Potrat - Diskuze | e15.cz
Zpět na výpis diskuze

Potrat

Diskuze

pro Laylu od "anonymky"
zuzinka26
| 29. 5. 2007 07:38
Je vidět, že příspěvky čteš opravdu polovičatě - pod ten svůj původně anonymní jsem se dodatečně podepsala, takže není důvod mě oslovovat anonynem, když pod příspěvkem byl pro lepší orientaci můj nick...Ale to jen tak na okraj...
Že jsi katolička jsme poznali všichni Já sice nejsem vyloženě věřící, ale fachám do klasický muziky a když děláš tohle, musíš být v církvi jako doma - takže věř, že o tom nevím jen to, co jsem četla na netu,jak ty píšeš Myslím, že co se týče vědomostí js¨me na tom stejně.
K tvému PS.: - musím říct, že co se týče medicíny mám také velký přehled - moje sestra studuje medicínu a když se učí na zkoušky, vždycky jí pomáhám ( bohužel nedobrovolně ) a můžu ti říct, že doktor opravdu pozná, v kterém týdnu vývoje plod je - i když to matka sama neví...A také zjistí, jestli už má nervovou soustavu a fungující mozek - všechno vykazuje určitý znaky. Z tvé otázky "jak to teda doktoři poznají " není cítit k doktorům důvěra - to se tady shodneme asi všichni Nebudu ti vyvracet tvůj názor na potraty - jen si stojím za tím, že dneska už věda ví co dělá a pokud jí ty v tomhle "odvětví" nebo jak by se to dalo nazvat, nevěříš tak je to tvoje věc... Možná je to i dobře - kdo ví. Ale to, že minulý papež byl pro potraty jako pro svobodnou volbu ženy mi nevymluvíš, ani kdyby ses stavěla na hlavu - vím to totiž na dvěstě procent... Nečtu totiž jen bibli a internet...
Ach anonym
anonym
| 29. 5. 2007 02:56
1. nikde som nenapisala ze doktorom neverim. S jednym chodim a u druheho byvam a pracujem. Su mi najblizsi ludia a sama mam vycvik v medicine. Verim im, ale ak ma nejaka hypoteza alebo vedecka domnienka rozhodovat o zivote mojho dietata tak zacinam pouzivat vlastny rozum a hlavne vlastne SRDCE.

2. vacsi nezmysel, ako vetu "Jan Pavol II podporoval potraty som este v zivote nepocula. HAHA dovol sa mi zasmiat. Co ty vies o katolickej cirkvi a papezovi? Asi tazko tolko co ja, kedze ja som sama katolicka, pre ktoru je svate co papez povie.
Papez v zivote nepodporil potraty ani jedinym slovom, to ti mozem odprisahat a ak si niekde nasla nejaku inu informaciu, tak to bola blbost, tiez nemusis verit vsetkemu co citas na internete. Ten papez, ktory podla teba podporuje potraty vyhlasil za svatu zenu menom Gianna Beratta Molla, ktora dobrovolne zomrela, aby jej nenarodene dieta prezilo. Informacie o jej zivote najdes tiez na nete, len si daj vyhladat jej meno. Tento papez asi tazko podporoval potraty. Pokial viem, jediny pripad kedy sa potraty v katolickej cirkvi uznavaju su tie, ked ide o zdravie alebo zivot matky.

3. teraz sa dovolte zasmiat vy mne, lebo podla tuto anonymky, v druhom ci tretom mesiaci tehotenstva este nezabijame cloveka ale iba zabu. Blahozelam. To je mi dokaz toho, ze v prvom trimestri su potraty ok!!!!

PS: a ozaj, a ako poctivo ti doktori v den potratu zistuju, ci uz ten zarodok nahodou nema fungujuci mozog a nervovu sustavu????? Co ked vcera ju este nemal a dneska uz ma a potrat sa kona dneska? Doriti, nestihla som to! Zarodok uz ma vyvinuty mozog! Len keby ho mali vyvinuty poniektori dospeli ludia, aspon tak ako ten zarodok.
Děkuji
DANiELA
| 28. 5. 2007 21:55
Děkuji, děkuji, jsem potěšena, že mi děkuješ
Layla
kecka
| 27. 5. 2007 23:22
Jak již bylo řečeno, otázka, kdy přesně začíná život, se řeší po celém světě a názory se různí. Takže nečekej, že ti zde někdo na tvou otázku odpoví. Můžeme ti ale říct své názory, které se také zákonitě různí.
Nevím, proč ženu jdoucí na potrat chápeš, přesto ji nazýváš vrahem - to chápající člověk nedělá.
Svět nespasíš, pokud se však o to snažíš, zřejmě sis spletla server. Myslím, že zde na tebe přímo čekají, tak jen do toho.

http://svetluvstric.xhost.cz/…sitel_sveta.html

Přeju šťastný život a více pochopení - samozřejmě pochopení tebe, ty přece chápeš všechny vrahy.
Vražedkyně
molarka
| 27. 5. 2007 20:43
Holky vražedkyně.. , už jsem se tomu musela začít dost smát..Musím poděkovat Danielle, že se jí podařilo založit opravdu dobré téma..(i když ne v jádru legrační) a Kloa taky zabodovala svojí snahou a trpělivosti přijít na stejný názor s Laylou..., člověk se na těch diskuzích hodně poučí...
Beauty
Kloa
| 27. 5. 2007 13:15
Děkuji za tu rozumnou ženu Už jsem myslela, že jsem vrah
Realita
Beauty
| 27. 5. 2007 08:09
Holky - Kloa a Zuzinka - fakt tleskám .
Je dobře, že v reálném světě žijí rozumné ženy!!!
layla mě fakt baví:-))
anonym
| 27. 5. 2007 07:39
Jo, příspěvek byl od Zuzinka26... a jdu se hned registrovat, pač mě to už nebaví
layla mě fakt baví:-)))
anonym
| 27. 5. 2007 07:38
S takhle ukecaným člověkem jsem snad ještě v životě nepřišla do styku... Laylo, přečti si znovu svoje příspěvky a zjistíš, že si občas dost protiřečíš...
Přečti si taky pár knížek a vyjdi do realistického světa, ať nežiješ ve svém malém světě.
Odpověď na tvou otázku - Ty sice doktorům podle
tvých slov neveříš ( i když jakmile tě něco zabolí, tak nim běžíš-jako každý a pokaždé ti pomohli, protože jinak bys tu ted nebyla... ) ale každý doktor ti poskytne asi tak tisc vysvětlení, proč se může chodit na potrat jen do 12-tého týdne-a to z toho důvodu, že prostě plod ještě do stadia člověka nedospěl-přestože je to zatím jeho zárodek. Zaprvé plod běhěm prvních třech měsíců prochází všemi stadii vývoje na zemi - když se podíváš na jeho fotky-zjistíš že v prvních pár týdnech vapadá jako pulec, pak třeba jako žabka, ryba...Řekneš určitě, že přece neni důležitý, jak kdo vypadá, a že jsme teda vrahové ryb a žab Ale stojím si za tím ( chci upozornit, že za tím stojí i celý svět ) že plod v době do třech měsíců nemá ani fungující mozek, ani nervovou soustavu, a přestože mu začne bít ve uprostřed třetího měsíce srdíčko, pořád to není svým způsobem člověk... (mimochodem Laylo-nemám teď na sobě ani kuklu a ani nedržím kalašnikov...O tom, co je vražda a co potrat se vedly ve i ve světě učených debaty a i ty největší mozky byly pro potrat... I Jan Pavel II. potraty podporoval - a to byl papež - a v přikázání stojí "nezabiješ".... Takže potrat není nic proti ničemu...
Dál už je to jen otázka osobního názoru...
aha
Kloa
| 26. 5. 2007 23:55


Co na to mám jiného napsat než se tomu už jen smát.
Nepřijímáš nic.
Není to ale výsměch potratu, ale tobě a těm tvým pravdám
Páááni
DANiELA
| 26. 5. 2007 20:06
Páááni, nečekala jsem, že tohle téma může být i zábavné
Aha
anonym
| 26. 5. 2007 19:57
To je vsetko, co k tomu dokazes povedat?

Skryvaj sa za smiech a vysmech, ale je to zase len dokazom, ze na moju otazku odpovedat nevies.
...
Kloa
| 26. 5. 2007 19:10


...
anonym
| 26. 5. 2007 19:05
Nasilne predcasne usmrtenie ludskeho zivota = vrazda

potrat = nasilne predcasne usmrtenie ludskeho zivota.

Co k tomu este dodat.
Kto ma nieco proti tomu, nech mi to napise tu a teraz. Co je na tom nepravdive? Ja tvrdim, ze v tomto mam pravdu, nie len nazor, ale objektivnu vseobecnu pravdu. jedna z vas mi napiste, co je na horeuvedenom nepravdive a potom mi tvrdte ze pravdu nemam.
máš pravdu převelikou, klaním se tvému vědění
Kloa
| 26. 5. 2007 18:57



Laylo, no comment Máš pravdu a já jsem tvoje poslušná ovečka
Dovol mi zasmát se ty náš postoj chápeš? Jen do nás bušíš, že jsme vrazi!
Ne, nebudu se tady s tebou dohadovat a ne proto, že bych neměla argumenty, ale jsi těmi svými poučkami až trapná. Není nikdo kdo má pravdu. Každý má jen svůj názor a nepotřebuju o tom někoho tak přesvědčovat až někoho nazývat vrahem. Pokud ti šlo o to přesvědčit tady někoho ať na potrat nejde, tak věř, že se ti to nepodařilo, naopak ještě více jsi mě utvrdila v tom, že jsem svým rozhodnutím již 100 % jistá.
Jak jsi trapná ses v poslední větě ukázala.
...
anonym
| 26. 5. 2007 18:42
K druhej vete tvojho posledneho prispevku:

Aha, sama si k tomu logickou uvahou dosla.. ano, je to vrazda den pred narodenim, tak isto ako by bola o dva dni neskor, ked je dieta z bruska von.

Ja nemam pochopenie? Ved ja som tu uz niekolkokrat napisala ze vas postoj chapem, ze som tym sama presla. Kto mi pise, ze "to nikdy nepochopim " a podobne, ste vy. Prejdite tuto diskusiu a povedzte mi, kto tu nema pochopenie.

Druha vec je, ze na tu otazku mi nedokazes odpovedat, pretoze tou odpovedou by si musela uznat, ze mam pravdu ja. Preto utekas a nechavas to na inych, nech sa do krizku se mnou pusti nekdo jiny.. Ved je to najvacsi dokaz, ze proti mne nemas nijaky argment.

A ak ti na tvoje tvrdenie, kedy je clovek clovekom a kedy nie napisem tisic dalsich dovodov, preco je to inak a nie tak, tak to bude zase dokazom toho, ze mam pravdu, a ze tvoje agumenty nepostacuju na to, aby si dokazala ze mas pravdu. Ale jedna z nas pravdu ma, a bude to asi ta, ktora ma stale cim vyvratit to, co tvrdi ta druha. Ty si v poslednom prispevku uznala, ze nemas take argumenty, ktore by dokazali, ze pravdu nemam.

Nepojdes niekoho zavrazdit, tak nechod. Ked budem ja chciet a uznam to za vhodne, tak niekoho zavrazdit pojdem.
Laylo
Kloa
| 26. 5. 2007 18:10
Laylo, nic ti nevnucuju, nic nepřekrucuju. Svým rozsáhlým příkladem o udušení člověka polštářem dáváš rovnítko mezi potratem a vraždou, z toho plyne, že ten kdo jde na potrat je vrah, v termínech si udělej jasno ty
Nebudu tady ani rozebírat kdy je člověk člověkem, napíšeš mi na to stejně tisíc dalších důvodů proč je to jinak. Nikdo ti nemusí už na nic odpovídat, odpovídáš si sama, protože jen ty máš pravdu. Neuznáváš názory na potrat jiných. Příjde mi sobecké uznávat jen svůj názor. Nepůjdeš na potrat, tak tam nechoď, když budu já chtít a uznám to za vhodné, tak na potrat půjdu.
Ještě jednou prosím, ušetři nás těch kázání. I přes potrat není žena vrah.
Piš si tady co chceš, možná se do křížku s tebou pustí někdo jiný. Upřímně je mi tě líto, že jsi tak nepřátelská a nemáš pochopení.
Kloa
anonym
| 26. 5. 2007 17:51
Kloa prosim ta

Preco mi vkladas do ust slova, ktore som nevyslovila? Vravim, ze tu zenu nenazvem nijako inak,ako by si ju nazvala ty. Tak preco mi silou mocou vnucujes to, co si iba ty zelas aby som napisala, aby si konecne mala proti mne nejake argumenty? Aj ked hadat sa o tom ako koho nazyvame a ci sme fanatici alebo nie vobec nema nic spolocne s tym, ci potrat je spravny alebo nie. A tato diskusia je predsa o tom, vsak?

Ja stale vravim, ze nevidim rozdiel, ci to dieta zabijes v poslednom dni pred porodom alebo v prvy den po porode. Preco sa ma snazis presvedcit, ze vcera to este vrazda nebola a dnes to uz je?

Ak znicim nejaky zivot - zvieraci alebo ludsky - slovo, ktorym to vyjadrime je sloveso ZABIT. Spravne? Spravne! (Zo slovnika: ZABIT = pripravit o zivot, usmrtit)

Ak usmrtim ludsky zivot specificky, nazyva sa to v slovenskom ako aj v ceskom jazyku vrazdou. Spravne? Spravne. (Definicia zo Slovnika slovenskeho jazyka: vrazda = umyselne zabitie cloveka. Nehovorte mi, ze cesky jazyk je v tomto pripade odlisny.)

A aky zivot som asi tak usmrtila ked som isla na potrat? Asi nie zivot mravca ani slona. Urob si poriadok v terminoch.

A potom mi uz konecne niekto povedzte, kedy sa podla vas clovek stava clovekom. To je jedina otazka, a nikto mi na nu neodpoveda. Kloa, z tvojho posledneho prispevku som vyvodila, ze v okamihu narodenia.
Nechcem byt ako ty a vyvodzovat si vlastne zavery a tvrdenia z toho co pises, a potom to prezentovat ako nieco, co si napisala, preto sa ta pytam konkretnu otazku. V ktorom stadiu vyvoja je clovek clovekom a nie zhlukom buniek?
vražda?
Kloa
| 26. 5. 2007 17:11
Vnímám vraždu a potrat jako dvě odlišné věci a jistě ne jen já, protože na potrat bych jít dokázala, zabít živého člověka ne. Člověk narozením získá své místo ve společnosti, tedy až do porodu je součástí mě a pokud mám tu možnost rozhodnu se JÁ. Po porodu se už bude rozhodovat to dítě, bude rozhodovat samo za sebe kdy bude plakat, kdy chce jíst atd., atd. Nemůžeš dávat do roviny potrat, eutanázii a vraždu.
Pokud na potrat nepůjdeš i kdyby se ti mělo narodit něco, co se člověku vůbec nepodobá, tak se tak zachovej, všichni už to víme!!!! ale netluč tady někomu do hlavy, že když se rozhodne tyto starosti si ušetřit, že je vrah či co.
Rozhodně je lepší jít na potrat než pak dítě týrat někde v komoře.
Nevím co je k nepochopení na mém předchozím příspěvku ty asi toto pochopit nedokážeš, že jsou i jiní lidé než Layla, že existují i jiné názory, které jsem tam, na rozdíl od tebe, stručně popsala.
Má známá je skvělá matka! přesto, že nyní půjde na potrat. Pěkně jsi zamluvila svou chuť nenazvat někoho takového za matku. Ale jistě ses chtěla vyhnout konfrontaci, z tvého osáhlého příspěvku mi vyplývá, že nemáš chuť ji nazvat matkou, ale vrahem.
Ani se nedivím, že tě tady kdosi nazval šílenou sestrou od jehovistů, protože svými argumenty jako posedlá něčím vypadáš.
Prosím za všechny, ušetři nás těch kázání. I přes potrat není žena vrah, je to žena, která stojí pevně na Zemi, kdežto ty někde snad na Marsu.
Priklad
anonym
| 26. 5. 2007 16:15
Uvedme cisto hypoteticky priklad:

vy si myslite ze zabit moju kamaratku po tom ako mi prebrala frajera je kriminalny cin a nesuhlasite s tym. Ja si myslim, ze vrazda je ok (niektori ludia si to myslia, vsak). Takze predpokladajme ze ja som vrah stojim nad zviazanym bezmocnym clovekom a chystam sa ho zabit. Nemam zbran, chystam sa trebars zadusit ho polstarem, aby ste mi rozumeli. Co urobite? POviete mi: vies, ja mam na to sice svoj nazor, ale ty mas svoj, tak spokojne chod a urob to. Pokial viem, spolocnost by toto nikdy neschvalila.

A teraz mi tu vyhadzujete na oci, ze vas presviedcam a beriem vam vase nazory. Samozrejme ze vas presviedcam, prave tak ako by ste sa vy mne snazili vyhovorit, keby som isla niekoho zabit. Trebars vasu najlepsiu kamaratku. Trebars vasu sestru. Niekoho, na kom vam zalezi, ak uz by ste sa neboli schopne zastat niekoho neznameho.

A teraz vas pripad: dajme tomu, ze ja si opat myslim ze vrazda je v pohode, a nechajme momentalne situaciu, kedy ja idem niekoho zabit. Predstavme si, ze ja si myslim, ze zavrazit niekoho je uplne normalne, a vy pridete za mnou a poviete mi, ze vy by ste nikoho nezabili. Budem sa vas snazit presvedcit ze je to len vasa slobodna vola a ze je blbost to neurobit ked mozete?? Preco by ste nezabili, ved mate na vyber? Nie, samozrejme, lebo ked vy nikoho nezabijete, mne ako vrahovi to tak moze byt jedno. Tak ako vam pri vasom postoji je jedno ci aj na potrat pojdem alebo nie, ale mne pri mojom nie je jedno, ci nan pojdete vy.

Vam nezalezi ked ja na ten potrat nepojdem ale uz vam vadi, ked sa vas snazim presvedcit, ze je to nespravne. Prave tak by ste sa vy mna snazili presvedcit keby islo o nieco, na com zalezi vam.

Teraz sa obavam ze ma zase budete brat doslovne a vsetko dokrutite, ale uz si pomaly zvykam Pri type vasich reakcii by som sa vobec necudovala, keby ste ma teraz zacali nazyvat vrahom, lebo sa mi zda ze akosi vobec nestihate spracovavat to, co tu pisem.

Prepac Kloa, nemyslim to v zlom, ale v tom tvojom poslednom prispevku... co tym chcel vlastne basnik povedat? Alebo ak ja som taka nechapava ze mi z toho nedavala zmysel snad jedina veta, mohli by ste mi niekto rozumnejsi vysvetlit, co tym Kloa myslela?

Lebo asi je rozdiel, ked si ja vydychnem, nastastie nie som tehotna a ked si vydychnem, nastastie mozem to decko stale zabit, lebo je v prvom trimestri a niekto si urcil hranicu ze potial to este nie je clovek.
Stastne to babo, ked sa dozije prveho dna stvrteho mesiaca, vsak? - a to bola ironia, nebojte sa viem ze by ten potrat bol urobeny takisto ako den predtym.

Ako mi vysvetlite, ze to nie je vrazda? Ako mi vysvetlite, ze v tretom mesiaci to este nie je clovek a mozeme ho zabit, a v stvrtom ci piatom uz ho zabit nesmieme? To je jedina otazka ktoru na vas mam. Ak mi ju rozumne a logicky zodpoviete, uznam ze mate pravdu.

A k tej tvojej znamej: mala jedno dieta uz predtym, ak sa nemylim. Preto ju samozrejme nazyvame matkou ako kazdu zenu, co ma dieta. Ale trebars ja keby som prvykrat otehotnela a idem na potrat, tak to dieta nemam a logicky nie som matkou. Takze zeny, ktore na potrat idu mozu a nemusia byt matkami, neviem za co sa tak bijes. A ze ja nemam chut nazyvat matkou niekoho, kto s zriekne (ano, zriekne, pre svoje pohodlie a svoj spokojny zivot) svojho dietata, to je snad moj subjektivny postoj a nikomu ho nevnucujem ako objektivnu pravdu, to som uz snad raz napisala.
A ako by som tu zenu nazvala? Vobec nechapem, preco ta otazka, ale - budiz - odpoviem:
Nijako, vobec k nej necitim nenavist alebo hnev, neviem, preco by som ju mala nejako nazyvat. (Ma vlastne meno a je zenou, tak ju nazvem bud po mene alebo slovom zena alebo kamaratka alebo znama alebo kolegyna alebo akykolvek k nej mam vztah. Takze tak by som ju nazvala)

Jedine co citim je smutok kvoli tym detom a lutost voci tym zenam. Lebo raz sa tym svojim nenarodenym detom budu musiet pozriet do oci, trebars len na okamih, ale bude to najhorsi okamih v ich zivote,
a preto vravim, chcem vtedy stat pri nich a prajem im, aby boli silne. V tom momente budu potrebovat niekoho ako podporu, a ver mi, ja tam budem prva, pred tebou, Kloa, a pred vami vsetkymi, lebo uz teraz sa modlim za tie okamihy v zivote tych zien a muzov, co s tym maju do cinenia.
Aky hrozny omyl ludstva, ked si pysne namyslame, ze mame pravo rozhodovat o zivote!

A k sialenej sestre od jehovistov... ehm, no, myslite si co chcete, radsej budem sialena pre cely svet ako pre vlastne dieta a svojho Boha.

Jehovistka nie som a veriaca som. A este par rokov dozadu som bola najvacsi ateista na svete. Vacsi ako vy dievcata vsetky dokopy. Neverila som ani jedinemu slovu, ktore nebolo vedecky dokazane. Chcela som mat vsetko zalozene na logike a rozume, a kdejaka viera co nie je vobec nicim podlozena bola pre mna najvacsim bludom ludstva. Studovala som vedy a hladala som objektivnu pravdu o zivote, a zaumienila som si ze k tym hlupym krestanom, ktori veria vsetkemu co im fararkovia v kostoloch tlacia do hlav, sa v zivote neznizim. Ja som chcela byt slobodna a sama rozhodovat, co je dobre a co je moralne, a nenecham si kazat od nejakych knazov.

A tu som, presla som mnohymi studiami, od psychologie,cez moralku az po fyziku, nasla som sa vari vo vsetkych filozofickych smeroch, a po mojom osemrocnom hladani si vlastnej cesty a objektivnej pravdy, nie sprostredkovanej, teraz tu som uplne ponizena a vyhlasujem, ze na krestanske pravdy som prisla nezavisle od krestanskych kazani, pretoze tie som nikdy nepocuvala.

Jedneho dna som si uvedomila, ze ta skvela nova zivotna filozofia, ktoru som si tak pracne vytvorila, nie je nicim inym ako tym, co tu krestania omielaju uz dvetisic rokov.

Takze ak ma nazyvate jehovistkou, ani mi to neprekaza, lebo viem, cim som presla, a ze vo vasom stadiu myslenia som bola uz davno, kdesi na zaciatku, a ze som sa z toho posunula vyssie. Takze take slova ma najmenej neurazaju. Ja vas chapem, vy mna nie. Ja vas vsetky chapem, sama som si tym v minulosti presla. Chapem vas ale suhlasit nemozem.
názory ostatních jsou blbosti
Kloa
| 26. 5. 2007 14:34
Laylo nic nepřekrucuju, ani nemusím, všichni si na tebe díky tvým až fanatickým argumentům udělali svůj názor. Tvé příspěvky čtu dost pozorně, jen jestli ty čteš dost pozorně příspěvky ostatních. Jsi jako mimo realitu.
Tedy nemáš chuť nazvat ženu, která podstoupí potrat, protože nechce na svět přivést postižené dítě, matkou. Jak ji tedy máš chuť nazvat?!?
Potratem se svého dítěte nezříká, jen tím svým způsobem dělá službu jak sobě, celé své rodině, tak tomu dítěti. Ušetří tím sobě, i tomu tvorečkovi obrovské starosti. Měla bys o tom dost vědět, když máš z této oblasti velké zkušenosti jak jsi psala.
Názory ostatních jsou pro tebe jen blbosti. Pro mě ale pádné argumenty postavené na realitě.
To za co se tady pereš, že tvůj argument s rakovinou tak nebyl myšlen je blbost zase pro mě. Při konstatování rakoviny, kdy není podle lékařů šance na život, budeš bojovat a uvěříš až umřeš. Při konstatování lékařů, že tvé dítě bude těžce postižené, jim opět (jako u rakoviny) nebudeš věřit a uvěříš až se ti narodí postižené dítě. Můj argument byl takový, že v případě rakoviny nemáš na výběr, pokud chceš přežít, musíš bojovat i když ti lékaři tvrdí všelicos, při konstatování postižení dítěte máš ale možnost se rozhodnout.
Co se týče toho nechtěného těhotenství, už ze slova nechtěné vyplývá, že by člověk nadšený nebyl. Ale tebe, která bojuješ za možnost života za jakékoli okolnosti, to muselo strašně mrzet, že možnost dát život byla promarněná. Plakala jsi nebo se radovala? Stejně jako ty si říkáš naštěstí jsi nebyla těhotná, tak si některá říká, naštěstí můžu jít na potrat. Každému to ušetří jak jako tak kopu starostí. A stejně jako ty, i já kladu otázku, co je na tom k nepochopení?
Rodina může být sebevíc milující, ale ta nemoc je tak nepřátelská, že sebevíc silného člověka pohltí. Potratem nerozhoduješ jen o životě toho nenarozeného dítěte, ale rozhoduješ o osudu celé rodiny.
Mysli si o všech, i o mě, co chceš, ale já bych si dítě s diagnozou dawnův syndrom a rozštěp páteře nenechala, naopak tvrdím, že je hřích něčemu takovému dát život.
Nechej si tedy svůj názor (ovšem mám pocit, že zde jsi jediná), my si necháme názor a své rozhodnutí. Nikdo nemá právo nikoho soudit. Ty jeho život žít nebudeš.
Layla
Beauty
| 26. 5. 2007 08:15
Je to Tvůj život, Ty si ho budeš žít a žiješ a věřím že budeš šťastná. Já si budu žít svůj život i se svýma názorama, ikdyž jsou pro Tebe nepochopitelné!!!
Přeji Ti, aby jsi vždy našla správné řešení .
A stale nechapete
anonym
| 26. 5. 2007 03:26
Viem, preco ma nedokazete pochopit. Lebo prekrucate moje slova az to nie je pekne.
Hlavne Kloa. Ked poviem ze nemam chut zenu, ktora sa zriekne vlastneho dietata nazyvat matkou, tak som tym nepovedala, ze toho slova nie je hodna alebo ze matkou nie je. len som napisala, ze na to slovo nemam v tom pripade chut. Napisala som moje pocity (to jasne vyplyva z formy vety: "nemam chut" = subjektivny postoj, to ste sa ucili na zakladnej skole, vsakze), neprehlasila som tym nijaku generalnu pravdu. Neviem, preco si to vsetko vytrhla z kontextu a urobila si z toho dojem, ze tvrdimako nieco OBJEKTIVNE, ze ta zena nie je matkou. Robis si z mojich slov to, co ti sedi, pretoze inych argumentov proti mne niet, ako prekrutit moje slova.

Ked poviem, ze zabijat tie malicke je neludske, tym som nepovedala, ze kto to urobi, nie je clovek, dobre? vsetci sme ludia, iba niektori ludia robia veci neludske.

Tak neviem, preco sa uz treti krat opakujes s vyhlasenim, ze sa tu niekoho snazim presviedcat, ze kto ide na potrat nie je matkou a ani clovekom. Nic take som nikdy nenapisala. tak mi nevkladaj do ust slova, ktore z nich nevysli.

A uz uplnym nezmyslom si to zabila nakoniec, ked vo svojej uzasnej vete: ."..taky jsem si všimla, že v situaci, kdy se jí stalo, že mohla být těhotná a prohlašovala, že by na potrat nešla, i když on byl grázl a pak kdesi prchnul, použila "naštěstí jsem nebyla těhotná". "

takisto iba dokazujes, ze nemas ponatia, o com tu pisem. Lebo ked napisem, ze by som na potrat nesla, neznamena ze tym pisem, ze by som nemala problem a ze by som bola nadsena z toho nechceneho tehotenstva. Ano, bolo by nechcene, ale to nie je dovod ze to babatko pojdem zabit.
Kopu veci v zivote nechcem a som z nich nestastna ale robim ich, lebo musim alebo este lepsie - viem, ze je to spravne.
Nastastie som nebola tehotna. Za tym si stojim, usetrilo mi to kopu starosti. Predsa viem, ze by som sa s tym malickym v tej situacii poriadne natrapila, viem, ze by to bolo tazke. Nastastie k tomu nedoslo. co je na tom nepochopitelne? Preco sa ti tam to slovo "nastastie" zda dovodom k argumentu? Mne na tom nepride nic co by bolo hodne takeho vyzdvihnutia ako si to zdoraznila ty.

Dalsia uzasna vec, ked mi napises, ze nechcene tehotenstvo alebo postihnute dieta nie je to iste ako rakovina. DAKUJEM, bez teba by som si to snad nevsimla!
Mam naozaj pocit, ze z kazdej vety co napisem si precitas iba polovicu a tuto diskusiu vobec nevnimas komplexne.
Takze k rakovine: Zazneli reakcie, ze neverim vede (tusim zase od teba, ale to je jedno) Priklad s rakovinou bol o tom, ze im verim a aj neverim. Neslo vobec o to prirovnat to k potratom alebo ako si to ty pochopila.

A k tomu, ze rakovina a tehotenstvo su ine tym, ze pri rakovine nemas na vyber a pri potrate mas: Tak to je tiez blbost.
Ale coby som nemala na vyber, ked dostanem rakovinu a doktorom uverim ze zomriem, preflakam vsetko co mam, uzijem si co sa da a trebars sa odstrelim. Trebars.
Mam na vyber. Bojovat, alebo to vzdat hned na zaciatku, ako to vy robite v pripade potratov. V oboch pripadoch mas tak isto na vyber - s jedinym rozdielom: ze v prvom pripade zmarnim (mozno zbytocne) vlastny zivot a v druhom (mozno zbytocne-lebo ako vsetci uznavate, istota stopercentna nikdy nebude) zivot niekoho ineho. Pre mna je to stale "len" ZIVOT.

Ak by moje babatko v brusku malo jednopercentnu sancu na to, ze sa narodi zdrave a nie chore, pre mna je ta sanca bohate postacujucim dovodom, dost a dost na to, aby som mu tu jednopercentnu sancu dala. A to je len sanca ktoru prehlasujete vy. Ja takemu cislu neverim.
To je len sanca na zdravie. Ale sanca na stastny a plnohodnotny zivot trebars aj bez zdravia v kruhu milujucej rodiny, ktori ma prijali aj ked som chory - ta sanca je mnohonasobne vyssia.
Ja nemam najmensiu pochybnost ze svoje deti dokazem urobit stastnymi, nech su aj postihnute. Ako? Nezistnou laskou a obetavostou, tym, ze budem zit pre ne a kvoli nim, tym, ze im dam vsetku svoju silu, lasku, podporu v kazdej zivotnej situacii - bezvyhradne, bez vynimky, v zdravi aj v chorobe - ze budem stat pri nich cez vsetko dobre aj zle, vesele aj tazke.. Kto je milovany a miluje, je stastny. Tak mi nepiste prosim vas pribehy o tom, aki su tito ludia a cele rodiny nestastni. Ak su, je to len sebeckostou, laska, ktora je pravou laskou, nie je sebecka, dokaze S RADOSTOU obetovat a zit pre toho druheho.


Naucte sa lubit ako treba, nezistne a nesebecky, a potom mi pridte napisat, na co ste prisli ohladom potratov.
adopce
anonym
| 25. 5. 2007 12:45
Já bych těď šla taky na potrat i kdyby tu byla možnost, že už bych dítě mít nemohla. Koneckonců - dítě se dá v případě adoptovat a myslím, že tohle je asi ta nejlepší věc na světě - dostat nějakého prcka s šíleného děcáku a dát mu pravý domov...
Já vědět už předem, že moje dítě bude nějak těžce postižené, šla bych na potrat bez váhání. Laylu vůbec nechápu, připadá mi, že je trochu z Marsu...Ne proto, že je proti potratům, ale proto, čím to vysvětluje... Připadá mi jako trhlá "sestra" od Jehovistů...
Zuzinka26
shrnutí
Kloa
| 25. 5. 2007 12:06
Danielo, chápeš dobře, Layla by v sobě, v dnešní moderní době, kdy si můžeme toto velké trápení ušetřit, klidně 9 měsíců nosila a nakonec porodila těžce postižené dítě, vždyť lékaři se snad v 1 % mýlí, ona to zná z vlastní zkušenosti, ale vědě "věří" Riskne to i za cenu, že by to mělo ohrozit i její život, ona je přece tak silná, že by to přežila.
Ona mu přece nevezme to jediné - život. Ale už se nezamýšlí nad tím jaký ten život bude. Třeba, že o životě nebude ani vědět. Ale jak nad tím, my které si nezasloužíme titul matky vůbec můžeme přemýšlet, vždyť i takový život plný trápení, na pokraji sil je tak strašně krásný.


Beauty, ano, pokud je k této situaci její stanovisko takové, tak ať se tak zachová, ale ať netvrdí o ženách, které podle mě uvažují realističtěji, že nejsou hodny titulu matky a člověka. Toho, že se podvědomě snaží přesvědčovat jsem si všimla, taky jsem si všimla, že v situaci, kdy se jí stalo, že mohla být těhotná a prohlašovala, že by na potrat nešla, i když on byl grázl a pak kdesi prchnul, použila "naštěstí jsem nebyla těhotná".
Příběh, který jsi uvedla je právě ta realita, dítě o životě nemá skoro ani ponětí, protože ho nežije, žijou ho za něj ostatní, kterým to na vlastním životě ubírá. Stejně to nakonec dopadne tak, že dítě umře dřív než rodič a o svůj život tak přijde celá rodina, protože to co prožívají život není. Máš i pravdu, že to s Laylou nikam nevede, je to boj s větrnými mlýny. Snad píšu naposled, ale napsala jsem toho tady myslím víc než dost.
Anonymní, ano určitě pak existuje různé riziko, proto by na potrat neměla jít žena jen tak z ledabylosti. Ale já bych na něj šla, i kdybych pak dítě nakonec mít nemohla.
potrat
anonym
| 25. 5. 2007 08:22
Ahoj všem doporučuji si to řádně rozmyslet, protože až 40% žen má po interrupci problém s donošením dítěte, v době kdy už ho skutečně chce. Myslím, že to spousta žen vůbec netuší.Podle mě se dá zvládnout všechno i škola s dítětem je to jen otázka priorit.
Dokonalost
Beauty
| 25. 5. 2007 06:11
Holky tahle diskuze s Laylou nemá cenu. Už se to tady jednou psalo, zavání to fanatismem nebo nějakou sektou. Je to něco na zůsob, že Jehovisti nemůžou dostat krev a tak raději zemřou...Ona si stojí za svou pravdou a mi za svojí. Layli názor beru na vědomí, ale nikdy jí nedám za pravdu, ale je to její názor!!! A všimly jste si, jak se podvědomě snaží přesvědčovat???
Znala jsem rodinu s postiženým dítětem,chodila jsem k nim 15 let, byli to známí mých rodičů. Tato rodina 15 let vpodstatě nežila, nikam nechodila, jelikož neměl kdo hlídat toho klučíka, občas jsem chodila já. Kluk se sám nenajedl, jednu dobu krmili i sondou, musely mu vytrhat zuby, nesměl dostat narkózu, takže jen s umrtvením, fakt chuťovka, špatně chodil - jen za ruce a moc málo, nosil pleny atd. A 25 letech umřel.
V dnešní době kdyby mi lékař řekl, že budu mít postižené dítě, šla bych na potrat. Spoustu lidí si bude myslet jak jsem sobecká, ale vím, že bych se rozhodla takto a bylo by to mé rozhodnutí na to má každá žena právo a nikdo by jí za to neměl odsuzovat, nikdo její život nežije.
A když je to dar ( postižené dítě ) jak píše Layla, proč jsou plné ústavy - zřejmě máme špatné matky, viď Laylo!!! A ty, které se o postižené dítě starají doma - hluboce smekám - jsou to hrdinky!!! A v dnešní době, když rodina žije jen z jednoho platu ( příspěvky na postž. lidi je almužna ), myslím si, že na žádné vyskakování natož usnadnění života to není ( opět Layla zareaguje jak jsem materialistická ).
Závěrem - můj názor - s Laylou je to debata o ničem, já jí její názor neberu a ona ať mi nechá ten můj a neustále nemoralizuje
PS: Laylo Ty musíš být dokonalá dívka a až se staneš matkou, určitě budeš ještě dokonalejší - Ty to víš už do předu. Já jsem nikdy nevěděla jakou budu matkou, než jsem se jí stala, představy jsem měla různé, ale holt někdy jsem je musela poupravit. A myslím, že jsem své 2 děti vychovala dobře ( z mého pohledu ) a mám je moc a moc ráda!!!
Všem přeji krásný, sluníčkový den
Dievcata
anonym
| 25. 5. 2007 03:08
Ale ved som vam pisala o dievcatku Eve (4roky), o ktoru sa staram. Je zdrava ako repa a tiez jej matke az do porodu najlepsi americki doktori v oblasti (jej manzel je sam uspesnym a vplyvnym doktorom) robili vysetrenia a tvrdili jej, ze ak prezije porod, neprezije prvy den po narodeni, lebo nema spojene plucka s dychacimi cestami a ze nebude moct dychat!
Ake bolo ich prekvapenie, ked sa pri porode zistilo, ze dievcatko je stopercentne zdrave, ako im to davno dozadu tvrdili tibetski budhisticki mnisi, ktori sa na to modlili, kedze su ich dobri rodinni znami. Ked je veda takto nepresna v poslednom mesiaci tehotenstva, nechcem si ani predstavit, ake omyly sa mozu vyskytnut v prvom trimestri. A ja mam na tom zakladat rozhodnutie ci moje dieta bude zit alebo nie?

Tak potom ako ja mozem verit, ked mi niekto povie, ze moje dieta bude smrtelne chore hned po narodeni??? Ako tomu mozem verit natolko, aby som nedala sancu tomu jedinemu, co to babatko momentalne ma - zivotu??? Ako mozem len tak prestat bojovat bez boja? Ved je to boj za to najkrajsie a najcennejsie, zivot! Oplati sa aj vtedy, ked sa napokon ukaze, ze bol marny.
Layla
DANiELA
| 25. 5. 2007 00:38
Takze pokud dobre chapu, co tady zase vytvaris, tak bys klidne v sobe 9 mesicu nosila bejby, o kterym bys vedela, ze treba hnedka po narozeni zemre (nebude mit reba plice, ledviny nebo nejaky podobny dulezity organ)? Mozna jsi silna a vyrovnala by ses s tim psychicky, ale je to opravdu nutne, kdyz zijeme v moderni dobe, kde je moznost tomuto predejit?
Ani v tomhle pripade bys na potrat nesla, protoze bys lekarum neverila zejo..
A ze by to ohrozilo Tebe je Ti taky jedno, protoze vubec nejsi sobecka a chces mu dat sanci.. Nemyslis, ze dite by po narozeni umiralo v daleko vetsich bolestech, nez kdyby byl vcas proveden potrat?
Tohle asi nepochopim.. ale jsem rada, ze nejsem sama..
zabít po narození?
Kloa
| 24. 5. 2007 23:46
Nechápu proč jsi tak ironická.
Nevím co to tady teď píšeš ... nelidské, zabít ať už před nebo po narození? Vidím rozdíl v tom jít na potrat a někoho zabít.
Tak čemu máme podle tebe uvěřit? Že ženy, které podstoupí potrat nejsou hodny titulu matka či nejsou ani člověkem?

Nejnovější příspěvky v diskusích

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
Elsa
26. 4. 2024 19:16
70321
2112Hana
26. 4. 2024 19:12
11824
♥Jarka*Alice♥
26. 4. 2024 08:01
409
Uivatel_5825696
16. 4. 2024 20:10
479
helena.07
27. 3. 2024 11:56
8
Uivatel_5747674
19. 1. 2024 11:51
16826
Pavlna Trojanov
12. 3. 2024 09:26
5
Jiina Koudelov
25. 2. 2024 20:33
148
Anna Soukov
23. 2. 2024 00:14
115
Jiina Koudelov
13. 2. 2024 21:43
46
Silvie Zimmermannova
13. 2. 2024 17:15
10831
Jiina Koudelov
3. 1. 2024 18:58
327
Uivatel_5725017
3. 1. 2024 10:00
33
Lucie Baklkov
28. 11. 2023 14:24
8775
Uivatel_5694482
24. 11. 2023 19:31
82
Cryptomeria Rasa
16. 11. 2023 18:49
287
sona.koutna8
30. 6. 2022 21:02
26
Vlado Schiffel
12. 11. 2023 01:48
439

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video