Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 19. 3. 2013 10:02
Tak vás děvčata všechny moc zdravím,hlásím návrat zpět :)...15.3. v 1 hodinu jsem jela na sál,šlo to nějak rychle,nejprve vypadalo,že se to bude zdržovat,ale pak jsem si košilku svlékala při jízdě na sál.No je najíst nám nedali,jen tu jejich skvělou sůl na vyčištění,tak jsme tam se spolupacientkami létali jak o závod,pak na noc ze čtvrtka na pátek přášek na spaní,ale efekt nula nula,já stejně nespala,nervy byly silnější.....po operaci(dělali mi LAVH pouze dělohu)to bolelo,ale okamžitě píchají injekci na bolest,tak se to dalo zvládnout a to já jsem knoura.. v sobotu ráno už nás pomalu zvedali,na čištění zubů a tak,měli jsme zavedené tamponády a 2cévky jednu na čůrání a druhou na odvod sekretu z pochvy,tu nám vyndali společně s tamponádou v sobotu večer,cévka nám zůstala tak jsme s ní i chodili a jak jsme s kolegyněmi konstatovali měli jsme to jak kabelky ...čůrací cévka vyndána v neděli,první čůrání ve sprše(na radu sestřičky)aby to neštípalo,pak vypít co nejvíc tekutin.v neděli jsme dostali i jíst..mixovanej chleba ,ale potom abstáku to byla slast,poté polívka také mix a přesnídávky....v pondělí mě po sonu ledvin a vyšetření pustili domů.no lhala bych,kdybch tvrdila,že je mi fajn,bolí to v bříšku,zvlášt když jsem ted bych na wc na velké ,jsem hodně unavená,uvařím si čaj,kouknu v sedě na tv a už zase ležím,delší sezení mi nedělá dobře,nevím zda je to u všech normální,spíš si říkám,že mi tělo řekne co a jak se mu nelíbí ale hlavně,že je to za mnou,ted se z toho ještě vylízat bez nehod a bude dobře.doufám,že tak jako mě pomohlo to tady číst,pomůžu i já svým příspěvkem další čekatelkám mimochodem doma vzorně uklizeno,navařeno slepičí polévka od tchýnky,no byla jsem překvapená až jsem bulela....tak děvčata držte se a písněte jak vám bylo po at vím co dělat nedělat.ono vám v té nemocnici mnoho nepovědí,tam to jde jak na běžícím páse bohužel.mějte se
anonym
| 19. 3. 2013 16:33
TO moja1112: Ahoj Moji, téda závidíííím ti, že to máš už za sebou. Já mám nástup za týden. Ještě mám tedy dostat teď MS, tak se modlím, aby se mi to neopozdilo Jsi moc hodná, že si ten průběh tak pěkně popsala. Už začínám mít zase předoperační depku, tak si mě docela uklidnila. Pěkně odpočívej, teď už bude jen lépe.
anonym
| 18. 3. 2013 21:59
Anonyme já už jsem naštěstí po operaci skoro 2roky,ale živě to mám v sobě ,mně drén vyndavali 7den,a jelikož mi zůstávala moč v měchýři,tak mi zase nabodli močák do břicha a dali hadičku na konci se špuntíkem,a po každém vymočení jsem to musela vypoštět a měřit a až po několika dnech tam muselo být nějak už přesně nevím kolik jsem jela na chirurgii ,aby mi to vyndali,no a pak jsem ještě měla edem jako hrom,,,,,,,,,,,,,,,,,jo ale hlavně ,že už to bylo sice ted před každou kontrolou jsem vyklepaná,ale musí to být dobré,,,,,,,,,,,,,,,,,
anonym
| 18. 3. 2013 22:34
TO chany: mám úplně husí kůži..jak to čtu, to sis teda vytrpěla.... tak určitě už to bude jen dobré ....jojo, co tě nezabije.... to tě posílí....a ty nervy....kéž by se jim tak dalo poručit.....
anonym
| 18. 3. 2013 20:29
Ahoj holky ,napsala jsem příspěvek a to dost dlouhý a v tu chvíli,hup a internet vypadl,tak ještě jednou stručně,je to hrozně moc individuální,já měla celk.hys.řezem,vše+uzliny,pro karcin.a představa ,že bych fungovala po 6týdnech ani náhodou ,měla jsem i hadičku z močáku z břicha,takže trošku problémy ,takže já začala být trochu v pohodě tak po 2 a půl .měsících ,ale pak se se přihlásil přechod..........takže vážně je to individualní,každá máme jiný průběh,k tomu třeba i jiné nemoce atd.Takže všem hlavně at je fajn a ta zima at už jde do háje,opět sněžíííííííííííííííííííí
anonym
| 18. 3. 2013 21:48
TO chany: to tě naprosto chápu, já ten řez (6.12.) zažila taky a řekla bych, že ještě teď mi bolí spíš řez, podpbřišek a není to ještě OK, takže si to dovedu představit a ještě k tomu ti brali vše, takže navíc větší zasah.... a ještě k tomu ten přechod...tak to ti nezávidím, ale určitě se s tím popereš a přeji ti at se ti t vše srovná co nejdřív a nejlíp...Jinak to jsi měla ty hadičky déle? Já je měla do druhého dne a jak jsem pak vstala, tak mi vše vyndali...teda ten dren...brutál.....čekat mě další operace...tak mam trauma už jen toho, že vím jaká nepříjemná hadička mě čeká...
anonym
| 18. 3. 2013 12:14
Hezký den děvčata, nedá mi to a musím se také vyjářit k příspěvku anonyma.Já jsem téměř 7 týdnů po vagin. hysterekt. s plastikou a jsem ještě na neschopence.Sice nevydržím dlouho sedět, v břiše to je ještě bolavé a tlačí to tam ale jinak jsem bez problémů tak bych chtěla jít už příští týden do práce.
Co se týče koupání a ***u tak i po této době si netroufám protože cítím jak je to ještě citlivé a sám gynekolog-operatér mi řekl nejdřív za 8 týdnů, pomaloučku, polehoučku vyzkoušet co bude a nebude příjemné a že se po styku může objevit i slabé krvácení.Takže než riskovat tyto nebo ještě horší problémy tak raději počkám a i psychicky se na to člověk musí připravit protože nevíme co nás napoprvé od operace čeká.Partneři to určitě chápou a pokud né, dají se hormony srovnat i jinak to přece víme že?
anonym
| 18. 3. 2013 12:17
TO Nika:
díky také za podporu, já mám zcela stejný názor s tím vším postupným začínáním, přiznám se, že nemám ani pomyšlení na ***, asi se budu i bát jak nějaká prvnička , ale to je ještě daleko.
anonym
| 18. 3. 2013 12:34
TO anonym: Doktoři by si měli uvědomit, že pooperační stavy jsou různé a nechat uschopnění na každé z nás.V dnešní době nechce určitě žádná být v prac. neschopnosti déle než je nutné ale tu délku by měli nechat lékaři na nás.Kdyby tuto operaci tvoje doktorka podsoupila určitě by mluvila jinak.
Takže se nedej a pokud sama nebudeš cítit, že jsi už v pořádku do práce nechoď!Jedná se o tvé zdraví!
Přeji jen to nejlepší.
anonym
| 18. 3. 2013 09:25
omlouvám se za překlepy a utekly mi i nějaká písmenka... jak tak koukám, snad je to čitelné
anonym
| 18. 3. 2013 10:25
TO anonym: ahoj teda co to mas za dr.v zadnym pripade se nesmis jeste koupat a ani *** a nesmis delat vse a uz vubec jit do prace byt tebou i hned menim gyndu
anonym
| 18. 3. 2013 12:15
TO Lucka: pospalena, děvčata dík za názor, jinak určitě mi tykejte, je mi 41, to samé si říkám já, že už k ní nikdy nejdu a ty omezení vím, vždyť nám je říkají i při propouštění z nemocnice, prroto jsem na ní zírala, co mi to tam povídá a jak začala se ***em, tak už mě dorazila úplně a to jsem se ji na nic neptala, já taky teď sedím déle u notebooku a taky mi tlačí do konečníku, chodím taky na procházky se psem a jinde ani nelítám, doma zastanu všechnu drobnou práci, ale je fakt, že nemusím vařit...to je úleva, ale úklid bez tahání těžkých věcí je OK, když se pak člověk unaví, tak si uleví, poleží a odpočne, právě si říkám, že v práci se člověk nenatáhne, já jsem učitelka, takže nevím,myslím, že už by to tam šlo, jen pak nevím, jak psychika a když člověku nebude Ok, tak jak se přetvařovat před dětma. Chtěla jsem jít do práce toho 2.4., a ten příští týden je o týden dřív, ale zase si říkam, že do práce jen 3 dny a pak dovolená - prázdniny, takže bych si zkusila začít pěkně pozvolna.....
anonym
| 18. 3. 2013 14:10
TO anonym:
Můj gynekolog mě chtěl poslat po 6 týdnech do práce a i to se mi zdálo brzo. Nakonec jsem dostala v tomto termínu chřipku, na kontrolu jsem šla k němu až po 8 týdnech a i přesto, že je prý vše zahojené, mi nemocenskou ještě prodloužil o 3 týdny - ať se doléčím z chřipky. Jinak po 8 týdnech mi už povolil vše, operatér mluvil o rekonvalescenci 10 týdnů. Takže doma už dělám vše, už nosím i nákupy, vyžehlila jsem snad půlroční zásobu vypraného ložního prádla. Jen se ***em ještě nespěchám, natahuji to před partnerem na těch doporučovaných 10 týdnů - jistota je jistota. Však se dočká a určitě si to bude chtít užít. Nevím, nač se občas vymluvím, když nebudou pravidelné menstruační přestávky :-\ .
Mmch, jsem taky učitelka - v MŠ.
anonym
| 18. 3. 2013 09:23
Přeji vám všem hezký začátek dalšího týdne.....poslední dobou jsem si tady začala číst vaše poznatky z hysterektomie a chtěla jsem se zeptat na váš názor. Operace LAVH 13.2. 2013, minulou středu 13.3. 4 týdny po zákroku kontrola v nemocnici, kde mě operovali. Výsledky z hist. konečně OK, tahle oparace byla totiž kvůli špatným výsledkům z té minulé operace(6.12.2012 - myomektomie laparotomicky - řezem). Pan doktor říkal, že se to pěkně hojí a pokud nastanou nějaké problémy,ať přijdu k nim, jinak mě předává do péče své OG. Jinak neschopenku mám od své praktické, ke které chodím od návratu z nemocnice. Talže jsem hned druhý den zašla jak k praktické tak pak i za OG, abych ji dala zprávy a domluvila se na dalším postupu či kontrole. S praktickou jsme se domluvily na 2.4. ať přijdu s nějakou zprávičkou od OG a kdyžtak ukončíme neschopenku nebo podle zprávy. Ale moje OG mě pak šokovala. Bez jakékoliv kontroly, což mě nevadí.....prohlížel mě lékař v nemocnici den před tím.....mi řekla, že se to hojí a ať přijdu až za 3 měsíce. Není důvod zůstávat doma, normálně se prý po LAVH chodí 4 týdny po operaci, nejsou žádná další omezení, můžu prý u vše, koupat se, mít *** atd. Tohle na mě spustila, aniž by se zeptala, jak se cítím atd. Takže já vůbec nevím, co mám teď dělat, přemýšlím, že zajdu za praktickou a tenhle týden, tedy 5. po operaci to ukončím a přísší pondělí půjdu do práce. OG mi totiž řekla, že mi žádnou zprávu dávat nebude a že můžu jít do práce hned druhý den.Nevidí prý ůvod, proč být ještě doma. Máte někdo stejnou zkušenost, prosím? Děkuji vám za odpověď.
anonym
| 18. 3. 2013 10:30
TO anonym: Tak to co píšete mě šokuje také.
Já jsem 5. týden po operaci a minulý týden mi můj gynekolog řekl, že se moc nehojím a že rána je ještě docela dost živá a náchylná. Nesmím nic, kromě krátkých procházek. Koupat v žádném případě a ***, ... tak ten pouze v případě, žejestli chci následně zajet do nemocnice na šití!!!!
Myslím, že i více děvčat zde napíše, že omezení jsou a ne malá.

Sestřička u mého gynekologa( a je to sestra, která mě opečovávala už i u mého prvního těhotenství- 20 let na zpět) mi říká, " ale co by jste chtěla, dřív se po této operaci leželo v nemocnici 14 dní a půl roku byly pacientky doma a v lázních" !!! Prý je to velký zásah a není radno to podceňovat!!!
Chtělo by to nedat se a opravdu si nějak prodloužit neschopnost. Ono také záleží co děláte za práci. Ale i děvčata co sedí v kanceláři si to po pěti týdnech neokážou představit.
Já sedím chvíli u PC a bolí mě celý spodek!!!
Nedejte se, jde a vaše tělo a případné následky si ponesete vy!!! Je to o tom, jak se cítíte vy a ne nějaká dr. !!!!
Držím palečky
anonym
| 18. 3. 2013 17:47
TO anonym:
musím se těch doktorů troch zastat v informacích, které jsem dostala před operací bylo, že doba prac. neschopnosti po LAVH je cca 4 týdny, po abdominální cca 6 týdnů - při nekomplikovaném průběhu. když jsem šla po pěti týdnech na kontrolu, sestra se divila, že jsem ještě na neschopence - říkala jsem jí, že jsem byla operovaná řezem - tak říkala jen jo aha - dr. prohlásila, že vše zahojeno a už jsem mazala do práce . jsem také úča - na sš, v práci to šlo bez problémů, chvilku si sedneš, chvilku vstaneš a mezi lidma zapomeneš, kde tě zrovna bolí a píchá. už jsem po operaci skoro půl roku a dobrý. *** po pěti týdnech a ani náznak nějakého špinění či problému. je jasný, že když v práci musíš něco zvedat, dlouho stát nebo sedět, tak je lepší být doma raději delší dobu.
anonym
| 18. 3. 2013 18:29
TO maja: Je to individuální. Já byla před rokem na LAVH jen z důvodů myomu - bylo to jednodušší vyndat dělohu, než vyřezávat myom, který by mohl stejně dorůst. Děti mám dvě a další už jsem neplánovala. Tak rozhodnutí bylo jednoznačné. Na výkonu jsem byla v pátek, v pondělí jsem šla domu a ve středu už na chvíli do práce. (kancelář, pc¨
Od dalšího týdne už normálně. Nic mi vlastně nebylo, jen v břiše to malinko táhlo. Ale bylo mi líp v práci mezi holkama. Kontrola u gyn. po 7. týdnech, vše ok a pak už všechno normálně. Dávala jsem si podle rad zde čípky cicatridina a hned po LAVH homeopatik arnica montana dle doporučení také tady. Věřím tomu, že to velmi ovlivnilo mé hojení. Tak všem přeji stejný průběh a hodně zdraví.
anonym
| 18. 3. 2013 19:14
TO maja: já si taky říkám, že to zkusím, neboť si myslím, že ta bolest na konečník je spíš ze sezení a ležení a přesně tak, je to individuální, holky co musí pracovat manuáně chápu, ty ať nikam nespěchají..... Já taky na SŠ a vlastně si říkám, že se tam už těším, aby člověk začal fungovat normálně, pooperační průběh byl u mě bez problémů, naopak když to porovnám s tím abdominálním řezem, který mi dělali v prosinci kvůli velkému myomu....že já blbá si nenechala vzít celou dělohu už předtím. ......tak teď vstávání a vše bylo o hodně lepší při LAVH. A t o píchnutí a pnutí atd. to člověk cítí sem tam stále, ale nějak to nevnímám, to asi patří k hojení a určitě to bude ještě nějakou dobu tlačit.....ale říkám si....každý další den je lepší.....
anonym
| 18. 3. 2013 20:49
TO anonym:
jojo, souhlasím s tebou, jak se člověk dostane do práce, najednou na všechno zapomene a začne si zase připadat jako normální člověk a to je hodně důležitý. já jsem s tou jizvou na břiše měla největší problém s oblečením, všechno mě tlačilo a bylo mi nepříjemný i to, jak se to dotýkalo toho přecitlivělýho břicha - vlastně to není ok ani teď. Já to mám obráceně - přemlouvala jsem doktory na myomektomii, ale přesvědčili mě, že to nemá smysl, že myom je hodně veliký, ani LAVH nešla udělat kvůli velikosti. Jizva a břicho sice citlivý, ale jinak jsem zase neměla problémy se špiněním a různý takový ty nepříjemnosti, co tady popisujete po LAVH. Držím palce v práci, jestli neučíč TV tak to určitě zvládneš vždyť ti naši upíři sice vysávají, ale zároveň dobíjejí baterky a určitě se jim po tobě stýská
anonym
| 18. 3. 2013 21:58
TO maja: to víš, že se jim stýská.. mně zase doporučil lékař rovnou hysterektomii, taky řezem, že už je myom (9 cm) dost velký, že už mám 2 děti, další neplánuji a první porod jsem měla sekcí, takže ve stejném řezu, ale pak na indikačním semináři mě zviklal pan primář a já husa zvolila méně radikální způsob myomektomii taky řezem, ale bohužel, hisolky nepodly OK, tak proto pak mi odebrali dělohu a pro jistotu vejcovody a to už šlo laparo, což vlastně byl opravdu rozdíl, až jsem se sama divila, když jsem pak druhý den vstala a chodila o 50 % lépe....a můžu i říct, že teď zatím...ať to nezakřiknu.... žádné špinění a tak.....naopak ty problémy s tou jizvou, tak úplně stejné......2 měsíce jsem nosila i legíny.....
anonym
| 18. 3. 2013 22:39
TO Anonym:
já jsem chodila v prosinci do práce v šatech i když jinak je moc nenosím, ale do kalhot se prostě nedalo už je to lepší, ale stejně břichu ráda ulevím i teď. Myom jsem měla asi ještě větší - už jsem se raději ani neptala - děloha celkově velikosti pětiměsíčního těhotenství měla jsem pěkný kopeček na břiše. Taky mám děti, ale nemohla jsem se s tím dlouho smířit
anonym
| 18. 3. 2013 07:53
Zdravím ve spolek, jsem 5 týdnů po LAVH a tak nějak se snažím hojit. Dávám si na noc předepsané čípky na hojení a doufám, že zaberou. Ale pořád mě při sezení bolí tam dole, ta jizva. Tak snad je to dobré znamení a při další kontrole už bude dobře.

Tak co naše čekatelky, jak se daří,... a nebo už to má některá za sebou?

Natulko, je mi líto dcerušky i tebe. Taky jsem na toho našeho "výškrabka" fixovaná. A když byl loni v nemocnici, tak jsem u špitálu skoro stanovala Nééé to ne, ale jezdila jsem domů až když byl malej najezenej, umytej a uloženeje na spaní

Jinak tedy dnes musela dcera na různá vyšetření. Je jí 18 a v pátek v noci asi prodělala žlučníkový záchvat. Chuděra, bylo to hrozné..... Jsem zvědavá co jí zjistí na UTZ. Stejně mě to příjde brzy,.. žlučník tady v 18 letech. Já s tím zkušenosti nemám :-\ Možná to rozjely nervíky z maturity, nevím,.... chjo a tak to je pořád něco.

Přeji pěkný den ,.....
anonym
| 17. 3. 2013 21:37
www.kupi.cz/?… Poukaz na nákup do Teska zdarma! Ahoj, jsem na mateřské dovolené a na webu níže sbírám body za aktivitu (přibývají rychle) a za odměnu dostanu poukázky na nákup do obchodů. Jedná se o stránky, na kterých jsou přehledně vedeny všechny akce a slevy v obchodech. Můžete si zadat hlídání Vámi vybraného zboží ve slevě a potom na něj být upozorněni. Vhodný přivýdělek pro maminky na mateřské, studenty a nezaměstnané. Poukazy už několikrát došly - doporučeně poštou do 5 pracovních dnů od zažádání. Vyzkoušej to taky! Tady je odkaz: www.kupi.cz/?…
anonym
| 17. 3. 2013 13:50
Holky tak to je druh drénu,který se dává takřka při každé takové operaci,a do několika dnů po operaci se vyndavá,hm,,,,,,,,,,,,,,,,,,,dostala jsem vyčinit at to neštuduju,tak už nebudu,zatím
anonym
| 17. 3. 2013 12:31
Redon - nebo-li Redonův dren, takže ten dren co ti koukal z břicha
anonym
| 17. 3. 2013 12:01
Natuli.................jsme tu přece jedna pro druhou ,ne,co řešíš omluvy,já mám 3 děti třetí s odstupem 15let od druhé dcery a když měla mononukleozu tak byla v nemocnici 14dní,při 40 horečkách a já byla hotová,..............takže Tě plně chápu.

Holky no já jsem také hlava,včera jsem si probírala lékařské papíry a narazila na operační zprávu a tam jsem se dočetla,že mi tam dávali Redon č.18 tak přemýšlím co to je ,jinak děsné trable se stolicí,prostě boj.Tak zatím
anonym
| 17. 3. 2013 09:23
Tímto se omlouvám, že jsem se vypovídala mimo téma hysterektomie, aby mne nikdo nekamenoval....ale mám tady pár kamarádek, kterým se chci svěřit ze své bolesti.
anonym
| 17. 3. 2013 10:38
TO Natule: Není třeba se přece omlouvat, všechny ti rozumíme a jsme s tebou. Jsme tu skoro samé mámy, tak dobře víme, co cítíš a jak ti je. ALe opravdu věřím, že ti holčičku pustí vyléčenou brzy domů a všecko bude zas v pořádku a veselé. A taky začne jaro a tím pádem i lepší nálada, sluníčko nám nabije baterky a všechno bude hezčí a veselejší.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
helena.07
12. 8. 2025 19:25
14852
Markta Zahlkov
12. 8. 2025 10:10
47
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18