Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

anonym
| 29. 6. 2012 12:46
Ahoj všem,

jsem po operaci břichem přesně měsíc (děloha i vaječníky), prošla jsem si také různými problémy, které mě znejisťovaly a hledala jsem zde odpověď, proto se chci i já podělit o zkušenost. Po propuštění z nemocnice jsem měla strašné bolesti při stolici, úplně se mě chtělo vždy na záchodě plakat bolestí a hučelo mě v uších. Začala jsem užívat lněné semínko (rozkousat a hodně zapít) a ještě každé ráno několik sušených švestek do teplé vody. To mi během tří dnů problém vyřešilo. Další problém bylo krvácení (špinění), po třech týdnech i to ustalo, ale che to fakt ležet a dělala jsem proplachy roztokem Rosalgin. Nyní mě začala zlobit až po měsíci jizva na břichu, znovu bolesti a teploty. Takže znovu ležet a žádné vycházky , budu zkoušet mast Cicatridina, dnes mi to doktor doporučil.
Návaly mám jinak hrozné, skoro každou hodinu, na to se teprve rozhoduji, jestli brát prášky nebo to vydržet.
Jinak přeju všem co řeší nějaký problém, aby se nebály, vše se pomaličku vyřeší a upraví (většinou).
A kdo se na operaci chystá, tak ať se nebojí (to se po operaci lehko řekne). Já jsem se bála strašně a v postatě nejhorší byly ty nervy předtím a a pak jen první dva dny.
Hana
anonym
| 1. 7. 2012 11:22
TO HanaDV: S lněným semínkem máme doma také dobrou zkušenost, moje dcera má velký problém s vyprazdňováním a tak každý večer namočím do sklenice vody 2-3 lžičky lněného semínka, ona to ráno vypije, hodně zapije a pak jde na wc dobře.
Jinak operace se bojíme asi každá, já prožívala strašné nervy, měla jsem štěstí, že jsem nečekala dlouho...1. června padl ortel, že bude operace a 20.6. mě operovali. Byla to moje už 5. operace a musím napsat, že co se týká bolesti, pooperačního průběhu, rekonvalescence atd., tak nejhorší. Teď mě čekají ještě nervy do 16.7., kdy se dozvím výsledky histologie.
anonym
| 1. 7. 2012 18:58
TO Natule: tak to máš fajn já čekala na operaci 3měsíce s rakov.nálezem a bylo to špatné,čekání nahistologii také dlouhé,ale neboj bude to dobré držím palečky.Sarapis a tomu podobné mi nezabralo nic,bohužel,tak jsem už totálně vyrychtovaná skončila na Oestrogelu.Držím moc palce
anonym
| 2. 7. 2012 10:28
TO chany: já jsem vlastně v přechodu už 2 roky, takže to nebyla taková darda...pokud Sarapis nezabere, tak taky půjdu do hormonální substituce...zatím se ty návaly dají vydržet. Já jsem taky neměla dobrou histologii, proto ten fofr...pořád jsem špinila, dělali mi hysteroskopii a ta zjistila děložní polyp...dg. zněla hyperplázie s atypiemi a to je vždy prý důvod k hysterektomii...velká histologie ukáže, jestli se to zachytilo včas a operací to skončilo nebo...ani to nechci psát
anonym
| 3. 7. 2012 15:21
TO Natule:neboj to bude dobré,to já už před operací dostala verdikt rakovina děložního čípku,vzali mi vše i uzliny,přes břicho,naštěstí to bylo jen ke kontrolám,a tak žiju tak nějak od kontrole ke kontrole,ted už po půl rce ,1x za rok mamograf........................ale snažím se to prostě nepřipouštět,mám 16 a půl letou pubertačku,takže to musí být dobré,,,,,,,,
anonym
| 3. 7. 2012 17:05
TO chany: já mám ještě menší princeznu - 9 let...takže taky to musí být dobré. Dneska jsem 13. den po operaci a většina holek tady psala, že už je nic nebolelo...mě pořád hlavně při vstávání a chození bolí vlevo břicho, prostě při napnutí, v poloze ležmo mě nic nebolí...mám řez od pupíku dolů...myslíš, že je to normální? Připadá mi, jako kdybych měla narušené nějaké nervy...jinak jiný problém nemám.
anonym
| 25. 6. 2012 22:14
Ahoj holky,přidám se k vám,jsem 9.týden po hysterektomii LAVH.Minulý týden jsem zvedla bednu s bramborama s prodavačkou.Myslíte si,že se mi tam po operaci mohlo něco stát? Četla jsem právě i příspěvky o sestupu pochvy,tak mám docela strach.Od kdy jste začali cvičit pánevní dno,a kdy např.zumbu??
anonym
| 24. 6. 2012 11:23
Ahojte dievčatá, náhodou som sa dostala na túto stránku.Mám 43 rokov a 9 deň po hysterektómii, zobrali mi aj vaječníky, vyberali mi to klasicky cez brucho lebo som mala dosť veľkú maternicu a bolo to na hrane čo sa týka laparoskopie.
Mám zmiešané pocity, pretože mechúr aj črevá odmietajú poslúchať, asi si dám prechodnú adresu na WC.Bolesti sa dajú zniesť, ale nič moc, stále mám pocit že tam vo vnútri mám balvan.Ja viem že každá to znáša inak, ale ani neviem či mám iba ležať, snažím sa aj chodiť, veľmi sa nenamáhať, ale je to zaberačka a neviem ani či to mám tak robiť.Bolí ma celé telo ako keby som mala chrípku.Prosím poraďte mi ako aký mám nahodiť režim.
Dr. mi predpísala aj hormonálny gél Estreva , máte niekto aj s ním skúsenosti?Moje telo je ešte také domotané, že neviem či bolesti chrbta atď. sú ešte reakciou na operáciu , alebo začína prechod, tak som si ho ešte nenasadila.Ďakujem za odpoveď a všetkým vám držím palce čo majú podobné starosti.
anonym
| 24. 6. 2012 18:08
TO dada: Dado ja jsem byla na operaci před rokem,brali mi přez břicho vše,dělohu,vaječníky,uzliny,byl to rakov.nález...9den jsem měla ještě hadičku z břicha,protože mi zůstávala moč v měchýři,vyndáno půl stehů,do to toho edem,takže 9 en nic moc,po dalším týdnu mi vyndali hadičku + zbylé stehy a do normy jsem se začala doostávat tak za 6týdnů,nemohla jsem na stolici pouze s čípkem a problémy mám pořád.Takže se vůbec nediv 9 den je hrozně brzy,šetři se ,hlavně nic netahej,přecházej,odpočívej,a uvidíš ,že se to bude lepšit pomalu ,ale jistě.Gel si nasad,já ho dostala až za 3 měsíce a to už jsem byla vyřízená.Takže nic neboj,je to normální,je to velká operace a proč ti brali vše?
anonym
| 25. 6. 2012 07:26
Ďakujem za odpoveď.Veru aj ja mám problém zo stolicou pomáham si s kvapkami, inak to nejde. Bolo mi vysvetlené, že po 40-tke je to lepšie keď sa berú aj vaječníky.Vraj vaječníky produkujú hormóny ktoré vyživujú maternicu a prsníky a keď sa dá von maternica všetko ide len do pŕs a spôsobuje to dosť komplikácie, napr.aj rakovina je častejšia.Tak mi dali rozhodnúť sa.Hádam to bude dobre.Pekný deň
Susan591
| 25. 6. 2012 08:46
TO dada: ahoj, byla jsem na celkové hysterektomii řezem v září 2011. Problémy s močením a stolicí jsem měla také veliké, postupně se to dávalo k normálu. Chce to hodně pít. Jinak, já měla poměrně klidový režim téměř celé šestinedělí, protože se mi nehojila jizva. Chodila jsem jen na krátké procházky a jinak víceméně polehávala a odpočívala. Poslouchej svoje tělo, co Ti dovolí, rozhodně si nemysli, že ta operace byla nějaká brnkačka. Při otevření břicha pak musí vše znovu srůstat a to je velmi zdlouhavé. Hormony jsem nebrala žádné, nesmím je, proto užívám rostliný přípravek Mabelle, který mi vyhovuje. Vlastně mívám jen občas návaly horka s pocením, jiné příznaky se mi asa vyhýbají. Přeji Ti rychlé uzdravování a hodně zdraví. Zuzana
anonym
| 25. 6. 2012 12:16
TO Susan591:

Veľmi ti ďakujem, ani nevieš ako mi pomáha keď si môžem vymeniť s niekym skúsenosti.Aj ja sa snažím mať kľud, na prechádzky som sa ešte neodvážila, ale postupne budem skúšať.Ja som taká naivka, že budem za 3 týždne fit.V necejej polke augusta-srpen? máme zaplatenú dovolenku pri vode kde sú termálne kúpaliská, to som predtým netušila že takto skončím, no neviem či to zvládnem.Uvidíme.
Zaujal ma ten prípravok Mabelle, musím si o ňom zistiť viac.
ahoj
Susan591
| 25. 6. 2012 12:55
TO dada: Tu dovolenou bys měla zvládnout. Já jsem jela hned po 6nedělí do lázní - s kolenem a s lehčím režimem jsem to zvládla dobře. Jen si dej pozor, abys nenamáhala břicho, než se to vše zhojí, aby nepovolilo nějaké vnitřní šití. Měj se hezky, uzdravuj se a měj se ráda. Život bez vložek je fajn.
anonym
| 27. 6. 2012 10:05
TO Susan591:

No veď to ma drží nad vodou ten" život bez vložiek" .....už som ani nevedela ako je to byť bez nich, pretože som v poslednej dobe ich mala nonstop takmer 3 mesiace...
Tiež by ma zaujímalo či niektorá máte skúsenosti s cvičením na spevnenie brušného svalstva a od kedy ste začali.pa
anonym
| 27. 6. 2012 10:51
Ahoj, byla jsem na operaci v lednu, se zumbou jsem znovu začala v dubnu. Co je vyloženě nevhodné, jsou trampolíny, takže holky, na ty ne. Mějte se krásně.
anonym
| 30. 6. 2012 09:06
TO dada: A ještě jsem ti chtěla napsat, že od operace piji každý den urologický čaj a fenyklový /vařili nám to i v nemocnici/...prý dobré na močák a střeva. A taky denně vypiju ovocné acidofilní mléko a sním jednu activii...od 5. dne po operaci chodím na stolici krásně a to jsem s tím před operací měla velký problém. Manžel mi koupil na radu kolegy Wobenzym, který prý urychluje hojení po operaci, tak to taky vyzkouším.Na dovolenou jedeme 2. srpna k moři a dle doktorů to prý už zvládnu, akorát mi bude končit šestinedělí....možná se spíš ze strachu nebudu koupat jenom sprchovat, ale to se ještě uvidí.
anonym
| 30. 6. 2012 08:58
TO dada: Ahoj, já jsem taky čerstvě po abdominální hysterektomii - vzali mi s ohledem na věk /52 let/ nejen dělohu, ale i vejcovody a vaječníky/. Mám pořád bolesti v podbříšku, zejména když chodím a zvedám se z postele. Včera mi vyndavali stehy a doktor říkal, že mám hodně ležet a že na bolesti mám ještě nárok. Už v nemocnici jsem dostávala a dali mi je i na doma, čípky DICLOREUM a ty jsou na bolest úžasné...zatím tedy beru každý den. Spadla jsem taky do úplného přechodu, ale zatím to řeším pouze rostlinným preparátem SARAPIS....mám jen večer návaly, jinak je to dobré. Ono se to bude každým dnem zlepšovat, po operaci břichem je prý rekonvalescence delší a i bolesti trvají déle. To víš byl to pro tělo záhul, ale bude líp
anonym
| 30. 6. 2012 17:23
TO Natule:

No musím aj ja začať popíjať čajíky.Ja som našla preparát Mabelle ale neviem či plne nahradí hormóny, ale sú naň dobré ohlasy.Radšej by som ho užívala ako hormonálne preparáty, nemáte s tým niektorá skúsenosť?Zatiaľ veľmi nepociťujem nejaké návaly, len ma veľmi bolia prsníky.
ahojte
anonym
| 1. 7. 2012 11:16
TO dada: já beru Sarapis...je to taky rostlinný přípravek...návaly mám, hlavně večer a hormony nechci...já jsem začala včera s wobenzymem, hodně žen v nemocnici ho užívalo na lepší hojení, tak uvidíme...
anonym
| 1. 7. 2012 18:55
TO dada:já vyzkoušela vše přírodní,leč marně,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,snad budeš mít štěstí
newenka
| 22. 6. 2012 14:17
Tak hlásím, že myomektomie je úspěšně za mnou, moc díky za rady, zejména "anonymce", která se nepodepsala, takže nevím kdo je, ale určitě až si to přečte, pozná, že tato zpráva je hlavně pro ní. Doc. Mára je bůh a anděl v jednom, zachránil mi dělohu, stejně tak děkuji za super přístup sestre jak na G4 tak na G5. Takže "anonymko", moc díky za rady a postřehy, ani nevíš jak mi to pomohlo! Newenka
newenka
| 22. 6. 2012 14:18
TO newenka@seznam.cz:
oprava: sestrám na G4 a G5
anonym
| 24. 6. 2012 08:25
TO newenka@seznam.cz: No tak tě zdravím a mám úplně husinu když to čtu. Moc děkuji a tobě přeju ať se bleskově zahojíš a už jen krásné léto. Pro lepší hojení ještě doporučuji čípky cicatridina.Každá rada tady je výborná, mě taky před LAVH spoustu informací z této diskuse pomohlo, takže jsem ráda nějakou svojí zkušeností přispěla. Vidíš, nebylo to tak hrozný a Apolinář super. Mudr. Mára prostě bomba. Takže ještě jednou tě zdravím a hoooodně zdraví. R.
newenka
| 24. 6. 2012 14:04
TO Anonym:
Ahoj R., jo určitě mi (hlavně Tvé) rady pomohly, ještě jednou díky. Ale jinak z toho mám smíšené pocity, mám za sebou operaci slepého střeva (ještě řezem) a porod a obojí jsem snášela daleko líp, než tohle..:( Podle diskuzí na netu jsem měla za to, že tahle operace je brnkačka a fakt to nic není a paradoxně to snáším dost špatně. Břicho mě stále dost bolí, tak čekám kdy bude lépe, doufám, že to bude brzy Díky moc za tip na čípky, zkusím. Jo ale MUDr. Mára je opravdu člověk na svém místě, ještě jednou mu děkuji za super přístup, komunikaci a vůbec péči. Je to PAN DOKTOR
anonym
| 19. 6. 2012 14:28
Zdravím a prosím o radu, jsem 2 měsíce po gyn.operaci-odebrání vaječníků a dělohy. Hned týden po operaci začaly návaly horka a pocení, máte někdo zkušenosti jak se stím vypořádat nebo má někdo dobré zkušenosti jaké hormony (tablety, injekce) nejlépe zabírají. Díky
anonym
| 19. 6. 2012 21:59
TO Ren: Já to mám už přes půl roku.Nedá se s tím nic dělat,jen to vydržet.Hormony nechci,tak trpím,snad to přejde.
anonym
| 20. 6. 2012 13:13
TO Anonym:

Děkuji za odpověď.
anonym
| 23. 6. 2012 13:05
TO Anonym: Tak u mě se to tedy vydržete nedalo,všechny přír.preparáty byly na nic a když už jsem byla totálně vyřízená skončila jsem na Oestrogelu ------------------gel od dr.

Ren ........nevím kolik Ti je ,ale v některých nemocnicích dávají hned po operaci asi 5 den hormon.náplast.Kdyby šlo jen o návaly ok,ale mě nonstop třeštila hlava,motala jsem se ,nemohla spát.Jinak holky máte někdo problém po celkové hysterektomii s váhou?????????Hanka

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
18. 6. 2025 19:44
14528
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
..Magda
18. 6. 2025 21:52