Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

hysterektomie
ronny
| 14. 12. 2009 08:50
dík Lído za odpověd já jdu 21,12,09 ke svému gynekologovi a on mi dá další instrukce a objedná mě v nemocnici myslím , že to bude asi také v lednu. Chci to mít za sebou co nejdříve protože beru léky proti depresi . Nyní jsem již dlouho v pořádku , ale mám obavy aby se mi tato nemoc nevrátila . Mám zkušenost , že k tomu stačí i malé psychické vypětí . DÍK za odpověd. AŽ budeš po operaci tak napiš. držím palce Míla
pro ronny
Valenka2
| 14. 12. 2009 08:35
Ahoj ronny.
Při prvním porodu , před 24 lety mě primář nastřihnul tak, že mi přestřihl i svěrač u konečníku, špatně to sešil a já začala mít asi tak před pěti lety problémy.Nejdřív s větry a pak i udržet stolici.Psala jsem o tom na začátku listopadu, když jsem našla tyto stránky.Po dvou operacích v Praze které jsem podstoupila se můj stav nezlepšil a já skončila v plném invalidním důchodu.A představa, že bych měla mít ještě inkontinenci močáku je hrozná.A jizva na břiše, ta mi vůbec vadit nebude, už tam mám dvě a nic se neděje.Kdy jdeš na operaci?Já jdu 20 ledna.
Přeju pěkný den Všem ze zasněžené Šumavy.Lída.
hysterektomie
ronny
| 14. 12. 2009 07:57
pro Valenku 2 píšeš, že chceš operaci břichem - jaký k tomu máš důvod ja o ni také uvažuji , protože jsem slyšela , že je po ní nejmenší riziko inkotinence dík za odpověd ronny
laparoskopie
CLAUDIE
| 14. 12. 2009 06:28
Ahoj děvčata, připojím se do diskuze, jakou cestou operovat, Já osobně jsem chtěla pouze laparoskopicky, řez jsem nechtěla. Jsem sice po operaci jen 13 dní, ale přesto se cítím dobře.Občas jen nějaké bolesti v břichu. Zatím močení je ok..I první močení po operaci bylo celkem dobré. Vím možná to teprve přijde, ale myslela jsem si, že to bude horší, už před operací jsem měla při každém nachlazení potíže, s močákem. Beru brusinky jako prevenci, hlavně v létě, a když přijdou nachlazení, také hodně piju, to má taky dost vliv na to.Dále procvičuji stahování, tak přesně nás to přišla učit i rehabilitační sestra po operaci. No chci říct, že se mě to zatím daří. ještě se chci zeptat, kde jste byly v lázních, jestli má smysl o ně vůbec žádat. Přeji pěkný den. Claudie
cysty
bubak
| 13. 12. 2009 18:10
Ahoj Evi , neboj , vím , že jsou i cysty vzduchové , nenaplněné tekutinou , takže je to možná lepší než kdyby v ní něco bylo.
jednou jsem takovou měla a dr to nechal být do příští kontroly a příště tam už nebyla.
To bude dobré , uvidíš.
Jinak já jsem zatím po gynek. stránce ok , ale už dva dny mně drtí záda.
Je to asi mým přebíháním v tričku venku z práce do bytu - pracuji v domě , ale jinde vchod.
Dnes mi je tak mizerně , že jsem skoro nic neudělala - jen se kroutím.
Takže víkend-nádhera.A ráno zas do roboty.
Přeji všem klidný pokud možno neuspěchaný předvánoční týden.
Bubák
Cysta
kalo
| 13. 12. 2009 15:28
Ahoj děvčata.
Dnes je to 7 měsíců od operace a měsíc, co jsem se vrátila z lázní v pořádku. Bohužel ve čtvrtek jsem byla na kontrole kvůli bolestem v podbříšku a paní doktorka mi našla cystu na vaječníku. Okamžitě odebrala krev a nasadila antibiotika na zánět močových cest. Řekla jen, že cysta není vodová a v úterý budou výsledky. Máte s tím některá zkušenosti?
Kolegyně v práci mě uklidňovala, že to zmizí samo.
Na internetu jsem se dočetla ale úplně něco jiného.
Hezký den, Eva.
pro Ronny
Valenka2
| 12. 12. 2009 17:25
Ahoj Ronny a ostatní děvčata.
Tak mi jde z toho hlava kolem a neumím si představit, že k problémům, které mám, bych nebyla ještě schopná udržet moč.Jenom doufám, že při nástupu na operaci se snad domluvím s doktorem a bude respektovat, že chci operaci břichem.Ještě mám na to měsíc,ale po pravdě se mi hodně špatně spí.
Přeju zdravíčko všem operovaným a nám čekatelkám pevné nervy .Lída
pro Ronny
evunka
| 12. 12. 2009 15:07
Ahoj,to je opravdu těžké rozhodování,neboj se na vše zeptat a pak se teprve rozhodni.Než podepíšeš informovaný souhlas s operací nech si vše vysvětlit a nespokoj se s vysvětlením ,že po operaci většinou není inkontinence.Není to pravda,je to otázka štěstí.Já jsem do toho šla optimisticky a výsledek je že trvale ukapávám,je to otravné,každý pohyb si rozmýšlím.Následek inkontinence je neustálé opruzení a podrážděný poševní vchod a s tím spojené problémy se ***em.Nechci nikoho strašit,procvičuju denně svaly pánevního dna,nevidím žádný výsledek,bez slipovky už se neobejdu.Před operací jsem si myslela,že po operaci bude vše jako dřív,jen prostě nebudu mít dělohu a vaječníky.A teď je všechno horší.Jinak souhlasím s Dzarou.
hysterektomie
CLAUDIE
| 12. 12. 2009 05:31
Dobrý den, podstoupila jsem operaci 2.12.09. byla jsem operována laparoskp, odebrali mě vše, dělohu i vaječníky. byla jsem operována v Hodoníně, a jsem moc spokojená s přístupem sester i lékařů, všichni byli laskaví, ochotní. Operace proběhla v pořádku, břicho mě taky už nebolí, jen mám problémy se stolicí, to si musím pořád nějak pomáhat. Mám jen problém, už v nemocnici jsem si nasadila vit. CETEBE, a ráno jsem měla celé nohy samoukopřivku, sestra mě řekla at to raději neberu. Teď jsem dostala rýmu, a kašel, začala jsem si vařit čaj s citronem, a dneska mám opět reakci, né tak velkou jak v nemocnici, ale zase. A pouze na nohách. Nemáte s tím také některá problém. Jinak včera jsem byla na kontrole, dostala čípky, na lepší hojení,poněvadž kašlu, tak taky trochu krvácím, Jinak jsem ráda, že jsem se zapojila do této diskuze, díky za to, potřebujeme si o tom trochu pokecat. Claudie
už po operaci
Bikinka
| 11. 12. 2009 11:34
Zdravím Vás všechny...
tak už jsem po operaci - operovali mě 2.12.2009 . Včera mě pustili.
Dělali mi to v nemocnici v Boskovicích , přímo pan primář Machač. Jsem moc spokojená, operace bez komplikací,bolesti velké jsem měla jen hned po probuzení z narkozy(to bylo jako by mi v břiše vše roztrhali) , ale s pomocí kapaček a injekcí vše do dvou dnů bylo lepší a lepší... teď se cítím už dobře. Nevím, zda je to věkem, že jsem ještě mladá, ale nejvíce jsem se cítila unavená tak 3-4 dny po operaci. Je pravda, že starší pacientky byly jak mátohy celý pobyt.
Jelikož se také o vše zajímám... pro čekatelky uvádím... že jsou 3 způsoby hysteroktomie. Jedna je klasika, řezem, pokud se dělá jen děloha, dělá se řez vodorovně, jako při císařáku. Pokud jsou srůsty, a berou se i vaječníky (většinou i slepák) , je řez svisle od pupíku k přirození.
Druhá možnost je, že se děloha vytahuje jen spodem, to v případě, že je už hodně pokleslá dolů. No a třetí způsob dělali mě, a to kombinace laparoskopicky se 3 malými řezy na břiše vsune laparoskop. nástroj, který odřeže vejcovody a dělohu. Potom pokračují spodem. Byla jsem na operaci v 36 letech kvůli stálému krvácení... nakonec se během operace objevily i nějaké srůsty a myom. Dělohu jsem prý měla hodně vysoko.Vaječníky mi zůstaly.
Operace trvala asi necelé 2 hodinky.
Nevím, možná vše srovnávám s operací jater a císařáky.. ale celkově je vše ve větší pohodě, než jsem čekala.
Co mě překvapilo, tak že jsem nechodila na žádné výplachy pochvy, jak tu někdo psal.... normálně jsem se jen sprchovala... a jsem bez potíží jako je výtok atd. . Dokonce již ani 9.den po operaci nešpiním, ani nekrvácím.
Určitě hodně záleží na každé z nás, jak co snáší.
Určitě se nebojte . Pokud by někdo chtěl nějaké informace , také moc ráda poradím.
Zatím pěkný den a hezké a klidné svátky.
anonym
| 9. 7. 2013 12:20
TO Bikinka:Zdenka čtu si komentáře a jsu s toho na nervi mám jít take na operaci .Chci se zeptat za jak dlouho trvá hospitalizace nesnáším nemocnice.Každopádně si chci zanechat vaječníky slyšela jsem že je menší riziko a laparoskopicky prosím odpovědi
anonym
| 9. 7. 2013 17:06
TO Anonym: Tak kdo z nás má nemocnice rád, že ano. Ani já jsem nebyla představou pobytu tam nijak nadšená, ale nakonec jsem po operaci domů nechvátala a trpělivě čekala až uznají za vhodné, že je to k tomu a domů jsem šla sedmý den po zákroku, kdy mi ještě ráno vyndali nějaký jeden steh, ostatní byly vstřebávací, které ale nakonec moje tělo odmítlo vstřebat a kousek "nitě" mi pořád trčel nahoře z jizvy a tak mi to p.doktorka vytáhla až po nějaké době normálně v ordinaci při kontrole, nic to nebylo.........................................
Hrůzu jsem před nástupem měla samozřejmě také pořádnou, byla to moje první operace (a vůbec bych se nezlobila kdyby i poslední) ale nakonec ten strach byl mnohem horší než samotný zákrok a následná rekonvalescence. Takže neboj, určitě to zvládneš jako už mnoho jiných. Jinak já měla operaci řezem přes břišní stěnu, na laparo už byla moc velká děloha kvůli myomům. Vaječníky jsem měla domluveno že mi nechají pokud budou samozřejmě v pořádku až mě otevřou. Byly, takže díky tomu zatím, pět let po operaci neberu nic na předčasný přechod, protože nemám téměř téměř žádné potíže. Neboj, držím palce a uvidíš, že to nakonec nebude vůbec tak strašné jak se ti teď zdá.
laparo nebo řez
skeble
| 9. 12. 2009 21:02
Taky se mě nikdo neptal ani na názor, natož na rozhodnutí. Doktor mi oznámil, že to bude vaginálně. Jsem rok po a inkontinence žádná. Fakt je, že první, na co se operatér ptal, když mě asi třetí den navštívil "Jak čůráte?" ... Z toho usuzuju, že někdy se povede a někdy ne...
laparo nebo řez?
Veruna
| 9. 12. 2009 17:14
Všechna děvčata zdravim!
Nedá mi abych se také nepřidala do diskuse. Jsem měsíc a něco po operaci řezem. Jizvu mám podélnou hodně dole, takže bych klidně mohla chodit v bikinách. žádné stehy nebyly.Je pravda, že rekonvalescence je delší, první tři dny to pěkně bolí a táhne, ale jinak jsem neměla a nemám žádné potíže, jsem suchá , žádná inkontinence není. Zatím mám pocit, jakobych na žádné operaci nebyla. Ale způsob operace vždycky rozhoduje doktor nebo ne? Mě se neptal, jen na vaječníky, ty jsem si nechala.
Zdraví Věra
ahojky
zulika
| 9. 12. 2009 16:22
moc vás všechny zdravím v tom předváočním shonu

jen za sebe - byla jsem operovaná řezem - mám jizvu cca 20cm - ale to proto ze mi brali i uzliny /kvuli rakovine/... jinak snad jizva neni tak dlouhá-ale kazdopádně bříškem se už chlubit nemůžu

ale žádnou inkontimentací /nevím přesně jak se to píše / jsem netrpěla - čůrání bylo a je v pohodě
pro Ronny
dzara
| 9. 12. 2009 14:38
Ahoj Ronny,,,každý zákrok nese nějaké rizika.Podle mě je nejšetrnější laparoskopie pak vaginální cesta a nakonec řez.Ten se dlouho hojí,svaly jsou už porušené,takže se špatně zpevňují,je vidět jizva atd.Unik moči budeš nejspíš řešit ve všech případech,ale pokud budeš procvičovat pánevní dno bude to o něco lepší.Já jsem po operaci už rok a půl a slip vložky nosím pořád.
hysterektomie
ronny
| 9. 12. 2009 08:59
ahoj děvčata na operaci mám jít po novém roce a opravdu nevím pro jaký způsob operäce se rozhodnout přichází u mě v úvahu vaginální cestou ,ale je prý u ní větší riziko inkotinence než u operace dutinou břišní napište mi prosím své zkušenosti jak velká inkotinence je po této operaci a měla jste ji každá ?
pro dcerunku
Valenka2
| 9. 12. 2009 08:28
Ahoj dcerunko i Vy děvčata.
Tak co, jak se maminka rozhodla?Už se zařadila mezi nás čekatelky, nebo už má po operaci.Já též řeším co je lepší, zda laparoskopie nebo řez na břiše.Po laparoskopii má dost děvčat problémy s inkontinencí a co Vy děvčata co Vás operovali břichem, ten problém je také?
Na operaci jdu do krajské nemocnice,okresní mi doktor nedoporučil, proto musím čekat až do 20 ledna a po těch třech injekcích co jsem v jednom týdnu dostala, abych přestala krvácet, tak jsem opravdu přestala a po čtyřech dnech jsem začala znovu a to jsem měla mít pokoj 14dní.
Tak jsem už minulý týden napekla cukroví a uklidila co bylo třeba na vánoce, protože jestli se mi to spustí jako před těma injekcema, tak musím ject okamžitě do nemocnice, což neni příjemná představa teď prěd vánocema.
Už se těším až budu mít vše za sebou, tohle čekání není nic moc..
Přeji Vám děvčata pěkný převánoční čas a hlavně zdravíčko .
Lída
shrnutí
katarka
| 8. 12. 2009 19:54
Tak Vás všechny opět zdravím po nějaké době. Dnes jsou to 4 týdny po vaginální hyster. Stále trpím nepříjemně vonícími výtoky,ale dočetla jsem se tu, že je to ve většině případů normální. Dělám si každý den výplach, doporučeno operujícím lékařem. Snad je to dobrá rada. Inkontinencí jsem netrpěla, po operaci zatím ano, Bude mne docela trápit, jestli to zůstane, Před operací jsem docela pravidelně cvičila a tak jsem měla a zatím ještě mám docela pevné břicho,ale pokud začnu trošku jemně posilovat pánevní dno, tak nic moc. Dokonce mne chytly i křeče a to jsem jen tak opravdu opatrně. Chodím na procházky - vydržím zatím hodinu. I když včera jsem se překonala a byla jsem trochu nakupovat dárky k čemuž jsem využila celou svou povolenou vycházku (4 hodiny) , ale byla jsem tak unavená, že jsem sotva dojela domů. Peču cukroví, louskám ořechy, vařím, vysávám, nakupuji a dávám do auta po kouscích a stejně tako z auta domů, věším prádlo a provádím drobné netěžké domácí práce.Párkrát jsem se spletla a láskyplně zvedla svého milovaného ko*** ( tlusťoch má 6 kg) , hned jsem na sobě poznala, že to není dobré, ale jinak se cítím docela v pohodě. Dokonce i ten kyčelní kloub už mne trápí daleko méně.
Přeji všem super adventní pohodový čas. Bezproblémové uzdravování, žádné negativní zkušenosti a hlavně dobrou náladu.
Pozdravení všem

Jarka
ahoj Zuliko a děvčata
bubak
| 7. 12. 2009 22:44
Děkuji za reakce , jsem ráda , že i jiné jsou neuvědomělé.
K tomu doktorovi jdu 22.12 , tak dám pak vědět.
Dnes jsem po operaci devátý týden , dělám vše jak dřív , akorát když zvednu - tedy pokusím se zvednout něco těžkého - tak pak mám trochu tlak na levé straně v podbřišku , tak se hned sklidním - na chvilku....
Nechtěla bych být nějak moc omezená , myslím , že až mi řekne , že je tam vše vyhojené , vpořádku , že můžeme fungovat dál jak dřív.
Mamka mi říkala , že o tom mluvila se sousedkou , a ta prý říkala , že ještě po roce jí dr řekl , že nemá vypadlé stehy , snad jí je vyndaval a říkal , že to trvá dlouho než se vše vyhojí.Tak jsem na 22. zvědavá.
Jak tu píšete o té inkontinenci tak ta se mi objevuje a vážně mi leze na nervy především při záchvatech kašle a tak.
Přikládám to i tomu , že je to tím , že jsem silnější a mám vše povolené , že kdybych zhubla a právě i pravidelně cvičila , že to pomine.
Jinak bez vložek a únavy z neustálé menstruace je život krásnější
Teď jsem zadělala v rokli asi tunu těsta na cukroví , tak hurá do příštích malebných a klidných předvánočních dnů. bubákAhooooj.
5měsíců po
mape
| 7. 12. 2009 21:25
Byla jsem na hyster. 1.7.09.Vzhledem k nesnášenlivosti pobytů v nemocnici jsem po 3 dnech podepsala revers a šla domů. Díky Wobenzymu vše ok, akorát jsem měla granulaci,kterou mi na gyn. ambulantně vypálili,jinak velice mírnou inkontinenci, což je prý normální a upraví se.1. září jsme se stěhovali, takže jsem balila, v novém bytě jsem malovala, uklízela, drátkovala parkety, potom jsme stěhovali a zase vybalovali. I když se mě rodina snažila šetřit, přesto to byl pořádný záhul.Ani jsem neměla čas se pozorovat a přemýšlet co je a co není normální. U lékaře jsem se ptala na to nošení břemen nad 5 kg, a on mi zcela logicky odpověděl, že co by měly dělat ženy, které pracují jako skladnice nebo prodavačky apod.Že mám vyhovět svému tělu a jinak jsem ok, tak to tak mám brát. Tak i nadále dělám to, co dřív, i když jsem také trochu přibrala.
pro bubak
zulika
| 7. 12. 2009 19:47
ahojky všem
-dlouho jsem tu nebyla a byla bych moc ráda, kdybys pak dala vědět co ti dr. řekli- ohledně zvedání a cvičení...
já už jsem sice po operaci rok - zpočátku jsem se šetřila-ale po půl roce jsem začala chodit na aquaerobic-tam jsme normálně posilovali bříško-jezdím na kole a protože jsem na vesnici nosím dříví,dělám se senem i bramborama a další těžké práce...takže mě docela zaskočilo, že bych měla zvedat max 5 kilo....
mě myslím doktor říkal, že mám dělat vše na co se cítím-nebo jsem si to řekla ja ? no nevím...

budu nakukovat a čekat odpověď
Evunce
bubak
| 4. 12. 2009 22:54
Ahoj Evunko , díky za odpověď , ale moc jsi mně nepotěšila.
Nerada bych tu působila dojmem , že jsem nějaký sportovec , že bez rotopedu a cvičení nemohu být-to tedy ne , ale jelikož jsem nakynula za poslední roky do věstonických křivek a teď při dvou měsících povalování , nehonění se a papání rostu jako o závod--a to jsou před námi ty božské svátky klidu a pohody , myslela jsem , že bych se pokusila rozhýbat , už kvůli zádům a pocitu neohrabanosti....
a vím , že ikdyž nějakým zázrakem se mi podaří ,,nežrat",že na pupík funguje především cvičení.
22.prosince jdu na kontrolu , tak se zeptám jak to tam dole vypadá a co připadá v úvahu.....
Co se týče toho zvedání do pěti kg celý život , tak myslím , že po nějaké době by to nemuselo být tak horké.
Mojí tchýni vybrali v jejích 48letech a když jí bylo asi 56 tak jsme s manželem začali stavět dům a ona nám pomáhala s kolečky plné malty , tvárnic atd bez jediného slova a bez do dnes neprojevených potíží.A to krom naší stavby pracovala s těžšími věcmi manuálně i v zaměstnání/nosila tam nějaké asi 15ti kg plechovky atd/.
Nedávám to tu jako návod neposlouchat rad odborníků , ale každý organismus je jiný a každá jsme jiná.
Nedovedu si představit , že bych celý život pořád ke každé prkotině někoho volala.Za prvé to zdržuje a za druhé mi to vadí.Neříkám , že bych jak dřív složila sama plný valník vápna , nebo rvala nad hlavu těžké betonové překlady , ale 6minerálek po dvou litrech si chci do budoucna dávat do košíku sama.
Děvčata , přeji všem hezký předvánoční víkend , nechce se mi do pečení , dárky mám ale už z velké části zabalené.bubák
pro Valenka2
kalo
| 4. 12. 2009 21:06
13.5.2009 - vaginální hysterektomie
Ahoj Lído.
Takže ani LAVH ani řez na břiše a v nemocnici se mě nikdo neptal, jak to chci. Ani jestli ponechat vaječníky.
Jak jsem tady již psala, 8 týdnů jsem špinila, záněty k tomu, atd. Nevydržela záda, takže měsíc jsem chodila na rehabilitace a nakonec jsem se "postavila na nohy " až v lázních. Taky jsem aktivně sportovala a po novém roce chci pokračovat, samozřejmě jen tak lehce. Primář řekl, že můžu normálně žít. A protože mám nového přítele, zkusila jsem konečně po dlouhé době se pomilovat. *** bez bolesti, akorát to vyvrcholení je problémové. Jestli to můžu tady tak napsat. Ale myslím si, že v tom hrají určitou roli antidepresiva, které beru víc jak 2 měsíce. Takže až na tu psychiku - pohoda. Spánek už se taky trochu upravil a s novým psychologem trénuji spaní bez léků. Je to ale na delší dobu. Občas cítím bolesti v podbříšku, to když zvednu něco těžšího nebo se nachladím.
Těším se na Vánoce a hlavně, že tento pro mě náročný rok, už konečně končí...
Hezký víkend všem přeje Eva.
LAVH nebo řez na břiše?
Valenka2
| 4. 12. 2009 12:23
Pěkný den děvčata.
Tak poctivě pročítám Vaše články a nedá mi to zeptat se- LAVH nebo řez na břiše.Zatím co jsem četla, tak po LAVH má 11 problémy se ***em, evunka s inkontinencí a to vybírám jen z posledních článků.Donedávna jsem nevěděla, že při LAVH to vybírají spodem,pokud jsem to dobře pochopila.Myslím si, že nešetrným odstraňováním při operaci jsou potom tyto problémy.Moc ráda bych se mýlila, protože mě to budou dělat s největší pravděpodobností laparoskopicky.
Také mám dotaz , jestli některá z Vás byla na operaci v Českých Budějovicích.
Všechny Vás zdraví Lída.
pro bubak
evunka
| 3. 12. 2009 21:08
Ahoj,jsem půl roku po LAVH včetně vaječníků.Cítím se dobře,jen trpím mírnou inkontinencí,která následuje u 50 procent operovaných.Velmi aktivně jsem sportovala.Po operaci /před ní mě nikdo neinformoval / mě moje dr. varovala před posilováním břišních svalů,šlapáním na kole do kopce a zvedáním těžších než 5kg břemen.Když si to promyslím,zbývá jen chůze,plavání a jízda na kole po rovině.Rozhodně žádná posilovna.Taky přibírám.Nemám problém s tím ,že bych se necítila být bez dělohy ženou,ale vadí mně že nemůžu sportovat jako dřív.Už jsem to tady někde psala,jinak hrozí sestup poševních stěn a reoperace je nemožná.Kdo z vás víte o nějakém způsobu jak si udržet váhu a bezpečně sportovat i po této operaci,poraďte.Dík a mějte se krásně.
hysterektomie
ronny
| 3. 12. 2009 15:08
byl někdo na hysterektomii v Havlíčkově Brodě a jaké jsou Vaše zkušenosti s touto nemocnicí
hysterektomie
ronny
| 3. 12. 2009 12:00
byla jste některá na hysterektomii v namocnici v Havlíčkově Brodě - jaké máte prosím zkušenosti dík

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
helena.07
8. 6. 2025 11:41
14468
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
Alka...
8. 6. 2025 07:39