Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 12. 2. 2015 21:15
pro Anonym: co to je perfuze grade 4/4, to fakt netuším......
anonym
| 12. 2. 2015 21:15
pro JANINA: jednou za půl roku mi vezmou krev na onkologické markery, stěry, palpační prohlídku a jednou za rok chodím na celkový ultrazvuk břicha. To je vše. Ptala jsem se, jak dlouho budu na onkologii chodit a bylo mi řečeno, že když bude vše v pořádku, tak asi 5 let.
anonym
| 12. 2. 2015 19:54
TO JANČA
Jani, jaké kontroly ti dělají na onkologii? Chodím také, ale jen na kolpo a palpační prohlídku. Jinak vůbec nic. Myslela jsem, že mi budou dělat třeba odběry krve na nádorové markery nebo UTZ ledvin, sono močového měchýře....Měla jsem stejný nález jako ty - ca colli uteri IB1, operace dostatečný výkon. Jsem rok po radikální hysterektomii. Jo a vlastně ještě cytologii z poševního pahýlu.
anonym
| 12. 2. 2015 19:47
Janča prosim co znamena teda perfuze grade 4/4? nemohu nikde najit dekuji
anonym
| 12. 2. 2015 19:33
Ahojky koukám, že tu píšete o čípkách cicatridina, musím potvrdit že i mne pomohly. Ještě jsem chtěla dát vědět komu je nad 40 a je u ČPZP pojištěn tak z programu může čerpat 500kč na tydle čípky ročně nebo na nějakou jinou substituční léčbu. Seznam najdete na jejich stránkách. Není to moc, ale taky se hodí né? Jinak jsem rok po a nestěžuji si . pa
anonym
| 12. 2. 2015 17:05
Zde příkládám zkopírovaný text, co jsem našla, že znamená GRADE u nádorů:

Histopatologický stupeň je určen na základě diferenciace nádoru, tedy schopnosti vytvářet struktury podobné strukturám výchozí tkáně, popř. produkovat látky, které výchozí tkáně produkují. Zpravidla se užívají čtyři stupně [stupeň (grade) 1-4 odpovídají slovnímu vyjádření dobře diferencovaný / středně diferencovaný / špatně diferencovaný / nediferencovaný nebo anaplastický]. V dokumentaci bývá histopatologický stupeň někdy označen zkratkou G [G1, G2 …]. Stupeň odráží chování nádorů od nejméně po nejvíce agresivní a jejich případnou odpověď např. na chemoterapii.

Velikost nádoru se určuje označením IA, IA1, IB, IB1....atd.
anonym
| 12. 2. 2015 16:21
Já měla rakovinu děložního čípku T1B1, G 2. Všechno pryč. Ale jste mladá děvčata. Mně bylo v té době 54 let. Chodila jsem ještě na ozařování, i když při operaci dělali histolku a vše bylo bez metastáz. Nádor byl ohraničený, nikam nepostupoval. Mně bylo řečeno, že G 2 znamená grade, což je velikost nádoru. Myslím, že jsem měla 1,7cm. Jestli vám, děvčata, nabídnou lázně, berte všema deseti. Když ne, zeptejte se na to. Já byla a bylo to super. I na psychiku, což jsem potřebovala. Dávejte na sebe všechny pozor a držte se.
anonym
| 12. 2. 2015 11:46
pro Mirku: Je to fakt na tobě. Já mám z jednoho výzkumu, že odebrat preventivně vaječníky před 45. rokem je docela průšvih, viz http://osel.cz/index.php?… Na druhou stranu znám případ, kdy rozhodnutí ponechat si alespoň jeden vaječník v tomto věku vedlo do pár let k fatálnímu konci. Je to strašlivé rozhodnutí a mně, i když jsem o něco starší, přivodilo několikaměsíční trauma. Rozhodla jsem se po velkém boji pro odebrání, i když všechny okolnosti byly příznivé pro variantu ponechání. Nechtěla bych jednou litovat. Budu věřit v hormonální kompenzaci nedostatku estrogenů a bůhví čeho ještě, protože už jsou prý i preparáty, které nijak výrazně nezvyšují riziko rakoviny prsu, zato významně chrání organismus před vážnými problémy spojenými s navozením předčasného stárnutí, viz http://zdravi.e15.cz/…ernativa-158495. Vím, že jsem ti moc nepomohla, ale je dobré mít co nejvíce informací. Pomohli mi v rozhodování i diskuze zde a hlavně se svými blízkými a dobrými známými. Každopádně, stále nejsem přesvědčená, zda jsem zvolila správně, ale už na tom nic nezměním. Musím se s tím srovnat a čekat, co přinese budoucnost. Stejně bych se cítila i při ponechání. Nezbývá než doufat. Přeji hodně štěstí, vím, jak ti je.
anonym
| 12. 2. 2015 12:28
TO Bado: Děkuji za reakci.Články jsem přečetla, je to prostě 50 na50 v každém případe nepřirozený zásah do organismu.Budu ještě mluvit s primářem tak uvidíme nechci být pacient potížista,ale zase se jen tak nechci nechat odbýt.Kdybych alespoň věděla jak budu ty umělé hormony snášet doktoři to předepisují stylem pokus omyl.Ještě před pár týdny by mě nenapadlo co budu muset řešit doufám, že nebudu muset na ozařky nebo chemo že to vyřeší ta operace,ale to říkali před konizaci taky.
anonym
| 12. 2. 2015 11:10
Holky,zrovna poslouchám český rozhlas dvojku. A mluvili o pánevní dnu,ale nezjistila jsem jestli to bylo nebo bude? (Malej mě do toho zrovna povídal) Neslyšely jste to někdo?
anonym
| 12. 2. 2015 10:53
Lékaři toho napovídají,to ty musíš vědět jak se cítíš.Kdyby jsi měla všechno brát podle jejich tabulek,tak se všichni musíme zbláznit.Doktor to má nastudovaný,ale žádnej tim neprošel,tak nemuže vědět,jak se žena cítí.
anonym
| 12. 2. 2015 09:31
Dobrý den, pročítam Vaše články a měla bych taky dotaz.Jsem po operaci řezem 3 týdny a jediné co mě trápí je bolest v jizvě na místě po drénu.Není to velká bolest,spíš tlak a bodání při pohybu.Měl někdo stejný problém,nebo máte někdo radu jak se toho zbavit?
anonym
| 12. 2. 2015 09:58
TO Anonym: ja to mam i po sedmi tydnech takze je to normalni
anonym
| 12. 2. 2015 09:21
Moc si vážím své doktorky. Má pro případy,že se zapomenete cokoliv zeptat mail a opravdu odpovídá většinou ten den. Kéž by tohle zavedlo více doktorů.
anonym
| 12. 2. 2015 08:58
Zdravím a děkuji za odpověď. Kegelovy cviky jsem už zkoušela, ale zdá se mi to málo . Nás v nemocnici nikdo o cvičení nepoučil, vlastně ani o tom, jak se po operaci šetřit a podobně. Já jsem teď od čtvrtého týdne začala s delšími procházkami-tak 8 km takové svižnější chůze a uvidím. Na kontrole po třech týdnech jsem měla takovou radost, že vše dobře dopadlo a budu mít klid, že jsem se už na nic nevyptávala, na krvácení se nikdo neptal (já jsem hrdinsky také nic neříkala ) a pelášila jsem domu s tím, že si všechno najdu na netu. Jenže o tom cvičení tady toho opravdu moc není a popravdě se bojím, abych až začnu znovu běhat a více sportovat neměla problém s inkontinencí, protože při chůzi se to nijak neprojevuje. Ahoj
anonym
| 12. 2. 2015 09:20
Kegelovy cviky se musi cvicit pravidelne,posevni sval by jsi mela stahovat ze zacatku 80x denne a postupne pridavat,ja to cvicim od 3 tydne a i *** prozivam intenzivneji,opravdu vydrz a uvidis,ale moc to ze zacatku neprehanej Ema
anonym
| 12. 2. 2015 09:20
TO vanda: Ja prave taky nevim kdy se muze zacit...me doktor rekl ze po osmi tydnech se zacit vracet do normalu pomalu...ale nekde jsem tu cetla ze ani tak se nesmi zvedat n8c tezkeho snad az rok od operace...ja zas rada lyzuju, letos to vynecham ale za rok snad budu moc? ? I kolo tu nekdo resil ze se nesmi dlouho od operace...jsem z tech info zmatena...o cviceni mi taky nikdo nerikal..sama jsem si to nasla...kup si ty kulicky do pochvy..to preej je nejlepsi na posílení. ..Lucka
anonym
| 12. 2. 2015 07:58
Zdravím všechny děvčata, dámy i babičky, které mají před i po hysterektomii. Dnes jsem 3 týdny po hysterektomii laparoskopií - dělohu, vaječníky i vejcovody (močový měchýř úplně v cajku). Průběh operace se trochu zkomplikoval a operace trvala přes 3 hodiny, neboť jsem měla vše tak pevné a přišpendlené, že mě primář musel dělohu vyřezávat po kouskách a k tomu srůsty. Holky, ale vše dopadlo výborně a cítím se fajn. Za týden chci vyrazit do práce (nemám fyzicky náročnou práci - jsem pedagožka). Zítra jedu na kontrolu k mému gynekologovi, který také asistoval u operace a ještě si počkám na jeho názor. Je pravda, že těžší věci nenosím, ale do 5 kg to neřeším. Ode dneška chci pomalu začít s cvičením pánevního dna na míči a trochu začnu cvičit jógu, tak abych nenamáhala břišní svaly. S aktivnějším sportem bych chtěla začít po 6 týdnech - celý život jsem sportovala. Lyžování tento rok je pro mě tabu . Je mi 52 let a po operaci beru ob den vaginální čípky Cicatridinu, přírodní hormony Klima Lady a Wobenzym 200 ks jsem již dobrala. Zatím žádné náznaky přechodu, jednoduše se cítím fajn. Je pravda, že mě trochu pobolívá břicho, ale vše je v normě . Akorát jsem 5 kg zhubla a nemám moc chuť k jídlu, ale hodně piji. Tak holky čekatelky, ničeho se nebojte a ty, které jste po hysterektomii - jak jste na tom s cvičením? Máte nějaké zkušenosti? Jestli ano, napište i pro ostatní vaše zkušenosti.
anonym
| 11. 2. 2015 22:14
holky proč řešíte po čtyřicitce vaječníky????za pár let se stejně dostanete do přechodu a pokud mám rakovinovej nález, tak se vším pryč proboha jde o život přece !!! já to tak udělala a nelituju. a opravdu neexistuje žádná vědecky podložená studie, která by dokazovala, že užívání hormonů je spojeno se zvýšeným rizikem karcinomu prsu. to bychom musely zahodit i antikoncepci, že
anonym
| 11. 2. 2015 22:48
TO Anonym: no s přechodem nevím,každá to má jinak. Moje máma to měla pravidelně ještě v 58letech.
Pro Vandu: ty čípky mají určitě smysl kdykoliv,já poznala změnu po 7dnu braní,teď jsem 4týdny po a špinění ustalo,ale fakt,že 3 týdny mi intimka nestačila. Jana
anonym
| 11. 2. 2015 21:31
Mirko, já měla taky adenokarcinom G1, bylo mi vysvětleno, že G1 je v uvozovkách "ten nejlepší" typ, protože je nejlíp ohraničený, to znamená, že se nejméně šíří do okolí, méně než např. G2, G3 atd...S těma vaječníky - asi na to má každý doktor jiný názor, mě operoval přímo primář, docela kapacita v tomto oboru a o odebrání vaječníků nepadla vůbec řeč, říkal, že by mi je vzali, jedině kdybych na nich měla např. cysty nebo jiné vady, ale protože jsem je měla v pořádku, tak mi je nechali a jsem ráda. Někde jsem četla, že ve světě je trend nebrat automaticky všechno, že se prý od toho v případech, kde je předpoklad recidivy minimální, upouští, u nás asi přetrvává zajetá praxe z dřívějška. Ale nechci tě ovlivňovat v tvém rozhodnutí, nejsem odborník a jak vidím, tak názory lékařů se liší. Každopádně ti přeju, ať se ti vše dobře dopadne!
anonym
| 12. 2. 2015 10:41
Janča**: No jsem rozhodnutá ty vaječníky fakt ještě diskutovat,zvlášť když vaginální ultrazvuk ukázal,že jsou v pořádku žádné cysty žádný nález. Moje mamka měla přechod až v 55 letech tak jestli bych to měla po ní tak v 42 letech by to bylo opravdu brzy.Jenže lékaři dávají tak nějak najevo že po 40 je to stejně jedno že tabulkově může začít přechod v 45 tak co.
anonym
| 11. 2. 2015 21:11
Dobry den,už jsem čtvrtý týden po operaci stále mám slabý narůžovělý výtok. Máte,prosím,některá z vás stejnou zkušenost? Dále bych se chtěla zeptat,jestli ty vag.čípky cicatridina nebo jak se jmenují má smysl začít užívat ještě teď. A poslední otázka-nevím,jaké cvičení je vhodné po této operaci,našla jsem jen velmi málo odkazů,tak kdyby bylo možné nějaký odkaz zde uvést,moc by mi to pomohlo.Děkuji a všem přeji zdravíčko.
anonym
| 11. 2. 2015 21:47
TO vanda: Pristi tyden jdu na rehabilitace tak se zeptam na cviky na panevni dno a dam vedet...ale kdyz si date do googlu Kegelovy cviky urcite to neco hodi...nebo na youtube...jinak nejlepe jak zjistit zda zatinate spravne svaly je pri curani, přerušit proud...ale to jen zkuste a vice nedělejte kvuli infekci močových cest...a pak v leze nekolikrat denne zatahovat a povolovat...ja cipky beru a jsem sedm tydnu od operace...cenu to ma vzdy nejakou, zas tak drahe nejsou...jinak ohledne výtoku rikali ze osm tydnu je normalni...u me trval asi ctyri ale mela jsem pak zanet a brala cipky...ted po sedmi tydnech zcela ok...obcas me boli bricho v miste drenu...byla jsem operovana rezem...Lucka
anonym
| 11. 2. 2015 20:04
Zapomněla jsem se podepsat sorry
anonym
| 11. 2. 2015 19:44
Měla jsem karcinom děložního hrdla IB1,operace dostatečný výkon, tj. bez chemoterapie a ozařování. Lymfatické uzliny negativní, karcinom in situ - lokalizovaný pouze v děložním čípku. Bylo mi 42 let, cytologie každý rok negativní. Podstoupila jsem radikální hysterektomii (všechno pryč) a pan profesor mi to vysvětlil tak, že mě tam nechce mít do pěti let zpátky.... Pokud nechceš mít již děti (což se v našem věku nepředpokládá), zvaž to. Riziko recidivy je možná minimální, ale existuje a já ho podstupovat nechtěla.Držím Ti palce, ať Ti všechno dobře dopadne, ať už se rozhodneš jakkoliv.
anonym
| 11. 2. 2015 20:02
Pro Janina Děkuji za reakci.Já mám obavy z tak náhlého předčasného přechodu z braní umělých hormonů při tom se zase zvyšuje riziko rakoviny prsů ach jo to si člověk nevybere,ale hlavně to přežít že?:
anonym
| 11. 2. 2015 18:07
Pro Mirku - já jsem měla taky zhoubný nález, stadium 1B1, což je o něco horší, než máte vy, já už jsem měla malý nádor. Bylo mi v době nálezu 40 let, taky jsem chodila na pravidelné kontroly, nikdy žádný nález a najednou toto! Takže ve 40 letech radikální hysterektomie, odebrali mi dělohu, pánevní uzliny, vejcovody, ale vaječníky mi nechali, říkali, že pokud budou v pořádku, že není důvod je odebírat. Žádnou další léčbu (chemo nebo ozařování) jsem neměla. Takže si myslím, že by určitě stálo za to s lékaři o odebrání vaječníků diskutovat. Mě operovali v Novém Jičíně. Jestli vás to trochu uklidní, tak ještě napíšu, že jsem teď naprosto v pořádku a nemám vůbec žádné problémy, sport a vše jako před tím a to sportuji opravdu hodně. Operace proběhla před 3 lety a po cca 3 měsících po operaci už jsem dělala vše, jako před tím. Samozřejmě chodím co půl roku na kontroly na onkologii.
anonym
| 11. 2. 2015 19:48
*Janča**: Děkuji za reakci,člověka vždy potěší pozitivní průběh onemocnění.Já stále procitam různé diskuse i s lékaři a všude se snaží alespoň jeden vaječník zachovat,proto mě zaskočil tenhle postup jsem z té diagnozy dost vystrasena a teď ještě takové vyhlídky. Jsem objednána v Českých Budějovicích ja to tam jednání ve spěchu tak ještě promluvim při přijmu s primářem aby mi to pořádně zdůvodnil možná také záleží na druhu nádoru?Mám adenokarcinom G1 třeba je víc agresivní, nevím. Jen prostě chci mít jistotu že je odebrání vaječníků správné.
anonym
| 11. 2. 2015 17:07
Zdavim všechny mám diagnózu rakovina děložního čípku je mi 42 let chodila jsem na roční kontroly ale stery nic neukazovaly až teď. Mám počáteční stadium pt 1 a1 jsem objednána na Hysterektomii,konizace už proběhla. Bohužel mi chtějí vzít i vaječníky,ale co procitam různé názory tak by mi mohly být i ponechány bojím se abych o ně nepřišla zbytečně s lékaři jsem to už probírala 2 x vždy mi řekli něco jiného v podstatě že když už operují tak se vším všudy.Mám prostě pocit že si jedou zajetou praxi.Je zde někdo kdo měl podobný případ?Nemám mít ozařování ani chemo je to mikroskopický nález, ale zhoubný. Má cenu se s lékaři o vaječníky hádat? Neumím si představit být tak brzy v přechodu děkuji všem za názory

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
♥Jarka*Alice♥
19. 7. 2025 20:18
14697
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
jirinaova
19. 7. 2025 10:28