Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

64Daniela
| 6. 10. 2014 14:15
Ahoj všem, co už to mají za sebou. Jsem 17 den po celkové hysterektomii, je mi 49 let, důvod hormonální - hyperplazie endometria. Když pročítám příspěvky, zdá se, že všechny jste byly v této doby od operace v pořádku. Já mám neustálý tlak v břiše, sebemenší činnost mě vyčerpá, zpotím se musím si lehnout. Měla to některá z vás také tak dlouho? Hlavním problémem, se kterým zápasím a který se tu neřeší, je bolest svalů pánevního dna (potíže již dříve - od porodu), které se vystupňují v tlak na konečník, tlak na močovou trubici (nutkání na malou) a trochu i tlak do pochvy. Další mojí "zvláštností! je bolest kůže na dotyk v okolí rány (rána je OK). Po operaci jsem prostor na břiše nad ránou měla červený, dle Dr. prý otlak z nástrojů. Prosím, pokud má nebo měla některá z vás podobnou zkušenost, co vám řekl doktor a jak se léčilo? Podotýkám operace proběhla pro značné srůsty (prý způsobeno častými záněty) řezem, propuštění 7 den. Výkon byl proveden ve Vinohradské nemocnici, péče na JIP 100 %, na pokoji problémy. Předem děkuji za případnou odpověď a přeji všem zdraví.
anonym
| 7. 10. 2014 09:06
TO 64Daniela: Ahoj Danielo, bolesti svalstva mam i ja.operace probehla loni v listopadu. Doted se lecim s bederni pateri. Je to beh na dlouhou trat. Chces li si o tom vice popovidat, napis mi svuj email, napisu ti
anonym
| 7. 10. 2014 10:27
TO Anna: Ahoj Aničko, můj mail daji.k@seznam.cz. Díky za odpověď.
anonym
| 7. 10. 2014 12:12
TO 64Daniela:
taky cítím zvláštní tlak na konečník.Jsem po operaci měsíc. Pomáhá mi stahovat půlky k sobě. A i po měsíci mě bolí si jen sáhnout okolo břicha a řezné rány! Občas cítím jak kdyby mě projel nůž vnitřkem- když se třeba rychle zohýbám. Včera jsem to říkala svému dr. a prý je to normální.
Za jak dlouho vy zkušenější jste byly schopné spát na břiše. Mně to strašně chybí, ale jakmile si na břicho lehnu ,probudím se- nevím jestli hrůzou. Před operací jsem jinak neusnula jen na břiše.
Děkuji za odpověď
anonym
| 8. 10. 2014 17:32
TO marie: Již v nemocnici mi připadalo, že všechny pacientky po tomto výkonu jsou na tom lépe. Zatím nevidím rozdíly den ze dne, ale spíše týden po týdnu. Říkám si, že každý má práh bolesti někde jinde a musím mít trpělivost. Můj dr říkal, že vevnitř se to hojí minimálně 60 dní, ať se hodně šetřím. Spaní na břiše v kludu, to si myslím, že bude až po této době, ale nejlepší je poslouchat svoje tělo, to ví nejlépe, jak na tom je. Někdy je to ale těžké, chápu. Hlavní je nemít špatný nález na histologii, ostatní se časem zvládne. Držím palečky a zdravím
anonym
| 2. 10. 2014 08:53
Hysterektomii mi dělali 17.11.2010 a vzali i vaječníky, bylo mi 47. Následoval nepříjemný stav, návaly atd , po půl roce jsem dostala Riselle a bylo mi super. Každý půlrok . Poslední Riselle byl v lednu 2014 a už se neprodává. Od 7/2014 jsem tedy bez estrogenu a fakt je to poznat, je mi hůř. Návaly, bolesti hlavy, depky, klouby. Myslela jsem, že už zůstanu bez HRT, ale hledám nějakou dobrou náhradu. Vyzkoušela jsem leccos, ale nepomáhalo. Kdyby někdo věděl, poraďte.
Jinak po operaci jsem šla do práce 24.1.20111 a zvedala 10 kg i více ,určitě to nebylo dobře, ale přežila jsem i těžkou práci. Nejhorší byla psychika, návaly, střeva. Zkoušela jsem červený jetel a jeřáb ptačí, ale nepomohlo. Po pupalkovým oleji jsem měla šílený větry. Po tabletách akné na čele a větry a návaly se po čase vrátily. Hledám hledám náhradu :)
anonym
| 3. 10. 2014 22:10
TO Sandra: Já beru Estrofem, je mi 39, beru ho dva roky (začala jsem dva měsíce po operaci) a cítím se dobře.
anonym
| 5. 10. 2014 01:51
TO Sandra:
Beru Livial asi půl roku. Stavy předtím k nevydržení, nyní v pohodě. (Nic jiného jsem nezkoušela.)
Jen tak pro zajímavost - stavy před byly: návaly (nepříjemné, ale snesitelné), vysoký tlak (hodně vysoký, to mi vadilo), únava (sotva jsem se plazila), pálení očí (velmi nepříjemné), psychické potíže (depky, zmatenost) -bylo mi celkově tak bídně, že jsem skončila na neschopence (14 dní). Dlouho mi trvalo, než jsem si to dala do souvislosti s hormony, asi proto, že návaly byly proti ostatním potížím úplná maličkost.
anonym
| 30. 9. 2014 08:24
Ahoj holky, je mi 48 let a odebrali mi dělohu.Jsem měsíc po operaci- můžu už začít cvičit? Zatím mně nevypadly vnitřní stehy- žádné krvácení- je to normální? A máte někdo zkušenosti s endometriozou po hysterektomii? Budu moc ráda, když napíšete- moc děkuji
anonym
| 30. 9. 2014 18:27
TO marie: Já jsem dva měsíce po operaci a stehy se asi vstřebaly, protože jsem žádné krvácení nezaznamenala...a jaké cvičení myslíš?...pánevní dno už můžeš cvičit, pokud tě to při tom nebolí...a co se týče endometriozy, tak s tou moc zkušeností nemám, ale nedělá se právě jen na děloze?
anonym
| 1. 10. 2014 10:29
TO pegggy:
Děkuji za odpověď. Prosím když jseš 2 měsíce po operaci, dáváš si ještě pozor, co zvedneš? A chodíš už do práce? A máme nárok na lázně? Omlouvám se, že tě tak zahlcuji dotazy, ale v mém okolí nikdo není, koho bych se mohla zeptat a můj doktor.....raději se nevyjadřuji.
Endometrioza prý může být všude, tak mám trochu strach, když mně ponechali vaječníky.
Děkuji za odpověď
anonym
| 1. 10. 2014 17:49
TO marie: Nezvedám jenom svoje děti (22, 45kg), jinak všechno lehčí ano...včetně plné basy piva ...do práce jsem šla po měsíci, ale mohla jsem tam i dost sedět, tak to šlo...jinak ještě pořád cítím delší stání nebo chůzi...na lázně máš nárok určitě při komplikacích, ale někteří doktoři ti je napíšou i normálně...a na tvůj popud jsem si našla, co je endometrioza a Wikipedie mi řekla, že výrůstky na děložní sliznici, které prorůstají i jinam...pokud tedy dělohu nemáš, tak bys měla mít klid...a při odebrání to určitě i všude vyčistili...a máš operaci řezem nebo laparo či spodem?...pokud máš i plastiky, tak opravdu pozor na to zvedání těžkých věci...
anonym
| 1. 10. 2014 19:06
TO pegggy:
Mám operaci řezem, protože prý nešla laparoskopicky udělat pro zvětšenou myomatozní dělohu.
Moc děkuji za odpověď, jseš hodná!
anonym
| 1. 10. 2014 19:57
TO marie: Tak to buď v klidu, to tam pořádně viděli a všechno vyčistili...a teď už nemá co na čem růst...já jsem taky řezem a to jsem dělohu ani zvětšenou neměla...ale laparo mi nejde udělat kvůli poloze mé aorty (málem ji kdysi napíchli) a spodem tam prý špatně vidí...
anonym
| 3. 10. 2014 20:30
TO marie: Endometrioza jsou cysty naplněné krví a děložní sliznicí, které se můžou dělat i na vaječnících a břišní dutině. Vzniká ale pouze při menstruaci. Když není menzes, není ani endometrioza. Takže můžete být v klidu S tím zvedáním opravdu pozor, i primář gynekologie mi říkal, že je třeba se hlídat už napořád, aby se neutrhl poševní pahýl, který je přišitý na vazech, které držely dělohu. A těžká břemena mohou mít špatný vliv i na pozdější udržení moči. Mně je 39, s endometriózou jsem si užila svoje, teď bez menstruace je to super
anonym
| 21. 9. 2014 17:48
Taky mě tam ženou, myomy, věk 51, ms mám stále pravidelnou, ale 2 dny vždy silnou - lehčí anemie, proto. Prý řezem a chtějí vzít jaksi preventivně i vaječníky, Mám je dát? Příznaky přechodu zatím nemám.
Vy zkušené, píšete zde po operaci se šetřit, hlavně nic nezvedat, ale jak dlouho?
Za jak dlouho mohu dělat a zvedat běžnou zátěž 10-15 kg?
Mám oba rodiče na inv. vozíku a nikoho, kdo by mi pomohl s péčí o ně /sourozence apod./ Housky si oni nakoupí sami, ale minerálky, pivo, brambory...ne. Nakládám a vykládám inv. vozík z auta, pomáhám jim s koupáním a s domácností - záclony, okna, lux....Manžel se stará o svoji těžce nemocnou matku a péči o 3 nemohoucí seniory zvládne jen po velmi krátkou dobu. Děkuji za rady.
anonym
| 22. 9. 2014 08:02
TO bibi: tak v 51.letech už vaječníky "dohasínají", mě ve 46.letech dr.řekl, že na odebrání vaječníků je brzy a zbytečně by se musely dodávat hormony, přímo mi řekl, že kdyby mi bylo přes 50., tak už by to bylo jiné. S těmi rodiči na vozíku, je to celkem špatná situace, opravdu to nejsou jen slova, že je třeba se šetřit. Sama jsem to poznala, po 14.dnech od operace, když jsem déle chodila-stála, tak večer bolesti. Po třetím týdnu se to začalo lepšit. Ještě min.týden (to bylo 5.týdnů) na kontrole dr.říkal, že na kůži se jizvy zhojí rychle, ale uvnitř je šití a zásahů hodně a to se hojí dlouho.
anonym
| 22. 9. 2014 21:39
TO bibi: myomy by měly přechodem samy zmizet, pokud nemáš problémy, asi bych váhala s operací zase taková sranda to není.určitě se porad s více doktory
anonym
| 20. 9. 2014 19:58
Krásnývečer všem . Včera jsem byla na kontrola po 3 týdnech a naprosto vše v pořádku a i histolka,takže na chemouše nemusím máme s mužem co oslavovat a cítím se i líp,žádné bolesti ani krvácení prostě super . Všem holčinám jež se nemohou rozhodnou ,říkám nebojte se toho a držím všem palečky
anonym
| 20. 9. 2014 15:10
Dobrý den dámy,

Jsem týden po operaci,den po vyndání posledního stehu.Zákrok proběhl údajně bez problémů,teď,8.den jsem začala pociťovat tlak v podbrišku a více špiním
Je to normální ?
Díky za odpověď
anonym
| 20. 9. 2014 20:39
TO Matja: bez obav,je to určitě normální, já měla vše v pohodě,třeba tři neděle nic a potom najednou jeden den špinění...má to prý spojitost s vypadáváním vnitřních stehů..
anonym
| 21. 9. 2014 13:06
Ahoj holky, jen nakukuju a chci posílit všechny, které čeká operace anebo se rozhodují...jsem sedm neděl po vyndání dělohy řezem s ponecháním vaječníků a cítím se skvěle...dokonce už proběhlo i několik milování a s mužem si to oba pochvalujem, je to lepší....také žádné krvácení, vložky, jen sem tam kvasinky, ale to je prý tím, že se tělo vyrovnává s tou změnou...prostě jiný život!...takže neváhejte a nebojte, bude líp!
anonym
| 19. 9. 2014 12:38
To cévkování mě překvapilo. Mně vyndali cévku ještě na JIPce, pak mě klidně po dvou dnech poslaly sestřičky do cukrárny (výhoda Homolky - vyjdete z oddělení, obejdete roh a jste v cukrárně a jídelně).
Jinak na indikaci - posouzení, zda operace ano nebo ne a vyšetření primářem jsem čekala přes měsíc (byla jsem předtím na kyretáži a věděla jsem, že to není zhoubné).
Na indikaci mi primář řekl, že operace je nutná ihned (mají tam lepší diagnostiku) a pak jsem čekala další 3 týdny.
anonym
| 19. 9. 2014 16:15
TO Moaba: cévka se nechává ještě další dva dny po operaci pokud se dělají pošev.plastiky
anonym
| 18. 9. 2014 09:44
Ahojte, jestli se můžu přidat Já byla u doktora tento týden, po roce se mi myom zvětšil na 5 cm, tak doktor doporučil operaci, odstranění dělohy. Máte někdo zkušeností s tím, že jste co chvíli krvácely? Já měla tento měsíc hodně silnou menstruaci, ta skončila a 4 dny byl klid a po 4 dnech opět den krvácení, pak zase nic, jeden den klid a zase znovu, to krvácení není silné. Jsem z toho docela rozhozená. K dr. mám jít za 14 dní. Už na objednání. ¨Beru 7 let antikoncepci, mám do konce měsíce dobrat platíčko. Řekl, že i ta antikoncepce na ten myom může vadit. Jsem docela plašan, protože nikdy jsem žádné problémy neměla, až teď, děkujíííí
anonym
| 18. 9. 2014 12:26
TO Lenka: Ahojky, ja byla na odstraneni delohy LAHV. Prave z duvodu casteho a dlouheho krvaceni, plus bolesti.Unava, vysileni atd....Trvalo to tak 2-3 roky, z toho temer rok me dr.premlouval k tomuto kroku. Kdyz uz jserm krvacela temer nepretrzite( po 6vdenni pauze opet menzes) rozhodla jsem se. Nechterlo se mi, strasne jsem se bala. Vajecniky byly ok, tak mi je nechali.,. Na histol.zjistili myom v del.stene, loziska endometria.
Neboj, vschny jsme to zvladly, das to taky Po operaci se drz rad doktora a setri se! Hodne pij ...no, vsak instrukce dostanes:- )
Co delas za praci?
anonym
| 18. 9. 2014 19:28
TO Anna: To co popisujete právě prožívám.Jako bych to napsala já.Tady do diskuse chodím nakukovat,a sbírat odvahu.Taky jsem měla mezi menstruacemi 3dny pauzu.Jinak mám menstruaci normálně 21dnú.
anonym
| 18. 9. 2014 19:37
TO muska: no a jak dlouho teedy mas problemy? A uz jsi o tom s lekarem mluvila? A prozradis vek?
anonym
| 19. 9. 2014 19:08
TO Anna: JE MI 39,TRVÁ TO 4 ROKY.Právě že dr.mě přesvědčuje abych do toho šla.K vúli tomu jsem změnila i lékaře,a stejně to nepomohlo.Nejhorší je,že jsem měla kde jaké vyšetření,a nepřišly na to,co to zpúsobuje.Brala jsem už kde co,od hormonú,po přírodní léčbu,a nic.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
25. 5. 2025 19:12
14355
Alka...
25. 5. 2025 22:09
73381
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55