Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

pro Geminia
vwin
| 7. 5. 2009 16:34
Dnes jsem byla u lékaře, nějak zapomněl, že jsme se na dnešek domluvili, že budu chtít ukončit pracovní neschopnost. Zase mi říkal, že je běžné po operaci řezem být doma dva měsíce, ale nakonec mě tedy do práce pustil od 11.5. (a 20.5. to budou dva měsíce od operace, tak se jedná vlastně o pár dní). Já už se taky doma nudím, jím a kynu. Tak raději do práce. V kanceláři se přece nemáhat nebudu, neměl by to být problém, když se cítím dobře. Doma už dělám všechno, jen opravdu nadále nic nezvedám. Ptala jsem se na nějaká omezení - bylo mi řečeno opravdu si dát pozor na zvedání věcí a v tom ostatním prý "břicho vám řekne, co můžete a co ne". A pohl.abstinence prý má být 6 týdnů - takže to už je za námi, zítra to bude 7, takže třeba se o víkendu odhodláme. Ale jak to tak cítím, asi to bude těžší než před xx lety poprvé...
Pro kalo
Geminia
| 7. 5. 2009 15:29
Hysteroskopie se dělá při krátkodobé narkóze, taky jsem na ní byla před hysterektomií.. to člověk vůbec nic necítí.. jen je chvilku po přivezení ze sálu vláčný.. mě tedy děsně bolela ramena a nohy (to prý jak se tělo v narkóze uvolní).. a při další, dlouhodobé narkóze už nic.. asi už si tělo zvyklo
Pro minku
Geminia
| 7. 5. 2009 15:22
Ty jsi byla na LAHV, pouštěli tě dřív z nemocnice a dřív se prý hojí.. uvnitř asi ne, to je pro všechny stejné.. Já se cítila taky dobře, povalovala jsem se prvních 14 dní, pak už jsem obstarávala celou domácnost.. jen jsem se nenatahovala, netahala těžké, nestála dlouho u sporáku, neluxovala - to až po 5. týdnu..
Od pátého týdne jsem se fakt doma nudila.. ne že by nebyla práce, ale tu jsem zase nemohla dělat
Ale zaměstnala jsem se a uteklo mi to..
Taky tě chápu, že jdeš pracovat, nemocenskou dostaneme bůhví kdy (prý nedostaly ještě ženské z ledna ), tak budeš potřebovat každou kačku.. a vidím, že jsi rozumná, že se s jeho odchodem nekácíš..
Přeju ti dobrý nástup do práce - ahoj Alena
kuk
mindda
| 7. 5. 2009 10:15
Dík za odpověď, manžel už čeká 2 měsice, ale nic neříká , ví že to bude až budu chtít já, měla jsem starch dřív, aby se něco nestalo, ale teď už snad nemá co. Jsme přece dospělí . je mi 41 a tak už to není tak jako když nám bylo 20let. Už se na ten *** tolik netřesem a taky pracovní vytížení obou je dost velké, takže chodíme spát každý jindy. Teď si na to čas určitě už udělám, a snad tomu zase přijdem na chuť. Jo mám ještě dotaz na všechny ostatní, jak je to s koupáním , myslím termály, bazén , moře a tyky poležení ve vaně. Nevím za jak dlouho se můžeme někde namáčet. Zatím se jen sprchuji, ale byla jsem teď 3 dny na termálech , parta se koupala , ale já tam raděj nešla , měla jsem strach z infekce. Porádite někdo? Díkmindda
pro minku
kakamila8
| 7. 5. 2009 09:41
Je to stres před operací.Jdu na první velkou tak tam ten strach je.Ale snažím se na to nemyslet.
Geminie - tak já nevím...
minka
| 7. 5. 2009 09:17
Dneska 4 týdny po zákroku, cítím se dobře po těle, jen maličko pobolívají snad vaječníky. V pondělí byla kontrola na gynekologii, všechno je v pořádku, jen jsou tam ještě nějaké stehy, které "budu trousit", jak řekl pan doktor. Chtěl mě pozvat na další kontrolu za 14 dní, ale já mu řekla, že chci od 11.5. do práce a netvářil se proti.
Měla jsem LAVH, z nemocnice mě pouštěli 3. den po zákroku a někde jsem teď četla, že právě tahle metoda umožňuje nástup do práce již po 3 týdnech.
Nic těžkého netahám, včera jsem utřela poprvé prach a trošku to "pofackovala" k obrazu svému a cítila se tělesně dobře a psychicky výýýýýýýborně.
Jsem domluvena, že si práci budu prokládat dovolenou. U mě je to trošku taky o penězích, manžel to sbalil a požádal o rozvod..... no a už z něj nedostanu ani korunu.
kakamile8
minka
| 7. 5. 2009 09:06
Jo, to znám, po operaci se neprobudím, něco se po.........., moc koukáme na americký filmy . Říkala jsem to doktorovi a on prohlásil památeční větu - ŽÁDNEJ DOKTOR NEMÁ ZÁJEM, ABY MU NA STOLE ZŮSTAL PACIENT. Říkala jsem si jí dokola místo toho, že se neprobudím a všechno bylo OK. Pak jsem si uvědomila, co všechno chci ještě prožít a že vám musím napsat, jaká byla operace .
pro Blanche
kalo
| 6. 5. 2009 23:15
Tak jestli zvládáš chřipku hůř než pooperační stav, o tom si pak můžeme napsat. Ale až se vrátím z nemocnice.
Letos jsem měla zlomený nos i chřipku a stihla taky jednu hysteroskopii v narkóze. Už se těším, jak budu srovnávat. Možná máš pravdu, že ty bolesti po hysterektomii nejsou tak hrozné...

Eva
vaječníky
kalo
| 6. 5. 2009 23:02
Já jsem se měla rozhodnout, jestli dám dělohu pryč a pokud jde o vaječníky, bylo mi řečeno, že je ženám do 45 let ponechávají. Jak to bude doopravdy, dám vědět.

Eva
měsíčky
kalo
| 6. 5. 2009 22:56
Já mám nástup 12.5. a taky se bojím, abych nedostala měsíčky. Gynekoložka mě sice zásobila hormony, ale člověk nikdy neví. V nemocnici termín posouvat nechtěli, prý buď to vyjde nebo ne. Tak to neřeším, čekám a uvidím.
Eva
narkóza
kalo
| 6. 5. 2009 22:49
Během jednoho roku to bude moje třetí narkóza a taky mě napadají občas myšlenky, co kdyby...V celkové anestézii jsem byla 2x a letadlem jsem letěla taky 2x. V obou případech to poprvé byl obrovský strach. Podruhé jsem pak říkala na sále jak mě budili: ještě chvilku.
A v letadle i přes turbulence to byla paráda.

Eva
Ta za týden (možná malinko víc) můžeme čekat návrat
Geminia
| 6. 5. 2009 11:53
návrat 3 děvčat.. ještě jsem zjistila, že dnes nastupuje taky kapujda.. jde taky na řez a já se vrátila za týden a jeden den..
Držíme palečky i pěsti všem děvčatům.. asi hlavně zítra, dnes mají jen nástup
Alča
pro verunice
Geminia
| 6. 5. 2009 11:07
ahoj Věrko,
zatím jsem nožky hore mít nemusela.. v pohodě to zvládám.. ale doma víc odpočívám.. tělo si řekně samo..
Měj se fajn Alča
pro hella
Geminia
| 6. 5. 2009 11:04
Přesně tak, jak píšeš.. může mě chytit slepák, zlobit tlusté střevo.. to už to mohli taky vyndat Tak si budeme přát, aby naše rozhodnutí bylo dobré a byly jsme zdrávy.. a všechna děvčata taky samozřejmě..
Alča
Pro kakamila8
Geminia
| 6. 5. 2009 10:58
Nad tím, jestli se probudíš nesmíš takhle přemýšlet.. já šla (a stovky dalších lidí v republice) na operaci pár dní poté, co zemřela ta mladá paní po plastice.. Večer před mým nástupem byl ve střepinách nějaký doktor a mluvil o tomto tématu. Říkal: Jestli se probudíte po narkóze je stejné jako letět letadlem. Taky může potencionálně každý spadnout a přece lidi lítají. A v porovnáním s letem je narkóza bezpečnější".
Asi ji nesnáší každý stejně, ale něvěřím tomu, že by si to doktoři a sestry nehlídali.. prostě se probudíš a budeš se zotavovat a basta!! A těším se až tu budeš psát, že to máš za sebou Alča
pro bubacka
verunice
| 6. 5. 2009 10:14
Ahojky, soucítím s tebou. Mám už to 6 týdnů za sebou a musím tě ujistit, že já jsem se taky hodně bála předem, ale dneska už se cítím skoro ok.
Neboj, doma to zvládnou taky sami v pohodě a budou se na tebe těšit, až se vrátíš z nemocnice domů. Držím ti palce, aby vše dobře dopadlo a pak už bylo jen uzdravování. Hlavně ze začátku se opravdu šetři, jak mi pravil můj pan doktor, tělo si řekne, kdy má dost práce (a u mne to opravdu tak působí). Už udělám hodně domácích prací,uvařím i trošku na zahrádce jsem pracovala. A o víkendu jsem i trošku na kole udělala asi čkm vyjíždku (ale jen nenáročnou). Ale ze začátku po propuštění z nemocnice jsem asi dva týdny jen seděla venku, protože bylo krásné počasí a tak nejen že jsem si přečetla nějakou tu knihu, tak jsem se i krásně opálila a hlavně odpočinula.
Držím palce ať už to máš za sebou . věra
pro Geminii
verunice
| 6. 5. 2009 09:58
Ahojky Alčo, děkuji za Tvou připomínku . Ze začátku jsem byla hodně skeptická ze svého zdravotního stavu, protože rána se hodně špatně hojila /nechtěl řez srůstat/. Ale teď jsem šest neděl po operaci a už se cítím skoro docela v pohodě. I já dělám administrativní práci, mám sice taky hodného šéfa, ale nevím jestli natolik jako Ty, aby mi toleroval "nožky na trnožky". Ale za 14 dní jdu na kontrolu a doufám, že potom už půjdu do práce. Mám hodné kolegyně, tak doufám, bude-li třeba, to zvládneme spolu.
Měj se hezky, Věra
pro Minddu
KuK
| 6. 5. 2009 09:33
Ahoj Minddo, já byla na operaci 23.3. První "zlobení" nebylo opravdu nic moc, dost jsem se bála,ale myslím, že nemá cenu čekat další měsíc. Pomalu to zkoušíme a začíná to být docela pěkné. Hlavně aby byl partner opatrný a něžný. Ono to přijde samo Kuk
Pro Kakamilu8
KuK
| 6. 5. 2009 09:28
Ahoj Kakamilo8, já na operaci čekala3 měsíce a během nich se mi postupně měsíčky také posouvaly. 2týdny před operací jsem byla úplně na mrtvici, jestli to vyjde, nebo ne. Při představě, že budu čekat další 3 měsíce na nový termín a že při mé nepravidelnosti to bude opět nejisté jsem byla úplně vyřízená. Nakonec jsem zavolala přímo do nemocnice, kde mi termín posunuli pouze o týden. Bylo to sice později, delší čekání, ale vlastně výhra. Ber v životě všechno jak přijde. Říkej si, to co nemohu ovlivnit, nemá cenu řešit. Držím ti paleček, ono to přijde až bude ta vhodná doba KuK
pro kakamila8
hella
| 6. 5. 2009 09:25
Milá Petro, určitě se po operaci probudíš, na to vem jed! Ujišťuju tě, že mě napadaly úplně stejné "kraviny". Ale znáš to přísloví : STRACH LŽE A TY MU VĚŘÍŠ.
Tak pa pa a ničeho se neobávej..Brzy už bude líp. h.
pro Geminia
kakamila8
| 6. 5. 2009 09:15
No nebudu nad tím moc přemýšlet i když občas mi to nedá.Uvivíme bud to dostanu nebo né.Moc ti děkuju za všechno.Určitě se ozvu.Petra
pro hellu
kakamila8
| 6. 5. 2009 09:11
Ahoj moc děkuji za povzbuzení.Nechám to osudu uvidímejenom jsem to chtěla mít už za sebou nervi pracují. tolik už na to nemyslím.ale jsou chvilky kdy přemýšlím nad tím jestli se vzbudím po operaci a tak dál.Určitě se ozvu.Moc děkuji Petra
pro geminia
hella
| 6. 5. 2009 09:11
Ahoj Aleno, děkuji za pozdrav. Právě jsem dopsala příspěvek pro kakamilu8. S těmi vaječníky jsem to řešila skoro 2 měsíce. Byla jsem bezradná. Jeden den už jsem měla jasno a druhý den jsem zase úplně změnila názor. Hledala jsem informace všude kolem. Do nemocnice jsem šla nerozhodnutá. Večer těsně před operací jsem měla ještě prohlídku a pohovor s paní doktorrkou , která mě měla operovat a ta se též v mém věku přikláněla k variantě odtranit je. Nakonec jsme se dohodly, že pokud budou v pořádku, vaječníky mi ponechají. Dopadlo to tak, že vaječníky mám, vzali mi pouze dělohu. V první chvíli jsem byla ráda, že ten zákrok není tak radikální, ale zda to bylo správné rozhodnutí ukáže až čas. Snad toho nebudu někdy litovat. Ale říkala jsem si, že si člověk nemůže dát preventivně vyoperovat všechny orgány jsen proto, aby se v budoucnu vyhnul nemocem. Ta nemoc může přijít kdykoliv a odkudkoliv, kde to člověk vůbec nečeká. Každý se musí prostě rozhodnou sám za sebe, protože nakonec důsledky ponese také sám. Měj se krásně a díky za tvůj příspěvek v době, kdy jsem toto dilema také řešila. h.
majdak vwin sex
mindda
| 6. 5. 2009 09:08
Holky jsem ráda , že jste na toto citlivé téma zavedli řeč, já jsem po vag. hyster. 8týden, a mám ještzě nějaké jodové čípky, měla jsem divný výtok, ale po nich to prý můžu už zkusit, ale doktor řikal . že jako 16ctka, která začíná. Mám taky strach , jaké to bude, ale jednou k tomu musí dojít. Když píšete , že poprvé to není nic moc, tak se nechám překvapit. Ale zase máme tu výhodu, že u toho nemusíme být ve stresu, že otěhotníme. A máte někdo další zkušenost jaké je to po druhé atd? Já mám strach že to bude poprvé a pak další měsíc nic, aby se tam tomu uvnitř nic nestalo. Doktor mi ani žádný konkrétní datum neřek od kdy může být ***, jen prý až doberu ty čípky a to už bude po 8týdnu. Tak já počkám na vaše další přispěvky a pak se na to vrhnu. Všem přeji hezhý den i když u nás na moravě prší a všem čekatelkám ať se ničeho nebojí, stach je větší bolest , než samotná operace.Mindda
pro vwin
Geminia
| 6. 5. 2009 09:01
Ahojky, prodělala jsem stejnou operaci a po 7. týdnu jsem šla do práce.. Kancelářská práce se dá dělat, jiná už asi hůř.. ale fakt záleží na tvém pocitu, na co si troufáš.. já jsem dělala přesně co ty, žehlila jsem vsedě a vestoje, střídala jsem to a ne velké kupy, od začátku vařila, občas opláchla nádobí.. Jen delší vyvařování je náročnější, to jsem se cítila unavená.. proto jsem vařila hlavně jídla co se vrznou do trouby, případně typu eintopf Krájení a jiné práce jsem dělala vsedě, i když zpočátku mi delší sezení dělalo problém..
A na zahrádce jsem už řádila.. ne s velkou motykou, ale jen pletí, sázení, samo u těžších věcí za pomoci rodiny..
Ale bacha na hrabání.. ona i ta motyčka nic moc.. zpočátku lehce, chvilku, víc odpočívat.. já mám teď aspoň čas se posadit a podívat na tu krásu kolem.. jak všechno kvete..
Jak se začneš cítit unavená nebo tlak v bříšku, zahodit nářadí a odpočívat.. nejlépe vleže První víkend na chatě byl náročnější, druhý už mě manžel musel krotit
Měj se krásně a opatruj se Alena
pro Emanuela
soptik
| 6. 5. 2009 08:53
Ahojík, o lázně jsem si neříkala sama, ale navrhnul a napsal mi je sám Dr. Ale být tebou se nebojím na ně sama zeptat. Mnoho Dr. to automaticky nedělá. Já mám Dr. , který tam přímo pracuje, tak proto se mě asi automaticky zeptal a navrhnul. Za zeptání nic nedáš a určo si v lázních pěkně odpočineš......po rekonvalestenci se ozvu jaké to bylo
Kakamila8
Geminia
| 6. 5. 2009 08:51
Opravdu si s tím nedělej starosti, prober to na předoperačním.. uvidíš, co ti doktor řekne.. no a kdybys dostala měsíčky, prostě zavolej do nemocnice, svět se nezboří.. hlavně si s tím nedělej hlavu (se mi to kecá, ale taky jsem se takhle přesvědčovala ), psychika je důležitá..
Klídek, to neřeš
Ahoj Alena
pro kakamila8
hella
| 6. 5. 2009 08:48
Ještě jem ti chtěla napsat, že jsem též volala do nemocnice, kde mě měli operovat, a tam jsem se dozvěděla, že přásky na oddálení menzes dávají těsně před operací neradi, jen v nezbytných případech.nebot prý zvyšují krvácivost pri operaci (zřejmě není dobré udržovat před operací krví prosáklou děložní sliznici. Nevím, na detaily jsem se už neptalala, je to jen moje doměnka). Pak jsem to ještě říkala své obvodní lékařce a ta mi to potvrdila. Nejlepší by prý bylo, kdybych bývala začala brát prášky 16. den cyklu a odmestruovala v plánovaném termínu a na operaci byla již po menzesu, ale to jsem, bohužel, neudělala, protože jsem myslela, že to normálně dostanu jako jindy. To se nestalo! A pak jsem na tom byla stejně jako ty. Když jsem volala do nemocnice, bylo na přášky pozdě. Tak mi to bylo sděleno. A já neměla důvod tomu nevěřit. Možná jiný lékař na to může mít jiný názor. V každé nemocnici je jiná praxe. Já jsem to nechala osudu. Tak zatím pa pa. h.
Vaječníky
Geminia
| 6. 5. 2009 08:47
S těmi vaječníky je to ošidné.. co doktor, to jiný názor.. a pak semáme, my laici, rozhodnout.. Já jsem o tomto debatovala s několika doktory, hledala na internetu a vyšlo mi 1:1 vzít nebo nechat.. Bude mi sice 50, ale při operaci prý zjistili, že mám vaječníky úplně v pořádku, proto mi je nechali (tak jsem to podepsala před operací).. znám sice případy, kdy později dělaly vaječníky problémy, ale znám i osobně ženské, co prodělaly částečnou hysterektomii (vaječníky jim nechali) i v o hodně mladším věku (třeba 37) , dnes už to jsou paní po 60 a žádné problémy neměly a nemají.. ostatně vaječníky můžou zlobit i ženy, co po hysterektomii nejsou, úplně zdravé..
Nechtěla jsem brát hormony, proto jsem se tak rozhodla.. Teď se cítím nádherně, balíky vložek jsem věnovala švagrové (jsou tam 3 ženské )
Zatím jsem neměla ani migrénu, kterou jsem mívala při menstruaci, prý hormonální nerovnováha.. vaječníky sice hormony produkují, ale v těle se něco změnilo.. tak doufám, že to tak zůstane.. to byl další problém, co mě trápil Zdraví Alena
pro hella
Geminia
| 6. 5. 2009 08:33
Ahoj Heli, vidím, že už jsi doma a můžeš radit ostatním..
A že to nebylo tak hrozné? Strach (a myslím, že neodůvodněný) je víc před operací.. jak psala správně seminko, spíš je to strach z neznámého..
Jsme moc ráda, že jsem našla tohle fórum na netu už před operací a můžeme se tu navzájem povzbuzovat, radit a sdělovat svoje pocity.. Proto jsem šla do nemocnice klidnější.. ale říkala jsem si: Musí to být, operací se zbavíš problémů, co máš, tak nezmatkuj
Krásný den a dobře se opatruj Alena
A jinak se musím pochlubit, že dcerka udělala zkoušky na osmileté gymnázium, je zapsaná, tak budeme mít od září doma studentku

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
15. 6. 2025 18:10
14508
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
Elsa
15. 6. 2025 18:11