Diskuze
Zpět na výpis diskuze
zkusenosti ze zivota v zahranici
DiskuzePřidat názor
350 liber týdně, samozřejmě:-)
Kacka111
| 12. 5. 2008 15:42
0
0
Reagovat!
anonym
| 29. 9. 2015 02:34
0
0
Reagovat!
Název diskuze
Poslední reakce
Reakcí
Články z jiných titulů
Něco se nepovedlo. Zkuste ještě jednou nebo zaktualizujte stránku.
Během půl roku jsem zhubla 7 kilo.Nejdříve jsem obcházela všechny agentury na práci atd., ale bez šance.Příležitostně jsem hlídala děti, myla nádobí a viceméně živořila s tím, že pak už jsem neměla ani na nájem ani na letenku či bus zpátky domů - vrátit jsem se ale nechtěla, brala bych to jako velkou prohru.NAštěstí zhruba po 5 měsících mi nabídla rodina, pro kterou jsem příležitostně hlídala děti ať pro ně dělám na plný úvazek - to bylo super, dělala jsem od 8 do 17 hodin, měla jsem vlastní auto i na víkendy a 35 liber týdně.Pronajala jsem si s kamarádkou byt a procestovala Skotsko.Bylo to bezva ale začátky opravdu krüšné, už bych do toho nikdy nešla, ale musím říct, že mě to opravdu posílilo!

V červenci se chystám za přítelem na cca tři roky (možná i více) do Dubaje... Abych pravdu řekla, mám z toho i trochu strach, ale všichni, co tam již byli, mě uklidňují, že je to v pohodě, k cizincům velmi tolerantní země... Byli jste tam už někdy někdo? Jaké jsou vaše dojmy?
mě přitáhla zpět do Čech, dnes bych měla vystudovaný nejspíš další obor a dobrou práci, protože vzdělání je skutečně zásadní věc. Taky je běžné, že lidé tam ovládají více jazyků na skutečně vysoké úrovni. Sama jsem tam chodila do kurzů němčiny, italštiny samozřejmě kromě francouzštiny - ta je automatická. Přístup ke vzdělání je dobrý, všechno funguje, když dodržujete pravidla, musíte být i úspěšní, navíc mi přišlo, že i jejich sociální systém je skutečně promakaný. Existuje tu prevence ve všech směrech a např. péče o nezaměstnatné, kterým se nabízí skutečná možnost rekvalifikace a umístění. Věnují se dost i těm legálním imigrantům. Nabyla jsem i docela dobrou zkušenost s jejich zdravotnictvím a i to funguje na úrovni. Navíc lidé, ač jsou formální, tak jsou vždy slušní a milí. Jsou sice rezervovaní, ale vzhledem k blízkosti Francie, to není asi takové jako na severu, je to velmi individuální. Zažila jsem spousty návštěv a dárečků, protože je zvykem sebou něco vždy přinést a neustále si dávat nějaké pozornosti nebo třeba něco upéct či uvařit. To mi přijde, že v Čechách až tak nefunguje. Skvělé byly také "celodenní nedělní obědy" s notnou dávkou vína, ale nikdo se neopil jak... i pití má svá pravidla. V Itálii je to trochu jiné, Italové víceméně prostě pít neumí, ale miluju jejich kavárny a to že si kdekoliv můžu dát kávu třeba na stojáka a to hned ráno a bude navíc vždy dobrá. Pak mám samozřejmě ráda kuchyni, což je široký pojem, protože každý region má svoje. V Itálii se mi líbí možnost komunikace, můžete se dát do řeči prakticky s každým, ač ho neznáte a nebude se na vás dívat divně. Takže se s lidmi můžete bavit v obchodě, na lanovce, v kavárně prostě kdekoliv, nedělá jim to problémy a pro vás je to možnost procvičit jazyk. Nikdy jsem snad nezažila, že by na mě byl někdo vysloveně nepříjemný. V obchodech si nepřijdu tak blbě jako občas tady, protože se prodavačky s vámi baví a snaží se pomoct, když si např. kupujete boty, kabelku, různé oblečky apod. - to v Itálii skutečně miluju. Nikdo není vypruzený nebo si vás neměří a netipuje. A krom toho jste, milé dámy, asi zjistily, že je to i levnější než u nás, když pominu i škálu možností. Ale to není vše, co se mi na Itálii ještě líbí, opravdu ráda mám tamější krajinu a to množství památek a pamětihodností prostě genius loci. A Itálie není jen Řím, Florencie, Benátky a Milano, je tam spousta malých městeček opravdu krásných a malebných. Jen tu Neapol nikdo nemá rád
. Trochu problém je tam v současnosti asi s tím, najít dobrou práci. Zrovna tak Francie je krásná, veliká a neuvěřitelně rozmanitá země, nejsem zrovna vyznavačka Paříže, jsou i jiná krásná města a asi i příjemnější k žití, ale co mi ve Francii vadilo, byli agresivní Arabové, kteří tam sice chtějí žít, ale nechtějí se přizpůsobit. Oproti Švýcarsku jsem se tam tedy bezpečně necítila a jsou čtvrtě, kterým je skutečně třeba se vyhnout. Tito přistěhovalci jsou vůbec asi největší problém celé Francie hlavně jejich neadaptovatelnost.

verim, ze spousta z vas urcite vyjelo za zkusenosti do zahranici. Predevsim by me zajimala Anglie, protoze tady ziju skoro 4 roky. Jaci vam pripadaji Anglicane, jidlo , pocasi?????Musim rict uz jsem si tady zvykla, ale celkem dlouho mi trvalo. Tesim se na pokec.