Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

Poraďte prosím
Miluse
| 3. 11. 2010 14:15
Zdravím všechny ! Nedalo mi to a nakonec jsem se zaregistrovala.. Zjistila jsem, že je tu spousta bezvadných holek, které rády a dobře poradí..
Proto i já se na vás všechny obracím o babskou radu . Mám 42 let a 2 děti. Na preventivní kontrole před rokem mi doktorka řekla, že mám zvětšenou dělohu. Po půl roce byl kontrolní ultrazvuk, vše stejné... Mám silnější menstruaci, ale žádné bolesti ani jiné problémy. Doktorka mi řekla, že v děloze asi bude něco - myom, byl tam stín.. doporučila mi hysterektomii, protože děti už neplánuji... Nejdřív jsem se nadchla, že budu bez vložek , ale po přečtení některých příspěvků fakt váhám... Mám obavy z toho, že bych mohla mít problémy s močovým měchýřem, strach ze zvednutí koše na prádlo...
Doktorka mi řekla, že v mém věku je lepší nemít dělohu, že je to stále potenciální zdroj vzniku myomů, polypů a jiných špatností...
Prosím, poraďte !!!!!!!!!!!!!! Moc děkuji Mili
Nanette
Tinulinka
| 3. 11. 2010 13:38
Vaginální cesta je šetrnější a rekonvalescence rychlejší, nejšetrnější je laparoskopicka asistovaná vaginální hysterektomie LAVH. Pokud ti zůstanou vaječníky, tak rozhodně po operaci nepřibereš, protože hormony to neovlivní. Já jsem nepřibrala. Na inkontinenci netrpím . V podstatě jsem už bez problémů, operace byla 25.8.2010, *** už je taky super.
Ahoj
rasinka
| 2. 11. 2010 08:09
Tak nakonec se nástup do pracovního procesu odkládá až na pátek, před chvílí mi volali z práce, že mám ještě nevybranou dovolenou, takže si povinně tři dny musím vzít.
Mám já to štěstí !

Jitka
Nannette
rasinka
| 2. 11. 2010 08:02
Měla jsem kombinaci vaginální a laparoskopické operace, je to určitě šetrnější než klasickým řezem na břiše (mám za sebou dva císaře, takže vím o čem mluvím).
Rekonvalescence je rychlejší, při vyšší váze se řez na břiše hojí docela špatně.
Ponechali mi vaječníky, takže zatím nepřišel přechod - hormony vytváří právě vaječníky. Zatím cítím podobné příznaky v době měsíčků - bolesti zad a v podbříšku, ale prý to časem bude slabší a slabší. Měla jsem menší myomy než Ty, ale víc a šlo to spodem ven. Více děvčat tu psalo, že pokud jim byly myomy odoperovány, po čase se jim zase vytvořily a nakonec je hysterektonie neminula.
Odkládala jsem operaci rok, ale teď jsem ráda, že už to mám za sebou.
Jitka
Ahoj
rasinka
| 2. 11. 2010 07:49
Děvčata držte mi palce,
dneska jdu poprvé do práce - zhruba po dvou měsících. Dělám na pokladně a občas i tam máme těžké věci. Slíbili mi, že mně nebudou honit na svozy, kdy se nakládají a vracejí zpět do regálů třeba desetikilová balení cukru a podobně, ale víc mi to ulehčit nemohou.
Zítra vám napíšu jak mi bylo. Po tom šetření doma to ale jistě bude nápor.

Jitka
Hysterektomie
Nannette
| 1. 11. 2010 23:14
Ahoj všem v této dyskuzi a díky za ni ....
Pročítám vše možné co najdu na netu týkající se hysterektomie, protože mne čeká a mám z ní panickou hrůzu. Mám za sebou letos těžký rok a nervy jako špagáty. Necelé dva roky mně trápí rychle rostoucí myom. Teď má už 8 cm. Je mi 35 . Dvě dítka mám .. takže to mne netrápí. Co mě trápí jsou možné komplikace a také otázky jaké bude milování a život vůbec po ....? Co inkontinence ? Našla jsem tady hodně názorů a proto jsem sebrala odvahu vám naspat. V jiných dyskuzích jsem se dozvěděla od žen, které mají více let po operaci, že první roky bylo milování o.k. s odstupem dalších roků 5 a více už je to horší. Některé jsou na bodu mrazu. Chtěla bych moc poprosit o pár vašich řádků, jak to vypadá s odstupem času, jsou-li tady i ženy, které mají od operace už více let ?
Pořád mne trápí myšlenka, že děloha do ženského těla prostě patří, má svůj význam .... ať jsou to právě okolní orgány a jejich pokles či přemístění a pak co se mnou udělají hormony ?
Měla by mi být odstraněna pouze děloha, bez vaječníků.
Také bych moc prosila...napište mi jak jste na tom s váhou od operace? Děsí mne možný velký příbytek na váze.
Stále nevím, zda řešit situaci radikálně, nebo zkusit lékaře požádat o možnost pouze odoperování myomu. Dnes jsem navštívila ještě jiného gynekologa na doporučení. Překvapil mě závěrem, že podle něho by mohla být i v mém případě možnost odstranění dělohy vaginální cestou. Mám z toho úplně zamotanou hlavu . Která varianta je lepší (šetrnější??) břišní nebo vaginální?
Stále se mi honí hlavou, jestli mám zkusit možnost pokusit se odebrat pouze myom a zachránit dělohu s tím, že je možné, že mi můžou objevit myomy po čase znovu..
Pomozte mi prosím , jak se mám rozhodnout ???

Mám velký strach .......
Všem co mi písnou strašně předem děkuji !!
pro evunku
pety2
| 1. 11. 2010 22:11
To cvičení určitě nechám až na dýl.Dnešek jsem přežila,je fakt že břicho pobolívalo jako při menstruaci a teď jsem celá rozlámaná.Tomu tahání břemen jsem se úplně nevyhnula,to se v provozu nedá.Ale zas člověk přijde na jiné myšlenky,snad se to bude jen a jen zlepšovat a zas se fyzička vrátí.Přeji všem rychlé uzdravení.Petra
pro pety2
evunka
| 31. 10. 2010 21:34
S cvičením určitě nepospíchej.Taky sportuju,na kolo jsem šla pořádně až po roce od operace.Posilování břišních svalů se po této operaci nedoporučuje už vůbec.Taky jsem před operací pravidelně posilovala,teď už ne.Hodně chodím,plavu,jezdím na kole,ale nesmí se šlapat do kopce a jezdit v terénu-vadí to drncání.Kdo chce sportovat,musí vybrat vhodné sporty,některé už se po operaci dělat nedají.Buď na sebe opatrná,zdravím.
pro evunku
pety2
| 31. 10. 2010 19:23
Máš rozumnou lékařku.Ta má je pravý opak.Zítra jdu poprvé do práce,po 3 měsících po totální hyst.Dělám v kuchyni,již jsem tady tu práci popisovala.Lékařka mne chtěla poslat už před 14ti dny,vůbec se jí nelíbily mé dotazy ohledně tahání těžkých břemen.Odpověď zněla,že je vše srostlé po dvou měsících a jestli se na tuto práci necítím,že je to má starost ať si najdu jiné zaměstnání.Asi za trest,že jsem si to prodloužila ještě o ty dva týdny mi neschopenku ukončila v pátek,nenechala mi ani víkend,abych ho měla proplacený,i když jsem jí o to žádala.Ale aerobik který cvičím,zvláště posilování břišních svalů mi zakázala až do nového roku,zvláštní co?Jak kdyby nemocenskou platila z vlastní kapsy.Navíc si vždy připadám jak povaleč,jak kdyby si člověk vymýšlel a nechtěl jít do práce.Ono být na neschopence jak všichni víme je existenčně dost špatné.Ale zdraví je přednější.Tak si své lékařky važ,že je lidská a mne drž pěsti ať to zvládnu a tělíčko tu zátěž vydrží.
pro všechny
evunka
| 31. 10. 2010 09:13
Ahoj holky.Jsem po totální hysterektomii rok a půl.Jsem opakovaně upozorňovaná svojí lékařkou ,abych nezvedala těžká břemena.Myslím,že to nejde tak úplně dodržet,ale snažím se.Všem těm hrdinkám,které toto nedodržují a myslí si ,že jich se to riziko netýká, držím palce.Přeju jim,aby na to nedoplatily.Hezký den všem.
hysterektomie
tazvenuse
| 30. 10. 2010 19:58
Ahoj děvčata, tak ve středu 3.11. jdu na totální hysterektomii.
Děsně se bojím.... no snad to dobře dopadne.
Tinulinka
katarinapat
| 29. 10. 2010 21:14
Jejda, to mám velkou radost s tebou.Chtělo to prostě čas. Já dokonce mám zpět i takové to chvění, myslím před ***em, libido prostě funguje a to je super.
Taky 7 měsíců na radu lékařky kýbl na vytírání nezvedám a nechám si ho přenést a nebo mám jen půl.
Novicko myslím, že to máme každý jinak a není do nás vidět.
Mě hodně kamarádek a mezi něma i lékařka odrazovalo od zvedání těžkých břemen už na celý život.
Bolesti jsem opravdu měla dlouho a že se se mnou život nikdy nemazlil.Taky si nedovedu představit po 5 týdnech pracovat.Byla jsem ještě nafouklá, vše špatně fungovalo.
A bolesti jako při menstruaci pomalu slábnou.Po operaci to bylo dost silné a prsa jsem měla nateklá a bolavá, no hrůza. Nyní už jen trochu.
Holky zlatý dělejte vše jak to cítíte i kdyby jste si měly myslet, že jste citlivé. Lepší než něco přehnat.
Ale myslete na to, že se to časem srovná a bude fajn
u někoho třeba až po roce.
Dělejte si radosti a užívejte si krásného podzimu a nezapomeňte ,,láska a přátelství nic nestojí, jen otevřenou náruč".
Ahojky Katka
no nevím
novicka
| 28. 10. 2010 10:03
jestli to trochu nepřeháníte. Jsem 2 měsíce po totální hysterektomii, po pěti týdnech zpátky v práci, takže již měsíc pracuju a nemám jediný problém s pooperačním stavem Myslí, že je to jen o tom jak se k tomu každá postaví a jak rychle to rozchodí. Před operací jsem si tady trochu pročetla příspěvky a hrozně jsem se bála. Po operaci bylo všechno v pohodě, jen dva dny trochu hůř, ale tlumí to léky, pak již den ode dne lépe.Měla jsem přerušené nervy v noze, tak problém s chozením, ale i to se rychle vrací do normálu. Prostě není se čeho bát, pokud operace je dobře provedená.
ach jo...
greys
| 26. 10. 2010 21:29
každá máte už dovoleno jen já pořád celibát to jsem tedy zvědavá jak to pak dopadne po takové době to jsem snad už zase panna.jináč s těmi zády...můj poctivý pitný režim mi z těla vypláchl hořčík takže jsem dnes dostala koňskou dávku magnesia a dalších 25dní budu baštit tablety.
Tinulinko,
rasinka
| 26. 10. 2010 17:35
tak to máš stejné jako já, vždycky mě bolelo v kříži a břicho a teď už to podruhé přišlo v době měsíčků. Doktor mi řekl, že dokud mám vaječníky, tak poznám období měsíčků podle svých příznaků, jen nebude ta krev. Moc mě nepotěšil...
Já už mám také dovoleno a musím přiznat, že jsem měla obavu, že to nebude ono - taky to bylo takové vlažné, ale už se jednou zadařilo jako dříve, takže doufám...
1.11. jdu na kontrolu a pak už asi rovnou do práce. Upřímně se těším na holky, ale mám trochu strach z tahání těžších věcí přes pokladnu, aby mě nebolelo břicho.
Tak mi držte palce!!!
Jitka
Tak to je...
greys
| 25. 10. 2010 18:43
to je šílený snad to časem odezní tyhle projevy...jináč Tě upřímně lituju
Greys
Tinulinka
| 25. 10. 2010 16:33
*** je zpátky, ale měsíčky taky!!!! Dnes mě příšerně bolí břicho, v kříži a mám průjem. Totéž bývalo vždy při měsíčkách. A je zrovna čas, kdy je mám mít. Chybí jen ta krev.
no vidíš...
greys
| 25. 10. 2010 14:11
No vidíš a *** je zpět tak to blahopřeju teď už si budeš jen užívat života.Já mám nějak zabl.krční páteř drží se mě to jak klíště snad 3.týden a brní mi z toho pravá ruka,kdyby to nebylo tak jsem v pohodě.Dnes když šel manžel do práce ta nevěřil svým uším když ze mě vypadlo"Ty se máš,že jdeš do práce"
Edito
Tinulinka
| 24. 10. 2010 14:42
To mě mrzí, že nejsi po té operaci úplně O.K. Já do včerejška litovala, že jsem na tu operaci šla, protože mi nefungoval orgasmu jako dřív. Dnes poprvé zafungoval , takže už si nemám na co stěžovat. Já se opravdu cítím tak dobře, jako bych na žádné operaci nebyla. Ani jsem nepřibrala. Zatím na sebe ještě dávám pozor, třeba kýbl s vodou na vytírání podlahy mi chystá manžel, přece se s tím nebudu tahat. Držím palce, ať se dáš co nejdřív do pořádku.
Trnulince
edita
| 24. 10. 2010 11:36
Ahoj, už jsem tady dlouho nebyla, co se týká nemocenské, byla jsem překvapená, že došla v termínu výplaty s žádným zpožděním.Jinak jsem ráda, že se cítíš fajn.Já jsem pořád unavená, je mi zima a nemůžu se k ničemu donutit, před operací jsem byla v pohodě a hodně jsem sportovala.Od operace jsem přibrala 6kg, což mi dost vadí.Nemám na nic náladu, z práce chodím zničená, jsem ráda, že něco chlapům doma uvařím a udělám nějaké domácí práce.I manžel mi říká , že jsem se od operace hodně změnila, tak nevím. Kdybych věděla jak to bude po operaci, tak bych to odmítla.Tak se měj hezky a zase někdy.
kyretáž
mati
| 22. 10. 2010 09:07
Ahoj děvčátka, tak děkuji za slova útěchy a myslím, že když mi to do pondělka nepřejde, tak asi v úterý půjdu do nemocnice. Myslela jsem si, že bych ještě udělala v práci uzávěrku 1. a 2. 11. , ale nevím jestli to do té doby vydržím , je to ještě docela dlouhá doba , týden a něco a k tomu náročné. Tak snad bude volba správná a vše dobře dopadne. Dana
pro Danu
rublicek
| 21. 10. 2010 21:54
Ahoj Dano,
tak to je neuvěřitelný, že tak dlouho krvácíš, taky si myslím jako greys, že hysteroktomie by to vyřešila. Škoda té zbytečné operace, mohla jsi to mít už za sebou, kdyby Ti udělali hned hyster. Držím palce, ať Ti to dobře dopadne. Míla
mati
greys
| 21. 10. 2010 20:36
to je strašný takhle krvácet možná by ta hyster. byla na místě.
Nemocenská
greys
| 21. 10. 2010 20:30
tak to s tou ubohou nemocenskou s Tebou souhlasím,hrůza děs ale mě tedy aspoň přišla včas.manžel se ptal mzdový kdy asi tak chodí a ona mu řekla,že podle toho jak včas to pošlou z podniku,a v tom případě do 20.v měsíci,ale mají na to 30 dnů-to jsou parchanti co?dost mě to nakrklo,když já jim platím každý měsíc takovou dardu a pak dostanu 260kč na den
Greys
Tinulinka
| 21. 10. 2010 20:06
V práci je to pohoda, už jsem byla i na služební cestě v Praze. Žádné problémy nemám, tak mám radši celý plat než ubohou nemocenskou. Mimochodem, nevím, co na té OSSZ dělají, že mi ještě nedošla ani koruna.
kyretáž a hysteroktomie
mati
| 21. 10. 2010 19:11
Ahoj Mílo, děkuji Ti za vyčerpávající odpověď, stále krvácím, tak mě to asi nemine, lékař mi napsal doporučení do nemocnice buď kyretáž nebo hysteroktomie dle stavu. Krvácela jsem 3 týdny, tak mi dal Norethisteron na 10 dní, sice mě to přestalo a po dobrání jsem opět 3 den začala krvácet a ještě nepřestala, je to od soboty, říkal, když mi to přejde, tak mám přijít na cytologii a když ne , tak k němu už chodit nemám a jít rovnou do nemocnice. Dost se bojím , když si vzpomenu, že jsem tam byla vloni 7. října mi vyoperovali myomy kvůli silnému krvácení, no asi zbytečná operace, bylo to po ní stejné a teď zase tohle. Dana
kyretáž a hysteroktomie
mati
| 21. 10. 2010 19:11
Ahoj Mílo, děkuji Ti za vyčerpávající odpověď, stále krvácím, tak mě to asi nemine, lékař mi napsal doporučení do nemocnice buď kyretáž nebo hysteroktomie dle stavu. Krvácela jsem 3 týdny, tak mi dal Norethisteron na 10 dní, sice mě to přestalo a po dobrání jsem opět 3 den začala krvácet a ještě nepřestala, je to od soboty, říkal, když mi to přejde, tak mám přijít na cytologii a když ne , tak k němu už chodit nemám a jít rovnou do nemocnice. Dost se bojím , když si vzpomenu, že jsem tam byla vloni 7. října mi vyoperovali myomy kvůli silnému krvácení, no asi zbytečná operace, bylo to po ní stejné a teď zase tohle. Dana
pro Danu, ale i ostatní děvčata
rublicek
| 20. 10. 2010 21:43
Ahoj Dano,
omlouvám se za pozdní reakci, ale na diskuzi nechodím už tak pravidelně, jako v době své operace (letí to, teď v říjnu to bylo dva a půl roku). Já byla na kyretáži proto, že jsem měla menstruaci sice pravidelně, ale šíleně silnou (tři vložky noční a stejně jsem měla krev až v botách během 10 minut) a ta mi způsobila silnou anémii (internista při zjištění hodnot šílel a říkal, že je to na špitál). První kyretáž provedena, nasazena ještě provera a čekalo se, co se bude dít, ale nic se nezměnilo, tak druhá kyretáž, opět stejná síla ms a stejné hodnoty krve a tak doporučení na LAVH, které jsem s radostí okamžitě přijala, protože sestřička u internisty mi říkala, že do operace na tom byla stejně jako já, k tomu minimálně tři kamarádky, které operaci podstoupily již dřív nebo dávno a byly vysmáté a já jim tak záviděla (dovolená bez ms, žádné bolesti před a v průběhu ms, žádná bolest hlavy, prostě ráj). Měla jsem štěstí, vše dopadlo dobře, jsem spokojená, vysmátá a lituji své kolegyně, které trpí, když mají "své dny". Pokud jde o zvedání břemen, tak po půl roce jsem začala zvedat věci bez zábran (nemám v náplni práce, ale v soukromí), zvedám i 13 kilovou vnučku - někde vpředu jsem dávala odkaz dr. Slámy, že po půl roce normální zátěž.
Hodně štěstí a síly všem na diskuzi. Míla
Tinulinko
greys
| 20. 10. 2010 21:36
s těmi stehy mě to taky překvapilo,byly tam nějaké zbytky,dost nepříjemná procedůra,když je vyndavala peanem.Jinak jsem taky ok,já vlastně žádné problémy neměla až asi poslední tři týdny sem tam ta bolest na pravo,ale i to už ustoupilo.Jak to mám s orgasmem ještě nevím,nechávám to na den "D" pak poinfurmuji snad k žádným změnám nedošlo.je fakt,že zatím ani nemám žádné choutky,ty byly na počátku po operaci,ale dalo se to lehce potlačit.Bříško mám citlivé,protože mi dělohu brali klasicky bříškem a to se hojí déle.A jak Ty v práci?nebyla bys raději doma?
Tinulinka
blanicka
| 19. 10. 2010 23:11
Tak procedury stíhám o.k., poněvadž je to všechno v jednom velkém komplexu,nemusí se nikam ven vycházet ani nic. Prostě jen obíhám patra. Plynové injekde jsou do křížů proti bolestem zad, vůbec to nebolí a je to hodně příjemné. A kamarádky? Nechtěla jsem hledat žádná přátelství a ejhle.... je tady dost dobrá parta, musím si to pochválit. Takže konstatuji, že lázně jsou opravdu super. Každá, jestli bude možnost, toho využijte. DOma to bez nás zvládnout, měsíc není až tak dlouhá doba. tak papa, Blanka a doufám, že je všem lépe a bude ještě líp

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
Slavka2
13. 9. 2025 08:59
15068
Míránek Černohous
7. 9. 2025 08:49
48
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18