Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

Hlavně nikoho nestrašte
Bikinka
| 20. 12. 2009 23:53
Děvčata, moc mi pomohly Vaše příspěvky před operací ... i když bych řekla, že konkrétně u mě nic nebylo až tak strašné... jak jsem se tu dočetla. Byla jsem připravena na horší věci.
Nevím... možná jsem tu nejmladší po operaci.
Je mi čerstvých 36 let. Operovaná jsem byla teď 2.prosince a je mi dobře. Bolesti byly největší tak 2 dny, pak už dobré ...ta veliká únava(dost tu o ní píšete) byla jen asi 4 dny v nemocnici a pak už se to den za dnem zlepšovalo.Možná to my mladší lépe snášíme.. nevím...
Myslím, že pokud jsou problémy ... je lepší na operaci jít, pokud to lékaři doporučují. Určitě by nechtěli brát dělohu, když to není nutné. Já také bolesti neměla... jen hrozné dlouhodobé krvácení. Po operaci mi řekli, že tam byl i myom zvenčí a srůsty, co nebyly vidět na UTZ. Děloha je pryč ... potíže s močením ani tlačením na velkou nemám.
Snažím se zatím nic těžkého netahat... ani nepřibírám, naopak jsem po návratu z nemocnice ( byla jsem tam celkem 10 dní, kvůli hematologickým potížím, co mám mimo jiné) měla 6 kg. dole.
No, už mám zase 2 kg. nahoře, ale už si to držím.
Říkali mi, hlavně poslouchat své tělo. Klidně si i na chvilku lehnu, když jsem odpoledne unavená. Ale není to každý den... jak si tělo řekne. Vše se uvnitř hojí prý asi 60 dní. Pak je možné i milování(***). Zatím nevím...jaké to bude- manžel se už těší ... ale ještě bude muset ještě čekat .
Co se týká zmiňované komplikace - prolapsu pochvy.
Je to vlasně výhřez poševního pahýlu ven.
Bála jsem se, proto jsem se informovala u primáře. Hrozí to hlavně ženám, u kterých byla již děloha hodně pokleslá a mají vše uvnitř povolené. U žen do 50 let (pokud nemají více jak 3 děti) to je minimální 1% riziko komplikace.
A i tak... pokud by se to opravdu stalo... není pravda, že se to nedá úspěšně operovat!!! Tak prosím nikoho z čekatelů nestrašte . Já sama jak jsem měla na pokoji paní s tímto problémem. Snad by jí nevadilo, že uvedu její případ.
Bylo jí 66let,měla po třech dětech a za sebou operaci (vloni) kdy jí vzali dělohu z důvodu velikého poklesu... měla ji velice pokleslou a navíc s myomem. Inkontinenci neměla žádnou. Teď ani před operací. Ona se opravdu nešetřila, hlídala příbuzným děti, které nosila v náručí... (určitě tak 12-17 kg) . Šetřila se jen do kontroly té 3 týdny po operaci. Pak už ne... . Již po pár měsících začala mít potíže s tím, že si nahmatala pochvu jako naruby obrácenou... při mytí ji cítila pod rukou. *** s manželem byl nemožný. Proto se vydala znovu na operaci, která je nejen možná, ale i docela dobře proveditelná. Pan primář ji přišil pevně primář pochvu na své místo k přímým břišním svalům, prý se to dá přišít případně i ke kosti... ale to je fakt jen extrémní možnost. Nic neřezal, děla vše spodem-pochvou. Tak byla i rychlá hospitalizace - 5 dní.
Už se nebojím. Šetřit se budu, ale myslím, že není nutné nic nedělat, bát se a nosit v ruce jen kilo- dvě.
No a kdyby se mi stal časem problém- nebojím se, VŠE se dá řešit, tak, aby jsme mohly zase plnohodnotně žít .
Jo a ještě k té inkontinenci. Bylo mi řečeno, že se ukáže vše až za 2 měsíce po operaci. Tak uvidíme .
Přeji všem hodně zdravíčka a spokojenou a klidnou mysl.
A nezlobte se, že jsem přispěla...ale ráda si u Vás čtu a přišlo mi, že zbytečně občas "strašíte" čekatelky a mohlo by to někoho od operace odradit.
hysterektomie
sharlock
| 20. 12. 2009 19:23
Holky moje zlatý, jsem moc ráda, že vás tu všechny mám a hrňte do mě ty pozitivní informace, hrozně mi to pomáhá. Nestresuju se pak tolik a nepřemýšlím nad "volovinama"
ahoj všechny
rublicek
| 19. 12. 2009 23:40
opět po dlouhé době reaguju a to na poslední aktuální příspěvky ohledně závažnosti hysterektomie a musím souhlasit s bubakem (já sama jsem víc jak rok a půl po LAVH, vaječníky ponechány a s pocitem konečně plnohodnotného života). Na jedné diskuzi jsem objevila toto:
cvičeni po anyahu | 22.5.2009

Dobrý den pane doktore,
dovoluji si Vás pozeptat na Váš názor nebo zkušenost ohledně zátěže popř. cvičení -jízda na kole- po hysterektomii s oboustrannou adnexectomii,která byla provedená pro karcinom endometria.
předem děkuji za odpověď a za Váš čas
anya
Odpověď na dotaz mudr.jiri.slama | 23.5.2009

Dobrý den,
záleží na způsobu operace - u řezu je rekonvalescence delší a je vhodnější zátěž nechat až na období po "šestinedělí", u laparoskopické operace je možno začít cvičit mnohem dříve - za 3-4 týdny po operaci. Vždy je však třeba "poslouchat své tělo" - nepřepínat se. K normální zátěži (včetně některých extrémních sportů, lyžování, dlouhých cest na kole apod.) se lze vrátit asi za 3 měsíce při nekomplikovaném pooperačním průběhu. JS
(vytaženo z této stránky:http://alfa.prozeny.cz/…g-radi/100-dotaz)

Hodně štěstí při rozhodování. Milena
ahoj sharlock , Cikinko
bubak
| 19. 12. 2009 21:14
Ahoj Sharlock , je to známá věc, že čím člověk víc čte , tím je z toho víc v čudu
Určitě operaci nechci zlehčovat a chápu , že když někdo jako Evunka má takovéto zkušenosti , že má názor i rady jiné , než ten , kdo je bez následků - Ikdyž následky máme jistě všechny , ale prostě různorodé.Tak jak je to v životě ostatně se vším.
Přesto si myslím , že je menšina těch co dopadly mizerně.
Když více poodhalím na této diskuzi své soukromí a řeknu , že vlastním a pracuji v kosmetickém salonu a denně se setkávám a i důvěrně bavím se zákaznicemi a je jich spousta co tento zákrok prodělala - neznám ani jednu , která by měla popisované potíže.Jedině, že by mi lhaly.
Vím , že člověk má být opatrný a takovouto věc rozmýšlet a nebrat na lehkou váhu , ale není třeba se před operací nořit do všech možných negativních informací a vyhledávat samá negativa.Dušička je křehká , ono to čekání už tak je napjaté a proto je třeba také říci si , že co se má stát - to se stejně stane a ponechat to trochu i osudu.
Já sama za sebe znovu opakuji , že jsem spokojená jak dlouho ne , a mé kamarádky také.
Tobě Cikinko také radím pokud nemáš problémy a bolesti aby sis ještě počkala a poradila se , protože tohle rozhodnutí můžeš udělat vždy.
Přeji vám všem hezkou neděli a Sharlocko je mi víc o 11 , je mi 43.
Bubák
pro sharlock
evunka
| 19. 12. 2009 18:24
Já se taky dost bojím,kde je prosím tě ta diskuse o prolapsu pochvy?To si myslím,že to postihuje starší ženy,nerada bych skončila v pamperskách.Dík.
hysterektomie
sharlock
| 18. 12. 2009 21:30
no teď jsem na jiném foru našla podobnou diskuzi a ženský tam teda v dost velkém rozjeli téma prolaps pochvy a tak... jsem se skoro zděsilan... ta možnost tu opravdu je... paní popisovala velmi laicky, že děloha je upnuta na úponech, po jejím odejmutí odeberou i úpony, které jsou za daných okolností uchyceny za pochvu, v té chvílí nastává při nesprávné životosprávě propad pochvy.... tak jsem to teda aspoń z jejího popisu pochopila.... samozřejmě popisovala to, že u starších žen, u žen, které si nehlídání váhové zatížení (nezdvihat víc jak 5kg), necvičí a neposilují dno pánevní, jsou samozřejmě následky podstatně horší, než u žen, které si vše potřebné dostatečně hlídají a opečovávají.... takže se toho stejně pořád bojím:(:(:( To jsem si teda fakt pomohla... čím víc toho člověk přečte, tím víc děsivej myšlenek ho napadá....
pro cikinku
evunka
| 18. 12. 2009 20:53
Nedopustˇ se stejné chyby jako já,taky jsem žádné potíže neměla,myom pořád stejný,nerostl ani nepůsobil potíže,ale dr.řekl operace a já poslechla.A co je pryč už nejde vrátit a to jsem skoro o 20 let starší než ty .S tím prolapsem pochvy to je fakt,může nastat kdykoli a je to vlastně neoperabilní,proto mě dr.varovala před zvedáním břemen těžších než 5kg.-to k tomu přispívá.Překvapuje mě že to tady operovaná děvčata dost bagatelizují,bu´d to je neinformovanost nebo nemístný optimismus.Příměr lékaře co by měly dělat skladnice a prodavačky je děsný,ty to potká,že?Nikam nespěchej,může se to zmenšit nebo ztratit,zdravím.
pro cikinku
saskia
| 18. 12. 2009 18:45
Souhlasím s Amálkou, na operaci bych v tvém věku také nešla. Lékaře se zeptej, co operací vlastně získáš a proč je nutná. Řezat se dá i později, až pokud by potíže skutečně přišly, pak je hysterektomie na místě.
A jedná se o tzv. velkou operaci, jak mě lékař před ní informoval a komplikace nastat mohou - selhání vaječníků, prolaps pochvy.
Rozhodnutí je samozřejmě na tobě, jen co je fuč je fuč a nadobro.
Držím ti palce.
pro Cikinku
amalka
| 18. 12. 2009 15:56
Nejsem žádný odborník, ale podle toho, co píšeš, bych já asi s operací ještě počkala. Pokud nejsou žádné problémy, myom na nic netlačí a nezpůsobuje bolesti nebo jiné potíže, tak bych se, na tvém místě, zkusila ještě pozeptat na jinou možnost, než jít rovnou na hysterektomii.

Nevím přesně ve které nemocnici u nás se specializují na několik dalších možností ohledně myomů, nejsem si jistá, ale myslím, že to je v Kladně. Zkus se podívat někde na internetu, já jsem si to kdysi četla, když jsem hledala řešení svých potíží s myomy. U mne ale jiné řešení než hysterektomie nepřipadalo v úvahu, protože už byly moc velké na jinou metodu. Nevím přesně už o co jde, ale že je i několik dalších metod léčby to si pamatuji. Tak se zkus podívat nebo se rovnou zeptat gynekologa a uvidíš.

Ber to pouze jako můj názor, nechci tě od operace odrazovat, jenom zkus popřemýšlet a najít si i další informace a pak se rozhodni, co a jak. Já mám tuhle operaci za sebou víc jak rok, žádné zvláštní potíže s tím spojené nemám, naopak, mně ta zvětšená děloha působila už docela problém a nebylo moc o čem přemýšlet. Takže já nelituji, že jsem ji podstoupila. Ale jsem o pár let starší než ty a jak řííkám, potíže u mne byly už nepříjemné.

Rozhodně bych se nebála na tvém místě ptát na další možnosti, případně si sama dohledat informace o tom Kladně (omlouvám se, jestli je to jinde, už se mi to vykouřilo za ten čas z hlavy, ale určitě to někde dohledáš ). Všechno měli pěkně vysvětlené na svých stránkách. Uvidíš, ještě máš čas se rozhodnout.

Držím palečky, ahoj amalka
hysterektomie - pro bubák:)
sharlock
| 18. 12. 2009 14:18
taky budu mimochodem přece od 1.ledna hubnout, jako každý rok Jo a nejsem o 10 let mladší, ale o 5 to zas není tolik ne?:):):):)
pro váš všechny holky moje:)
sharlock
| 18. 12. 2009 14:14
všechny vás po pár dní pauzy na netu zdravím, jsem moc šťastná a především vděčná, že tahle diskuse existuje, protože dovoluje se podělit o všechny ty pocity, který prostě doma s chlapem řešit nelze. Teda aspoň u nás ne. Ne že by mě nevyslech, to ne, ale rozhodně nemá bolesti, neví a nezná to, co se v nás odehrává a co ve dnech bolestí zažíváme.... Jsem fakt ráda, že to všechno tady od vás můžu v klidu pročíst, popřemýšlet nad každou větou, kterou zde píšete. Sice je zde plno negativních následků, které by mohly vzniknout operací samotnou, ale jsem asi fakt rozhodnutá do toho jít. Protože je pravda, že děti už mám další nechci a ty bolesti jsou opravdu už neúnostný. Tak hnedle po novém roce zajdu za svým gynekologem a domluvím si vše potřebné...... Ještě dotaz, ta plastika močového měchýře, máte ji některá provedenou? Ta by mohla asi eventuelně té inkontinenci zabránit že????? Je to fakt bubák, co mě děsí, to počůrávání!!!!!!!!!
Hysterektomie
cikinka
| 17. 12. 2009 14:19
Dobrý den děvčata, snad se Vás moje oslovení nijak nedotkne. Už tak týden pročítám pečlivě celou diskusi a hledám něco, co by mi pomohlo překonat strach z operace. Mám myom 4 cm, je hraniční velikosti, ale za posledního 1/2 roku o 1,5 cm povyrostl, tak se můj gynekolog rozhodl poslat mne na operaci . Prý ten myom poroste dál a stejně na vyndání dělohy budu muset jednou jít, takže nemá cenu na nic čekat. Byla jsem i n a předoperační konzultaci na Homolce, kde po dlouhém přemýšlení mi lékař řekl, že to tedy dáme ven, ale nebyl si jistý, zda nepočkat, či operovat.. Což mi na důvěryhodnosti k lékaři nepřidalo. Vaječníky budou ponechány. Termín oprece je stanoven na 29.1.2010. Jsem z toho dost v šoku, nemám žádné problémy, menstruace je jen o maličko silnější, ale jinak nic co by mne nějak trápilo. Je mi 39 a zdá se mi to dost brzo. Když jsem si tak přečetla o všech komplikacích, které jste měly, tak je mi t zoho fakt nevolno. Intkontinence, zácpa, výtoky, bolesti břicha, nemoci nic zvedat, necvičit, ztloustnout. Nic takového te´d nemám sportuji, žiji aktivně a operace by mne úplně vyřadila z provozu a nedej bože by mi mohla přivodit i nějaké podobné komplikace. Jsem z toho fakt na nervy. Nebojím se bolesti, ale možných následků. Mám být laparoskopicky operovaná na Homolce, ani nevím, zda tam některé z Vás byla. A jaké jsou s touto nemocnicí zkušenosti.Mám 3 kolegyě, které tu opraci podstoupily a žádná z nich nemá sebemenší problém. Píšu asi zmateně, ale jsem fakt rozpolcená, zda operaci odmítnout, nebo se na ni vydat. Omlouvám se. Když jsem diskusi četla, tak se vždy střídaly pocity, kdy jsem si říkala, jo půjdu, nic to není, ale pak zase příspěvek o komplikaci a já zase hystericky zvolala, nikam nejdu. Tak a co mám dělat. Vím, že mi neporadíte, ale alespoň jsem se mohla vypsat z toho stresu a strachu. Doma se mnou sice cítí, ale rozhodování mi neusnadní...Děvčata přeji krásný den...
všem
hella
| 17. 12. 2009 10:20
Ahoj děvčata, zdravím vás všechny po delší době (LAVH 28.4.09). Ještě před koncem roku jsem zavítala na tyto stránky, abych vás všechny pozdravila a popřála hezké svátky.
A když to všechno shrnu, tak už jsem nyní konečně po těch téměř 8 měs. docela OK. Ale drobné problémy mě pronásledovaly téměř půl roku. Po operaci mě hrozně bolely kyčle, prsa, prodělala jsem zánět močáku, měla jsem neustálé výtoky, které jsem měla několikrát bezvýsledně přeléčené, při močení jsem měla (a stále mám, ikdyž už jen mírné) bolesti v podbřišku. Nakonec jsem měla i granulaci jizvy.
Inkontinenci mám občas mírnou, občas žádnou, ale to jsem měla i před operací a myslím, že se to nijak nezhoršilo. Ale všechny tyto problémy jsou jen drobnosti a přesto, že si myslím, že jsem jedna z těch, které se hojily o něco hůře, tak po tom půl roce už jsem byla docela v pohodě. Jsem ráda, že to mám za sebou. Nejtěžší bylo to rozhodnutí a pak to čekání. Samotná operace nijak hrozná nebyla. LAVH ve srovnání s operací řezem je "procházka růžovým sadem". Alespoň já to tak vidím (absolvovala 2 "císaře").
Váhu už mám stejnou jako před operací, což mě dost štve, protože jsem asi 4 kg zhubla a myslela jsem, že si to udržím. Nepovedlo se! Ale mám menší břicho! Přece jen tam něco chybí a to je v tomto případě pozitivum!
Ještě k cystě na vaječníku (jak tu řeší jedna z vás) - mě také doktor našel cystu v létě cca 3 měs. po operaci, Byla jsem byla dost vynervovaná, ale za další 3 měs. jsem byla na kontrole a zmizela. Udělala se mi však další na druhém vaječníku, ale doktor říkal, že zase zmizí. Tak to zatím neřeším.

Mějte se vechny moc krásně. Zdravím vás. h.
pro sharlock
evunka
| 16. 12. 2009 21:04
Ahoj,přeju Ti aby ses rozhodla správně,já bych to hned vrátila zpět.Ještě zkus kontaktovat dr.Máru ,který se specializuje na léčbu myomů bez hysterektomie.Operace je až poslední řešení.Pokud se pro ni rozhodneš,trvej současně na plastice močového měchýře,tím snížíš riziko inkontinence.Pokud někdo ukápne jen při poskoku nebo kýchnutí,tak to není inkontinence.Ta je pořád a časem se každá inkontinence zhoršuje.Já jsem tuto diskusi našla až po operaci,tak jsem to ho dost nevěděla.Zdravím.
pro scharlock
ecila
| 16. 12. 2009 13:41
Ahoj,
vůbec neváhej a běž do toho.Já měla úplně stejné příznaky a bolesti jako ty.Také myom 3cm ležící v zadní části a tlačil mě na konečník-takže hemeroidy stále a bolesti zad a břicha nemluvě..Je to rok co jsem začala toto vše řešit.Na záněty jsem také trpěla a po operaci mě řekli,že jsem měla chronický zánět děl.čípku.Operace proběhla 11.2.09 a teď se cítím skvěle.Nerada vzpomínám na ty strašné dny.Ke konci se mi pak přidalo i stálé krvácení,takže jsem brala den co den norethisteron.Přeji ti ať se správně rozhodneš.Ahojky ecila a ozvi se.
hysterektomie
ronny
| 16. 12. 2009 12:01
pro bubak opravdu ti moc děkuji za povzbuzující článek o hysterektomii i když nebyl pro mě moc mi pomohl a uklidnil. mám jít také ny hysterektomii asi někdy v lednu a střašně se bojím nebyla jsem totiž v nemocnici od porodu tj. 27 let hezké vánoce všem
Neváhej a běž
bubak
| 15. 12. 2009 23:09
Ahoj tanečnice,
pokud máš takovéhle šílené problémy , máš děti a o dalších neuvažuješ tak neváhej a běž na operaci.
Užívala jsem si tři roky takového trápení s menstruací atd , že kdybych věděla , že budu mít pokoj a budu se takhle cítit jako dnes/dva měsíce po operaci/ tak jsem tam běžela s větrem o závod už dávno.
Je fakt , že jsi o 10 let mladší , ale pokud máš vše v sobě vyřešené a bojíš se do toho jít jen kvůli inkontinenci , tak neboj a jdi.
Jsme tři kamarádky , všechny máme poo , dvě jen dělohu , vaječníky ponechány , jedna vše.
Obě dvě mně do toho už déle tlačily , že se mají skvěle , jsou bez problémů , já taď dá se říct táké.
Mám se milionkrát líp než leta před tím.
Bez bolestí , návalů , slabosti atd.
A to jak říkáš ukápnutí se mi občas objeví také - jen při silném kašli , ale to už bylo před operací , ta s tím podle mně nemá nic společného , neboť jse, v posledních letech dost přibrala , vůbec necvičila a tím myslím , že to je.
Děvčata! už po stopadesáté - od 1.Ledna!!!!! držím dietu a začnu cvičit.
Takže , jestli stojíš o mou radu , tak jestliže máš takové bolení a trápení - vyřeš to , na nic nečekej.Jdi hned jak to půjde.Čím dřív tím líp.
To čekání je na tom to nejhorší , pak už to má spád , pak dva dny nic moc a potom čím dál tím lepší .
Přeji tobě šťastné rozhodnutí a všem hezký předvánoční čas.bubák
hysterektomie
sharlock
| 14. 12. 2009 20:13
Ahojky, všechny vás tu zdravím.... dneska jsem byla odpoledne u svého gynekologa... mimo jiné, stejně jako za posledního půl roku již po asi stopadesáté... neustále se vracící záněty dělohy, mikozní záněty, bolesti v konečníku, myom o velikosti 3cm ležící tak, že deformuje dělohu a tlačí na konečník... no a to je pouze výcuc...dneska mi doktor nabídl hysterektomii.... abych o tom přes svátky uvažovala, pročetla literaturu, pokud budu chtít a po novém roce zodpoví všechny moje nastřádané dotazy a rozhodneme se co a jak..... myslela jsem si, když jsem šla od něj, že do toho půjdu, protože ty bolesti jsou neúnosné. Dneska mě k němu na návštěvu taky dohnaly bolesti v podbřišku a šup, zánět dělohy je opět tu.... Jenže když tady čtu všechny ty info o inkontinenci, vůbec se mi do toho nechce... nejsem žádnej velkej sportovec, ale chodím do tanečního souboru, miluju pohyb a už tak jsem docela "silná" ženská a představit si, že se přestanu hýbat, protože si u každýho pohybu cvrknu... to neeeee?????? Mám hlavu plnou myšlenek, jako ostatně všechny čekatelky tady a nevím, jak se rozhodnout....
anonym
| 26. 3. 2013 08:12
TO sharlock:Krasny den ti preji.Jmenuji se Vladuska a je mi 35 let.V zari 2012 jsem podstouila hysterektomii delohy,ale vejcovody mi ponechali.Mela jsem velke pooperacni komplikace a asi jeste 3 mesice po zakroku jsem chodila obden na chyrurgii na prevazi.Popraskali mi jak venkovni tak vnitrni stehy.Prozivala jsem hotove peklo na zemi nerada se otom bavim.Proc ti pisi,ja jsem taky tak trosku silnejsi postavy a po hysterektomii jsem opravdu ted nestastna za tech 7 mesicu po zakroku jsem pribrala 9 kg.Mam strasne nalady a navali horka a zimy a ted jsem se musela ostrihat na kratko zacali mi hodne padat vlasi.Jsem opravdu moc nestasna.Dodrzuji zdravou vyzivu hodne sportuji a mam praci ve ktere pracuji 14.5 hodin dene a to ze bych mela malo pohybu se rict neda.Hodne me to trapi nebo kdyz me potkaji a vidi znami tak si toho ihned vsimnou ze jsem priprala.Muj ginekolok mi tvrdi,ze to chce jeste cas ze do 1 roka se vsechno upravy ,ale ja se asi dote doby utrapim.Mam hormonalni poruchu jak to byva po hysterektomii.Tak tohle je muj pribeh,ale byl adaleko slozitejsi a nerada se uz otom bavim,ale opravdu zvaz radne sve rozhodnuti.Vis doktori si radi melou sve a nans uz tak nehledi nebudeme si nic nalhavat.Hodne stesti Vladuska.
anonym
| 26. 3. 2013 16:31
TO Anonym: Vladuško, proč strašís ostatní a odrazuješ od (možná nutné) operace! Není důvod, aby jsi měla po odnětí dělohy hormonální proruchu. Děloha hormony nevytváří!
Nemáš ty svoje problémy třeba od štítné žlázy? Padání vlasů a bezdůvodné přibývání na váze může způsobovat nedostatečná činnost štítné žlázy.
screppycoc...
| 26. 3. 2013 21:13
TO Anonym: Ahojky ja nikoho nestrašim.Jen piši to co je pravda a muže to potkat každou znás.Od štítné žlazi to určitě není nebo jsem podstoupila celou řadu výšetřeni a všechno dopadlo dobře,az na ty hormony!ja jsem taky podstoupila nutnou a komplikovnou operaci.Mela jsem delohu srostlou z mocovym měchyřem k dutině bříšni a museli me i reparovat.Tak vim co to je a prochazka ruzovou zahradou to tedy neni!!!!
anonym
| 27. 3. 2013 07:14
TO GrigerkovaVLaduska@seznam.cz:
Vladuško, prošla jsi si "peklem" a tak se nedivím tomu negativnímu názoru.
Ale věřím, že se to časem ještě srovná. Co zkusit to vyšetření na hladinu hormonů,... tím se zjistí i ten přechod.

Já jsem 6 týdnů po LAVH s odejmutím dělohy a vejcovodů a zhruba od druhého týdne mám také příznaky přechodu, ale dr. říkal vydržet, pro tělo je to šok a než vaječníky začnou pracovat jak mají, chvíli to trvá a navíc u každé jinou dobu,...
U mě je to lepší, mívala jsem strašně bolavá prsa a návaly, ale ta bolest už ustupuje a návaly také.
Jen ještě občasné nálady a žravost!!!!! Ale to už zase může být spojeno s tím, že mám jakoby před MS,... nevím. :-\
screppycoc...
| 27. 3. 2013 11:21
TO pospalena: Krasny den ti preji.Ano chodim na odbery a hladina hormonu je velmi nizka.Beru vzdy tak na 1 mesic estrofen.Potom opet kontrolni odbery a vse se zda v norme,ale 14 dni a vse je opet zpet.A opet kontrolni odbery a opet velky hormonalni pokles.
anonym
| 27. 3. 2013 09:28
TO GrigerkovaVLaduska@seznam.cz: ahoj...myslím, že pokud ti nechali vaječníky, tak určitě umělý přechod u tebe nenastal...já mám po operaci 9 měsíců a tím, že mi vzali vše, tak přechod nastal...vlasy mi padají taky, návaly už se zmenšují a co se týká váhy, tak nemůžu jíst úplně normálně...prostě se omezuji, hlavně ve sladkém /to je moje slabost/, snažím se jíst hodně zeleniny, ovoce /některé/, celozrnné pečivo, rýži a těstoviny...skoro nesmažím, ale hlavně dusím, griluju a jde to...mám cca 10 kg nadváhy, ale dlouhodobě a tak to i zůstane...musíme se o to své tělíčko starat a snažit se být i v psychické pohodě.
Co se týká vyšetření hormonů, tak v tom ti pomůže tvůj gynekolog, ale třeba ten můj mi rovnou řekl, že u mne hormony dávat nebude kvůli ca prsu v rodině...každá chemie do těla někde pomůže a jinde může uškodit a je na každé z nás, pro co se rozhodneme. Stejně tak každá z nás měla jiný průběh operace, jinou diagnozu, jiné pooperační komplikace či nekomplikace...tvůj příspěvek, co se týká rozmýšlení se o operaci myslím nikomu nepřidá, spíš naopak....většinou je operace nutná a musí se doufat, že tak komplikovaný průběh jako jsi měla ty, je spíše výjimkou.
Uvedu příklad z mého života...můj příbuzný se před lety zabil v autě a kdybych měla uvažovat jako ty, tak bych všechny kolem sebe varovala, aby už do auta nesedali...ale to přece nejde takhle uvažovat.
Moc ti přeji, aby jsi hormonální bouři zvládla a život se pro tebe stal zase veselejším.
anonym
| 27. 3. 2013 10:50
TO Natule: Ahojky a pekny den ti preji.To co pišej je sice pravda,ale stale mi neveris ze bych mela uz jako by prechod.Vis tak tomu opravdu asi je.Chodim na ginekologii a opravdu mi dela pravidlne odbery na hormonalni hladinu a je to tam.Mam nizkou hladinu hormonu.Nasadi mi vzdy estrofem a jak to doberu tak opet kontrolni odbery.Hladina je tak tak v norme ,ale za necelych 14 dni je to opet vse spatky.Navaly horka,potom opet zima,nespavost a velka unava.Opet odbery a opet velky hormonalni pokles.A tak to jde da se rict dokola.Dnes jsem byla opet na odberech tak uvidim jakebudou zitra kontrolni visledek.opravdu vim o cem tady pisi.Jak pises ze se ti pred lety zabil v aute znami.Viš každa tady znas ma neco za sebou je to zivot a my snim musimebojovat v dobrem i zlem.Vis ja mam dve deti.5 letou dceru a 9 leteho chlapecka a hodneho manzela.Nez prisel na svet muj syn tak jsem byla tehotna.Kdyz mela moje dcera Vendulka 5 let tak jsem zjistila,ze jsem opet v pozehnanem stavu a cekala jsem opet holcicku.Celyvh 9 mesicu bylo vse v naprostem poradku a 17.2.me chytli porodni bolesti a Karolinkamela prijit 18.2 na svet .Bylo to o jeden den drive nez termin.Vsechno bylo v naprostem poradku a ja jela do nemocnice kde me prijali k planovanemu cisarskemu rezu.Karolinka,uz svetlo sveta nespatrila umrela mi v brisku a nikdo mi vtu chvily nekozal do oci rict co se stalo.Me zasahla hluboka a kruta bolet kterou v sobe mam a nedokazu se stim vyrovnat.Na pitve zjistily ze mela velkou srceni vadu a neuzavirala se ji srdeni chlopen a byla natolik slaba ze to nezvladla.Nedokazala jsem z nikym komunikovat a uzavirala jsem se sama do sebe.Nedokazala jsem se podivat do druheho kocarku aniz bych neplakalaCtyri roky nato jsem opet otehotnela a prepadl me desny strach a panyka co kdyz to a nebo tamto.Musela jsem byt hodne vnitrne silna a tohle vsechno v sobe potlacitA 4.9.2004 sem privedla na svet kraneho syna Matyaska.A jsem nne mocinky hrda..
screppycoc...
| 27. 3. 2013 11:14
TO Natule: Promin mam 15 letou dceru nejak mi to tam preskocilo a napsalo mi to jen 5.Tak se ti omlouvam pekny den.
anonym
| 27. 3. 2013 11:51
TO GrigerkovaVLaduska@seznam.cz: život se s námi někdy nemazlí, ale přesto ho stojí za to žít...asi každá z nás má nějakou 13. komnatu, kterou nechce otevřít nebo někdy pouze pootevře...na to zlé musíme zapomínat a jít stále dopředu. Připadá mi, že máš asi i psychické potíže a možná by pomohlo vyhledat dobrého psychologa či psychiatra...já díky antidepresívu zvládám přechodové potíže asi daleko lépe, než bez nich....ale zase je to případ od případu a vím, že řada žen to odmítá.
Máš 2 krásné děti a pro ně se musíš dát do kupy a fungovat na plný plyn.
screppycoc...
| 27. 3. 2013 17:29
TO Natule: Ja si nemyslim,ze bych mela psychicke problemi.Snazim se zit naplno a mam skvelou rodinu.Manzela ktery je mi hodne velkou oporou a kteremu patri to velke diky za vsecho.Zato ze stoji vzdy po mem boku a,ze hned tech par hodin po me operaci sedel vedle me drzel me za ruku a nadherne dve deti ktere my delaji jen samou radost.Zijeme zivot naplno a skvele si ho uzivame.Jezdime na dovolene k mori,a na hory.Chodime na spolecne rodine akce a vecere a jsme jeden druhemu oporou.Rano kdyz mam volno tak vstavam zaroven z manzelem a kdyz jde do prace tak ho slaskou obejmu a popreji mu uspesny den a at se mu dari.Deti chodi i hodinu pozdeji a tak jim s laskou nachystam snidani a ve dverich je polubkam a popreji krasny uspesny skolni den.Tohle vsechno me tesi protoze vim ,ze to jsou prave oni ktere tolik miluji a na kterych mi tolik zalezi.Jsem strasne moc rada ze nam sporadanou a fungujici rodinu i kdyz tam hluboko veme je a zustane jista bolest ktera bude vzdycky bolet a neda se nato zapomenout,ale clovek se musi stim naucit zit.A to,ze mam ted po hysterektomii jiste zdravotni problemi ktere me opravdu moc trapí a jsem stoho špatna jeste neznamena ze potrebuji psychologa.Pevne verim tomu ze spolecne s ginekologem najdeme spravne reseni a spravnou lecbu aby jsme ustali me zdravotni problemi.Mej se krasne.
screppycoc...
| 27. 3. 2013 17:35
TO Natule: Vis jeste jsem ti chtela rict,ze to ja taky nechapu ze kdyz mam hladinu hormonu tak jk rika muj ginekolog v norme tak mi hned vysadi ten estrogen,ale pry je to silnejsi hormon-Tak ti holka sama nevim.Zitra jdu opet knemu a budeme to dal resit.Pychne mi nejakou vcelicku tak mi to rekl,ale otom budeme konzultovat,az zitra.
anonym
| 27. 3. 2013 16:58
TO GrigerkovaVLaduska@seznam.cz: Vladuško,je mi líto čím sis prošla,mně se to komplikuje doteď.Nechápu proč ti ten Estrofem pořád vysazují.Já jsem ho brala taky a dr mi řekl,že se má užívat dlouhodobě a minimálně 3 měsíce,aby to mělo nějaký smysl.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
helena.07
8. 6. 2025 11:41
14468
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
Alka...
8. 6. 2025 07:39