Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

Ahoj holkýýýý.
enzilka
| 8. 4. 2010 08:04
Tak jsem také včera byla po 14 ti dnech na prohlídce.Už u nového lékaře.Je to úžasný hodný doktor. A hlavně mluví. Moc mě potěšil ,že se to moc hezky hojíStehy prý ještě nevypadyly,že samy povolí.Budo to takový černžížalky.Vše mi ukázal na obrázku,jak to odstranovali a jak by to dopadlo kdybych něco zvedala těššího..Doma budu prý určitě do půli května.Dříve mě nepustí.Ještě mi objevil malinký zánět okolo močáku tak mi napsal na týdenCOTRIMOXAZOL FORTE že se to prý stává.Že jsem asi na procházce trochu prochladla.Opatrujte se .At to nebolí.enzilka
charlote
sl9
| 8. 4. 2010 07:39
Ahoj, jsem vždycky hrozně zvědavá, než otevřu tyto stránky, jestli jste tady byly holky.. A chtěla bych se zeptat, když byl s Tebou pan doktor spokojený (k tomu ještě jednou blahopřeju), jestli ještě špiníš. Já pořád ano, tak nějak nepravidelně a to je asi jediné, co trápí, protože jinak všechny potíže postupně zmizly. Zítra to už bude 21. dní po operaci a špinění je jediné, co mě může zabránit nastoupit do práce. Celý den sedím, nechtěla bych to břicho mít nějak stlačené.... Ať se všem dnes dobře daří
pro charlote
katarinapat
| 7. 4. 2010 22:53
to je skvělá zpráva,tak tak,taky se snažím to dodržet
charlote
sl9
| 7. 4. 2010 19:41
Ahoj,tleskám Ti, blahopřeju a trošku závidím, už máš 1. kontrolu za sebou. Já až příští úterý. Máte takové podobné "pooperační příznaky", tak doufám, že taky budu v pořádku. V pátek už budu tři týdny pooperaci, chtěla jsem (pokud bude vše OK), být doma do příštího pátku, což je měsíc, po tvém oznámení, že máš být v klidu 5 týdnů, jsem nějak nejistá ..
Ale já neměla plastiku, tak trochu plus k tomu mému spěchání do práce...
Jája
Florina
charlote
| 7. 4. 2010 18:53
S Pardubickou nemocnicí nemám žádnou zkušenost. A tobě to nebude dělat tvůj gynekolog? U nás si to dělají dr. ke kterým chodíme léta na prohlídky Jediné, co mohu doporučit, tak soukromou kliniku Sanus v HK, tam jsou prý dobří.
Kontrola
charlote
| 7. 4. 2010 18:50
Ahojky, hlásím, že mi dnes dr. na kontrole udělal radost... důkladně mě prohlídl a kýval si při tom hlavou a zvesela si pobrukoval "dobrý, dobrý, dobrý..." Takže další kon. mám až na začátku května. Prý musím bezpodmínečně odpočívat celých 5 týdnů. Zdůraznil, že NESMÍM nic zvedat a nosit, že se mi to moc pěkně hojí, tak ať si to nezkazím. K tomu pobolívání v podbřišku a otékání říkal, že je to normální proces hojení.... Jediné co mi vadilo, byla fronta, kde jsem strávila 90minut Ale příště už jsem objednaná na ráno před osmou hodinou, to by prostoje být ještě neměly.
Hysterektomie
Florina
| 7. 4. 2010 10:57
Dobrý den,
mám prosbu.Pravděpodobně mě čeká hysterektomie.Nemáte prosím někdo zkušenost z pardubické nemocnice?Zajímá mě hl. jací jsou lékaři.
Moc by mi tato informace pomohla při rozhodování, kde podstoupit zákrok.Za případnou odpověď děkuji.
F.
Pro Charlotte a sl9
cikinka
| 6. 4. 2010 20:19
Charlottko, u mě se to tak nějak zlomilo od toho 5. týdne. Taky jsem před tím chvíli dělala, chvíli odpočívala. Doteď jsem tak trochu unavená, ale je tu jaro, může to být i jarní únava. Ale je pravda, že si tělo hned řekne. Poslouchám ho, nepřepínám se...Myslím, že je ideální jít do práce až po tom šestinedělí, že je to tak akorát, tedy pokud se vše hojí a nesjou komplikace. Ale ani teď po 7 týdnech to ještě není 100%. Stále se snažím se šetřit, více spím, nevydržím ponocovat a po dlouhé procházce jsem KO, asi to ještě chvíli potrvá, ale je to už paráda...Tak hezky odpočívaj, není kam spěchat zdraví máme jen jedno...

Jájo, o tom milování mi ani nemluv. Už jsme to je tak zlehoučka zkoušeli a já byla tak strachy bez sebe, že se mi něco stane, že mi tam něco praskne, že jsem z toho nic neměla a muž už vůbec nic. Podruhé to bylo trochu lepší, ale pořád se nedá o normálním milování mluvit, stále mě paralyzuje ta obava, že se něco stane a že půjdu zase do nemocnice. Je tedy pravda, že jsem při milování bolest cítila, ale nevím, zda je to normální.....Ve čtvrtek půjdu na ko ke gynekologovi, tak se ho na to zeptám. Když mi řekne, že je už vše 100% OK a nic se nemůže stát, tak mne to třeba uklidní a milování bude zase příjemné...Zatím mám strach si jít lehnout, aby muž náhodou nechtěl....Nevím, asi jsem ti moc nepomohla...Tak se hezky uzdravuj a hlavně dobrou náladu. Pa Inka
cikince
sl9
| 6. 4. 2010 19:55
Je pro mě ještě velmi brzy, ale chtěla jsem se zeptat, prosím promiň, ale je to diskuze pro nás holky.. Když Tě bolí břicho, nevadí Ti milování? Na jednu stranu se těším, až skončí tento celibát a na druhou přemýšlím o tom, jestli se mi nemůže něco stát... Mám strach, abych se neublížila.
Díky Jája
Cikinka
charlote
| 6. 4. 2010 19:45
Pro mě to je dobrá zpráva, že bych mohla jako ty jít po 5 týdnech do práce. Dr. sice říkal 6-8 týdnů, ale já doufám, že mě pustí dřív. Ne že by se mi po práci stýskalo, ale jsem ve firmě jediná účetní a nemám tam za sebe náhradu. Zatím to funguje setrvačností, ale to dlouho nevydrží, takže budu řídit telefonem.... Únavu zatím necítím, ale také skoro nic nedělám. Dopoledne trochu poklidím po dětech, pak uvařím jednoduchý oběd - mezitím si jdu na chvíli lehnout. Po obědě chodím také odpočívat, to většinou usnu a odpoledne už jen tak pošolichám prádlo, s manžou kávičku a pak si lehnu na chvíli k TV. Asi bude něco jiného, když budu v zápřahu celý den.
Ahoj !
enzilka
| 6. 4. 2010 19:42
Ahojky děvčata.Tak zítra jsem 14.dní po LAVH. Začala jsem opět trochu špinit a píchá mě v podbříšku.Snad se to hojí.Taky sem byla trochu déle na procházce,tak možná jsem to víc přepískla..Břicho je pořád jak meloun.Jak eště dlouho?!Zítra si jdu pro kartu(jestli mi jí ovšem dají)a hned jedu k novýmu gynekologovi.Dám vědět jak jsem dopadla.Přeji Vám krásnou dobrou noc,žádnou bolest ahezké sny..enzika-Jiřka
Pro všechny
cikinka
| 6. 4. 2010 18:15
Ahojky holky,
ve čtvrtek budu mít 7 týdnů od operace LAVH. Do práce jsem šla po 5 týdnech. Hodně jsem se šetřila tak 3 týdny. Pak už mi bylo lépe, tak jsem dělala už více věcí. Ale dodnes si dávám pozor, abych nezvedla věc těžší než 3 kg, protože mne pak začne bolet břicho. Dodnes mne také při únavě břicho pobolívá a když přijdu z práce, poklidím, uvařím, tak v 18 padnu na gauč a jsem šíleně unavená. Ale snad to brzy přejde. Jsem zvyklá sportovat a tak doufám, že brzy vyrazím na kole a začnu posilovat břicho. Ale teď mám ještě strach. V nemocnici mi toho o aktivitách po operaci moc neřekli, tedy skoro vůbec a já nevím na co jsem myslela, tak jsem se ani neptala...Tak Vám holky přeji hodně zdraví a rychlé uzdravení...
Katka
charlote
| 6. 4. 2010 13:46
Katko, myslím, že hodně také záleží na tom, z jakého důvodu musela být hysterektomie provedená. Pokud tělo má sklony k uvolňování vaziva a svalů, pak je na místě, aby žena nic těžkého nezvedala, neboť tam hrozí znovu "propad" orgánů. To je např. můj problém.
Někomu tato operace byla provedená kvůli myomům a krvácivosti, a jinak svalovinu mají v pořádku, pak si myslím, že po rekonvalescenci (tj. těch 6-8 týdnů) mohou bříško daleko víc zatěžovat, neboť mají "pevný" základ.
Proto asi každé z nás říká dr. něco jiného. Vždyť kdo jiný do nás lépe vidí, než náš gynekolog
pro sl9
katarinapat
| 6. 4. 2010 12:28
taky budu v pátek na tebe myslet a určitě to bude OK
babo raď
katarinapat
| 6. 4. 2010 12:26
Tak jsem tu od pana doktora-je moc hodný a chodím k němu už mnoho let.
Histologii mám OK a to je super.
Ptala jsem se na to co můžu dělat a že se mám šetřit celých 6 týdnů a pak začnu normálně ,jako před operací.To mě trochu zaráží-vůbec žádné omezení-nic.A nic mi prý nehrozí.
Z jedné strany mám radost a z druhé mě to nepasuje s tím co tady píšete s tím nezvedáním třeba i doživotně víc jak 15kg.
Tak BABO raď .
Katka
Jája
charlote
| 6. 4. 2010 12:23
* oprava - zítra ne - až na ten pátek, ale i přes to držím, ať se vše hojí, jak má
Jája
charlote
| 6. 4. 2010 12:22
Také jsem se trápila se stolicí, v nemocnici mi dávali projímadlo, tak to šlo, ale doma jsem si musela zpočátku pomáhat čípkama, ale i tak to nebylo příjemné. Teď už v pohodě. A to píchání mám také, patří to k hojení, aspoň nezapomínáme na to, že se musíme šetřit.
Zítra držím pěstičky, ať je vyšetření v pořádku a těším se na další zprávičky
charlote
sl9
| 6. 4. 2010 11:36
Ahoj, když jsem se sem přihlásila, hledala jsem Tě diskuzi. Bezva, že jsi v pořádku, zánět to určitě nebude. Opravdu jsem na Tebe myslela. Já jedu v pátek pro výsledky z histologie a v úterý ke svému gynegologovi. Je to fajne chlap, na všechno se zeptám a zase sem napíšu.občas mě píchne v podbříšku, velmi ostře a myslím, že to patří k hojení. To je tak jediné, co mě teď trápí, dokonce přešlo už i nadýmání a problémy se stolicí.
Moc zdravím
Jája
Jája
charlote
| 6. 4. 2010 11:00
Tak teplotu jsem přeměřila, nemám zánět to snad není. Dnes je mi zase o chlup lépe, i když včera večer jsme šla spát s pocitem na zvracení, ale jak jsem ráno zjistila, moc rychle stoupl tlak a to bylo asi tím. Dnes už i pěkně, bezbolestně sedím. A ta bolest v podbřišku, ta je jen při chůzi - při došlapu - a řekla bych že jsou to ty vaječníky...
Katka
charlote
| 6. 4. 2010 10:52
Ahoj, tak to tu pročítám a jsem vděčná, že tato diskuze stále beží, a že se sem vracejí i ty, které už to mají více jak rok za sebou. Mě je 39 let, dnes jsem 11.den od operace - měla jsem hysterektomii + plastiku pochvy vaginální cestou. První týden jsem měla docela bolesti a tlaky, nyní se to den o de dne zlepšuje. Na zvedání věcí si zatím dávám pozor, už jsem četla, že doživotně nesmíme zvednout nic těžšího jak 15 kg, ale asi to fakt bude záležet na naší rekonvalescenci - to mi řekl sám doktor, že důležitější než operace je pooperační hojení a hlavně fyzický "klid". Myslím, že se nemusíme vzdávat všeho, co jsme doposud dělaly, jen s těma činnostma budeme muset počkat. A manžel se srovná, uvidíš. Chlapi dávají strach najevo různými způsoby
pro katarinapat
sl9
| 6. 4. 2010 07:38
Ahoj Katko, speciálně pro Tebe dobrá zpráva, moje souseda má sestru, která byla na hysterektomii v lednu 2007, řez břichem!! a v létě 2008 jezdila na motorce a ne jako spolujezdec, prostě sama . Jen to trvalo 18 měsíců, než se na to cítila. Uvidíš, že to půjde! Jsem ráda, že to manželovi
zapálelo v mozku, chlapi nemají rádi potíže a vyrovnávají se s tím hůř než my.
Jája
pro Milenu
katarinapat
| 5. 4. 2010 21:02
Hurááááá-tak to je pozitivní zprávička.To bych motorku nemusela zatracovat,to do příštího roku vydržím.Letos od července bych už mohla to kolo.
Doufám,že se
nic nenastane-třeba zánět,nebo něco jiného.
Právě mi přišla sms od manžela,že mi přeje pěknou dobrou noc a dobré pořízení zítra u lékaře a že mi úpřimně přeje brzké uzdravení.
Že by litoval svého činu? No uvidíme?
Ti chlapi jsou stejně divné stvoření a ten jejich mozek
Katka
pro katarinapat
rublicek
| 5. 4. 2010 20:30
Ahoj, já budu mít 12. dubna dvouleté "výročí" od operace laparo a v nemocnici jsem dostala takový stručný návod, jak se chovat po operaci a jak dlouhá bude neschopnost. Při LAVH předpokládaná doba PN je 3 až 5 týdnů a při operaci břichem /řezem) se prodlužuje o dva týdny. Fakt je ten, že jsem šla pracovat po pěti týdnech, vzhledem k tomu, že jsem měla zánět a brala antibiotika, ale na kontrole po třech týdnech, ještě než mě doktorka prohlédla, tak už nejspíš uvažovala, že bych mohla jít pracovat, protože se mi ptala, kde pracuju. Říkala jsem jí, že jsem unavená, ale jediné co rozhodlo, byl ten zánět a tím pádem uvnitř nezhojeno. Unavená jsem byla hrozně i po těch pěti týdnech, ale jakmile jsem se zapojila do pracovního procesu, únava během týdne pominula a bylo to proto, že doma jsem se skutečně asi hooodně šetřila, chce to opravdu procházky a postupně zvyšovat jejich délku. Co se týká fyzické zátěže, tak po třech měsících jsem měla povoleno jezdit na kole, žádné kopce a dlouhé trasy a po půl roce úplně normální zátěž i co se zvedání břemen týká. Určitě to není návod pro všechny, každá jsme jiná a tělo si fakt řekne!!! Zvedám bez problémů 15 kg vnučku, ale také ne pokaždé, stejně tak někdy posunu nebo zvednu těžší věc a jindy ne, podle toho jak se zrovna cítím. Ťuky, ťuky, ťuk zatím vše v naprostém pořádku. Mám dvě dobré kamarádky, byly operované o několik let dřív, ta jedna v 36 letech a dnes se prakticky nezarazí, pokud mají něco zvednout a jsou též bez problémů, jedna z nich pracuje v obchodě a tam zvedat těžší věci prostě musí. Tak taková je moje zkušenost s operací. Pokud jde o tvého muže, možná by bylo dobré, kdyby si přečetl pokyny k operaci, když jsem si je četla já a měla je podepsat, tak jsem byla zoufalá, co všechno se může při operaci stát. Naštěstí mi sestřička vysvětlila, že je to stejné jako s letáky na léky, taky je na nich varování, co vše můžou způsobit, ale je to jen proto, co kdyby. Přeju rychlé uzdravování a hlavně vše jak má být. Milena
pro sl9
katarinapat
| 5. 4. 2010 20:11
Holky vy jste tady tak báječné.Taky díky vám jsem operaci zvládla úplně super.Ale nyní to na mně všechno padá.
A nejhorší je,že jsem si říkala,že mám nejlepšího manžela pod sluncem,jak se za všechny roky projevoval a nyní prostě nechápu.Čekala jsem pomoc,podporu a pohlazení a nic.
Prostě mu něco přeskočilo.Uvidím až dorazí domů,co bude.
Hlavně musím zachovat klid.
Jsem taky hodně aktivní a pořád něco podnikám.Doma už je jen jeden student,tak nemám moc práce kolem domácnosti.Ale..... je to opravdu těžké.
Katka
pro kalo
katarinapat
| 5. 4. 2010 19:59
Evičko moc děkuji.
To je to co potřebuji slyšet.Mám koníčka turistiku,kolo,což i půjde a pak mám koníčka kterému je asi konec a to jsou motorky.Tak to mi asi doktor nedovolí.Jezdit budu už moci asi jen jako spolujezdec.A já ty chopery tak miluji.
Už tady bulím.
Jo a jinak jsem nenapsala proč jsem na operaci šla.Měla jsem myomy a je mi 50.Katka
pro katarinapat
sl9
| 5. 4. 2010 19:52
Ahoj, říkali nám v nemocnici, že tento zákrok je středně těžká operace. Vím, že se mi to dobře píše (mezi řádky jsem našla, že Tě chování manžela mrzí), když mám doma obětavého pomocníka, který se o mě bojí, snad až příliš. Ale Ty si musíš říct, že to děláš pro sebe!!! Opravdu nic těžkého netahej, odpočívej a i když se cítíš dobře a myslíš si, že tělo je OK, jen Tě zkouší. Já jsem hrozně aktivní, jak v práci tak doma, sportuju a můžu Ti říct, jak se cítím už dobře, tak tohle nicnedělání, je pro mě horší jak ta operace. A to opravdu nepřeháním, vždycky jsem odpočívala při sportu a teď a ještě dlouho nic.Držím palečky, nepřemýšlej nad tím, co která koza manželovi řekla. Důležitá je i psychika!
Jája
pro katarinapat
kalo
| 5. 4. 2010 19:44
Ahoj všem po Velikonocích.
Dlouho jsem tady nebyla, ale občas nakouknu a nemůžu nenapsat.
V květnu to bude rok od operace (hysterektomie pouze vaginální cestou). Na PN jsem byla 9 týdnů a to pracuji v kanceláři. Z toho 8 jsem špinila a dost. Jinak holky, co jsme si spolu psaly v době hojení, znají můj příběh...
Teď jen chci dodat, že jsem se ptala na poslední kontrole, co smím a co ne, a bylo mi řečeno: lehce posilovat břišní svalstvo můžu, tahat těžké kufry ani nezkoušet. Doporučeno tak 10 kg max. a to zřejmě do konce života.
Musím podotknout, že jsem bývalá aktivní sportovkyně a tohle omezení dost těžce nesu. Ale než bych šla na další operaci, tak si raději budu dávat pozor. Hrozí totiž prolaps poševního pahýlu a není to nic příjemného.
Přeji všem bezproblémovou rekonvalescenci a chce to opravdu čas. Vydržte, nespěchejte a manželům klidně dejte příspěvky přečíst. Ono to není legrace.
Katko, ze začátku jsem neunesla ani PET láhev vody. Stačí? A z obchodu jsem donesla tak 10 rohlíků, to byl celý nákup. Do práce jsem se vrátila někdy začátkem léta a 2 měsíce to byly galeje. Těžko jsem snášela vedra a k tomu stačila mírná zátěž - konečná. Tělo si samo řekne.
Krásné jarní dny plné sluníčka a hodně optimizmu.
Eva
kontrola
vwin
| 5. 4. 2010 19:19
Já jsem tedy opravdu nezvedala nic těžkého, byla jsem při propuštění z nemocnice varována - kvůli možnému poklesu močového měchýře. S prací doma jsem začínala pomaličku - pustili mě z nemocnice 6 dní po operaci a to jsem byla fakt k ničemu, polehávala jsem, cítila jsem se hrozně slabá. Naštěstí manžel, 17letý syn a první dny i moje mamka mě ani dělat nenechali. Teprve po dalším týdnu jsem začala třeba mýt nádobí, vařit rychlá jídla a trochu uklízet apod., ale pak už se všechno rychle zlepšovalo. Jsem po operaci rok (19.3.2009), těžké věci nezvedám - asi max. těch 5 kg, někteří lékaři zastávají názor, že by to tak mělo být už napořád. Můj názor tedy je, že je lepší nic neuspěchat, zpočátku odpočívat a pak pomalu zátěž. Protože jak se to přežene, tělo se hned ozve. Ať už bolestí nebo zpočátku i krvácením.
kontrola
katarinapat
| 5. 4. 2010 18:49
Ahoj.Díky za vyjasnění a opravdu jste nic dlouho nezvedala.Mě totiž připadá,že mi manžel nevěří.Chová se hrozně ,jako nikdy.Ani se mnou není doma a raději odjel na služební cestu.Mám dojem,že mu nějaká ženská řekla,že to nic není a on se podle toho chová.Nejraději bych mu zamávala nějakým odkazem o čem to je a co se musí dodržovat.Ale tuto diskuzi mu samozřejmě ukázat nemůžu Taky jdu zítra na kontrolu a tam se optám co a jak.
katarinapat
vwin
| 5. 4. 2010 18:39
ahoj, mně doktor řekl původně, že půjdu na operaci laparo, při té je prý pracovní neschopnost 6-8 týdnů. V nemocnici řekli, že to bude řezem a můj doktor pak prohlásil, že při operaci řezem je PN 8-10 týdnů. Pracuji v kanceláři a přesto když jsem chtěla jít po 8 týdnech do práce, přemlouval mne, abych ještě ty dva týdny byla doma. Prosadila jsem si svou a v 8. týdnu jsem nastoupila do práce, ale jak říkám, v kanceláři to nebylo problém.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
3. 6. 2025 11:15
14429
..Magda
3. 6. 2025 10:44
73445
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55