Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 17. 4. 2013 19:03
Ahoj, před půl rokem mi odstranili dělohu i vaječníky. Stále jsem špinila. Dnes mi lékař na kontrole sdělil, že se mi v jizvě udělala granulace a musí se odstranit. Má někdo zkušenosti s tímto zákrokem? Dá se to vydržet bez narkózy? Děhuji
anonym
| 17. 4. 2013 19:54
TO Anonym:

PROŠLA JSEM ASI 100 STRÁNEK A ZKUSILA TI VYPSAT NĚCO O TÉ GRANULACI, CO TU HOLKY PSALY DŘÍVE.

Doktor řekl, že mám granulace, jsem myslela, že uteču , Už jsem totiž o tom tady četla, jak moc to bolí, a taky že se s tím chodí do nemocnice.
Nic mě nebolelo, je to hned, trochu nepříjemný pocit, ale to je asi víc strach z toho co bude. Seškrábl to, pak něčím začistil, a tak tři dny malinko špinění, A to jsem absolvovala několikrát. neboj granulace mít nebudeš. Všechny zdarvím ahoj Claudie

Jak mě nic nebolí, tak se zapomínám, už i pomalu cvičím, jen takové lehčí cviky. Jen jak jsem už psala, udělaly se mi granulace, tak po odstranění jsem tak čtyři dny špinila. Ale jinak v poho.

Jinak jsem byla na kontrole, a samozřejmě jsem měla tu granulaci, které jsem se tak obávala. Já říkám, že ať je sebemenší komplikace, já ji musím mít. Ale p. doktor mě to hned odstranil, vyčistil, bála jsem se, ale nic to nebylo,dalo se to vydržet, nic bolestivého,pan doktor mě uklidnil, že to nebolí, a měl pravdu, nemusíte se děvčata bát.

Granulace se u mě také oběvily 5 měsíců po zákroku a ty mi odstranili ambulantně nějakou vodičkou, která je vypálila.Vůbec to nebolelo. držím pakce všem .

Akorát jsem měla granulaci,kterou mi na gyn. ambulantně vypálili.

Mě granulaci odstraňovali v nemocnici pod narkozou, ale za dvě hodky jsem šla už domů, špinila jsem tak pět dní .

Nástup ráno v 8h nalačno,odvedli mě na pokoj,cca v 10h na sál kde mě uspali -asi jen tak na 5-10minut,seškrábli granulaci,odvezli zpět na pokoj,probudili a to bylo vše.Absolutně nic mě nebolelo ,ani jsem nekrvácela.Je pravda,že jsem takový dobrý průběh vůbec nečekala.Druhý den jsem lehce špinila a pak už bylo vše ok.Neboj se,nic to není.

Ahoj, sice mě zákrok čeká za týden, ale u primáře je super sestra, která leta dělala na sálech a s ní jsem se o celé operaci a možných problémech bavila a ona mi právě říkala, že se ta granulace stává a že na to docela dost pomáhá právě intimní styk, kdy se sice špiní či trochu krvácí, kdy jsou v jizvě nepatrné bublinky právě podlité takovou krvavě vodnatou tekutinou a při styku prasknou a tím se to dostane ven i bez bolestivého seškrabování či čištění pod narkózou. Jen říkala, že to chce do postýlky buď podložku na přebalování mimina nebo budeš pořád prát prostěradla. Pan primář mi říkal, že je to pravda tato rada.
anonym
| 17. 4. 2013 12:45
SusanG, prosím ozvi se, moc na tebe myslím....asi jako jediná
anonym
| 16. 4. 2013 11:46
Ahoj, měla bych dotaz na ty které prodělali hysterektomii se zachováním vaječníků, nebo to asi bude stejné i s jejih odebráním. Mám za sebou operaci z řezu od spodku k pupíku. Jak jste to měli s fungováním močového měchýře? Jelikož jsem měla v nemocnici pár komplikací vyndavali mi hadičku kterou jsem měla z močáku vyvedenou přes bříško až po skoro 4 týdnech po operaci kdy jsem začala chodit sama čůrat. Pořád to ale není takové jaio dřív. Musím si hlídat abych chodila každé dvě hodiny, elikož nepocituji nutnost jít na záchod. Máte s tím některé zkušenosti? Po jaké době se to vrátilo k normálu? Děkuji moc Petra
anonym
| 17. 4. 2013 22:39
TO Peťula: mně brali také vše + uzliny,a měla jsem hadičku od sedmého dne jako ty z břicha,protože mi zůstávala moč v moč měchýři,musela jsem to odměřovat,ale to asi znáš,než mi to vyndali.No mně říkali víc pít,také se mi moc nechtělo,no srovnalo se to mně asi po půl roce.Ale stejně mám pocit,že to uplně není ono,ale hlavně,že výsledky zatím ok,tukám

Na Suzag také myslím,ale asi toho má chuděra dost.Držím moc palce.
anonym
| 18. 4. 2013 10:37
TO chany: ahojte jsem 11 tydnu po odstraněni dělohy spodem,jak už jsem dřiv psala. řišti tyden už pujdu do prace,ač se už těšim mam obavy se svvedanim tě.žšich břemen než 15 kg.Pracuji jako pomocnice v kuchyni.Ikdyž podle zakoniku prace neni ženam dovoleno zvadat těžši břemana tak mě žensky v kuchyni tvrdi ,že se to muže.CHCI SE ZEPTAT JESTLI NĚKDO NEVITE JAK TO VLASTNĚ JE A CO SE MUŽE STAT VPŘIPADĚ ZVEDANI TĚŽŠI VĚCI PO ZDRAVOTNI STRANCE.Tak zatim
anonym
| 18. 4. 2013 11:34
TO gabina:ahojka,rozhodně nic netahat,to by řekl můj doktor,Tvůj neřekl nic????????????????já jsem měla dlouho zákaz tahání,dlouho............
anonym
| 18. 4. 2013 17:20
TO chany: No ja jdu zitra k doktorovi a pravděpodobně mně ukonči nemocenskou ,tak se ho zeptam .PŘEDTIM MNĚ NIC NEŘIKAL JAK BY TO MĚLO POKRAČOVAT S TIM TAHANIM.
anonym
| 14. 4. 2013 23:13
Ahoj lidičky,prosím mám dotaz.,jsem po vaginální hyster.3 týden a stále špiním bez náznaku ustávání.Máte někdo zkušenost či radu??Lékař mi říkal že se hojím dobře. Děkuji A.
anonym
| 15. 4. 2013 09:27
TO Andy: Ahoj Andy, já jsem 10 týdnů po vag.hyst. a špinila jsem téměř 5 týdnů.Zdálo se mi to také nekonečné ale lékař mi řekl, že to je normální, že se to hojí postupně a pomalu což je dobře.U rychlého hojení se může utvořit na jizvě granulace, kterou pak musí seškrabat.U každé z nás je to jiné takže se také určitě dočkáš.Jsem teď už v pohodě a chodím 3 týdny do práce.
Měj se a ať je to čím dál lepší.
anonym
| 15. 4. 2013 13:35
TO Andy: Co se špinění týká, tak to může trvat i 6 týdnů, u každého je to jiné. Jestliže to není silnější a třeba krvácení, tak to nsad je OK.

Já se nejdřív moc nehojila,a při další kontrole jsem měla granulaci!! Tak nevím jak je to s tím, že granulace= rychlé hojení.
Asi si každé tělíčko dělá vše po svém, :-\
anonym
| 12. 4. 2013 21:23
Ahoj, jak tak čtu, tak asi zlatá střední cesta. Jdu ve středu na lapar.hysterektomii. Už se to krátí, mám trochu strach. Pomáháte my vašemi příspěvky. Díky za ně. Zítra chci umýt okna, když pak nebudu schopná, snad vyjde počasí.
anonym
| 12. 4. 2013 21:08
Jo a kolo taky dovoleno po těch třech měsících, ale byla ještě zima, tak s kolem jsem začala tak po těch 4 měsících a žádný problém.
anonym
| 12. 4. 2013 21:03
Tak jak tu pročítám ty vaše různé zákazy ohledně cvičení, tak fakt by mě zajímalo, jak to teda je, protože já mám zase úplně jinou zkušenost. Jsem po operaci řezem, svislá jizva úplně odspodu až nad pupek, brali mi dělohu, uzliny a vše kolem, vaječníky ponechány, měla jsem karc.nález. Po dotazu ohledně cvičení, posilování a vůbec jakéhokoli pohybu přímo u primáře, který mě operoval, mi bylo sděleno, že můžu se vším začít tři měsíce po operaci. Tak jsem začala dělat všechno,co před tím (lyže, běžky, aerobic, posilování, tůry) ty tři měsíce po operaci a bylo to v pohodě, takže moc nechápu, proč vám doporučují začít s pohybem až na podzim....pak aby se v tom někdo vyznal....mějte se krásně a brzké uzdravení všem!!!
anonym
| 12. 4. 2013 19:44
ještě jsem taky hodně četla jinde o tom, že ženské mají potíže s váhou, že hodně přibírají....ale snad se tomu dá nějak předejít, ne? Nevěřím, že když vám seberou dělohu a vaječníky, rázem musíte přibrat 15-20 kg, přece při způsobu života, který jsme vedly předtím....možná nějaké kilo, ale tolik? Máte někdo zkušenost? Taky jsem dříve trpěla strašnými migrenami a neuroložka se přiklonila k operci, že by se mohly zmírnit, pravda, teď po operaci pár přišlo, ale byly jen lehké a krátké, takže možná se uleví.Alena
anonym
| 12. 4. 2013 20:28
TO Alena.trta: já teda po operaci měla o 4 kg míň , teď už mám teda jen tak 3 nebo někdy 2 kilča dole a všichni mi říkají, jak jsem po té operaci pohublá.... zatím nahoru nejde víc, tak doufám, že to nepoleze.....
anonym
| 12. 4. 2013 09:56
Ahojky, včera jsem se vrátila z nemocnice po hysteroskopii - brali mi vzorek sliznice a myomu, doufám, že histologie bude v pořádku. V úterý jedu zpátky na lLAVH......bojím se.....už ať je to za mnou......snad to půjde dobře a nebude třeba řezat celé břicho.....
anonym
| 11. 4. 2013 20:18
Ahoj, tak já jsem nyní 14 dní po odstranění dělohy břišní cestou. Probuzení vím jen, že jsem hned chtěla něco na bolest a říkali mi, že už jsem dostala, ale hned jsem zase usnula a pak už to bolelo, jen když jsem se hýbala. Na první noc jsem si nechala dát prášek na spaní a injekci na bolest.
Při ležení dobrý. Měla jsem jen cévku, ani dren jsem neměla. Jen se mi po injekci proti bolesti motala hlava, tak jsem později začala brát na doporučení lékeře brufen. No první tři dny jsem chodila v předklonu, břicho i jizva mě dost bolela, ale zase jsem téměř nešpinila a doma už vůbec ne. Nyní už jsou bolesti menší, prášky už neberu, ale stále hlavně ležím. Jizvu mám tenoučkou a pěkně zhojenou, ale je ještě citlivá. Jinak si připadám ještě dost na břichu napuchlá, no prostě se to tam pomalu hojí. Jde to pomalu, ale jde a to je hlavní. Unavená jsem taky dost.
O víkendu se chystám chvíli na zahradu, pokochat se kytičkami - JARO UŽ JE TADY
anonym
| 11. 4. 2013 18:11
Přidavam se do vaši diskuse můžete mi prosim poradit jsem 10 tydnu po odstraněni dělohy vaginalni cestou necitimse uplně fit na to abych šla do prace.Uklizim ve škole a čeka mě tam jarni uklid drhnuti podlah a umývani oken a dalši... zitra jdu na gyndu a lekař mě už chce posla do prace .mate s tim nějakou zkušenost .děkuji za připadne rady
anonym
| 11. 4. 2013 18:52
TO gabina: Ahoj, jsem také 10 týdnů po vaginální hysterekt. a už 2 týdny chodím do práce, jsem laborantka takže nemám tak těžkou práci jako ty.Je mi líto, že se necítíš dobře a myslím si, že by jsi měla promluvit s lékařem, říct mu co tě čeká a že se ještě na tak náročnou práci necítíš.Každá jsme jiná a i průběh rekonvalescence je individuální a k tomu by měli doktoři přihlížet.Jedná se o tvé zdraví!!!Je dobré začít postupně doma uklízet, vařit a víc se hýbat aby si tělo postupně na zátěž po tom nic nedělání zvyklo.
Přeji ti ať dopadneš u doktora k tvé spokojenosti a ať jsi brzo ve formě.
anonym
| 12. 4. 2013 08:07
TO gabina: Zdravím Gábi, já dělám ve školní jídelně. Je to práce u které se zvedání těžkých věcí prostě neubráním+ mám úklid. Jsem doma 9. týden. a od 1. května (bude to 12 týdnů doma)už se chystám do práce. Doktor říká, že když budu opatrná a těm oprvadu těžkým věcem se vyhnu, tak mě tam s přimhouřenýma očima pustí. Doma už ted dělám úplně vše. Jediné co jsem odmítla bylo, při včerejším vyklízení části domu, nosit velké skříně. Jinak do cca 5-8 kilo už zvedám vše.
Někdy mi taky není dobře a ozve se bříško, navíc jsem stále strašně unavená, ale tím jak už zvládám vše a snažím se do všeho zapojit, to překonávám.
Ale jde i o to jak ty se cítíš, ... mě vážně pomohl pohyb, zaměstnat se a tak.
I okna už jsem umývala,....
Jinak do práce se bojím, aby jsem něco nepokazila, ale doma si víc jak tři měsíce zůstat nemůžu. Tak to asi risknu.
Tobě přeji at tě dr. vyslechne a at ti sám řekne co a jak. Budu ráda, když napíšeš jak jsi dopadla.
Hodně štěstíčka přeji.
anonym
| 12. 4. 2013 10:20
TO gabina:
Gabi, rozhodně do práce nechodte, já mám po hysterektomii, od 18.2. , dělám kance. práci, ale chodí nám i těžké balíky, jdu do práce začátkem května, ale s tím, že do konce prázdnin nesmím zdvíhat nic nad 5 kg a pak dlouho nic těžkého... umývat okna vyloučeno, můj gynekolog říkal, že vevnitř to trvá někdy až do dvou let, kdy můžeme říct, že je to zahojeno, holky opatrně, vedle mne v nemocnici ležely dvě ženy, co si to pokazily, začaly nosit nákupy, ta jedna krabice a hned..únik moči, hrozný, výhřez pahýlu...nechci vás strašit, ale já to měla před očima a chci se toho vyvarovat. Chcete-li dál žít plnohodnotným životem, mějte se teď po operaci rády a šetřte se , vrátí se vám to na zdraví. Rozhodně nespěchat do práce , můj gynekolog je naštěstí velmi rozumný. pá pá Alena
anonym
| 12. 4. 2013 12:34
TO Anonym: Tak to jsi mě celkem vylekala.Já si právě říkám, že už snad je vše celkem OK a můžu vše kromě zvedání těžkých věcí. Na netu většinou píší že po LAVH se může do práce po 5-6 týdnech!! Já to plánuju po 12-tém týdnu, tak jsem si říkala, že bude vše už jak má.
A ten výhřez se stane třeba hned během hojení po operaci, ne? Když se něco zvedá atd. A nebo i po třech měsících?
Tak jsi mě docela vylekala. :-\
anonym
| 12. 4. 2013 17:58
TO Anonym: Zdravím všechny,tak jsem byla dnes u svého gynekologa a řekla jsem mu,že se necítím úplně dobře a co mě čeká na úklidu a v kuchyni.To jsem vám zapomněla říct,že k tomu ještě pomáhám ve školní kuchyni.Doktor mně řekl,že 10 týdnů je dost dlouhá doba když jsem neměla žádné komplikace.Dal mně ještě týden a víc už ani ťuk ,budte ráda,že máte takového gynekologa.Ahoj Gábina
anonym
| 12. 4. 2013 18:58
TO gabina:
Gabinko, byla jsem včera jen u obvodní , něco si zařídit a i ta mě varovala, že jsem sice v pořádku, ale pozor , pozor, nic těžkého , aspoň až do podzimu...cituji její slova- MUDr Jeřábková Tišnov. Asi mám štěstí na lékaře, opravdu si dejte pozor, já to viděla v nemocnici, nechci fakt strašit, paní , po 40 tce ležela vedle mě po druhé operaci, a únik moče jí nevyřešili, to půjde za pár měcíců na další...bylo jí totiž dobře, tak nosila nákupy. Já ráda sportuji, běhám, ale nesmím, až prý možná na podzim , teď můžu začít akorát lehce plavat, ani orbitrek mi nedovolil a to jsem na něm trávila 3x týdně hodinu. Mimo to jsem chodila běhat 5 km . Taky už půjdu do práce, ale dělám v kanceláři a balíky mě kolegyně nenechá tahat, budu se jim vyhýbat. Zvenku je to zahojené hned, vevnitř je to sice třeba zahojené, ale velmi citlivé, mám přítele lékaře a vše mi takto vysvětloval..chce to opravdu čas. Držím všem pěsti děvčata .Alena
anonym
| 12. 4. 2013 19:02
TO Anonym:
Jenom se chci zeptat, jak jste na tom s vyprazdňováním? Připadá mi , že střeva se nějak nechtějí dát dohromady, jdu za tři dny, těžko, s použitím čípku, nepomáhá ani psyllium..nechci brát projímadla
anonym
| 12. 4. 2013 19:07
TO Anonym: Na stolici jsem brala ještě laktulozu, ta v kombinaci s psylliem celkem pomáhala. Držím palečky at je lépe. Ono i toto se časem upraví, chce to trpělivost.
anonym
| 12. 4. 2013 19:12
TO Anonym: Tak ten orbitrek jsem tedy už zkusila ( jsem 9 týdnů po LAVH). Jsem na něm závislá, před operací téměř denně taky kolem hodinky. Ted jsme vydržela cca 25 minut a byla jsem hotová.Ona ta fyzička dostala pěkně zabrat při tom ležení!!
Ale jinak jsem se na orbitreku cítila OK. On to není žádný skákavý pohyb, ani žádné otřesy,... tak snad jsem si neublížila.
Ještě stále ale řeším jestli začít posilovat břišní svaly, co myslíte? Toho se bojím,... nevím :-\
anonym
| 12. 4. 2013 19:36
TO pospalena:
to jste dobrá , já se bojím, taky podle věku, snadno se unavím i při nakupování a chození, chodím jen na procházky, užívám si neschopenku, příští týden chci začít plavat.Bude mi 48.Ještě nemám na jedné straně, kde mám operovaný levy vaječník vstřebané stehy a zahojenou jizvu, tak si moc netroufám, tam se to nějak pomaleji hojí.Ale bolesti nemám.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
4. 8. 2025 19:41
14793
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
milica
4. 8. 2025 13:18