Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

pro Dana06
mysicka65
| 21. 1. 2011 13:07
Ahoj, moc děkuji za podporu a už jsem smířená a doufám, že to bude v poho a pak bude snad už líp. Momentálně od7.ledna stále krvácím tak se těším na život bez vložek a měsíčků, celé roky mě to šíleně deptalo a nějaké posunutí práškama či dokonce braní antokoncepce v kuse na mne nefungovalo. Jen si pořád říkám aby to šlo laparo a ty vaječníky bych taky docela chtěla ponechat. Určitě se ozvu až se dostanu v PC.
Grogálie
Dana06
| 21. 1. 2011 11:56
Ani ten článek číst nebudu,je dost starý .Na www.klimakterium.cz je velice dobře vysvětlena problematika přechodu a ztráta funkce vaječníků.
myšička65
Dana06
| 21. 1. 2011 11:48
Ahoj Myšičko,budu na tebe myslet.Už jsem tady psala,že po kyretáži mě museli akutně operovat,protože jsem měla krev v břišní dutině a za dva dny přišel pan primář, že se mu uvolnil na druhý den termín operace a že mě zoperuje.Měla jsem hodinu na rozmyšlenou,obvolala jsem celou rodinu a všichni řekli, neváhej!Takže jsem souhlasila,ale přiznám se, že noc byla hrozná, měla jsem hrozný strach, jedna operace za mnou, druhá přede mnou. Když jsem se po operaci vzbudila, první pocit nebyla žádná bolest,ale pocit,že jsem hrozně ráda,že jsem do toho šla a nečekala na nějaký vzdálený termín v lednu.Užij si víkend a až budeš doma,tak se ozvi.
vaječníky ,návaly,hormony
katrin44
| 21. 1. 2011 10:24
ahojky děvčata
Jsem 5 týdnu po kompletní operaci LHAV jak už jsem tady psala. Chtěla bych taky trochu zareagovat na vaši diskuzi o tom zda vaječníky ponechat či né.Je mi 48 let , nikdy jsem neměla žádné problémy jen silné a bolestivé měsíčky .Můj p.doktor ke kterému jsem pravidelně chodila to viděl na přechod a nabízel mi neustále Mirenu.To už ve mě hlodalo najít jiného lékaře.A poštěstilo se mi .V červenci jsem byla na první kontrole a vše bylo špatně,když přišly výsledky krve málem jsem se vysypala. Musím říct že tak lidský a profesionální přístup jsem nikdy nezažila .Vše mi bylo podrobně vysvětleno .No a konečně se dostávám k těm vaječníkům. Na pravé straně 2 cysty ,jedna ve vejcovodu a na té nebylo poznat co to je, jestli není zapouzdřený nádor,Na levé nebylo nic vidět .Taky mi měl být ponechán.Myom byl 8x2 nalepený na močový měchýř.
Takže jsem to všechno po půl roce strachu a hrůzy podstoupila Za levým vaječníkem byly taky 2 cysty .Takže musel jít taky ven.A věřím že kdyby tam nebyly, nechali by ho tam.Hned po operaci jsem tak měla 1 nával v noci. Začla jsem brát Klimalady , začne prý učinkovat až tak po 3 měsících ( píšou to i holky v diskuzi na netu )Stupńuje se to takže nespím skoro celou noc.Ve středu jsem byla na kontrole a bylo mi vysvětleno vše o hormonech. Kdysi se to prý tak nebralo a psaly se skoro každé v přechodu a to prý nebyly nic moc a vedlejší nemoci se nikdy nepřisuzovaly hormonům.Nejčastější se prý vyskytuje tromboza,větší sklony k mozkové mrtvici,infarktu ...Jestli by ty moje návaly nebyly zvládnutené ,budeme to řešit ,ale sama jsem řekla že to zkusím vydržet..Opravdu svému lékaři věřím.Ještě vám napíšu skušenost co se odehrálo mé sestře v normálním přechodu asi před 5 lety , taky si nechala hormony napsat a málem skončila v blázinci ,neboť jí začly tak silné deprese ,že pořád chtěla skákat z okna.A to opravdu žije spokojeně ,má hodného muže, rodinu v pohodě . Přestala je brát a trvalo možná 2 roky než se srovnala trochu do normálu.Vidím že už to je na slohovou práci ,ale chci říct že stejně záleží na každé jak se rozhodne.Přeji Vám všem krásný pohodový den Katka
Ach, ta ovariektomie
Tinulinka
| 20. 1. 2011 22:47
Ženy s operovanými vaječníky trpí častěji Parkinsonovou chorobou
zpět 29.4.2005

Studie navíc ukázala, že čím je operovaná žena mladší, tím se pravděpodobnost vzniku Parkinsonovy choroby zvyšuje. „Riziko je vyšší u žen, kterým jsou odoperovány oba vaječníky, nebezpečí však nemůžeme vyloučit ani při odstranění vaječníku jednoho,“ říká doktor Walter Rocca, epidemiolog z Mayo Clinic a vedoucí celého výzkumu...

Riziko je hlavně u mladých žen

Autor: www.zdn.cz

Američtí vědci z Mayo Clinic zjistili, že chirurgické odstranění obou vaječníků výrazně zvyšuje riziko, že žena v budoucnu onemocní Parkinsonovou chorobou.

Studie navíc ukázala, že čím je operovaná žena mladší, tím se pravděpodobnost vzniku Parkinsonovy choroby zvyšuje. „Riziko je vyšší u žen, kterým jsou odoperovány oba vaječníky, nebezpečí však nemůžeme vyloučit ani při odstranění vaječníku jednoho,“ říká doktor Walter Rocca, epidemiolog z Mayo Clinic a vedoucí celého výzkumu. „Také chirurgické odstranění dělohy by mohlo ke zvýšení rizika onemocnění Parkinsonovou chorobou přispět,“ dodává.

Doktor Rocca zdůrazňuje, že před odstraněním vaječníků nebo dělohy by lékaři měli důkladně zvážit anamnézu pacientky, její předchozí onemocnění a genetickou výbavu. V úvahu by měli brát i její věk a možnosti estrogenové terapie po zákroku. „Závěry vyplývající z našeho výzkumu by měli lékaři brát v úvahu především v případech, kdy je chirurgické odstranění vaječníků elektivním výkonem. Tedy tehdy, pokud operace má snížit riziko karcinomu vaječníků,“ uvedl Rocca.

Určitým řešením, jak snížit riziko Parkinsonovy choroby po odoperování vaječníků, je léčba estrogenem. Podle vědců z Mayo Clinic je totiž po zákroku hlavním problémem výrazné snížení produkce estrogenu v těle ženy. To pak může vést ke zvýšené pravděpodobnosti onemocnění Parkinsonovou chorobou. „Náš tým jako první prokázal přímou spojitost mezi sníženou produkcí estrogenu a vznikem Parkinsonovy choroby,“ říká doktor Rocca. „Odstraněním vaječníků se totiž eliminuje hlavní zdroj estrogenu v těle.“

Navíc se ukázalo, že ženy, které po chirurgickém zákroku podstoupily estrogenovou terapii, dostávaly mnohem nižší dávky, než jaké by jejich tělo produkovalo s oběma funkčními vaječníky. Dřívější výzkumy Mayo Clinic již poukázaly na významnou roli estrogenu jako ochránce mozku. „Provedli jsme výzkum, který odhalil, že hysterektomie a menopauza v nižším věku úzce souvisejí s nárůstem rizika onemocnění Parkinsonovou chorobou,“ uvedl Rocca.

„Z toho lze usuzovat, že estrogen produkovaný vaječníky chrání mozek během stárnutí. Rovněž studie prováděné na zvířatech prokázaly, že estrogen chrání tu část mozku, která je zodpovědná za kontrolu pohybů. Poškození těchto oblastí mělo za následek vznik Parkinsonovy choroby.“

Vědci z Mayo Clinic zahrnuli do své studie 1202 žen, jimž byly odoperovány oba vaječníky, a 1283 žen, které podstoupily chirurgické odstranění jednoho vaječníku. Ke každé z těchto žen pak vědci přiřadili ženu stejného věku, avšak s oběma vaječníky. Mezi ženami, kterým vaječníky nebyly odstraněny, zjistili vědci 29 případů parkinsonismu. U žen s vyoperovanými vaječníky zjistili projevy parkinsonismu celkem u 43 žen.

Zdroj: MedicalNewsToday
vaječníky
saskia
| 20. 1. 2011 19:29
Dano, pokud ti nic nechybí, tak se tím opravdu netrap!!
Nedostaneš rakovinu vaječníků, máš nižší riziko rakoviny prsu a hlavně: je ti dobře. Tak klidně spi. Pokud nemáš návalya jiné potíže, tak bych možná ani žádné hormony nebrala, jen dbala na správný životní styl. To je nejspíš to hlavní.
pro Danu 06
Mumu
| 20. 1. 2011 19:28
Ahoj,ještě jednou děkuji za povzbuzení i rady,moc mi to pomáhá.
Dana06
Tinulinka
| 20. 1. 2011 19:27
Tak už o tom nepřemýšlej a nelam si tím hlavu, stejně to nejde změnit. Důležité je, že se cítíš dobře, já ti přeju, ať ti to vydrží.
pro Dana06
mysicka65
| 20. 1. 2011 17:44
To doufám, že bude líp, ale než bude tak je to hrozně deprimující, když člověk netuší jestli to bude v pohodě nebo se něco stane a buudou komplikace a to je to co mě ničí
vaječníky
Dana06
| 20. 1. 2011 17:03
Ahojky,ještě jednou reaguji na téma vaječníky. Bohužel jsem před operací nečetla žádné články konkrétně o vaječnících,jen všeobecně o hysterektomii a tam také psali,že dělohu odstraňovat jen v případě rakoviny.Tak to je těžké rozhodování,kde je pravda.Před operací jsem měla vše komplikované - psala jsem o tom tady už dříve.Každopádně jsem v pohodě,chuť na *** mám,návaly nemám,ale přiznám se,že zase taková hrdinka nejsem.Opravdu mě tady ta diskuze o vaječnících dostala, nemohla jsem spát a musela jsem o tom hodně přemýšlet.
Saskii děkuji za přání
pro Mumu a Myšičku
Dana06
| 20. 1. 2011 16:45
Ahoj mám radost, že kontrola proběhla v pohodě a že se dobře hojíš .Šetři se, i když vím,že s malým dítětem to moc nejde,ale bude den ode dne líp. Myšičce přeji klid v duši, neboj, já vím,že se nám to lehce říká,ale bude fajn bez balíků vložek v kabelce
Tinulince
Magdina
| 20. 1. 2011 14:23
Tinulinko děkuju - se mi vyloženě ulevilo. Já myslela, že na zádech budu muset ležet kvůli jizvě a stehům. S těma vaječníkama nevím, nevím, asi maj dost po tom zánětu, pumpovali do mě antibiotika pod tlakem a i když to prozatím odléčili, pořád to pobolívá a někdy se až začínám těšit, až si to všechno vezmou
pro Mumu
mysicka65
| 20. 1. 2011 13:51
Ahoj, máš pravdu je mi psychicky čím dál hůř. Taky věřím, že vaječníky budou OK a ponechají mi je. Je mi 44 tak to jsem ještě mladý holky . Už abych to měla za sebou bojím se narkozy a prostě všeho, aby se to povedlo a neřízli jinam no jsem momentálně hromada katastrofických scénářů. Určitě se ti ozvu jak budu zas zpátky doma u PC.
pro Myšičku
Mumu
| 20. 1. 2011 13:06
Ahoj,myslím na tebe už abys to měla za sebou...,vím přesně jak ti je!!Co se týká vaječ.,už jsem to tady psala...,mě zjistili při operaci 2 cysty,ty odstranili a oba vaječ. ponechali s tím,že mi pak řekli,že na odstran.jsem ještě mladá.Je mi 41 let.Pa a držím palce.Víš co jsme si slíbily,že až obě budem po...,tak si napíšem jak už jsme OK!!!
pro Danu a Rozalin
Mumu
| 20. 1. 2011 12:57
Holky,děkuji za vaši podporu...,dnes jsem absolovovala vyšetření u svého gynekol.(jsem 11den po oper.)a fakt to nebolelo,měla jsem dost strach,protože břicho mě ještě pobolívá a celkově jsem taková nějaká chcíplá.Ale údajně je to normální a prý se hojím dobře.
Saskio,
Tinulinka
| 20. 1. 2011 12:20
celkem mi to vadí, že nás ženy tak oblbují a je zajívavé, že i když píšou články pro ženy o hysterektomii, tak málo kde napíší, že se nemají preventivně odebírat vaječníky. Možná bychom měly začít dělat někde na webu osvětu.
Saskio
Tinulinka
| 20. 1. 2011 12:16
tuhle tabulku hormonální aktivity jsem už viděla, už to bylo dřív. A naprosto nechápu doktory, jak mohou ženy tak oblbovat, že vaječníky jsou nečinný orgán, dokonce jsem už slyšela i termín mrtvý orgán. A ženy jim zobou z ruky.
Magdino
Tinulinka
| 20. 1. 2011 12:13
po operaci se nemusí ležet na zádech, mně to nikdo nepřikázal, já ležela, jak se mi líbilo. A to si piš, že vaječníky ti budou chybět, i když už jsi po přechodu a mimino neplánuješ. Tak si raději zjisti, zda vaječníky nelze zachránit.
Všechno ven
Magdina
| 20. 1. 2011 11:09
Ahoj všechny, jsem moc ráda, že jsem objevila tuhle diskuzi, teď v únoru mě čeká operace - vezmou mi komplet všechno a možná i slepák, když se jim nebude líbit. Mám z toho trochu bobky - copak děloha ani vaječníky mi chybět nebudou, páč už mám po přechodu a další miminko fakt neplánujem , spíš se bojím, že mě po zákroku budou po čertech bolet záda, jak chvíli ležím naznak, dostanu ukrutný bolesti v kříži. Řekněte mi, prosím, kdo s tím máte zkušenost - jak dlouho se musí po operaci ležet na zádech? Jo, zapomněla jsem říct, že jsem prodělala strašidelnej zánět vaječníků a vejcovodů, zřejmě po tělísku, který už mám dávno vyndaný, ale něco tam nejspíš hlodá, tak proto to půjde ven sakumpikum. Děkuju - Magdalena
tabulka
saskia
| 20. 1. 2011 07:36
Děvčata, zasílám odkaz na odborný článek německého profesora.(Ne kvůli textu, který je sice zajímavý, ale v němčině, hlavně kvůli tabulce, která ukazuje, jaká množství hormonů v závislosti na věku produkují zdravé vaječníky.Až Vám gynekologové budou tvrdit, že kolem padesátky jsou to vlastně nečinné orgány na nic, budete moci reagovat.

http://www.frauenarzt.de/…2-wenderlein.pdf
pro myšičku i ostatní čekající
PEGY2
| 19. 1. 2011 21:38
Dobrý večer,byla jsem na LAVH před rokem ve 40letech(to jsem měla dárek ke 40-tinám), u nás mě doktorka říkala,že vzít radši všechno,ať mám klid,to jsem se zhrozila,že bych už měla být v přechodu.Šla jsem pak na konzultaci do Prahy,tam mě dr.řekl,že stačí vzít dělohu,že jsem ještě mladoučká-přesně tak to řekl.Takže tělo funguje jako předtím,jen jsem bez menstruace.Byla tam se mnou na op.paní,měla 47l.a taky jí brali jen dělohu. Všem přeji hodně zdravíčka.
Dano06
Tinulinka
| 19. 1. 2011 19:51
Já teď po operaci budu prý chodit každých 6 měsíců na ultrazvuk a tam se prý pozná, zda se s vaječníky něco neděje.
No teď už s tím nic nenaděláš, ale raději se dožaduj hormonální substituční léčby, už kvůli tomu, abys neměla osteoporózu.
vaječníky
mysicka65
| 19. 1. 2011 19:06
Mě operace LAVH čeká v pondělí a dnes jsem byla na předoperačním a docela mne dorazila sestra, která říkala k čemu vám ty vaječníky budou a já na to, že kvúli hormonům, které by měli ještě nějakou dobu fungovat - zatím po vyšetřeních hormonů mi bylo řečeno že se ještě přechod nechystá aona že po odebrání dělohy je to stejně fuk, no byla jsem z ní docela hotová. Primář říkal, že pokud budou v pohodě tak mi je určitě nechají. Uf hrozně se bojím, aby to bylo v pohodě
vaječníky
saskia
| 19. 1. 2011 18:43
Dano, pokud ti je a bude dobře, tak bych vůbec nelitovala toho, co nemohu změnit. Ale nemám pocit, že bys ztrátu orgánů nějak oplakávala. .
Mě vlastně varovala moje známá, která podstoupila při hysterektomii i preventivní odstranění vaječníků v 49 letech a operace velmi lituje. (absolutní ztráta chuti na ***). Ale to může postihnout nakonec i nás s vaječníkem/ky po menopauze.
Tak se hezky uzdravuj a ať je ti po všech stránkách dobře.
Jinak myslím, že tato diskuze je velmi dobrá pro ženy, které mají operaci teprve podstoupit, mohou se nad řadou věcí zamyslet , hledat si informace a ptát se na věci, které by je jinak možná ani nenapadly.
vaječníky
Dana06
| 19. 1. 2011 17:57
Mám několi kamarádek bez vaječníků, jsou to všechno čupr baby, štíhé, sportují, plné života, optimistické,mezi ně patří i moje mamka.Nepociťují žádnou zdravotní újmu,že vaječníky nemají.Tak já se teď zařazuji mezi ně.
vaječníky
Dana06
| 19. 1. 2011 17:34
Tak bohužel...dala jsem na doporučení lékařů a nijak jsem neřešila , že to není správné.První mě to doporučila sestřenice,která 30let pracuje jako ženská sestra a poté lékaři,kteří to odůvodňovali tím,že rakovina vaječníků bývá často dlouho skrytá,nijak se neprojevuje a potom je už na léčbu pozdě.
Dano06
Tinulinka
| 19. 1. 2011 14:16
Ti tví 3 gynekologové byli odborně asi opravdu hodně pozadu. Před rokem mě operovali kvůli myomům, primáři jsem kladla na srdce neodebírat vaječníky. On mi řekl, že to by si nedovolili, protože to už se prý dnes v případě zdravých vaječníků nedělá, pokud nejde o rakovinu dělohy. Nechápu, jak někdo může věřit lékařům bez toho, aby si o své nemoci vše nastudoval na internetu.
A přiznejme si, dámy, že ti lékaři co dnes dali ty výpovědi, nejsou všichni odborně na úrovni. Protože ti největší odborníci ji nepodali. Myslím, že tak 25% doktorů na sobě opravdu tvrdě maká a sledují nejnovější trendy. O těch ostatních se to říct nedá.
Pamatuji, když jsem porodila, tak v porodnici hlídali, aby miminko neleželo na zádech, muselo ležet na bříšku. Tak jsem to tak praktikovala i doma. A dnes se to nedoporučuje, kvůli náhlému úmrtí novorozence. Prostě výzkum jde pořád dopředu a to i co se týká zbytečného odběru vaječníků.
Která z vás by si kvůli rozdrcenému prstu nechala amputovat celou zdravou ruku? A vaječníky klidně necháte vykuchat z těla ven, i když jsou zdravé?
Dano06
Tinulinka
| 19. 1. 2011 13:04
S preventivním odstraňováním vaječníků se začalo v 70 letech. Za těch 40 let se už nashromáždily zkušenosti s tím, co je lepší. Jestli odstraňovat preventivně nebo ne. A radit se u třech gynekologů není špatný nápad, ale podle mně je důležitější si sama zjistit z odborné literatury, jaký dnes ve světě trend.
Dano06
Tinulinka
| 19. 1. 2011 13:01
věř tomu, že ti tři gynekologové byli odborně značně zakrnělí.
Saskio, ty jsi udělala dobře, že jsi trvala na ponechání aspoň jednoho vaječníku.

Pro tu paní, co tu píše, že musíme vydržet bez hormonů, že naše matky to vydržely taky, tak to mi přijde, jako bychom měly prát v potoce, protože na praprababičky tak praly taky. Já zastávám názor, že pokud hormony nemám zakázány ze zdravotních důvodů, tak si chci užívat života, a ne že se budu trápit, abych to vydržela jako ženy dříve. I má matka brala hormony, když byla v přechodu a to je už víc než 20 let a tenkrát nebyly tak dokonalé. Dnes je jí 72 let a nemá zdravotní problémy, i když hormony brala 10 let.
pro Mumu
Dana06
| 18. 1. 2011 18:10
Mě vyšetření po operaci také nebolelo,ani minulý týden,kdy jsem byla po 5ti týdnech.Neboj! A co se únavy týká,já stím měla problémy velké,ale naštěstí mám dospělé dcery , které se společně s manželem o mě starali.Pomalinku se to bude zlepšovat,ale bud na sebe opatrná§

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
helena.07
9. 6. 2025 09:30
14478
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
Alka...
8. 6. 2025 07:39