Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

tarbik
| 23. 2. 2015 19:55
Mně pohyb hrozně chyběl, od listopadu jsem se pořádně nehýbala. Nejdřív po laparo vaječníku a když už jsem pomalu mohla začít, přišla nová diagnoza a operace. Sice jsem v nemocnici za 9 dní nechala 5kg, ale během lednového povalování jsem zase na své váze. Tak jsem ráda, že zas můžu trochu běhat.
anonym
| 23. 2. 2015 19:39
Já jsem před operací také hodně běhala a už mám z toho povalování depku ale bohužel nevím, jestli jsem to svojí netrpělivostí nedotáhla až k tomu, že po šesti týdnech stále špiním a bolí mě v podbřišku-začala jsem po třech týdnech s delšíma procházkama, ale možná by to bylo i s povalováním stejné. To už nezjistím, ale pro svoje dobré svědomí raději buďte opatrné.
tarbik
| 23. 2. 2015 18:14
majkaK - s posilováním břišních svalů nevím, jsem po řezu, tak na to si zatím netroufám. Zvedání těžkých věcí nejdřív 6 týdnů do 2,5kg, teď mi řekli tak 5kg ještě půl roku. Dodržuje se to docela blbě
majkaK
| 23. 2. 2015 18:08
Na běhání se moc těším, po 7 týdnech zní moc dobře. Taky to tedy nejdřív proberu se svou gyn. Kdy se třeba smí začít posilovat břišní svaly apod.
Chtěla jsem se zeptat, jak je to se zvedáním těžkých věcí?? Jak dlouho? a kolik cca kilo se nesmí?
tarbik
| 23. 2. 2015 17:41
Alidan - já běhám zatím jen na stepperu, ale postupně. Začla jsem 7 týdnů po hysterektomii 25minutami a teď jsem na 40min 3xtýdně. Netuším, kolika to odpovídá km, ale jde to bez problémů. Samozřejmě jsem se nejdřív ptala gynekologa a ten nic nenamítal. Myslím, že i normální běh nebude vadit.
tarbik
| 23. 2. 2015 17:35
Bado - děkuji, přesně to jsem potřebovala, docela to vysvětluje ten Robův pojem bábovatění . Jdu spolknout první pilulku.
anonym
| 23. 2. 2015 14:23
Všem děkuji za reakce, je to fajn vědět, že člověk v tom není sám, objednala jsem se k jinému gynekologovi, jen tak abych vyzkoušela jiný pohled, tak uvidíme, třeba něco vymyslí. Zatím neházim flintu do žita.
Dotázek: Vzhledem k tomu, že denně běhám 10-20 km, se bojím, že po HY to již nebude možné. Máte někdo zkušenosti s běháním po HY?? Neříkám hned, ale postupem času......
Děkuji
anonym
| 23. 2. 2015 11:02
Aťko, jestli chceš být ještě moudřejší, zapomněla jsem se zmínit, že s tím předčasným stárnutím přichází i dřívější nástup demence Toho se taky dost bojím
anonym
| 23. 2. 2015 10:02
Bado - díky za radu ! S každým příspěvkem jsem tady moudřejší a moudřejší. Za týden jdu na první kontrolu, tak to s paní doktorkou zkusím
anonym
| 23. 2. 2015 08:56
Aťko, nechci děsit, chci, abychom byly stále mladé a zdravé i přes újmu, která nám byla způsobena Říkala mi jedna známá, že její kamarádka bere nějaké hormony po hysterektomii a v šedesáti vypadá na padesát. Že by to byl ten elixír??? Ten vápník si nech předepsat od doktora. Ty co jsou k dostání bez předpisu, nejsou nijak účinné.
anonym
| 23. 2. 2015 08:31
Bado, brrrrrrrr , vyděsila jsi i mě. Jsem o dekádu před tebou a teď si barvitě představuju, co se to ve mně děje. Chtělo by to nějaký elixír .Já mám už 11 let po normálním přechodu a poradili mi v nemocnici ještě VÁPNÍK. Nestačí prý v normální stravě, chce to přidat několikrát do roka "ozdravnou kúru" tablet. Třeba rozpustných.

Vando, v jedné krabičce cicatridiny je jen 10 čípků. Chtělo by to myslím min. 3 balení. Někdo tady taky psal, že zavádí obden... A kup si přes internet, dá se koupit až o stovku levněji než v kamenné lékárně. Ale zase musí člověk koukat na dopravu .
anonym
| 23. 2. 2015 06:12
Pro Tarbíka citace z výzkumu: "Vědci z Mayo Clinic zjistili, že pokud byly ženám pod 45 let odstraněny vaječníky, tak u nich ve srovnání s kontrolní skupinou žen stoupla ve sledovaném období úmrtnost 1,7krát.
Ženy umíraly na nádory, které měly souvislost s estrogeny a také u nich narostl počet případů onemocnění mozku a chorob srdce a cév. Zvýšené riziko se týkalo především žen, které po odstranění vaječníků nedostávaly estrogeny. K nárůstu zmíněných chorob docházelo u žen od desátého roku po operaci."
Hodně jsem o tom načetla a pokud tedy nebudeš ve svém věku kompenzovat nedostatek estrogenů, hrozí ti nejen výše uvedené problémy, ale také již zde zmíněná osteoporóza, také stárnutí kůže a vypadávání vlasů a zubů i sesychání páteře. V podstatě, jak jsem vše pochopila, nastartuje se předčasný proces stárnutí, takže jsi uvnitř rázem o 10 - 15 let starší, i když to na sobě zatím nepozoruješ.
To tě nechci strašit, ale sama jsem váhala, zda mají jít pryč i vaječníky, tak jsem hledala a ptala se. Bylo mi řečeno, že po padesátce už ten proces vlastně započal, protože vaječníky přestávají produkovat hormony. I přes můj věk 50 budu mít lehkou podpůrnou hormonální substituci, aby ze mě v šedesáti nebyla sedmdesátnice nebo bych nebyla vůbec.
anonym
| 22. 2. 2015 19:58
Prosím jsem 4 týdny po odstranění dělohy lap a dnes mě jakoby táhne ve vnitř na přední straně břicha pod pupíkem směrem ke klínu.Myslíte,že to můžou být stehy vnitřní?
tarbik
| 22. 2. 2015 16:08
Poprvé se přidávám k diskuzi, i když vás čtu už 3 měsíce a moc za tuhle diskuzi děkuji. Jsem dva měsíce po hysterektomii kvůli předrakovinovému nálezu na vaječníku. Ten mi byl zjištěn o měsíc dřív při laparoskopické operaci vaječníku (endometrióza). Takže následovala operace řezem, vše ven, i slepák. Jelikož je mi 42, pan profesor Rob mi ještě před operací řekl, že bych měla uživat hormonální substituci, abych prý nezbábovatěla . Zatím žádné potíže kromě menších návalů nemám a krabičky s Estrofemem leží v doma v lékárničce. Přínbalový leták mě nepotěšil. Máte někdo zkušenosti s užíváním? A jak to myslel s tím zbábovatěním, když je užívat nebudu?
rozvita.ruze
| 22. 2. 2015 16:51
TO tarbik: Mně doporučil hormony (Estrofen) užívat lékař na doporučení ortopeda. Bolely mě kyčle a lámaly se mi zuby kvůli odvápnění kostí 2 roky po operaci. Možná tím bábovatěním doktor myslí právě to odvápnění kostí.
anonym
| 22. 2. 2015 17:07
TO rozvita.ruze@seznam.cz: A pozorujete nějaké vedlejší účinky? Mě docela vyděsil příbalový leták.
rozvita.ruze
| 22. 2. 2015 17:48
TO Anonym: Jsem po operaci 23 let a bolesti kyčlí byly malé proti tomu jak bolely po operaci. Estoffen jsem užívala 10 let, tak prý se má užívat aby byl účinný. Nic jiného jsem nezaznamenala. Ono všechny léky mají vedlejší účinky, to by se nemohlo užívat nic.
anonym
| 22. 2. 2015 15:29
jj, steh pupíku byl prevít zkouším to brát všechno s nadhledem, ale dneska jsem do rána mírně krvácela, úplně zničehonic, tak nevím, co se děje. To asi vždycky trošku zkazí náladu, ale snad to nic nebude. Holky, jak dlouho se užívá ta Cica-stačí jedno balení? Píšou tam , že je možné dlouhodobě, ale to může být reklamní tah a je to poměrně drahé. A máte někdo vlastní zkušenost s tou granulační jizvou, která se může na pahýlu vytvořit? Někde se píše, že se odstraňuje v krátké narkoze, jinde zase píší, že to odstraní gynekolog na běžné kontrole... Děkuji
anonym
| 22. 2. 2015 11:38
Andy, zde je příbalový leták k testu: http://domaci-testovani.cz/…/doc/letak2.pdf, pokud se nezobrazí, je to ze stránky: http://domaci-testovani.cz/…t_menopause.html
anonym
| 22. 2. 2015 11:20
Teda kuchat si sama stehy by mne fakt nenapadlo. Ale já jich měla 18. Tahala mi je sestřička při kontrole na gynekologii 11. den polovinu a za další týden druhou polovinu, takže jsem je měla docela dlouho, ale báli se je vytáhnout naráz, protože jizva byla velká, tak aby se nerozjela. Tahání bolelo jen u jednoho, který byl pak už zarostlý. O dalších jsem ani nevěděla.

Marie - záleží na nemocnici. Někde chtějí operovat jen těsně po menstruaci, někde je jim to jedno a jedinou podmínkou je, že menstruace nesmí být v běhu.

Bado - díky za název testu. Půjdu se po něm poptat.
majkaK
| 22. 2. 2015 11:07
Nám také ty tři stehy vyndala sestřička ještě v nemocnici 4. pooperační den. Rychlost blesku Ten poslední steh v pupíku jsme si mohly vyndat samy doma, nebo přijet ve středu, týden po operaci. Já sama to nezvládla a ostatní to odmítli, radši mě dovezli na vyndání do nemocnice. Sestřička ho vyndala za vteřinu.
anonym
| 21. 2. 2015 22:42
Já byla v nemocnici po operaci jen dva dny, když nepočítám den operace, takže na tahání stehů bylo příliš brzy. Vyndaval mi je můj gynekolog na středisku týden po propuštění, tedy asi po deseti dnech. Chtěla jsem si je vytáhnout po týdnu sama a šetrně, než aby mi doktor za ně zatáhnul. Nakonec jsem byla ráda, že to udělal on bezbolestně. Mě totiž bolelo už jen pomyšlení na ten, jak jsem se domnívala, nešetrný zákrok. Nikdy před tím jsem neměla nic sešitého. A ten v pupíku bych stejně ani nenašla.
anonym
| 21. 2. 2015 20:34
Vando, tak do toho bych se fakt nepustila. Musela bych to dělat poslepu, protože se na svoje "rány" nemůžu koukat. Asi by to se mnou šlehlo... I když po půl litru vína.... kdož ví?
Takže ale sorry, rodině se nedivím
anonym
| 21. 2. 2015 20:01
Tahala jsem je sedmý den už doma,když všichni spali,protože mi říkali,že jsem blázen
anonym
| 21. 2. 2015 19:57
já jsem ty tři stehy kuchala fakt asi hodinu a půl a samozřejmě vím,že u lékaře by to trvalo pár vteřin,takže určitě nedoporučuji. Jsou tvrdé,nůžky tupé,jen to žužlaly,tahalo to...no nic moc,ale vidět ty vnitřní,jdu do toho zas
anonym
| 21. 2. 2015 19:54
Děvčata - Vanda a Bado - jsem z vás jelen . Vy jste šly z nemocnice domů SE STEHAMA a nebo jste to svoje "odstraňování" provozovaly v nemocnici? Nějak mi tam nehraje to víno (Vanda) a dezinfekce (Bado). Mě teda propouštěli po laparo už bez stehů... Je pravda, že jsem mohla jít domů už ve středu, kdy mi vytáhli ty dolní tři. Když mi ale řekli, že v pátek budu muset zase přijet na ten JEDEN steh v pupíku, při představě toho kodrcání autem sem tam (nesmím na té plastice ještě SEDĚT ), dobrovolně a ráda jsem si pobyt v nemocnici prodloužila. Takový režim a klid jako tam teda doma rozhodně nemám . Vytahování jsem se taky bála, ale jak už jsem psala - necítila jsem vůbec nic, když je sestřička vyndavala. Pěkný večer všem
anonym
| 21. 2. 2015 19:41
Alidan, myslím, že ve čtyřiceti jsi na preventivní odebrání vaječníků strašně mladá. Zjisti si víc názorů od jiných doktorů. Pokud nemáš rodinnou zátěž, co se týká karcinomu vaječníků (který není zdaleka až tak častý jako karcinom čípku či těla děložního) nebo přímo špatný nález, tak pokud vím, lékaři jsou u žen do 45ti let proti tomuto zákroku, a i když jsou vaječníky nějak poškozené, snaží se zachovat alespoň jejich část. Dopad na organismus v tak mladém věku je jistý oproti hypotetické možnosti závažného onemocnění. Kolem padesátky už to neřeší. Dělohu oproti vaječníkům už fakt nepotřebuješ.
anonym
| 21. 2. 2015 19:22
Hm, já si půl hodiny stehy na břiše máčela sprchou, aby změkly, odezinfikovala jsem si nůžky a pinzetu, zkusila steh nadzvednout, abych tam vsunula špičku nůžek a střihla a ..... zase jsem vše uklidila Pan doktor to udělal bez příprav raz dva, ani jsem nestačila protestovat. Úplně bez bolesti
anonym
| 21. 2. 2015 18:40
určitě dám vědět. Jinak stehy po laparo jsem si po vypití půl litru vína vyndala sama, protože jsem prostě posera a pochybuju o tom,že bych to ve svých čtyřiceti letech vysvětlila nějakému lékaři. Ale u vnitřních stehů mám asi smůlu
anonym
| 21. 2. 2015 17:02
Majka - tak to jsme byly vážně sousedky . A střevní chřipka si tě skutečně nemohla vyčíhat v lepší dobu ... Tak držím palce, ať jsi brzy fit !

Bado - jj., cicu (dlouho mi trvalo, než jsem název cicatridina "vstřebala" ) jsem si koupila hned na cestě z nemocnice. Já mám totiž těch stehů v pahýlku víc (LAVH plus přední plastika) a paní doktorka říkala, že cica pomáhá i proti tvorbě těch granulátů, co se tady o nich už psalo. Tak jsem neváhala a hned večer nasadila. Prostě - kdo maže, ten jede !

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
15. 6. 2025 20:05
14509
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
milica
15. 6. 2025 22:26