Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

vaječníky
2DNR
| 12. 6. 2010 12:36
Dlouhou dobu lékaři věřili, že odstranění vaječníků v určitém věku je pro ženu výhodné, že už stejně k ničemu nejsou a že je mohou jenom ohrožovat případnou rakovinou. Tenhle názor je už dávno vyvrácený novými studiemi a přesto kastrace mnoho lékařů dál praktikuje jakoby ze setrvačnosti. Nedokážu to pochopit - je to hloupost, lhostejnost nebo se jim to líp operuje všechno najednou? Sama jsem tomu před nějakou dobou unikla jenom díky tomu, že už vím, že lékařům není radno slepě důvěřovat. Ten můj tehdejší Mengele to se mnou ani neprobíral - prostě do papíru pro nemocnici latinskými zkratkami napsal "oboustranná adnexetomie". A to věděl, že nemůžu brát žádné hormony. Kolika ženám to už asi takhle udělal? Takže opravdu se vyplatí si vždy zjistit co nejvíce informací a v případě pochybnosti zkonzultovat věc s jiným doktorem. Všechny zdravím
odstranění vaječníků
klatovanda
| 12. 6. 2010 12:06
Já jsem ůplně v šoku.Tohle mně nikdo neřekl.Když jsem nastupovala do nemocnice tak jsem ještě váhala,jestli si přece jenom nemám ty vaječníky nechat,ale na příjmu mě primář vysvětlil,že stejně by u mě v nejblišší době přestaly fungovat,že už jsem ve věku,kdy muže nastat přechod kdykoli.A pak už jsou v těle ůplně zbytečné a dělaji jen potíže.Případné problémy se vyřeší podáním hormonů.Do dnes mi žádné nedali,jen jsem si sama koupila sarapis.Ted,když jsem si přečetla co mě všechno může potkat,jemi z toho špatně a nevím co mám dělat.
Laurino,
Tinulinka
| 12. 6. 2010 11:07
jsem ráda, že tak potrefená nejsem sama. Manžel říká, že jsem masochista, že se v těch informacích prý tak ňahňám a prý se duševně týrám. Ale netýrám, mně ty informace fakt pomáhají zbavit se strachu z neznámého.
Moje doktorka jen zírala, když jsem se jí ptala, jestli mi to budou dělat skalpelem nebo těmi přepalovacími klešťičkami či laserem. Ptala se mě, jak jsem na to přišla a když jsem jí řekla, že jsem zhlédla asi 20 operací a všimla si, že každý to dělá jinak, tak mi řekla jaké nástroje použijí. Myslím si, že když doktor vidí, že má před sebou odborně informovaného pacoše, že mu toho pak i víc vysvětlí a podrobněji.
A taky si myslím, že odborně informovaný pacient se umí lépe rozhodnout, protože toho ví víc.
Kupříkladu i k těm vaječníkům - na internetu je spousta rad doktorů typu "vaječníky dát při hysterektomii preventivně pryč, vždyť stejně jste v přechodu nebo po menopauze nebo jste těsně před přechodem".
A přitom podle moderní medicíny se nemají preventivně odstraňovat pokud žena nemá CA125 nebo BRCA1.
Tinulince
laurina
| 11. 6. 2010 23:59
Tinulinko, těší mě, že jsi snad ještě horší než já, taky mě uklidňuje maximální počet informací než do něčeho včetně operace jdu. Než jsem šla na op, stal se ze mě poloviční gynekolog, ale video LAHV jsem dokoukat nedokázala. Mě je 45 a tak vzali JEN dělohu. Jsem moc ráda, protože kvůli čemusi v prsu, vůbec nikdy jsem nedostala hormonální antikoncepci a ze stejného důvodu jakékoliv hormony u mě nepřicházejí v úvahu Až se vylížu, chci pokračovat v čínských čajích. Fakt mám seriózního terapeuta a očividně mě čínská medicína dává do latě.
Pro rublicka
Tinulinka
| 11. 6. 2010 23:21
Zajímalo by, mě kolik žen bylo před odstraněním zdravých vaječníků z preventivních důvodů při hysterektomii plně informováno - tedy i o tom, že vaječníky mají svou funkci i po menopauze až do smrti, tak jak je to v těch článcích. Skoro bych řekla, že žádná.
Pro rublicka
Tinulinka
| 11. 6. 2010 22:55
Jsem ráda, že ti ty články vyjasnily, proč ti neodstranili vaječníky. Doufám, že ty články pomohou někomu, kdo se teprve rozhoduje. Já jsem asi trochu atypický člověk, já než jdu na nějakou operaci, tak si vždycky sháním podrobné informace na internetu (i když jsem byla na operaci nosních dutin). Já musím vždy vědět do čeho jdu. Mám pocit, že i když mi lékař podá vysvětlení, tak stejně má představivost je malá a neumím si představit, jak operace ve skutečnosti proběhne. Proto si to vyhledávám na lékařských serverech. Když vidím, jak se operace provádí, vím do čeho jdu a uklidní mě to.
Co se týká odstranění vaječníků, tak si myslím, že je dobré mít informace z odborných lékařských článků určených odborné veřejnosti. Články pro laiky jen uvádějí, že v přechodu vaječníky vyhasnou a to je vše. Ale z odborných článků je vidět, že úplně nevyhasnou. A spoléhat se jen na to, co mi řekne lékař nechci. On totiž může mít svůj zjednodušený názor (jeho vaječníky to nejsou) a informace mi podá tak, že se pro odstranění vaječníků jednoznačně rozhodnu, protože mi neřekne, že ty vaječníky mají funkci i po menopauze až do konce života.
díky Tinulince za informace
rublicek
| 11. 6. 2010 22:46
Ahojky děvčata, po dlouhé době reaguji na úvahy a informace Tinulinky. Příspěvky čtu pravidelně, přestože jsem po operaci již 2 roky a dva měsíce, vše je v naprostém pořádku, nelituji v žádném případě, že jsem do operace šla, protože mě vysvobodila ze spousty utrpení. Vaječníky mi ponechali, přestože v době operace mně bylo 50 a měla jsem menstruaci stále a pravidelně. Po přečtení článečků mám jasno, proč mi nenabídli jejich odstranění. Díky moc, Tinulinko!
Už mám termín
Tinulinka
| 11. 6. 2010 21:03
Do nemocnice nastupuji 24.8. a kuchnou mě 25.8.
Už mám termín
Tinulinka
| 11. 6. 2010 21:02
Do nemocnice nastupuji 24.8. a kuchnou mě 25.8.
Děvčata,
Tinulinka
| 11. 6. 2010 21:00
pokud byste se některá měly rozhodovat, jestli vaječníky odstranit nebo ne, tak tady je zajímavý článek

http://www.gyne.cz/…/2001/201cl2.htm

a tady taky

http://www.gyne.cz/…/2001/201cl1.htm

Já si to všechno vyhledávám na gynekologických serverech. Moje doktorka mi řekla, že vaječníky mi nechá. Ale před operací jdu k primáři do "indikační poradny" a chci být vybavena odbornými informacemi, kdyby on měl odlišný názor od mojí doktorky. Já jsem rozhodnutá trvat za všech okolností na zachování vaječníků, pokud jsou zdravé a žádné preventivní odstranění nepřipustím, i když je mi 50. Raději půjdu na další operaci, pokud by to bylo v budoucnu nutné.
cikinko
Tinulinka
| 11. 6. 2010 13:26
na www.gyne.cz jsem četla, že ani po přechodu nejsou vaječníky mrtvým orgánem, ale stále prý produkují androgeny, takže prý lékaři si mají dobře rozmyslet, jestli je preventivní odebrání vaječníků při hysterektomii i ženám po přechodu, pro ženu přínosné.
Holkám
cikinka
| 11. 6. 2010 13:22
Mně taky vaječníky nechalí. Je mi tedy 40. Kontrolovat se dají. Buď pomocí ultrazvuku a taky pomocí rozborů krve na rakovinové markery. Občas se na nich po operaci dělají cysty, ale ty se většinou zase vstřebají. Dobrý prý každý rok navíc, kdy vaječníky zůstanou v těle. Kvůli přechodu a hormonům. Přece jen hormonální substituce mají spoustu vedlejších účinků....
Jinak lázně dostane jen ta, která měla při operaci komplikace, tzn. operace bez komplikací = žádné lázně...
Popřeji Vám krásný víkend a ať sluníčko trochu ubere na síle. Sedím v práci a je tu šílené horko...Už se těším domů, pod pergolu, před sebe frapé , něco dobrého na gril a orosená sklenice pivka k tomu...Tak honem do stínu, ať se Vám ještě z horka nerozjede nějaký zánět nebo mykoza...Pa Inka

Kakajdo, kde jsi????
Klatovando,
Tinulinka
| 11. 6. 2010 12:28
možná Sarapis není to pravé ořechové. Někde na internetu jsem četla na nějakém gynekologickém serveru, že byla dělána studie potravinových doplňků používaných na přechod. A nejlíp se prý osvědčily přípravky z červeného jetele, jsou prý taky nejdražší. Jako nejlepší tam uváděli Menoflavon.
Klatovando,
Tinulinka
| 11. 6. 2010 12:25
mně je 50. Menstruaci mám pravidelnou, návaly nemám, ale mám problémy se ztenčenou sliznicí v pochvě a s častým močením. Dnes mi na to paní doktorka dala vaginální čípky s estriolem, je to prý způsobeno nedostatkem hormonů. Už jednou mi ten čípek zavedla a měla jsem vagínu jak mladice. Teď mi ty čípky napsala na 54 dní, budu si dávat každý třetí den čípek.
Taky jsme domluvily operaci, nastupuji do nemocnice 24.8. a 25.8. mi to udělají. A 22.6. jdu do indikační poradny, kde se na mně podívá primář. Tak snad i ten řekne, že mi vaječníky nechají. Nevidím důvod se jich zbavovat, i když už nefungují skvěle,tak ještě pořád fungují. A i po přechodu vyrábějí androgeny, tak proč se jich zbavovat, pokud nejsou nemocné.
pro tinulinku
klatovanda
| 11. 6. 2010 08:59
Mně je 49 a vzali mi dělohu i s vaječníky.Měla jsem několik velkych myomů,ale vaječníky byly v pořádku.Moje doktorka i primář v nemocnici mě přesvědčili,že je lepší ty vaječníky vyndat,že se potom špatně kotrolují a většinou do dvou let musí jít stejně ven.Ale ted nevím,jestli jsem udělala spravně.O nějakem kroužku do břicha mně nic neříkali,jen že se potíže vyřeší hormonama.V přechodu jsem taky ještě nebyla,menzes jsem měla pravidelně.Návaly mam hlavně v noci i přes den jsem pořad spocená jako myš.Sarapis zatim nezabírá.. Na ty videa jsem koukala včera celé dopoledne,je to zajímavé.
pro Blaničku a důchodkyni
edita
| 11. 6. 2010 08:00
Ahojky holky, děkuji za pěkné přivítání.První den doma jsem jen chlapům rozdala úkoly oprat, úklid atd.a i to mi dalo zabrat, chytla mě tak záda a dostala jsem teplotu, tak na ten šup jsem byla v posteli.Záda mě nikdy nebolí, tak to už bude z toho ležení, tolik ležení v kuse jsem snad nezažila.Blani přeju ti ať se ti rekonstrukce vydaří a hezky se ti bydlí.Taky ráda doma buduju, moc mě to baví. Pro důchodkyni jen krásné dny plné zdraví.Všem přeji slunečné dny. I když člověk leží je to krása, po tom deštivém počasí
pro blanickou :-)
laurina
| 11. 6. 2010 07:45
Blani ahoj, čtu tu ještě, že máš lázně. Nevíš, za jakých podmínek se lázně přiznávají - je to na lékaři nebo na typu operace řezem nebo laparo? Já jsem zatím ani od lékaře ani v nemocnici neslyšela, že by byl vůbec na ně nárok. Je to asi jiné případ od případu, viď?
délka PN
laurina
| 10. 6. 2010 22:27
Holky ahoj , v pondělí budu mít 6 týdnů od op a jsem zvědavá na kontrolu, na kterou jdu ten samý den do nemocnice, co už mi dovolí Když jsem v klidu, tak to docela ujde. Moc nevařím, i doma se hodně šetřím, na procházce jsem byla jen jednou ale doma se docela naběhám po schodech, jinak se spíš opaluju na zahradě, včera jsem jen na 4 hodiny v práci rychle udělala výplaty. Ale - každý večer mě bolí stále břicho, v podbřišku, dneska i ta malá jizva v pupíku , čtyři hodiny sedět a už to v břiše citím, ach jo. Mám pryč dělohu LAHV.... V práci, byť kanceláři - neumím si to zatím moc představit. Všechny Vás zdravím a která jste přišly z nemocnice, fakt se šetřete, chce se to zahojit , zatáhnout....
pro Editku
blanicka
| 10. 6. 2010 19:31
Edi, vítám Tě doma, tak jak je a jak to zvládáš? A jak to probíhalo? Budu na Tebe moc myslet, držet pěsti, aby se to v pohodě hojilo a už to bolelo míň a míň.....

Dávej na sebe pozor, nic, opravdu nic nedělej, šetři se, nic neuteče, já se na podzim, po lázních, chystám dělat rekonstrukci kuchyně a koupelny. Tak jsem zvědavá, jak to bez chlapa zvládnu, všechno, ten binec potom z toho. Uvidíme.
Do té doby budu čerpat síly. Zítra jdu do práce, tak jsem zvědavá, jak to zvládnu, to sezení celý den. V pondělí mám 8 týdnů od operace, ale já měla klasickou, bylo to moc veliký na LAVH.
Takže se moooc opatruj a ozývej se, budeme určitě všechny moc rády, papa, hlavně hodně sluníčka .......
pro Kačku
blanicka
| 10. 6. 2010 19:28
Kači, to je divný, že jsi po tak dlouhé době ještě tolik unavená, já už dělám docela všechno, zítra jdu už dokonce do práce. Ale vůbec se netěším a to v pondělí bude 8 týdnů od normální operace. Docela ponocujeme i s dcerou, ta dnes úspěšně udělala řidičák, napoprvé a plný počet bodů.
Na kole ještě nemůžu, ale Tobě to tiše závidím. Tak jezdím všude svým autínkem. Snad mi to lékař brzy povolí. Když dýl sedím třeba na "turka", tak mě jizva docela bolí, jsem zvědavá, jak vydržím v práci sedět 9 hodin za počítačem. Uvidíme.
No a to ˇ"šusu" , jak Ty tomu říkáš, bych taky řekla, že je takový snad ještě lepčejší než předtím.
Takže se drž, odpočívej a relaxuj, dokud je sluníčko. Krásné dny plné optimismu a zdraví.......
ještě něco
katarinapat
| 10. 6. 2010 15:49
Zapomněla jsem napsat,že mi začalo být zase zle jako před operací a mám opět anémii z nedostatku železa a beru léky z hematologie a v srpnu jdu na kontrolu.Už je mi trochu lépe a nemotá se mi hlava.Snažím se na to nemyslet a fungovat.
Jinak ještě nevydržím ponocovat do půl noci a po 22 hod už padám a spím až do 7.
To ale beru,že je asi normální.
papá Kačka
ahoj holky
katarinapat
| 10. 6. 2010 15:45
Nebyl čas a hlásím se po dlouhé době.
Prvně k těm novým-jsem 11 týdnů po LAHV.Cítím se skvěle,nic těžkého netahám,ani koš s prádlem.Dnes jsem jela poprvé po rovince na kole do města a zpět a super.
Troufla jsem si proto,že když jsem zmákla 14ti denní maratón v šušu(***u) tak zvládnu i kolo.
Na vysvětlenou-manžel měl volno a byl se mnou doma a dnes zase odjel na cesty a uvidíme se až za 10 dní.
Tak si pěkně odpočnu.
A musím přiznat,že to chutná nějak více.
Už si troufnu i kopat na zahrádce jen tak jemně,nic těžkého.To nechávám druhým
Všem vám přeji krásné pohodové dny a nezapomínejte hlavně na sebe a dělejte si radosti.Život je krásný.
edite
duchodkyne
| 10. 6. 2010 14:17
Edito. Vitam te doma po o. No vidis, ubehlo to a mas to za sebou. Jsem rada, ze jsi to taky v pohode zvladla. Preju ti hezke dny Slunicko uz nam sviti a hreje, hned je veseleji Mej se jenom lil a lip.
atlas
edita
| 10. 6. 2010 13:47
ahoj, my byly na pokoji tři, ale pokoj je pro čtyři, holky byly na menším zákroku, tak šly druhý den domů a já pak byla na pokoji sama, držím pěsti
Léčitelé
cikinka
| 10. 6. 2010 06:45
Já nevím, moje léčitelka má obchůdek s bylinkami a zdravou výživou, takže člověka skoukne a hned ho vybaví sáčkem s namíchanou směsí. Návštěva u ní mě přijde tak na 80Kč, tedy včetně těch bylinek. Je moc příjemná a pokud vidí větší problém pošle k lékaři. Byla u ní kamarádka, které léčitelka řekla, že má také myom a že si má zajít na gynekologii, protože prý myomy se bylinkami nedají vyléčit. Je spousta chorob, které se opravdu bylinkami nedají vyléčit. Ona spíše bylinkami posílí imunitu, namíchá něco na špatné trávení, na spaní, na nervy, na močové cesty, najde zánět a podle jeho závažnosti buď pošle k lékaři, nebo nasadí bylinky. Vím, že na tyto neduhy jsou již v obchodech namíchané směsi, ale ona nějakým způsobem namíchá bylinky tak, aby je tělo dobře přijalo. Nevím, mně její bylinky pomáhají. Samozřejmě, že s větším problémem jdu k lékaři...
Jinak ještě existuje alternativní medicína , kde tělo měří podle EAV přístroje. je to tedy finančně náročnější, ale dají se tím najít různé viry a bakterie v těle, které mohou způsobovat různé neduhy. Byla jsem na tom , když jsem měla problémy a obvodní ani odborný lékař na mě neshledal nic špatného. Na EAV mi naměřil EBV virus a napsal léčbu na posílení jater a jaterní dietu. Já tomu moc nevěřila, tak jsem šla k lékaři, ať mi udělá rozbor na tento virus, on si ťukal na hlavu, ale udělal a zjistl, že ho v těle opravdu mám a že jsem prodělala mononukleozu. Nasadil naprosto stejnou léčbu jako odborník na EAV a od těch dob věřím i tomuto směru.
Tak jsem se nějak rozepsala, asi ne všechny se mnou budete souhlasit, ale mně to pomohlo. Tak hooodně zdraví a síly do dnešního parného dne...Inka
léčitelé
Veruna
| 9. 6. 2010 21:59
Ahoj, všechny vás zde zdravím. Jsem pravidelnou čtenářkou a tak mně nedá abych nereagovala na příspěvek o léčitelích. V době ,kdy se mi udělal velký myom, jsem navštěvovala léčitele velmi pilně. Jezdila za nimi stovky km. Zázraky se nekonaly. Teprve v nedávné době jsem se dočetla,že myomy se dají ovlivnit bylinkami či pomocí biotroniků pouze do velikosti 3cm. No a já ho měla skoro 6cm. Takže jsem zbytečně vyházela spoustu peněz. Jsem po operaci již 7měsíců a vše je O.K.
edito,
Tinulinka
| 9. 6. 2010 17:52
já jdu taky do Atlasu. Byla jsi na LAVH? Kolik je tam lidí na pokoji?
pozdrav všem holkám
edita
| 9. 6. 2010 15:34
ahojky, tak mám vše za sebou, dnes mně pustili z nemocnice,
vše OK, jen trochu slabá a mírné bolesti, ale nic k nevydržení, čekala jsem, že to bude horší.Operovali mně ve Zlíně na Atlasu a lepší lékaře a sestřičky jsem si nemohla přát, takže pobyt v nemocnici byl skvělý, kdybychom se všichni chovali jak oni, jak by bylo krásně na světě.Jdu odpočívat a zase se ozvu.Všem děkuji za příspěvky moc mi to pomohlo
Léčitel
Tinulinka
| 9. 6. 2010 15:10
Vyzkoušela jsem už 3 léčitele a výsledek nula, jen vyhozené peníze. Mě už k léčiteli nikdo nedostane. A přitom ti, co jsem u nich byla byli vyhlášení. Jeden vybíral 500 Kč za sezení a ani po 10 sezeních žádná úleva.
Hydrocortison
Tinulinka
| 9. 6. 2010 15:08
Dokonce musím u sebe nosit takovou kartičku, kdyby se mi něco stalo - třeba dopravní nehoda, kde je to o tom hydrocortisonu napsané.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
1. 6. 2025 18:40
14408
cudlik
1. 6. 2025 19:39
73432
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55