Diskuze

Zpět na výpis diskuze

Hysterektomie

Diskuze

pro bubacek
hella
| 25. 4. 2009 10:05
Milý bubaceku, je mi líto, že to dopadlo takhle, ale ja také ještě nemám vše jisté.Víš, že se bojím, abych ještě nezačala menstruovat, což se klidně může stát. Pokud bych vše zvládla v plánovaném terminu, tak bych ti doufám mohla ještě před tvým termínem napsat, jak to proběhlo. Snaž se neco dělat, abys zapoměla a také si pročítej tyto stránky, víš jak pomáhají! Brzy se zde jistě objeví nové čekatelky a budou mít termín až po tobě. Ono to uteče, neboj se. Mě když je zle, tak si vzpomenu na svou babičku, která říkávala "Vžycky je určitě hodně lidí, kteří by si to s tebou v tuhle chvílí rádi vyměnili". Tak se drž a budeme ve spojení. Jo a že mi držíš palečky jsem moc ráda. Určitě to pomůže. Děkuju ti. h.
pro Geminii
hella
| 25. 4. 2009 09:43
Milá Geminie, děkuji ti za tvůj příspěvek, také jsem přečetla, co jsem mohla, ale mám pocit, že když jsem o tom nic nevěděla, bylo mi líp. Vím, že ta operace není jednoduchá záležitost, ale celou dobu se uklidňuji, že to bude stejné jako "císařů a ty jsem přežila dva. Prosím tě, vzhledem k tomu, že máš za sebou obojí, mohla bys mi napsat svůj subjektivní pocit, jako kdybys o tom nic nevěděla a mohla srovnat jen bolest a pocity. Je sobota a nervozita u mě vrcholí. Paní doktorka mi dala pro tento případ nějaké prášky na uklidnění, ale stále jsem je ještě nevzala, nechávam si je, kdyby bylo hůř. Děkuji ti předem za odpověď. h.
pro Blanche
hella
| 25. 4. 2009 09:31
Milá Blanche, už se mi blíží den D a nervozita u mě o poznání zesílila, což jsem očekávala. Děkuji ti za tvůj příspěvek, který mě zase trochu zklidnil. Chtěla jsem se tě ještě zeptat na jednu věc. Teprve nyní jsem si všimla na tvém profilu, že je ti 51 let, mě je téměř stejně jako tobě a nabízejí mi ve stejné němocnici i odebrání vaječníků (vzhledem k věku). Tobě to nenabízeli? Já stále váhám. Měla jsi ještě menzes? Rozhodla jsi se sama pro jejich ponchání? Za tvé odpovědi bych ti byla dost vděčná, protože jseště do pondělí si to mohu rozmyslet. Už jsem se téměř rozhodla pro odstranení, neboť většina lékařů se na tomto názoru shodla (vzhledem k mému věku). Ale ještě stále ve mě hlodá červík nejistoty, zda si je přece jen nemám ponechat, i když pravděpodobně již bych měla brzy přechod. Děkuji ti předem za odpovědi. h.
Geminia, Hella
Blanche
| 25. 4. 2009 08:14
Hezké ráno, probudila jsem se do slunečného rána a už teď se těším na malý výlet s manželem.
Moc jsem se pobavila u Tvého příspěvku Geminio, protože přesně tahle jsem se chovala před operací já, prostudovala jsem všechny možné materiály na nettu, na stránkách nemocnice Na Homolce, jsem byla taky párkrát. Stejně jsem všechno nevyčetla, ale sestřičky i lékaři byli bezva a na všechny moje dotazy mi trpělivě odpovídali.
Pro Hellu, je pravda jak psala G., že se musí hodně pít, v nem. Na Hom.je k dispozici pacientkám kuchyňka, kde je stále k dispozici šťáva, varná konvice, takže si můžeš uvařit čaj ovocný i černý, je tu i automat (placený)na kafe. Na intenzivce Ti dají k pití iontový nápoj( večer,nebo ráno podle stavu). Mějte se hezky a vůbec se nebojte.
Já jsem včera byla u zubařky a paní doktorka mi řekla, že vypadám jak reklama na dobře provedenou operaci.Má pravdu, jsem spokojená a vůbec mi nechybí nerváky v práci.papa
pro Keri
bubacek
| 24. 4. 2009 19:43
Ahojky
Pises ze mas hodne namahavou praci.Muzes prozradit co delas?Ja mam s toho docela vitr,protoze moje prace je take fyzicky narocna a mam obavy,ze budu doma hodne dlouho.Ja delam ve skladu jako expedient zbozi a celou smenu taham vyrobky 10 az 20kg.
Takze zadna sranda.Jinak tobe preji take rychle uzdraveni a mej se moc moc krasne.
Pro mirjana.. i další
Geminia
| 24. 4. 2009 19:41
Děvčata, doporučuji si vzít s sebou nebo si nechat přinést hlavně pití (čistou vodu, džus apod.), protože po operaci se musí hodně pít a ten nemocniční čaj mě osobně lezl po prvním dni krkem.. míchala jsem si ho s džusem nebo ředila džus vodou.. A nejezte po operaci nic jiného, než to co vám dají: je to velice nebezpečné..
jedna pacientka se přiznala, že první den, kdy měla mít jen polévku snědla krajíček chleba (bývá k dispozici v jídelně). MOhly byste si zadělat na obrovský problém, sestřička nám udělala menší přednášku, ale radši neřekla, co všechno může zlobivou pacientku potkat - trávicí systém si musí zvykat na stravu, přece jen se předtím dlouho hladoví a zrovna chleba je dost problematický. Já poctivě jedla co mi dali, někdy jsem ani všechno nesnědla..
Zdravím
Pro hella
Geminia
| 24. 4. 2009 19:34
Ahoj Heli,
no není to stejné jako císařský řez. Já ho měla taky, ale ne při plné narkóza, jen spinální anelgézi ( necitlivost od prsou dolů), takže jsem byla při vědomí. Při porodu nám vyndali, to co ven jít mělo, děcko.. při hysterektomii vyndají část našeho těla, musí uzašít pochvu, přišít na tzv. kšandy, protože nemá pokračování do dělohy.
Podívejte se sem: http://www.gyn.cz/tree.php?…
LAHV je popsána tady: http://www.gyn.cz/tree.php?…
Já osobně jsem si vybrala řezem, protože LAHV sice nezanechává na břiše jizvu, ale někdy mívají pacientky problémy se sezením.. doktor říkal, že každá metoda má své pro a proti.. Navíc, když jsem nerodila klasicky, bylo to pro mě příjemnější. Při operaci řezem mají doktoři nejlepší přístup k orgánům. Operace pouze vaginální cestou se v některých nemocnicích nedělá, třeba na Homolce dělají všechny tři způsoby operace, jinde jen LAHV a abdominální hysterektomii (řez břichem). Tohle všechno jsem si vyhledala než jsem šla na operaci.. to víte baba zvědavá
Hezký páteční večer a krásný víkend přeje Alena
pro mmmm
bubacek
| 24. 4. 2009 19:27
Ahojky,taky se spoleham na to,ze tam snad maji dobre doktory a ze to bude vse v poradku.Ja jsem teda uz sedm nedel doma(po konizaci),tak mam dost casu vse podelat.Taky mam v planu jeste prevlict periny a jine veci,ale kdyz to nestihnu tak si stoho hlavu delat nebudu.Preji ti at ti to utika co mozna nejrychleji a moc se nehon.Hlavne at vse je jak ma byt.Cauky
pro Hella a Mirjana a ostatni
bubacek
| 24. 4. 2009 19:16
Zdravim vsechny ,od rana jsem porad nekde v trapu.Az ted jsem si udelala chvilku a mela jsem co delat abych to vsechno precetla.Ja mela dnes vyletni den a fakt mi to bodlo,protoze rano jsem dostala spravu,ktera me moc nepotesila.
Volala mi sestricka z nemocnice,ze mi musi termin odlozit.Pry toho maji moc a nejakej doktor jim vypad.Tak mi to chtela posunout az na 13.5.To jsem myslela,ze zkolabuju.Tak nakonec nasla misto 6.5. tak snad to tak zustane.Muzu vam rict,ze jsem brecela jak mala holka.
Takze predoperacni vys. je k nicemu.No ale to me tak nevadi.
Taky jsem mela v planu uklid a taky jsem se na to vybodla.Casu dost.
Hello drzim ti palecky,aby ti tvuj termin nic nepokazilo,protoze me z toho bylo fakt smutno.
Mirjano tak ted jsme na tom stejne a zvladnem to,uvidis.Jako vsichni ostatni tady. Tak se mejte zatim vsichni moc krasne a dekuji vsem za povzbudive clanky.Fakt je to balzam na nervicky.Pa pa
pro bubačka
mmmm
| 24. 4. 2009 14:18
jo máš pravdu, je asi v podstatě jedno, kam jdeš, když nemáš známosti. Já se měla rozhodnout mezi HK a Jičínem. V HK bydlí mamka a pracuje manžel i synové a tak jsem se rozhodla pro HK, ale protože doktora žádného neznám, tak musím doufat, že budu mít štěstí a udělaj mi to dobře. Asi ve 30 letech jsem byla na slepáku v Jičíně a vyloženě se na mě někdo učil, mám problémy doteď /asi srůsty/, takže si nevybereš. Moc o tom nepřemýšlím, protože tohle ovlivnit nemůžu, jen si říkám, že je to častá operace a že to snad uměj.
Teď trávím poslední chvíle v práci, snad jsem všechno udělala, co jsem udělat chtěla. O víkendu mám v plánu ještě povléct peřiny a zasadit muškáty, ale jinak to nebudu přehánět. Jen mám strach, jak se to blíží........zdravím všechny Mirka
pro hella,bubacek,mirjana,mmmm a všechny čekatelky
Keri
| 24. 4. 2009 12:20
Ahojky holky, nepíšu už moc často, ale čtu si vás! Držím vám všem pěsti! Těším se až budu číst, že to máte za sebou a budete dodávat odvahu novým čekatelkám. Co se mě týká jsem stále v pohodě, nic nebolí, nic namáhavého nedělám. Operace byla 1.4. vaginálně - moc z vás o této metodě nepíše...V úterý jdu na druhou kontrolu. Vím, že vzhledem ke své fyzicky hodně namáhávé práci budu na neschopence dlouho, lékař mluvil až o 12týdnech. V nemocnici jsem četla, že hojení trvá takhle dlouho, ale pracovní neschopnost závisí od náročnosti zaměstnání. Takže holky držte se a věřte, že to zvládnete. Papa. Keri
mirjana
hella
| 24. 4. 2009 11:57
ahoj mirjano, nedá se nic dělat. Ber jako dárek k narozeninám to, že se zbavíš něčeho, co ti působí problémy a pak už bude všechno v pohodě. Když to vyjde, po operaci se ti ozvu. Jestli tě ovšem zastihnu ještě doma. Drž se, užij si pekný víken a p pa h.
majda k
hella
| 24. 4. 2009 11:52
milá majdo, děkuji za povzbuzení. Já doufám, že horší než císařský řez to nebude (mám už za sebou) a taky jsem se i přes drobné komplikace z toho dostala. Od 3.dne jsem musela nosit dcerku, která měla skoro 4 kg, byla jsem tak slabá, že jsem ji málem upustila. Pak se mi zanítila jizva, tak mi ji čistili a po 8 dnech jsem šla domu a 11 den jsem chystala občerstvení pro příbuzné, kteří se přišli podívat na miminko. Celkem bez problémů jsem to zvládla, ale za dva dny jsem dostala čtyřicítky horečky. Myslela jsem, že se budu muset vrátit do nemocnice, ale nakonec tak rychle jak to přišlo to zase zmizelo. Možná jen nějaká reakce organizmu. A pak už vše v pohodě. Tak snad tohle nebude horší. Měj se moc krásně a myslím, že nejdůležitější je nic těžkého netahat. Pa pa h.
pro hellu a bubacek
mirjana
| 24. 4. 2009 10:48
Holky držte se. Budu na Vás vzpominát a závidět, že už to budete mít za sebou. Já musím vydržet až do 6.5(nástup), resp. 7.5, kdy bude operace. Bude to opravdu "prima" , narozeniny jsem ještě v nemocnici netrávila, ale všechno je jednou poprvé a já vzala první nabízený termín, abych to už měla za sebou. Nyní se snažím odreagovat, takže odpoledne vyrážím na sportovní víkend do Vlašimi, který jsem měla zaplacený už někdy v lednu, kdy jsem vůbec žádnou operaci neočekávala.
Mějte se a budu držet palce
pro Hellu
MajdaK
| 24. 4. 2009 10:36
Správně, tělo před operací má být odpočinuté a ne vysílené gruntováním. Měla jsem předsevzetí, že vše zvládnu před operací, stejně jsem to nestihla, mezitím Velikonoce, okna špinavý ještě teď a ještě dlouho budou, protože tohle má opravdu čas a nemíním se tím zničit. Jsem 5 týdnů po operaci a jsem v práci. Vím, že se chodí po operaci břichem po 6 - 8 týdnech do práce, ale mně řekl doktor klid 1 měsíc, to jsem dodržela, doktorka mne pustila do práce, sedím u PC, podle toho, jaké mám kalhoty, tak buď trochu tlačí jizva nebo ne. Na další kontrolu jdu 13/5/ - 2 měsíce po operaci, tak uvidíme, jak budu zahojená, když chodím do práce. Źádný výtok, jen občas cítím břicho na pravé straně, ale to jsem tady četla jako běžné. Ohledně chození venku na procházky, v nemocnici nám říkala rehabilitační sestra - svižná chůze, žádné ploužení.
Tak držím palce, užijte si to před, pak to je chvíli nepříjemné, ale vše se dá vydržet a vše uteče. Teď jsem si vzpomněla, také jsem měla pocit, že určitě nastydnu před operací, i jsem měla pocit škrábání v krku, a pak z toho nic nebylo, možná jsem si to tím strachem z oddálení operace kvůli nachlazení vsugerovala.
Tak držím pěsti.
Majda
bubacek
hella
| 24. 4. 2009 09:40
Ahoj milá spolubojovnice, tak se nám to krátí! Já mám nastoupit až ve 13.00 h. Snad to nebudeme muset kvůli ničemu odložit. Dnes ráno jsem začačala popciťovat trochu rýmu a trochu mě ¨škrábe v krku. Možná je to jen ze změny počasí, ale chci si dát raději přes víkend pohov a brát nějaký vitamíny, abych se z toho dostala. Žádný velký úklid , jak jsem si plánovala, se konat nebude. Kašlu na to! Už abychom to měly za sebou, viď. Těším se, že si napíšeme po návratu z nemocnice. Před chvílí jsem mluvila telefonicky se svojí tetou, která tento zákrok podstoupila cca před 30 lety. Ríkala, žer šla do práce hodně brzy, protože musela. A že se z toho dostala docela dobře. Příští rok ji bude 80 let a je to stále svěží dáma s neuvěřitelnou chutí do života. Tak snad bude zase dobře i nám. Ale nejen nám dvěma, ale všem holkám, které tento zákrok musely podstoupit. MĚJTE SE VŠECHNY KRÁSNĚ!
pa pa h.
pro emanuelu
hella
| 23. 4. 2009 22:43
Ahoj Emanuelo, děkuji za informace. Na menzes jsem se ptala spíše proto, jestli už si byla předtím po přechodu. Z tvé odpovědi jsem pochopila, že nikoliv. Takže tím, že ti vzali vše, máš vlastně přechod nyní. Protože také ještě nejsem v přechodu a stále mám menses, mám obavu z toho, jak se budu cítit potom. Je to individuální. Někdo potíže má, někdo né, jak tady píšou některé absolventky.
Děkuji ti a papa h.
pro mirjanu
hella
| 23. 4. 2009 22:31
Ahoj Mirjano, dnes jsem si vyřídila předoperační, ale nemám vše úplně OK, ale snad to nebude vadit. Také jsem stále v nejistotě, abych nedostala na poslední chvíli menses. Měla bych nastoupit v pondělí, tak uvidíme. Určitě dám vědět zda jsem skutečně nastoupila. Měj se moc krásně a snaž se dělat cokoliv, co tě odreaguje. Jedině to je šance, aby člověk to čekání nějak přečkal. Nám včera praskla stoupačka. Dnes přišli instalatéři a museli ji vysekat. Takže dost nepříjemná akce, ale stoprocentně jsem při ní zapoměla na to, co mě čeká. Alespoň na chvíli. Děkuji za tvůj zájem a pa pa h.
pro geminia,
hella
| 23. 4. 2009 22:18
Ahoj, díky za upozonění, budu opatrná a ještě se zeptám kamarádky, od kdy ho začala používat. Také jsem slyšela, že na hojení je dobré Aloe. Díky a pa pa h.
pro hellu
mirjana
| 23. 4. 2009 20:03
Přeju Ti, aby Ti vše dobře dopadlo a a dobře se hojilo. Opatruj se. Bud Ti závidět, až budeš mít příští týden po všem.
pro geminii
mirjana
| 23. 4. 2009 19:54
Dík za skvělé zprávy.

Přeji Ti, aby sis víkend opravdu užila. Ale opravdu odpočívej. S tím zvedáním jsi mne nepotěšila, ale snad to také zvládnu. Už abych to také měla za sebou.
Přiznám se, že jsem se zatím do žádných fór moc nezapojovala, ale tohle mne dostalo a hlavně mi pomáhá.
Zdravím
Jarka
nazdárek
minka
| 23. 4. 2009 17:35
Emanuele:

Ta k tě vítám a blahopřeju. Je to krásný pocit mít "TO" za sebou, že?
Vwin:
Já jsem byla operovaná 9.4., tj. cca 14 dní po tobě a jsem na kontrolu pozvaná na 4.5. a právě nevím, jestli se mám už nechat poslat do práce nebo ještě zůstat doma. Jsem schopná téměř od propuštění z nemocnice dělat domácí práce, i když jsem to už přehnala - chtěla jsem upést pravýho velikonočního mazance a i když jsem to nechala zadělat a vykynout v domácí pekárně, stačilo jen zpracovat těsta na vále a bylo mi blbě, ale spíš od žaludku. Dneska už v pohodě, prošla jsem si nákupní centrum a byla navštívit v práci.
Pro čekatelky:
Nám nenařizovali před zákrokem žádnou dietu, nastupovala jsem v poledne, dostala polévku a pak tři dávky projímadla a byla vyčištěná až do krku . Já se taky strašně bála - viz stránky z března, ale ta medicína je fakt promakaná. Moje máma byla na tomhle zákroku před 25 lety a má jizvu od chloupků až do pupíku, byla doma půl roku, 6 týdnů v lázních. To dneska je to jiný kafe . Držím palce a vím, že čekání je nejhorší.
Lenka
Pro mirjanu..
Geminia
| 23. 4. 2009 17:31
Ahoj tobě i ostatním děvčatům,
hlásím, že jsem na kontrole u paní doktorky dopadla dobře, jsem uznaná za schopnou práce, od soboty
Takže v sobotu jedeme na chatu, už se moc těším na zeleň, čeká mě tam plno práce
Jinak venkovní jizva je dobrá, uvnitř se taky zahojilo dobře, jeden steh prý ještě vykukuje, další kontrola v červenci - ale to prý tak bývá.

Ptala jsem se na to kolik kg můžeme zvedat, prý do konce roku tak 2 kg (já tedy zvedla už víc, ale jen párkrát a na malinkou vzdálenost ) Vezměte jednu láhev 1,5 l a pár věcí a je to hned, ale obchod mám za rohem.
Mám se prý šetřit, odpočívat, netahat těžký a neblbnout!
Přeji všem čekatelkám, aby jim dny utíkaly - já jsem chodila do práce a zařizovala plno věcí, tak mi to hrozně uteklo, navíc jsem měla na předoperační asi 10 dní, Taky chodím na Seznam na jedno diskuzní fórum, kde si povídáme, co prožíváme my, kolem padesátky.. Je tam skvělá parta, všichni mi drželi palce a mysleli na mě, psala jsem jim i z nemocnice přes mobil.
Rekonvalescentkám, aby se dobře hojily a odpočívaly.
Zdraví máme jedno
Přeju krásný večer a zase někdy nakouknu.
Alena
pro Emanuelu
mirjana
| 23. 4. 2009 17:30
Díky za informace ohledně laparoskopické operace. Jako čekatelka jsem se trochu uklidnila. Je to fajn takhle se navzájem informovat a na některé věci se připravit.
Přeji Ti rychlou rekonvalescenci a aby vše bylo OK.
pro geminii
mirjana
| 23. 4. 2009 17:10
Ahoj,
paní doktorku moc pozdravuj, chodím k ní opravdu také. Díky za zprávu a jsem ráda, že Ti rekonvalescence proběhla dobře. Drž se. Já už bych to chtěla mít také za sebou. Už za 14 dní. Ale napíšu Ti mail.
Zdravím a také všechna děvčata
Jizvy
Blanche
| 23. 4. 2009 16:29
Dnes jsem si četla problémy, které řešíte kolem jizev, mně se to netýkalo, protože jsem operaci prodělala laparoskop., ale spolupacientce , která byla na operaci řezem a navíc byla silná alergička a astmatička doporučovali jizvu natírat klasickým vepřovým sádlem (pochopitelně nesoleným).Rychlé hojení jizev i jizviček na tělě i na duši přeje Blanche
hysterektomie
zz
| 23. 4. 2009 16:24
zajímalo by mě, jak dlouho se nechává na neschopence po břišní operaci, někdo tady říkal 6 týdnů, někdo 2 - 3 měsíce.Já jsem 4 týdny po operaci a nic moc se necítím, břicho mě pobolívá,nic nedělám - jen tak utřu prach a něco málo uvařím,na nic většího se necítím. Jsem ráda, že to mám za sebou, ale nemyslela jsem si, že mě to takhle moc sebere, je mi 44.
pro mmmm
bubacek
| 23. 4. 2009 15:59
Ahojky
No ja jsem si to myslela,ze to bude jiny Hradec.Jenom jsem si tak rikala ,kdyz to tady tak procitam,ze jste vichni odpryc.Ja nastupuji do J.H.Zatim se zde nikdo nezminil.Slysela jsem,ze se tam moc zenskych nehrne,ale taky ze tam nejsou spatni doktori.Ono je to tezky.Pokud nekdo nema vylozene znamosti,tak ho stejne bude operovat doktor o kterem treba ani neslysel.
Me bude operovat primar co me vysetroval a byl my docela sympaticky.Musim doufat,ze t bude v poradku.
Tak pa pa a hlavne se moc nehon a neboj se,vse bude dobre.
cauky vsichni
bubacek
| 23. 4. 2009 15:26
Tak vam teda povim,ze dnesni den,,nic moc"
Tak jsem se tesila,ze nebudu dnes od rana sama doma a s manzelem vyrazime po obede treba na kolech,ale venku je docela chladno a kazdou chvily prsi.

Pro hella:asi se teda na nejakou dietu vyprdnu,kdyz nejsem sama kdo o tom nic nevi.Ale jsi moc hodna.Vsak oni si me tam procisti.I kdyz minule mi teda ty cipky moc nepomohly.Nastupuji uz rano v 7.00 tak na to budou mit cely den.Zatim pa pa
pro mmmm
vwin
| 23. 4. 2009 13:49
V Sanusu v HK mi také o žádné dietě před operací nic neříkali, 19.3. jsem nastupovala ve 13 hodin, poslali mě pak ještě dolů, že si do 16 hodin ještě můžu tam v té restauraci něco k jídlu dát. Ale já už jsem na to stejně neměla ani pomyšlení, on už ani oběd do mě doma moc nelezl... Od 16 hodin pak už jsem mohla jen pít, a to do půlnoci. Takže je vidět, že v každé nemocnici tu předoperační přípravu berou jinak.

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
2112Hana
16. 6. 2025 11:01
14513
Ondrej Prikryl
7. 6. 2025 17:18
3518
Remi - Mirka
16. 6. 2025 09:47