Diskuze

Zpět na výpis diskuze

život v invaliditě není nuda

Diskuze

Doruško!
Zdenicka
| 22. 8. 2008 11:09
zdravím !Vidím ,že svítíš! Já stále nemůžu zkopírovat ten recept,prostě to nějak nejde,asi do toho švihnu! Dělám vše jak předtím a nic,nevím jestli třeba není špatná klávesnice ,protože mi to nejde. Nějak neraaguje klávesnice Ctrl +V,nevím kopnu do toho a bude klid!Tak zatím pa,pa
Ameli
Dorka
| 22. 8. 2008 11:06
moc tě zdravím jsem ráda, že jsi přišla. Budu na vás myslet ať dojedete v pořádku tam i zpět. Hlavně si užívej sluníčka a mořepak nám povyprávíš. Přeji šťastnou cestu
Ahoj Ameli!
Zdenicka
| 22. 8. 2008 11:05
Přeji Ti šťastnou cestu a užívej si to!!!!
Všem přeji
Dorka
| 22. 8. 2008 11:02
krásný sluníčkový den

Vypravěčko, tvoji tetě přeji všechno nejlepší k narozeninám a hlavně hodně zdravíčka štěstíčka
Ahoj holky
Ameli
| 22. 8. 2008 10:54
Jdu se před odjezdem rozloučit. Z domu vyrážíme o půl třetí a autobus z Brna ve čtyři. Tak na nás myslete, ať nás pan ridič někde nevyklopí nebo ať není velká zácpa.
Na cestu si bereme řízky, jako správní Češi. Petr je šikovnější jak já. Už má všechno v baťohu. Já zatím jen na hromádkách. Jdu to tam zkusit narvat, ale myslím, že něco budu muset vyřadit.
Tak se tu mějte krásně a až se vrátíme, zase se ozvu a dám vám sem nějaké fotečky.
Tak papa
Dorko,
anonym
| 22. 8. 2008 10:04
to jedno koleno mám opravdu od sluníčka. Tady v okolí je bezu a ostružin hodně, tak mi ani nedalo velkou námahu je nasbírat. Kvůli bezinkám, ale neriskuj zdraví, za to to nestojí.
Taky mám v okolí sousedku, která chodí o 2 berlích, ale když dobíhá autobus, tak jdou berle pod paži a ona peláší tak, že ji mladí zdraví nestačí. Nevím, jak je možné, že tato osoba má průkaz ZTP/P a taky již podruhé dostala příspěvek na zakoupení auta. Mi bylo po první operaci páteře doporučeno, ať si o něj zažádám, ale posudkový mi ukazoval nějakou směrnici, podle které bych musela být buď na vozíku nebo po amputaci nohy. Jak se říká. "Jednomu hoří voda a druhému nechce petrolej". Ta dotyčná v tom umí chodit, každým rokem je 2 krát v lázních na křížek (mi bylo po dvou létech od poslední operace sděleno, že na křížkové lázně mám nárok pouze do roku od operace, ta dotyčná prý měla v ětství obrnu, ale poznat to na ní není.. Takže tím opět potvrzuji to, že pro každého mají jiný metr. A takto bych mohla psát ještě dlouho. Ale já si říkám, že jsem ráda, že se to zatím moc nezhoršuje a že je mnoho lidí na tom ještě hůř než já..
Pěkné
anonym
| 22. 8. 2008 09:52
dopoledne přeji všem děvčatům. Tak již nám končí poslední pracovní den a blíží se předposlední prázdninový víkend. Počasí nám přeje, tak jen ať je ještě hezky.
Zítra se chystáme k tetě, jejiž vzpomínky a vyprávěnky otiskuji ve svém deníčku, před 14-ti dny oslavila 97. narozeniny, tak jí jedeme dodatečně popřát. Odpoledne jedeme s dcerou k její kolegyni vyzvednout dort, který nám pro tetu pekla (já bych jej upekla, ale tak pěkně bych jej neozdobila). Jezdíváme tam vždy o 14 dní později, ať si to v klidu oslaví s nejbližšími (dcerami a jejich rodinami). Tak večer si vám dovolím ten dort ukázat.
Zdeničko, hezky si maminky užij, dokud ji ještě máš.
Ahojík
rezama
| 22. 8. 2008 09:49
Holky pekařky moc a moc zdravím:Jdu se ohlásit,že se mnou nic není,jako že jsem OK,ale jinak se mnou taky nic není,namíchla mě dcera a poslouchám starosti sestry a tak je člověk takovej zdrblej.
Jinak s těma důchodama je to fakt,mě ho teda přiznali a taky neřekli o žádné kontrole a tak ho mám taky napořád.No jenže já jsem pořád v léčbě a taky už asi budu buď pořád a nebo hodně dlouho.S těma průkazkama ZTP je to taky sranda.Já o ní taky žádala ještě když jsem chodila na velké chemo a měla jsem nohy rozdělané do krve,tak by mě bývalo jen to parkování pomohlo,no ale moje nemoc se do těch jejích tabulek zkrátka nevejde a taky to vyřizovali půl roku.Tak mě to namíchlo a podala jsem odvolání a tak mě milostivě přiznali TP,no a to stejně ani na těch místech pro ID nemůžu stát.Zkrátka je tu u nás pěknej bordel.Mě už teda je líp jak předtím tak mě to tolik neštve,jen když vidím kdo má tu průkazku a kdo ji ani nedostane,no tak potom mě to štve.
No ale v té naší republice je už snad možné skoro vše.
Nemá cenu si kazit zdraví rozčilováním,stejně to tím nespravíme.
Tak holky moje všem přeju na ten nastávající víken sluníčkovou náladu a nenechte si ji ničím zkazit.
Papapa
Ahojte zlatíčka!
Zdenicka
| 22. 8. 2008 08:40
Tak jsem tu jen na skok!Mám tu mamku s neteří,tak jen aby jste se nebály!Jsem OK!Ta moje kamarádka má pohřeb ve středu,tak si musím domluvit kytičku!Zatím se mějte pěkně!Jé,ještě Vám děkuji za rady,ale já jsem to dělala Ctrl + C atak dále,ale nějak mě to nešlo ,zkusím další variantu:Tak zatím ahojky a bez bolestný den! pa,pa Zdenka
Vypravěčko
Dorka
| 21. 8. 2008 23:09
s tím důchodem máš pravdu, dělají si co chtějí. Mají tabulky a když se člověk do nich nevejde nebo když jim asi není sympatickej tak mu to nedají. Myslela jsem, že mi ho taky nedají. Už ho mám 6. rokem a můžu být ráda, že mám aspoň částečný. Mám jednu ruku hodně špatnou (od narození se to zhoršuje) nemůžu s ní nic dělat a na posudkové mi řekli, že bych musela být bez ruky nebo bez nohy, aby mi dali plný invalidní. Nemluvě o tom, že těch problémů mám víc a oni mi řeknou tohlebyla jsem pěkně naštvaná. Ale co nadělám. Vím, že si práci budu hledat těžko musela bych tam mít postel, protože většinu času polehávám, ale to je nezajímá. Je jim to jedno.
jééé
Dorka
| 21. 8. 2008 22:54
tak to musí být dobrota! Borůvkový marmelády taky miluju. Kupuju si je ve zdravé výživě ty z Francie jsou bez konzervantů a nemají chybu. My jsme byly na Stránské skále a ostružiny zmizely je jich tam jen poskrovnu a bezu tam taky moc nebylo. Jestli budu moct zítra na nohy tak bych se ještě někde po bezu podívala abych mohla udělat aspoň šťávu. S tím kolenem jsi mě rozesmála a nemáš to červený od toho bezu? . Já jak jsem trhala bez tak jsem od toho měla červenou ruku.

Tak přeju všem krásnou bezbolestnou noc. Já jsem teda celá bolavá na takový chození nemám, ale co by člověk kvůli bezinkám neudělal snad mě to do zítřka přejde. papa
Vítám
anonym
| 21. 8. 2008 22:52
Hanu mezi plně invalidními. Hanko, asi to není s tím Tvým zdravím nejlepší. Taky mi chvíli trvalo, než jsem se s tím srovnala, ale nyní jsem ráda, že jsem ten důchod dostala, v mém věku již člověk těžko hledá nějakou práci zdravý, natož, když je častěji na marodce. kdyby to nebylo třeba, tak Ti ten důchod nedají. Z okolí znám několik lidí, kteří jsou na tom opravdu zle a důchod nedostali ani částečný. Taky jsem byla překvapena, když jsem vloni dostala od sociálky doručenku k vyšetření na neurologii ( a zrovna jsem měla určeného doktora, k němuž jsem kdysi chodila s nímž jsem nebyla spokojena a proto jsem přešla k jinému). Překvapil mě, když mi řekl, že tam píše, že stav je trvalý a nedá se předpokládat zlepšení. Pak jsem dostala od posudkového doktora rozhodnutí, že má plná invalidita trvá bez omezení. Takže již před posudkovou komisi nemusím. Znám případ, kdy si jeden pán vyřizoval průkaz ZTP, odmítli mu jej přiznat, odvolal se a když jim pak v kanceláři zkolaboval, tak jej dostal hned. Tak to zase vezmi z té lepší stránky a věř, že pokud Ti to zdraví dovolí, tak se doma nudit rozhodně nebudeš. Přeji Ti hodně toho zdravíčka a smiř se s tím. Vždyť ještě nejde o život.
Jak jsem
anonym
| 21. 8. 2008 21:52
slíbila, tak plním. Hlásím : hlásím: ta marmeláda z těch bezinek + ostružin a švestek je vynikající, byla tady zrovna sousedka, když jsem jí plnila skleničky, tak hned zkusila a že to nemá chybu. Nechtěla věřit, že to je z bezinek. Říkala mi, že jí chutná více než borůvková. Tím mě potěšila.
Dopoledne jsem ty bezinky otrhávala venku, seděla jsem v kraťasech a mísu s othanými bezinkami jsem měla mezi kolenami. když jsem přišla do chodby, tak jsem v zrcadle uviděla, že jedno koleno mám opálené do červena a to druhé vůbec ne.
hola hola
Dorka
| 21. 8. 2008 17:19
koukám, že nikdo nikde. Zdeni, jak je ti? Už je líp? Ozvi se. Tu veselou bábovku cos dělala v pekárně to byl recept od Báry na tu Rychlobábovku? Uložila jsem si ho do deníčku si s tvýma fotečkama, jestli nevadí . Já dnes dělala k obídku Salsu Napoletana se špagetama.
Za chvíli pojedem asi na ostružiny a podívat se, jestli už nebude černý bez. Taky bych chtěla udělat marmeládku , ale s ostružinami to mě nikdy nenapadlo. Kdych nějaký natrhala tak bych zkusila. Až budeš mít milá Vypravěčko hotovo tak dej prosím vědět jak marmeládka dopadla ano? děkuji

Ameli, tak už jsi nabalená na cesty? Než odjedeš tak se nezapomeň za námi stavit a podat hlášení. Přeji pěknou dovolenku a hodně sluníčka.

pa
ještě
anonym
| 21. 8. 2008 12:39
jsem chtěla dodat, že dnes jsme s dcerou samy, tak budou bramboráky.
Zdeničko - naučila jsi se péci v té pekárně velmi rychle a Tvé chleby nemají chybu. Chtěla jsem Ti to napsat již včera, ale příspěvek mi odešel dříve, než jsem chtěla.
Pěkné poledne
anonym
| 21. 8. 2008 12:35
a těm, které se chystáte obědvat, tak přeji dobrou chuť. Jsem tady jen na skok, ráno jsem byla s Dorkou na bezinky, chci zkusit marmeládu, recept jsem si našla na netu, ale je s jablkama a já chci zkusit s ostružinami a švestkami, tak uvidíme jak to dopadne. Nasbírala jsem asi 0,5 kg ostružin, tak je chci doplnit do 1 kg švestkama. Před chvíli jsem skončila s otrháváním bezinek od stopek, nasbíráné byly hned, ale to otrhávání. Tak jdu pokračovat a večer podám hlášení, jak to dopadlo
Ahoj kočenky
Dorka
| 21. 8. 2008 11:12
přeji pěkný den . Co budete dnes vařit dobrého?
Zdeničko, chlebík je krásný povedl se ti jen se zakousnout . S tím vkládáním to jde snadno, chce to jen cvik. Je to obdobný tomu jak označuješ obrázky a vkládáš je sem. Vypravěčka to napsala moc hezky, polopatě. Já používám ten první způsob ten druhý neznám.
Ještě bych doplnila, že když si ten text označíš modře a zmáčkneš Ctrl+C jak říká Vypravěčka tak zkus najet myší do levýho rohu kde máš napsaný Start klikneš levým tlačítkem a tam vybereš Nový Dokument (Office) klikneš na OK a můžeš vkládat text i obrázky . Pak už jen uložíš na disk (Soubor a Uložit jako). Takhle to dělám já. Snad jsem ti trochu pomohla.

pa
ahoj sluníčka
Hana
| 21. 8. 2008 11:08
téda vy jste toho napekly- já jsem si všechny receptíky zkopírovala a budu vyrábět mňam,mňam.

včera jsem měla komisi na důchod, bylo to rychlé, jen jsem přišla tak mi řekli, že prostudovali moje zdravotní záznamy a rozhodli na plný invalidní důchod a šla jsem.
No ani jsem to nečekala a tak se stím musím trochu srovnat. Nějak jsem počítala, že se vrátím zpět do práce.Ale výsledky se nějak nehýbají k dobrému. A tak už nebudu alespoň omezená vycházkama i když jsem je měla celé odpoledne.
Ale nudit se určitě nebudu. I když teď teda mooooc odpočívám a není mi nic moc.

a tak se jdu trochu proběhnout
Zdeničce
anonym
| 20. 8. 2008 22:35
ten recept si můžeš do složky zkopírovat následovně:
myší si postavíš kurzor před začátek textu, který chceš zkopírovat, zmáčkneš na myši levé tlačítko a jedeš myší přes text (ten se Ti zamodří), pak si buďzmáčkneš Ctrl + C. Nyní si otevřeš složku do které chceš text uložit. Myší si najedeš na místo, kde chceš text dát a zmáčkneš klávesy Ctrl + V nebo si výše popsaným způsobem zamodříš text a nahoře na liště si najedeš na úpravy, zmáčkneš levé tlačítko myší a zvolíš kopírovat, pak si otevřeš soubor, kde text chceš dát, a opět si najedeš na horní lištu a zvolíš úpravy, ale nyní vložit. To je celý fígl.
Již si půjdu lehnout a do půlnoci si ještě něco přečtu. Všem přeji Dobrou noc.
a ještě jedna
Zdenicka
| 20. 8. 2008 21:37
fotečka
Ahoj holky!
Zdenicka
| 20. 8. 2008 21:35
Moc Vás zdravím!!! Doruško děkuji za recept.Nemůžu přijít jak si ho mám zkopírovat do složky,tak to zase půjde ručně.Však já se to jednou naučím!Baruško - podle toho mostu bych řekla ,že jde o zříceninu za Lipníkem!Ale teď si nemůžu vzpomenout,budu chvíli přemýšlet- ikyž dneska mi to přemýšlení nějak nejde.Podle toho mostu si myslím ,že je to Helfštýn!Už jsem si vzpoměla,ale byla to fuška.Holky dneska jsem pekla chlebík ,pošlu fotky a musím říct,že byl výbornej,pekla jsem ho z poloviční dávky a zítra můžu péct zase!Baruško dobře jsi poradila!Děkuji!!! Vypravecko - teda ty koláčky volají pojďte mě sníst,hned bych si dala hm.....mňam!Tolik koláčků,to bych u toho teda nemohla stát! Tak děvčátka ,já dnes končím mějte se moc hezky a Baruško děkuji za zprávičku! Dobrou noc a bez bolístek!!!!!pa,pa Zdenka
jééé
Dorka
| 20. 8. 2008 21:29
Vypravěčko, ty jsi zlatámoc děkuji za recept na Mrkvovou buchtu to bude určitě ono. Já mám takovou radosthned si ten recept uložím do svých oblíbených a jak bude příležitost upeču. Už se moc těším. A ten závin dělám taky je suprovej. Chuťově mi připomíná linecké.

Dám ho sem pro srovnání:
Výborný jablečný závin

15 dkg mrkve nastrouhat na jemno
25 dkg tuku (Hery)
35 dkg polohrubé mouky

Vše spracujeme v těsto, zabalíme do mikroten. sáčku a dáme na 1hod. do ledničky

Potom těsto vyválíme na plechu, poklademe jablka, rozinky, oříšky, cukr, skořice, patrně přeložíme a pečeme asi 15-20min. ve vyhřáté troubě.
ještě
anonym
| 20. 8. 2008 21:12
dělám z mrkve jablkový závin:

Mrkvový jablkový závin

250 g hladké mouky
250 g tuku na pečení
125 g jemně nastrouhané mrkve

Suroviny rychle zpracujeme v těsto, vyválíme plát, který přeneseme pomocí válečku na plech, posypeme trochou mletých piškotů nebo strouhankou, na doprostřed dáme po délce nastrouhaná jablka smíchaná s trochou jemně nastrouhané mrkve, pocukrujeme, posypeme rozinkami a můžeme ještě posypat mletými oříšky. Okraje těsta přeložíme přes sebe a otočíme spoji dolů. Potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka. Pečeme stejně jako závin z lístového těsta.

Příprava těsta je velmi rychlá a u nás tento závin se velmi rychle zkonzumuje. Dělám jej nejméně ze 2 dávek.
Dorko,
anonym
| 20. 8. 2008 20:57
ty koláče jsou rychlovka, recept na ně jsem získala od Tofinky z děvčat 55+, pekla jsem je z 1 1/2 dávky. Co se týká oken, tak zatím mám umytou polovinu, jen nahoře, ještě se zítra chystám je umýt dole dceři.
Jeden recept na mrkvovou buchtu mám, nevím, jestli je to ten, co hledáš. Tady je:

Mrkvový koláč

180 g jemně nastrouhané mrkve
150 g cukru krystalu
1/4 kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva
100 g mletých ořechů
4 žloutky
4 bílky
80 g mletých piškotů
kůra i šťáva z 1 citrónu
2 lžíce rumu

Žloutky + cukr + citrón + rum utřeme do pěny, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, sníh z bílků a piškoty smíchané s kypřícím práškem a mletými ořechy. Smícháme a těsto nalejeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 35 minut. ještě horké polejeme rumovou nebo citrónovou polevou. Polevy jistě znáte z vánočního pečení.
recept
Dorka
| 20. 8. 2008 20:29
pro Zdeničku, je z kuchařky Tupperware. Trochu jsem ho upravila

750 g oloupaných jablek (dávám nastrouhané i se slupkou)
500 ml vody (nebo šťáva z jablek)
2 vanilkové pudinky,
1 balíček piškotů,
1 vanilk.cukr,
rum,
oříšky (nedávám)
rozinky (dávám namočené v Rumu-mám trvale v zásobě)
přidávám na chuť mletou skořici

Jablka nakrájíme (nebo nastrouháme) a rozvaříme ve 400ml vody. (Já je vařím asi 10minut a ještě nechám chvíli pod pokličkou dojít-nemáme rádi úplně rozvařenou kaši). Ve zbytku rozmícháme pudink, který zavaříme do jablečné směsi s cukrem.
Do Amarounu postupně dáváme vrstvu jablek a piškotů namočených v rumu. Můžeme přidat oříšky a rozinky. Necháme několik hodin v chladnu. Podáváme zdobené šlehačkou.

Dobrou chuť
Dorka
anonym
| 20. 8. 2008 19:13
No já to asi trochu popletla to na té fotce nebude hrad ale ten sv.Hostýn.Ona tam nějaká směrovka k hradu byla ale žádný jsem na mapě nenašla
...
Dorka
| 20. 8. 2008 19:02
Vypravěčko, tak ty koláče nemají chybu ty jsi jich dělala tolik tak to by se mi z nich taky točila hlava to se nedivím. Jsou parádní jsou jak na výstavkuškoda jíst.
Ta moje jablečná rychlovka je opravdu raz dva a s rebarborou jsem ji nikdy nejedla, ale tu já stejně nesmím když mám revma. Někde jsem četla, že je tam moc kyseliny tuším šťavelové a ta prý vadí.

Baruško, holka zlatá ty jsi tady? Já se zapoměla odpojit, byla jsem dělat večeři. Teď jsem tu a nikdo tu zas není
. Fotka je moc pěkná ostrá a to nebe modrý nádherný. Na Hostýnku jsem byla a žádný hrad jsem neviděla.

pa
Ahoj
anonym
| 20. 8. 2008 18:13
holky musím ještě pozdravit dnes jsme celý den stěhovali , počítače pojedou zítra snad to můj děduško přežije sice pomalý, starý ale nikdo mě nevyhazuje
Měla bych se připojit pokud všechno dobře půjde v pátek.
Dnes mě přišla pozvánka na posudkovou no mám ohromnou radost ale čekala jsem to po třech letech se chodí
Zdeni :kamarádky je mě moc líto , příjmi upřimnou soustrast ale jak holky píší bylo to pro ni asi už vykoupení.Od kámošky sestra 51let je na tom taky moc zle prý už ji ani neléčí dík za zprávičku ta fotka já nevím jestli to nabyl Svatý Hostýn fotila jsem to od toho mostu co přikládám na fotce
ach jo
Dorka
| 20. 8. 2008 17:57
Zdeni, já když to tady čtu tak je mi smutno s teboudoufala jsem, že ji doktoři pomůžou. Je to tragédie když musí zemřít tak mladý člověk, ale ona se moc trápila a jak říká Vypravěčka je to pro ní jen a jen vysvobození. Bude to chvíli trvat než to přebolí, ale život jde dál a okolí se s tím musí jedině smířit nedá se nic dělat bohužel. Zdeničko, pošlu ti ten recept...je to jednoduchý a rychlý a hlavně bez námahy. Mě když není dobře tak dělám většinou rychlovky. Tohle už je léta vyzkoušený. Už moje mamka když jsem byla malá nás tím krmila a nikdy jsme se toho nepřejedli . Ještě sháním recept na tu mrkvovou buchtu, kdyby někdo věděl byla bych móóc ráda. Něco už jsem objevila tady na netu tak uvidím.

Zatím, pa
Zdravím
anonym
| 20. 8. 2008 16:04
děvčata a přeji pěkný zbytek dne. Před chvíli jsem dopekla zamotané koláče, ještě jsou teplé, tak je mám na plechu. Nyní se pro změnu motám zase já, nějak se mi točí hlava, nevím z čeho, asi to je počasím.
Dobruško,já zase dávám tu jablečnou hmotu do dortové formy. Chybu to nemá ani s rebarborou, už jsi to zkoušela?
Zdeničko - cítím s Tebou, ale pokud byla již delší dobu vážně nemocná a naděje na zlepšení nebyla, tak je to pro ni vysvobození. Pro ostatní to je neštěstí, ale pro toho pacienta je smrt vysvobozením. Jen se vyplač, uleví se Ti.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
20. 8. 2025 12:49
14908
Markta Zahlkov
12. 8. 2025 10:10
47
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18