Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

Štěstíčko pro Hanu
Rax
| 26. 11. 2007 13:57
Ahoj Hani,psala jsem Mirce a Mil a chtěla bych dodatečně povzbudit i Tebe. Tvé příspěvky jsem si totiž přečetla až teď. Ty budeš to štěstíčko moc potřebovat, když se trápíš s takovým "dárečkem". O rozhodování vaječník(y) ano - ne jsem už psala. O ten jeden vaječník jsem bojovala mj. právě z důvodu strachu ze "stárnutí". (Mne navíc nic nebolelo, neměla jsem žádné potíže, kterými se hlásí přechod .. ) A nedávno jsem potkala jednu známou, která mi prozradila, že je bez vaječníků již 5 let. Musím uznat, že za těch 5 let nijak "nezestárla". Je to takový človíček - sluníčko a v tom to možná bude. Ono to "stárnutí" asi vězí i v něčem jiném - v genech a taky v naší psychice. Znovu se opakuji - psychika je hodně důležitá a tak se drž!!! a věř, že všechno dobře dopadne.
pro Rax
mirca1
| 26. 11. 2007 12:44
díky za štěstíčko .........určitě se ozvu
pro san
mirca1
| 26. 11. 2007 12:40
ahojky ....ty už jdeš do práce?to mi připadá hrozně brzo po 3 týdnech...mě řekla doktorka že minimálně 8-9 týdnů...jinak je dobře že už jsi v pohodě...rýmu zaháním jak se dá tak snad se mi to podaří zatím ahoj
Štěstíčko pro Mircu a Mil
Rax
| 26. 11. 2007 12:23
Nejprve ještě, Mirco, k Tvé poznámce. Správně jsi podotkla, že nezáleží jen na našem rozhodování, ale hlavně pak na tom, jak to uvidí a posoudí v den D operující. I mi pak doktor řekl, že se pokusí,ale nemohu mu svým přáním svazovat ruce. Výjimečně se dostávám "k PC pro zábavu" dnes dopoledne a nevím, jak to bude v dalších dnech. Proto už dnes Vám raději oběma, Mirco a Mil, chci popřát hodně štěstíčka. Vím do čeho jdete. Určitě se pak ozvěte! Držím palečky !
pro Mirču
san
| 25. 11. 2007 20:02
Ahoj, zítra se chystám zpět do práce, tak uvidím, ale jinak jsem v pohodě, už mi to přijde strašně dávno, co jsem byla na operaci. Jen občas mě píchne v břiše, ale to jen, když se snažím dělat nějakou činnost, kterou bych ještě neměla.. Zatím mám jen občas návaly, ale jen malé, prostě je mi horko a trochu se zpotím - a někdy se v noci zbudím, ale to nevím, jestli s tím souvisí Jinak naštěstí žádné deprese a pod. ba naopak, jak jsem byla tři týdny doma, tak jsem krásně odpočatá a v pohodě Tobě už se to blíží, za pár dní to budeš mít také za sebou. Na mě padla nervzita až ten den, co mě měli operovat. A co rýma, už jsi ji zahnala na ústup?
pro San
mirca1
| 25. 11. 2007 19:22
ahoj..koukám kolik je nás tady čekatelek a co ty už je zase určitě líp ?
pro mil
mirca1
| 25. 11. 2007 19:15
máš stejný datum operace jako já ...taky ve čtvrtek nastupuju ...už jsem to měla mít za sebou ale vlítla mi do toho rýma tak mám o týden prodloužené čekání ...a na krvi mi zjistila doktorka zvýšemej cukr no asi od nervíků...tak ale doufám že to zvládnu a ty taky ...holky nám budou držet palečky
pro Rax
mirca1
| 25. 11. 2007 18:57
No fakt nevím jak se mám rozhodnout ale když jsem byla v nemocnici na kyretáži před 3 týdny tak mi řekl primář že se domluvíme před operací ale že se může stát že při operaci můžou přijít na něco co nebylo vidět ..... že mi vezmou dělohu a jeden vaječník to vím ale může se stát že mi vezmou oba dva ono se to prý občas stane .tak to nechám a uvidím.Je fajn že jsi bez problémů a jsi se zaregistrovala...se pěkně rozrůstáme
Mirca a její rozhodování
Rax
| 25. 11. 2007 18:35
Vyprovokovala jsi mě k registraci.Vžívám se do Tvého rozhodování.I mi všichni doporučovali razantní řešení.Nemohla jsem se s tím psychicky smířit a snažila své prání (ve věku 48 let asi nerozumné a pro ostatní nepochopitelné) za každou cenu prosadit.Byla jsem jako ve snu, když mi pan doktor nakonec to přání splnil.Navíc mě i omlouval,když mi řekl,že přání bylo zdravotně splnitelné,a proto dal přednost mé psychice,která je hodně důležitá, ne-li prvotní.Od června tak mám jeden vaječník,druhý šel pryč,byl silně cystický.Zdravý prý přebírá funkci za chybějící, takže by měl jet na 1OO%,třeba i dalších 7 let.Je však fakt, že mě s tím vaječníkem mohou čekat v budoucnu problémy.Momentálně jsem však bez problémů a spokojená. Takže "babo,raď!"Držím palce!Jinak všem holkám moc děkuji.Kdyby jsem na Vás narazila dříve,u vědomila bych si,jak jsem byla ve svém "umíněném požadavku" doslova malicherná.Zdraví je prvotní a to Vám všem přeji.
pro Mil
Hana
| 25. 11. 2007 16:29
Ahojky Mil, tobě je 44. let? Tak Ti vezmou jen dělohu a nemusíš řešit jestli vezmou i vaječníky. To mě řekli ať se rozhodnu jestli si je nechat vzít taky. Tak čekám jestli se najde nějaká ženská a sdělí mi jak se rozhodnout a jak se jí žije po operaci i vaječníků. To rozhodování je prý už od 45 .let. Mně je 46. let a ještě nemám žádné příznaky menopauzy a po operaci tu bude hned. To se mi moc nechce, protože se i asi zhorší moje depky. Ale zároveŇ taky nechci třeba za dva roky absolvovat další operaci vaječníky. No tak se rozhodnout prostě nejde. Myslím si, že operace jenom dělohy je o.k. Můj doktor od Apolináře mi říkal, že pokud to jde laparoskopicky tak už jsou ženský fit za tři týdny. Tak Ti budu držet palce a bude to v pořádku. Hanka. A teploty jsou jenom psychycký problém - moje kamarádka je týden po operaci celého vnitřku a pustili jí i s mírnou teplotou domu. Hanka
Pro Mil
san
| 25. 11. 2007 16:16
Ahoj, s tím doktorem jsi měla opravdu smůlu, bohužel když tomu nerozumíme, tak dáme na radu lékaře a myslíme si, že ta rada je nejlepší.. ale už to budeš mít brzy za sebou a bude lépe, uvidíš. Nevím, jaké jsi četla příspěvky, ale mně po přečtení spíše dodaly optimismus, že se to dá zvládnout a i po tom, to jde a teď se mi to potvrzuje. A také moje reference po operaci jsem doufala, že bude povzbuzení pro další. Snaž se být v pohodě, v rámci možností, budu Ti držet palce..
nevědomost
mil
| 25. 11. 2007 14:52
ahoj holky,jsou zde zajímavé poznatky, mě to čeká 30.11 a tak nevím co si z toho všeho vybrat.Já se těšila že budu mít konečně lepší život, ale z vašich zkušeností to moc nevyznívá.
Můj doktor mi při prvním zjištění myomu řek, že je neoperovatelný.A tak si ten můj nechtěný kamrád rostl a rostl a lékaři to bylo fuk, však 90% žen s tím žije normálně a jestli se mi to nelíbí tak mi ho nechá i s dělohou vyoperovat. To bylo asi tak vše co mi řek.časem se přidávaly problémy, jak v ***u tak v běžném životě.stálé bolesti břicha jako při menzes, čím dál silnější krvácení a taky delší už i antikoncepce zabírala tak po 12 dnech.chodila sem si k lékaři stěžovat marně,žádné vysvětlení no a naposled mi řek že v mojím věku/44/ to může být k přechodu.Takže jiný lékař ihned na operaci,údajně jsem měla přijít dřív, když byl myom malý, tak by ho vylouply a byl pokoj.no jo ale tam ten říkal že to nejde.Už měsíc mám plnou hlavu operace.I když vaš zprávy mě mocnepotěšily už bych chtěla být doma.Mám však špatnou zkušenost vždy v nemocnici mám zvýšenou teplotu /z toho že tam musím být/ a tak se bojím že mě to tam bude držet dlouho a že se z tama hned tak nedostanu.Držte mi palce.
hyster.
mirca1
| 25. 11. 2007 12:17
Tak holky taky nevím jestli se mám rozhodnout jestli ten vaječník mám nechat nebo ne...počkám tedy co mi ještě řeknou ale představa že bych měla jít po čase znovu .......se mi nelíbí říkala mi doktorka že to je pravděpodobné že jo.tak zatím hezkou neděličku
pro Lendu
mirca1
| 25. 11. 2007 12:01
ahojky ..no vidíš já čekala a stejně nic..... nevstřebal se furt stál na 3cm. a najednou se zbláznil začal růst a nezůstalo jen u jednoho mám i na vaječníku a je prý lepší vzít vaječníky oba najednou že by mě to stejně čekalo ale to prý se dozvím až v nemocnici před operací .....ta diskuse je fakt fajn ..už nemám ani strach holky to zvládly ..zvládnem to taky .......hezkou neděli.
Pro San
Hana
| 24. 11. 2007 19:39
Tak to já mám teď břicho jak balón, jinak ne moc tlustá a ¨břicho jak v pátém měsíci. Docela jsi mě trochu uklidnila. A jinak mně ty myomy zase tak rychle nerostly a nedělaly žádné potíže až se prostě zbláznily a poporostliy za tři měsíce o polovinu a teď už zase 2.roky nerostly, ale už hodně krvácím a jsem chudokrevná, že jsem slabounká jak moucha. Takže jsou to potvory.
Pro Hanku
san
| 24. 11. 2007 19:22
Ahoj,
tak to znám - mně nejdřív jeden doktor v Motole řekl, ať si vyberu, jestli to chci laparoskopicky nebo klasicky - já byla v šoku, protože jsem myslela, že řeknou - ano, šlo by to laparoskopicky nebo zkusíme to, ale ne, vyberte si.. a toto rozhodnutí je ještě horší.. Ještě Ti mohu poradit - nevím přesně na kterých stránkách, ale zkus zadat myom.. je tam myslím poradna, kterou vede nějaký gynekolog a myslím, že zrovna je od Apolináře nebo z těch končin, kde odpovídá na různé dotazy, právě ohledně toho, co Tě zajímá, tak mu zkus napsat a i si přečíst dotazy a odpovědi.. A nějaká pozitivní zpráva nakonec.. měla jsem vždy dost vystouplé břicho.. jedna jsem v nemocnici zhubla a jednak, jak jsem si přečetla ve zprávě, tak přední strana dělohy byla hodně vyklenutá a ještě na ní rostl ten pacholek myom, který mi tlačil na moč. měchýř - takže teď když se na sebe dívám z boku, paráda Jen si tam nesmím pořídit přes Vánoce nějakou pneumatiku Tak se drž,..
Pro Lendu
san
| 24. 11. 2007 19:09
Ahoj, mně ten myom vyrostl za rok o 1,5 cm a řekli, že to není dobré, takže když vezmu, jak to roste rychle Tobě, tak se nedivím, že Tě poslali na operaci..Jak jsem četla o myomech, tak stále nevědí, proč ten myom někomu roste a někomu ne a šance, že přestane růst je až po přechodu, když se změní hormony.. jenže přechod v našem věku by mohl také přijít až třeba za 2 roky a do té doby by mohly nastat komplikace Kromě toho mi teď v nemonici řekli, že těch myomů tam bylo více . Také dokud je ten myom menší, tak se dá uvažovat o laparoskopii... buď ráda, že to budeš mít za sebou.. a ohledně těch vaječníků - když vezmou dělohu, tak se potom dá hůře zjistit případný nález na vaječníkách - to jsem četla a i to říkají doktoři.

Ohledně hormonů, to by měli předepsat na gynekologii. Jsou buď náplasti nebo prášky - moje doktorka říká, že doporučuje spíše prášky, tak uvidím.. v po k ní jdu, tak uvidím, co mi napíše.. Jinak i o hormonech se píše na stránkách www.gyn.cz. Samozřejmě, ne každý může brát hormony, ale mně říkali, že vzhledem k věku a i s ohledem na to, že jsem měla ještě menstruaci pravidelně, tak doporučují horm. léčbu, že ty nehorm. přípravky jsou hodně slabé.. Tak uvidím.. Tento týden tady zrovna byla moje teta, která dělá doktorku v Sydney a potvrdila mi, že se těch hormonů bát nemám a že mi je také doporučuje .. tak do toho půjdu Měj se a klidně se zeptej..
Pro San
Hana
| 24. 11. 2007 19:08
Aojky San, děkuji Ti za odpověď. Doktor mi řekl, že kdyby mi bylo 50.let není o čem přemýšlet a vaječníky odstranit,ale čtyři roky hrají roli a vše má nějaká rizika. Nechat odstranit, nebo ponechat vaječníky- t ak 50 : 50 a pak se má holka rozhodnout. Děkuji vůbec, že jsem na tuto diskuzi narazila. Už 14.dní lítám po internetu a nenašla jsem nic co by mně podpořilo a trochu uklidnilo až dneska Ty San.Já mám ty myomy již asi 13let. Jednou jsem s tím již byla na operaci a to, že jsem jeden myom porodila a museli mi dělohu nějak seříznout. Od té doby myomy byli v pohodě až po operaci štítné žlázy narostliy do obrovských rozměrů. Doktor říkal, že tam mám tak kilový myom tak to je paráda viď? a už to asi nepůjde operovat laparoskopicky no prý to zkusí a pak uvidí. Jdu na operaci k Apolináři, tak nevím jací doktoři tam jsou. Ještě jednou Ti San děkuji a bud ráda jestli se mi ještě nějaké ženy ozvou se zkušenostmi po operaci vaječníků. A jak je to stím rychlejším stárnutím.
pro san
Lenda
| 24. 11. 2007 18:51
Ahoj, zrovna jsem dočetla tvůj příspěvek, který jsi psala po návratu z nemocnice. Takže už vím, že to nebude procházka růžovým sadem, ale taky vím, že dneska už se cítíš lépe a to je pro mě moc důležité. Ty hormony ti předepíšou v nemocnici a nebo tvůj gynekolog?
Díky za podporu a přeju klídek a pohodičku Lenda
pro mirca1, od Lendy
Lenda
| 24. 11. 2007 17:55
Ahoj, víš v květnu jsem ještě nic neměla a za šest měsíců
myom šest centimetrů. Nikdo se se mnou nebavil, okamžité rozhodnutí - operace a hned termín nástup 6.leden 2008, nevím co si o tom mám myslet. Taky mi řekl, že nemá cenu nechávat vaječníky, že jsou v mém věku už vlastně k ničemu a hrozí riziko další operace.
Myslela jsem si, že mi dají nějaký čas jestli se to nevstřebá, ale nic takového. V jednom máš určitě pravdu, lepší je to podstoupit a mít klid. Tahle diskuse je super, díky všem za zkušenosti, které nám čekatelkám pomáhají.
Držím ti pěstičky ať to všechno zvládneš bez problémů, budu na tebe myslet. Díky moc Lenda
Pro Lenku a Hanku
san
| 24. 11. 2007 17:28
Ahoj Lenko, vůbec se toho nemusíš bát. Souhlasím s Mirčou - čím déle o tom víš, tím déle na to myslíš - já měla myom 2 roky a začal růst, takže od jara jsem jen přemýšlela - roste, neroste, mám jít na operaci, nemám - u myomů, které nedělají problémy - na rozdíl od Mirčy jsem žádné neměla - nejsou lékaři za jedno, zda operovat nebo ne, moje doktorka říkala, že četla, že do 7 cm se to může nechat - já měla 4, ale to čekání a přemýšlení mě už nebavilo, takže jsem se rozhodla, že na podzim půjdu na operaci a jsem ráda, že to mám za sebou. Moc mě pomohla tato diskuze, věděla jsem, co mě čeká, hlavně po operaci.. Je mi jako Tobě, takže jak jsem si tady přečetla nějaké odborné články, tak jsem počítala, že mi vezmou vše a jak mi vysvětlil i doktor, i kdyby mi nechali vaječníky, tak stejně bez dělohy ukončí svoji činnost dříve. Je to ale jako s těmi myomy - co doktor, to názor a ty se paciente rozhodni, co je lepší.. Jak už jsem psala dříve, tak mamka zemřela na rakovinu, takže nechat si vaječníky, kde se může něco časem udělat, na tom jsem netrvala a zatím toho nelituji.. ale je to věc názoru..takže záleží na pacientce a na doktorovi.. A jak si tady přečteš v diskuzích, tak některé už to mají za sebou už pár let a jsou v pohodě.. Je to jako u přirozeného přechodu.. někdo tím projde bez problémů, někto to má se všemy "chuťovkami", co k tomu patří. Je to individuální a stejně by nás ten přechod za pár let čekal, takhle jsme ještě mladší, tak se s tím popereme, ne A neboj se toho, to zvládneš..

Ahoj Hanko, o tom stárnutí, to jsem nikde nečetla ani neslyšela.. ale opět si myslím, že to je u každého jinak. Mně brali vše a nezávisle asi 6 doktorů mi doporučilo, že bych měla začít brát hormony. Když jsem se ptala v nemocnici primáře, že se bojím, abych po nich nenakynula, tak říkal, že bych naopak neměla "zbabovatět", tak uvidím, už prý nejsou takové silné dávky a po odstranění všeho se bere jen estrogen..
Co se týká ***u - když si přečteš starší příspěvky, většina si to pochvaluje, že to stejné, ještě vylepšené o to, že už se nemusí bát otěhotnění Někdo má trochu problémy - takže opět se to nedá zevšeobecnit-- já to ještě nezkoušela, ještě musím počkat Takže určitě Tě přítel podrží a bude to vše v pohodě, uvidíš.. Hlavně se tomu nepodávej, je to jako u všeho, hlavně být v pohodě.. jsou horší operace.. Např. když jsem si šla po příjmu v nem. lehnout na pooperační odd., zatímco jiné šly na onkogynekologii .. Držím palce..
Odstranění dělohy a vaječníků
Hana
| 24. 11. 2007 14:13
Ahojky za týden mám nastoupit na operaci dělohy -pro velké myomy. Mám se rozhodnout zdali si nechám odstranit i vaječníky. Mám za sebou již několik operací, tak si říkám, že si nechám odstranit i vaječníky a jednou pro vždy s tímto budu mít pokoj. Je mi 46.let a operací se velmi bojím. Ale zároveň se bojím HST - mamografické vyetření v pořádku. Prosím o radu některých z Vás, které tuto operaci již prodělali - Nejsou po odstanění vaječníků problémy v ***u, a jakpak je to s rychlejším stárnutím. Slyšela jsem, že po odstranění vaječníků ,kůže předčasně stárne a tvoří se větší množství vrásek. Mám mladšího přítele a po mém celoživotním životě bez partnerů se nyní cítím šťastná a potřebná a teď tohle. Díky partnerovi se cítím i vypadám mladší, ale jak to bude nyní? Prosím o zaslání zkušeností po této operaci. Děkuji moc.
pro Lendu
mirca1
| 23. 11. 2007 23:57
Ahojky mě bude52 a že mám myom vím skoro rok a půl čekalo se jestli se vstřebá nebo ne a ted už to nebylo prostě k tomu tak jdu a to čekání jestli se ztratí je horší než ta tvoje rychlovka ....já na to myslela celou dobu ...... co dělá.... roste -neroste ,byla jsem taky vykulená když mi doktorka řekla že operace už musí být ale záleží jak se rozhodnu já a vezmou mi taky asi všechno ,možná mi nechají jeden vaječník to se ještě neví ale když jsem si našla tuhletu diskusi (DÍKY ZA NÍ) tak jsem ráda že na tu operaci jdu a budu mít klid.Na operaci jsem měla být dneska ale kvůli rýmě se mi to o týden zdrží....ty se taky drž a uvidíš že to budeme mít dobré jako holky ....a bude nám fajn.
hysterektomie
Lenda
| 23. 11. 2007 22:19
Ahoj, jmenuji se Lenka a mám stejný problém jako Vy všechny v této diskusi. Dozvěděla jsem se to před deseti dny a operace mě čeká začátkem ledna. Mám myom, je mi padesát, a tak mi chtějí vzít všechno. Neumím si to představit a připadám si jako ve zlém snu, všechno to přišlo tak nějak rychle.
Ahoj Violo
san
| 23. 11. 2007 19:58
už jsi toho musela zvládnout tolik, že určitě zvládneš i tuto virózu To čekání u doktora je hrozné - a to je to ještě zadarmo.. i z tohoto důvodu jsem ráda, že jsem byla na operaci v listopadu, kdy se ještě neplatilo..
Já se chystám v pondělí už zpět do práce, už bych to měla zvládnout sedět 8 hodin, když tak si budu dělat přestávky..

Mirčo.. to uteče a na Vánoce už ani nebudeš vědt, že jsi na operaci byla.. Hlavně, že Ti nedali termín až po novém roce.. to čekání a přemýšlení o operaci by Ti kazilo náladu, a když ještě ke všemu máš problémy, tak není o co stát..
Holky držte se
pro Violík,San .....
mirca1
| 23. 11. 2007 12:59
Holky ani nevíte jak jsem ráda za tuhle diskusi ...violík doktorka mi napsala Clarinase,CalciumC,tak doufám že bacila utluču...jinak termín další operace by byl až po vánocích a to nechci...,,je dobře že jsi fit "ale ty teploty asi dobré nejsou budu držet palečky aby jsi byla fit úplně celá máš toho dost za sebou tak se opatruj ...a opatrujte se všichni co sem chodí jsem ráda že ta diskuse je
Ahoj San
violik
| 23. 11. 2007 10:03
Tak vše OK to je dobře já jsem měla štěstí, že zprávu měli hned při propuštění. Od včerejška mám OK i močák takže ohledně operace jsem fit. Jelikož se ale léčím už 20 let na imunologii pro stálé virozy po kterých mám pak i 2 měsíce přetrvávající bolesti kloubů a stále 37.4 C tak to mě teď potrefilo zas. Nejdříve jsem myslela, že je to po operaci při hojení ale nyní už to opravdu vypadá, že je to reakce na oslabení organisku. Nic mě není ale odpoledne mi začne být jako když mám vysokou horečku, znáš to při chřipce když bolí klouby a zimnice. Tak v pondělí prvně vyrazím do pražských ulic - jsem z Pikovic cca 40 km od Pr. na imunologickou injekci, zkusím se domluvit ať mi ji píchá obvoďák tady. Nevěřila bys kolik lidí má podlomenou imunitu vždy tam čekám nejméně 2-3 hod a všichni jdou na injekci.
Mirčo nešil z čekání a řekni si vždyť jde jen o rýmu a tu za týden zvládnu. Držíme ti palce.
papa Viola
Pro Mircu
san
| 22. 11. 2007 22:46
Ahoj,
tak to je dobré, že jen o týden, to už určitě budeš fit.. Dnes jsem si byla pro propouštěcí zprávu - naštěstí vše OK, tak teď se vrhnu na boj s přechodem
hysterektomie
JN
| 22. 11. 2007 12:01
Ahojky,
odpověď pro NUX: já jsem se musela rozhodnout pro operaci pro několik myomů, které mi způsobovaly čím dál silnější a nepravidelnější krvácení, také jsem měla už dělohu velkou jako vě 4. měsíci těhotenství. Myomy mi byly zjištěny cca před 2 lety. Postupně jsem se " dopracovala" až k anémii ( hemoglobin 67 , má být nejméně 120 ) , kdy mi bylo už opravdu špatně. Teď jsem 10. den po operaci , vzali mi jen dělohu. Je mi dobře, tak uvidíme jak se bude život vyvíjet dál. Také mne překvapilo, kolik žen v mém okolí tuto operaci podstoupilo. Dřív bylo myomů méně, nebo se na ně tehdejšími vyšetřovacími metodami nepřišlo? Možná má na tom i podíl hormonální antikoncepce.
Tak všem které to mají před sebou , držím palce! Přece my ženy vydržíme víc než chlap !
pro San a Violík
mirca1
| 22. 11. 2007 09:55
ahojky ......objednal mě primář na příští týden... zase mám nastoupit ve čtvrtek... tak doufám že se z toho dostanu

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
rozvita.ruze
15. 6. 2025 11:20
14506
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
..Hanka
15. 6. 2025 09:23