Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 4. 5. 2014 16:03
Děkuju,ještě jsem zaznamenala ,že po operacích mažou lidi jizvy často obyč. sádlem.Nemám sice osobní zkušenost, ale prý je to pro tělo nejpřirozenější.
anonym
| 4. 5. 2014 19:46
TO Ina: jojo mně bylo doporučeno domácí sádlo, mazala jsem a dobrý, ale asi by to bylo ok i bez mazání, mám jen takovou tu tenkou jizvu bez stehů, není to skoro vidět
anonym
| 5. 5. 2014 00:04
TO ali: já měla jizvu fakt hroznou a mazala jsem jí obyčejnou Neutrogenou z lékárny a potom je takový malý kelímek od Orifleimu je to s mateř.kašičkou a to je supr.
anonym
| 4. 5. 2014 11:38
Moc děkuji za odpovědi, jen nevím, proč mám to břicho vlastně nafouklé, jestli je to všechno po tom zákroku nateklé? Voda se tam snad netvoří, jak mě jedna známá strašila. A ještě bych se chtěla zeptat na tu jizvu- natírala jsem ji Betadinem- dezinfekcí s jódem, na gynekol mně doktorka řekla, že už to nemám natírat.V lékárně mně doporučili kalciovou mast, ale jizva mně zčervenala a svědí mě. Tak se asi vrátím k té dezinfekci. Máte i s tímto nějaké zkušenosti?Moc děkuju za reakce a přeju krásný zbytek neděle.
anonym
| 4. 5. 2014 12:29
TO Ina: já si na jizvu koupila v lékárně obyč. vazelínu a mažu jí několikrát denně aby byla měkká. Červenou ji mám taky ale už nesvědí....chce to čas. Hlavně pořád masírovat.
anonym
| 4. 5. 2014 12:30
TO Ina: Ini, typuju,že jsi na kalciovku alergická. Betadine je zbytečná, pokud je kůže dobře zhojená. Já bych při dobrém zhojení používala klasický krém
anonym
| 3. 5. 2014 23:12
Všechny diskutující zdravím, jsem tu poprvé a mám na vás dotaz.Jsem sice čerstvá padesátnice, ale snad i mně poradíte. Byla jsem na operaci(odebrání) vaječníků, vejcovodů (dělohu mně brali před 10 lety), nakonec se původně naplánovaná laparoskop. operace musela dělat břišní cestou z důvodu mnohačetných srůstů.Teď jsem 5. týden po operaci,jsem ještě na PN a břicho mám pořád jakoby nateklé, velké, jakoby nemohlo splasknout. Když si natírám kůži kolem řezu, mám pocit, jakoby" břicho nebylo moje". Má někdo podobné zkušenosti, pocity?Předem děkuji.
anonym
| 4. 5. 2014 08:05
TO Ina: To, že necítíš břicho, je normální, jsou tam přerušené nervy. Jen pozor na spálení, byla u nás pacientka se spáleným břichem, vařila a šla jí na to pára. Moje maminka špatně cítila břicho 8 měsíců po klasické operaci žlučníku
anonym
| 4. 5. 2014 10:43
TO Ina: Jsem po operaci břišním řezem 2 měsíce a 14 dní a teprve teď mi břicho splasklo. Jizvu masíruji každý den ale i tak mám místa kde přetrvává pocit necitlivosti. Teď při změně počasí mě i bolí a pálí. Doufám, že je to jen dočasné
anonym
| 5. 5. 2014 00:02
TO Bubli: No neboj to bude dobré i když já i po 3 letech při zm.počasí mám pocit,že mě někdo řeže žiletkou.Ale každý jsme jiný.
anonym
| 5. 5. 2014 08:40
TO chany: S jizvou to bude u mne asi stejné, mám 10 let šroub v kolenu a jizva mě bolí při změnách počasí. Ty už máš před sebou jen dva roky sledování a já jsem na začátku. Teď koncem května jdu na první kontrolu k Apolináři .Přede mnou pět let strachu. Je mi mnohem líp než před operací, furt mě bolelo břicho a byla jsem unavená. Jediné co mě trápí je, že se mi před 2 měsící narodila vnučka, která má už 5 kilo a já si jí nemohu vzít do ruky . Je to otrava se pořád hlídat abych nezvedla víc než smím.Taky mám trochu problém s oestrogelem....noční pocení přetrvává, zkouším různé dávkování ale je to stejné, jen když si ho natřu víc, bolí mě prsa. Mamograf mám za sebou minulý měsíc a byl ok. Co mě teď čeká za vyšetření a při dalších kontrolách?
anonym
| 5. 5. 2014 10:12
TO Bubli: já nevím ,ty jsi měla nějakou cystu,vzpomínám?A ta byla karcin.?Já jsem měla dlaždicobuněčný karcinom čípku-takže rakovina čípku,takže mně brali vejcovody,vaječníky,dělohu 21 uzlin,slepák nemám,žlučník nemám.Chodila jsem každé 3 měsíce na kontroly,cytologie z poševního pahýlu,sono spodem,sono moč,měchýře,ledvin,krev,ale markry vůbec nejsou přesný ukazatel.No a jednou za rok mamograf,,,,,,,,,,,,,,,,,Mimo to ještě chodím na internu,u Tebe to bylo asi hodně zbytečné nechat to dojít takhle daleko,Ty jsi nechodila na pravidelné kontroly 1x za rok ,či za půl?O fobii z doktorů vím své,mám uzkostnou poruchu s agorafobií,po autonehodě.Takže pro mě to bylo opravdu blbé.Oestrogel se musí vysazovat strašně pomalu a nikdy ne na léto.Já mám jizvu od solaru až dolů.napojili to na žlučníkovou a přeřízli i pupík..............
anonym
| 5. 5. 2014 10:43
foto TO chany: před 10 lety mi našli cystu, prý se bude hlídat a pak to nějak vyšumělo do ztracena. Nic mě nebolelo, žádné problémy, tak proč chodit na kontroly Ta mrcha si tam pomalu rostla a začala utlačovat úsek tl. střeva a močák. Když ji vyndali, byl to hraniční nález. Histologii dělali ještě při operaci. Vzali mi slepák, dělohu a vaječníky. Mám také úzkostnou poruchu, agorafobii, klaustrofobii a nesnesu když se mě dotýká cizí člověk....zásadně nepodávám nikomu ruku při zdravení....no a pak s tímhle choď po doktorech . Léčím se s tím už 15 let ale výsledky žádné...asi to bude doživotně. AD,Hyp a Neurol. Dám sem foto obludy, snad to nikoho nepohorší.
anonym
| 3. 5. 2014 16:12
Všem holky díky za info z Homolky. Já tam byla už dřív, ale jen na konzultacích a dr. Zelenka byl prostě super (dokonce měl i jednou slzy na krajíčku, když mi říkal, jaký mě čeká dál postup). Po 4 dnech domů u mě určitě nehrozí. Nevím tedy, zda jste to měly řezem nebo jinak, ale u mně se vše špatně hojí (hodně jizev na břiše, uvnitř spousta srůstů aj.) tak to vidím tak na 1,5 - 2 týdny minimálně. A zvedání se nevyhnu, jen nevím, jak to "oblbnout". Mám už po operaci mj. močovod, ale i střeva - s obojím mám dlouhodobě problémy. A syna skoro ročního, který má nyní cca 9 kg a prostě se nevyhnu ho párkrát za den zvednout (i když to plánuju až za 5 měsíců) - do postýlky, kočárku, do vany apod. :( Já právě myslela, že ten pás tomu trošku pomůže. Ale uvidím, co mi ještě řeknou na předoperační konzultaci v N. Jičíně - ale ráda bych na operaci právě na Homolku. Mimochodem, jak dlouho dopředu mají termíny operací obsazené?! Resp. jak dlouho jste čekali, kde to nebylo např. kvůli rakovině akutní... Díky
anonym
| 3. 5. 2014 18:09
TO Elza: Za 5 mes. to už nejspíše bude chodit holt budete muset natrénovat aby tydle věci pomalu pomocí lezení dělal max. s dopomocí sám. Abys ho přímo netahala. Jinak dnes vážně po tedle operaci nechávají tak týden ve špitale znam jedinou holčinu co byla 10 dní a to proto že jí operovali po třech dnech znovu. Neboj srusty rozruší a možná ti pak bude lepjeji i co se týká střev. Pokud máš už jizvu tak to většinou udělají v ní. Hodně holek říkalo že ji měli pak aj lepší.
anonym
| 9. 5. 2014 13:01
TO pa.tj: Střeva lepší nebudou, to už mám doživotně, zkracovali mi je, tak to problém bude... srůsty rušily, ale zas jich je dost a tuším, že zas i tam, kde by být nemuseli.. ale doufám v to, že po operaci bude líp Malej chodit určo bude, ale do postýlky, kočárku apod. prostě potřeba bude ho zvednout.
anonym
| 9. 5. 2014 14:02
TO Elza: Jasně malému dopomoct, rukou za plenu podepřít uvidíš že to pujde, trpaslíci jsou šikovní. Je jasný že to je složitější. Teda tolikrát narkozu brrr. To teda nezávidím. Jak jsem četla máš toho za sebou fakt dost. No já měla endometrozu na děloze jakoby vevnitř z venku, je to se blbě vysvětluje. Já si myslela že je ta bolest zkrátka normální. Na trochu bolesti jsem zviklá, křečíky atd... No ale musím přiznat že je mi teď o trochu fakt lepjeji. Po zákroku 7 týdnů a nestěžuji si
anonym
| 9. 5. 2014 21:17
TO pa.tj: Jo, trochu už toho za sebou mám, nedalo se nic dělat... já to měla "leckde" - střeva, močovod, poševní přepážka (pochva/střeva), malá pánev, vaječníky, vejcovody... ložiska i 10 x 15 cm No, jak říkám já pro zjednoduššení, všude krom dělohy Já měla bolesti pokaždý, taky mi to přišlo normální, měsíčky silné a dlouhé, při první LPS mi řekli, že tam jsou jen srůsty, ale to že má kdekdo a problémy to působit nemusí, ale pak dr. objevila něco, "co tam nepatří", ale na blbém místě - pohledem to nešlo vidět (za čípkem) a na UTZ se zas ukázala buď děloha nebo jiný orgán... pak jsem měla vysoké CRP (skoro 100), tak se trošku začalo něco dít, ale v podstatě to rozsekli až v Praze. Mmch mi řekl pak primář v N. Jičíně, že ty ložiska tam mám min. 5 let, že jsem musela mít bolesti, jak při MS, tak i mimo ni, silné měsíčky.. tak jsem jen souhlasila, ale protože jsem je měla vždycky "bolestivé", tak to, že je to o něco víc, tak jsem tomu nevěnovala pozornost. Vím, že si s malým budu muset nějak poradit, spíš mám obavy, jak tělo zareaguje na další operaci. Nejradši bych počkala ještě, ale nejde to.. už teď si někdy říkám, že bych šla hned druhý den, jen abych se nemusela cpát práškama na bolest a měla jsem klid
anonym
| 3. 5. 2014 18:50
TO Elza: nebyla jsem akutně - jen velké myomy, čekání žádné, podle menstruace - cca 14 dnů až 3 týdny.
anonym
| 3. 5. 2014 19:41
TO Elza: Ahoj,četla jsem Tvé příspěvky a docela mně udivilo,že jdeš na konzultaci do Nového Jičína,když jsi z Ústí.Jinak Ti,ale držím palečky.
anonym
| 9. 5. 2014 13:10
TO Martina: No, do N. Jičína proto, že jsem tam absolvovala všechny operace týkající se endometriozy (a nebylo jich málo) - tenkrát jediná možnost (v mé situaci), jak zachovat možnost mít děti, který jsme s manželem hodně chtěli. A protože v ÚL to po.... a kdybych na ně tenkrát dala, tak dneska nemám ani jedno vlastní dítě a byla to otázka měsíce max. a mám z ústecký nemocnice jen samý špatný zkušenosti, tak do ÚL ani náhodou. Když jsem se ptala na konzultaci ve specializovaném pracovišti, kde s tím mají zkušenosti (protoze v ÚL mi řekli, že to nedělají, že to neumí, ale nasadí mi léky), tak mi řekli, že je to zbytečné, přesto jsem se objednala na konzultaci do Prahy a tam mi řekli: "Okamžitě na operaci!" Ale protože si s tím v Praze taky neuměli poradit, abych mohla mít možnost mít děti, tak jsem musela právě do N. Jičína, což byla jediná možnost. Teď mi doporučili nejdřív konzultaci v Jičíně, abychom zjistili, co a jak a domluvili, jak dál postupovat a zda by byla možnost aspoň do Prahy :) Vím, že s rakovinou je to horší, ale o ní zas člověk nemusí ani vědět. Kdežto mně bolesti provází téměř stále poslední několik let, tak to taky není nic příjemného. Ani jedno není záviděníhodné.
anonym
| 9. 5. 2014 16:37
Ahoj Eli,tak to jsem nevěděla,že v Praze si s endometriozou nevědí rady.Na netu všude píšou,že Mudr. Hana Hrušková Gynekologicko-porodnická klinika VFN a 1. LF UK, Praha je nejlepší.Ale asi každý má svou zkušenost.Já mám za sebou 7 gyn.operací během 2 let.Hysterektomie,oba vaječníky i s vejcovody pro velké cysty a naštěstí nezhoubný nádor na zbytku tkáně vaječníku.Do toho operace nadledviny taky pro nezhoubný nádor.Pokaždé mi museli odstranit hodně srůstů,ale problém je,že se dělají pořád znovu.Se střevy mám také od té doby velké potíže.Já jsem se ptala na ten Nový Jičín,protože bydlím asi 25 km od něj a je to pro Tebe hrozná dálka a hlavně pro tvou rodinu.Od známých i od mé mamky vím,že jsou tam hodně dobří.Moc Ti přeji,aby ti všechno dobře dopadlo.Ozvi se pak jak jsi dopadla,držím palečky,papa
anonym
| 9. 5. 2014 21:29
TO Martina: No, v Praze jsem byla Na Homolce, kde bylo v té době jedno ze dvou specializovaných pracovišť v Praze, ale protože se potvrdilo podezření na zasažení střev, které se pak podle MR potvrdilo, tak mi zástupce primáře řekl, že s tím si tam neví rady (dnes už ano, přeci jen je to 8 let), ale že shodou okolností primář Bartoš, který odešel z Prahy do Nového Jičína se na endometriozu specializuje a pokud si s tím neporadí on, tak nikdo jiný. Prý operovat mě můžou kdekoliv, ale pak prakticky bez šance mít děti, ale on, že by měl pomoci. Tak mě odkázali na něj a pak už všechny operace vedly tam. Měla jsem i dočasně vývod ze střev, protože mi museli kus vzít. Prakticky u polovičky operací jsem měla primáře svých oborů (gynda, chirurgie, urologie, gastro). Taky sis musela užívat, ale holt, já když v 25 letech začala, tak jsem byla trošku rarita no - velký rozsah, věk aj. Díky tomu mám nejen problém se střevy, ale i chronické záněty močových cest, dokonce i hrozilo, že mi napíchnou ledviny, ale z toho naštěstí sešlo, tak jsem byla ráda. Dokonce mi "vyhrožovali" i porod císařem, pokud se zadaří... když se mi pak podařilo otěhotnět, tak jsem jen doufala v "hladký" průběh a donošení a i když císař byl pro mě jen další z řady operací, tak jsem byla šťastná, že ho můžu mít... a když mi měsíc před porodem řekli, že naopak císař po mých operacích by byl nejvíc rizikový, že nevědí, jak to v břiše vypadá, že tam bude hodně srůstů a kdoví, čeho ještě dalšího, tak řekli ideálně přirozené a já se začala neskutečně těšit a porod jsem měla krásný (rychlý), přirozený. Jičín byl daleko, bez rodiny jsem tam musela být celou dobu, jen na telefonu, někdy jsem tam byla i 3 týdny skoro, tak to bylo hooodně dlouhý. Internet tam tenkrát nic takového nebylo, ale tak tím, že jsem tam byla tak často, tak jsem si našla "kamarády" mezi sestřičkama, doktorama i pacientkama Tak se to přežít dalo, i když to bylo dlouhý a náročný a někdy jsem je tam fakt moooc potřebovala. Ale holt se nedalo nic dělat. Ne, vlastně po první operaci, když jsem ležela na JIPce, tak manžel s mojí mámou na otočku přijeli, to byl velký, ale milý šok, jinak jsem tam byla sama. Teď se musím objednat na konzultaci a pak se uvidí, co dál, ale v říjnu bych ráda operaci. Pak už jen bude záležet, zda v Praze nebo v N. Jičíně.. ale určitě dám vědět! A díky moc za podporu, vážím si toho, i když se osobně neznáme! Kolikrát mě podrželi víc, takhle cizí lidi, než vlastní rodina, ale to se někdy stává...v Jičíně jsou fakt machři a i ten přístup, super lidský, ochota, příjemní.. prostě k dokonalosti chybělo jen lepší vybavení a lepší jídlo Ale to jsou fakt detaily, protože jsem stejně byla většinou na dietách
anonym
| 9. 5. 2014 21:51
TO Elza: Jsi moc statecna a sikovna holka!!!Budu na tebe myslet, drzet pesticky at ti vsechno dobre dopadne
anonym
| 10. 5. 2014 16:51
TO Elza: Ahojky,tak to jsi začala marodit opravdu moc mladá.Já jsem měla gyn potíže po třetím dítěti,velké bolesti,krvácení,záněty a antibiotika pořád dokola.Původní gynekolog,ke kterému jsem chodila skoro 15 let nic neřešil až to skončilo hysterektomii.Já jsem naštěstí nemusela řešit,že nemám děti a operace pro mně byla vysvobozením,i když byla s komplikacema a následnou reoperací 2 den po op.Dnes po tolika narkozách jsem naštěstí relativně v pořádku,mám sice tetánii s křečemi a psychosomatickou úzkostnou poruchu,ale tu tady má kde kdo.snažím se užívat si života co to jde,děti nám dělají radost.Co se týká kamarádek,já jsem si tady na diskuzi našla jednu dušičku se kterou si moc rozumím a mám ji moc ráda. Hlavně mně podržela v hodně těžkých chvilkách a to to sama nemá jednoduché.Někdy jsou cizí lidé hodnější a chápavější než vlastní rodina :-\ Eli moc ti budu držet palečky,jsi hrozně statečná,kolik ti je let?Já mám 38.
anonym
| 3. 5. 2014 19:47
TO Elza: Ještě chci dodat,že jsem po operaci měla komplikace-krvácení do břicha a museli mně druhý den po operaci operovat znovu,ale i tak jsem šla 11 den od první operace domů.Také jsem měla srůsty po předchozích operacích a se střevy mám potíže dodnes,ale pořád je to lepší než před hysterektomii.Na operaci jsem čekala 3 týdny,byla pro velké myomy a neustálé krvácení.Je mi 38 a operovali mně před 2 roky.Neboj určitě všechno dobře dopadne.Holky,které musejí na tuto operaci kvůli rakovině jsou na tom o hodně hůř.
anonym
| 3. 5. 2014 07:25
Ahoj. Byla jsem na Homolce na operaci v breznu a nemuzu si to vynachvalit. Lekari jsou skveli, ale sestricky jeste lepsi. Se vsim pomohou, vse vysvetli, hned den po operaci pomohou vstat. Operace byla v patek a v pondeli jsem sla domu. Do prace za 4 tydny, ale to uz resil muj gynekolog a nechal by me doma jak dlouho bych chtela. Jsem sest tydnu po zakroku a vse je v naprostem poradku.
anonym
| 2. 5. 2014 18:24
Dneska mi přišla zpráva z nemocnice, že po mejlu nic řešit nemůžou, že se musím objednat na konzultaci (přes celou republiku opět já z Ústí nad Labem a konzultace v Novém Jičíně ). Ale prý nutně nemusím u nich absolvovat i tu poslední operaci, že je rozhodnutí na mě, tak jsem ráda. Že mi po konzultaci jen lékař doporučí, co a jak dál... tak jsem zvědavá. Na jednu stranu se mi nechce, ale na druhou budu aspoň vědět na čem jsem a co můžu v mém stavu od toho čekat, hlavně po té.. protože operací mám za sebou už hodně, vím, co od narkozy, bolestí apod. očekávat, ale prostě s každou operací se vše hůř hojí, bolesti hůř snáší, ale co by člověk kvůli zdraví a hlavně dětem neudělal. Jak říkám, jen se bojím toho, jak to zvládnu po tom. Jediné, na co se opravdu těším, že přestanou bolesti a velké omezení, který mám (hlavně sport), mj. teda i MS Nemá někdo zkušenost s operací v nemocnici Na Homolce?!?
anonym
| 2. 5. 2014 19:41
TO Elza: Ahojky, já jsem byla na hysterektomii v nemocnici na Homolce před rokem, vše proběhlo super, jsou tam moc hodní a sestřičky příjemné.
anonym
| 3. 5. 2014 11:05
TO Elza: Byla jsem taky Na Homolce. Operace řezem, v nemocnici 5 dnů a 4 týdny doma, bez komplikací. Přístup profesionální i lidský. Je to už skoro 2 roky, připomínkou je jen malá tenká jizva.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
27. 7. 2025 20:41
14750
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
..Magda
27. 7. 2025 18:38