Diskuze

Zpět na výpis diskuze

VEGANI

Diskuze

Potřebujeme živočišné tuky i mléčné výrobky
Miky
| 27. 9. 2007 22:37
Tady jsem našla docela zajímavý článek o těch živočišných tucích a o mléku atd... Živočišné tuky nezatracujteTyto tuky obsahují podstatně více nasycených mastných kyselin než rostlinné, proto nejsou příliš zdravé. Ale to neznamená, že je můžeme z jídelníčku zcela vyloučit. Z nasycených mastných kyselin obsažených v mléku a mléčných výrobcích se v těle tvoří látky, které chrání sliznice a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva a konečníku. V tuku obsaženém ve vejcích a mléku je zase lecitin, který pozitivně působí na buněčné stěny a příznivě zasahuje do metabolismu cholesterolu. Řada vitaminů nezbytných pro organismus je právě v těchto tucích rozpustná.
souhlas
zuzu
| 27. 9. 2007 19:58
jojo souhlasim s Tebou...ty jogurty typu dobra mama a jogobela( cele kousky ovoce) no myslim ze sama chemie a barviva..muzu se zeptat jake zakysane vyrobky preferujes? ja teda jeste saham po tech pokud jsou nizkotucne
Mléko, vápník, stravitelnost
anonym
| 27. 9. 2007 15:41
Musím Ti oponovat.
Mléko není ani zcela zdravému dospělému stravitelné.
Vstřebatelnost vápníku z mléka je téměř nulová.

Bohužel se to stále znovu a znovu předává z generace na generaci, bludy o mléku a vápníku. Je to dědictví minulých let, přetrvává to v lidech, a co je horší- i v lékařích! Někteří jsou naštěstí osvícenější a ví, jak to s mlékem je.

Neříkám nepít mléko. Sama ho mám ráda.
Ale vím, že pro výživu dospělých nutné není. A obzvlášť ta krabicová mléka, zničená UHT.

Nicméně zakysané mléčné výrobky s živou kulturou, to je jiná, to je stravitelné dobře, ba přímo žádoucí.
Jenže člověk musí být odborník a detektiv, aby se mezi tou změtí výrobků vyznal a z etiket správně vyčetl složení.

Nejvíc ně rozčilují reklamy na "jogurty" typu DOBRÁ MÁMA, která vnucují matkám, že pro své dítě dělají to nejlepší, když jim předloží takový hnus plný umělin, škrobů, barviv a konzervantů...
mléko a vápník
Tatu
| 27. 9. 2007 08:33
Mladý organismus a ženský zvláště! potřebuje zaručený přísun vápníku po celou dobu růstu a je to u každého jedince různé. Někdo přestane růst v patnácti, někdo až v jednadvaceti. Vápník nemusí být dodáván nutně z mléka a z mléčných výrobků. V mléce,tvarohu,přírodních sýrech,jogurtu a kysaných výrobcích je ale v kombinaci s bílkovinami a dalšími látkami prospěšnými pro zdravé fungování organismu, navíc se jednoduše dávkuje prostým zařazením do jídelníčku. Tak proč se těchto výhod vzdávat. V sardinkách je vápníku mnohem víc, protože se jedí s kostičkami,ale také se mohou přejíst. Jídlo s mákem každý nemusí a mák má tlumivé účinky na činnost nervové soustavy. Oříšky jsou dobré, i když obsahují dost tuku. Ale proč ne oříšky i mléčné výrobky i sardinky a občas koláč s mákem. Mléko je stravitelné vždy až na výjimky s alergií na laktozu či kasein či s poruchou metabolismu těchto látek. Jde o vstřebatelnost a využití vápníku. V dospělosti už ho do kostí moc nedostaneme, čili co si nastřádáme v době růstu s tím musíme vystačit. Rodiče, kteří nezařazují dětem do jídelníčku mléko či mléčné výrobky nebo jiné potraviny s bohatým obsahem vápníku a napájejí děti coca-colou, zakládají na velké problémy s osteoporózou v jejich dospělosti. Zvláště u žen v období a po klimakteriu je toto nebezpečí velké. Ve zmíněné limonádě a v některých dalších je obsažena kyselina fosforečná, která přímo vysává vápník z organismu. Řiditelé škol, kteří zrušili mléčné svačinky a povolili nainstalovat ve školách automaty s coca-colou, čili provedli tu nejhorší kombinaci, jsou pro mě zločinci. sic. Jinak všem ostatním přeju hezký den.
Nux
Miky
| 26. 9. 2007 17:09
Ne, to ne, nevyznělo, jen jsem tím chtěla říct, že to nevím přesně.
Vegani
angelwoman
| 26. 9. 2007 12:10
A co takhle kosmetika pro vegany?? Používáte?
hádat?
anonym
| 26. 9. 2007 11:01
Ne, to vůbec ne. Nechtěla jsem provokovat. Sorry, jestli to tak vyznělo.
Nux
Miky
| 26. 9. 2007 10:08
Myslím, že od roka do 12 let. Nebudu se ale hádat.
krvské mléko
anonym
| 25. 9. 2007 18:54
A mluvili o tom jak staré dítě mléko potřebuje?
Dítě je dítětem až do puberty, tedy asi do 15 let (kdy se stává mldistvým, nebo chcete-li puberťákem ).
V tom věku sice nejvíce roste (kromě kojeneckého období), ale mléko už dávno trávit nedokáže...
Kravské mléko
Miky
| 25. 9. 2007 18:37
To je pravda, ale je to tak asi dobře. Určitě to není to nejlepší.
Jinak s tím mlékem teda nevím, ale nedávno zrovna o něm mluvili v pořadu Pod pokličkou a bylo tam řečeno, že dospělý člověk mléko nepotřebuje, protože jeho tělo už neumí vápník z mléka zpracovat, ale dítě ho potřebuje denně. Mluvili právě o kravském mléce.
Mléko
anonym
| 24. 9. 2007 17:42
Myslím, že vegani kojí jak dlouho to jde, takže i do tří let. A později mléko (kravské) není ani pro dítě nutné.

Nicméně ve vývoji dítěte bych asi taky postrádala vejce, sýry, nebo zakysané mléčné výrobky.

To třeba vegetariánství mi přijde tolerantnější.
Jenže ono je to těžké. Dítě, pokud má vyrůstat mězi vrstevíky, a nebýt doživotně izolováno, prostě musí někdy okusit i ty nezdravé věci. Školní jídelny jaksi s vegetariány (natož vegany) nepočítají. Děti by musely mít jídlo s sebou, nesmět chodit s ostatními do jídelny...to je fakt náročné, a svému dítěti bych to už z těch psychologických důvodů neudělala. Naše společnost na to není zatím nastavená.
Byly by takové děti považovány za "divné".
Souhlasím
Miky
| 24. 9. 2007 17:24
Nějak tak to beru taky. Pokud do toho taháme děti, můžeme jim nevědomky jen ublížit. Hlavně je právě dost složité vytvořit takový jídelníček, aby to dítě mělo doopravdy všeho dost. S tím by měl potíž i odborník, natož rodič, vegan. ještě bych brala to maso, ale i bez vajec, mléka? Mléko je základní zdroj živin dítěte, v době příkrmů zase žloutek, kvůli vývoji CNS - centrální nervové soustavy. Já bych se toho bála. Když už někdo experimentuje sám se sebou, dobře, ale živit takhle dítě???
Všežravci
Tatu
| 24. 9. 2007 16:26
Já si také myslím, že člověk je od přírody všežravec. Základní pravidlo zní: Strava má být pestrá a nic se nemá přehánět.
Veganství zavání zbytečným dogmatismem. A s dětmi bych si vůbec netroufl do toho jít. Jestliže si ani vědecké kapacity nejsou jisté, tak proč pokoušet přírodu a podstupovat nebezpečí, že se na svých ratolestech dopustím z nevědomosti něčeho, co už nepůjde napravit. A může se to projevit až v další generaci. Až budou plnoleté a zváží všechna rizika (že třeba nedostane vyvíjející se plod z matčiny stravy vše co potřebuje), ať se svobodně rozhodnou, zda budou vegetariány či vegany.
Takže ještě jednou - strava má být rozmanitá a to i kdyby ten biftek měl být jen jednou za kvartál a mám tak vysokou pravděpodobnost toho, že nic nezkazím.
Všežravci
Miky
| 17. 9. 2007 17:16
No, já právě ještě tak nějak chápu vegetariány, ale vegany moc ne. Z jakého důvodu vlastně takhle jí? Je to prostě jen životní styl nebo je v tom něco víc? Já bych takhle teda jíst nemohla. Hlavně si myslím, že jsme všežravci a kdybychom byli předurčeni k takové stravě, měli bychom čtyři žaludky jako krávy....Stejne si myslím, že v tom nepřijmou vše, co je třeba. A cpát se potravinovými doplňky nenahrazuje stravu, ale pouze doplňuje to, co přijímáme méně. ( teda netvrdím, že to tak dělají, je to pouze domněnka)
anonym
| 18. 6. 2014 21:48
To, že jsme všežravci je právě ten největší mýtus, který si lidě neustále namlouvají, čistě z biologického hlediska:
Naše zuby jsou přesně takové jaké je mají býložravci, vpředu tenké rovné, žádné tesáky a vzádu stoličky, a také umíme pohybovat vertikálně čelistmi, což je další věc kterou masožravci neumí, nemáme žádné drápy, jsme pomalí a hlavní důkaz jsou střeva, máme je dlouhá jako každý normální býložravec kdežto masožravci je mají několikrát kratší, protože jsou uspůsobeni rychle hnijícímu masu a možná by se našlo ještě něco, co dokazuje, že naše naučené řeči o chybějících živinách, jsou možná velmi špatná informace, která nám škodí.
anonym
| 27. 6. 2014 12:10
TO Lucy:
Přirovnáváš stavbu těla lidí k stavbě těla masožravců. To znamená, že si dokázala, že lidi nejsou masožravci, to ale všichni víme. Lidi jsou totiž všežravci. Mají trávicí soustavu (a stejně tak čelisti) uzpůsobenou k tomu trávit jak potravu rostlinného, tak i živočišného původu.
A z evolučního hlediska: My jsme opravdu začali v bodě, kdy jsme jedli jen potravu rostlinného původu. Ale když jsme slezli ze stromů, tak se struktura naší potravy změnila. (Je možné, že všežravost se u nás vyvinula v době, kdy byl potravy nedostatek, a tak bylo nutné jíst "co přišlo pod ruku".) Jedinci, kteří byli schopní sníst maso přežili, a předali svoje geny na další generaci, a proto jsme nyní schopní jíst maso. Tak to prostě je.
anonym
| 12. 12. 2014 17:16
TO Lucy: Pokud je mi známo, člověku nejpodobnější tvor je podle všeho prase a to nejen stavbou těla, střev a zubů, ale i tím, že je všežravec. I opice jako šimpanzi a pod. nejí jenom banány, ale občas si svůj jídelníček obohatí masem - pokud nějaké seženou. Další věcí je to, že v některých zeměpisných polohách se ovoci a zelenině moc nedaří, občas tam roste jen tráva, kterou jsou schopni zpracovat jen přežvýkavci, nebo je tam třeba celej rok sníh. No a protože se člověk bohužel nedokázal přizpůsobit k tomu, aby konzumoval trávu, musí jíst krávu, která to umí, nebo třeba eskymáci taky musí jíst prostě to, co se naskytne a jediným zdrojem vitamínu c je pro ně velrybí tuk
a dodatek-tuky
anonym
| 16. 9. 2007 20:56
Tuky není nutno (ani vhodné) přijímat v živočišné podobě.
Takový panenský, za studena lisovaný olej je momentálně to nejkvalitnější ze skupiny tuků, co je možné získat.
Nenasycené mastné kyseliny prvního řádu.
Miky
anonym
| 16. 9. 2007 20:51
Zdroje vitamínů pro vegetariány:

vápník - rýže, pšeničný chléb, celozrnná pšeničná
mouka, obilniny, jablko, banán, sušené fíky, pomeranč, hruška,
brokolice, karotka, květák, hlávkový salát, zelený hrách, čočka, sója,
tofu, fazole

jód - většina kuchyňských solí je jodizovaná, sůl zakoupená ve zdravé výživě převážně jód neobsahuje, mořské řasy

omega - 3 mastné kyseliny - denní přísun- jedné
čajové lžičky lněného oleje nebo jeden a půl polévkové lžíce
rozemletých lněných semínek, jedna polévková lžíce konopného oleje nebo
5 polévkových lžic rozemletých konopných semínek

bílkoviny - mléko a mléčné výrobky, vajíčka, lépe je můžeme nahradit luštěninami (hrách, fazole, tofu, ...)

B 12 - je obsažen ve vajíčku, jogurtech, v sóje,
obilninách atd. Pro těhotné a kojící matky a pro kojence je nezbytné
zajistit pravidelný příjem vitamínu B12!

B1 - Pivní kvasnice, pšeničné klíčky, celozrnné
obiloviny, mandle, čerstvá sója, čočka, boby, ostružiny, pomeranče,
ostružiny, datle

B2 - řasy, pivní kvasnice, ořechy, obilné klíčky, mandle, žampiony, avokádo, broskve

B6 - pšeničné klíčky, ořechy, celozrnná rýže, sója, avokádo, banány, papriky, loupaná rýže, bílá mouka

Problémem bývá sestavit jídelníček tak, aby se to dalo jíst a přitom tam bylo vše.
Chce to čas, kombinační schopnosti, mnohdy i přímo detektivní schopnosti vypátrat co kde jaký výrobek obsahuje...

Jinak já vegan nejsem. Zatím. Pouze jim velmi fandím.
Musíte mít nedostatek všeho...
Miky
| 16. 9. 2007 13:11
A jak dlouho se takhle stravujete? nemáte zdravotní potíže? Vždyť organismu musí scházet i živočišné bílkoviny, tuky...jak toto nahradíte? A to není jen to, vždyť i třeba vejce, které odmítáte, obsahují všechny minerály, stopové prvky atd....to přece jen z obilí a bylinek nemůže tělo mít?
Tak třeba veganská výživa pro malé děti
anonym
| 15. 9. 2007 22:41
Příklad jídelníčku veganů
Sourozenci 21 a 6 roků

Ráno:
Voda z namočeného obilí – žito, pšenice
Nápoj radosti ze směsi bylinek
Dopoledne:
Jablka, rozinky
Čaj z malinového listí s rozpuštěným pylem a medem
Oběd:
Vařené jáhly s olejem za studena lisovaným
Salát (syrový špenát, rajče, pórek, mořské řasy, petrželka, vojtěška, semínka slunečnice,
sezamu, světlice, dýně, obilné klíčky)
Večer:
Brambory vařené ve směsi bylinek (kmín, saturejka, kopřiva, kontryhel, šťovík, sedmikráska,
malinové listí, lichořeřišnice, česnek).
Sójové mléko
anonym
| 17. 11. 2013 19:46
To je snad vtip? vegani neji med, je videt ze o tom nic nevis... Mimochodem tenhle jidelnicek vypada dost chude, ja jim ovoce, zeleninu, lusteniny, seminka, orechy... Par dnu zpet jsem mela vegan gulas, vcera chilli con carne... Vsem doporucuju dokument radeji vidlicky nez noze, je na ulozto
Má organismus vše, co je potřeba?
Miky
| 15. 9. 2007 22:08
Tohle téma mne zaujalo, protože si myslím, že vegani nemohou přijmout všechny důležité látky, které naše tělo potřebuje. Mohl by sem někdo napsat pro příklad jídelníček jednoho dne? Jsem hodně zvědavá a pokud se dozvím opak, klobouk dolů.
nazor
vilitajemstvi
| 8. 8. 2007 15:52
Urcite neni jednoduche udelat si vyvazeny jidelnicek,ale ja jsem letita vegetarianka a zjistuji,ze mam sklony spis k veganstvi,ale ja tomu nechavam volny prubeh(bud prejdu prirozene,samovolne a nebo proste budu dal vegetarianka )
kojak
zonan
| 3. 8. 2007 06:57
Když jsou vegani přesvědčeni o své pravdě, tak jim ji nech. Ty přeci žiješ svůj život a máš svou pravdu a ta nemusí být ta jediná. Každý si nese následky svých činů, ať už pozitivní nebo negativní. Je to však jeho osobní svobodná vůle a rozhodnutí. Mimochodem, ani lékaři se stoprocentně neshodují v otázce správné výživy. A kdo říká, že většina má pravdu? Takže řídit se vlastním srdcem, vlastní zkušeností a tím, co mi vyhovuje a respektovat svobodnou vůli ostatních jedinců. To je mé heslo .
VEGANI
anonym
| 2. 8. 2007 22:03
Ahojda.Veganem se rozhodně stát nechci. Jen jsem se dostal na zajímavé diskuzní forum, kde jsou samí vegani/ky a protože o tom vůbec nic nevím a oni jsou přesvědčeni, že je to nejlepší věc, kterou ve svém životě udělali, dostávám malinko na ***...
Rád bych o tom tedy věděl více. A to jak toho pozitivního tak toho negativního.
Jediné co o tom vím, je Tebou zmíněný ndostatek vitaminu B12, který může způsobovat malý vzrůst dětí veganů. Že je sestavování jejich jídelníčku VELMI složití, je mi též známo a údajně si ho většina veganů sestavuje špatně, avšak s vědomím, že je to OK.....
I tak děkuji za příspěvek.Kojak.
anonym
| 29. 9. 2013 21:46
Ahoj, skoro od narození jsem byla vegetariánka, nyní už několik let veganka, je mi 18 a měřím 175 cm, hodně sportuji, mám svaly, jsem zdravá a opravdu mě netrápí malý vzrůst :) Dokázala jsem se krásně vyvinout a vyrůst i na rostlinné stravě.Sestavit vhodný jídelníček není vůbec složité, stačí se o to, co jíme akorát trochu zajímat. Stačí jíst hodně ovoce, zeleniny, obilnin, luštěnin, ořechů a semínek a nic vám nechybí :)
Ahoj
anonym
| 2. 8. 2007 21:56
Podchybuji, že bys tady na fóru dostal tak odbornou odpověď, jakou čekáš...
Smím se zeptat, proč to chceš vědět? Chceš se stát veganem a nejsi si jistý? Pokud o tom nejsi přesvědčený, tak to nedělej.

Jinak můj názor (nejsem lékař ani odborník na zdravou výživu, pouze se o ni mnoho let hodně zajímám):
Osobně si myslím, že vegetariánství je tělu přirozenější, než veganství, které nepočítá se žádnými živočišnými výrobky.
Určitě by mohl chybět vitamín B 12, a hrozit chudokrevnost, ale při správně sestaveném jídelníčku (musela by to být ale "makačka na bednu" takové sestavování) by se to dalo bez problémů zvládnout.
Ty potíže jsou obvykle teoretické a příznivé účinky myslím bohatě předčí možné nedostatky veganské stravy.
VEGANI
anonym
| 2. 8. 2007 21:19
Dobrý den.
Bez urážky vůči všem veganům mám dotaz, který by měla zodpovědět fundovaná osoba, nejlépe s lékařských vzděláním, či znalostmi ve výživě.
Zajímalo by mě, jaké negativní vlivy na člověka, ať dospělého či dítě, může mít čistě veganská strava. Děkuji Všem zůčastněným.Kojak.
anonym
| 29. 9. 2013 22:47
TO :
Jsem studentka 2.ročníku medicíny, což sice není moc vysoký ročník, ale tak lepší než nic, zvlášť, když vezmu v potaz svůj dlouhodobý zájem o výživu. Otevřeně přiznávám, že jsem (s výjimkou medu) na vegan stravě. Na tento krok jsem přisotupila po hodně důkladné rozvaze, nějaké době vegetariánství a po desítkách hodin strávených studiem výživy, živin, různých vědeckých studií na tohle téma apod. a osobně se držím stejného názoru, jako aktuální trendy - tedy že vyvážené vegetariánská i veganská strava je vhodná pro všechny období života, včetně dětství a těhotenství. Hodně sáhodlouze o tom pojednává americká dietetická společnost, uznala to i WHO a "odklepla" to i Lékařská komora, i když samozřejmě, je to věda jako akždá jiná, takže lékaři, kteří si myslí opak stále existují. Na druhou stranu i u nás na fakultě probíhá aktuálně vědecký výzkum veganské stravy v porovnání s konvenční a vychází to lépe pro veganskou (cílem je především studium rizika kardiovaskulárních nemocí).
Není to však jen tak. Podstatou je totiž to, že strava musí být VYVÁŽENÁ a s tím má spouszta vegetariánů i veganů (a vlastně i neveg lidí) dost problém. Vyvážené není, pokud se člověk cpe od rána do večera masem a k zelenině ani nečuchne, ale stejěn tak není ok pokud jí jen hranolky. V prvním případě chybí vláknina a některé vitamíny ze zeleniny, v druhém zase hrozí nedostatek proteinů a jiných vitamínů a minerálů. Pokud člověk tedy nezabředne do představy "že všechno ví nejlíp, nic není potřeba řešit a tělo si řekne", ale naopak ze začátku si jídelníček trochu ohlídá, aby se naučil správné návyky a zvládl opravdu vše přijmout z vegan stravy, není problém. V opačném případě je to průser.
K B12 - ta je u veganů celkem dost problémové téma, spousta lidí její význam poněku přehlíží. O zdrojích koluje spousta mýtů (např. že je v řasách apod.), přitom prokázaně se dá hovořit pouze o možném získávání z kvašených potravin, jinak nic. Někdo se uchyluje ke konzumaci nemyté zeleniny (se zbytky hlíny spolyká i nějaké ty bakterie s B12 apod.), to je však i tak dost pofidérní a na víc to předpokládá domácí zeleninu. Takže u veganů se důrazně doporučuje B12 suplementovat, jakožto součást vyváženého jídelníčku. (Tabletky, fortifikované potraviny...u vegetariánů netřeba, pokud jedí vejce). :)

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
28. 6. 2025 13:03
14583
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
jirinaova
28. 6. 2025 11:40