokud nejde ven, trénuje matematiku a když se nedívám hraje hry.
Musím uznat, že je mi každý den lépe, ale na větší úklid domácnosti to není. ž mi bude dobře, zajdu uklidit i sousedce!
Knihy, které mám doma jsem už přečetla a na bulvár si moc nepotrpím. Jediný časopis, který čtu je Glanc-syn mi daroval předplatné a není to špatné čtení-na pár výjimek.
Velmi ráda jsem četla Haileyho, bohužel už nic nenapíše.
Mám ráda životopisy, ale od doby kdy pracuji na směny toho moc nenačtu. Jsem ráda, že stíhám domácnost a rodinu. Mojí největší zálibou bylo vždy pletení, jenže dnešní děti o to nestojí. Syn má rá skate modu a dcera má už taky svůj vkus, takže pletu velmi málo.
Dnes jsem mluvila s jednou paní, která prodělala stejnou operaci, ale před 25-ti lety. Je to pohodová žena a dá se s ní povídat o všem. Říkala mi, že před operací se ji líbili chlapi, ale poté to trochu ochablo, i když ***uálně žije dodnes. Já mám dojem, že je to hodně i o podvědomí,a o trapných řečech některých neandrtálců. Myslím, že mně by museli uříznout hlavu, pak bych chuť neměla.
Jsem moc ráda, že si můžu tímto způsobem pokecat, protože i když manžel naslouchá, není to takové. Říká, že to chápe, ale bez urážky-asi moc ne.
Měj se hezky a zase napiš!
Mária

Ahoj děvčata!
Děkuji že jste napsali své zkušenosti. Díky tomu, že mi zůstali vaječníky, na hormóny zatím nemusím, ale od svého lékaře vím, že nejsou jen prášky. Původně mi hrozil kompletní hysterektomii a zmínil se o tom, že existují injekce. Jednou za půl roku si ji necháš píchnout a je to.
Víc o tom nevím a zatím to nechávam tak. Nechci se zatěžovat předem.
Mějte se moc hezky!
Mária
HTS
mija
| 20. 2. 2007 22:55
prožila jsem to samé v 48 letech a dnes po 11l to vidím trochu jinak po operaci hlavně se šetři nic nezvedej a co se týče žití s partnerem, tak jsem neměla problém .jistě není to jak ve dvaceti, ale i dnes je to fajn, ber to jako pohodu, že už nemůžeš otěhotnět
HST - ano či ne? Dočetla jsem se a laicky komentuji, že
anonym
| 20. 2. 2007 20:34
lékař může a musí doporučit užívání náhradních hormonů, zvlášť jedná-li se o případ, kdy byla poměrně mladá žena podrobena totální hysterektomii.Její život by byl bez hormonů nesnesitelný a přírodní produkty na to nestačí.Samozřejmě, hormony s sebou nesou riziko vzniku karcinomu prsu, jak píšete, ale je to hlavně v případě jejich hodně dlouhého užívání .Spojitost mezi HST ( estrogeny) a karcinomem prsu již byla, myslím, prokázána.Proto se při mamogr. vyšetř. ptají.

Trochu jiné je to s použitím HST u žen, které přišly "jen o dělohu". Odstraněním dělohy dojde k uzavření kanálu, který zásobuje vaječníky krví a jejich zásobení se prý tak sníží asi na 50%.Některé vaječníky se s tímto omezeným prokrvením dokážou vyrovnat ( zde by mohly pomoci i ony fytoestrogeny ), jiné ztratí svoji funkci - a to je pak situace, kdy je třeba naordinovat HSL. Následky náhlého nedostatku hormonů v těle žena často snáší velmi špatně a může mj. trpět i depresemi, protože estrogen prý přispívá tak nějak podobně jako endorfin- k dobré náladě.Lékař může ženě doporučit i psychofarmaka, zvlášť pokud ona hormony nesnese, nebo s nimi souvisí velké zdr. riziko ( karcinom, kardiovaskul. probl. apod.)
IK
Můj názor
anonym
| 20. 2. 2007 18:07
Přikládám názor na HSL( hormonální substituční léčbu ): Lékaři většinou nepřímo nutí ženy po takové operaci užívat tablety HSL. Myslím, že to není správné, raději volit přírodní prostředky, jak už tady bylo řečeno např. Sarapis. Proč potom, když jdete na mamograf, vyplňujete dotazník kde je také mimo jiné otázka na tyto horm. léky ? V některém časopise jsem četla rozhovor s jedním gynekologem na toto téma a nepřímo uznával spojitost mezi léčbou HSL a nádory prsou. Nevím, jaký názor nebo zkušenosti máte vy.
Hysterektomie
anonym
| 20. 2. 2007 18:06
Ahoj Mária,
moc na Tebe myslím a jsem ráda, že se rodina tak snaží. Mají Tě moc rádi a Ty si jejich lásku zasloužíš.Vydrž, za dva měsíce už to bude o něčem jiném, to vím z vlastní zkušenosti, byla jsem na op. před 7 měsíci.
Mrzí mě, žes byla konfrontována s takovou " kamarádkou", řekla bych s klepnou. Vím jak to na vesnici chodí, babky stojí někde na rohu a drbou každého kdo projde kolem a taková se přidá a "klepe" i někde jinde. Není to příjemné, ale řešíš to dobře. Nejlepší je zachovat klid. Však ona také nemá ještě vyhráno! Některé ženské jsou fakt hrozné a řekla bych, že si tím léčí nějaký svůj komplex.

Za pomoc s klubem a případné nápady Ti předem moc děkuji. Ještě nevím jak na to, ale myslím, že by to mohlo být užitečné a snad by byla i nějaká ta legrace při tom bolestivém trpění po zákroku - protože smích, ten vše vyléčí a naplní duše chutí do života.

Holky, držte se a napište jak Vám je a třeba taky co děláte, co čtete atd.?
Zdraví Vás
IK
Ach ty ženy ..
anonym
| 20. 2. 2007 16:49
Je to neskutečné, jak ženy k sobě navzájem umí být zlé. Nic si z řečí sousedky nedělej, kdoví, co se jí může přihodit. Nikdo z nás nemá vyhráno.
hysterektomie
anonym
| 20. 2. 2007 16:35
Musím tě uklidnit. Vůbec si nedělej zbytečné problémy. Vždyť z anatomického hlediska je děloha jen " inkubátor " na dítě. Ze ***em to není také špatné, mám osobní zkušenosti. Nenechej se ničím a nikým ovlivnit. Také jsem měla takové obavy. Nyní jsem spokojená. Případná nechuť k ***u pramení určitě z něčeho jiného než z odebrání dělohy. Přeji hodně zdaru v překonání tohoto problému.
Ája
Hysterektomie
anonym
| 20. 2. 2007 11:14
Ahoj všem!
IK děkuji za odpověď, pomohla mi.
Já vím, že bolesti přejdou, už teď to není tak hrozné, ale jekmile to poruším a trochu něco dělám, je zle. Naštěstí mám zlatého manžela, a šestnáctiletý syn s devítiletou dcerou se taky snaží(nejstarší už s námi nebydlí). Bohužel jsem přesvědčena, že nikdo neumí uklízet tak jako já, ale snažím se.
Nemyslím si, že nejsem žena když nemám dělohu, neplodnost mi nevadí už vůbec-byla jsem po sterilizaci. Vadí mi řeči některých omezenců, jak jsi psala i Ty.
Víš co je ale nejsmutnější? Od žádného známeho nebo kamaráda jsem neslyšela podobný názor. Mně to řekla žena, která tvrdila, že jemoje kamarádka-já jí za kamarádku nikdy nepovažovala. Bydlíme na vesnici a jme tady noví-1,5 roku. Znám tady hodně málo lidí a když, tak jen od vidění. Vlastně to tak bylo. Tá nádhera to řekla u nich v práci a mně už zná každý. Nevím jaké nemoci mi přidala, ale je mi to jedno. Nikdy jsem drby moc neřešila. Tady vidíš, jaké dokážou být ženy. Myslím, že umíme být zákeřnější než muži, podotýkám že jsou to výjimky, přesto ale jsou.
Nejsem moc kreativní, ale s klubem ráda pomůžu. Vymysli něco.
Pa Mária

Vzkaz pro Radku!
Nemůžeš dělat vůbec nic! Nepatřím k rozmazleným a ukňouraným ženám, ale věř, že po téhle operaci musíš polehávat, a opravdu se šetřit. Mně řekl primář, který mně operoval, že doma budu 6-8 týdnů. Na bolesti jsem si koupila Nurofen, ale snažím se nebrat moc prášky. Máš to o to horší, že máš řez, ale i to přebolí, neboj.
Šetři se a napiš jak Ti je.
Mária
anonym
| 5. 6. 2013 20:28
Pro vsechny
Ahojky! Ja jsem po operaci nemela vubec zadne bolesti, asi 3 tydny jsem se citila dost zeslabla, to asi take proto, ze jsem pred operaci strachy shodila kolem 7kg, (jen pouhe 3 mesice pred touto operaci jsem totiz mela operaci prsu, kde nasli zarodek rakoviny, nasledovala operace a ozarovani, takze nervy byly u me opravdu "na pochodu"), ale uz 4 tydny po operaci na gynekologii jsem letela do USA (jinak by me letenka propadla a taky me cekala moje prace o kterou jsem nechtela prijit) a zvladla jsem to vsechno uplne v pohode. Brala jsem jen 1 rok TAMOXIFEN, ktery jsem dostala po operaci toho prsa na Zlutem Kopci v Brne. Vsechno se hezky srovnalo behem roku (myslim tim moje navaly, ktere se mirnily a mirnily kazdym mesicem). Ted uz to je 4 roky a jizvy po laparoskopii uz nemuzu ani najit, *** je daleko lepsi, nez byval predtim!
Nebojte se zadne operace, pomuze vam a budete se zase citit moc dobre!
Zdravim vsechny z Floridy, Mirka
hysterekomie
anonym
| 20. 2. 2007 09:42
Taky jsem prodělala hysterektomii, jen o dva dny později než ty, bohužel mám řez v podbřišku. Myslela jsem si, že hojení a vůbec návrat k normálu bude rychlejší, ale asi to tak rychle nepůjde. Snažím se dělat jen lehké práce, ale občas se neudržím. Jsem ještě na neschopence a asi tak týdny ještě budu. Jen mám problém- bolest na pravé straně , kde mi nechali jeden vaječník, snad to nebude nic vážného. Radka
nejsme ženami? - jak omezený názor!
IK
| 19. 2. 2007 19:18
Neboj, bolesti přejdou.Já jsem měla bolesti hlavně při vyprazdňování. Ale to je normální, vždyť ještě dlouho je tam všechno "živé". Hlavně se šetři a opravdu nezvedej nic těžšího 3 kil. Vydrž to a nezapomeň na to. I takový košík s mokrým prádlem z pračky dá zabrat

To, že si někdo myslí, že žena bez dělohy není žena je výrazem omezenosti. Tím, že je jí odstraněna svalovina nedojde ke změně jejího pohlaví, ne ? Samozřejmě už nemůžeme mít děti, a to je hlavní důvod, proč už "jaksi pro zastarale smýšlející a patriarchální část společnosti nejsme ženami ". Taková "společnost" tento názor jaksi nekriticky "dědí" z dávné minulosti, kdy neplodná žena "nebyla ženou",protože nemohla být matkou.Ale jinak ji dokonale využívali.V dnešní době je to však o něčem jiném, žena si vydobyla své místo a její role nemusí být už jenom mateřství. Realizuje se i jinak a přitom i děti také zvládne mít. Drží s muži krok v oblastech, ve kterých to bývalo nepředstavitelné...... Dalo by se o tom psát dlouho, ale to zde není můj cíl......
Já jsem společnosti i sobě dítě dala, a jsem i nadále ženou, i když neplodnou. Je snad nahlíženo na neplodného muže že mužem není? Nemůže plodit, ale jinak dělá všechno jako každý jiný zdravý chlap,ne?

Podívej, na čele to napsané nemáme, jizva po op. také není a ani manžel to při tom nepozná. Je to jen otázka, jak se s tím žena vyrovná sama ve své psychice, a to bývá v důsledku i tebou popsaného přístupu okolí někdy velmi těžší.Výjimečně zklamou i ti nejbližší.A to bolí nejvíc.

Ale to není má osobní zkušenost. Já mám zázemí perfektní. Mě hlavně zaskočila nedostatečná informovanost o tom, na co a jak by se měla hysterektomovaná žena připravit po operaci. Desítky let jsme byly na něco zvyklé a operací se to během hodiny změní.Hodně jsem si o tom chtěla před op. přečíst, ale bohužel, nejsem lékař ani jinak zdravotnicky vzdělaná, takže jsem neuměla tak dobře číst "mezi řádky" a tudíž jsem se neuchránila před nevěděním.Veřila jsem, že by kromě nemenstruování a neplodnosti mělo být vše stejné jako před tím, jak řekl lékař. Většina žen prý říká, že je jim po hysterektomii lépe a že to negativně neovlivnilo jejich život. Myslím a doufám, že tak tomu je u většiny, a že to nejsou jen slova lékařů, kterým se mnohá z nás obává sdělit skutečný stav věci ze strachu nebo kvůli studu.Chápu, že je to těžké, ale je škoda, že se o tom více a otevřeně nemluví, abychom nebyly za ty " chudinky" ,anebo abychom si při případných otázkách dokázaly sdělit zkušenosti a řešení.Stálo by za to otevřít o tom diskusi, ve které by ženy vyjádřily pravdu, jak jim je po všech životních stránkách.Hysterektomií je totiž několik, a tak na tom může být každá z nás jinak.
A co takhle Klub hysterekt. žen?
Zdraví IK
hysterektomie
anonym
| 19. 2. 2007 08:47
Ahoj děvčata!
Díky za ospovědi! Jsem trochu nervózní, ale to je z toho jak mám ještě pořád bolesti, nebo výtok. Není to nijak silné, přesto mi to vadí. Vaječníky mi nechali, dělohu brali laparoskopicky. Ubíjí mně názory lidí, kteří si myslí, že ženská bez dělohy už není ženská, nebo že jsem chudinka, která musela něco takového podstoupit. Nepřipadám si jako chudinka! Slyšela jsem i o tom, že *** už není jako dřív, ale uvidíme. Manžel je celkem normální a pokud bude mít potřebu změny, nadá se nic dělat.
Ještě jednou díky!
Mária
hysteroektomie
anonym
| 18. 2. 2007 00:09
nebud´nervozní,prodělala jsem to před 4 roky i s odebráním vaječníků.Pokud ti taky udělali přechod,kupuj si Sarapis ,je skutečně dobrý.pomůže ti s návaly.Se ***em nebyl z počátku problém-tedy po vyhojení,ale ted už mě nebaví.S váhou se to dá zvládnout,nabrala jsem 3 kg.
Zdraví B.
anonym
| 20. 7. 2011 13:59
TO : ahoj,jiz rok beru gynovel ,po odstaneni delohy a vajecniku,je mi 40 let,docela me ty nahradni hormony desi,vsude se pise o rakovine prsu ,ze tento hormon co beru je spatny,ty kupujes Sarapis,nabidla ti ho doktorka?Lida,dekuji
Hysterektomie
IK
| 17. 2. 2007 21:56
Ahoj Mária, jestli jsi byla na odstranění dělohy spodem, absolvovaly jsme stejný zákrok. Napiš, co bys chtěla vědět konkrétně.Zdraví IK
Hysterektomie
anonym
| 15. 2. 2007 20:05
Ahoj všem!
Před deseti dny jsem byla na operaci-vzali mi dělohu. Jsem z toho docela na nervy- je mi 41 let.
Má někdo podobnou zkušenost? Ráda bych věděla o tom malinko víc. Vím, že je hodně žen, které mají podobnou zkušenost, ale já žádnou neznám, a když už, tak se s ní o tom nedokážu bavit.
Díky za každou odpověď!
Mária
anonym
| 17. 2. 2012 17:15
Ahoj,já byla také na operaci metodou zv.LAHV.Nechali mi vaječníky.Sice ještě trochu špiním,ale to je prý normální.Jinak jsem sice unavená,ale v pohodě.Neusíš mít obavu.Mě je 43let
anonym
| 20. 7. 2012 16:45
TO :

No mne ju brali pred mesiacom.Neboj sa ono je to ešte čerstvé, po 10 dňoch som ledva prešla na WC a trocha sa pomotala.Mala som pocit že mi vypadne aj to čo nemám a bolesti nič moc, cikať som chodila každú chvíľu.Ono sa to bude stále zlepšovať ale každá sme iná niekomu je dobre skôr, inej pomalšie kde patrím aj ja.Aj po mesiaci mám problém z dlhým chodením,, ale to sa upraví len trpezlivosť.Mne doktorka vravela prečo som si nedávala lieky proti bolesti, vraj to treba.Ja som si myslela že keď sa neplazím tak netreba.Držím ti palce, hlavu hore bude to stále lepšie, netreba sa nad tým tak trápiť ale brať to pozitívne aj keď ja som mala slabé chvíľky, ale to je normálne ....

anonym
| 21. 7. 2012 07:50
TO dada: Ahoj já taky nejsem ještě úplně v pořádku, i když domácnost už zastanu, večer bývám hodně unavená a třeba včera jsem cítila v podbříšku bolest. Všude zatím jezdím autem a únava přetrvává. Já jsem ti tady psala o čípku na bolest...brala jsem je v podstatě 14 dní a pak ty velké bolesti samy přestaly. Bude nám každý den líp a líp.
anonym
| 21. 7. 2012 10:29
TO Natule: Ahoj a doporuči ti Murd njáke tablety na bolesti? :-\
anonym
| 21. 7. 2012 12:01
TO Myška: ano...dostala jsem jedno balení čípků i domů...jmenují se Dicloreum, ale jsou jenom na předpis...vřele doporučuji, ze začátku v nemocnici nám je dávali 2-3x denně...doma pak mi stačil 1 ráno, brala jsem je ještě asi týden po propuštění z nemocnice.
anonym
| 21. 7. 2012 15:18
TO Natule: Ta naše malá mi dává pěkne zabrat a přítel je zase v práci.A od ráne se mě neozval jestli je v pořádku.
anonym
| 17. 4. 2013 18:06
TO :
Ahojky, je mi 37 let a 2.4. jsem byla taky na operaci. Děloha+vejcovody fuč...vaječníky mi zůstaly. Měla jsem dost velký myom. A řezaly mne břišní stěnou od pupku dolů.
Vše se hojí jak má, doktorka mi hned v nemocnici řekla, že do práce nejdřív po 6-ti týdnech /prostě jak po porodu/ lépe po 2 měsících a po tuto dobu se šetřit, nic těžkého nezvedat /ani 3,5 letého syna/ max. 5 kilo nosit. A po tuto dobu zapomenout na koupel ve vaně, kolo, jízdu v sedle, běh, skákání nejen na trampolíně a žádné milování......
Nic mne nebojí jen ta řezaná rána je citlivá a vypadá mooc dobře- si vyjímečně dali záležet v nemocnici.
Taky je moc neohýbám, radši si dřepnu /zvedání něčeho ze země/ - boty - ty už jsem pořešila - žádné šněrování...
Nejlepší posilování pánevního dna - břišní tance...
Lidka.
anonym
| 17. 4. 2013 19:21
TO LI: Ahoj Lidu, tak to jsme na tom dost podobně. Mě je taky 37 let, 27.3. (dnes 3 týdny od operace) byla mi odebrána jen děloha - také řezem, ale mám bikiny řez. Jizvu mám slaboučkou a ještě citlivou. Mažu si ji sádlem s marijánou
Předevčírem jsem byla v nemocnici na kontrole a vše vypadá dobře. Primář mě vyšetřoval už normálně spodem a prohmatával břicho, no chtěla jsem ho kopnout. Břicho ještě bolí a mám ho dost napuchlý, ale doktor říkal, že to bývá, že se to tam hojí a postupně to splaskne. Prvních 14 dní jsem hodně ležela, ale nyní už vydržím celý den posedávat a popocházet. Když je tak pěkně, tak jsem hodně na zahradě a sem tam něco pošolichám, nebo uděluji práce Taky mě večer už hodně bolí nohy, mám je jak z olova. No a protože jsem OSVČ a pracuji z domu, tak už stíhám i to, ale spíše tak na 50%, je to spíše práce na počítači a lehčí manuální. Nějak se nepřepínám. Věci nosím tak do 3kg, ale omezeně. Na procházky ale ještě nechodím, za chvíli by mě bolelo břicho. Domácí práce zatím zvládá manžel, tak se nechávám obskakovat.
Každým týdnem se to lepší, tak doufám, že bude i nadále vše v pořádku. Jana
anonym
| 21. 4. 2013 11:15
TO Jana B.:
Ahojky,
no ještě , že už přišlo to jaro, vyrážím se psem do zahrady. Máme belgickou ovčandu - a pořád vyžaduje házení míčkem. No radši ji do toho těžkého míčku kopnu a když házím, tak tak jak mi ukazovala rehabilit. sestra v nemocnici. Jinak je to hned znát, ....že to dělám špatně. Naše fena pochopila, že panička nějak nemůže a tak vyhledává jiné házeče ze smečky.... :-\
Jizvu mažu Calcium Pantotenát - mast - co obnovuje poškozenou pokožku a hlavně dobře promašťuje.
Dojít do obchodu a vyzvednout syna ze školky není problém, jen nějak nechápe , proč nejdem na hřiště se houpat - pořád mu říkám, že maminka ho na houpačku nemůže zvedat /17 kilo/ a ani běhat /když mě chce vzít roha/. Rád kope do balonu s někým a tak jsme mu pořídilo lehký balon co vypadá jako kopačák /no mě by bolely nejen nohy, kdyby to byl doopravdický kopačák/. Pak jsem unavená jak kotě... .
Do práce nechvátám - sice už se ptali kdy tak v květnu nastoupím...
Lidka

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
helena.07
19. 6. 2025 13:20
14536
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
cudlik