Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 5. 10. 2012 12:34
Ahoj holky,tak jsem právě dorazila z nemocnice a mám termín operace.Nastupuju 16.10 do nemocnice a druhý den operace.Tak snad to dobře dopadne. :-\ :-\
anonym
| 5. 10. 2012 13:03
TO Martina: To musí dobře dopadnout!Budu na Tebe myslet..držím pěstičky..
anonym
| 5. 10. 2012 14:58
TO Martina: To je jasný, že to dobře dopadne. Nejhorší je čekání.. Držím palečky, ať ti to čekání uteče bez stresu a operace ať dobře dopadne. Dej potom vědět,jak jsi na tom. S.
anonym
| 5. 10. 2012 15:59
TO Martina: dopadne to dobře...určitě...je to za chvíli...budeme tady na tebe myslet
anonym
| 5. 10. 2012 17:33
TO Martina: Super, že je to tak brzy budu na tebe moc myslet. A potom už bude všechno fajn
anonym
| 5. 10. 2012 09:35
Dobrý den, do měsíce mě čeká hysterektomie. Moc prosím o nějaké praktické rady na co se připravit, co sebou do nemocnice a tak podobně. Jsem docela nervní a strach jistě bude růst. Za všechny porady předem moc děkuji.Iva
anonym
| 5. 10. 2012 09:43
TO Ivka: Ahoj,já jsem po operaci 9 týdnů,brali mi laparoskopicky dělohu..strach jsme měly všechny,neboj,to je úplně normální..Nevím,co by Tě zajímalo,co by si konkrétně potřebovala vědět..a už víš,jestli Ti to budou dělat laparo nebo břišní cestou a co vše Ti mají vzít?Ptej se,pokud budu vědět,ráda odpovím a klidně mně tykej
anonym
| 5. 10. 2012 09:56
TO růžička: Ahojky, moc díky za rychlou reakci. Operace bude nejspíš laparo, ale operatér mě upozornil, že se vzhledem k velikosti miomu může nakonec operovat i přez břicho.Nejspíš vzhledem k věku(52) půjde vše ven.
Jsem z Prahy a operace bude na Bulovce.Zatím by mě zajímalo, zda nějaké vychytávky se osvědčily v nemocnici. Běžné věci jsou samozřejmé. Něco co usnadnilo stav po operaci nebo při následném pohybování a podobně.Možná píšu zmatečně ale vaří se mi ze všeho hlava
anonym
| 5. 10. 2012 10:14
TO Ivka: Jsou tu i ženy,které operovali břišní cestou,tak Ti určitě napíší svoje vychytávky.Já jen,co se týče laparo..břicho při operaci nafukují dusíkem,tak že,co mě hodně překvapilo,že jsem po operaci měla velké problémy s odcházením větrů a s první stolicí..chvíli trvá,než se střeva srovnají,ale sestřičky většinou nabízejí čípek apod.,mám zkušenost i co se týče pooperační bolesti,dá se řešit jak injekcí,tak léky..u nás v nemocnici měli erární vložky,nevím,jak je to jinde.Určitě nezkazíš nic,když si vezmeš sebou neperlivou vodu,po laparo radí i hodně pít,kvůli zabránění zánětu v močovým měchýři..a opravdu se první dny vyvarovat nadýmavých potravin i perlivých vod.Jinak já jsem měla takové malé rádio,to mně moc pomohlo a plno časopisů..před operací Ti dají podepsat papír,co vše se může stát za komplikace,radím nečíst!Taky jsem to nečetla,akorát by Tě to ještě víc znervoznělo..Po laparo jsem šla domů za 5 dní..nevím jak je to po operaci břichem,ale určitě déle.Po operaci se hlavně šetřit,hodně polehávat,odpočívat,netahat těžké věci..maximálně do 2 kg,pokud chodíš do práce,budeš doma minimálně 6 neděl..jsou tu ženy,které byly i déle..nevím,co by Tě ještě zajímalo..
anonym
| 5. 10. 2012 10:03
TO růžička: Berou se po operaci nějaké hormony na potlačení příznaků nebo si vystačíš jen s přírodními preparáty?
anonym
| 5. 10. 2012 10:17
TO Ivka: Mně ponechali vaječníky,takže hormony mně pracují,jak mají..je mi 39 let..ženy,co tu píší mají zkušenost jak s přirodními preparáty,tak z hormony od gynekologa..záleží na tom,jestli Ti budou vaječníky ponechány..určitě se ti ostatní ozvou a napíší svoje zkušenosti
anonym
| 5. 10. 2012 10:21
TO růžička: Zatím mě nic jiného nenapadá(ale ono to jistě přijde )tak sepřípadně ozvu. Moc díky
anonym
| 5. 10. 2012 10:30
TO Ivka: Nemáš za co..a neboj se,to zvládneš..když jsem to zvládla já a jsem pěknej strašpytel
anonym
| 5. 10. 2012 11:28
TO Ivka: Aho Ivko, Růžička ti vše dostatečně vysvětlila,tak se jen připojím krátce se svou zkušeností. Před operací jsem mohla jíst a pít do oběda, po obědě už jen pít. Pití je důležité. Dostaneš pít nejspíš takový slaný roztok (na čištění střev). Není to nic moc dobré, ale účinné, to ano. Během hodiny jsem měla střeva nablýskaná . K pití pochopitelně neperlivá voda (džusy nejsou vůbec vhodné, nedělají dobře na žaludek), taky je dobrý čaj. Můžeš pít i ledový čaj, pokud ti nebude chutnat ten erární. Po operaci ležíš na pooperáku (mě operovali jako první, na pooperáku jsem pak byla do rána). Pak převoz do pokoje. Břicho bolí nejvíc po operaci, než zabere morfium. Pak jsem hlavně cítila záda (bedra) a krční páteř... Bedra mi bolí doteď a to dost... Takže jsem se točila už na tom pooperáku pořád na bok, nevěděla jsem, jak mám těm zádům ulevit. Pořád jsem se kroutila z boku na bok a jelikož jsem po operaci krvácela, tak sestřičky moc nadšené nebyly, protože musely pode mnou každou chvíli měnit podložku.Druhý den na pokoji jsem už nekrvácela, jen se čistíš (trošku špiníš - není to ale červená krev, očistky jsou zbarvené do hněda... Stačila mi vložka na den - měla jsem erární, též síťové kalhotky). Ale z domova jsem si pro jistotu vezla i své vložky a spodní prádlo. Tašku jsem měla na pokoji, takže nebyl problém si vzít event. prádlo svoje.Dobré je vzít si s sebou třeba teplé ponožky na nožky...Jinak po operaci máš dietu, střeva se zatěžují postupně (řeknou ti v nemocnici). Každopádně je dobré když ti někdo donese potom švestkový kompot protože je problém se stolicí, než začnou střeva fungovat. Mně se povedla stolice až 4.den po operaci a to ještě díky tomu, že jsem dostala glycerin.čípek.Pátý den jsem šla domů po LAVH (laparo vaginální hysterektomii - brali mi dělohu a vejcovody). Podmínkou byla právě stolice. Jinak po břišní operaci jsou ženy v nemocnici déle dle stavu, ale min.8 či 10 dní to bude...Každopádně musíš hodně pít, jinak jsi na kapačce.Já jsem musela hned jak jsem sama vstala (2.den po operaci) čůrat do nádobky a taky jsem si musela dělat čárky, kolik hrníčků půllitrových či skleniček čtvrtlitrových jsem vypila. Sestry tak 2 dny evidovaly můj příjem a výdej tekutin...Pít se musí kvůli zamezení dehydratace a taky aby nebyl event.zánět močáku, prostě to chce pořádně proplachovat vnitřně.Jinak na pokoji rádio malé bylo, ale byl to takový chraplák, ani jsem ho moc nepouštěla. Spíš jsem si četla časopisy, knížku, no a když mi bylo lépe , chodila jsem trošku po chodbě a šla třeba na televizi do společné místnosti. Tam jsem se alespoň setkala i s jinýma spolutrpitelkama, na pokoji jsem totiž byla většinou sama. Hodně za mnou chodily na návštěvu děti, tak se to dalo v nemocnici přečkat.Stejně budeš alespoň zpočátku víc polehávat, člověk se brzy unaví, i ta krátká procházka po chodbě dá zabrat. Tak držím palečky, ať je vše ok. Světla
anonym
| 5. 10. 2012 11:56
TO Ivka:
Jinak samotná operace trvá min. 2 hod., alespoň já jsem byla tak dlouho na sále, brali mi dělohu a vejcovody, a to laparo vaginálně ( LAVH). U této operace je poloha šikmo hlavou dolu, aby tam doktoři dobře viděli. Proto nejspíš u mě ty bolesti od krčí páteře a bedra. Břicho mi nafoukli kysličníkem uhličitým CO2 (v info předoperačním letáku), každopádně ten plyn pak z tebe dostanou, ale zbytky ti v břiše zůstanou a zlobí, než se to vstřebá. Na pokoji jsem dostávala prášek na žaludek plus ty moje prášky na tlak, ten mi lítal hrozně...Jinak někdo po narkoze zvrací (já asi 3x na pooperáku, ale jen vodu, žaludek byl prázdný). S.
anonym
| 5. 10. 2012 16:06
TO Ivka: já ti ještě mimo toho, co psaly holky poradím vlhčené ubrousky...jak jsem dostala konev slaného roztoku, tak jsem lítala asi 4 hodiny na wc a měla jsem celý odřený zadek...ubrousky mi pomohly /koupila jsem si s aloe vera/. Jinak já byla po břišní operaci 2 dny na jipce a 6. den ráno mě pustili domů. S vyprazdňováním jsem vůbec problémy neměla, hned v nemocnici nám dával fenyklový a urologický čaj...pila jsem pak i 14 dní doma...a ještě každý den k tomu jsem si dávala acidofilní mléko /někdy ochucené, jindy ne/...zácpu jsem vůbec neměla, akorát ze začátku to vyprázdnění bylo bolestivé. Na bolest jsem domů dostala čípky Dicloreum, ale dlouho jsem je nebrala...chce to opravdu vyležet...já jsem 6 týdnů po operaci odlétla na dovolenou k moři a jak jsem si jí užila.
anonym
| 4. 10. 2012 22:49
Ahoj holky, já jsem dnes doma nějak vytuhla. Padla na mě únava a přes den jsem usnula. Ani ven jsem nešla projít se. Stejně jsem se na to necítila a navíc venku bylo dost sychravo, tedy alespoň z oknem to tak vypadalo.
Chany, vím, že psychika je prevít... Ráda bych ti poslala energii a popřála tobě i ostatním, ať jste silné a ať vše co máte před sebou nepříjemného je brzy za vámi a ať jste všechny zdravé a v pohodě. Také přeju oporu od blízkého okolí, ta je také moc důležitá...
PS: Wobenzym beru taky, koupila mi ho dcera. Slyšela jsem ale, že je to spíš tahák peněz z lidí. Není to levná záležitost. No snad to bude mít nějaký účinek. Jsou to takové lentilky... A když jsem u těch lentilek, musím se podělit o jednu malou příhodu... Kdysi jsem požádala kamarádku, zda nemá doma prášek na spaní (měla jsem nějaké problémy a nemohla jsem usnout). No a ona mi dala právě lentilku s tím, že je to prášek na spaní, který mi určitě zabere. No a světe div se, já to spolkla a spala jsem pak jako mimino... Až po dlouhé době se mi svěřila, že mi vlastně dala lentilku... Takže jsem dostala placebo ale psychika udělala své. Do pohody jsem se dostala vlastně sama už jen tím, že jsem si myslela, že jsem spolkla ten "uklidňující" prášek
anonym
| 5. 10. 2012 09:12
TO světýlko: Zdravím..jo,jo,placebo funguje,to je vědecky dokázaný a psychika je prevít...na mě by placebo taky fungovalo
anonym
| 5. 10. 2012 16:01
TO světýlko: já si tedy po zkušenosti s wobenzymem vůbec nemyslím, že by to bylo tahání peněz z lidí...prodělala jsem víc operací, takže můžu srovnávat hojení bez w. a s w.....vůbec těch peněz nelituju, protože mi skutečně pomohl...akorát mi vadilo to šílené množství tabletek, které se polykaly najednou...
anonym
| 5. 10. 2012 17:36
TO Natule:
Tak to jsem ráda, že to bude k něčemu, ten W. On ten názor, co jsem slyšela, nebyl ode mne, ale od kamarádky. Ona mi psala, že to nemám brát, prý jí to říkal její onkolog. Ale asi na tu její diagnosu (prodělala rakovinu prsu) to nebylo zrovna dobré brát. Já jsem se ptala svého doktora a ten mi to schválil.
anonym
| 5. 10. 2012 18:09
TO světýlko: se mnou na pokoji ležela paní po odstranění prsu a brala ho taky, ale opravdu jenom na urychlení hojení...
anonym
| 5. 10. 2012 18:47
TO Natule: No vidíš. Tak mi dala kámoška zbytečně brouka do hlavy. Ještě že na tohle nedám... Už budu mít tabletky za chvíli dobrané. Brala jsem na začátku rovnou po deseti, takže to rychle mizelo z platíčka.
anonym
| 5. 10. 2012 19:11
TO světýlko: já jsem měla jenom 200 tablet a brala jsem 3x5 tablet...myslela jsem, že si ještě dokoupím, ale nebylo potřeba...
anonym
| 4. 10. 2012 19:28
Natule děkuju máš pravdu

Holky u nás je hrozně vichr,ale pořádný,déšt no den tedy vydařený
anonym
| 4. 10. 2012 15:36
Natule jo ,také jsem to takhle dělala,ale najednou se to nakupilo,mamka nádor ,syn problémy atd............a je to,,,,,,,,,,,,,,,,,,no musím to nějak přehodnotit a porovnat
anonym
| 4. 10. 2012 17:25
TO chany: já ti to věřím, ale zkus se tím netrápit...ubližuješ hodně sobě a potřebuješ být kvůli dceři fit
anonym
| 4. 10. 2012 13:18
No holky dnes jsem tedy hekna a stydím se za sebe.Já musím holt nějak změnit režim,pořád se jen nervuju a to děsně,a tak jsem se dala do malování a čalounění židlí,pustila si kazetu ,vybulela se ,takže mě hlava bolí ještě víc,no paráda fakt.

Květuš at už to máš za sebou

Růžičko já po operaci první půl rok to byl děs,někdo kolem mě prskl a hned jsem byla nemocná

July no já budu volat zítra pro výsledky,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
anonym
| 4. 10. 2012 14:14
TO chany: Nemáš se za co stydět..někdy je člověku hůř,někdy líp..vybrečet se-to určitě uleví..ale jinak čtu,jak seš šikovná,malování,čalounění-do toho bych se sama nikdy nepustila..tak ať se daří

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
19. 7. 2025 20:18
14697
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
jirinaova
19. 7. 2025 10:28