Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 1. 5. 2014 14:42
Ahojky, napíšu své "čerstvé" zkušenosti: Jsem týden po hysterektomii přes břicho, jinak to nešlo, myom byl moc velký. V pátek mne operovali, v sobotu jsem už chodila - takže opravdu časná rehabilitace kvůli emboliím - nemám Leidena, ale jinou mutaci,zvyšuje taky možnost tromboz, embolie a včera mne pustili domů. Léky na bolest jsem přestala jíst od soboty večer - ale v pátek ta bolest byla opravdu velká.Kdo máte problémy, nebojte se toho, druhý den po operaci se fakt už dá hýbat - přiznám se, že v den operace jsem si myslela, že to prostě nedám, že nezvládnu se ani nadzvihnout a večer jsem už věděla, že to půjde - ta bolest se fakt během 24 hodin rapidně snižuje. Takže zahoďte i strach z embolie. Jinak co se týká únavy, je vyšší a třeba takové mytí nádobí dělám na etapy, umyju dva talíře a musím si chvíli sednout, protože mne bolí záda...ono je to jasný, když člověk mám v podstatě vyřazené břišní svaly a navíc gynekologické problémy souvisí s bolestmi zad. Špinění se mi objevilo až pátý den po operaci. Držím všem ostatním palce, aby měly stejný průběh po operaci jak já.
anonym
| 29. 4. 2014 10:21
Ahoj, v květnu mě čeká hysterektomie pro velké anemizující krvácení. Mám v uvozovkách jen tento problém a tak se mi do toho nechce vzhledně k ostatní zátěži. Mám vysoký faktor osm, což je vysoké riziko tromboz, který je zvýšený paradoxně jako ochrana před vykrvácením, při velké menstruaci. No a tu mám tak velkou, protože mám sklon ke krvácení. Anemie mi zcela vyčerpává, když ale zde čtu následné komplikace po, tak mě to děsí. Říkám si, zda tento stav není snesitelnější, než co by mohlo (ale nemuselo) přijít. Mám obavy a proto jsem se osmělila napsat do této diskuze. Díky za případné rady Mark.
anonym
| 29. 4. 2014 11:40
TO ke-tka: Ahojky jsem šestým týdnem po zákroku a přesto že jsem na vozíku, sráží se mi krev mam Leidna atd..dolší komplikace. Tak se cítím dobře operace proběhla vpořádku už me nic nebolí. Musíš si uvědomit že sem často chodí holčiny kteří hledají pomoc a nebo podporu před operací a když je vše vpořádkutak se často už neozvou nebo jen jednou že sou v pohodě . Jinak vyděšená jsem byla a jak , teď se jen hlídám abych nic neuspíšila nic nezvedla okrem sebe , papa
anonym
| 29. 4. 2014 14:05
TO pa.tj: Ahoj a díky za odpověď. Je jasný, že se vždy řeší spíše strachy a možné komplikace a když vše proběhne hladce, tak se to tolik neřeší. Jak jsem si tuto diskuzi pročítala, tak si vybavuji Tvůj nástup i průběh a musím říci, že máš v dané situaci opravdu elán, což je skvělý. Jak jsem teď mrkla na další příspěvek, tak právě nejhorší strachy jsou z embolií. No a když si člověk přečte, v jaké leží u laparo op. poloze a ten plyn a ta jehla naslepo , tak je o strach zaděláno. Asi je lepší nevědět.
anonym
| 29. 4. 2014 17:41
TO Anonym:to výš mam to za sebou a tak jsem už v pohodě, ale je pravda že klepala jsem se a to dost. Nikdo ti neřekne nic na 100% ale je pravda že sem se obrací hodně lidičky když se něco nepovede a nebo čekatelky.Jinak když se podíváš kolik se těhle operací provádí ročně tak to tak člověk musí brát.Jinak pokud člověk nemá rozřezané břicho, srusty tak je ještě možnost čistě spodem což je bez jehly chce se na to optat když se nemusí vyndávat i vaječníky papa
anonym
| 29. 4. 2014 23:30
TO pa.tj: Ahoj, také jsem konzultovala cestu spodem. Přišlo mi to rozumný. Proč vrtat do břicha a pak to řezat ještě dole a tahat to spodem. Ale rádi dělají laparo, protože mají možnost kontrolovat vaječníky atd. Alespoň takto mi to vysvětloval gynekolog. Tak Ti nevím. A Tys byla "spodem" v rámci možností spokojena? Pa. Mark.
anonym
| 30. 4. 2014 08:42
TO Anonym: Jo rádi vrtaj tos řekla správně, ale taky proto, že za laparo jim pojišťovna zaplatí o dost víc. Ale když budeš požadovat čistě spodem tak udělají, kort když nemaš jiné komplikace. Jinak vaječníky zkontrolují i tak, to si piš. Já spokojená jsem nic mne nebolí komplikace žádné, tak doufám že to tak i vydrží. Bála jsem se i protože jak jen sedím tak svalílky nic moc a taky poklesu močáku no všech možných komplikací. Protože se znam a jak říkámkdyž se něco..... tak si to nahamounim. Tak se neboj říc co chceš a kdyby tě nutily tak se juknout po jiné nemocnici, dnes si mužeš vybrat. Pa pa
anonym
| 28. 4. 2014 14:17
Ahoj, čeká mě na podzim (nejspíš) také hysterektomie - děloha, zbývající vaječníky a zbývající vejcovod, pravděpodobně řezem, jelikož mám rozsáhlou endometriozu + spoustu srůstů... a při recividě mi byla právě doporučena tato operace. Trošku mám obavy, jak to zvládnu po operaci. Bude mi 33 let, bolestí a problémů s endometriozou a důsledkem ní mám dost, navíc mám doma 11 měs. prcka a hyperaktivní, skoro, 4letou slečnu. Operací kvůli endometrioze i jiným přidruženým operacím kvůli ní (močovod, střeva aj.) jsem už absolvovala poměrně hodně a tím pádem se všechno i pomaleji a déle hojí. Má tu někdo podobnou zkušenost? Bojím se, jak to po operaci budu zvládat. Přeci jen malého budu muset občas zvednout - do postýlky, kočárku, vany apod. Zatím má tedy jen 9 kg, ale stejně. Dá se napsat např. takový ten stahovací pás, co se dává po operaci kýly a jestli to vůbec k něčemu je? Bojím se, že mi něco povolí, popraská a budou pak větší problémy ale bohužel se mnou nemůže být dlouho nikdo doma, manžel moc doma není, ostatní chodí do práce :(
anonym
| 29. 4. 2014 00:30
TO Elza: no tak to si holka zlatá užíváš,ten stahovací pás jsem konkrétně já zkoušela,ale bylo mi v něm hrozně zle,odkud jsi ,to nemáš nějakou kamarádku,přece zdraví je přednější a 2prcky k tomu no tak to tedy nebude lehké a to manžel nebo maminka si nemohou vzít ošetřovačku?????????????
anonym
| 2. 5. 2014 18:11
TO chanynevím, nebude l: No, já radši budu "trpět", když budu mít "jistotu", že vše zůstane, kde má... V nemocnici to s mým léčením vidím min. na 2 týdny (navíc to bude nejspíš řezem a všechno se mi špatně hojí), tak to bude manžel doma, pak na chvíli pomůže máma, ale nemůžou tu být 2 měsíce třeba :( A kamarádky nemám takové, které by hlídali nebo byli ochotné tu trávit celé dny :(
anonym
| 29. 4. 2014 11:44
TO Elza: musejí si vzít na tebe paragraf vystřídat se, no a taky dají i paragraf hlavně na mimčo. Vše chce dopředu domluvit. Zvedat to nee
anonym
| 1. 5. 2014 14:48
TO Elza: já se ptala, zda budu potřebovat stahovací prádlo a bylo mi řečeno, že není potřeba.
anonym
| 2. 5. 2014 18:18
TO pa.tj: to já vím, ale zas s paragrafem přijdeme o hodně peněz a to bychom dlouhodobě zas pak nevyšli :(
anonym
| 2. 5. 2014 19:51
TO Elza: já vím že se příde o peníze, ale zas platí i sob. a neděl. a po celou dobu 60 % tak když se začne třeba pátkem tak těch devět dní tam spadne so a ne dvakrát tak zas o moc se nepříde. No a pak to chce prostřídat třeba s mamkou. Ono se to nějak dá. Je jasné, že celé dva měsíce ne ale na začátek jo a pak se už přeci jen člověk hýbe. Jen si musí dát pozor na to zvedání a vše tomu přizpůsobit. Jsou různé vychytávky. :-\
anonym
| 2. 5. 2014 18:19
TO Hana: Já vím, že běžně ne, já spíš jako prevenci, protože zvedání prcka se prostě nevyhnu, tak jestli by to nebylo lepší
anonym
| 2. 5. 2014 21:19
TO Elza: No, to stahovací prádlo na zvedání vliv nemá, ale radši se na to zeptej. Jsem zdravotní sestra a u nás ho dáváme taky po některých operacích. Je spíš na zpevnění bříška, aby se neudělala kýla. To zvedání je omezeno kvůli poklesu močoveho měchýře, pochvy. Někde uvádějí 5 kilo, u nás v práci kolegyni řekli méně než 3 kila. Já dnes byla nakoupit a i když mám obchod asi 100 m od bytu, tak jsem nešla tak 4 kila a můžu říct, že jsem musela hodně zatínat svaly zad, aby to nešlo přes břicho. Fakt jsem toho měla plný zuby. Spíš by možná šlo najít nějaký fígl, abys mohla co nejvíc použit záda
anonym
| 3. 5. 2014 16:14
TO Hana: Já právě někde četla, že i krátkodobé zvedání do 15 kg :/ A prostě to s prckem nedám, abych se tomu vyhnula... nebo nevím jak, když jsem s dětma skoro celý den sama..
anonym
| 28. 4. 2014 08:35
Já se picnu, píšu na tbletu, a obrázky to mi fakt blbne měl tam být potlesk
anonym
| 27. 4. 2014 08:51
Přeji krásný den,mám jit na odstranění delohy (myom5cm), strašně moc se bojim, v noci nespim, přes den pořád brečím. Uz jsem to jednou odlozila, a mam pocit ,že ted se to bude opakovat.Bojím se operace, že se neprobudim , měla jsem dvakrát trombozu.jak z tohi ven?!
anonym
| 27. 4. 2014 11:41
TO helenocka: Helenko, vim, jak ti je, ja se take bala, ze se neprobudim.Ani ne tak bolesti jako te narkozy. Take mi brali delohu, casto a dlouho jsem krvacela, mela bolesti. Zjistili mi myom, endometrio...Ta tromboza ti nahani jeste vetsi strach.Vim, jak moc se bojis a chapu tvuj strach.Ver, ze vsechny jsme se tady baly, nektera devcata mela o dost horsi diagnozu , mohly by ti vypravet...a zvladly jsme to vsechny!!!! Ty to taky das,uvidis!! Zbytecne to neodkladej. Budou ti to delat LAHV ?
Zkus sio tom promluvit s dr.,vse to vysvetli, o tromboze urcite vi, pohlidaji si te. Neboj se a nestresuj se predem, uvidis, vse bude dobry
Promluv si jeste jednou s lekarem,ano? Rekni mu o svem strachu.Vse ti vysvetli, jak si te pohlidaji a tak.Neboj, bude to ok
anonym
| 27. 4. 2014 19:38
TO Anna: Já to ai fakt nedám! měla bych jít LAVH. S doktorem jsem mluvila, říkal, že mě nenutí, je to moje rozhodnutí, ale jednou k tomu stejně dojde a můžou větší problémy. Sestřička mi říkala, že mi nikdo nepomůže, že si to musím sama rozhodnout, tohle za mě nikdo neudělá, ale chápe, že se bojím, mám to hodit za hlavu a přijít na kontrolu za 3 měsíce, ale ono to za hlavu hodit nejde. Já vás tady holky , tak strašně obdivuji!
anonym
| 27. 4. 2014 20:53
TO helenocka: Helenko, je fakt, ze ten myom muze rust,ze pak to nepujde LAHV ale rezem.Ale ani to neni zadna katastrofa.A jak psala pa.tj,oni si te pohlidaji. Vem rozum do hrsti, doktor ti to doporucuje. Pokud se tak moc bojis, zkus zajit jeste k jinemu lekari na konzultaci, take se mu sver se svym strachem, uvidis, co ti rekne
anonym
| 28. 4. 2014 00:43
TO helenocka: já myslím,že se děsíš zbytečně zvou Tě za 3 měsíce dávají Ti vybrat,tak to neni tak zlé,mně oznámili rakovina a nikdo se mě neptal a už to jelo,a tromboza netromboza dostala jsem na 3měsíce injekce na krev do břicha a odbyto.Copak Ty máš nějaké velké problémy s krví?Kamarádka měla embolii opravdu velkou a stejně absolvovala operaci.Dají Ti punčochy injekce,neboj se ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,a hlavně se nenervuj,když ještě nikam nejdeš,tím tomu fakt nepomůžeš.A jak velké jsi měla obě trombozy a konkrétně???????????Víš co vím,tak to může potkat uplně zdravého člověka,nenič se,
anonym
| 29. 4. 2014 12:31
TO chany: Já mám jít ted v květnu na operci, jen doktor říkal, že pokud se , tak bojím , mám si to srovnat a přijít za 3 měsíce. Vím ,že máš větší problém než já,a spousta holek tady, ale jen prostě nevím co mě čeká. Nikdy jsem na žádné operaci nebyla, nevím co od toho čekat, jak to probíhá. Problémy s krví nemám, moje mamka, sestra i bratr mají vrozenou trombofilii, já jediná ne, ale přesto jsem jediná z nich trombozu měla. První jsem měla flebotrombozu v noze, a druhou ted v lednu v ruce, ale trombozu.Začátkem roku byla na této operaci paní z práce, stejně stará (40), a umřela na embolii, možná i to jen ten důvod proč jsem , tak vystrašená.
anonym
| 29. 4. 2014 22:40
TO **helenocka* *: víš já věřím v osud a to,že umřela tvoje známá,neznamená,že umřeš Ty,opravdu snaž se srovnat trochu psychiku.Neboj se ,zvládneš to a pak nám sem napíšeš ,že to nebyla žádná katastrofa.Opravdu se neboj a určitě si Tě ohlídají.Jsi z Prahy?Bud ráda,že to není žádný rakov.nález a neboj určitě to bude v pořádku.Chápu,že máš strach i já měla a i po operaci a i ted při každé kontrole,ale dáš to uvidíš.
anonym
| 30. 4. 2014 08:52
TO helenocka: Neboj taky jsem panikařila, byla to moje první operace. Ale pak vten den to byl fofr, přiznávám že si toho pak moc nepamatuju a celý den mi tak nějak splynul. Nesmíš si připouštět, že se to stalo známí neznamená že to bude i s tebou. Je dobrý i když to zní blběže už se ví že máš problém, o to víc dají pozor
anonym
| 27. 4. 2014 12:00
TO helenocka: ahojky neboj ohlídají si tě nožky zaváží a dostaneš injechce na srážení, taky jsem po trombozách mam Leidna a fakt na to dávají pozor o to víc že jsi to už měla. Jsem pět týdnu po tak zatím v pohodě. Čekání je nejhorší
anonym
| 27. 4. 2014 19:42
TO pa.tj: Mě právě nic nezjistili, 2 krát tromboza, poslední po odběru krve prý jen náhoda, že se to stává, tak to nevím co semnou udělá operace.
anonym
| 28. 4. 2014 08:32
TO helenocka: a dělali ti genetic.testy?Ale je pravda že se to stavá. Jinak věř tomu že tě hodně ohlídají kort když ještě upozorníš. Nutit tě nikdo nebude, ale čim dřív to maš za sebou tim se člověk i lepjeji hojí vždyť věk i velikost nálezu vždy hraje roli. Jak já se klepala no děs, mam to za sebou. Holky mě tu podrželi za což ji dík
anonym
| 25. 4. 2014 22:51
Pat jupí bezva

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
27. 7. 2025 20:41
14750
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18