Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 28. 2. 2012 17:31
Je fajn, když víme, že i bez nás se to doma nezboří. Já mám doma čtyři chlapy a musím říct, že mě obskakovali, když jsem nemohla nic dělat a jen ležela ty první dny, co jsem se vrátila z nemocnice. Manžel vařil, u něho to ale není neobvyklé, protože pracuji na směny a to i o víkendech, tak to jinak nejde, když jim nenavařím dopředu.
Jak už jsem psala, nejvíc jsem se bála narkozy. Člověk má většinou obavu ze všeho nového. Teď to beru jako další životní zkušenost, kterou doufám nebudu na dlouhou dobu potřebovat. Přeji všem hodně jarního sluníčka, snad se brzy objeví . U nás celý den prší a prší
kramářka
| 28. 2. 2012 19:43
TO peggy:
To jsi napsala přesně,že se to doma nezboří..akorát člověk je zvyklej z normálního režimu skoro všechno dělat sám a najednou ejhle chlap umí nejen uvařit,ale vyprat,pověsit,uklidit jako super akorát,že oni to ti samečkové většinou maskují,aby se moc neopotřebovali ale když jde do tuhýho tak umí.
anonym
| 28. 2. 2012 19:54
Holky tak to je naprosto přesné, doma vypráno, uklizeno, vytřeno, navařeno, jen je chudáček z toho všeho strááááááášně unavený. Ono je to asi doma fakt práce a kolotoč . Dokonce je z toho můj drahý tak zbitý, že chrápe nahlas (a to dělá jen, když si sem tam přihne)
kramářka
| 28. 2. 2012 20:04
TO Maci:

Koukám,že je to všude stejný,tak si to holky užijme,neboť to asi nebude mít dlouhého trvání.Ale abych to jen nezlehčovala - je to fajn,když je z toho druhýho cítit,že má starost a že je rád,že to dobře dopadlo i když o tom nemluví..
kramářka
| 28. 2. 2012 14:21
sorry zapomněla jsem se přihlásit..
anonym
| 28. 2. 2012 11:11
Jsem moc ráda, že existuje tato diskuse. Před operací mě vaše názory a zkušenosti moc pomohly. I když je pravda, že každá z nás si to musí sama prožít, odžít a poprat se s tím. Já po šesti týdnech jdu od prvního zpět do práce. Lékařka mi říkala, že ze zákona můžu být doma 8 týdnů, ale cítím se dobře, potíže nemám. Chtěla bych vám všem, které si tyto stránky před operací pročítáte, popřát hodně štěstí a aby vše proběhlo bez komplikací.
anonym
| 28. 2. 2012 12:31
I já jsem ráda za tuto diskuzi. Ikdyž jsem z okresu Nový Jičín, operaci mi dělali v Brně na obilňáku, spokojenost má je neskutečná, výborná péče a přístup. V NJ jsem rodila v roce 2003 první dítě a hrůza, péče a přístup katastrofální a málem jsme tam vypustili duši oba, po 36 hodinách trápení jsme šli císařem, takže slyším-li NJ mám osypky. Je možné, že je to tou negativní zkušenosti a třeba se i mnohé za ty roky změnilo. Jak jsem psala na *** jsem moc zvědavá. Máme s manželem moc krásný vztah a ten *** je dle mého názoru důležitý. Já se cítím den ode dne lépe, jizva je už zacelená (10 den po operaci). Snažim se léčit se bio lampou. Na vyprazňování střev potřebuju opravdu zvláštní stravu bohatou na vlákninu (jablka, kompoty, atd...). I s odcházením větrů je problém, kručí a vrčí me střevech a někdy ten prd vyloženě rodím. Procházky taky hodně pomáhají. Ještě nám rehabilitační sestra doporučovala, nádech, vydech do břicha (nafouknout, vyfouknout břicho). A močení už jsem psala, nejhorší je to noci než se rozčůrám. Přes den hodně piju a chodím na záchod, tak je to o poznání lepší. Těším se na další názory a diskuzi. Jste tu někdo s malými dětmi? Já mám nejmladšího syn rok a půl a vcelku bojuju s péči o něj. Nemůžu chodit s kočárkem, je vytrénovaný chodit za ručičku. Koupat taky ještě nemůžu a je fůra jiných věci, nemůžu ho zvednout. Musím vydržen tento týden a příští a pak jede manžel s malinkým na týden na hory, až se vrátí budu po operaci 3 týdny, tak snad už bude veseleji.
anonym
| 28. 2. 2012 14:10
TO Maci:
Ahoj to seš tedy čiperka,já ještě venku nebyla kromě kontroly u doktora.Zatím mi to stačí po bytě..vytáhla jsem žehlení,vyžehlila 4 trika a motačka hlavy,knedlík v puse a musím toho nechat.. a to se nemusím starat o žádné malé dítko.Prosím Tě máš nějaké poznatky ohledně masírování jizvy? Myslím jak blízko té rány tlačit a hlavně jakou technikou..
anonym
| 28. 2. 2012 14:34
Mám jizvu ve stejném místě jako po císaři. Tehdy mi doporučovali obyčejné sádlo a masírovat, od zatažení jizvy. Ještě hodně dlouho je to místo takové tupé a citlivé. Hlavně, když mě nechtěně kopne malý. No čiperka, nevím? Zkrátka postupně musím a chci. Ven chodím 2x denně, ráno vodím prostředního syna do školky, v poledne vyzvedávám, ale jen tehdy je-li manžel doma a nejmladšího ohlídá, do kočárku jej ještě nedám a je to tady sám kopec, takže ani s tím tlačením kočárku by to nebyla žádná sláva. Hlava se mi taky hodně točí a dělají mžitky, ale přisuzuji to nízkému tlaku. Hormony snad budou OK, když mi zůstaly vaječníky. Jo a sem tam na mě příjde lítost a povídám si s naší 11 letou labradorkou - jak jsme to dopadly, že ani jedna nemáme dělohu. Jinak jsem moc ráda, že vše je jak je, větším marodům držím palce na brzské a trvalé uzdravení,
kramářka
| 28. 2. 2012 15:37
TO Maci:
jo jo když se musí tak se holt musí..já tedy nepočítala,že budu taková
,,chcíplina".Taky mám pséka naštěstí neprudí,že chce nějak ven dřív než přijde kluk ze školy.Ne že bych kousek nedošla,ale spíš mám strach aby nezahlídl nějakýho úhlavního nepřítele a nebylo zle..abych si něco někde neutrhla.Třeba ostudu
anonym
| 28. 2. 2012 16:34
Já si s labradorkou netroufám, je buď na zahradě nebo chodí s manželem, ikdyž to je babka, tak potáhnout umí, máme ještě malého jezevčíčka, s tím chodím. Já měla před operací strašný strach, nejvíce, že umřu a zůstanou tady ti mí chlapi sami. Pak, že nebudu ničeho schopna, vše je lepší než jsem počítala, za to jsem moc ráda. Manžel měl dovolenou a zvládl se o všechno postarat na jedničku i nám vaří.
kramářka
| 28. 2. 2012 10:18
Ahoj tak jsem 2.týden po operaci..mám řez břichem pro myom 9x13cm - nakonec byl ale větší.Bohužel měla jsem nějaké komplikace při probírání z narkózy,na Jipce mi pořád padal tlak, tak mi nemohli dát tolik dryáků od bolesti,kolik bych potřebovala..bolesti dost šílený.Nicméně všichni ostatní byli v limbu a v pohodě.První 3-4 dny stály za prd,pak už to bylo lepší.Ženský kolem mě i starší byly v pohodě den po opce, ale neměly to dělaný řezem. Osmý den mě vykopli pro nedostatek postelí
A teď to pozitivní.Jizva cca 20 cm (doktor říkal,že myomu do kila moc nechybělo)
se hojí dobře a i když břicho stále bolí uvnitř už tam není ten nepříjemný tlak,tak myslím,až opadnou otoky,že to bude bezva.Ptala jsem se při propouštění jestli budu moct chodit cvičit do tělocvičny a doktor řekl,že cca za 3 měs.pokud nebudou kompl.při hojení můžu začít dělat vše..nejsem žádná atletka,mám nadváhu a pohyb je pro mě nutnost.Musím přiznat,že zákazu většiny pohybových aktivit jsem se hodně bála,protože s kily bojuji dlouhodobě.Ptala jsem se na pokles pochvy,ale doktor tvrdí,že při normál.aktivitách to nehrozí.Naopak mě varoval,abych nic nenosila a nezvedala kvůli kýle v operač.ráně.Prý by se to muselo znovu otevřít.Takže myslím,když budu rozumná,že to bude v poho.Jinak nemám žádné potíže ani s močením ani se střevy,všechno funguje jak má.Zhubla jsem 5kg tak se snažím navázat mírnou dietkou,když už se zadařilo
zahrada.br...
| 27. 2. 2012 22:30
Ahojte, jsem 4.týden po hysterektomii, komplet i s vaječníky, je mi 48 a doktoři mě přesvědčili, že když mám rakovinu v rodině, nemám riskovat a nechávat si je. Operace pro velký myom - 15 cm, řezem přes břicho, po operaci 2 dny nic moc, ale dalo se to, po 14 dnech jsem začala lehce pracovat, mám svou firmu, tak jsem ze začátku pracovala třeba 2 hodiny dopol. a 2 hodiny odpol., podle toho, jak si tělo řeklo. Teď po třech týdnech pracuji celodenně, je to lehčí manuální práce. Jediné, co mě celou dobu hodně trápilo a co bylo hodně bolestivé, byly větříky a vyprazdňování, nepomáhal ani Espumizan ani Saab simplex. Snažím se jíst hodně zdravě, každý den Actimel, Activia, vařené kompoty, žádné pečivo a těžká jídla, tak se to hodně pomalu lepší. Taky při močení to trošku štípne a táhne, ale taky je to den ode dne zklidňuje. Já se před operací hodně bála a ty poslední dny už jsem skoro nemohla spát, ale všem, co je to čeká, nebojte se, není to nic šíleného, já vím, že každá jsme jiná a máme jiný průběh, já jsem čekala, jak moc mě bude bolet řezná rána a taky jsem měla obavy, léčím se s páteří, že mi ji při operaci rozhodí a nakonec to bylo jinak, od zaražených prdů jsem dostala teploty.....
Nevím, jak moc to se mnou zamává, zatím mi gyndařka napsala Divigel - hormony, co se vtírají do kůže, když jsem si doma přečetla, co to se mnou může udělat, včetně rakoviny prsu, tak mě to nějak přešlo, ale netvrdím, že to vydržím, zatím mám jen poslední týden lehké návaly, ale zřejmě bude hůř.....
Jinak operaci mi dělali v Brně na Obilňáku, naprosto úžasná péče a přístup, nejhodnější sestřičky, vřele doporučuji...tak všem, co jdou v nejbližší době na to, držím palečky a hlavně se nebojte
anonym
| 26. 2. 2012 19:52
Maci ten *** u mne není už tak úspěšný, jak býval před operací, ale ty jsi mladá podle mne, tak hlavu vzhůru, snad bude O.K. Bolest u toho není, ale horší to je s tou chutí. Tak se měj fajn, brzké úplné uzdravení paaaaaaaaaa
anonym
| 26. 2. 2012 22:25
TO rozalin:já ti závidím,že jsi to zvládla bez hormonů,ani nevíš jak,zkusila jsem to na 14dní,no hele to byla mela,pocení vem čer,návaly také,ale motání,šílené,bolesti hlavy nonstop a nespaní,,,,,,,,,,,,,,,,,prostě jsem asi případ...................a já se tak snažila
anonym
| 27. 2. 2012 20:03
TO chany: tak já mám jen to pocení a návaly. Motání hlavy, nespavost, bolesti hlavy to nemám. Tak to fakt musí být hrozné. To bych asi taky nezvládala. pa a doufej tak jak já, že to jednou pomine, ale ne v 80-ti. To si fandím s tím věkem, co? pa sranda musí být. Dnes jsem měla kontrolu v Jičíně O.K. Ve čtvrtek minulý týden CT, dali mi čistou vodu-průjem nebyl.
anonym
| 26. 2. 2012 19:47
sonisek přeji úspěšnou léčbu. Co se týče horm.léčby, tak já zastáncem nejsem. Máš internet , tak si přečti názor druhé strany , nejen lékařů, kteří dávají, to, co si přeje pacient. Měla jsem karc.tak mi to Dr. ani nedopor. A jak jsem si přečetla násled. oestrogelu, tak jsem ho vynechala. Návaly mám stále, ale neřeším to, hábu se pracuji a hlavně si říkám, že to je to nejmenší, co mě mohlo potkat. Piju denně byliny, beru homeopat., prozatím po roce a třištvr.O.K. i bez horm. Člověk si prostě musí vybrat, buď krabice tablet, nebo příroda. :-\ Holka udělej , jak uznáš za vhodné - intuice ti napoví. A já ti řeknu podle sebe už mě poslední dobou-po operaci pár krát varovala před zbytečným užíváním zbyt.léků. Jinak doktory a hlavně ty dobré určitě potřebujeme, dík jejich včasnému zíkroku jsem tu. Měj se fajn a humor, fajn nálada a bezstresovost paaaaaaaaa
SONISEK
| 27. 2. 2012 14:33
TO rozalin: Se zájmem jsem si přečetla tvůj komentář a myslím,že ti mnohé z nás mohou jen závidět,jak dobře to snášíš i bez té chemie .Myslím si,že ne každá to štěstí má a i když se snažíš sebevíc,někdy to bez těch hormonů prostě nejde,jak třeba píše chany.Já zatím nevím do které té skupiny budu patřit,ale pokud to nepůjde jinak,nechám si něco napsat,abych mohla normálně fungovat,doma,v práci...Kdyby šlo jen o ty návaly,jako u tebe,s tím se dá žít,i když je to nepříjemné,ale bohužel,jak jsem se dočetla,jsou i horší stavy.Opět si myslím,že je to individuální,tak jako i pooperační stavy,*** atd.Před operací jsem o tomto zákroku chtěla co nejvíce vědět,hlavně diskuze,jak se každá po operaci cítila,ale mohu ti říct,že někdy jsem si říkala,že možná lépe nečíst,některé komentáře mě docela vyplašily Dost je to i o psychice,když mi začaly ty hrozné bolesti od toho močáku,dosti mě to psychicky vzalo nechtěla jsem už, aby mě něco bolelo,prostě jsem se chovala,jak malé dítě No asi i toto k tomu patří... Přeji ti krásné,klidné a pohodové dny...
anonym
| 25. 2. 2012 16:12
Mně vaječníky zůstaly a patřím do skupiny, která si je přála ponechat, samozřejmě pokud to bude možné. A u mě naštěstí bylo. Ještě se zmíním, co operaci předcházelo. Především velice silné krvácení, způsobené myomem, který si zrovna vyrostl na "špatném" místě - jak konstatoval můj lékař, a tlačil na čípek. Také jsem trpěla bolestmi břicha. Prostě každý měsíc jsem si dost užívala. Jsem ráda, že to mám za sebou a že jsem bez potíží a to také přeji vám, které ještě něco trápí, ať to brzy pomine a je vám zase fajn.
SONISEK
| 25. 2. 2012 18:16
TO peggy:
I tobě díky za komentář.Myslím,že jsi udělala dobře,že jsi si je nechala,jsi přece jen o proti mně mladá,pokud nebude v budoucnu nějaký problém,měly by ti ještě dlouho fungovat,u mne prý by to byla otázka asi 1-2 roky,než by vyhasly úplně a hlavně pokud by byl nějaký problém,že rakovina vaječníků,je velmi zákeřné onemocnění,často zjištěné,až když je pozdě a to jsem se dočetla i na netu.I já jsem ráda,že to mám za sebou a čas ukáže,jak se s tím mé tělo a já,dokáže vyrovnat :-\
anonym
| 26. 2. 2012 15:36
Zdravím všechny, jsem 9 den po hysterektomii, řez břichem, je mi 33 let, měla jsem obrovský myom, který za půl roku hodně narostl, měla jsem silné krvácení a bolesti rovnající se téměř kontrakcím. Mám 3 děti, vaječníky mi ponechali. Drén jsem neměla, cévku mi vytáhli druhý den. Operační den jsem měla neskutečné bolesti, byla jsem na opiátech, díky mému nízkému tlaku a váze se mi báli něco více dát, ten den jsem si užila. Při močení trošku cítím močový měchýř, je to normální při tomto zákroku? Močení probíhá pomalu. Ještě se chci zeptat do budoucna, jaké máte zkušenosti se ***em po hysterektomii? Děkuji za odpovědi a zkušenosti.
anonym
| 26. 2. 2012 16:18
TO Maci: Já zatím dodržuji šestitýdenní půst, takže vlastní zkušenost zatím nemám. Přiznám se, že zatím ani chuť. Ale to určitě pomine. Kamarádka si *** po hysterektomii nemůže vynachválit, prý je pro ni lepší, než před tím. Myslím si, že je to individuální, slyšela jsem i názory opačné. Tak uvidíme. Jinak s tím močením radu nemám, protože jsem potíže neměla.
anonym
| 26. 2. 2012 17:23
TO Maci:ahoj já jsem po operaci 4 týdny dělali mě to spodem.do ted mám problémi s močením
anonym
| 26. 2. 2012 18:45
TO Maci: Tak jestli můžu ,tak ti doporučuji,začít se ***em hned,samo sebou bez pohl.styku.Tak zjistíš,jak jsi na tom .Já po 7 týdnech měla prvně i *** pohl. a bez problému.Ale upozorňuji,že jsem po laparoskopické operaci.A jsem i bez vaječníků,tak jsem taky byla zvědavá,jestli při ***u nechybí ty hormony,ale vůbec ne.Jestli byl *** dobrý před,tak bude dobrý i po.Aspoň dle mé zkušenosti.Vlhkost,***,vše.Tak hodně štěstí
anonym
| 26. 2. 2012 19:16
TO *Tady přibylo nových holek,budte štastné,že všechny jste byly ne s rakovinou jako já a jiné tady,no ale vše se dá vydržet,je fakt,že mi sebrali uplně vše ,ale naštěstí bez chem.ale pouze kontroly,bohužel jsem vyzkoušela x přír.preparátů a fakt to nešlo,tak jsem skončila na Oestrogelu,za 3dny jsem měla pocit,že jsem znovu na světě,o problémech s močením ani psát nebudu,,,,,,,,,,to už jsem tu psala.Hlavně at je Vám všem dobře,hodně,hodně zdravíííííííííííííííííííí
anonym
| 25. 2. 2012 15:28
Já mám taky venku vše i vaječníky.Na operaci jsem byla vlistopadu aje mi fajn.Měla jsem tento týden první kontrolu po operaci a pan doktor říká,že na mě nic špatného neshledává.Taky jsme řešily hormony ajá je nechci zatím,nemám problémy ,jjen ty návaly horka občas.A taky říkal,že ty přírodní preparáty stejně nezabírají a jsou k ničemu,takse nenechte ovlivňovat reklamami.Zbytečně vyhozené peníze.Uvidím jak to bude v létě,ale zatím nic neberu a je to dobré.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
17. 6. 2025 09:42
14516
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
cudlik
16. 6. 2025 15:53