Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

mmmm
mmmm
| 27. 4. 2009 07:17
Tak za chvíli odcházím na autobus a jedu do boje. Mám strach , to teda jo.Kdyby tak šel posunout čas a já už měla po všem. Dnešek pro mě bude hrozně dlouhý, protože nejdříve jedu k mamce, kde strávím čas do 14ti hodin a pak jdu teprve do nemocnice.Jsem dost nervově labilní, tak z toho mám obavy, jak to zvládnu......... Včera žádný výlet nebyl, protože tady foukal silný vítr a tak jsem běhala po domě a ještě uklízela. Jsem na ty moje chlapi zvědavá, jak si pak poraděj.......Tak mi držte palce, ať to přežiju. Mějte se zatím hezky, pak se ozvu........................a povyprávím Vám, že to nic nebylo.........
operace
darling11
| 26. 4. 2009 23:18
Hella
Blanche
| 26. 4. 2009 22:27
Hello, doufám, že se na stránky ještě podíváš než půjdeš do nemocnice, hledala jsem v profilu tvůj mejlík nebo tel. číslo bohužel tam není. Chtěla jsem Ti odpovědět na všechno, co by tě ještě napadlo a hlavně úpně vymazat Tvou nervozitu.
Doufám v to, že dopadneš jako já, uložili mně na pokoj a vše podstatné jsem se dozvěděla od pacientek. Den před operací přežiješ různými vyšetřeními a pohovory,po operaci na pooperač. pokoji, ti dají na bolest injekci, já mám hrozně nízký tlak normálně a na pooper. jsem měla šílený , ale jakmile to bylo možné tj 55/40 hned bolest zmírnili. Neboj se na nic zeptat a popsat své problémy a o vše si řekni. pokud je to možné rádi Ti vyhoví nebo ti vše vysvětlí.pa pa a drž se Blanche
pro hellu
mirjana
| 26. 4. 2009 22:20
Ahoj, jako všechny Ti držím palce a určitě to bude OK.
Budeš si říkat, že ten strach byl větší než bylo nutné. Bude to určitě v pohodě. Budu Ti závidět.
Moc zdravím
Hella
Blanche
| 26. 4. 2009 21:55
Ahoj Hello, omlouvám se, že jsi čekala tak dlouho na mou odpověď, ja jsem se před chvílí teprve vrátila.
Když jsem absolvovala vyšetření na výši hormonů, tak mně pan doktor řekl, že v blízké době mi přechod rozhodně nehrozí a tak by v mém případě klidně doporučil pouze revizi vaječníků a pokud budou v pořádku, ponechal by je. Do té doby jsem totiž úplně pravidelně menstruovala a spíš byl problém, že druhý den jsem menstruovala hodně silně a protože jsem byla už silně anemická a na děloze byly myomky, přechod v nedohlednu, rozhodli se pro odstranění dělohy. Ale zase moje gynekoložka se přikláněla k tomu vzít vše a mít pokoj. Já jsem se rozhodla nevyvolat si rychlý přechod. Zda to bylo správné rozhodnutí ukáže čas. Stojí proti sobě náhlý přechod a to že pokud si vaječníky necháš vzít už ti opravdu nic nehrozí. já si však myslím, že na gyndu chodím pravidelně a tak snad pokud by něco hrozilo zvládnou to ohlídat. Hello neboj se vůbec, věř jsou opravdu skvělí a uvidíš, že mi dáš za pravdu až si jako já budeš užívat volna. Držím ti palce a těším se na Tvůj pooperační příspěvek. Blanche
díky všem
hella
| 26. 4. 2009 21:11
Milé holky, moc vám děkuji za to, že jste se mnou sdílely moje trápení. Nejsem v pohodě, ale díky vám jsem to celkem zvládla. Zítra ojíždím do nemocnice a moc bych si přála to mít už za sebou. To mi určitě věříte! Ozvu se vám . Pa pa a ještě jenou díky. h.
pro bubacek
Keri
| 26. 4. 2009 18:35
Teď jsem se dočetla, že máš posunutý termín, to je nepříjemné a vůbec se nedivím tvým slzám, ale uvidíš, že to uteče, budeš si tu s námi psát a než se naděješ bude 6.5.
Pa.Keri
pro bubacek
Keri
| 26. 4. 2009 18:26
Ahojky, odpovídám až dnes, měla jsem na víkend návštěvu.
Pracuji v domově pro seniory v přímé péči na oddělení, kde je většina nemohoucích a ležících lidí, takže tahání hodně lidských kg, dvanáctihodinové služby někdy jen ve dvou...
Posilovnu ve svém volnu rozhodně nepotřebuji. Zatím se neděsím, ale pokud mi lékař nedoporučí se vrátit... Uvidím...Riskovat případné komplikace nechci.
Měj se fajn a drž se!!! Papa. Keri
pro geminii
mirjana
| 26. 4. 2009 17:55
Díky za dobré rady. Budu se jich držet. Já se nejvíc bojím problému jít po operaci na záchod. Mám trochu psychický problém (tzv. dráždivý tráčník), že někdy musím běžet několikrát za den (jsem li ve stresu) a jindy, když např. na cestách nechci využívat veřejná WC, tak se trochu zabetonoju.
Ale myslím, že i tohle doktoři dokážou zvládnout.
Pokud jde o vaječníky, paní primařka mi řekla, že už jsem po menopauze, tak je vezmou také, Nechci se nervovat, že by se zde mohl objevit v budoucnu další problém.
Přeji příjemný návrat do práce.
Heźky si užij poslední chvilky víkendu.
Jarka
helle
mirjana
| 26. 4. 2009 17:47
Budu moc držet palce, ať to vše vyjde a ať máš po trápení.
pro bubacek
mirjana
| 26. 4. 2009 17:47
Ahoj, tak bud vědět, že jsme alespoň dvě ve stejnou chvíli. Já mám nástup 6.5 a operaci duhý den. Moc děkuji za povzbuzení. Tento víkend byl fajn. Byla jsem na sportovním víkendu mimo Prahu a jsem pyšná, že i když se už řadím spíše ke střednímu věku , tak jsem cvičení zvládla spolu s mladými kočkami. Bylo to fajn odreagování.
Nejvíc mne štve, že cvičení budu muset nějakou dobu úplně vypustit. Nemá někdo zkušenosti, za jak dlouho je možné cvičit např. Pilátes, kalanetiku apod.? Četla jsem, že na kolo tak po 3-4 měsících, ale kdy na ostatní cvičení?

Nyní se bude snažit ještě udělat, to co píšete všechny - vyprat, vyžehlit atd.
Už aby to bylo za námi.
Zdravím
Jarka
helle
minka
| 26. 4. 2009 17:13
Ahoj Hello, držím palečky a myslím na tebe . Už se těším na tvůj návrat a vyprávění o tom, že TO vůbec nebylo tak strašný . Drž se. Přeji co nejmíň bolesti a brzký návrat domů z nemocnice .
Lenka
Helle
gina
| 26. 4. 2009 17:00
tak Hello ! Myslim na Tebe, zrovna si " popijim" Fortrans, nebot jdu zitra na koloskopii !! Taky moc hezky vysetreni, ze ! Fujtajfl, jeste mam 2 litry..
Zitra se niceho neboj a vezmi si knihu na cteni navecer. Pak Ti asi daji prasek na spani. Asi nepujdes ten samy den.
No zkratka drzime tady palce a pak hned sedni a pis !!
Poplivavam Te na dalku Zlom vaz !!!
pa
gina
vaječníky
2DNR
| 26. 4. 2009 11:37
Narazila jsem v časopise Gynekolog ještě na jeden zajímavý článek k tomuto tematu. Jmenuje se "Endokrinologický pohled na profylaktickou kastraci". Pro ty z vás, které mají zájem mít při rozhodování zda si vaječníky ponechat nebo ne více informaci, zde překopíruji úryvek z tohoto článku. Rozhodně bych nerada, abych u těch, které už jsou po operaci nebo už jsou rozhodnuté, vyvolala pochybnosti o tom, zda se rozhodly správně. Úplná jistota v tomto ohledu neexistuje.
Diskuse
nad profylaktickou ovariektomií

Hlavním
rizikem profylaktické kastrace u žen fertilního věku, v premenopauze a v
perimenopauze je vznik postkastračního estrogen-deficitního syndromu, který
svojí zavážností zhoršuje kvalitu života ženy a ohrožuje její zdraví.
V konečném důsledku ischemické nemoci srdeční a osteoporotických zlomenin
představuje dokonce ohrožení života. Tato rizika významně převyšují
riziko vzniku karcinomu v makroskopicky normálním ovariu. Riziko estrogenního
deficitu je tak velké, že preventivní ovariektomie by před menopauzou neměla
být vůbec doporučována. Rozdílné názory gynekologů, uváděné v
procentech, nemohou být brány v úvahu, procenta by pravděpodobně vypadala
jinak, kdyby byly v sázce pohlavní žlázy operatérů. Ovaria ani po
menopauze nelze považovat za ***uálně vyhaslý orgán, vedle malých množství
estrogenů produkují až do vysokého stáří testosteron. V naší starší
studii jsme prokázali, že hodnoty testosteronu u žen v perimenopauze, v
postmenopauze a ve vysokém stáří se statisticky významně nelišily (2).
Testosteron má svoji úlohu v metabolismu a navíc příznivě ovlivňuje ***uální
cítění žen po menopauze. Metabolický dopad kastrace dokazuje i rychle
vznikající porucha lipidového metabolismu po kastraci (3).

Věkovou
hranici pro preventivní kastraci, stanovenou většinou na 45 let nebo na věk
menopauzy, nelze z pohledu gynekologické endokrinologie akceptovat. Preventivní
kastrace u ženy kteréhokoliv věku by měla být provedena jen za předpokladu,
že žena bude dlouhodobě a z hlediska prevence Alzheimerovy nemoci možná doživotně
dostávat hormonální substituci (5). A splnění tohoto požadavku dlouhodobé
compliance není ani v dnešní době jednoduché. Kupříkladu v USA, kde užívá
hormonální substituci 20% všech žen, po jednom roce z nich pokračuje v léčbě
pouze 40%, v Itálii dokonce pouhá 3%. O to více zaráží fakt, jak velké
procento italských gynekologů preventivní kastraci preferuje. O preventivní
kastraci by měla rozhodovat pouze žena sama za předpokladu, že byla dobře
informována o riziku i případném prospěchu tohoto výkonu. Měla by vědět,
že karcinom ovaria vznká u 1 ze 70 žen a že některé rizikové faktory jako
nuliparita, infertilita, časná menarché a pozdní menopauza mohou toto riziko
zvýšit. Zatížená rodinná anamnéza v přímé linii a genetické riziko
karcinomu ovaria by při rozhodování měly hrát hlavní roli. Znalost a
informovanost žen má velký význam. Italská studie Progetto Menopausa Italia
Study Group (4) zjistila, že bilaterální ovariektomie a hysterektomie při
benigních nálezech je častější u žen s nižším vzděláním, což dokládá
důležitost informovanosti, zájmu a správného vysvětlení problému lékařem
před operací. O preventivní kastraci by tedy neměl rozhodovat lékař sám a
již vůbec by se o ní žena neměla dozvědět až po operaci. Bohužel i k
takovým případům u nás stále ještě dochází.

Závěry
pro praxi

Preventivní
kastrace je závažným zásahem do organismu ženy, je provázena dramatickým
zvýšením hladin gonadotropinů a poklesem hladin estradiolu a testosteronu. Zároveň
dochází i k akutním změnám v lipidovém spektru směrem k dyslipidémii.
Dlouhodobým následkem je estrogen-deficitní syndrom, který ohrožuje zdraví
i život ženy zvýšením rizika infarktu myokardu, osteoporózy a zlomenin i
Alzheimerovy nemoci. Profylaktická ovariektomie může být indikována při
genetickém riziku vzniku ovariálního karcinomu za předpokladu následné
dlouhodobé, případně trvalé HRT. To znamená, že žena nesmí mít
kontraindikaci pro HRT a lékař musí zajistit její complianci s léčbou.

Rozhodnutí
o kastraci musí provést správně informovaná a jednostranně neovlivňovaná
pacientka. Je nepřípustné, aby se žena o preventivní kastraci dozvěděla až
po operaci.

Na té praxi u nás mne dost deprimuje skutečnost, že lékaři ženy neinformují o možných negativních dopadech odstranění vaječníků a tím ženy vlastně manipulují, aby se jich rozhodly zbavit. Nějak se mi nechce věřit, že by doktoři nečetli odbornou literaturu a tyto věci nevěděli.
pro emanuelau a ostatní
hella
| 26. 4. 2009 09:21
Milá Emi, děkuji ti za tvůj zájem. Jsem už asi rozhodnutá, že si vaječníky odstranit nechám, protože při představě, že bych mohla totéž za čas prožívat znovu se mi vůbec nechce. Stačí mi bohatě ostatní starosti. Ikdyž, jak již jsem zde psala, kdybych byla o pár let mladší, tak bych asi váhala o dost víc. Mějte se všichni krásně a užijte si pěknou neděli. Ja si jdu zabalit věci a připravit se. Ještě sem určitě zaskočím. holky díky a pa. h.
pro mmmm
kapujda
| 26. 4. 2009 08:52
Jdu taky na hyster., vadi me ze rezem, ale co se tyce vajecniku, je mi 46 mam mesicky normalni a zato mam neprostupnou prsni zlazu, hormony mi nedoporucuji. Nedalo me to a sla jsem znovu za mamolozkou a ta mi doporucila vajecniky ponechat. rakovina vajecniku neni takcasta jako rakovina prsou. vliv hormonu na prsni karcinom je dokazany, takze zalezi kolik ti je.
mince
kapujda
| 26. 4. 2009 08:42
je, dekuji za odpoved, zkousela jsem tu laparoskopii, ale doktor rekl, ze pro me je rez nejlepsi, az nastoupim zkusim to znovu, taky si myslim, ze je to setrnejsi a ze bych byla drive fit.
pro hellu
Emanuela
| 26. 4. 2009 07:37
Dobré ráno ,
tak Ti přeji, ať si ten poslední den doma užiješ bez stresu, nervozity a hlavně na to nemysli. Dá se to v pohodě překonat. To víš, že po probuzení z narkózy to není žádná slast, ale kdykoli si řekneš, píchnou Ti od bolesti injekci, aspoň u mě to tak bylo. Jinak, co se týče o rozhodnutí se, zda si vaječníky ponechat či ne, taky jsem nyslela, že lékař mi poradí, co je pro mě vhodnější, ale toto zcela záleží na Tobě. Mě lékař řekl, že to se musím rozhodnout sama, kterou variantu zvolím. A vzhledem k tomu, že jsem asi 14 dní před operací objevila tuto diskuzi, kterou jsem takřka celou pročetla, tak jsem vše zvážila a rozhodla jsem se pro jejich odstranění současně i s dělohou. A myslím si, že jsem udělala dobře. Lékařka mi jen sdělila, že jsem už "na hranici" toho věku, kdy se doporučuje ty vaječníky odstranit. Protože, když se pak po operaci, kdyby mi odstranili jen tu dělohu, objevil nějaký problém s vaječníky, už se to hůř "hledá" a musela bych znovu pod nůž. A to jsem nechtěla.
Dnes je to 11 den, co jsem po operaci a mohu sdělit, že je mi fajn. Chodím ven na zahrádku, už jsem si zašla i do obchodu, ale pouze pro pečivo (protože to si člověk fakt musí dávat pozor, aby nic těžkého nenosil). V ponděli si zajdu k obvodní lékařce, protože mi bude píchat B 12, měla jsem totiž těžkou anémii (kvůli strašně silným a dlouhotrvajícím měsíčkům) a v úterý ke své gynekoložce na kontrolu, která se rozhodne, zda mi předepíše tablety, náplast nebo doporučí nějaký jiný přírodní produkt na zvládnutí toho přechodu. Já zatím nijak extrémně ten přechod neporzoruji, snad jen se trochu více po ránu potím. A od třetího dne po operaci už nekrvácím ani nešpiním, což je skvělé !
Tak Ti teda přeji, ať Ti všechno dobře dopadne, nic se neboj, opravdu se to dá zvládnout a budu se těšit, až sem do téhle diskuze budeš psát jako "absolventka".
Zdraví Ema....
moje zkušenosti s operací
rublicek
| 25. 4. 2009 22:25
Již přes rok si pročítám tuto diskuzi a v době, kdy jsem byla také čekatelkou a poté absolventkou, byly i tyto stránky velkou oporou. Dnes reaguji především na rozhodnutí, nechat si odstranit současně i vaječníky či nikoli. Já jsem před rokem tuto možnost vůbec neměla, přestože mně bylo 50 let, ani sebemenší náznak toho, zda se chci rozhodnout sama. V té době jsem prošla jedno vyšetření za druhým od různých gynekologů a ani jeden tuto možnost nezmiňoval, přestože jsem měla menzes a to velmi silný. Pokud bych se měla rozhodnout, tak bych asi také váhala a nechala si poradit doktory. Nevím, ale po přečtení článku o vaječnících si myslím, že je důležitá rodinná anamnéza. Také se tu řešila jízda na kole, byla jsem operovaná v půli dubna a v srpnu jsem měla od své gynekoložky povolenu rekreační jízdu, žádné přehánění co do délky a vršků. Vše bylo v pohodě, žádné problémy a tak je to dosud. Přeji všem hodně zdravíčka a štěstíčka. Míla
pro mmmm
hella
| 25. 4. 2009 22:07
Shoj, já už jsem taky pěkně napnutá, ale tašku sbalenou zatím nemám. Udělám to zitra. Je fajn, že mužeš někam vyrazit a odreagovat se. Mě není úplněš dobře. Mam trochu rýmu a trochu me pálí v krku. Zatím jen málo, tak doufám, že se z toho nic nevyklube a že to za ty dva dny ještě vyležím. Tak jo, tak si zítra ještě napíšeme a v pondělí pujdeme snad do boje spolu. Užij si neděli a drž se. h.
kapujdě
minka
| 25. 4. 2009 21:30
Ahoj, přidávám se k názoru zkusit přemluvit k operaci laparoskopicky. Já měla myom 9 cm a vážil 800g, brali mi ho i s dělohou laparoskopicky a jsem 15 dní po výkonu a cítím se jak znovuzrozená. Myom mi tlačil na močový měchýř a už jsem měla břicho jak těhotná a teď je mi skvěle. Ani nemám pocit, že jsem operovaná a musím si neustále připomínat, že nesmím nic těžkého zvedat. Držím ti palce, aby to šlo všechno OK.
mmmm
mmmm
| 25. 4. 2009 20:33
tak je sobota večer a já si odskočila od žehlení, abych si trochu pročistila hlavu. Celý den se chystám, že si připravím tašku, ale nějak se k tomu nemohu dokopat. Muškáty jsou zasázené, peřiny převlíknuté a vyprané, teď je chci ještě vyžehlit. Tak ještě neděle a pak už nebude vyhnutí a já nastoupím do nemocnice. brrrrrrrr.......... Jsem to posera, co???? Zítra mně manžel ještě slibuje výlet na kolách, bylo by to dobrý, aspoň bych přišla trochu na jiné myšlenky. Teď jsem tak v rychlosti četla diskuzi o tom zda vaječníky nechat, či ne. Já jsem se už rozhodla, že to nechám na doktorech a nebudu to nijak hrotit. Co já vím, co pro mě by bylo nejlepší??? Uvědomuji si, že mám čím dál větší problémy s udržením moči, při každé větší námaze, zakašlání, kýchnutí, čím dál víc mě bolí záda a také mám problémy s vyprazdňováním. Doktor mi při poslední prohlídce říkal, že mám hrozně velkou dělohu, která mi tlačí jak na močák, tak na střeva. Tak si říkám, ať je to venku, třeba se mi opravdu uleví. A ty vaječníky? Sama nevím...Oni jsou odborníci ne? A že je to jejich zavedená praxe? A co kdy bych si to pak někdy vyčítala, že jsem je neposlechla? Nechám to osudu..............snad to dopadne dobře..... Tak ještě se ozvu zítra a pak jdu do boje......
vaječníky
2DNR
| 25. 4. 2009 19:28
Už nějakou dobu sleduju tuto diskuzi, protože mám obavy, že mám šanci se dost brzy zařadit mezi čekatelky. S těmi vaječníky je to opravdu složité. Už jsem tu k tomuhle tematu psala. Divím se, že doktoři pacientky v tomto ohledu informují neúplně. Spíše je od určitého věku přesvědčují, že jim už budou vaječníky jenom na obtíž. Už jsem v jednom ze svých předchozích příspěvků uvedla název zajímavého článku, který vyšel v časopise Gynekolog v roce 2001. Název je hrozný ("Je oprávněná profylaktická oophorectomie?" - http://www.gyne.cz/…/2001/201cl1.htm), ale článek celkem srozumitelný. Napsal ho přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty v Hradci Králové doc. MUDr. Jindřich Tošner, CSc. Přednosta kliniky určitě nebude žádný hlupák, já osobně článku věřím. Vypadá to ale, že jeho kolegové článek vesměs ignorují. Vyšel před 8 lety a praxe je stále stejná - blíži-li se žena přechodu s vaječníky pryč. Jo, každý se musí rozhodnout sám za sebe, měl by při tom ale znát všechna pro a proti a zvážit jaká rizika bude snášet raději. Tedy např. jestli bude riskovat možnost rakoviny vaječníků nebo zvýšené riziko Alzheimerovy nemoci.
Doufám, že jsem Vás moc nerozhodila. Nikoho nechci ovlivňovat, jen si myslím, že je dobré být informován. Přeji všem čekatelkám pevné nervy, ať vám to všem dobře dopadne.
pro Hella
bubacek
| 25. 4. 2009 19:19
Ahojky,ted uz si to tak neberu,to byla jenom ta prvni reakce,kdyz mi rekli,ze mi to musi posunout.Snazim se porad neco delat,aby mi to utikalo.Ted jsem se vratila s manzelem s projizdky na kolech.Bylo to moc fajn.Taky jsme byli u rodicu,opikali jsme burty.Takze pohoda .
Kdyz nejsem doma sama,tak je to parada,porad se neco deje.Hlavne teda,a to myslim vazne,mi moc pomahaji tyto stranky.A urcite je budu cist hodne dlouho.I kdyz uz nebudu mit ja problemy,tak sem vzdycky nakouknu a budu se snazit pomoct ostatnim tak jak vy pomahate mne toto vsechno prekonat.
Budu moc rada az se nam ozves jak ti vse dopadlo.A dopadne to urcite vse dobre.Budu na tebe myslet.Tak zatim pa pa.
I vam vsem moc drzim
Kapujde
gina
| 25. 4. 2009 16:33
ahoj devcata !
jsem dlouho po LAHV, ale stejne si ctu Vase dopisy.
Kapujde - zkus je premluvit na laparo - ja mela taky 7cm myom a dokazali to laparo !!!!

Nechtela jsem o tom psat, ale nakonec jsem se odhodlala.
Je mi 45 let a vzali oba vaječníky. A UDELALI DOBRE !!
zjistili tak nahodou, na co by se neprislo.

To je moje velka zkusenost. Moc se mi o tom nechtelo psat a nekoho strasit. Nejak se mi to nerado pise.

Zatim vsem cekatelkam a hojilkam ahoj
g
pro majdak
hella
| 25. 4. 2009 15:20
Milá majdo, děkuji za tvůj příspěvek. Však víš, termín se blíží, nervy pracují. Já už jsem také téměř rozhodnutá pro vyjmutí vaječníků. Ale slyšela jsem i názory proti. Tak stále ještě trochu váhám... Ale vím, že to dopadne tak, že budu váhat stále a pak až se mě budou před operací ptát zda ano či ne, řeknu ano. Protože stejně jako ty, nechci podstupovat po čase operaci novou. Třeba by se tak ani nestalo, ale kdyby náhodou, dost bych si to vyčítala. Ještě před pár lety bych za ty vaječníky bojovala,ale těsně před padesátkou jsem sama na sobě cítila, jak těch hormonů ubývá, takže o to je mé rozhodování snažší.. Jinak jsem ale slyšela, že prý vaječníky produkují hormony v malém množství i po menopazuze. Nevím, proč o tom žádný z doktorů nemluvil (jestli je to pravda).pa pa h.
pro mmmm
loja
| 25. 4. 2009 15:20
Co se týká nemocnice, byla jsem na operaci v našem městě, ale nemocnice je prý jedna z nejhorších. Mohla jsem si také vybrat nemocnici v krajském městě, ale nechala jsem to náhodě. Přesto, jsem 7 měsíců po operaci řezem, byla jsem příjemně překvapená, jak se ke mě všichni chovali a maximálně spokejená. Takže není to jen o nemocnici, ale hodně o přístupu personálu. A ti byli báječní. Lékařka, která mě operovala se mi druhý den po operaci přišla představit a zodpovědět případné dotazy. Komplikace jsem neměla žádné. 5 dnů před operací mi zjistili zánět močových cest, ale ten jsem ještě vyléčila antibiotiky. Pravidelně vás všechny čtu a taky přeji absolventkám úspěšné hojení a čekatelkám držím palce.
hysterektomie
kapujda
| 25. 4. 2009 12:41
ahoj jsem rada, ze jsem tu nasla spoustu zajimavosti. Jdu na operaci 6.5. mam 7cm myom a operace jde jen brichem, mam strach jak budu dlouho nemocna, jsem bez prace a kdyz jsem si nasla brigadu tak mi objevili ten velkej myom. Mam teda strach, ze se doba co budu bez prace o dost prodlouzi a ze tezko pak neco zezenu. Ma nekdo zkusenost po jak dlouhe dobe po tehle operaci budu v poradku? Vetsinou jdou vsichni na laparoskopii. Dekuji.
hysterektomie
kapujda
| 25. 4. 2009 12:41
ahoj jsem rada, ze jsem tu nasla spoustu zajimavosti. Jdu na operaci 6.5. mam 7cm myom a operace jde jen brichem, mam strach jak budu dlouho nemocna, jsem bez prace a kdyz jsem si nasla brigadu tak mi objevili ten velkej myom. Mam teda strach, ze se doba co budu bez prace o dost prodlouzi a ze tezko pak neco zezenu. Ma nekdo zkusenost po jak dlouhe dobe po tehle operaci budu v poradku? Vetsinou jdou vsichni na laparoskopii. Dekuji.
pro Hellu
MajdaK
| 25. 4. 2009 12:33
Hello, neboj, všechno přebolí...Nemám srovnání s císařem, ale před 19 lety jsem měla zauzlení střev. to mi bylo 28 let, doma 7letého a 4letého syna. Bolest to byla tak strašná (od 5 ráno do 15 hodin-než potvrdili diagnozu), že mi v tu chvíli bylo jedno, jestli umřu, hlavně ať už ta bolest skončí. Po operaci mi vlastně bylo "neskutečně dobře". S tímto jsem podstoupila tuto operaci a vlastně jsem byla překvapená, že to je tak "strašný". Ale ono to vlastně nebylo strašný, jen jsem si nepamatovala ten pooperační stav, protože ta bolest předtím vše zkreslila. Také je mi o 19 let víc, také to může být tím. Navíc jsem po operaci měla strašně nízký tlak (95/40 - 85/60), tak mi nemohli dát nic proti bolesti, tak jsem tu bolest, když jsem se trochu probrala, cítila, ale dnes je vše zapomenuto.
Před operací mi museli říci veškerá rizika (podotýkám, že na těchto stránkách jsem byla až po operaci), a je fakt, že v tu chvíli jsem si teprve uvědomila, že se může stát i něco jiného, ne např. jen embolie atd. Raději bych to neslyšela, ale když mě museli informovat !?
Dnes jsem si koupila vápník-hořčík-zinek, zatím jsem si nekupovala Sarapis ani GS Merilin, protože zatím nepociťuji větší problémy. Některá z vás tady napsala, že si musíme jen my sami rozhodnout, jestli si vaječníky nechat nebo ne, protože pak si můžeme vyčítat, když se rozhodneme pod tlakem tak či onak. Já jsem se rozhodla poslechnout doktora, protože vím, že bych nerada podstupovala další operaci. Já v tom měla jasno a jsem ráda, že jsem nemusela váhat. Držím palce, aby ses rozhodla správně.
Majda

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
16. 6. 2025 11:01
14513
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
Remi - Mirka