Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

po operaci
kakamila8
| 11. 5. 2009 19:35
Ahojky všem tak to mám za sebou.Je mi fajn brali mě dneska ráno ve čtvrt na devět.trošku to bolí a malinko jsem zvracela asi z narkozy.Jinak můžu říct,že to opravdu nic neni.Všem držím palečky jako jste je držely vy mě moc děkuju
pro blanche
hella
| 11. 5. 2009 18:21
Ahoj milá Blanche, jsem ráda, že jsi zase ozvala a že jsi v pořádku. To že ti nevypadaly ještě stehy zjistila paní doktorka ultrazvukem? Jinak ti věřím, že máš obavu, zda budeš všechno zvládat. Mě už to napadá nyní, že vůbec nevím jak se mi podaří se jednou vrátit k normálu. Z toho nicnedělání zpět k tempu, na které jsem byla zvyklá. Ale zatím to ještě není a ještě dlouho nebude můj problém ("kroutím zatím druhý týden"). Tak se zase ozvi, milá Blanche, ráda si s tebou o tom v budoucnu zase popovídám. Měj se moc krásně. h.
pro všechny čekatelky i ty druhé
Blanche
| 11. 5. 2009 16:40
Ahoj,dnes jsem byla u gynekoložky na kontrole a dohodly jsme se, že po pěti týdnech po operaci tj.tento čtvrtek , zkusím jít do práce. Je mi dobře a při kancelářské práci se fyzicky neunavím. Jen si neumím představit ,jak vše budu zvládat, zvykla jsem si na pomalejší tempo.
Kontrola dopadla dobře, jen mi řekla, že mi stále ještě nevypadaly stehy a tak mám přijít 2.7.na kontrolu.Doufám, že mi stehy nebude chtít tahat? Taky mi doporučila začit pomalu cvičit cviky na posílení pánevního dna a dala mi brožůrku.pa Blanche
pro nadena
hella
| 11. 5. 2009 14:32
Ahoj Naďo, chápu, že se máš strach. Já už mám něco za sebou, ale téhle operace jsem se bála příšerně. Ale je to přesně tak, jak už tady psala některá z děvčat. Jak vkročíš do nemocnice, všechno z tebe nějak podivně spadne. Určitě tam budou i jiné operantky, které budou čekat na výkon. My jsme tam byly 4 a docela jsme se vzájemně "podržely " . Ale hlavně to celé neuvěřitelně rychle uteklo. Nejhorší je to čekání doma. Nevím proč.
A s tím tlakem si nelámej hlavu, některá z nás ho po operaci měla vysoký, některá nízký . Doktoři si s tím snadno poradí, pro to budeš na JIP a budou tě hlídat. Tak se drž a pak se nám ozvi. Držím palce. h.
pro darling11
hella
| 11. 5. 2009 14:16
Ahoj, já jsem právě nikdy takové problémy neměla, proto mě to tolik vyděsilo. Pročítala jsem před operací celou tuto diskuzi a vím, že některá z děvčat tento problém měla, ale nevěnovala jsem tomu téměř žádnou pozornost, protože jsem měla před operací, hrozně jsem se bála, řešila jsem, zda si ponechat vaječníky nebo ne a myslela jsem si, že "prdíky" je to nejmenší a když už to budu mít všechno za sebou, tak když přijdou, tak to nějak vyřeším. Jenže, když jsem tady pak bolestí málem lezla po zdi, tak jsem pochopila, že to zas taková maličkost není. Dnes už je to o trochu menší, ale minulý týden jsem měla pocit, že i porodní bolesti byly snesitelnější. Jinak stejně jako většina děvčat zde - něco málo udělám a musím si lehnout a tvrdě usnu.Tak se zatím uzdravuj a určitě si ještě napíšeme. Moc tě zdravím. Snad se z toho do léta vyhrabeme. pa pa h.
pro hellu
darling11
| 11. 5. 2009 13:09
ahojky
budu moc ráda když mi napíšeš a můžeme si vyměňovat vzájemně pocity.Křeče určitě časem přejdou určitě jsi trpěla větry i před operací, vid? Já v poslední době hodně a myslím, že se to lepší, snažím se o střeva dobře starat a nejíst nic co mi nedělá dobře. Ten švestkový kompot bych asi nemohla, vím, že je dobrý když to nejde na stolici, ale s tím zatím problém nemám. Já měla teplotu už v nemocnici,ale prý do 38 st. se to neřeší, tak se neboj, určitě to bude dobré. Musíme jen odpočívat a moc se nenamáhat. Jsem sama s dvěma dětmi, sice jsou už velké, ale do školy toho mají plno, tak je zase nechci moc zatěžovat domácími pracemi, ale snad ta domácnost beze mne chvíli vydrží. Ibalgin si klidně vezmi, třeba se ti trochu uleví. Tak se měj moooc krásně, uzdravuj se, jdu si zase na chvíli lehnout
pro nadenku
darling11
| 11. 5. 2009 12:58
Ahojky
moc děkuji za podporu při uzdravování a ty jsi určitě šikovná holka, tak to vše v pohodě zvládneš. Hlavně se ničeho neboj, no ono se to řekne, já vím,ve středu na tebe budu myslet a pak se určitě ozvi, tak hlavně hodně sil přeje
Ahoj
sportovkyne
| 11. 5. 2009 11:46
Já jsem před operací chodila 4 krát týdně cvičit, jezdila na kole.K tomu práce a rodina. Vše jsem zvládala sama.Někdy měl den málo hodin. Neměj strach, že nebudeš moc pracovat a nezvládneš to.Těd si to však užívám.Dáša
díky
nadena
| 11. 5. 2009 09:36
Ahojky a díky za povzbuzení, i když se to snažím nepřipouštět, tak je ve mne malá dušička. navíc jsem od malička hyperaktivní a myšlenka, že se budu doma nechávat "obskakovat" ,mě děsí.Ale vím od kamarádky, že byla jak plížící se stín a opravdu nemohla dělat nic, jenom spát.Měj se moc fajn a užívej si domácí péče a pohodlí
Naďa
pro darling11
hella
| 11. 5. 2009 09:34
Ahoj d11, jsem po operaci 13. den a stále nic moc. Křeče o kterých mluvíš mám stále(ikdyž nevím, zda to jsou křeče nebo bolest, když prochází větry kolem čerstvých vnitřních stehů). Zatím mě nikdo vnitřně neprohlížel, z nemocnice nás propustili bez vnitřní prohlídky a na gyndě se mám hlásit do 10 dnů. Řeším to švestkovým kompotem, Actimelem a Espumisanem, ale žádný velká úleva nenastala. 10.den jsem dostala dokonce teplotu 37,5 st., což mě dost vyděsilo, ale druhý den to bylo dobré. Už jsem chtěla volat do nemocnice a byla jsem z toho docela zoufalá. Nyní mi přijdou ty bolesti trochu menší než před několika dny, ale nevím, zda jsem si již na ně zvykla a nebo
jestli jsou opravdu o trochu menší. Uvažuji, že si vezmu něco na bolest, třeba Ibalgin, ale stále ještě váhám. Protože jsem o pár dni napřed, mohu tě informovat o dalším vývoji. Jinak břicho také celkem bez bolesti, stehy se mi už docela zahojily. pa pa h.
hysteroktomie
sportovkyne
| 11. 5. 2009 09:16
Ahoj

Já budu zítra 4 týdny po operaci kompletně i s vaječníky.Co Ti mohu poradit a vlastně všem další čekatelkám hlavně buďte v klidu a nepřipouštějte si žádný stres. Vemte si jen to pozitivní, co Vám to přinese a těšte se nato. Zjistíte, že to opravdu funguje. Mě bylo zle jen po narkoze a pak každý den se to zlepšovalo. Pak se nechte doma , pokud to jde hýčkat a užívejte si to. Kdy se Vám naposledy stalo, že se všichni starají. Takže držím palce a přeji hodně štěstí a žádné NERVY.
pocity
nadena
| 11. 5. 2009 07:34
Ahojky, já jsem poslední dva dny v práci a ve středu mám nástup.Závidí, že to máš za sebou a už jsi doma. Mám problémy s tlakem taky a hned po první injekci kolabuji a to i když ležím.Toho se asi bojím nejvíc, protože mám tak nízký tlak, že si po něm šlapu.Navíc teda nejsem hrdinka a nervy mám opravdu na pochodu. Přeji rychlé a bezproblémové uzdravování. Naďa
pocity po
darling11
| 10. 5. 2009 22:04
ahojky holky !!!!

Tak už to mám taky za sebou a jsem šestý den po operaci, včera mě pustili domů a už jsem se nemohla dočkat.Po operaci dělohy (vaječníky v pořádku tak zůstaly) mi bylo opravdu hodně zle, měla jsem moc nízký tlak, tak mi ani nemohli píchnout silnější opiát,ty hadičky které trčely z mého těla byly dost nepříjemné, nemohla jsem se ni otočit ,tak jsem měla otlačená záda a v noci kdy se mi to konečně podařilo otočit se na bok, tak jsem zavadila o drén a průšvih byl na cestě. No naštěstí si sestřička dobře poradila. Druhý den ráno kdy mi dokapaly infuze už to bylo lepší a lepší. Při propuštění probíhalo kontrolní vyšetření a ten prst ve mně, no hrůzaTed bříško pobolívá jen trošku. Nejvíc mě trápí křeče ve střevech,ale snad se to srovná. Beru Espumisan a koupila jsem si Actimel a dnes ty bolesti nebyly až tak intenzivní. Uvidím co bude dál. Děkuji všem za dobré rady a všem přeji brzké uzdravení,hodně sluníčka a odpočinku a těm co to teprve čeká hodně pevných nervů a optimismu a nebojte se !!!!
pocity po
darling11
| 10. 5. 2009 22:03
ahojky holky !!!!

Tak už to mám taky za sebou a jsem šestý den po operaci, včera mě pustili domů a už jsem se nemohla dočkat.Po operaci dělohy (vaječníky v pořádku tak zůstaly) mi bylo opravdu hodně zle, měla jsem moc nízký tlak, tak mi ani nemohli píchnout silnější opiát,ty hadičky které trčely z mého těla byly dost nepříjemné, nemohla jsem se ni otočit ,tak jsem měla otlačená záda a v noci kdy se mi to konečně podařilo otočit se na bok, tak jsem zavadila o drén a průšvih byl na cestě. No naštěstí si sestřička dobře poradila. Druhý den ráno kdy mi dokapaly infuze už to bylo lepší a lepší. Při propuštění probíhalo kontrolní vyšetření a ten prst ve mně, no hrůzaTed bříško pobolívá jen trošku. Nejvíc mě trápí křeče ve střevech,ale snad se to srovná. Beru Espumisan a koupila jsem si Actimel a dnes ty bolesti nebyly až tak intenzivní. Uvidím co bude dál. Děkuji všem za dobré rady a všem přeji brzké uzdravení,hodně sluníčka a odpočinku a těm co to teprve čeká hodně pevných nervů a optimismu a nebojte se !!!!
mmmmm
minka
| 10. 5. 2009 21:25
Ahoj, já jsem dneska 31 dní po opreraci a zítra nastupuju do práce. Jsem domluvená, že budu moci odejít dřív a když to nepůjde vezmu si pár dní dovolenou. Ta únava je na celé rekonvalescenci to nejhorší. Já dneska vyprala něšco prádla a uvařila oběd a pak na hodinku a půl usnula, tak to mám každý den, že nejpozději ve čtyři si musím chvilku lehnout. Neboj, nejhorší je ten začátek, když chceš něco udělat a ono to nejde. Lepší se to každým dnem a nakonec si musíš připomínat, že zvedat jen dvě kila, ale ono se bříško občas přihlásí, že jsi to přehnala Tak se drž, mě taky nebavila ani televize ani knížky, ale jestli máš vycházky, tak je plně využívej .
rekonvalescence
mmmm
| 10. 5. 2009 19:54
Tak mám 10tý den po operaci. Tři dny jsem tu měla mamku a ta mě hlídala na každém kroku, takže jsem fakt nic nedělala, byla jsem z toho dost otrávená. Pak odjela a já běhala jak srnka po skalce a kytičkách, zalévala jsem tou nejmenší konvičkou, uvařila oběd, umyla nádobí a odpoledne jsem totálně lehla vyčerpáním. Pak už mě žádná osoba nemusela hlídat, protože to nešlo. Zítra jdu na kontrolu ke svému gynekologovi, jsem dole šitá a tak z toho mám docela strach, jak to bude ze mě párat, mám tam 5 stehů. Vůbec mám ze zítřka strach, jak to vše zvládnu, jdu se podívat do práce, kde musím udělat uzávěrku, to je prácve tak na 3 hodiny a pak k tomu doktorovi. Dneska jsem prospala skoro celý den a tak tedy nevím........ Cítím se celkem dobře, akorát mě to ještě při močení pálí, nevím proč ??? A ta celková únava je děsná. Sice se to každým dnem zlepšuje ,ale jsem asi moc netrpělivá a chtěla bych, aby mně bylo dobře hned. Musím si vymyslet nějakou pro mě přijatelnou činnost, abych se trochu zabavila...
operace
kakamila8
| 10. 5. 2009 16:16
Ahojky všem tak jsem v nemocnici zítra mě to čekáje mi fajn dali mi klistýr a dostanu injekci.Tak se ozvi až to bude za mnou.Tak zatím ahoj
Názor lékaře
workio
| 9. 5. 2009 15:17
Ahoj všem, dnes jsem četla zajimavý článek a budu se tím řídit. Jeden významný lékař si dělal vlastní studii na pacientech a má po x letech tento názor:
Pacient by neměl být depresivní a musí své onemocnění brát sportovně. Po 15 letech výzkumu jsem si všiml, že pacienti, které se podařilo držet v dobré náladě, jsou stále v plném zdraví. U plaček vyléčení bylo problematické a někdy se nezdařilo. Toto je tajemství mé doktorské kuchyně. Držím se zásady, že ke hrobu se má člověk prochechtat.
Tak co, budeme to brát sportovně? Asi nám nic jiného nezbývá. Už aby to bylo za námi.
Kakamila
vwin
| 9. 5. 2009 12:33
Držím palce, umím si představit, že dneska jsou to nervy, ale uvidíš, že zítra to bude lepší. Aspoň mně to takhle říkala kolegyně, která už měla operaci 5 roků za sebou a měla pravdu. Fakt je nejhorší do té nemocnice vlézt, pak už to jde všechno tak nějak samo. Doma jsem kolik dní před operací špatně spala a v nemocnici jsem se vyspala jako mimino. Už jsem prostě byla smířená s tím, že je to nevyhnutelné. A v den operace jsem už ráno dostala nějaké uklidňující tabletky a tak jsem do 13 hodin, než mě odvezli na sál, stále pospávala. Uvidíš, nebude to tak hrozné, to už tady psaly všechny holky přede mnou. A teď tady tobě i ostatním čekatelkám budeme držet palce a těšit se, až se ozveš po návratu z nemocnice. Drž se, ahoj.
nástup do nemocnice
kakamila8
| 9. 5. 2009 09:17
Ahoj všem tak zítra nastupuju do nemocnice.Dneska se pomalu zbalím mám tam být do dvou hodin.Nervy pracujou pořád na to musím myslet.Určitě se ještě ozvu.Všem moc děkuju za všechno.Petra
pro všechny holky bez dělohy
hella
| 8. 5. 2009 18:36
Ignoranty neřešte! Zbytečřná ztráta času. Myslím, že naopak je docela fajn, že ženám, které již nechtějí mít děti, dnes dělohu odebírají. když se z toho vyhrabeme, ma to i výhody (když pominu chybějící menzes, což je výhoda hodně velká), tak např. moje maminka je z generace, kdy se na pokleslé děloze prováděla plastika a má s tím problémy dodnes. Kdyby ji tehdy dělohu rovnou odebrali, měla dnes pokoj. Moje bývala kolegyně byla na hysterektomii v 72 letech (konečně se odhodla po letitých problémech), my už to mame za sebou a budeme mít klid. V nemocnici jsem ležela s paní, které bylo 58 let,byla po hysterktoskopii, měla myomatozní dělohu, a byla pravidelným "hostem" na této klinice, ale i přes doporučení lékařů si dělohu chtěla ponechat. Dodnes jsem nepochopila proč, k čemu jí v 58 letech byla. Slyšela jsem totiž názor, že je klidně možné, že přijde i doba, kdy s rozvojem miniinvazivních metod v medicíně si budou dávat ženy , které už nechtějí mít děti, vyjímat dělohu dobrovolně za peníze, aby už nemusely menstruovat ,aby nechtěně neotěhotněly ( 100 %ně spolehlivá antikoncepce) a hlavně měli do budoucna klid. Nedovedu si sice momentálně představit, že bych na tento zákrok šla dobrovolně, ale co víme, co přinese budoucnost. Před sto lety taky nikoho nenapadlo,že by někdo mohl dobrovolně podstupovat bolestivé plastické operace. No a dnes je to velká móda. Takže holky klíd, říkejme si, že jsme IN. Ale hlavně, mame do budoucna o jednu starost méně.
pro minka
hella
| 8. 5. 2009 18:01
Ahoj Lenko, děkuji za radu, zitra si opatřím v lekárně Espumisan. Něco jsem o tom zde četla před operací, ale nečekala jsem takovou bolest. Musím to prodýchávat jako porodní bolesti a hlavně člověka hned napadá ta nejhorí varianta, že neco není v pořádku a že se budu muset vrátit do nemocnice. Nikdy jsem podobné problémy neměla a absolvovala jsem 2 císařské řezy a laparoskopické vyšetření, proto mě ty hrozné bolesti tak vyděsily. Ještě jednou moc děkuju a zase někdy ahoj.
h.
hella
minka
| 8. 5. 2009 17:20
10 dní po LAVH je to úplně normální, vždyť do nás napustili asi 3litry vzduchu-četla jsem to v operačním protokolu. Mě pomohl Espumizan, dávali nám ho i v nemocnici. Jsem po zákroku 29 dní a s větry mám pořád potíže. Nejhorší je, že se mi to občas "bublá" přes vaječníky, to dost bolí. Řeším to tím, že po obědě a večeři beru dva Espumizany a je to lepší. Taky pomáhá chodit, chodit, chodit, střívka se rozpohybují a jde to líp ven - a jsou to občas pěkný rány .
Lenka
kalo
minka
| 8. 5. 2009 17:16
Jo, to jsou ignoranti. Oni si neuvědomují, že to neděláme z rozmaru, ale ze zdravotních důvodů. Na to jsem si vytvořila svojí vlastní zaklínací větu: NEBUDU ŽENSKÁ, ALE Z D R A V Á ŽENSKÁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Už manžela neřeším, jen si připadám, že jsem si vzala mimozemšťana, protože to jinak není možný, aby tohle prohlásil inteligentní člověk - ten můj je inženýr .
Lenka
pro Keri
hella
| 8. 5. 2009 13:52
Milá keri, děkuji za Tvůj příspěvek. Před operací jsem tuto celou diskuzi pročítala, ale nevěnovala jsem tomuto problému velkou pozornost, protože jsem měla z operace velký strach a toto mi přišlo, že pak už to nějak vyřeším. Operaci mám za sebou, ale nevěřila bych, jak tento problém může být nepříjemný, protože jsem nikdy nic podobného neměla. Vzpomínám si, že jsem na těchto stránkách o tomto problému občas něco četla, ale mě vyděsila intenzita bolesti. Měla jsem z strach, že to není normální. Že je něco v nepořádku. Příští týden pujdu na kontrolu, tak snad mi poradí doktror a nebude to nic vážného. Ještě jednou díky h.
pro hellu
Keri
| 8. 5. 2009 12:10
Ahojky, nemám za sebou operaci metodou LAHV, ale vaginálně a jediné co jsem řešila už v nemocnici asi třetí den po operaci byly větry a bolesti s nimi spojené. Dali mi takovou úzkou trubičku, kterou jsem si sama zaváděla do konečníku, aby se mi líp "ulevovalo" a taky si jemně masírovala břicho. Doma to bylo hodně nepříjemný první týden, byla jsem ale hned do pěti dnů po propuštění na kontrole u lékaře co mě operoval a řekla mu o bolestech.
Změnil mi léky, které jsem brala kvůli špatnému krevnímu obrazu (železo) a pak už bylo líp. Do 14dnů se vše dalo do pořádku. Psalo tady hodně z nás, že měly problémy tohoto rázu po operaci...
Tak ať jsi brzy bez trápení! Měj se hezky! Keri
pro absolventky - problém po LAVH
hella
| 8. 5. 2009 09:52
Milé absolventky, obracím se na vás s problémem, který mě momentálně dost trápí. Jsem 10 dní po LAVH a mám velké prolémy se zažíváním. Resp. velmi bolestivé větry a stálý tlak na konečník. Měla jste některá podobné potíže? Byla bych vděčná za jakoukoliv radu. h.
pro nadenu
kalo
| 7. 5. 2009 22:23
Tobě taky hezký večer.
I já začínám být nervózní a podrážděná, ale je to tím okolím. V práci se to nějak rozneslo, no a to víš - babinec a samé blbé otázky.
Jsem ráda, že je delší víkend a "milé" kolegyně uvidím už jen v pondělí.
Eva
pro minku
kalo
| 7. 5. 2009 22:12
Ta památeční věta se mi moc líbí.
A je to pravda.
Pokud jde o manžela, já jsem rozvedená a taky trochu řeším peníze. Neschopenka nic moc.
Navíc můj přítel prohlásil, že bez dělohy už nebudu ženská...A když zklamou i ti nejbližší, tak to bolí nejvíc.
Psala o tom IK 19.2.2007 hned na první straně této diskuse. Její příspěvek mi moc pomohl.
Eva
čekatelka
nadena
| 7. 5. 2009 21:55
Hezký večer všem ,nejen čekatelkám.....
Jak se mi blíží termín operace, tak jsem sama sobě pekelně protivná.Jsem nervózní, podrážděná,ale to není asi nic nového.Myslím, že jste si tím prošly všechny.Navíc nervy v práci, organizační změny a místo podpory mám kolem sebe podrážděné kolegyně.Příští týden touto dobou budu ležet na nemocniční posteli a zase čekat, kdy na mě druhý den přijde řada.To slovo "čekat", začínám nesnášet.....tak jsem se tady malinko vypovídala a je mi trochu líp....ahojky Naďa.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
helena.07
14. 6. 2025 20:13
14505
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
jizerka
14. 6. 2025 22:26