Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

Vincentko,
Tinulinka
| 14. 6. 2010 21:26
já jsem na onkologii sledovaná s prsama od 30 let, teď je mi 50. Mám v prsu mastopatii. A před 3 lety mi našli cystu 7 cm dlouhou a 3 cm tlustou a dělali mi punkci. A ještě tam mám další cysty a ty mi tam nechali. A onkolog napsal gynekologovi, že opatrná hormonální substituční léčba je vhodná.
laurino,
Tinulinka
| 14. 6. 2010 21:24
četla jsem, že vaginální estrogeny mohou brát i ženy, které nesmějí brát systémovou hormonální substituci. Ty vaginální jsou prý zcela bezpečné, protože působí jen v pochvě a do těla se téměř vůbec nevstřebávají.
Vincentko,
Tinulinka
| 14. 6. 2010 21:22
já sice jdu na LAVH až 24.8., ale doktorka mi řekla, že mi při operaci zašijí do břicha Riselle, i když mi vaječníky ponechají. Já zatím mám pravidelnou menstruaci, ale už mi hormony začínají chybět a projevuje se v pochvě slábnutím sliznice. Já jsem ráda, že mi Riselle implantují při operaci. Jenom nevím, jak dlouho to vydrží.
:'(
vincentka
| 14. 6. 2010 20:17
Dr. říkala, že už se mi vaječníky "nerozjedou" a čím déle budu váhat s hormony, tím mi bude hůř. Já už teď mám návaly, potím se jako pr.. , bývá mi zle od žaludku, točí se mi hlava a mívám pocity na omdlení. Celou mě ta operace nějak rozhodila...
laurině
vincentka
| 14. 6. 2010 20:14
Jen se chci zeptat, kdo Ti řekl, že nesmíš hormony kvůli bulce v prsu a co vlatně ta bulka je. Já jsem sledovaná v mamologické poradně, chodím na ultrazvuk i na mamograf každý rok, mám v každém prsu cystu a o tom, že bych nesměla hormony mi nikdo nic neřekl . Tak teď jsem na rozpacích úplně...
Vincentce
laurina
| 14. 6. 2010 20:04
Vincentko ahoj, to je mi líto, že se ti to takhle vleče a komplikuje. Jestli se ale nepletu, je ti teprve 42, myslíš si i tvá dr, že vaječníky přestaly pracovat už na dobro ? Třeba bude chvíli trvat, než se také s operací srovnají a znovu se nějak rozběhnou. Zdravím Tě
Tinulince
laurina
| 14. 6. 2010 19:55
S problémy jako je pálení atd. jsem před operací problémy neměla. U mě bude s užíváním hormonů v budoucnu trochu problém, protože je nesmím ohledně bulky v prsu, co mám. Lékařka se divila, že mě i jen trochu něco pálí, ona že je spokojená a že to může být ještě asi následek operace, vše se časem usadí. Jinak jsem prý zhojená natolik, že je zbytečné dělat i ultrazvuk. Čekala jsem, že mě vezmou krev, protože na operaci jsem šla s anémií. Ale nestalo se tak, ony se prý červené krvinky dotvoří za delší dobu a tak budu muset o rozbor požádat až svého gynekologa,ke kterému mám dorazit tak do půl roku. Držím Ti palečky
Zdravím všechny!
vincentka
| 14. 6. 2010 19:52
Ahoj holky, občas sem napíšu, ale čtu všechno.
15.března jsem byla na LAVH - vaječníky ponechány, stále jsem na nemocenské, vaječníky už nepracují, tak budu muset mít nějakou hormonální substituční léčbu. Berete někdo něco? Moje dr. mi nabídla implantát RISELLE, zavádí se do břicha a je na půl roku. Pořád váhám.

A pro Ty, které váhají, jestli vaječníky ponechat nebo vzít zároveň s dělohou... Kdybych si mohla vybrat dnes, nechala bych si rovnou odstanit i vaječníky. Stejně mi po operaci přestaly pracovat a co navíc, na pravém vaječníku mi narosta cysta 2,5cm za 14 dní a pokud poroste dál, budu muset na přelomu června a července znovu na operaci a vezmou mi cystu i s vaječníky. Ach jo.

Taky se mi stalo, že jsem při milování krvácela, ale jenom trošku. Máte někdo podobnou zkušenost a nevíte, co by to mohlo být??? Na kontrolu jdu ve čtvetek, tak se zeptám a pak napíšu.
Laurino,
Tinulinka
| 14. 6. 2010 19:18
tak to je dobře, že se ti to tak dobře zahojilo.

Já měla pálení už před operací, ale minulý týden mi na to dala doktorka zavádějící globuli s Estrogenem a za hodinu mě to přešlo. Přitom mě to trápilo už několik měsíců, ale to jsem měla mykózu, ta se vyléčila a pálilo to dál. Prý je to z nedostatku hormonů, už mi začal přechod.
Jdu do práce
laurina
| 14. 6. 2010 17:22
Ahoj holky, dnes jsem 5 týdnů poo byla na kontrole v nemocnici. Přes moje pocity mírného pálení mám vše perfektně zahojené a za týden, tedy 6 neděl od LAHV dělohy jdu do práce. Je fakt, že jsem doma skoro nic nedělala a fakt se maximálně šetřila. Potíže s mírným pálením by měla vyřešit předepsaná mast Canesten. To to všechno uteklo . Mám dovolené VŠE , dokonce i kolo , víceméně po rovině mohu jet do 20 km, zahojení je takové, že se již prý nic neutrhne !!! . Jsem ráda, že jsem na operaci šla, a šla bych znovu než se trápít se všemi možnými potížemi s myomy. Všem čekatelkám vzkazuji, nebojte se. Já se bála jak málokdo, úplně zbytečně jsem se nervovala. Dá se to vše v pohodě vydržet a to jsem velká citlivka a bojsa všech doktorů a lékařských vyšetřeních. Mějste se všechny KRÁSNĚ
lisino,
Tinulinka
| 14. 6. 2010 14:27
dík za přání
Klatovando,
Tinulinka
| 14. 6. 2010 14:26
tak co, už jsi se objednala na gyndu, aby ti předepsali hormonální substituční léčbu?
Koupání a bolestivá menstruace
cikinka
| 14. 6. 2010 11:23
Ahojky všem, to koupání si myslím, že snad není problém. Já byla v bazénu 3 měsíce po operaci, Lékař říkal, že je vše zhojené, tak jsem ten bazém zkusila a žádný problém nenastal. Asi bych nevlezla do nějaké přírodní přehrady, kde jsou sinice, ale bazén by měl být OK.
V době kdy jsem mívala menstraci, tak mne stále bolí prsa, podbříšek a v zádech. Je to o něco méně intenzivní, ale pocítím to. I psychicky. Jsem naměkko jako jsem bývala při menstruaci...
¨ Kakajdo, je dobře, že už je ti lépe. Ta levá strana mne pobolívá ještě občas teď. Únava taky je větší, než bývala, ale dá se to v pohodě zvládnout. Za 14 dní bychom měli jet na dovolenou k moři. Mně se tedy vůbec nechce, nemám ráda moře, ale co by člověk pro rodinu neudělal, že?
Jak píšeš o té JIP na Homolce, tak je pravda, že tam jsou sestry naprosto profesionální, ale jaksi se z té profesionality vytratilo lidství a spolucítění. Jako kdyby kolem nás chodily roboti. Bez úsměvu, beze slova. Jsem extrovert a společenský člověk a tohle mne na JIP úplně ubíjelo...Přitom hezké slovo a třeba úsměv léčí více než léky...Být v pohodě znamená se dříve uzdravit, tak nevím, proč je tam takový přístup...No, asi je ta práce nebaví ..
Tak holčiny, přeji krásný den a hooodně zdraví. Inka
Blanicko,
Tinulinka
| 13. 6. 2010 22:36
omlouvám se, že mi vypadlo z tvého jména k.
Blanico a jájo,
Tinulinka
| 13. 6. 2010 22:36
a i před hysterektomií jste měly bolavé měsíčky? Já totiž krom toho, že krvácím jinak na sobě menstruaci nijak nepociťuji. Tak mě celkem straší, že po hysterektomii bych měla poznat, že bych měla mít měsíčky.
koupání
Veruna
| 13. 6. 2010 22:30
Pozdrav všem tady. Omlouvám se, že přerušuji diskusi úplně jiným tématem, ale já potřebuji poradit. Jsem už docela starý mazák", mám po už sedm měsíců. Teď bych se ale chtěla začít koupat v bazénech a nevím,jestli je to vhodné. Někdy dříve jsem tady četla, že bychom do chlorované vody neměli chodit, že vhodné je pro nás pouze moře. Prosím, napište mi svoje zkušenosti. Moc děkuji. Věra
pro Jáju
blanicka
| 13. 6. 2010 21:54
Ano, i já to poznám, kdy jsem měla dostat měsíčky. Prostě táhnout mě prsa, pnou, bolí mě jakoby děloha, kterou už nemám, bolí mě v zádech.... přesně tak. Ono to tělo není hloupý, je nějak nastavený a asi potrvá, než se se ztrátou dělohy srovná. Tak jako my. Prostě to tak je.
A s tím ***em, já si myslela, že se mi to zdá, že *** je lepčejší než předtím, protože skoro dva měsíce nebyl, ale je to tak už pořád. A jsem tomu moc ráda.
Já jdu zítra po 8 týdnech do práce, na celý úvazek a vůbec se mi nechce. Pořád jsem někde lítala, protože jsem měla dlouhý vycházky, od 10 - 18. Nebo u nás byla denně nejméně jedna návštěva, takže o společnost jsem neměla nouzi. V práci bude šrumec, ale zase člověk přijde na jiný myšlenky, že?
Takže, děvčata, přeji všem bezva hojení, předoperační optimismus, pooperační klid, a opět se těším. Mějte se všechny moc a moc krásně.
všem holkám
sl9
| 13. 6. 2010 14:46
Ahoj , dlouho jsem nepsala, byla jsem tři týdny jsem byla pracovně mimo republiku. A žasnu, kolik tady přibylo příspěvků. Bezva! Tento týden jsem přesně 3 měsíce po operaci, LAVH, vaječníky ponechány. Ještě občas jsem unavená, ale co je pro mě nepochopitelné, moje tělo stále pozná, kdy mám mít měsíčky. Bolí mě vaječníky a přesně v místě, kde jsem měla dělohu. Chtěla jsem se jen zeptat, jestli nemá některá z vás také tyto problémy. V zahraničí mě to bolelo šíleně, vyděsila jsem se, protože kudy tudy k lékaři, ale nakonec jsem to vydržela díky Algifenu. Tyto problémy jsem měla v dubnu i v květnu, teď zase čekám, co bude. Na kontrolu mám jít až v srpnu, koukneme na vaječníky a tak. A zvědavým, co jsou po operaci: *** je lepší než předtím. Já taky byla zvědavá... Díky za odpovědi a hodně zdraví všem
Jája
Tinulinka
lisina
| 13. 6. 2010 12:52
No, ja som tiez zbierala informacie, nesla som k doktorovi ako oslik, stretla som sa napriklad s pacientkou, ktora bola na hysterektomii a nechala si vajecniky odstranit z preventivnych dovodov a to bola zdravotnik. Ci urobila dobre, neviem, nie som odbornik. No aj tak si myslim, ze sa nic nema prehanat, "vseho s mirou", aj ked sa jedna o informacie, nam predsa len chybaju odborne skusennosti. Zdravim Ta a prajem Ti ten najlepsi priebeh operacie a nasledneho uzdravovaniaLia.
Ahoj Cikinko
kakajda
| 13. 6. 2010 10:40
Ahoj Cikinko, dlouho jsem tu nebyla, protože popravdě řečeno mě to přestalo bavit, že se nic neděje. Začátkem června se tu objevil tak 1 - 2 příspěvky za den, takže když jsem několikrát denně nakoukla, nic nového jsem nenašla. No a potom byly domácí starosti, okupace počítače ostatními, kteří ho potřebují k práci nebo do školy, a je to... Teď žasnu, jak se to tu pohnulo...

Jinak mám poo 8 týdnů a dr. mě nechal ještě jeden doma. Trochu mě bolí vlevo, ale lepší se to. Jsem méně odolná, víc unavitelná. Už jsem si nechtěla chodit přes den lehnout, tak jsem nešla. Vydržela jsem to dva dny, třetí jsem padla do peřin už po poledni a spala přes tři hodiny. To není pro normální pracovní proces moc použitelné Co mě potěšilo, že už v noci spím normálně, to mě trápilo určitě 6 týdnů - nemohla jsem hodiny usnout, budila se od svítání, měla kruhy pod očima. Teď je to dobré.

Informace pro čekatelky, které se na to ptají: ráno v den operace jsem dostala injekci na ředění krve, paralen a dvě neznámé tabletky; operace trvala přes 2 hodiny, LAVH - tedy děloha vyndaná spodem; na jipce jsem byla napojená na automatické měření tlaku, měla jsem pod nosem kyslík, v jedné rance drén, v ruce kapačku a v močáku cévku, žádná tamponáda, také žádné obskakování, slovo se mnou nikdo nepromluvil. Druhý den ráno vše vyndali, došla jsem si vyčistit zuby a odvedli nás na normální pokoj. Čípek proti bolesti mi daly sestry na vyžádání, potřebovala jsem jen jeden. No a potom už je to jen lepší a lepší, bez komplikací. Trochu jsem se bála, že ty bolesti v břiše vlevo snad nikdy nezmizí, ale tak 6. - 7. týden se to zlepšilo.
Držím všem palce a přeji operaci a léčbu bez komplikací.
Laurino,
Tinulinka
| 12. 6. 2010 22:22
představ si, že když jsem dostala astma, tak jsem si ho diagnostikoval 2 měsíce před doktorkou, která mi psala prášky na nervy - prý že to mám od nervů, protože prý mám novorozence a nezvládám to. Když jsem jí řekla, že mám zcela jistě astma, tak mi nadala, že nesnáší, když si pacienti stanovují diagnózy. Já jsem si od ní vynutila odeslání na interní vyšetření, a ona mi napsala do karty, že mě tam posílá na vlastní žádost, podle ní jsem na nervy a nemám astma. Doktor na interně mě okamžitě nechal hospitalizovat a astma potvrdil. Astma jsem si diagnostikovala před 26 lety, kdy internet nebyl. Ale můj kamarád studoval medicínu a já si od něj půjčila učebnici Vnitřní lékařství.
Tinulince
laurina
| 12. 6. 2010 22:15
... jak jsem psala, jsi horší než já Dnes díky internetu, se informace nebo alespoň jejich pramen nějak najít dají. Vzpomínám si, když se dříve vyskytl v rodině nějaký problém, jak jsem z knihoven tahala tlusté encyklopedie zdraví a hltala, co se může všechno stát a s čím můžu počítat. Ale hlavně v těch informacích hledám především naději...... Narkózu musíš podstoupit, i kdyby tě umrtvili injekcí do páteře, dolů asi tak nebo tak nedohlédneš ... Dobře to dopadne, neboj, uvidíš
Laurino, k té důvěře k doktorovi
Tinulinka
| 12. 6. 2010 21:59
Já měla stoprocentní důvěru ke svému gynekologovi - bývalému primáři. Ostatní pacientky si ho taky cenily. Ale za celý rok mi nevyléčil mykózu, tak jsem ho změnila a nová lékařka mi ji vyléčila za 2 týdny, našla mi na čípku a vytáhla steh starý 23 let, který mi tam tento bývalý primář za 23 let nevytáhl, a ještě zjistila, že mám problém s dělohou, která musí jít pryč. Ale ani v době, kdy jsem k němu tu stoprocentní důvěru měla, bych mu slepě nevěřila. Já si prostě ke svým diagnózám vždycky hledám informace.
Já nemyslím, že někteří pacienti, chodí k lékaři jak oslíci. Prostě jim stačí, co jim doktor řekne, nejsou zvědaví. Ale já jsem děsně zvědavá baba a proto si všechno zjišťuji a taky mám ráda věci pod kontrolou, což bohužel při narkóze nepůjde. Ale když mi třeba doktor vyřezával nádorek z paže a z nohy, tak jsem mu koukala pod ruky, i když mi říkal ať se nedívám, ať se mi neudělá špatně.
lisino,
Tinulinka
| 12. 6. 2010 21:50
nemyslím, že tu někdo někoho straší. Podle mně je opravdu dobré, když žena, která řeší jak se rozhodnout v případě preventivního odstranění vaječníků, má všechny informace. A jak vidíš, lékaři všechny informace neposkytují.
Je rozdíl, pokud si žena musí nechat vaječníky odstranit z důvodu jejich onemocnění, tam zřejmě není důvod pro rozhodování, tam může jít o život. Ale v případě zdravých vaječníků, které mají být odstraněny preventivně, si myslím, že nikomu neuškodí, když si před operací články přečte.
Tinulince a ostatím holkám
laurina
| 12. 6. 2010 18:35
Taky si myslím, že člověk nemá chodit k lékaři jako oslík a všechno odkývat. Hodně záleží na intuici a důvěře, jakou doktor v člověku vyvolá, jakou má pověst mezi pacienty atd. Pokud já tam tu stoprocentní důvěru nemám, nenechám na sebe ani sáhnout. Měla jsem štěstí i na terapeuta čínské medicíny. Srovnal mi žlučník, slinivku, i bulku v prsu. Myomy ale byly velké tak, že musely operačně pryč, protože jsem na gyndě nebyla pět let, já pako. Ale , vyplatilo se mi konzulotvat zdravotní problémy na straně jedné s doktory a na straně druhé s ním. Lékaři umí perfektně řezat a někdy je to nezbytné, pravou příčinou problému odstranit ale neumějí a semtam po ní ani nepátrají. Terapeut mě třeba varoval, že u mě příčinou myomů je stagnace, blokace krve, kterou jako takovou operace nevyřeší a která může bohužel vzniknout zase na jiném místě v těle i po operaci, a měla bych jí, až se dám do kupy, řešit
Tinulince a ostatím holkám
laurina
| 12. 6. 2010 18:35
Taky si myslím, že člověk nemá chodit k lékaři jako oslík a všechno odkývat. Hodně záleží na intuici a důvěře, jakou doktor v člověku vyvolá, jakou má pověst mezi pacienty atd. Pokud já tam tu stoprocentní důvěru nemám, nenechám na sebe ani sáhnout. Měla jsem štěstí i na terapeuta čínské medicíny. Srovnal mi žlučník, slinivku, i bulku v prsu. Myomy ale byly velké tak, že musely operačně pryč, protože jsem na gyndě nebyla pět let, já pako. Ale , vyplatilo se mi konzulotvat zdravotní problémy na straně jedné s doktory a na straně druhé s ním. Lékaři umí perfektně řezat a někdy je to nezbytné, pravou příčinou problému odstranit ale neumějí a semtam po ní ani nepátrají. Terapeut mě třeba varoval, že u mě příčinou myomů je stagnace, blokace krve, kterou jako takovou operace nevyřeší a která může bohužel vzniknout zase na jiném místě v těle i po operaci, a měla bych jí, až se dám do kupy, řešit
pozdrav vsetkym...
lisina
| 12. 6. 2010 17:35
Zdravim damy, dlho som tu nebola ale Vas citam a neda mi to aby som nereagovala. Myslim si, ze netreba zbytocne strasit, je tu vela dievcat co vajecniky uz nemaju, z roznych dovodov. Ja napriklad kvoli rodinnej anamneze. Hormony brat nemozem, len prirodne, a citim sa dobre. Ziadna informovanost a pozeranie operacii z nas odbornikov neurobi. Kazdy ma svoju diagnozu odlisnu, to moze posudit len odbornik-gyneolog. Preto si myslim ze varovanie pred odobratim vajecnikov, kazdeho iba rozhodi. Je urcite este vela sposobov ako predist komlikaciam vyplivajucich z odobratim vajecnikov. Samozrejme ked netreba, tak je asi dobre ich nechat, to ale zalezi na pacientke a gynekologovi, ktory ju pozna. Takze chcem povzbudit tie damy, kore vajecniky uz nemaju a ktore ich musia dat prec zo zdrav. dovodov-ziadna tragedia to neni.Prajem vsetkym vela zdravia, pohody a veselu mysel.Lia.
2DNR
Tinulinka
| 12. 6. 2010 14:03
a jak jsi tomu unikla? Ještě před operací jsi to někde četla a odmítla jsi operaci?
Já opravdu nevěřím žádnému doktorovi a všechno si zjišťuju ještě jinde.
Opravdu je strašné, že někteří doktoři operují podle svých znalostí, které získali před sto lety a vůbec se nevzdělávají a nesledují nejnovější trendy.
Klatovando,
Tinulinka
| 12. 6. 2010 14:00
pokud si člověk nepozjišťuje informace sám, je vždy riziko, že lékař dá člověku jen takové informace, které uzná za vhodné. Být tebou, tak se vykašlu na Sarapis a letím na gyndu pro hormonální substituční léčbu.
Já ještě mám menses pravidelný, ale už mi chybí hormony, což se u mně projevuje pálením v pochvě a tím, že běhám v noci každou hodinu na záchod, vůbec se nevyspím. Řekla jsem to doktorce a ta mi na to estrogenové čípky na zavádění do pochvy a mám ji jako novou, úplně jako za mlada.
Takže věř hormonální substituční léčbě, netrap se a vyžaduj ji u gynekologa. Uvidíš, že se ti uleví.
Tinulince
rublicek
| 12. 6. 2010 13:00
Hezký den, ještě jednou děkuji za informace, Fakt je ten, že jsem si před operací taky zjišťovala různé informace (na you tube několik takových záběrů viděla), ale jak píšeš, nebyly to informace pro odborníky. Vzhledem k tomu, že mám několik kamarádek, které byly na operaci již dříve a všem nechaly vaječníky, nedivila jsem se, že mně v nemocnici ani moje gynekoložka nedali na vybranou, zda vaječníky ponechat či nikoli a až zde na této diskuzi jsem se poprvé zarazila, jestli jsem nebyla v nevýhodě, protože dost děvčat řeší nabídku, nechat si vaječníky odstranit i z preventivního hlediska (a docela dost je rozhodování potrápilo). Nyní mám docela dobrý pocit, že mě neošidili a je vše v nejlepším pořádku. Ahojky Milena

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
3. 6. 2025 11:15
14429
..Magda
3. 6. 2025 10:44
73445
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55