Jablka oloupeme ,zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky,
cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky,česnek nakrájíme na slabé plátky,
vše dáme do kastrolu podlijeme 1 dcl vody a pod pokličkou dusíme asi 1/2 hodiny.
Potom přidáme 1 rovnou lžíci mletého nového koření ,1lžíci mletého pepře
2 lžíce mletého zázvoru 2 lžíce soli a 2dcl octa a ještě dusíme a občas promícháme
sůl a ocet nezpůsobuje připalování vaříme ještě asi 1/2 hodiny a potom přidáme 30 dkg cukru
a ochutnáváme ,čatní by mělo být sladko kyselé a přitom ostré
naplníme do malých skleniček a sterilujeme asi 20 minut na 80 °C
čatní se musí nechat aspoň měsíc rozležet chut koření se zjemní
podáváme ke grilovanému masu ale i k dušenému masu s rýží
3/4 litru vody, 40 dkg cukru vaříme s 60 dkg nastrouhané mrkve 5-10 minut.
Odstavíme, do horkého vsypeme 1 kg obraného rybízu, zamícháme a plníme do sklenic. Zavíčkujeme a sterilizujeme 10 minut při 80 °C.
TO Dana51: DANI,SAMOZŘEJMĚ,RECEPT POŠLI,PROSÍM,JÁ JI URČITĚ VYZKOUŠÍM,
já jsem tu nová,spíš staronová,nějaké recepty už od Tebe mám ale tuhle polévku.A prosím,pošli ještě další recepty děkuji a zdraví Tě Jana jihu
TO jana/50: recept na polévku.Postup: 4 cibule nakrájíme na slabší měsíčky a na kousku másla podusíme.Dále zaprášíme 1 lžící hladké mouky a ještě chvilinku dusíme.Zalijeme vodou a přidáme masox.vše povaříme Ochutím muškátem , podravkou a na konec zelenou petrželkou.Osmahneme si kolečka rohlíků a nastrouháme sýr cihlu.Sýr ,rohlíky dávame až na plévku na talíři.
Menší zapékací misku vymažeme dobře máslem a vysypeme polovinou strouhanky. Sýr nastrouháme nahrubo, nasypeme do mísy na strouhanku a rukou pořádně přitlačíme ke dnu. Rozšleháme vejce, nalijeme rovnoměrně na sýr a zasypeme zbytkem strouhanky, kterou opět přitlačíme k sýru. Rozpustíme máslo, smícháme s olejem a touto směsí pokapeme strouhanku. Pečeme v troubě asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne. PL= polév. lžíce
Rybízová (ovocná) buchta
1 HERA (máslo)
2 a 1/2 hrnku mouky (polohrubá s hladkou na polovic)
1 vanilkový cukr
1 a 1/2 hrnku ml. cukru
Uděláme drobenku - naplněný hrnek drobenkou dáme bokem.
Do zbytku drobenky zamícháme 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka. Těsto nalijeme na plech (pekáč), na těsto dáme rybíz (ovoce), odloženou posýpku a upečeme. Použijeme-li větší plech, těsto je nižší.
tak to jsem zase tydýt, založit už jednou založenou diskuzi. No to je tedy hosip. Tak tedy, od mě se asi kloudného receptu nedočkáte, skoro 60 let jsem stála u plotny, takže vše už léta vařím od oka, nevážím nic. Nyní mám digi váhu, a stejně jedu po staru. Ale toto využiju, člověk se stále učí, že jo.
Recept od Haliny Pawlovské. Vyzkoušené, výborné
Ředkvičková polévka
1 cibule
olej
svazek ředkviček s natí
1 brambor
200 ml smetany ke šlehání
zeleninový vývar
sůl
pepř
kousek másla
Osmažte nakrájenou cibulku, přisypejte ředkvičkovou nať nakrájenou na tenké proužky. 5 ředkviček nakrájejte na kolečka a brambor nakrájený na kostičky. Přidejte trochu zeleninového vývaru. Vše se chvilku podusí. Poté sejměte z plotny, rozmixujte, osolte, opepřete a zalijte smetanou. Nechte znovu přejít varem. Mezitím na másle opečte zbylé ředkvičky nakrájené na tenká kolečka. Ředkvičkové plátky pak vložte do polévky až na talíři.
Kapustové karbanátky
Kapustu spaříme a vaříme v osolené vodě, až změkne.
Uvařenou kapustu nadrobno rozsekáme, přidáme vejce, osmahnutou cibulku, česnek a dochutíme solí, pepřem. Směs propracujeme v těsto. Podle potřeby přidáme strouhanku, aby se daly vytvarovat karbanátky. Kapustové karbanátky obalujeme ve vajíčku, mouce a strouhance a smažíme dozlatova.
Do karbanátků můžeme přidat pokrájenou uzeninu.
Domácí koka sušenky: 200g tuku, 240g hladké mouky, 100g cukru, 100g ***u, 2 lžíce kakaa.Někdo dává ještě dva žloutky, já je nedávám a sušenky byly hodně rychle snězené.
Vypracovat těsto, dělat v dlani kuličky, dát na pečící papír na plechu, sploštit vidličkou a péci asi 10 až 12 minut při 160°C Obrázek jsem si půjčila, svůj zatím nemám, doufám, že autor dovolí.
Přidám recept na jablečné koláčky.
2 vejce, 125g hery, 100g cukru ušlehat. Pak přidat 50g sekaných ořechů, 50g ***u, 200g hladké mouky, 500g jablek nakrájených na kostičky, 1 lžička skořice, 1/2 prášku do pečiva. Vše smíchat a dělat hromádky na plech s pečícím papírem a upéci dozlatova ( 180° asi 10 až 15 min)
TO galimmama: Gali-Maruško,a receptík by nebyl?to by bylo lepší než ty moje knedle s vajíčkem zdravím Jana
tohle patří k obrázku od galimmama-vepř.plátky s rýží