Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

Tinulince
edita
| 11. 8. 2010 17:03
Ahoj, pokud vím na gyndě na Atlasu JIP ani není(nebo jsem si nevšimla).Po operaci jsme byly všechny na normálně na pokoji, jen sestřičky tam byly téměř pořád, stále na nás dohlíželi a kontrolovaly zda je vše v pořádku, skoro jako na JIP.A fungovalo to tak na všech pokojích.Měj se hezky.PS.Já jsem třetí den v práci a je to pěkný blázinec, včera jsem myslela že nedojdu od auta ani domů, jak jsem byla vyřízená a to nejsem žádné béčko.
Ahoj Tinulinko,
adel
| 11. 8. 2010 16:18
před několika lety mi odstraňovali jeden vaječník, a i po této operaci jsem byla asi dva dny na JIPU, je to opravdu jen preventivní opatření. Návštěvy tam za tebou taky mohou, jen dostanou zelený hábit. Adel
Adel,
Tinulinka
| 11. 8. 2010 09:07
já už jsem pár operací prožila, ale nikdy jsem po nich nebyla na JIP.
Adel,
Tinulinka
| 11. 8. 2010 09:07
já už jsem pár operací prožila, ale nikdy jsem po nich nebyla na JIP.
1 rok po hysterektomii
mape
| 10. 8. 2010 23:08
Tak přesně před rokem a 1 měsícem jsem byla po... Za ten rok mohu jen říct - bez menstruace je to paráda, jen v období, kdy bych ji měla mít, mám takové pocity pocení, horka, bolesti nohou /menopauza to prý není/. *** je v pohodě - ze začátku strach, párkrát to díky strachu nebylo ono, ale dnes občas budím manžela i ve tři v noci. Nastal však jeden velký problém: dříve mi můj dr. tvrdil, že jsem naprosto v pořádku a mohu dělat to, co dříve. S prací je to v našich končinách naprosto zoufalé, takže jsem nakonec vzala prodavačku v Bille. Ale ouha, nemají tam velké sklady, takže veškeré zásoby rvou po štaflích nahoru nad regály. A já zvedla jeden asi 15 kg balík nad hlavu, rup v břiše a do rána jsem bolestí nespala. Ráno jsem sypala rovnou na gyndu a tam jsem dostala svůj díl. Že po operaci je to něco jiného než originál, který pružil, nyní to tam visí jen na těch jizvách po operaci, a že se to může všechno vyvalit ven i s močovým měchýřem. Teď nesmím tři týdny vůbec nic dělat, beru prášky na bolest, prý to měsíc trvat bude, než se to usadí. A do budoucna nic nenosit, netahat, nerýpat zahradu. Asi jsem byla příliš optimista, takže děvčata - na tohle pozor, ať se nedostanete k propasti jako já.
JIP
adel
| 10. 8. 2010 21:46
Ahoj Tinulinko, otázka sice není na mne, ale myslím si, že je to běžné, že jsi po operaci minimálně 24 hodin na JIPU. Já jsem tam byla čtyři dny. Hlídají tě tam, aby bylo všechno O.K.
Edito,
Tinulinka
| 10. 8. 2010 21:24
manžel mi říkal, že u nich byla jedna paní taky na LAVH a po operaci prý musela být celých 24 hodin na JIP.
Taky jsi byla na JIP a je to normální? Nebo myslíš, že ta paní měla komplikace?
Ženy s vaječníky žijí déle
Tinulinka
| 10. 8. 2010 12:26
Vaječníky si nechta, pokud máte možnost
Tinulinka
| 10. 8. 2010 12:24
Každý rok si nechají statisíce žen, které podstoupí hysterektomii, odstranit s dělohou i vaječníky, což považují za ochranu před jejich rakovinou. Nová studie však zjistila, že ženy s vaječníky žijí déle.
Přestože ženy, jež si je nechají odstranit, mají nižší riziko vzniku rakoviny prsu a téměř úplně eliminují riziko vzniku rakoviny vaječníků, jsou náchylnější k srdečním chorobám a častěji umírají. Nejnovější studie publikovaná v časopise Obstetrics & Gynecology vyvolala kolem tohoto běžného postupu řadu otázek. Ročně si nechá odstranit vaječníky zhruba 300 tisíc Američanek, z nichž polovina podstoupí zároveň i hysterektomii. „Studie odporuje pětatřicetileté gynekologické praxi,“ tvrdí její autor Dr. William H. Parker z Institutu Johna Wayna pro výzkum rakoviny v Kalifornii.

„V sedmdesátých letech se rozhodlo, že se začnou vaječníky odebírat coby prevence před jejich rakovinou. Naše studie však ukázala, že máte větší riziko, že zemřete, pokud si je necháte odebrat. Samozřejmě jestliže nejste ve skupině žen, které mají dědičně vysoké riziko rakoviny vaječníků nebo prsu.“ Ačkoliv se rakovina vaječníků špatně diagnostikuje a často končí smrtí, je velmi vzácná. Podle Dr. Parkera zemřelo během sledovaného období na rakovinu vaječníků „pouze“ 34 žen, které si vaječníky ponechaly. „Srdeční choroby zabijí ročně více než dvacetkrát vyšší počet žen,“ dodává. Studie analyzovala data 29 380 žen, které se zúčastnily Harvardského zdravotnického výzkumu; 16 345 z nich podstoupilo hysterektomii a nechalo si odstranit oba vaječníky, 13 035 žen si po tomto zákroku vaječníky ponechalo.

Po 24 letech sledování bylo u žen z první skupiny zjištěno 895 případů rakoviny prsu – toto riziko bylo o 25 % nižší než u těch, jež si vaječníky ponechaly – a riziko vzniku rakoviny vaječníků bylo nižší o 96 % (jen 5 případů). Ale během sledovaného období jich zemřelo o 12 % víc. Jejich riziko vzniku srdečních chorob bylo o 17 % vyšší než riziko, jemuž čelily ženy s vaječníky. Rovněž měly o 17 % vyšší riziko, že zemřou na jiný druh rakoviny. Riziko srdečních chorob a úmrtí se ukázalo být vyšší u žen, které přišly o dělohu a vaječníky před 50 rokem života a nebraly estrogen v porovnání se ženami ve druhé skupině, jež také podstoupily hysterektomii před padesátými narozeninami, ale vaječníky jim zůstaly.

Dr. Parker a jeho tým naznačili, že ženy s vaječníky žijí déle, protože ačkoliv vaječníky produkují po menopauze méně estrogenu, vyrábějí testosteron, který se mění v estrogen pomocí tuku a svalů. Dr. Isaac Schiff, primář gynekologie v nemocnici v Massachusetts a profesor na Harvardu se domnívá, že studie neznamená, že by si ženy při hysterektomii neměly nikdy nechat odstranit vaječníky. „Ženy, jež mají dědičné sklony k rakovině prsu nebo vaječníků, by si je měly nechat odstranit. Pacientkám by se měly dát k dispozici všechny tyto informace a pak nechat na nich, pro co se rozhodnou.“

Zdroj: New York Times
Tinulince
cikinka
| 6. 8. 2010 14:47
Tak to budu držet palce, ať je to zase OK. Netušila jsem, že jsi taková "matadorka" v boji s mykozou. Ale zpětně si vzpomínám, že jsi to na diskusi už určitě psala. Tak to jsem opravdu "radila" té nejpovolanější. Ale je dobře, že se to ještě nerozběhlo. Na Homolce právě kvůli možnosti mykozy a bakterií, dávají 5 dní před tou perací ty čípky Betadine. Já měla zase před operací menší zánět močáku, ale vzali mne, že prý to přeléčí antibotiky, které se podávají preventivně asi po dobu tří dnů po operaci.
Tak ti popřeji krásný víkend, mysli na hezké věci, operace je daleko a snad bude i sluníčko...Pa Inka
Cikinko
Tinulinka
| 6. 8. 2010 10:56
Já měla mykózu skoro rok, teď jsem byla 2 měsíce vyléčená, protože jsem změnila doktorku. Při antibiotikách jsem si zaváděla čípky Feminela Vagi C dle její rady, abych udržela nízké PH, ale i to selhalo. Probiotika užívám trvale, probiotické čípky neberu, protože to mám zakázáno, totiž přemnožení laktobacilů má stejné příznaky jako mykóza. Mám tu mykózu ale slabou, jsou to prý jen podrážděné sliznice, nestihly se vytvořit ty bílé tvarohové kousky. A dnes už mám pocit, že je po ní. Ale ještě jdu na vytření fialkou k Dr.
Cikinko
Tinulinka
Já měla mykózu skoro rok, teď jsem byla 2 měsíce vyléčená, protože jsem změnila doktorku. Při antibiotikách jsem si zaváděla čípky Feminela Vagi C dle její rady, abych udržela nízké PH, ale i to selhalo. Probiotika užívám trvale, probiotické čípky neberu, protože to mám zakázáno, totiž přemnožení laktobacilů má stejné příznaky jako mykóza. Mám tu mykózu ale slabou, jsou to prý jen podrážděné sliznice, nestihly se vytvořit ty bílé tvarohové kousky. A dnes už mám pocit, že je po ní. Ale ještě jdu na vytření fialkou k Dr.
Cikinko
Tinulinka
Cikinko
Tinulinka
| 6. 8. 2010 10:55
Tinulince
cikinka
| 6. 8. 2010 09:00
Tak to je škoda, moje dcera na mykozy trpí a tak hned při antibiotikách začne užívat probitika a probitické čípky dovnitř. Tím se mykoze vyhne. Ale to jsi nemohla vědět. Je to jen takové doporučení ostatním, jak se tomu vyhnout.
Ty jdeš za 3 týdny, tak to si myslím, že se dokáže vyléčit. Léčba trvá tak 4- 5 dní, ale asi ti bude muset nasadit nějakou radikálnější. Zkus jíst hodně jogurty, vitamín C, posiluj imunitu, bylo by škoda tu operaci posouvat...
Já ji teď v létě měla taky, jen teda takovou slabší, ´takže jsem ji zvládla samoléčbou. Tzn. mastička canesten a i zaváděcí tableta Canesten. Jak byla horka, tak jsem byla naložená v bazénu a ten chlor, co čistí vodu, a ničí bakterie tak asi i dokonale zničit moji vnitřní mikrofloru a bylo...
Tak moc držím palce, a´t to zvládněš a opatruj se...

Jinak holkám, co pojedou do lázní tiše závidím, hned bych jela, ale já měla bezkomplikační průběh operace, takže já lázně nedostanu. Tak si to užijte a koukejte hodně odpočívat a relaxovat...
pro Jitule
blanicka
| 5. 8. 2010 19:02
Ahojky, dostala jsem na výběr, Františkovy nebo Klimkovice, ale protože jsem od Šumperka, což je severní Morava, tak Klimkovice jsou nějakých snad 150 km, tak to je blíž, než Františkovy a je to tam takové rodinnější a klidnější. Čili asi tak.
S tím termínem by se to určo dalo domluvit, protože já to zanesu na zdrav. pojišťovnu, za 14 dní zavolám, zda to schválili, a pokud ano, tak to hned posílají do těch lázní a oni, až mají termín, tak týden před nástupem pošlou z lázní předvolánku. Kolegyně byla nedávno, a protože měla zkouškové období, tak si to o 14 dnů oddálila ten nástup. Domluvila se přímo v těch lázních. Všechno je to o lidech a určitě to jde.
A Ty bys asi raději Františkovy, že? Škoda, mohly jsme tam být spolu .
Tak dej vědět, kdy a kam.
Mějte se, holky moje, všechny mooooc krásně. B.
blanicka
Jitule223
| 5. 8. 2010 08:16
Ahoj,chtěla jsem se zeptat na ty lázně. To jsi si o ty Klimkovice řekla, nebo jsi blízko tam odtud? A myslíš, že je možné říct si o termín? Já musím v práci dělat čtvrletní uzávěrky a tak potřebuji termín, tak aby se mi to hodilo kvůli práci. Dík za informace.Ostatním přeji krásné uzdravování a čekatelkám,aby se nebály, opravdu je to zbytečné.
editce
blanicka
| 4. 8. 2010 20:15
Tak to Tě moc vítám doma. Jsem ráda, že sis odpočinula a načerpala síly do práce, už to prostě jinak nejde, někdo v rodině ty prachy musí vydělávat, že?
Já si odnesla návrh na lázeňskou léčbu na zdravotní pojišťovnu a budu čekat, dostanu Klimkovice a jsem teda zvědavá kdy.
Tobě přeji, ať Ti dlouho vydrží načerpaná energie od moře, ať zvládneš pracovní tempo a nápor po delší odmlce a těším se na další popovídání.
Jinak všem přeji bezva uzdravování, předoperační klid a ne nervy a bezva hojení. Mějte se všechny moc krásně. B.
po 17 měsících
vwin
| 4. 8. 2010 16:54
ahoj, už jsem jsem dlouho nepsala, ale občas ještě diskuzi pročítám. Byla jsem na operaci 20.3.2009 kvůli špatné cytologii. Lékař tenkrát řekl "Nemáte rakovinu ale měla byste ji". Takže nebylo o čem se rozhodovat, jen to skoro dvouměsíční čekání bylo hrozné. Operace řezem, pouze děloha, bez komplikací, po 7 týdnech do práce (úřad). Po 17 měsících od operace jsem teď byla na prohlídce včetně UTZ vaječníků a vše v pořádku. Nemám ani žádné problémy s únikem moči a pod., díky dělené stravě jsem od ledna do dubna zhubla 15 kg a užívám si života. Že někdy byly nějaké měsíčky, to už mi připadá jako strašně vzdálená věc. Tak snad tímto svým příspěvkem dodám trošku odvahy těm, které se obávají operace a jejích případných následků.
Edito a cikinko,
Tinulinka
| 4. 8. 2010 15:45
já mám smůlu. V neděli jsem při těch oknech dostala zánět v krku s teplotou a na pohotovosti mi dali Duomox. Dostala jsem z něho mykózu. Doktorka dnes zkoumala, jestli mě do op stihne vyléčit.
Tinulince
cikinka
| 4. 8. 2010 13:42
Ahojky, tak ty sny ti tedy nezávidím. Já před operací spíš nespala, ale takové sny se mi nezdály, máš to někde v sobě v podvědomí. Ve dne to asi zaženeš a v noci se ten strach ozve.... Je to hrozně nepříjemné na tu operaci čekat. Já taky čekala a byla to hrůza. Zakazovala jsem si na to myslet, ale stejně mi to stále lítalo hlavou. Všechny možné komplikace, problémy....
Ale neboj, to bude dobré. Tuto větu, jste tedy slýchávala ze všech stran a i odtud z diskuse, ale moc to nepomáhalo. Každá jsme si tím asi musela projít sama....Je zajímavé, že se každá bála, ale co osoba, to strach z něčeho jiného. Z bolesti, nahoty, komplikcí, možných následků.....A po operaci, tady každá píše, že ten strach byl zbytečný, že to nebylo tak zlé. Já to nemůžu říci jinak. fakt se neboj, mysli na hezké věci, říkej si, že je to ještě daleko a to opravdu je, užívej si léta. Jo, ty Betadine čípky jsem měla před operací a vůbec nepálily. Jod sám o sobě nepálí, pálí až ve spojení s alkoholem, viz. Jodisol. Ale v čípkách alkohol není, tudíž nepálí, naopak hojí a ničí možné bakterie...
Takže kdyby jsi něco potřebovala, třeba si jen tak popovídat, tak napiš, chodím sem denně a ráda pomůžu, vím, jak bylo mně...Tak pa a krásný den. Inka
pozdrav všem
edita
| 4. 8. 2010 12:59
Ahojky holky, tak jsem se vrátila z dovolené, nemělo to chybu v pondělí 9.8. nastupuju do práce, to bude mazec dostat se zpět do pracovního procesu.Blani taky mám problém s váhou , od operace jsem přibrala tři kila, ale doufám že je dám dolů, myslím že je to nedostatkem pohybu, dnes už chci jít na brusle.Všem po op i po op přeji vše dobré a užívejte si každého dne.Tak se mějte moc hezky.Trnulinko tobě přeji ať ti vše dobře dopadne, čípky neštípaly neboj.Tak papa
blanicko,
Tinulinka
| 2. 8. 2010 13:03
Dík, že mi držíš pěsti.

V pátek nám měnili dřevěná okna za plastová, dodělali to v sobotu v 15 hodin. Tak jsem od soboty do neděle do večera uklízela - teda nejen já, ale i manžel s dcerou. Prach byl všede, museli jsme umýt všechny skříně a to i vevnitř. Jsem z toho úklidu ještě teď úplně dobitá. Naprosto nemohu pochopit, jak tu nějaká paní psala, že hned jak ji propustili z nemocnice, tak doma měnili okna a ona uklízela. To já bych nezvládla. To je podle mně sebevražda.

Jak se blíží termín operace, tak se v noci vždy s leknutím vzbudím a chvíli mi trvá, než si uvědomím realitu, že ještě nejsem po op. Já se totiž budím hrůzou i 2x za noc s tím, že jsem se právě probudila po narkóze a měla jsem povinnost si 3 minuty po narkóze dát nějaký lék, na který jsem zapomněla a teď kvůli tomu umřu.

Věřily byste holky tomu, jaké blbosti se mi zdají? A manžel říká, že při tom probuzení vždycky zařvu hrůzou a vzbudím ho tak i 2x v noci. Přitom nechápu, proč se mi ty nesmysly zdají, ve dne nemám pocit, že bych z té operace měla strach nebo nějaký stres.
všem
blanicka
| 29. 7. 2010 10:21
Děvčata, tak jsem se vrátila ze čtrnáctidenní dovolené, nějak v rychlosti jsem přečetla všechny příspěvky ( a že jich přibylo) a napíšu Vám sem svůj poznatek.
Byla jsem na operaci 19.4., myom byl tak velký, že nešel vyndat laparoskopicky, tudíž mi jej vyndali klasickou operací , čili přes bříško a nechali mi vaječníky. Cítím se dost dobře, jen mám pocit, a to vidí i váha a okolí, že nějak dost přibírám na váze. A to mě děsí. Dnes si jdu pro návrh na lázně a pak pofrčím. Vůbec se mi nechtělo, ale můj gynekolog mi je prostě vnutil a přinutil, abych jela. Hotovo, tečka.
Tak a proč o tom mluvím, první dovolenou, kterou jsem si užila bezstarostně neplánovaně, zda budu zrovna menstruovat či nikoliv. Prostě jsem si to fakt užívala. Nic mě už nebolí, jen jizva sem tam pobolívá, a trošku vlevo v podbřišku. Ale to prý je normální. ***ík si užívám tak nějak víc než předtím a vše je bez problémů.
¨Takže bych chtěla všem vzkázat, že ty problémy nejsou vždycky, a já jsem takový případ, kdy všechno blbé na mě spadne. Tentokrát musím zaklepat a poděkovat andílkům, že se tak dobře o mě starají. I když nebylo dříve každý den posvícení. Ale pevně věřím, že vše se jen a jen v dobré obrátí.
Čekatelkám držím moc pěsti, aby dopadly jako já, čili dobře, a těm, které jsou po o a mají nějaké problémy, aby se brzy vyřešily a nic nebolelo a netrápilo. No a tomu zbytku, co má po o a žádné problémy, těm přeji krásné léto, užívejte si každého kousku sluníčka, které nabíjí energií. A vlastně to přeji všem, všem ženám tady na tom diskusním blogu.
Tinulinko, pro Tebe, budu na Tebe myslet a držet pěsti, ať to vše dobře dopadne, a uvidíš, dopadne. Musíš sama tomu věřit.
Takže ještě jednou všechny moc zdravím a mějte se moooc krásně. Blanka
Měsíčky
Tinulinka
| 29. 7. 2010 09:55
Tak dnes si "užívám" svoje poslední měsíčky. Většinou bývaly nebolestivé, ale dnes mě bolí břicho jak při porodu (nekecám, měla jsem téměř nebolestivý porod, bolesti jen jak při silnějších měsíčkách). Asi mě to břicho bolí, abych si připomněla, že je to naposled.
kaspajka
adel
| 28. 7. 2010 10:42
Děkuji za sdělení tvých zkušeností. Mně už bohužel začínají dost příšerné migrény, nespavost a návaly také. Lékař zatím čeká na výsledky histologie, takže do té doby mi nic dát nemůže. Jak se zdá, není příznivcem přírodní léčby. Budu ráda, když napíšeš, jak se ti daří, jak léčba i nadále zabírá. Ještě děkuji za přání a i tobě hodně zdraví a pohodové léto.
Edito,
Tinulinka
| 25. 7. 2010 20:31
a nepálí to šíleně po té operaci? Vždyť to obsahuje jód.
Edito,
Tinulinka
| 25. 7. 2010 20:30
přeji ti krásnou dovolenou
Tinulince
edita
| 25. 7. 2010 17:08
Ahoj, Betadine odevzdáš, oni ti ho pak dají večer před operací a pak po operaci na noc.Jinak zítra odjíždíme na dovolenou do Chorvatska, už se moc těším.Tak zdravím a měj se hezky
Děvčata,
Tinulinka
| 25. 7. 2010 13:09
na Mallorce jsem si vůbec nevzpomněla na nějakou hysterektomii. Ale týden po dovolené už zase nemyslím na nic jiného. Ode dneška za měsíc mě kuchnou. To si ještě užiju myšlenek na hysterektomii.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
Alena Davidová
13. 9. 2025 17:29
100
♥Jarka*Alice♥
13. 9. 2025 12:45
15071
Míránek Černohous
7. 9. 2025 08:49