Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 16. 1. 2013 09:03
Tak ted mě tu navštívil doktor - chirurg (ležím na chirurgii, jak jsem již dříve vysvětlovala) a z papíru mi vyčetl, že mi byla odstraněna děloha a jeden - levý vejcovod. Prý byl rozšířený. Víc mi k tomu neřekl, že není gynekolog. Takže proč, co to pro mě znamená se dozvím až za týden u svého gynekologa-operatéra. To je divné, že?
martas37
| 16. 1. 2013 09:57
TO Stelička: Steličko, jsem rada že to máš za sebou
Me na jipce celou monitorovali a stále se ptali jestli něco na bolest. Ráno šla se mnou sestřička do sprchy a pomohla mi se vysprchovat. A když me dali na normalni pokoj, tak se stále ptali jestli něco nepotřebuji. Na bolest jsem dostala kdykoliv jsem si řekla, ale mě to nejvíce bolelo tu první noc na jipce. Pak jsem ty prášky moc nepotřebovala. Ještě se mě sestřička ptala, jestli chci injekci nebo prášek
.myslím, že mi davali ketonal.
A drenu se neboj
anonym
| 16. 1. 2013 16:27
TO martas37: Marti já jsem si vzpomněla, že mi to v močové trubici taky pálilo, ale moč jsem měla ok...doktor mi vysvětlil, že to mám podrážděné od té cévky...měla jsem jí zavedenou 2 dny....
anonym
| 16. 1. 2013 08:53
Steličko docela mě udivuje,ze se divíš ,já byla na celkové hyster.,bylo to docela závažné,rakov,nález a že by kolem někdo poskakoval to ani omylem,na JIP se na mě dr,nedíval vůbec,sestra přišla jen na zazvonění,a na normálním pokoji také,a dr.jen při vizitě se koukl na jizvu ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,takže mě to vůbec neudivuje a to jsem byla udajně na dost supr.pracovišti.................o sestrách se šířit nebudu
anonym
| 16. 1. 2013 08:44
Ahoj holky, tak se hlásím "po". Musím říct, že jsem čekala, že budu větší rybička, ale zatím jsem taková leklá ryba. Ráno jsem měla nástup na dospávací pokoj, zdály se mi tam prima ukecané sestřičky, ale co se mi zprvu líbilo, se pak ve zlo obrátilo. Na operaci jsem šla druhá, asi v 15.45hod., ještě se dohadovali, jestli půjdu na ARO nebo dospávačku (mám po trombóze). Nakonec jsem skončila zpět na dospávačce. Sestry si tam daly dýchánek a ve čtyřech hlasitě řešily nějaký nákup spodního prádla přes internet. No holky, na zabití. I po oblbováku jsem si zdřímla sotva hodinu a po operaci skoro vůbec. Bolelo to dost. V sedm večer mě převezli na pokoj a tím skoro skončila veškerá péče o můj zdrav. stav. Jen injekce na ředění krve a atb v noci. Žádné monitorování, měření tlaku, nakouknutí pod peřinu, jestli nekrvácím... nic. Se spolupacientkou - mmch zdrav. sestrou - jsme nic z toho nechápali. Ráno se jen chirurg kouknul na břicho a pak jsem šla se sestrou na sesternu vytáhnout cévku. Do sprchy jsem se už belhala sama. Představte si, že v noci jsem si i čaj z termosky (určo má aspoň dvě kila) nalívala sama. Mám pocit, že to tu bude taková rychlokvašná léčba, teoreticky v pátek už bych měla jít domů.
Momentálně mám prášek na bolest, tak se cítím jakž takž, večer a v noci to byla "silné menstruační bolesti". Kolem poledně mě čeká vyndávání cévky, tak jsem na tu lahůdku zvědavá.
K jídlu jsme dostaly na celý den balík sucharů a čaj. Já si do něj přidávám svůj "prdíkový" sirup - máta, fenykl, zázvor. Honí se to tam pořádně...
Jo a doposud mi nikdo nebyl schopen říct, jestli mi zůstaly vaječníky - ráno jsem se ptala doktora, prý neví, je to chirurg, že se podívá do papírů. Prdlačky, zapomněl na mě.
anonym
| 16. 1. 2013 14:59
TO Stelička: No teda to se mi vůbec nelíbí. Já jsem posera a kdyby na mě nikdo nekoukl, tak budu strachy bez sebe. Snad budu mít více štěstí na personál,...
Jinak jsi šikulka jak jsi to zvládla a ted musíš myslet jen na to, že bude už jen a jen lépe.
Pak písni co ten drén, ju? A měla jsi cévku na moč spodem? A tamponádu?
Ta neinformovanost je hrůza,... co kdyby se ti přitížilo a nebo se tam dole něco pokazilo, co jako budou dělat, když ani neví co se tam dělalo??!!!
anonym
| 16. 1. 2013 15:45
TO pospalena: Cévku na moč jsem měla do rána, to bylo docela fajn, nemuset se starat o čůrání. Vytahování nebylo nijak hrozné - ale musela jsem si se sestrou na to dojít na sesternu. O drénu ráno mluvili, od té doby ticho po pěšině. V poledne jsme si s "kolegyní" zazvonily o prášek na bolest, protože jsme chtěli trochu pospat - zdřímla jsem 3 hodiny a teď se přemlouvám dojít na záchod .
Kolegyně měla mít už před dvěma hodinami atb - zatím nikdo nedošel. Já dostala poslední injekci na ředění krve v noci, taky mluvili o pokračování... Tak fakt nevím,kam jsme to vlezli.
Z chodby se pořád ozývá hrubý hlas nějakého pana Skácela (možná je to z pokoje), je to skoro jako hospodský šum .
anonym
| 16. 1. 2013 16:24
TO Stelička: páni tak to já jsem se měla v nemocnici jako královna...na jipce 2 dny napojená na přístroje, umyly mě večer, když jsem ještě neměla vstávat...dávali mi pít brčkem...pořád se chodili ptát, jestli něco připíchnout, čípek apod...na normálním pokoji sestřičky to samé...péče v Motole byla opravdu suprová...a divím se, že po trmboze se takhle nezodpovědně chovají...tak se hlavně hlídej sama, když to nedělají oni...a kde tě vlastně operovali?
anonym
| 16. 1. 2013 17:04
TO Natule: přesně tak,i na dospávaku jsem byla napojena na přístroje,pak na pokoji ještě kapačky a každou půl hodinu nám chodily sestřičky měřit tlak.Pití brčkem byla samozřejmostí.Vstávat jsme mohly až po tom co nám vytáhli všechny hadičky jak z břicha tak z močáku,to bylo první den po operaci odpoledne.Pak teprve jsme s pomocí sestry mohly opatrně vstát a pokud to šlo tak se jít osprchovat.To je hrozné jak to slyším,že se tam o Steličku tak špatně starají.
anonym
| 17. 1. 2013 10:06
TO Natule: Já byla v Brně na žlutém kopci ( rak. nález ) a taky super péče na 1*. Musím jen chválit
anonym
| 16. 1. 2013 17:52
TO Stelička: Tak jak říkají holky, hlavně se hlídej sama a snad to bude bez problémů, ale takový přístup mě zaráží.
To já po té ablaci měla cévku ještě druhý den do odpoledne, protože jsem při každém pokusu o vstání omdlela. Nikdo mě do ničeho nenutil, nikdo se na mě nezlobil, sestřičky byly zlaté, chodily se ptát jak mi je a že když to zkusíme vstát a nepůjde to, tak to nevadí,... vážně úplně něco jiného než zažíváš ty. Jen doufám, že je vše při starém a že se po dvou letech, kdy se tam vracím, nic nezměnilo,...
Drž se a hlavně opatrně.
anonym
| 16. 1. 2013 15:04
TO Stelička: Teda steličko,to co popisuješ....nic moc....to já měla určitě lepší péči,a to jsem byla jen v okresní nemocnici,být Tebou,tak trvám na tom,aby Ti vysvětlili,co Ti vzali a proč,na to máš úplné právo!Drž se!
anonym
| 16. 1. 2013 16:10
TO Stelička: Steličko,zlatíčko tak to je teda mazec takový přístup.Já jsem byla před rokem v Opavě a musím jenom chválit.Sice jsem po hysterektomii nebyla na jipce,ale nejprve na dospávaku a pak na normálním pokoji ze kterého mně vezli na operaci.Sestřičky na gyndě byly zlaté a moc hodné,pořád chodily jestli něco nepotřebujem.I když jsem musela druhý pooperační den znovu na sál tak mám na ně jenom dobré vzpomínky.To samé doktoři, a to jsem v té době ještě nebyla pacientkou primáře,ale on i tak zůstal po službě,aby mně odoperoval.Od té doby chodím už jenom k němu.
Steličko,moc ti přeju aby to všechno dobře dopadlo,odpočívej a naber sílu ať jsi co nejdříve doma.Jo a injekce na ředění nám dávali vždycky večer ve stejnou hodinu.
anonym
| 15. 1. 2013 20:47
Ještě jsem se chtěla zeptat vás, které už to máte za sebou a které máte ponechány vaječníky a jste bez jakékoliv hormonální léčby.
Trpím dost hnusnou PMS- premenstruační syndrom. Chtěla jsem se zeptat zda tyto projevy po odstranění dělohy zmizí a nebo se budou vždy v období, kdy by jsem měla menstruovat oběvovat!!!
anonym
| 15. 1. 2013 21:53
TO pospalena: před operací se mi PMS projevoval jako horší spaní, bolesti hlavy, někdy pocení (jo a taky pracovní aktivita ) teď to taky někdy mívám, ale není to pravidelně, spíš se taky snažím vypátrat jestli je nějaká pravidelnost ve fungování mých vaječníků, ale žádný smysl mi to nedává, ale jsem po o teprve od začátku listopadu
anonym
| 16. 1. 2013 16:31
TO pospalena: já tedy nemám ani vaječníky, ale mívala jsem hrozné PMS příznaky...vše operací skončilo, hlavně moje migrény...občas mi zabolí hlava, ale ibalgin hned zabere...dokonce jsem 1/2 roku po operaci úplně bez jakékoliv léčby na přechod...sem tam mám nával a to je tak všechno...
anonym
| 17. 1. 2013 10:09
TO Natule: Opět souhlasím. Jsem bez vajeníčků měla jsem velké obavy jak to bude. Před operací velké problémy PMS opravdu velké. Jsem 1/2 roku po operaci a ze začátku noční pocení - hrůza. Nyní někdy večer nával jinak pohodička.
anonym
| 15. 1. 2013 17:06
Martas co jsi dostala za léky na čůrání?A neboj to nic nebude
anonym
| 15. 1. 2013 19:02
Holky,asi se blbě zeptám,ale co rozhodlo o vyndání dělohy.Samozřejmě nemyslím zhoubné nálezy apod.Já mám právě nekonečné problémy s menstruací,po hystereskopii žádný špatný nález,ale problémy mám už 3roky,a dr.začíná zvažovat vyndání dělohy. Je mi 37.ale už z toho jsem na nervy,a to nepočítá ten majlant za vložky.
martas37
| 15. 1. 2013 20:00
TO myška: ahoj, mě je 39 a delohu mi odstranili 8.1. Jsem po dvou císarich, jedné laparoskopii. Před 2 lety jsem začala mit nepravodelnou menstruaci
Třeba jsem ji měla po dvou měsících nebo trvala 20 dní. Loni jsem byla na kyretaži, kde mi byl odstraněn polyp, do půl roku jsem musela na opět na hystereskopii- opet polyp
Jelikož hormonální léčbu mi nedoporučuje neurolog, protože trpím migrenami. Tak jsem se s gynekologem domluvila na odstranění delohy s tím, že vaječníky pokud to půjde budou ponechány.
martas37
| 15. 1. 2013 20:20
TO myška: ještě jsem ti chtěla napsat, ze mam provedenou sterilizaci
TAkže mě fakt o nic nešlo
anonym
| 15. 1. 2013 20:44
TO myška: Já mám s menstruací nekonečné problémy už od narození třetího dítka, tedy 8let. Zkoužela jsem všechny možné hormony a nic, pak kyretáž, také nic a pak ještě ta ablace( šetrnější řešení než hysterektomie) bohužel tato operace u 5% žen selže a já jsem v těch 5% a problémy se mi vrátily a je to dost hrozné. Vložky nosím tři týdny v měsíci a v období MS mi nestíhá extra tampon+ vložka aby jsem do 10-15 minut nebyla durch. K tomu PMS jak vyšitá, ... moje "kvalita" života je značně omezena. Dle hystologie vše snad OK, ale nikdo neví cože mi to tam stále roste a proč. Řešení,... hysterektomie. Zvažovala jsem to skoro půl roku a nakonec se rozhodla pro,... nemá smysl čekat na zázrak a je lepší to pořešit nyní, než pak akutně při nějakém šíleném krvácení a řezem místo LAVH a s bůhví jakými následky. Rozhodnutí těžké, ale už jsem se rohodla.... snad dobře a nebudu litovat
anonym
| 16. 1. 2013 15:08
TO pospalena: Ty problémy,které popisuješ...myslím,že ses rozhodla správně,pro operaci,budeš mít určitě kvalitnější život,jsem po odstranění dělohy od srpna,vaječníky zústaly,taky jsem mívala silnou PMS a do toho úzkostný stavy,myslím si,že je to určitě lepší,sice úzkostný stavy v malé míře zústaly,ale myslím si,že to nemá souvislost s gynekologií,u mě je to zřejmě proto,že se starám 18 let o postiženého syna.Takže určitě v PMS zlepšení,neboj se,určitě se Ti uleví.
anonym
| 16. 1. 2013 15:40
TO růžička: Moc děkuji za povzbuzení. Stále jsem přemýšlela a obviňovala se, že řeším věci, které řeším, když někteří a jsou tu i zde na diskuzi holky, které řeší životu nebezpečné problémy. Ale po všech těch léčbách a marných pokusech a tom všem trápení a opravdu hodně velké omezování..., jsem možná sobec..., ale tozhodla jsem se dát dělohu pryč. Moc jsi mě povzbudila,.. díky
martas37
| 15. 1. 2013 19:40
TO chany:me nedělá dobře ta cevka na odvedení moče. A od vyndani mě to bolí při čůrání. Vždycky mám s tím problém. Napsal mi ofloxin, beru ho po 12hod
martas37
| 15. 1. 2013 15:17
Ahojky, dopadla jsem tak, že mi dal prášky na to čůrání a řekl, že mám zalest do postele. To krvácení může být tím kašlem a kdyby bylo silnější, tak rovnou do nemocnice. Alee jak jsem pochopila, tak se nemám nervovat. Kouknul mi na vložku, ta samozřejmě čistá, protpze jsem se sprchovala. Říkal, že by to ze me muselo tect. A já to mám jen při utirani na papíře. Uvidím, jal zitra, kdyžtak si dojdu do nemocnice. Jinak mi dělal ulzr
Na břicho, tam bylo vse ok
anonym
| 15. 1. 2013 15:47
TO martas37: špinit přece můžeš, to je naprosto normální...nenervuj se prosím...určitě je to tím, jak kašleš a jak jsem psala, můj dr. mi upozorňoval, že se to může objevovat i 3 měsíce po operaci...
anonym
| 15. 1. 2013 19:08
TO martas37: Ahoj,já jsem špinila s přestávkama 5 týdnů a bylo vše ok.,neboj,to bude dobré,také jsem chytla kašel,14 dní po operaci,strašnej,bála jsem se,aby se ve vnitř něco nepotrhalo,ale primář mě uklidnil,je to nepříjemný,když kašleš,tak to ještě bolí,viď?Neboj a jak píší holky nenervuj se,snaž se hodně odpočívat,já jsem polehávala prvních 14 dní skoro furt jen s přestávkama na jídlo,mytí a záchod,opatruj se.
martas37
| 15. 1. 2013 12:41
Holky, zase jsem celá vyjukaná, večer jsem zakrvácela, v noci taky
Teď docela dost špiním. Za hodinu jdu na vyndani stehů, tak jsem zvědavá, co mi řekne. Snad to nebude na hpspitalizaci.
anonym
| 15. 1. 2013 12:49
TO martas37: Marti,budu Ti držet palce ať to nic není a jsi v pořádku,třeba je to fakt tím,že se doma víc hýbeš.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
6. 8. 2025 20:10
14802
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
VeDuLi
6. 8. 2025 20:10