Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

lenkaurban...
| 16. 1. 2015 14:42
Ahoj holky tak už mám také po, nejdřív poděkuji Tině z 9.1. za podporu pak popřeju Keppi hodně štěstí a ať už je to jen v pořádku a Míle to samé a hlavně pevně věřím, že vše dobře dopadne a bude to už jen dobré, děvčata
A teď dojmy z nemocnice, operace a návratu k běžnému životu:
11.ledna jsem nastoupila - jak jsem už psala - 4 dny před nástupem bezezbytková dieta, na noc čípky Betadine - aby se zničil jakýkoli zárodek jakékoli infekce. Při nástupu - do 12.hodin můžete jíst, do půlnoci už jen pít, odpoledne nám do zadečku nastříkala sestra Yal, aby z nás dostala i poslední zbytky jídla, na noc jsme dostaly prášek na spaní. Byla jsem na Homolce - před operací, během a den po ní to bylo super, sestry nás obletovaly - a po operaci trochu neosobní, pak už jde jen o to, kdy vás propustí, plnilo se jim to tam, že nevěděli, kam ty ženský budou ukládat, ale je to hodně o lidech, kteří tam pracují. Operace byla 12.ledna cca v půl desáté, než jsem šla na řadu, tak zase tabletka na uklidnění, čekání jsem prospala, mě nemocnice nějak na nervy nepůsobí, chvála Bohu . Doba operace cca 1,5 hodiny, dělali mi LAHV - odstranění dělohy a vejcovodů, vaječníky nechali (kvůli ještě nízkému věku - 37let). Po operaci jsem si řekla jsem o dvě dávky něčeho proti bolestem a pak mi bylo náádherně jen jsem nesměla zvedat hlavu a dlouho mluvit, po té narkoze se mi zvedal žaludek, tak jsem celý den prospala - ještě nám píchali denně injekci na ředění krve - na výběr buď do břicha nebo do ramene. Druhý den nás ráno sestra vzbudila, došly jsme se umýt, pak zpátky do postele a vyndavala nám cévku a vývod - cévka v pohodě, vývod trochu nepříjemný, ale zaťala jsem pěsti a při výdechu to vytáhne za pár vteřin, pak už pohoda . Pak nám z jipky pěšky pomohla na normální pokoj, kde jsme po dvou dnech bez jídla konečně dostaly na oběd čistý vývar a suchou bramborovou kaši - žaludek scvrklý, takže toho moc nepobral, ale i za tohle byl moc rád , to samé na večeři, suchá veka na snídani a pak už normální jídlo. Den po operaci přišla i rehabilitační sestra a cvičila s námi nohy, ruce, abychom se trošku rozhýbaly. V ten den jsem i pochodovala po chodbě, protože jediné, co mě trápilo, bylo nadmuté břicho, jiné bolesti jsem neměla, ale pro jistotu jsme ještě dostávaly na noc léky na bolest. Když si člověk poprvé prdne, je mu podstatně líp sedávala jsem tam na wc i dvacet minut, než jsem prdík vyloudila třetí den po operaci nás pustili domů - bylo to včera - jen hodinová cesta autem byla nepohodlná, protože vás to tam natřásá, ale paradoxně to možná pomohlo k tomu, že jsem si doma po 4 dnech i došla na velkou a ze záchodu odcházela s úsměvem, že teď už mi bude jen líp, protože pomalu mizí i ta nadmutost Takže závěrem po pár dnech po operaci zatím jen to dobré, myslím, že každým dnem to už bude jen lepší, proto se toho holky nebojte ještě pořád slabě krvácím, ale každý den méně. Příští týden na stehy. Držím vám všem palce, ať máte podobně dobrou zkušenost, až dojde na první ***, dám vědět, jestli i tady je to vše v pořádku
anonym
| 16. 1. 2015 13:03
Já si vůbec nemyslím, že žena bez dělohy už není žena, mně vadí, že mi vezmou i vaječníky. To je snad jako u chlapů, když přijdou o varlata. Mění se fyzicky i psychicky. Jak je to u žen? Napíše některá, která má už třeba deset let po operaci,? Četla jsem, že je do deseti let od odnění vaječníků větší šance na infarkty nebo jiné rakoviny atd. Víte o tom něco?
anonym
| 16. 1. 2015 11:11
No tak mala ma necely ctyri kila tak snad jeste chvili bude malinka...no a s tim vyprazdnovanim mam problem...nikdy jsem na to netrpela...zacnu probiotika a ty svestky taky zkusim nejak...jdu jednou za tri dny a dole me to pak picha jak blazen...asi zas zacnu kourit abych chodila.
anonym
| 16. 1. 2015 10:02
Luci, mně říkali
- do 3 měsíců max. 3-5 kg, do půl roku max. 10kg
- hlavně hodně pít a dbát na vyprazdňování, takže já po ránu piju kefír nebo si přes noc namáčím sušené švesky a piju i tu vody z nich
Některé holky tu psaly i o cvičení pánevního dna, ale to jsem zatím nezkoušela, o to se budu zajímat až po těch třech měsících.
anonym
| 16. 1. 2015 09:29
Holcicky a co vam doktori řekli k rekonvalescenci? ? Jako noseni veci do kolika kilo a podobne...ja jsem tri tydny po..rezem..a az ted se zacinam davat dokupy. ..jsem i po porodu ale tak me to trva dele...porad se desne bojim ze me to tam spadne a bude to pruser...k tomu vam nic nerekli?? Diky Lucka
anonym
| 16. 1. 2015 08:30
Kimi, operace byla ve čtvrtek, v pondělí mne prohlédl profesor (z prohlídky jsem měla strach, ale proběhla naprosto standartně a nebolela) a domů jsem mohla jít už v úterý, ale vzhledem k dlouhé cestě domů jsem požádala ještě o jeden den hospitalizace, abych dala břichu ještě klid, že přece jen na několikahodinovou cestu autem se necítím. Takže jsem šla domů až ve středu. A o psychice mi ani nemluv, já byla před operací přímo hysterická. Teď už vím, že zbytečně, ale prostě nervy jsou asi vždy. Fakt neboj.
anonym
| 16. 1. 2015 08:17
Andy,díky, tak to snad taky dám.Ještě jestli můžu, za kolik dní jsi šla domů? znáš to , čím víc se to blíží, tak je nervozita. Přitom já mám docela takové nepříjemné bolesti nebo spíš bodání v podbříšku , takže vím že mi to pomůže , ale ta psychika si nedá říct.Zatím, měj te se.
anonym
| 16. 1. 2015 07:46
Kimi, já byla řezem, operace byla ve čtvrtek a v pátek jsem pomaličku už chodila po chodbě, chce to ale fakt jen trošku a pomalu. Já si tempem, na jaké jsem zvyklá došla pro čaj a málem jsem se vyvrátila. Když jsem ubrala, tak vše v pohodě. Hodně odpočívej! Večer jsem z chodby (abych nerušila na pokoji) už obvolávala rodinu. A bolest nebyla žádná, jen trochu píchání v boku a dlooooouhé vstávání z postele. Na rozdíl od těch, co šly vaginální cestou, tak já ani nepotřebovala jedinou vložku.
Příští týden to budu mít 3 měsíce po operaci a opravdu jediné omezení je to zvedání břemen. Návaly horka mám zatím jen v té míře, že v noci několikrát musím ze sebe sundat peřinu, ale za chvilku už zase lezu pod ni. Takže ani tady prozatím žádné drama. A hlavně konec menstruace, kdy trvala 10 dnů a za 14 dnů byla znovu.
Přeji vám všem čekatelkám, ať máte stejně bezproblémový zákrok, jako já.
s.roza123
| 15. 1. 2015 18:24
Dobrý večer, řadím se mezi čekatelky. Za tři týdny už budu v nemocnici čekat na páteční operaci. Diskuzi pročítám už třetí večer, člověk se tady hodně doví a hlavně zjistí, že není sám. Všem díky za každou sebemenší informaci. Aťka
anonym
| 15. 1. 2015 17:15
Jani, moc diky a měj te se fajn.
anonym
| 15. 1. 2015 16:04
Jani díky za info, hodně to uklidňuje,když někdo kdo to čerstvě prožívá Vám odpoví.Od doktora jsem se nic moc nedozvěděla a okolo sebe nemám nikoho ,kdo to zažiI..Ještě jestli můžu, chtěla bych se zeptat jestli je nějaká vzláštní příprava ten den před operací ?nervozita stoupá , tak at vím dočeho jdu. Moc děkuji, přeji brzké uzdravení a ať jste brzy doma.
anonym
| 15. 1. 2015 16:31
TO KIMI:
Kimi nic zvláštního: na oběd jsme dostaly polívku,odpoledne nalev (klystyr),je to jenom nepříjemné,popřípadě oholit.pak už jen čekat,nervozita vztoupa,i když člověk nechce,ale věřte tomu,po operací je každý den znatelně lepší a lepší. A vyhlídky na budoucnost krásný,za to to fakt stojí.
Díky domů snad zítra,uvidíme ráno u vizity.
Tak ať Vám to rychle uteče.J
anonym
| 15. 1. 2015 14:22
JANI, Zdravím do nemocnice, četla jsem že druhý den po operaci píšete ,že se to dá , že je to docela dobrý, tak chci poděkovat , hodně mě to uklidnilo. Největší strach mám z toho,jaký to bude po probuzení. Operace proběhne řezem, tak mám z toho trochu nervíky. přeji rychlé uzdravení a díky
anonym
| 15. 1. 2015 15:12
TO KIMI: já byla laparoskopicky,paní vedle mě řezem a dneska už taky v poho chodí. Mě nebylo nejlíp od žaludku,ale daly něco na zklidnění žaludku a pak dobrý. Já byla dnes už i na velký a žádná hrůza se nekonala. Jen je člověk unavenej,ale to by ani nijak nešlo.Jestli se chcete cokoliv zeptat,nemám problém odpovědět.Já den operace střídavě prospala.
Díky a přeji vše bez komplikací.J
anonym
| 15. 1. 2015 06:52
Ivi držím palečky!
anonym
| 14. 1. 2015 21:33
Kimi, jdu tři dny po tobě. Budu na tebe myslet stejně jako na ostatní a držet palce. Snad to zvládneme.
Dík Janko za zprávu, že jsi O.K. Taková zpráva mě vždy potěší a dodává optimismus. Přeji rychlé uzdravení a žádné problémy.
anonym
| 14. 1. 2015 20:47
Bado, nejsi sama taky čekám, a nervák jsem velký , proto i přesto že mám problémy chodim do prace abych se zabavila. Ale příští týden už vynechám abych se nejak připravila. Čim vic se to blíží , tak mám depky a strach. Byla jsem na operaci jednou pred 8lety mi delali plastiku ušního bubinku na Vinohradech. Nemít problémy tak to snad zruším.
anonym
| 14. 1. 2015 20:33
Zdravim všechny a Ivo drzim palečky, hlavně klid a vše bude dobrý.
anonym
| 14. 1. 2015 16:23
Zdravim z nemocnice jsem na pokoji sama chtela jsem nadstandart hl.kvuli wc a sprchaci.Jdu rano prvni na řadu v 8h.Kupodivu jsem celkem klidna ale rano budu plasit a snad noc preziju To cekani je desny. Drzte mi prosim palecky.Dam vedet jak to dopadlo.Ahoj vsem Iva.
anonym
| 14. 1. 2015 17:40
TO iva549: taky zdravím z nemocnice. Jsme na pokoji 3 sprchu a wc jen pro nás.Sestřičky super. Operace včera po 9hod. A dneska už dobrý. Jen žaludek po narkoze nic moc,ale da se to.Přeji ať se aspoň trochu vyspite a pak už to uteče.
anonym
| 14. 1. 2015 14:31
Přeji moc štěstí, je hrozné sledovat, jak všechny postupně mizíte v nemocnici a čekat na svůj nástup. Přesto, že jsem si předsevzala být silná, nějak se nedaří
anonym
| 14. 1. 2015 13:20
iva549.Zdravím,držím palečky, bude to dobré nebo lépe řečeno musí být.Já myslela že nervák jsem jenom já, ale koukám že to dolehne na všechny.A sny? to nebudu ani komemtovat. Až bude dobře dejte vědět. A pro všechny ostatní čekatelky, držte se -bude líp
anonym
| 14. 1. 2015 11:10
TO:KIMI a ostatní....dnes ve 13 h mám nástup do nemocnice. Předoperačko hotové,mám sbaleno. V noci jsem se převalovala, moc jsem toho nenaspala. Za poslední týden mě ve snech jen řezají...jsem nervák ....Měla bych jít laparo, ještě trošku špiním, ale to je u mně normálka menses mi trvá 14 dní. Věřím,že to nebude na závadu.Přeji si ať mě operuje primář, protože ten je u nás v nemocnici TOP špice a přivedl mi na svět mého druhého syna (před 18ti lety)...takže milé čekatelky držte mi pěstičky.Ahoj všem a dám vědět.
anonym
| 13. 1. 2015 09:14
iva549.Zdravím a držím palečky tobě a všem koho to čeká tento týden. Já ještě týden nervů, ale všechny vyšetření mám za sebou a od příštího týdne mi doktor slíbil neschopenku, abych se dala před operací trochu dohromady.Budu si čistit hlavu na procházkách se psem, jsem zvyklá i on, že hodně chodíme a ted asi budeme mít delší dobu obsenc.No, doufám že se brzy oklepu,a vrátím do normálního života. Poslední 3 měsíce za nic nestály.Všem přeji Vše nej a držím palce. Jaro už bude fajn.
anonym
| 12. 1. 2015 21:47
Nekdo zminoval brneni a necitlivost. Ve stehnech to mohou zpusobovat odejmute mizni uzliny, ktere u operace berou nekdy. A taky mi to udelal epidural. Ten jsem mela aby me po probuzeni a pak v prvnich dnech nebolelo operavale brisko. Super vec doporucuju clovek pak neni nablbej praskama.
Pred operaci na uplne vycisteni se dava FORLAX prasek se rozpusti do vody a behem 4h toho vypijes 4l. Je to hnus a musis to vypit nejpozdeji do 5 odp jinak se moc nevyspis. Diky naletum na wc :D doporucuju redit cajem sladkym. Ale jedine toto vycisti streva komplet ne jen spodni cast tlusteho.
anonym
| 12. 1. 2015 21:31
Pro Milu :)
Ja mela prva chemo 2 konske davky nador nereagoval tak rovnou pristoupili k operaci.
Me se na to prislo pri pravidelne prohlidce nahodou. Zacatkem zari, operaci mi delali hned na zacatku rijna. Potom jsem mela cca mesic klid a od prosince mam ozarko.
Chemo je zahul ale zalezi jake. Mela jse kombinaci 3 cytostatik. Da se to vydrzet pozitivni pristup je nutny. Vlasy jsem radsi ostrihala. 100% tam budes mit cisplatinu hospira po ktere to pada ale zalezi kolik davek nekomu uz po 2 a nekomu pozdeji. Tak doporucuji zkratik je to lepsi na psychiku. Jinak u me byl problem nechutenstvi doporucuju jist s nekym a nejist oblibene veci (udela si clovek odpor). Ja prezila chemo na cocacole, zvykackach a pribinacku.
Ale rikam je to o pristupu :)
Klidne se ptej kdyz budu moct odpovim
anonym
| 12. 1. 2015 20:51
Jablečnou šťávu piju doma běžně a bez úspěchu, i za normálního stavu.....no co už nějak to budu muset zvládnout, nic jiného mně nezbývá. Ještě jsem se chtěla zde zeptat co je to bezezbytková dieta?? ...mně nic neříkali, že bych měla před nástupem mordovat střeva nějakým pitím....asi dostanu klystýry nebo co...
anonym
| 12. 1. 2015 20:37
No to vyprazdnování po operaci je trochu kruté,ale koupila jsem si stoprocentní jablkovou štávu a šlo to jako po másle
anonym
| 12. 1. 2015 20:19
TO:kimi...tak já mám dnes za sebou odběry a zítra mám předoperační a anesteziologický posudek a ve středu odpolko když bude vše dobré nástup.
Potíže s myomem se mi vygradovaly až letos během roku, kdy mně začala vynechávat menstruace a přicházela jak chtěla. Prý rychle rostoucí myom.Plné břicho mám skoro celý rok a dělají se mi otoky nohou(prý to může být od myomu,ale i od křečovky, kterou mi v březnu vykuchali-šla jsem dobrovolně)...a záda?? Ráno než se zvednu z postele...děs, připadám si jako 70 letá bába,prý bolesti zad s tím mohou souviset i když mám myom na přední stěně děložní(dle ultrazvuku)...Teď jsem v plánu na sál 15.1. TENTO ČTVRTEK ... a ještě minulý týden jsem se modlila,abych odmenstruovala a nenarušil se mi termín operace, který jsem musela podřídit pracovním povinostem. Nakonec mi to přišlo už minulou středu,takže dnes už špiním...do čtvrtka to snad přejde úplně. Primář mi řekl, že můžu klidně slabě krvácet na začátku nebo na konci menstruace, tak tohle by při těch mých nepravidelnostech měla mít v cajku. Nervy mám ale na špagátě, nebojím se ani tak operace samotné jako spíš pooperačních potíží s čůráním, stolicí apod. Zažila jsem po 2 císařích úplný muka, takže mé zkušenosti jsou nic moc..... :-\
anonym
| 12. 1. 2015 18:50
Zdravím všechny, Míle chci jen taky potvrdit, že jsem na tom stejně vzali mi vše a ty stehna, jakoby necitlivá jsem měla tak dva měsíce,operace 1.10.2014 a teď mě bolí i záda a prsty na rukou i nohou v kloubech, tak ve středu jdu na asi poslední kontrolu před uschopněním, a jsem zvědavá, co mi pan dr. řekne. Asi se hlásí nedostatek vápníku. Myslím na vás na všechny, ať je to už jen vzpomínka a jste brzy doma ! ! !

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
helena.07
23. 5. 2025 13:22
14341
..Hanka
23. 5. 2025 12:59
73359
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55