Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

Pro Cikinku
Ikina
| 9. 2. 2010 12:57
Cikinko neděkuj,tahle stránka je o podpoře,empatii,naději a vzájemném povzbuzování. Aspoň já ji tak vnímám.Já ji našla, až jsem měla dost dloho po operaci.Bylo mi to docela líto.Když jsem byla ,,čekatelka",nebyla v mém okolí jediná osoba,na kterou bych se mohla obrátit.Já se sice na svou operaci těšila,ovšem spoustu věcí jsem netušila.Gynekologa mám vynikajícího,dokonce měl i svůj pořad v televizi, ale je jasné,že se nemůže osobně i pocitově angažovat do každého případu, který projde ordinací.Navíc, ač lékař, je to chlap.Tahle diskuze je prostě super.Ani se nenaděješ, a budeš nám popisovat své vlastní dojmy.A klidně tykej....Měj se zatím moc hezky a dej na sebe pozor.Taky jsem chtěla ještě pro všechny poznamenat, že je opravdu dobré aspoň jeden týden v měsíci pít urologický čaj.Je nedodrý, ale zvyknete si. Piju jej dodnes. Občas se vám mohou objevit potíže s moč. měchýřem,takže jako prevenci to zkuste.Po operaci se mění struktura sliznice, může to pálit a štípat.Není to jen má zkušenost.No, a jinak ještě je vynikající brusinková šťáva.Ahojky Ikina
Evunce
Ikina
| 9. 2. 2010 11:16
Evunko ahoj,moc Tě zdravím.Získala jsem pár informací ohledně cvičení, tak se podělím. Snad Tě tím nebudu obtěžovat.Neprovádět cviky, kde musíme zatínat vnitřní břišní svaly.dojde k povolení vazů, co drží poš. pahýl a dojde k prolapsu stěn a moč. měchýře.V podstatě bychom taky neměly zvedat nic nad tři kg.A to už napořád.Dále nic, co způsobuje otřesy břicha a páteře.Nejvhodnější je chůze, jízda na kole,ale spíš rovinatý terén,plavání,Pilates, jóga,odlehčený aerobik.Osobně si myslím, že každý asi vyzkouší dle vlastního zvážení, co snese.Já jsem dost akční,tak volím plavání,výšlapy do kopců a teď, co je tak hnusně,orbitreck.Každé dva týdny chodím na masáže, to je moc fajn.Taky jsem začala s tím cvičením od Mojžíšové,je to opravdu dobré na břicho, zadek a pánevní dno.Je to sice proces dost zdlouhavý, ale výsledky mi přinese, já si věřím a vůli mám taky.Evunko, ráda bych se Tě zeptala, jak dlouho Ti odcházely stehy zevnitř.Mně 9 měsíců po operaci gynekolog vytahoval už potřetí stehy co se prý nějak prořezaly. Způsobovaly mně trošku problémy,teď je klid.Moc Tě zdravím, Ikina
ještě k zácpě
Ikina
| 9. 2. 2010 10:34
S těmi kompoty to ale moc nepřehánět,obsahují cukr a ten způsobuje kvašení,následuje plynatost.Do jogurtu si přimíchávám trochu ovesných vloček,nasekané ořechy a banán.Jím to 2 až 3krát týdně.Je to zdravé, syté,dietní a zmizely počáteční problémy se zácpou.Chce to také víc tekutin a pokud to jen trochu jde, tak pohyb. Nejlepší je chůze. A pokuste se zpočátku vynechat všechno,co je sladké,čokoláda, zákusky a pod.Ikina
zácpa
renima
| 9. 2. 2010 10:11
to samé co si zažila Evunka mám taky.V dobré víře,že jsem už v pohodě jsem si v sobotu dala řízek a snědla jsem pulku čokolády.Muka hrozný.Opravdu nejlepší je jíst dietně a hlavně co nejvíc jogurty a kompoty.Dnes je už fajn .Dnes si udělám žemlovku však ty moji caparti se na ni taky těší .
hezký den všem přeje Renča
Pro Evunku, Ikinu a Chacha
cikinka
| 8. 2. 2010 22:13
Holky, moc Vám děkuji. Tedy doufám, že Vám můžu tykat. Moc mi Vaše podpora pomáhá a Vaše rady jsou nad zlato.Doufám, že i já budu moci po operaci radit ostatním čekatelkám...
Ještě jednou, díky moc a moc si Vážím Vašich názorů a rad, ani nevíte, jak mi to pomáhá...Krásný večer...
pro čekatelky
evunka
| 8. 2. 2010 19:31
Jsem 9 měsíců po LAVH.Mám chronický střevní zánět,proto jsem se nejvíc ze všeho bála o střeva.Po operaci jsem jedla jen bílé jogurty s přesnídávkou,tolik jsem se bála plynatosti a nadýmání.Fungovalo to bezvadně.Když jsem přišla domů,myslela jsem si naivně,že problémy se střevy už jsou zažehnané a dala jsem si s chutí řízek,kávu a nějakou sladkost,jako na oslavu,že jsem to zvládla.Co následovalo,to bych nikomu nepřála.Šílený průjem,potom zase zácpa a bolesti při odchodu stolice jak při porodu.Znovu jsem nasadila jogurty a vše se srovnalo.Tak s tím jídlem opravdu pomalu a zkoušet co snesete.
Pozdrav všem holkám
Ikina
| 8. 2. 2010 15:32
Ahoj holky, tak jsem zase tu. Mám po tom nešťastném pádu blokádu krční páteře.Beru injekce a vyřizuju si ambulantně lázně co máme tady poblíž. Připadám si jako mo mozkové příhodě,ale pomalu se to lepší. Cikince a Kakajdě posílám virtuální podporu,holky, moc na Vás myslím.Mám pocit, že už jste obě klidnější,to je moc, moc fajn.Trošku se vrátím k probíhaným tématům.Problémy se stolicí a plynatostí se časem opravdu upraví samy. Ten kompot je dobrý nápad, zabírá to. Já jednou sáhla i na rostlinné projímadlo, jmenuje se Senný list.Při laparo hysterektomii mně zároveň provedli plastiku moč. měchýře,plastiku poševních stěn, hráze a vnější levé strany genitálií. Učila jsem se znovu močit i vyměšovat. Dnes po roku na to vzpomínám s úsměvem.Ovšem na bolesti po probuzení z narkózy a následné 4týdny nezapomenu nikdy,ani opiáty podávané 48hod. po operaci ty bolesti nedokázaly utlumit.Pomohlo mi velmi vědomí, že už nikdy nebudu mít žádný gyn. problém, neotěhotním(mám 4 děti) a že už konečně budu žít jako každá jiná zdravá žena.Měla jsem prolaps poš.stěny, sníženou a myomy deformovanou dělohu,pokleslý moč. měchýř a tím pádem deformaci celé levé strany.Intimní život nula.Operatér provedl špičkovou práci,naprosto nejde poznat žádný zásah,ani vizuálně,jako bych nikdy nerodila.Uvnitř taktéž. Nemám žádné problémy s únikem moči,výtok,bolesti naprosto nic.Po ***uální stránce vynikající. Já se na svou operaci těšila.Věřila jsem, že bude líp.Pozitivní přístup je důležitý.Těšte se na to lepší. Myslím na Vás a držím palce, Ikina.
HYSTEREKTOMIE
chacha
| 8. 2. 2010 14:19
Ahoj všem.Jsem tu za posledních čtrnáct dní po několikáté.Čtu co píšete a všem moc děkuji.Byla jsem čekatelka a moc mě vaše řádky pomohly.Šla jsem do nemocnice informovaná a připravená a to myslím vážně.Dnes je to týden co jsem měla operaci.Laparoskopicky jak dělohu tak oba vaječníky.No a ve čtvrtek ráno jsem už opuštěla nemocnici.Vše je přesně tak jak popisujete akorát ta bolest po probuzení byla šílená.Dostala jsem injekci a hned to bylo lepší.Každý den je znát.Musím se krotit a odpočívat.Svádí to něco dělat.Tak všem ještě jednou děkuji,ty co to čeká nebojte se zvládnete to.
Pro všechny
cikinka
| 8. 2. 2010 13:27
Ahojky, přes víkend jsem tu nebyla, byli jsme na horách a nebyla tam wifi, takže mi net nešel a já nemohla psát a ani číst Vaše příspěvky. Už jen 10 dní...Je to relativně daleko, ale přesto na to stále myslím a ač se snažím se zabavit, tak tu operaci mám neustále v hlavě. Jinak díky všem za rady. Už mám připravené 4 noční košile, vlhčené ubrousky, neperlivé vody, teď ještě přibalím Espumisan a švestkový kompot...Pro kakajdu: Na Homolce pouštějí 5. den po operaci, den operace se do toho nepočítá.. Moc mi pomáhá účast a slova povzbuzení těch , co již mají po operaci a jsou v pohodě. Holky, taky jste měly takový strach? Já jsem fakt posera....Myslela jsem, jak to v pohodě ustojím, ale nedaří se..

Tak Vám všem přeji krásný den a dobrou náladu..
Větry a zácpa
lisina
| 8. 2. 2010 10:36
Suhlasim s Valenkou2, nam tiez doporucovali kompoty, v nemocnici sme dostavali len svestkovy. Tiez doporucovali aby sme chodili, ja som sa snazila, mne to tak neprekazalo, ja som operovana vaginalne. Chodili za nami kazdy den rehabilitacne sestricky. Cviky, ktore som sa tam naucila /niektore/, cvicim dodnes, posilenie panevniho dna a dychanie do bricha. To dychanie do bricha mi pomahalo pri krcoch, bolesti som skoro ziadne nemala, jak tu niektore popisujete. Je to myslim prevzate z jogy. Okyslicujju sa tym vnutorne organy. Taktiez su vyborne prechadzky, to uz sa tu pisalo, ale to az v rekonvalescencii. Inac este som zabudla, doktor na vizite sa nas pytal na vetry, ked boli problemy, pomohlo sa liekmi, ktore ti dali v nemocnici. Prajem vela zdravia a cakatelkam aby sa nicoho nebali.
pro kakajdu
renima
| 8. 2. 2010 10:26
Nám davali espumisan v nemocnici když byl velký problém,a ten švestkový kompot je zaručený recept mám to už taky vyzkoušené ale až doma.Dobré jsou jogurty activie atd.hlavně po ránu.Hlavně se neboj sesřičkám cokoliv říct. S tím chozením po operaci vstala jsem už na JIPce ale na pokoji jsem chodila málo jizva docela tahala,pravda je že si tělo řekne samo.Chce to hlavně co nejvíc odpočívat a spát,aby jsi nabrala sílu. Věřím,že bude vše v pořádku a zdravím všechny na diskuzi Renča
zácpa, větry
Valenka2
| 8. 2. 2010 07:26
Všem čekatelkám.
Nám v nemocnci poradily švestkový kompot.Ve čtvrtek jsme byly s paní na operaci, v neděli a v pondělí jsme sluply kompot a v úterý jsme v pohodě zvládly stolici .Ten
Espumisan určitě taky sebou, protože jak se tam začnou kroutit střeva, neni to příjemný.S tím jsem začala taky v neděli.
S tím chozením nevím, měla jsem operaci břišní, plastický steh a protože to dost táhlo, tak jsem toho moc nenachodila a dokonce jedna už operovaná tady taky psala, že radily hodně chodit, tak se snažila a odnesla to bolestí břicha a krvácením.Tak nevím.Lepší je poslouchat tělo, ono si samo řekne kdy má dost.
Všechny Vás operované i Vás čekatelky zdraví Lída .
renima, evunka
kakajda
| 7. 2. 2010 19:02
Já jako čekatelka děkuji za každou čerstvou a navíc optimistickou zprávu. Je nějaký recept na větry a zácpu? Tady se psalo např. o espumisanu, někdo doporučoval co nejvíc chodit.
pro všechny
evunka
| 7. 2. 2010 17:12
Jsem 9 měsíců po LAVH /vše ven/ a můj muž tvrdí,že se tam vevnitř nic nezměnilo.Tak hlavu vzhůru,je to jen o psychice.Problémy s bolestí při odchodu větrů a stolice jsem měla velké.Samo se to upravilo.Zdravím všechny
odstranění dělohy
renima
| 7. 2. 2010 16:25
chtěla bych poděkovat za vaši diskuzi,našla jsem ji dnes celý den pročítám vaše rady,názory,pocity a děkuji za ně.A pro ty co čekají "nebojte se".Jsem 10 den po odstranění dělohy Wertheim-Meigsovou operací s resekcí levého ovaria.
je mi 34 let mám 3 krásné děti a našli mi adenocarcinom v děložním hrdle.Nejdřív mi děložní hrdlo amputovali v 9/2009 a ted v lednu po kontrole rozhodli,že mi nezaručí to,že karcinom není už v děloze a doporučili mi operaci.
Mám 15 cm jizvu na břiše,stehy střepatelné ale 10 den ještě jsou vidět.Po operaci jsem druhý den na JIP vstala bez problému jen ten strach z toho ,že mi prsknou stehy byl hrozný.3 den po operaci bylo dobře jen ty větry a stolice byli hrozný mám po třech dětech hemeroidy a to se bez pomoci nedá. Tak držím palečky všem co jsou po operaci a tem co čekají nemějte strach
rublicek
kakajda
| 7. 2. 2010 10:08
To je zajímavá vidina - jít třetí den po operaci domů V které nemocnici to bylo? Určitě záleží na konkrétním případu, ale ta možnost je optimistická...
pro aajinku
rublicek
| 6. 2. 2010 23:46
Ahoj aajinko, moje zkušenost s první delší narkózou je taková, že mně nebylo špatně, nezvracela jsem, ale měla jsem hrozně nízký tlak, přestože beru léky na vyšší tlak a nebyla jsem schopná ten den po operaci se posadit, motala se mi hlava, ale druhý den ráno s pomocí sestřičky jsem to zvládla k umyvadlu na pokoji a pak už to bylo jen čím dál lepší (p. dr. říkala, že je normální, že tlak po operaci klesá). Tenkrát mi do smíchu nebylo, necítila jsem ruce, nohy a připadalo mi, že mi končetiny modrají, ale uzdravování je rychlé, vždyť jsem šla třetí den po operaci domů a v naprostém pořádku. Neboj, vše bude dobré.
souhlasím s vwin a zdoban
rublicek
| 6. 2. 2010 23:32
Ahojky, i já musím reagovat a podpořit vwin a zdoban, u nás stejné zkušenosti, TEĎ je to lepší, žádný strach z otěhotnění (nikdy jsem nebrala antikoncepci), *** je uvolněný a naplno prožitý, potvrzuje i můj muž. Je to superrrrr! Zdravím
pro Verunu
zdoban
| 6. 2. 2010 19:54
Ahojky jsem skoro 2 roky po operaci/ komplet vše/,je to blbost co vám chlapi říkají, můj muž říká, že nic nepozná naopak ,že je to lepší a já to cítím taky tak. Jsme s mužem 32 let ,máme moc hezký vztah, mě je 51 a jemu bude teď v březnu 53 ,vše nám naprosto klape. Jestli vám vaši chlapi něco takového řekli tak je to spíš psychického rázu a měli by se nad sebou zamyslet. Hlavně si to taky nesmíte myslet vy,že je něco jinak. Zdraví Eva
aajinka
mmaki
| 5. 2. 2010 22:31
Ahojky!! Jestli jsi nebyla ještě v delší narkoze cca 1-2 h., tak je to pro tělo náročnější. Já jsem měla již 5 narkoz, ale většinou do té 1h. víc ne a probuzení bylo vždycky hrozný /zvracení, motání hlavy, migréna, zimnice,nevolnost/ . Řekla jsem o tom po příjmu aneztezioložce a dala mi vykapat těsně před uspáním a před probuzením něco na minimalizaci vedlejších účinků . Opravdu to pomohlo , ale brala jsem u toho i ty homeopatika/rozepsala jsem je na str.442/, tak nevím 100% čí to byla zásluha. Boleli mě záda a břicho jako při silnějším menses. Měla jsem zavedenou cévku/zaváděj v narkoze/, tamponádu a radon /hadička s nádobkou na krev/ v boku-to bylo spíš nepříjemný než bolestivý.Někdo měl radon v pochvě asi dle způsobu provedení operace.Prospala jsem to až do rána bez větších bolestí. Druhý den to již tak veselé nebylo, ale dalo se to za pomocí analgetik zvládnout. Potom je to už jen lepší a lepší. Určitě to zvládneš neboj
odstranění dělohy
aajinka
| 5. 2. 2010 18:26
Ahoj holky,právě jsem se zaregistrovala a koncem února jdu na odstranění dělohy,může mi prosím někdo napsat jak vám bylo po probuzení z narkozy.aajinka
k sexu po operaci
vwin
| 5. 2. 2010 18:01
Nedá mi to, abych nereagovala na dva příspěvky týkající se ***u po operaci. Když mě vyšetřoval doktor před propuštěním z nemocnice, řekl: "vše je v pořádku, Vaše problémy jsou vyřešeny a manžel ani nic nepozná, pokud mu to neřeknete". A četla jsem i nějaké články od lékařů na toto téma a všude ujišťovali, že to opravdu poznat není. Myslím si, že u některých mužů je to spíše záležitost psychická. Prostě měli strach, jak to pak bude a namluvili si, že to bude jiné, horší... a teď v tom setrvávají, mají to vsugerované. Hodně taky hrají roli řeči jiných chlapů o "vykuchaných ženských" - přitom mnozí z nich vůbec nemají potuchu, o čem to skutečně je. U nás s tím tedy problém opravdu není, naopak - žádná nutnost antikoncepce nebo "přerušování" - takže pohoda. A myslím, že dost žen tady psalo o tom, že manželé jsou v pohodě.
sex
Veruna
| 5. 2. 2010 10:08
Pro Chimer, máte přesný postřeh, pro muže už to není to co dřív, protože tam přece jen něco schází. Věděla jsem o tomto problému už od mládí, a když padlo slovo operace, oddalovala jsem ji co nejdéle a tak se mně to dařilo až do 51 let. Manžel je však stále velmi aktivní. Holt jim to musíme vynahrazovat vlídným chováním a jinými radostmi, aby nám náhodou ty chlapi neutekli. (nadsázka). Všechy ženy zdravim.
pro cikinku
kakajda
| 5. 2. 2010 00:21
Nazdárek. Maličký problém: nechceš si už číst o operaci a komplikacích atd., ale když ti budu psát pozdravy sem, tak tě to určitě bude nutit kouknout na nové příspěvky. Takže co s tím? Něco vymysli a napiš. Kakajda
pro kakajdu
cikinka
| 4. 2. 2010 21:42
No, ahojky Kakajdo, já se už bála, že když si odložíš termín, tak jsi na mne zapoměla. Jsem fakt moc ráda, že ses ozvala..
Pokud jsi dnes prožila takovou událost, tak se vůbec neboj operace, kdyby se ti mělo něco stát, tak se stalo dnes...Takže operace bude v poho ...Já se snažím na operaci nemyslet, nečíst nic o komplikacích a možných problémech po... To bych se musela zbláznit. V práci máme hektiku, takže se už vlastně docela těším , že si pár týdnů odpočinu..Pracuji hlavou a někdy je to dost vyčerpávající...
Včera dcera udělala poslední zkoušku a má dokončený semestr, takže mám velkou radost a zítra jdeme celá rodina na večeři.. Na víkend musím taky něco naplánovat, abych na to nemyslela..
Takže ti popřeji krásný večer a jsem fakt moc ráda, že ses ozvala, je to taková podpora. Jezdi opatrně, a opatruj se...Díky za podporu...
Ahoj cikinko
kakajda
| 4. 2. 2010 20:11
Ahoj spolučekatelko, jak jde život? Ráno mrzne, v poledne svítí slunce, večer přituhne, takový únorový koloběh... Dneska jsem v 7 hodin ráno projela jako každý všední den devadesátkou místem, kde se za hodinu srazila dvě auta - dva mrtví, dva těžce zranění, sanitky, vrtulník... To hned víc přemýšlím... a vymyslím, že taková operace na specializovaném pracovišti je určitě bezpečnější než cestování autem. Zdravím. K.
Hysterektomie
chimer
| 4. 2. 2010 06:29
Podstoupila jsem hy laparoskopicky (vaječníky mi nechali) 14.10.2009, ve 44 letech mě letité a zhoršující se problémy k tomu donutily, děkuji všem za příspěvky, díky jejichž přečtení, jsem věděla do čeho jdu a tak operace proběhla celkem v pohodě a po operaci v rámci možností jsem se také rychle zotavila, v nemocnici jsem byla 10 dní, hlavně kvůli vytahování stehů, na nemocenské 8 týdnů, tak se zdálo, že je všechno v pohodě, bříško občas pobolívalo, ale to se není čemu divit po takovém zákroku, že bych byla míň ženou, to mi také nepřipadalo, dokonce jsem při ***u po operaci zažívala to, co před operací ani náhodou, já ano, ale co můj partner? Když jsem se ho zeptala, jaké to po operaci je, řekl jen, že divné, usmála jsem se a odpověděla, že si bude muset zvyknout, ale nevím, připadá mi, že pro něj to prostě není tak jako předtím, ty výmluvy proč zrovna dneska ne, mluví za vše, otevřeně se ho na to zeptat bojím, co když mi řekne, že než takový styk tak raději nic, tak se trápím a čekám co bude dál. Možná mám jen přehnané pocity spojené s tou operací, ale je-li mezi Vámi nějaká žena s podobnými obavami nebo zkušenostmi, napište...
Hysterektomie
lisina
| 3. 2. 2010 12:10
Zdravim vsetky damy, som na tom podobne ako vy, tuto diskuziu som letmo citala este pred mojou operaciou / LAVH-deloha plus vajecniky/, pozorne som si ju docitala az po operacii /2.11.09/ . No a az teraz, ked som narazila na podobny problem s mocenim ako mam ja, som sa zaregistrovala. Ja som mala propad delohy, som si ju vykaslala, tlacila na moc. mechur, tak som si myslela, ze po operacii tieto problemy mat nebudem, opak je pravdou. No ale dufam ze sa to zlepsi, som objednana na urogynekologiu. Ma s tym niekdo skusenosti? Tesim sa na odpoved, svoje skusenosti a rady pridam aj ja. Osravedlnujem sa za moju slovencinu bez znamienok, ale inac na pocitaci pisat neviem, zatial zdravim.
pro Stepu
Valenka2
| 3. 2. 2010 07:36
Ahojky Stepo.
Jak se Ti daří?Měly jsme spolu stejný termín, zatím jsi se neozvala, tak doufám, že jsi v pořádku doma.
Ven zatím nechodím, je tady dost sněhu a nerada bych sebou někde plácla na zem.Do rána zase napadala spousta sněhu a padá a padá.Zítra jedu na kontrolu ke svému doktorovi, tak doufám, že bude vše v pořádku.
Zdravím Všechna děvčata a pěkný pozdrav ze Šumavy
Lída.
Pro Kakajdu
cikinka
| 2. 2. 2010 22:25
Ahojky, tak vidíš, jak to jde. Gratuluji, asi tě to stálo dost sil, ale zvládla jsi to. Tak a teď už si oddechni, relaxuj a nabírej sil. Vidíš, jak dokážeš překonat sama sebe, ta operace bude už v pohodě....
Taky jsem si udělala radost. S manželem jsme si koupili dnes v Ikee krásný botník do chodby. Je z masivu a mám z něj obrovskou radost. Zapoměla jsem hned na strach z operace a bylo mi mooooc fajn. Už nám stojí v chodbě....Tak se opatruj a mysli jen na hezké věci. Všem přeji krásný večer a úsměv na rtech...

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
5. 6. 2025 18:25
14451
jirinaova
4. 6. 2025 17:32
73454
rozvita.ruze
6. 5. 2025 05:55