Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 3. 8. 2013 11:09
Ahoj holky..dnes jsem 10 týden po odstranění dělohy(vaginálně)byla jsem po operaci unavená,bolest bříška,po 14 dnech doma jsem začala krvácet,vyděsilo mi to,ale lékař ubezpečil,že se jen uvolnují stehy...spíš jsem byla vyplašená,,,,Po 4 týdnech jsem byla jako rybička..vůbec nic nebolí,jsem uplně ok.Dnes jdu poprvé do práce (po 2 měsících se mi moc nechce)...NIČEHO SE NEBOJTE NIC TO NENÍ...POSLOUCHEJTE SVÉ TĚLO...když jsem ze začátku cítila ulevu šla jsem si lehnout,tělo si řekne,,,Žany
anonym
| 3. 8. 2013 07:34
Zdravím po nějaké době všechny v této diskusi.
Jsem půl roku po LAHV s odtraněním dělohy a vejcovodů.
Chtěla jsem všechny čekatelky povzbudit a dodat trošku odvahy.
Čekání před zákrokem je to nejhorší,... užila jsem si ho 4 měsíce a pár dní před operací s nervíkama málem zkolabovala,.. držely mě tu holky na diskusi, které mi dodávaly odvahy.
Samotný zákrok není sice nic moc, ale dá se to zvládnout. Hned po zákroku vás nadopují léky a když pak vytáhnou všechny hadičky, drény a tamponády, tak je hned veseleji.
Doma to chce dodržovat a to píši ještě jednou opravdu dodržovat klidový režim a hlavně nic!!! téměř nic nezvedat.
A když se tohle vše dodrží, tělíčko se samo zotaví,.. ono si i samo řekne, kdy jste to přehnala.
Po operaci se samozřejmě můžou vyskytnout nějaké problémy,... pár jsem jich také měla,... vyprazdńování, močák, záněty a u mě několikrát i granulace,... ale s odstupem času můžu říct, že se vše dalo do pořádku.
Já pracuji manuálně, tahám těžké věci a na neschopence jsem byla tři měsíce.
V práci ( pomocná síla ve školní jídelně) jsem od nástupu dělala téměř vše. Vyhýbala jsem se jen tahání obzvláště těžké várnice.
Bohužel jsem se nevyhnula zvedat i jiné těžké věci, ale musím zaťukat jizva a vše snad zatím drží.
Omezení zvedání nad 10 kg by mělo být aspoň rok po operaci.
Já se jednou unáhlila, stěhovala jsem stoly před malováním a od té doby cítím jakoby mi v břiše něco kleslo a musím častěji na malou.
Zatím to neřeším, až na kontrole u dr. mu to řeknu a už si dávám pozor.

Takže závěrem chci všem říct, že operace to není žádná legrace, ale když jsem to přežila já obr posera, tak určitě každý.
A po operaci, i když se budete cítit dobře, brzděte se a pozor na těžké věci.
Letošní léto si užívám na 100%,... dříve jsem menstruovala tři týdny ze čtyř a něco světlého si vzít na sebe byla věc nemožná!!!
Vše funguje jak má ( a né-li lépe) i po intimní stránce
Zdravím a přeji krátké čekání na operaci a rychlé hojení,... Alena
anonym
| 2. 8. 2013 09:17
ahoj děvčata které čeká LAHV-odstranění dělohy a vaječníků,jsem přesně týden po operaci,mám ještě chvílemi bolesti břichaa neberu ani žádné prášky od bolesti snažím se být co nejvíc v klidu a nic nezvedat.není to po operaci tak hrozné jak ten strach před operací spíš příjde úleva.držím palce všem čekatelkám a hlavně se nebojte.
anonym
| 26. 7. 2013 13:50
TO milka: Děkuji :) já bych to na dýl psychicky nedala, 4 měsíce jako jsi čekala ty bych asi nebyla schopná ani myslet.
anonym
| 28. 7. 2013 11:16
TO Jindra: Alena: Ahoj Jindro, též já se připojuji,, neboj se a uklidni se, věř , že se všechno povede a hlavně zmizí všechny potíže, mám 5 měsíců po LAVH , myomy , cysty na vaječníku, jeden mi nechali , kvůli potížim s migrénami, abych lehčeji sklouzla do přechodu, jsem totiž těžká migrenička, až 8 záchvatů za měsíc, po operaci úžasné..jen jeden do měsíce a co víc, všechny bolesti, krvácení, pryč :). Jenom jdi do toho optimisticky , ani po operaci to není tak hrozné, jen prní den na JIP je nepříjemný s hadičkami , ale jak je vyndají, tělo ryche regeneruje a pak jen poslouchat doktory a fakt se první dva měsíce šetřit ... tělo řekne samo..držím pěsti, ať vše dobře dopadne.
anonym
| 28. 7. 2013 11:27
TO alena.trta: DĚKUJI!
anonym
| 26. 7. 2013 12:45
Holky, děkuji za informace...stejně nemám co rozmýšlet a jdu na odstranění dělohy i vaječníků a to laparoskopicky. Je mi 57 let a chtěla jsem se zeptat, zda je po takové operaci nárok na křížkové lázně.Díky.
anonym
| 26. 7. 2013 19:25
TO Milena: Nárok na lázně je teď pouze při vážných komplikacích po této operaci. Pro jistotu se můžeš zeptat gynekologa, ale ve vyhlášce je to řečeno takto. Mně je 38, vzali mi taky vše a lázně nedali
anonym
| 29. 7. 2013 11:26
TO Monca: No tak můj gynekolog dr.Šrubař, pozor na něho, ordinuje v Havířově, mi to prostě zd.u.pal a kvůli něho jsem na lázně neměla nárok, ten nárok zaniká po 3měsících, dnes jsou možná už přísnější normy
takže ale zvládla jsem to i tak s pomocí ženšenu a jiných stimulantů na hojení dobře, držím palce
anonym
| 26. 7. 2013 08:24
Ahoj, tak jsme prostudovala diskuzi, něco mně uklidnilo a něco teda docela vystrašilo, v pondělí nastupuji do nemocnice na LAVH. Předoperační mám už za sebou, sice nějak nestačím mít velký strach, ale to asi přijde teď o víkendu. Je mi 44 a zjistili mi náhodou 16.7 při sono vyšetření nohou, které mi děsně otekly, že mám myom velký přes 8cm, je to docela fofr no.
anonym
| 26. 7. 2013 11:24
TO Jindra: Buď ráda, že je to takhle rychlé, já čekala na operaci 4 měsíce a nebylo to moc příjemné. A hlavně se nenech vystrašit komplikacemi a problémy druhých, o kterých jsi tady nebo jinde četla či slyšela. Každá to máme jinak a důležitý je tvůj přístup a víra, že vše proběhne co nejlépe a bude v pořádku. Držím palečky.
anonym
| 27. 7. 2013 22:03
TO Jindra: Ahoj Jindřiško, já jsem nyní 4 měsíce po operaci a cítím se dobře. Měla jsem také myom okolo 8cm. Čekala jsem na operaci 4 měsíce, protože jsem v době prvního termínu onemocněla. To čekání bylo opravdu hooodně nepříjemné, už jsem to chtěla mít za sebou. Já měla také před operací problémy s nohama a nyní mě dost bolí kolena, letos jsem delší pochody prostě vypustila. Docela by mě zajímalo, jestli jste některá měla po operaci také problémy s nožkama. Nemám je tedy opuchlé, jen cítím, že to není ono a při chůzi mě brzy bolí. Jinak se opravdu cítím moc dobře. Operaci jsem měla řezem přes břicho a i jizvu nemám v plavkách ani vidět. Je hodně nízko. Také život bez MS je parádní a jinak vše jako dřív. Jde hlavně o to přetrpět ten týden v nemocnici a ani to není nijaká hrůza a pak ještě jsem se tak tři týdny necítila nějak extra, ale pomaličko se vše zlepšovalo. Hlavně se šetřit a když si tělo řekne tak odpočívat. Držím palečky.
anonym
| 28. 7. 2013 10:12
TO Jana: Děkuji, dneska mi už trochu pracují nervy a Tvoje psaní mně uklidnilo. Zítra vyrážím do nemocnice a v úterý prý na operaci, tak držte palečky.
anonym
| 28. 7. 2013 16:01
TO Jindra: Jindřiško, také přeji co nejvíce optimismu, odvahy a síly, nic se neboj, zvládneš to stejně tak jako my všechny tady a mnohé další. A než se naděješ bude to za tebou a přijdeš nás sem pozdravit. Už se na tebe těším. ahoj
anonym
| 29. 7. 2013 11:05
TO Jana: Ahoj zdravím, jsem 6let po histerektomii, nechali mi na moji žádost 1vaječník, jinak všecko pryč, úleva byla, ale první měsíce po klasické operaci řezem /myom byl dost velký/ jsem byla jak mrtvola!!!!To bylo hrozné, ještě mi nařízli tl.střevo, tak mi museli dávat kapáky, měla jsem 3týdenní půst anemohla jsem ani pít vodu, pak po týdnu až po lžičkách jako ptáče jsem začala pít, ty kapáky mě ale fantasticky postavily na nohy, jizvu mám jinak absolutně žádné problémy, vše se zahojilo, super, netrpím už protože jsem měla hroznou bolestivou menzes a lezla jsem bolestí málem po stropě takže jsem vysvobozená z těchto útrap, nohy v pohodě, takže držím palce, bohužel 50% žen si vyslechne tuto diagnozu - myom, a musí na operaci, je to civilizační choroba. Držím palečky ahoj a budte zdravi
z homeopatik doporučuji Apis melliffica/včela medonosná/ rekonvalescence je pak lepší, příp. Thuja a Colocynthis, super
anonym
| 29. 7. 2013 11:29
TO Jindra: No tak tak nějak to bylo u mě, můj neschopný gynekolog mi při pravidelných kontrolách vůbec na myom nepřišel, a jak ho našli pak, když už jsem měla problémy, tak jsem musela do týdne na operaci, takže nejdříve vzorky při malé narkoze, a pak čekání, bylo to OK nebylo to zhoubné, takže operace pak do 4dnů proběhla teda opravdu velmi rychle, šlo mi o život. Takže dámy, vybírejte si dobré doktory, občas je i vyměňte, nebojte se toho, já jsem to taky udělala, musela jsem, takže držím palečky at to nemáte s takovými komplikacemi jako jsem to měla já
anonym
| 25. 7. 2013 09:25
ahoj holky , měla jsem zánět močového měchýře , a teď beru na zavádění čípky no já to věděla , že se neobejdu bez potíží, a to jsem měla po operaci krvácení a zašili mě znova bez narkozy holky drž te se a odpočívejte
anonym
| 18. 7. 2013 19:20
Maminka je měsíc po hysterectomii s plastikou a má stále velkébolesti při močení i stolici?je to normální?
anonym
| 29. 7. 2013 11:33
TO monika: AHojky já myslím že to není normální, mám taky plastiku, a žádné bolesti při močení a stolici nemám, asi má nějakou infekci, at užívá koloidní stříbro, určitě když ji cévkovali, tak ji infikovali nějakou nemocniční nákazou, šme-j-di jedni v nemocnici!!!To je hned, ale je třeba to řešit jinak se infekce rozšíří, děda od mého přítele měl cévku a taky měl infekci a umřel na to do měsíce, zanedbaná péče
TAKŽE URČITĚ KOLOIDNÍ STŘÍBRO, BEREME HO JEDNOU ZA ROK S MAMKOU, ONA MĚLA TAKY POTÍŽE S MOČ.MĚCHÝŘEM, ZABÍRÁ TO NA VŠECHNO, UŽÍVAT MĚSÍC!
anonym
| 18. 7. 2013 15:07
Ahoj hollky, jsem sedmý den po LAVH, po operaci jsem hooodně krvácela tak mě druhý den zašili znova ( vnitřní stehy ) bez injekce , to jsem zvládla, pak mi nasadili antibiotika na močák zánět, jsem doma od včerejška a mám zvýšenou teplotu, myslím si, že mám i zánět v pochvě protože před operací sem brala klion , a po třetí tabletě jsem začala hodně krvácet, šla do nemocnice na gynu tam mě dali injekci a obědnali na operaci, říkala jsem to doktorce, že jsem nedobrala Klion a mě řekla, že poud budou potíže tak se určitě ozvou, tak mám nervy , mohli mi dát léky do pochvy jak sem šla domů nemáte s tím někdo zkušenost
anonym
| 18. 7. 2013 06:50
Alena: Dobrý den děvčata, jsem po LAVH 18.2.2013 s ponecháním jednoho vaječníku, cítím se po těch 5 měsících velmi dobře, žádné potíže díky fungujícímu vaječníku, zapojila jsem se už do sportu, běhám, inliny, orbitrek, jen se vyvaruji zvedaní těžkých předmětů. Je mi 48 let. Všechny potíže po operaci postupně vymizí, jen se opravdu musíte šetřit, trochu být sobecké a začít myslet na sebe, když jste celý život myslely na rodinu . Je to teď jen vaše zdravíčko. Přeji všem , které to teprve čeká, pevné nervy, žádné strachy, věřit, že všechno dobře dopadne, hlavně že to uleví od potíží a jde se na tu operaci mnohoem líp, já k tomu tak přistupovala a podařilo se. Operovali mě v Brně Bohunicích , hostující primář Dr. Rotter, odborník , co jiného říct a péče skvělá, jen chválím. Držím všem pěsti . Alena
anonym
| 15. 7. 2013 13:57
dobrý den ,jsem po vaginální hysterectomii a mám unik moči ,což jsem dříve neměla ,upraví se to ,po operaci jsem měsíc,jsem neštastná ,děkuji za jakykoukoliv zkušenost
anonym
| 14. 7. 2013 22:10
Ahoj holky
tak 25.7. jdu na odstranění dělohy. Mám si rozmyslet zda si nechám vaječníky či ne. Jeví se jako zdravé. Mám v říjnu 45 a to je podle nich hraniční věk, kdy se berou i vaječníky. Mě se to zdá být násilné pokud budou v pořádku. Sraršně se, ale bojím, že to nedám. Zákrok má být laparoskopický. Mám několik myomů a tím zvětšenou a hrbatou dělohu.
anonym
| 15. 7. 2013 16:22
TO Maruška: Měla jsem také hodně zvětšenou dělohu kvůli mnoha myomům, bylo mi tenkrát stejně jako teď tobě - necelých 45 let a primář mi dal před operací za "domácí úkol", jak to sám nazval, rozmyslet si jestli chci vaječníky nechat nebo ne. Samozřejmě jsem chtěla, radil mi to nejenom můj selský rozum, má gynekoložka, ale i další, kteří se v tomto vyznají. Dřív se automaticky, bez ptaní, bralo vše, ale poslední dobou odborníci zjistili, že to není nejlepší řešení a ženy mají potom větší zdravotní problémy než když jim vaječníky zůstanou. :-\ Takže pokud je máš v pořádku nenechávej si je zbytečně odoperovat. Já díky nim zatím nemusím 5 let po operaci užívat žádné hormony ani jiné doplňky a tělo funguje celkem v pohodě. A neboj, uvidíš, že to není tak strašné jak se ti teď zdá. Píšeš, že to budeš mít laparoskopicky, tak to máš dobré, to je šetrnější, já měla řez od pupíku dolů. Ale i tak to nebylo zas až tak hrozné jak se mi zdálo před zákrokem. "Dalo" nás to už nepočítaně, dáš to i ty. Držím palečky a přeju ať je vše jak má být. Než se naděješ budeš tu zase zpátky.
anonym
| 16. 7. 2013 19:07
TO milka:
velmi děkuji za podporu! Dnes mám za sebou předoperační vyšetření a také rozhodnutí, že si vaječníky nechám!
anonym
| 16. 7. 2013 22:37
TO Maruška: Zdravím Maruško,před rokem jsem také řešila tuto otázku a dala jsem souhlas vaječníky odebrat i když budou vpořádku,vše po konzultaci s operujícími lékaři,kteří mi vysvětlili možné nálezy v budoucnu na vaječnících. Nechtěla jsem riskovat, že se sem budu muset třeba po nějaké i třeba krátké době, vracet a vše zažívat znovu,tak jak se to stalo mé kamarádce,která po necelém roce od odebrání dělohy,měla nález na vaječnících. Než jsem šla na tuto operaci, pročetla jsem všechny příspěvky a i zde se tato situace některým stala. Je mi 50let, hormony jsem brala jen pár měsíců,nyní nic ,cítím se dobře a svého rozhodnutí nelituji. Každé z nás tělo na tento zákrok reaguje jinak. Držím palečky,strach jsme měla asi každá ,ale není to tak hrozné,jak to vypadá
anonym
| 17. 7. 2013 11:19
TO sonisek: I moje kolegyně si nechala odoperovat vše, protože v nemocnici jí řekli, že tam bude do pěti let zpátky na další operaci kvůli vaječníkům. A moje obvodní doktorka se po mé operaci také podivila, že jsem si je nechala, radila mi před ní pravý opak, ona má za sebou stejnou operaci a nechala si vzít vše. Ale má gynekoložka mi zase naopak ponechání vaječníků sama razantně doporučila a divila se, proč prý bych je měla dávat pryč když budou v pořádku. I další odborník, se kterým jsem se před zákrokem radila a který se opravdu v tomto velmi dobře orientuje mi řekl to samé, proč prý bych měla potom zbytečně užívat hormony, které sice na jedné straně pomohou, ale na druhé je třeba brát v úvahu i to, že jsou mimo jiné také kancerogenní...Tak co si z toho má potom laik jako já vybrat a jak se správně rozhodnout, viď??? Četla jsem tekrát i výsledky některých studií, kdy lékaři v různých zemí došli k závěru, že je z mnoha důvodů pro ženu příznivější nechat to co je vpořádku a nebrat zbytečně vše, jako se to celé roky automaticky dělávalo, že problémy plynoucí z ponechání vaječníků jsou daleko menší a mnohem méně nepřízinivé než zdravotní problémy po jejich odebrání............................ Názory se různí a tak každý musíme dát především sám na sebe a na to jak to sami cítíme. Pokud má některá z nás obavy z jejich ponechání asi je lepší když si je nechá vzít. Řekla bych, že ten strach potom může "udělat své", a pokud některá z nás zase vnímá jejich ponechání jako lepší variantu tak proč ne. Klid v dušičce je pro naše tělo moc důležitý a hodně přispívá k tomu, aby vše "fungovalo" jak má. Tak ať se nám to všem daří co nejlépe.
anonym
| 17. 7. 2013 22:59
TO milka: Krásně jsi to napsala, souhlasím. Ano,jen na každé z nás záleží,jak se rozhodnout,v tomto těžko radit a bohužel i lékaři se v názorech liší.Potom máme v hlavě jen zmatek,jak se rozhodnout. A vidíš,mě zase vysvětlili opak,prý u vaječníků se nález těžko diagnostikuje a spíše potom bývá již pozdě na vyléčení,myslím,že i toto byl důvod,proč dát souhlas k odebrání.Jinak jsem velice překvapená ,co žen různého věku, tuto operaci stále podstupuje.Nikdy jsem se o to nezajímala,než mě to potkalo samotnou a hledala před operací nějaké informace na netu a našla tyto stránky.Stále se sem vracím a čtu příběhy všech čekatelek,či nás po zákroku. Držím všem palečky a také přeji ať se všem daří co nejlépe

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
helena.07
12. 8. 2025 19:25
14852
Markta Zahlkov
12. 8. 2025 10:10
47
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18