Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

Holky moc diky
Ajinka76
| 24. 2. 2010 17:48
holky moc Vam diky za ochotu fakt jsem daleko klidnejsi....ani jsem netusila,ze se mi tolik ulevi....Nerikam,ze jsem uplne v pohode,ale je mi fakt lip...je mi jasny ze to je u kazdeho jine...Mam myomy ktere mi deformuji delohu a nedaji se operovat je jich moc,krvaceni je strasne bolestive a dlouhe....no tak deloha ven jinak jsem pry stale jednou nohou v prusvihu....
krvaceni
lisina
| 24. 2. 2010 17:32
Ja som po zakroku slabo krvacala, mala som dren z pupku, ten je iba na JIP-ke. Potm to bolo tak na tri vlozky denne, ale to je vsetko individualne.Lia
tak predsa
lisina
| 24. 2. 2010 17:25
Tak sa ospravedlnujem, nez som to nadatlovala, tak ma predbehla cikinka, sooory. Lia
Ajinka76
lisina
| 24. 2. 2010 17:22
Tak pozeram, ze ti nikdo v tvojom veku a s podobnou operaciou -deloha LAHV - neodpisal. Asi mas take zdravotne problemy, ze operacia je nevyhnutna?! Ja som starsia, v tvojom veku mam dceru, operovana som bola 2.11.09, deloha plus vajecniky LAHV, operacie sa nemusis bat, pooperacne bolesti nie su velke, niektore tu pisali, ze dokonca nemali ziadne. Kazdy to znasa inac, ja som mala bolesti ako pri silnom menzese, po narkoze som zvracala, vsetko sa da upravit liekmi, nenechaju ta trpiet. Da sa to zvladnut, budes prekvapena, ze si mala take obavy. Ten pooperacny stav sa velmi rychlo lepsi, na treti den uz budes cupr-babka. Tak sa nestrachuj. Ked mas obavy z narkozy, tak im to povedz, vsetko budu s tebou pred operaciou konzultovat. Drzim palce, zdravim Lia .
Mooooc diky
Ajinka76
| 24. 2. 2010 17:14
Ahojky...tak moc moc moc diky za podporu potrebovala jsem to slyset!! Da se rict,ze je mi mnohem lip.Uz aby to bylo za mnou...Ja jdu do gyncentra tak jsem zvedava......Jeste jedna otazecka krvaci se po zakroku nebo ne?Fakt jeste jednou diky jsi zlato.
Pro Ajinku76 a ostatní
cikinka
| 24. 2. 2010 17:05
Ahojky, nejprve chci podělovat za přivítání, moc mne to potěšilo, ani nevíte, jak jsem se tšila, až sem budu moci napsat, že to mám za sebou
Ajinko, já taky byla na LAVH , jen děloha bez vaječníků...Byla jsem na Homolce, je to tam opravdu profesionální, tedy na můj vkus až moc...Místy profesionalita vytlačuje lidskost, ale to je jiná věc...
Hned po operaci, která trvala 1hod 15 minut mne vezli na JIP, kde jsem byla do druhého dne do rána. Byla jsem oblblá, ale vše si pamatuji. Celý den jsem prospala a v noci jsem bděla..Ale je proto, že jsem nechtěla nic na spaní, nejsem zastánce zbytečné chemie do těla..Jinak bolest byla snesitelná, jako silná menstruace,takže jsem si moc často o injekci neříkala, ale sestra dala ostatním ženským něco, kdykoli si řekly...Druhý dem ráno z postele a umýt se, to byl trochu problém, ale zvládla jsem to, pak na pooperační pokoj. Ten den byl ještě dost nepříjemný, ale pak už bylo líp a líp..Já tedy měla problém s tím laparo plynem, který se vstřebává postupně.To mne bolelo až do 4. dne po operaci, jinak břicho bylo OK..
Jsem 2. den doma a na tancování to není..Jsem dost unavená a střídavě odpočívám a mezi tím jen tak lehkého doma udělám...Uvaření oběda bylo jako výstup na něžku, ale snad bude co nejdříve lépe...Tak se neboj...Zvládly to všechny, zvládneš to taky...Pa Inka
Novacek
Ajinka76
| 24. 2. 2010 10:09
Tak tady zdravim vsechny statecne holky...jsem tu nova uz jsem psala ,ale nejak se mi to nepodarilo odeslat nebo nevim co jsem zkazila........Tak jeste jednou,chtela jsem poprosit o zkusenost z hysterektomie,ktera me ceka 15 brezna budou mi brat jen delohu LAHV a vajecniky nechaji ...doufam tedy.Mam strach ....co vam budu povidat...Jsou bolesti po operaci velike?A jak jste kdo snaseli narkozu?Budu ji mit poprve .....Je mi cerstvych34 let tak doufam,ze se brzo dam doporadku a budu normal fungovat...tak zatim diky
zdravim cikinku
lisina
| 24. 2. 2010 08:21
Tak vitaj medzi nami "mazakmi". No vidis, uz to mas za sebou-ani to za tie reci nestalo-hovorievala moja mama. Tak sa drz, opatruj sa, resp. nechaj sa opatrovat, hlavne odpocivaj. Den co den to bude lepsie. Nech ti ta pooperacna euforia vydrzi co najdlchsie, mne vydrzala dost dlho a pooperacne problemy nech sa ti vyhnu oblukom. Maj sa kraaaasne. Zdravim, Lia.
PRO CIKINKU
chacha
| 23. 2. 2010 20:13
Ahoj tak koukám koukám už jsi tu.Ráno jsem si říkala,že by jsi se už měla ozvat.Jsem ráda ,že jsi táké mohla napsat ,že to nebylo tak hrozný.No a neboj bude to tet každý den lepší a lepší.Já jsem dnes 23 dní po operaci a dost dobrý.Zítra jedu na kontrolu tak snad bude vše dobré.Já jsem byla taky nevyspalá a byla jsem u počítače jen pár minut a zas jsem nabírala síly.Tak ,že odpočívej a zas napiš jak válčíš. Tak že se pěkně vyspinkeja tleskám.
Pro všechny
cikinka
| 23. 2. 2010 16:52
Ahoooooj holky, tak jsem doma. Byla jsem na Homolce a dá se to vydržet. Bolest břicha po narkoze snesitelná a kdykoli si člověk může říci o injekci. Horší jsou první 2 dny, pak je to lepší a lepší...Já měla jen problém se vzduchem, kterým se plní břicho při laparo, ten se mi vstřebal až 4. den. Jinak se to opravdu dá zvládnout...Zítra napíšu více, jsem ještě taková nějaká unavená a nevyspalá...Díky všem za podporu...
nespavost
AlcaG
| 23. 2. 2010 13:29
Chtěla bych se také podělit o mé problémy se spaním.Jak už jsem tu psala,jsem po hystereskopii-řezem.Příští týden to budou 2 měsíce.Ještě jsem v nemocenském stavu.Měla jsem pár problémů po operaci mimo jiné i nespavost.

Ze začátku jsem vůbec nemohla spát ,teď už mohu,ale jen s prášky na spaní.Zkoušela jsem to i bez nich,protože jsou návykové,ale stejně jsem v noci vylezla z postele a sáhla po pilulce,abych usnula.

Jsem už docela v pohodě,jizva už je zahojená/asi 3 týdny mi z ní teklo/,stolice se mi jakžtakž upravila,čůrat chodím častěji,ale to jsem chodila i před operací.Beru jen přírodní hormony/MenoMax/protože mi ty normální dělaly problém/bolení u srdce,hlava a ta nespavost/

Ta hlava mě bolí pořád/trpim na ni odjakživa./Mám napsané rehabilitace na krční páteř,tak snad se mi uleví.No a na spaní beru Oxazepam a spim jak dudek.Ale chtěla bych to začít omezovat,taky chci jít už brzy do práce,protože být 2 měsíce doma,nesmět nic dělat a jen se pozorovat co vás bolí a jestli to tak má být tak mi věřte,že to je na psychiku .

Taky jsem měla období,že jsem na Chochološka byla zralá.Ale časem se to srovná,když fakt vidíte,že je to den ode dne lepší.Už u nás proběhl i ***,ale zatím se ještě nějak bojim tak nějak naplno.

Jak už jsem tu jednou psala,občas toho lituji,že jsem to podstoupila,potože jsem měla jeden problém a nyní jich mám dvacet.Nebo spíš mi to rozhodilo celý moje tak už zhuntovaný tělo/2x císařák,1x slepák/.

No jak říkám,už je líp,mohlo to taky dopadnout úplně jinak,tak nač si stěžovat.

Tak snad se nám nespavcův podaří zase vrátit aspoň trochu do normálu.Přeji to všem kteří to zažily nebo je to teprve čeká..

Je mi 45 let a mám do důchodu ještě daleko,tak bych se chtěla ještě hezky vyspat,když v důchodu to teprv nehrozí.Vidim důchodce a slyšim,jak už od 4 hodin nespí tak aspoň to budu mít natrénované.
pro DaHo a čekatelky
Ajkina
| 23. 2. 2010 10:12
Ahoj Danielo i já jsem zdravotní sestra tak Ti moc rozumím.To samé jsem prožívala před měsícem já.Je pravda, že u nás je ten strach o to větší, že víme spoustu věcí a víme též co se může stát, ale mě taky jako spoustu ostatním pomohla tato diskuse. Je fakt dobrý, že člověk čte názory spousty žen, které si tím prošly, že víš, že nejsi jediná a většina z nich si stojí za názorem, že ten strach za to nestojí. Tímto se i já připojuji opravdu není se čeho bát.Bolesti jsou po operaci to je jasné,ale dají se vydržet dostaneš hned něco na bolesti a druhý den už to bylo dobré.Šla jsem na sál s tím,že nevěděli zda to půjde laparo,ale náhodou to vyšlo.Je nepříjemné jen to příšerně zaplynované břicho,ale od toho Ti též pomohou dostaneš prášek nebo injekci a pak už to je pohoda.Šla jsem domu pátý den po operaci a kdybych neměla ty malé jizvičky ani nevím, že jsem na nějaké operaci byla.A močení je to stejné jako před tím, možná chodím častěji,ale to je vše.Tak se drž a fakt se neboj.Pokud Tě ještě něco zajímá klidně napišJinak doufám,že za týden napíšeš,že jsem měla pravdu. .Martina
prekvapenie
lisina
| 23. 2. 2010 08:26
Zdravim damy, tak komu tu ja radim? Rady-porady od ....baby. Tak jak som to tu citala, si pripadam ako uplny laik. Klobuk dole pred niektorymi, jak to tak viete....tie Vase diagnozy? Ked som bola na urogynekologii, tak som si to trosku precitala, aby som nebola za uplneho blbca, jedine co si pametam, tak je - plastika prednej a zadnej steny a to je tak vsetko, aj to neviem ci spravne...ze by ten spankovy deficit sa uz pomaly zacal podpisovat na mojej pameti....no nic budem verit, ze to je vekom.....zdravim, spec.sestricky .Lia
DaHo
VilmaFl
| 22. 2. 2010 17:13
Někdy není váhoda být zdravotnice, moc toho v nemocnici vidíš. I já jsem zdrav. sestra a přesto m i nejvíc pomohla k rozhodnutí tato diskuse. Mít obavy je úplně přirozené a proto díky, díky , díky těmto diskusím.
hysterektomie
DaHo
| 22. 2. 2010 16:48
Děkuji všem za podporu. Jsem moc ráda, že mně odepsalo tolik žen, které mají za sebou výkon, který mě čeká. Po přečtení je mi mnohem lépe, opravdu, strašně moc Vám děkuji. Dnes jsem byla u praktické lékařky a v nemocnici na ambulanci anesteziologie. Paní doktorka v nemocnici byla strašně milá a příjemná. Vše mi vysvětlila a domluvily jsme premedikaci a celkovou anestezii. Připadám si ze svým strachem trochu hysterka a to jsem zdravotník. Ještě jednou děkuji všem za příspěvky, které mě trochu uklidnily. Daniela.
histerektomie
lande
| 22. 2. 2010 16:34
Protože jsem si v této diskuzi často četla před nástupem do nemocnice, ráda bych se tímto podělila o svoje zkušenosti a třeba i pomohla čekatelkám na operaci.
Byla jse operována metodou LAVH v pražské nemocnici Motol před 7 dny( S nemocnicí spokojenost) a byly mně odebrány s dělohou i vaječníky ( vzhleden k věku - 56). Po operaci jsem ležela 2 dny na JIP. Břicho zpočátku bolelo asi jako před menstruací , ale na požádání hned sestry daly prášek nebo čípek proti bolesti. Stejně tak prášek na spaní byl po požádání samozřejmostí. Druhý den jsem vstala pod dohledem sestry a šla se osprchovat a od třetího dne jsem byla na pooperačním a 5. den po operaci šla domů. Dnes je 7. den po operaci, už jsem byla v obchodě a u své gynekoložky ( nahlásit nemocenskou). Jsem po velké ztrátě krve víc unavená a jít do schodů je docela fuška, ale nic nebolí. Pomalu se zlepšuje i trávení. ( Beru Hylac forte). Teď doma už i dobře spím a vůbec všecko se každým dnem zlepšuje.
bolesti......laparoskopie
lisina
| 22. 2. 2010 12:40
Suhlasim s VilmouFI, tiez som operovana laparo., moj stav
sa po operacii nezmenil. inkontinenciu nemam aj ked urcite problemy s mocenim mam, ale to som mala uz pred operaciou, zda sa vsak, ze aj to sa uz zlepsuje....treba verit doktorom.ostatne nic ineho nam neostava. Este raz, drzim palce .Zdravim, Lia.
hysterektomie
VilmaFl
| 22. 2. 2010 11:42
Bolestí se neboj. Každý je snáší jinak, ale určitě ti řeknou aby ses ozvala když budeš chtít. V infuzi po operaci kapou léky proti bolesti a navíc si můžeš říct o injekci. Já si řekla jen jednou asi 2 hodiny po operaci a pak už jsem nepotřebovala. Byla jsem operována laparoskopicky a je to OK.žádné jizvy a tato operace je šetrnější, ale nech si vše vysvětlit. Je mi skoro 50 a potíže s únikem moči nemám.
bolest-Daniela...
lisina
| 22. 2. 2010 09:19
Zdravim Ta do nasich radov, pises ze sa strasne bojis bolesti, na to vobec nemysli, napriek svojej skusennosti. Ja som mala bolesti jak pri menzese, dalo sa to vydrzat, oni ti urcite nieco daju, vsak si povies....ja som si povedala...a uz v kapackach tam nieco proti bolesti tecie. Minutu od minuty je lepsie.....prekonas to, su vetsie bolesti...co taky porod. Upozorni na svoj prach bolesti...maj sa krasne a nebooooj. Lia
po operaci
Valenka2
| 22. 2. 2010 08:35
Ahoj Danielko.
Plně souhlasím s Renčou.Bolest po operaci jsem žádnou necítila, jen ten strach, abych si něco neudělala s jizvou, též mám řez na břiše.Měla jsem mít laparoskopii, ale odmítla jsem jí, protože jsem měla strach ,abych po ní neměla problém s únikem moči, i můj doktor u kterého jsem byla teď po čtyřech týdnech na kontrole řekl, že při laparoskopii je toto riziko pravděpodobné.
Též jsem prodělala slepák i krční mandle a byla to v té době hrůza .
Nemusíš se opravdu bát,hned po operaci budeš dostávat utišující léky,dva dny na jipce jsme je dostávaly, taky jsem měla nástup ve středu a ve čtvrtek operaci a v sobotu jsme po svých šly na normální pokoj a už jsme žádné nepotřebovaly.
Tak Ti přeji, aby vše dopadlo dobře a vrátila jsi se spokojená mezi nás.
Ze Šumavy pěkný pozdrav všem.Lída
bolest
renima
| 21. 2. 2010 19:32
Danielo, já mám za sebou abdominální hysterektomii,řez na břiše velikosti 15 cm.Už na Jipce po probuzení jsme dostavali utišující injekce proti bolesti a čípky.Bolesti skoro nebyly jen asi jako při menstruaci.Spíš budeš mít strach aby se jizva nerozjela tak budeš chodit pomalu a opatrně.Těd už jsem měsíc po operaci a je mi moc fajn nic nebolí a hlavně kdyby nebylo jizvy tak nevím,že jsem na nějaké operaci byla.Ale každá z nás cítíme bolesti jinak.Tak at ti to dobře dopadne držím pěsti aby jsi neměla žádné bolestia nestresuj se předem.Hezký večer Renča
hysterektomie
DaHo
| 21. 2. 2010 17:33
Dobrý den, chtěla bych se zeptat žen, které podstoupily hysterektomii. A to jak cestou laparoskopicky asistovanou, nebo abdominální. Ve středu nastupuji do nemocnice a ve čtvrtek mě budou operovat. Operace začne laparoskopicky a pokud to nepůjde přejdou do operace řezem v břiše. Největší strach mám z pooperační bolesti. Jak velká bolest bude následovat? Budou mi analgetika podána ihned po probuzení z narkozy a pocítění prvích náznaků bolesti? Za jak dlouho zaberou a jestli je potom bolest snesitelná? Mám v živé paměti stav po operaci slepého střeva před 28 lety (bylo mně 17 let). Bolest byla šílená do smrti jí nezapomenu. Další nehorázná bolest byla po trhání krčních mandlí. Už takovou podobnou bolest nechci nikdy zažít. Pokud budete některá mít chuť a čas mi napsat, jak jste se cítily v pooperačních chvílích budu vám moc vděčná. Děkuji mockrát. Daniela.
pro lisina
kalo
| 20. 2. 2010 20:07
Děkuji mnohokrát a Tobě taky přeji hodně sil a dobrý spánek.
Jestli se můžu zeptat, jak dlouho žiješ v Brně? Já 20 let.
Pokud nechceš takhle oficiálně, můžeš napsat zprávičku.
Zdravím všechny, hezkou neděli.
Eva
podekovani
nadka
| 19. 2. 2010 16:59
Devcata,moc vam dekuji za povzbuzeni,je moc dobre ze si tady muzu s nekym o vsem popovidat.Jeste se ozvu,nez nastoupim do nemocnice.papa
spanie... kalo...
lisina
| 19. 2. 2010 13:09
Zdravim damy. Tak sa zda, ze so spanim to ide k lepsiemu, tuto noc som spala uz 7 hodin v kuse. Rano sa mi to ani verit nechcelo. cucela som na hodinky, ci je to pravda-bola... Tuk, tuk, tuk, aby som to nezakrikla.V zalohe mam kozlik, keby bolo horsie. Kalo, verim, ze raz tie AD nebudes potrebovat, si silna, zvladnes to....musela si uz vela pretrpiet-stacilo, neviem ci by to kazdy tak zvladol.Ty si klasicke lieky potrebovala.....tam uz homeotika nezaberaju. Viem co pisem, niecim podobnym som prechadzala v puberte, prave sa bojim aby sa to neopakovalo, vymazala som to skoro z hlavy/ alebo sa snazim/Potrebuje ma rodina, deti, vnucence, vsetky sily sustredim na to....To ma este sefka, ked sa dozvedela, ze idem na operaciu, poslala na pracak, s tym, ze ked budem v poriadku, tak ma vezme naspet....podnikatelka jedna....ale, vsetko zvladnem...bude lip, musim verit. Vsetko zle, je na nieco dobre, aspon som sa po operacii poriadne zotavila. Zdravim vas damy a spec. pre kalo , vela sily.
pro bubak
kalo
| 18. 2. 2010 21:55
Děkuji za povzbudivá slova a přeji Ti pokud možno hezké počasí v Mariánských Lázních a spoustu nezapomenutelných zážitků. Určitě se Ti tam bude líbit, tak jako mě ve Františkových.
V červnu mám totiž zarezervovaný týdenní pobyt opět ve FL se svým novým kamarádem. Něco jako "pachatel se vrací na místo činu..." On už tam pojede asi posedmé.
Jinak s úzkostí bojuji statečně, i když se občas objeví, snažím se nezaleknout a zkouším vše, co mě učí můj psycholog. Většinou to přijde, když jsem vyčerpaná a ve stresu. Snažím se proto co nejvíc odpočívat a hlavně spát.

Pro ty, co mají problémy se spaním:
v srpnu 2009, 3 měsíce po operaci, jsem chytla v noci ve spánku záchvat úzkosti,přijela rychlá a diagnostikovali hyperventilaci. Tlak vylítl na 220/120. Doktoři zkoušeli antidepresiva, léky na vysoký tlak a já nevím co ještě. Nespala jsem pořádně 5 týdnů, lítala po psychiatrech, v práci jsem nemohla vydržet... Psala jsem tady už o tom hodně. Nakonec zabral Xanax na spaní a Cipralex po dalších 14 dnech. Na nohy mě pak postavily až lázně. Prošla jsem si peklem, nikomu to nepřeji.
Pokud nemůžete spát, hledejte příčinu. Já jsem řešila spoustu věcí naráz. Dnes už je mi líp a od ledna spím bez prášků. Jak dlouho budu brát antidepresiva, to ale nevím.
Jejich vysazování však nebude nijak jednoduché, v lázních jsem potkala spoustu žen, co je užívají několik let. Proto jsem taky odmítla brát vyšší dávky a věřím, že to zvládnu.
Ať se děje cokoliv, buďte v pohodě!

Eva
spanie......zbytocny strach/nadka/
lisina
| 18. 2. 2010 08:29
Dakujem vam dievcata za ucast a povzbudenie, VilmeI, mmaki a evunke za radu. Nieco z toho urcite skusim, vcera som si vzala homeopatika "Sedatif", uz to bolo lepsie, spala som 4 hodky v kuse, huraaa. Asi je to aj tou nekonecnou zimou, uz aby tu bolo jaro a mohla som byt vonku na zahradke. A tesim sa aj na bicykel. Ja mam zle spanie z cias, ked som trpela chron. rymou, v noci som spatne dychala a do toho ten prechod....jedno s druhym. Hormony brat nemozem kvoli rodinnej anamneze/ rakovina prsnika-maminka/. Ked to neprejde, navstivim svojho obvodaka, ale klasicke lieky brat nechcem, to su oblbovaky...Nadke drzim palce, strach posli na dovolenku, vobec sa nemusis bat, uvidis, budes sa divit, coho si sa tak bala. Zdravim vas damy.
Spaní
mmaki
| 17. 2. 2010 19:59
Ahoj Lio, taky jsem měla problémy se spaním. V nemocnici jsem si řekla o něco na spaní a doma jsem používala kozlíkové kapky/ průběžně přes den/ + čaj z chmelu / 1h. před spaním/ a srovnalo se to. Určitě je to způsobené přetížením těla a psychickým vypětím. Drž se
neboj se
renima
| 17. 2. 2010 18:51
ahoj Nadko, neboj se po operaci velké bolesti nejsou, v nemocnici ti budou nejdříve dávat injekce proti bolesti pak čípky.Já jsem 2 den po operaci už čípky nechtěla, jen na cestu domů jsem si čípek vzala.Ted jsem 3 týdny po operaci a žádné bolesti nemám a kdybych neměla jizvu na břiše tak ani nevím,že jsem na nějaké operaci byla .Dnes jsem byla na kontrole a doktor si pochvaloval jak hezky se to hojí.Tak jsem ráda,takže ještě tři týdny odpočinku doma a pak hurá do práce.
Holky co čekáte nebojte se a zbytečně se nestresujte vše dobře dopadne a hlavně doktoři vás trpět nenechaj.Hezký večer Renča
nadka
VilmaFl
| 17. 2. 2010 18:45
Nadko , řekla jsem si o injekci hodinu po tom co mně přivezli na pokoj po operaci. Pak už jsem ji nepotřebovala. V infuzi ti po operaci kape něco proti bolesti a mně to stačilo. Pak mně spíš bolela záda z ležení v posteli. Neboj se . Pak jsem cítila něco jako slabé menstruační bolesti, ale opravdu slabé a nebo jako když máš po cvičení namožené břišní svaly, to při vstávání. Uvidíš , že to bude OK.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
7. 6. 2025 11:33
14459
cudlik
7. 6. 2025 13:10
73459
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55