Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

Po operaci
san
| 20. 1. 2008 23:06
Ahoj všem,
připojuji se k příspěvku Rax. Já jsem byla na operaci 1. listopadu a také jsem cca 2 měsíce měla výtok. Na kontrole po 6. týdnech mi řekli, že je to tím, že mi nevypadl ještě jeden steh a dostala jsem nějaké bobule na zavádění, po těch to ustoupilo. Píchání v místě, kde mi brali vaječníky jsem měla občas také - tedy na pravé straně a prý to tam bylo složitější a měla jsem tam ještě krevní sraženinu.. Takže prostě příznaky, které tady popisují i ostatní. Jinak beru obden hormony a jsem v pohodě.. Takže všem držím palce a pro ty, které to mají před sebou.. dá se to zvládnout, jsou horší operace..
kontakt
Iren
| 20. 1. 2008 20:09
Ahoj Hanko, jsem z Liberce, ale na operaci jsem byla na doporučení mé gynekoložky ve Frýdlantu v Čechách. Za panem primářem Dr.Černým jezdí pacientky z celého kraje. Je opravdu dobrý. Posílám ti číslo do nemocnice ve Frýdlantu, pokud by jsi se chtěla ještě poradit. 482 369 111. Držím ti palce, ať už se rozhodneš jakkoli.
Pro Rax
Iren
| 20. 1. 2008 19:53
Ahojky, děkuji moc za odpověď . Myslela jsem si, že za šest týdnů po operaci už ani nebudu vědět, že jsem na nějaké byla, a tak mě trochu zaskočilo, že to tak není. Tvá odpověď ale zase posílila můj optimismus. Doufám, že za tři neděle už budu veselejší. Možná, že to horší hojení má na svědomí anemie, kterou jsem před operací trpěla. Museli mi dávat krev i po operaci. Měla jsem kvůli myomu hodně silnou menstruaci. Dvakrát mě narychlo vezli do nemocnice rovnou na sál, jednou už to bylo na poslední chvíli. Kdybych byla sama doma, tak nevím, jak by to dopadlo. Jsem moc ráda, že už je to za mnou a že už nikdy nebudu menstruovat! Je to veliká úleva. Ještě jednou ti děkuji za odpověď a přeji ti, aby ti ta kontrola dobře dopadla a cysta byla pryč.
hysterektomie
poldine
| 20. 1. 2008 15:05
Hanko, mně vzhledem k věku také všichni lékaři doporučují odebrat vaječníky a také váhám. Operaci jsem kvůli chybějícím potížím zatím odmítla, ale smiřuji se s tím,. že mě v budoucnu asi nemine.
Podívej se na klimakterickou poradnu na www.dama.cz, tam k tomu jsou také příspěvky s odpověďmi p. dr. Burnoga.
Držím ti palce a přeju správnou volbu.
Poly
Aho hanko2
filomena
| 20. 1. 2008 14:48
Tak to Ti držím moc palce. Já nejsem z Prahy. Na Homolce nebudu. Ale po návratu si musíme napsat dojmy. Nástup mám taky 23.1. a na kudlu jdu 24.1. Jdu na hysterektomii a primář má obavu, že přijdu i o jeden vaječník. Je mi teprve 39, tak se bude snažit udělat maximum. ( doufám ) Právě mi dojíždí poslední menstruace v životě. Dneska jsem celkem v klidu. Včera jsem si do noci četla celé vlákno této diskuze a docela to zabralo. Mějte se všichni fajn !
hysterektomie
hanka2
| 20. 1. 2008 09:22
Ahoj, holky,
23.1. jdu na hyst., a proto jsem se chtěla zeptat Filomeny, jestli nenastupuje náhodou taky na Homolku.
A Iren, tebe jsem se chtěla zeptat, jestli bys mi nemohla dát kontakt na toho primáře, o kterém jsi psala. Já se totiž rozhoduju, zda si nechat vzít i vaječníky (primář z Homolky mi to doporučuje i jedná známá gynekoložka, se kterou jsem se radila) a já už se k tomu taky ze zoufalství kloním (je mi 51), ale stejně radši bych si je nechala, pochopitelně. Díky.
Pro Iren
Rax
| 19. 1. 2008 23:02
Ahojky, zrovna jsem skončila psaní do práce a jen tak koukla, co je v diskuzi nového. Nedá mi to, abych Ti neodpověděla. Popisuješ stejné projevy a pocity, které jsem měla i já. Kvůli drobnému špinění jsem prosila pana doktora o nějaké léčivo, ale ještě než jsem ho začala užívat (čípky), upravilo se to samo, asi po dvou měsících od operace. To dloubnutí či píchnutí taky znám, zejména z doby před první kontrolou, kdy jsem se bála, že něco není v pořádku. Často jsem to pociťovala ve chvíli, kdy jsem "přepískla" klidový režim, ale někdy i v klidu. Kontrola ale dopadla dobře a popisované odeznělo. Teď jsem po operaci již půl roku, nemám žádné problémy, ale našli mi cystu. O tom jsem už ale psala. Na konci ledna mě čeká další kontrola.
hojení
Iren
| 19. 1. 2008 22:07
Ahojky, jsem jedna z těch, které už mají operaci šťastně za sebou.Taky jsem se moc bála. Brali mi jen dělohu, i když jsem se odstranění vaječníků nebránila. Pan primář byl ale proti. Prý žádný umělý hormon nenahradí hormony z vaječníků, a ty prý jsou pro ženu moc důležité. Prý i po přechodu se nějaké malé procento hormonů stále uvolňuje a i to malé množství je důležité. Mě je 43 let, ale vaječníky zachovával i ženským kolem padesátky.
Dnes ale píši hlavně proto, že už mám trochu nervíky z pomalého hojení, a tak bych se ráda zeptala, jestli tu má některá z vás podobné problémy. Ve středu už to bylo šest neděl a já stále trochu slabě špiním a občas mě dloube v podbřišku. Při kontrole po třech nedělích mi doktorka řekla, že mi ještě nevypadaly všechny stehy, tak se utěšuji, že to bude asi tím. Předevčírem mi jeden vypadl. Je možné, že díky tomu to můžu mít stále tak živé, že to i slabounce krvácí? Stalo se vám to některé? Ve čtvrtek jdu opět na kontrolu, tak se trošku bojím, co se dozvím.
Všem, co na operaci čekají,držím palce. Nebojte, bude to dobré!
preventivní odstranění vaječníků
Hana
| 19. 1. 2008 17:04
Ahoj, preventivně berou vaječníky od 45. let , pokud se jde na operaci s dělohou, dají Ti na vybranou pro a proti. Proto jsem se před operací tak moc nervovala, protože jsem nevěděla co udělat. Vaječníky jsem měla zdravé, ale prý po odstranění dělohy jsou vaječníky rizikový orgán na rakovinu(tedy pokud jsou v rodině k tomu nějaké dispozice) Samozřejmě v mladším věku do 45.let je lepší vaječníky ponechat, protože k přechodu je ještě spousta let. A HST je bezpečné používat ne více než deset let.Někteří lékaři doporučují jejich odstranění spolu s dělohou v tomto věku a jiní ne tak 50:50 a po padesátce prý doporučují odstranit i vaječníky skoro všichni doktoři. Ale prý i po odstranění dělohy jsou vaječníky méně zásobovány krví a přechod nastane stejně dřív. Ale každá žena je individuální a u každé je to jinak. Tak mi to vysvětlovalo nezávisle na sobě několik lékařů. Stejně záleží na každé ženě jak se rozhodne. Tak přeji všem hodně moc zdraví.
Poldine
Janule
| 19. 1. 2008 16:17
Ahoj ,je mi divný,že by ti preventivně doktoři chtěly brát něco,co není potřeba ,mě vzaly dělohu a i přesto,že mám na vaječníku cystu,mi je nechaly.Možná proto,abych ješte neměla přechod,ale i tak se mi to nezdá.Já bych byla pro,všechno zdravé nechat.Taky držím palce. Měj se.Jana
Filomeno
Janule
| 19. 1. 2008 16:11
Ahoj ,taky tě chci podpořit svým příspěvkem.Já byla na hyster.před rokem a půl,vše proběhlo v pohodě,měla jsem to vaginálně.O té mřížce,jak ses ptala nevím,vím jen,že mám taky "dole"plastikuAle psalo se o tom ze začátku této diskuze,i já jsem tam dost psala,tak si to zkus přečíst,ženský popisujou průběhy operací a jak jim bylo po tom atak,třeba tě to uklidní..Držím moc palce a neboj se.Jana
Pro filomenu
Hana
| 18. 1. 2008 14:40
Ahojky Filomeno, já jsem byla dneska na 6. nedělní prohlídce a nějak se mi to nehojí tak mi dal nějaké kapsle na zavádění a doktor říkal, že to bude ale dobrý. Tak já jsem po několika operacích a tak jsem věděla co mně čeká a tak jsem se hrozitánsky nervovala, že mně málem na operaci nevzali. Byla jsem hrůzou mimo, ale můžu říct, že katastrofické scénáře které jsem si představovala se nekonali. Jenom jsem si přitížila od nervů a mám to doteď. Nechce si to moc připouštět ¨a nemyslet na to. Já promýšlela úplně všechny detaily. V mysli je to vždycky horší než doopravdy.
Taky jsem se chtěla zeptat Mirky jakpak ona dopadla při kontrole po šestinedělí. Ani jsem se nezeptala doktora jak to je se ***em. Asi ještě počkám když to ještě nemám pořádně zahojený.
A tobě Filomeno drž se a nic se neboj představy jsou horší než realita:
Ahojky
op
| 18. 1. 2008 14:17
holky, nenervujte se zbytečně dopředu, zvýší se vám tlak, sedimentace a já nevím co ještě. Stejně není vyhnutní. Já vím, mě se to říká když to mám zasebou. Je fakt, že kdyby to přišlo ze dne na den, bylo by to lepší, čekání je děsné. Já byla v dubnu na operaci zápěstí - čekala jsem na to 3/4 roku. Taky jsem byla nervozní. Když mi po měsíci praskl v ruce drát a musela jsem nastoupit během dvou dnů na reoperaci, byla jsem naštvaná, ale ne nervozní. A to jsem věděla, že v říjnu půjdu s druhou rukou. Ta byla naštěstí bez komplikací, ale vyskytla se komplikace s páteří. Před 13 leti mi ji sešroubovali. Protože jsem měla nějaké problémy a nemohli mi díky kovům udělat magnetickou rezonanci, musela jsem na vyšetření s kontrastní látkou do míchy - a přitom mi tam napíchli streptokoka a stafylokoka. V zádech se udělala píštěl a nechtěla se hojit, takže v měsíc po operaci ruky jsem musela na další operaci - vyndavali mi ty 4 šrouby a odstraňovali postiženou tkáň s 12 cm píštělí. Říkák, že jsem měla loňský rok ve znamení generální orpavy tělesné schránky - pravda, v plánu byly operace 2 a nakonec z toho byly 4. Ani nevíte, jak jsem byla nešťastná a nervozní, ale snad je vše už za mnou, dnes mi sundali po 3 měsících plastovou dlahu z ruky a mám ortézu, korzet na páteř jsem už taky odložila a mám "jen" bederní pás. Tak "čekanky" hlavu vzhůru - ono to přebolí a bude zase dobře. Psychika dělá strašně moc, tak ji dejte do klidu a vše půjde jako po másle. Zdraví Olina
ahojky mirco1
filomena
| 17. 1. 2008 22:29
Moc děkuju za odpověď. Celou dobu - asi měsíc - jsem byla úplně v klidu a najednou se to ve mě zlomilo a nervy mám jak struny. Jsem už protivná i na své okolí. Manžel mě naštěstí chápe a dost mi to pomáhá. Zbýva mi necelý týden. Už aby to bylo taky za mnou. Docela vám závidím. Pořád se uklidňuju vašimi zprávami jak je vám teď dobře a že nelitujete. Díky moc za podporu. Za všechny holky, co to maj taky ještě před sebou a čtou si vaše vzkazy.
preventivní
Hana
| 17. 1. 2008 21:57
Ahoj holky,tak mě je 46 let a taky mi preventivně odstranili i vaječníky. Zítra jdu na 6.nedělní prohlídku. Tak uvidím. Taky mi pár doktorů říkalo nenechat si odstranit i vaječníky ale pár zase říkalo odstranit, že vaječníky jsou rizikový orgán na zjištění nemoci a když se to zjistí tak se to pak hůře operuje a nebo je pozdě. Ale co lékař to názor. Úplně jsem se tím rozhodováním tak nervově rozházela, že mi není dobře ještě teď. Nakonec jsem dala na radu operatéra v nemocnici, který doporučil preventivně odstranit. Tak je nemám. lepím si již od prvního týdne náplasti a návaly jsem měla hned třetí den po operaci a teď je již nemám. Doktor říkal- ponechat vaječníky má své rizika a užívat HST taky má svá malá rizika.Měla jsem myom který vážil celý 1.kg. A brali mi to laparoskopicky, prý je to zázrak, že to udělali bet řezu, jsou šikovný v Praze u Apolináře. Operovali mi v úterý a v pátek tředí den jsem juchala domu. Tak holky čekatelky hlavně se moc nenervujte, mně se to tím trochu přihoršilo. Hanka
hyster.
mirca1
| 17. 1. 2008 16:49
Ahojky filomeno,tak už to máš za pár..no já se přiznám byla to moje první operace v životě a nervíky byly jak blázen i se mi zvedl cukr a zítra jdu zrovna na kontrolu taky na cukr jestli se mi to urovnalo.Krvácení po operaci bylo jen slabé asi 2dny,pak jen špinění a 6 den kdy jsem šla domů jsem byla čistá.S plastikou nemám zkušenost nevím ale určitě tu holky s plastikou jsou ..něco se dočteš.Tak držím palečky a moc se nenervuj at se ti nezvedne taky cukr...
ahoj holky
filomena
| 16. 1. 2008 18:58
tak se mi to taky krátí - nástup mám příští týden 23.1. ( středa ).
Trochu začínám chytat nervíky. Zajímalo by mne, jak je to s krvácením po zákroku. Budou mi to provádět laparoskopicky. Na co mám být připravená. A jak je to vlastně s tou plastikou. Slyšela jsem, že se močový měchýř zachytí nějakou mřížkou. Umí mi někdo vysvětlit, jak bude vlastně ten prázdný prostor vyplněn ? Asi se ptám blbě, ale snad mi rozumíte.
hysterekt.
Lenda
| 16. 1. 2008 17:04
Ahoj, tak jsem doma po operaci, vše šlo dobře a protože
my ženy jsme jako lvice a dokážeme se vším poprat, prala jsem se taky. Zánětlivá komplikace mi prodloužila pobyt v nemocnici o čtyři dny, ale dnes jsem doma a louskám antibiotika. Cítím se ale dobře, občas to zabolí a nebo sevře, ale to už je dobrý. Sestřičky se o nás staraly jako o vlastní, nenechaly nás trpět bolestí a tak se dalo docela slušně přečkat. Bylo to přesně tak, jak jste říkaly, den ode dne lepší a lepší. Takže ještě jednou díky moc, moc jste mi všechny pomohly. Lenda
Ahoj
op
| 16. 1. 2008 08:08
při středě všem. Chodila jsem na kontroly 1x za 1/2 roku, ale poslední 3 roky 1x za rok nebo při potížích (obšas cysta na vaječníku, která se sama ztratila). Udělali mi sono vaječníků a jinak nic. Návaly jsem měla mezi49 a 50. rokem, teď občas, když se rozčílím, tak to cítím tak dva dny, ale jinak je klid (ťuk ťuk na dřevo). Přikláním se k názoru - zdravé nechat. Pokud nemáš velké potíže, tak ještě vyčkej. Já už tehdy byla anemická - nepřetržitě jsem menstruovala. Myom byl jako broskev... Tak hlavu vzhůru, vše bude dobré. Počítej s tím, že po operaci budeš mít dost bolesti, ale za 3 dny to přejde a bude pak už jen líp. Krásný den. Olina
hyster.
poldine
| 16. 1. 2008 07:41
Ahoj Oli i Mirčo, díky za zprávu. Je pravda, že co lékař to jiný názor a tak nakonec člověk o sobě musí rozhodnout sám. Mirčo, skoro se mi víc líbí názor pana primáře, že zdravé orgány je škoda ostraňovat .
Te'd už ti bude určitě jen lépe. Přeju ti, aby kontrola dobře dopadla.
Oli, jak tobě "hlídají" vaječníky po operaci? Prý je to bez dělohy složitější, a proto u žen v mém věku raději vyberou všechno.
Ostatně já s operací stále váhám, protože problémy nemám , snad jen občas mírný tlak v podbřišku (ale ten si uvědomuju až nyní, když o té myomské potvoře vím).
hyster.
mirca1
| 15. 1. 2008 22:05
Ahoj poly...mám to zdárně za sebou a v pátek jdu na kontrolu tak uvidím ..A jinak moje doktorka mi řekla taky že asi i vaječníky půjdou pryč a primář v nemocnici mi řekl že nerad bere zdravé orgány .... a že se málokdy stane že se jde na operaci podruhé jen s vaječníky.Tak jsem souhlasila ale je fakt že moje doktorka byla naštvaná že mi je nechal ....každý doktor má jiný názor...jen doufám že na tu operaci v budoucnu nepůjdu bylo mi strašně zle po narkoze ...ale jinak tam holky by y v pohodě.A jsem moc ráda že už mi není tak zle jako před operací už se to nedalo vydržet ....tobě držím palce a zase se ozvi.papa mirča
ahoj Poly
op
| 15. 1. 2008 20:10
a další "postižené". Taky to mám za sebou - myom na děloze, ale už od r. 1992! a bylo mi tehdy 38 let. Brali mi taky jen dělohu-řezem. Návaly jsem neměla až později. Nejdříve jsem používala hormonální náplasti, pak jsem se přestěhovala a nová dr. mi doporučila Rissel - je to taková "rýže", která se aplikuje pod kůži. Vydrží tam 3-4 měsíce a jsi naprosto bez potíží. Dříve na to pojišťovny připlácely, teď se to už platí celé cca. 700,-Kč. Názor, že je lepší vzít vše je zcestný-vaječníky totiž produkují to, co ženská potřebuje, aby neměla návaly, takže pokud to není nutné, vaječníky nechat. Přeji Ti pevné nervy - věř, vše se zahojí a pak ta pohoda, nemyslet na to kdy jet třeba k moři, aby sis to užila. A *** bez obav...... zdraví Olina
hysterektomie
poldine
| 15. 1. 2008 19:19
Mirčo, pročítám tuto zajímavou diskuzi, abych věděla, co mě čeká. Mám myom, ještě nevím, jestli roste, a jsem na rozdíl od mnohých z vás zatím bez jakýchkoliv potíží.
Téma hysterektomie však u lékaře již padlo. Mirčo, jsem ráda, že ty i ostatní máte vše š'tastně za sebou .
Chtěla bych se tě však zeptat na následující věc: vyrozuměla jsem správně, že ti vzali v nemocnici jen dělohu? Vaječníky nechali?
Jsem totiž stejně stará jako ty, dosud bez jakýchkoliv příznaků přechodu, ovšem všichni lékaři (abych byla připravena, tak jsem se ptala preventivně již několika) jednoznačně radí odebrat preventivně vše. Že prý už přechod stejně brzo přijde, což je fakt. Děkuji ti za zprávu, a samozřejmě i ostatním, které absolvolvaly podobný zákrok jen z preventivních důvodů.
Ahoj , Poly
hyster.
mirca1
| 13. 1. 2008 17:00
Ahojky ...tak zítra jdu na kontrolu po operaci tak jsem zvědavá jak to bude vypadat,jsem se zapomněla a zvedla jsem vnoučka15kg. a nějak mě pobolívá břicho ale snad to chce jenom klídek
hysterektomie
Lenda
| 5. 1. 2008 18:25
Ahoj holky, zítra 6.1. nastupuji, zrovna si balím a je mě všelijak. Jsem optimistka, a tak vím, že to dobře dopadne, jinou variantu vůbec nepřipouštím. To je ale všechno díky vaším diskuzím, které mi nesmírně pomohly se s tou nemilou skutečností nějak vyrovnat. Co bude dál, radši neřeším, protože vše ukáže čas. Takže díky Vám všem za vaše zkušenosti a já vám pak napíšu ty svoje. Přeji všem úspěšné hojení a jenom samou pohodu. Lenda
Novoroční přání
Rax
| 31. 12. 2007 12:13
ZDRAVÍM všechny kolegyňky s přáním co nejlepšího nového roku 2008 - v prvé řadě zdraví, ale taky štěstíčko, spokojenost a pohodu, lásku, optimismus ... prostě vše NEJ, NEJ, NEJ ...a taky úsměv , s tím to jde líp a trochu silvestrovského veselí !!! Rax
Violik
Hana
| 26. 12. 2007 09:28
Ahojky Violiku, tak jsem si přečetla už než jsem šla na operaci co už toho máš za sebou. To tě tedy moc a moc obdivuju. Taky jsem byla neustále optimista a vše zvládala s humorem. Mám za sebou taky již sedmou operaci a postupně nervy slábnou a sdepkami mám také dost zkušeností, Vyzkoušela jsem spoustu bilinek a i léčitele. No a asi nejlepší je chemie i když se jí snažím užívat co nejméně, teď jsem tomu neušla, ale je to lepší než ty hrozné stavy, určitě víš jaké. Ale doufám, že bude pořád lépe a lépe. Taky mi nasadili hormony, že příroda by nestačila. Tak se gynekologa ještě jednou zeptám co říká na Minapend, taky jsem už o tom hodně četla. HST mi doporučili již v nemocnici- nízké dávky tak prý na prsa by to nemělo mít vliv. Zatím mamograf o.k. Taky čekám na to až se začnu radovat, že již nemám menstruaci skoro 14 dní. Zatím radost žádná. Už končím, abych nějak nepostrašila holky co teprve čekají na operaci. Tyto problémy nevznikly operací, ale dlouhodobým stresem a čím víc se před operací stresuješ tak to hůře snášíš. Takže kdo jde na operaci tak beze strachu, všechno vzniká v mysli. Ahojky Violko Přeji Ti jen a jen samé zdraví a myslet jen na hezké věci a taky mysli na sebe jak sama sobě udělat radost a nejenom se rozdávat pro ostatní. Hanka
MINAPEND BALANC
violik
| 24. 12. 2007 15:59
Ahoj Hani,
je mi druhý den 47 let a před 2 měsíci mi odstranili dělohu a vaječníky. Jsem v částečném ID na depky takže si myslím, že jsem velký adept na duševní potíže s přechodem a mohu poradit, že jsem si vyhledala nejlepší variantu Minapend balanc, který má mimořádnou dávku červeného jetele 300 mg a je přímo na stresové stavy. K tomu beru ještě Bellasin který obsahuje ploštičník, a který je i na hubnutí a za 2 měsíce mám 8 kg. dole a cítím se o 20 let mladší. To je má zkušenost - držím palečky ať se dobře hojíš zdraví Viola
VÁNOCE
violik
| 24. 12. 2007 15:52
AHOJKY VŠEM
KLIDNÝ A POHODOVÝ VEČER I NÁSLEDUJÍCÍ SVÁTKY VÁNOČNÍ A MOC A MOC ZDRAVÍČKA, LÁSKY A ŠTĚSTÍ V NOVÉM ROCE TOBĚ I VŠEM, KTERÉ UŽ MAJÍ NĚCO ZA SEBOU A VĚDÍ O ČEM PÍŠI.
ZDRAVÍ VIOLA
VŠEM HOLKÁM
mirca1
| 22. 12. 2007 10:22
TAK MILÉ HOLKY VŠEM VÁM PŘEJI KRÁSNÉ A KLIDNÉ VÁNOCE PLNÉ POHODY , RADOSTI ,ŠTĚSTÍČKA A HLAVNĚ ZDRAVÍČKA mirča...

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
14. 6. 2025 11:14
14500
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
Alka...
14. 6. 2025 07:51